Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Jaki wosk?

Featured Replies

Napisano

> Mam autko z 2009 roku z jesieni. W 2010 roku na jesieni dokonałem korekty lakieru przy użyciu

> SwirlX i potem Collinite 476. Mamy teraz wiosnę 2012 po drodze jakieś 4-5 razy dokładne mycie

> z glinkowaniem i collinite i właściwie trzeba by znowu puścić w ruch UC lub SwirlX zwłaszcza

> na błotnikach przednich.

Swirl X nie dokonałeś żadnej korekty lakieru smile.gif To jest pasta wykańczająca po polerce, która wyciąga na max efekt lustra i połysk - ale żadnej rysy tą pastą nie zrobisz. Ma ona właściwości wypełniające, więc pewnie tylko ukryłeś rysę a nic z nią nie zrobiłes. Musiałbyś użyć coś pokroju żółtej pasty 3M, aby niewielkie rysy i zarysowania od myjni wyprowadzić.

Napisano

> ja mam samochód czteroletni z bardzo delikatnym, miękkim niemetalicznym lakierem. Kolor czerwony.

> Jak wyglinkuję, wyczyszczę lakier, użyję swirlX i nałożę collinite, to jest nieźle. Ale już po

> pierwszym następnym myciu ręcznym (na dwa wiadra, delikatną gąbką z mikrofibry) swirle

> wracają. Ten lakier jest strasznie delikatny

Dlatego że SwirlX nie usunął ci tych rys tylko je zamaskował. Po myciu szampon zbiera wypełnienie i znowu rysy widzisz. To sa cały czas te same rysy wink.gif

Swirlx nie służy do usuwania rys - jest on genialną pastą, ale działa jedynie jak jest użyty jak powinien - czyli najpierw jedziesz czymś mocniejszym, a potem ultra miękka gąbka i swirlX jako wykonczenie.

Napisano

> Prawdziwa - tj maszyna polerska odpowiedni zestaw padów ( twardy średni i finish) i past aby ryski

> usunąć a nie zamaskować!!

Tak naprawdę z tą twardą pastą to ostrożnie - po pierwsze łatwo narobić biedy jak się nie ma doświadczenia - puści który polerkę na wysokie obroty, zahaczy kantem gąbki o coś plastikowego i lakier z plastikowego elementu zdarty, plastik wypalony.

Tak naprawdę na rysy takie jak pokazane na fotce 50/50powyżej (czarny lakier), to doskonale sprawdzają się pasty średnio ścierne (ja stosuję system 3M więc żółta (taka) w połączeniu z miękkim padem. Dopiero po pracy z tą pastą używa się ultra miękki pad i swirlX.

I taki system jest moim zdaniem najlepszy jesli ktoś chce zrobić korektę lakieru samochodu używanego na codzień.

IMO nie warto iść na ostro i starać się wyprowadzić absolutnie na zero każdą jedną ryskę na aucie - przykład. Teściowi ktoś się oparł dżinsami o samochód

i narobił głębiokich rys, nie do podkładu, ale na pewno poniżej poziomu klaru. Wyprowadzenie tego wiązało się nie od razu z jazdą pastą mocno ścierna, a właśnie taką średnią - brzegi tych rys zostały w tym procesie "zaokrąglone", przestały tak odbijać światło i teraz mimo że rysy na aucie są, to trzeba użyć lampy i pod specyficznym kątem patrzeć żeby je w ogóle dostrzec.

Na forum kosmetykaaut są filmiki i ogólnie wszystko o polerowaniu jest napisane smile.gif

Napisano

> Tak naprawdę z tą twardą pastą to ostrożnie - po pierwsze łatwo narobić biedy jak się nie ma

> doświadczenia - puści który polerkę na wysokie obroty, zahaczy kantem gąbki o coś plastikowego

> i lakier z plastikowego elementu zdarty, plastik wypalony.

Dlatego jeśli nie ma się wprawy oddaje się do osoby która ma pojęcie a to kosztuje niestety. jak to mówią szkłem pewnej części ciała nie wytrzesz bo się pokaleczysz.

wg. mnie Menzerna FG500 nie jest mocno agresywna. Każdą pastą można bałaganu narobić ok.gif

> Tak naprawdę na rysy takie jak pokazane na fotce 50/50powyżej (czarny lakier), to doskonale

> sprawdzają się pasty średnio ścierne (ja stosuję system 3M więc żółta (taka) w połączeniu z

> miękkim padem. Dopiero po pracy z tą pastą używa się ultra miękki pad i swirlX.

może być i 3M choć ja nie stosuję z racji późniejszego mocnego bałaganu( pylenie etc)

generalnie wg mnie jeśli zrobisz poprawnie korektę Swirl X nie jest potrzebny.

> I taki system jest moim zdaniem najlepszy jesli ktoś chce zrobić korektę lakieru samochodu

> używanego na codzień.

Owszem ale są lepsze 270751858-jezyk.gif

> IMO nie warto iść na ostro i starać się wyprowadzić absolutnie na zero każdą jedną ryskę na aucie -

> przykład. Teściowi ktoś się oparł dżinsami o samochód

> i narobił głębiokich rys, nie do podkładu, ale na pewno poniżej poziomu klaru. Wyprowadzenie tego

> wiązało się nie od razu z jazdą pastą mocno ścierna, a właśnie taką średnią - brzegi tych rys

> zostały w tym procesie "zaokrąglone", przestały tak odbijać światło i teraz mimo że rysy na

> aucie są, to trzeba użyć lampy i pod specyficznym kątem patrzeć żeby je w ogóle dostrzec.

Oczywiście że rak- uważam że usuwanie głębokich rys n przysłowiowe "zero" nie ma sensu.

> Na forum kosmetykaaut są filmiki i ogólnie wszystko o polerowaniu jest napisane

dokładnie- generalnie najpierw trzeba sporo poczytać i potem testować i zaczynać od najmniej agresywnych past i obserwować która już jest wystarczająca ok.gif

tak czy inaczej temat rzeka spineyes.gifgrinser006.gif

Napisano

> Wiem, że muszę kupić conamniej dwa pady + dwie pasty no i myślałem, że wosk i koniec. A tu jeszcze

> jakieś rzeczy trzeba żeby było profi

> Wolę dołożyć 100zł żeby było tak jak powinno być Oczywiście nie chcę wydać kasy na jak najdroższe

> kosmetyki

masz juz maszyne ? DA czy rotacje ? dwa pady to imo mało do komfortowej pracy. Pasty polecilbym menzerne lub scholla, nie polecam 3M bo dość mocno pyli. Wosk, to zalezy czy chcesz jak najbardziej trwały czy wolisz wygląd, kwestia ceny jest chyba kluczowa.

ponizej yariska żony po po nalozeniu wosku lusso oro

74642751.jpg

Napisano

> Swirl X nie dokonałeś żadnej korekty lakieru To jest pasta wykańczająca po polerce, która wyciąga

> na max efekt lustra i połysk - ale żadnej rysy tą pastą nie zrobisz. Ma ona właściwości

> wypełniające, więc pewnie tylko ukryłeś rysę a nic z nią nie zrobiłes. Musiałbyś użyć coś

> pokroju żółtej pasty 3M, aby niewielkie rysy i zarysowania od myjni wyprowadzić.

Teraz już wiem.

Napisano

Mam maszynę DA ok.gif

Teraz tylko pasty, pady i wosk kupić. Tylko co wybrać? No i nasuwa mi się pytanie czy musiałbym użyć tego cleanera.

Napisano

Przeglądałem już wcześniej te wątki ok.gif Koleś przy granatowej astrze nie użył cleaner'a wink.gif Mam zamiar kupić pastę średniej gradacji i wykańczającą - delikatną. Do tego pady średni + miękki. Czy to wystarczy? No i wosk na koniec ok.gif

Napisano

> Przeglądałem już wcześniej te wątki Koleś przy granatowej astrze nie użył cleaner'a Mam zamiar

> kupić pastę średniej gradacji i wykańczającą - delikatną. Do tego pady średni + miękki. Czy to

> wystarczy? No i wosk na koniec

Czy wystarczą te dwie pasty i pady - wszystko zależy od tego w jakim stanie jest lakier.

Jeśli nie nastawiasz się na idealny wynik to pewnie wystarczą.

Sęk w tym, że dobrze jest mieć też dwie średnice (nie wszędzie wygodnie się pracuje dużym padem).

Co do cleanera - nie masz obowiązku go użyć... Ale jak chcesz by wosk nie spłynął przy pierwszym deszczu/myciu to dobrze go jednak zastosować.

No i jeszcze samo przygotowanie powierzchni przed korektą - trzeba dokładnie wyczyścić lakier... Nie tylko mycie, ale usuwanie smoły i glinkowanie. W przeciwnym wypadku bardzo szybko pady będą Ci się brudzić. Brudnym padem można narobić sporego bałaganu...

Pomiędzy etapami przyda się IPA.

Napisano

> Przeglądałem już wcześniej te wątki Koleś przy granatowej astrze nie użył cleaner'a Mam zamiar

> kupić pastę średniej gradacji i wykańczającą - delikatną. Do tego pady średni + miękki. Czy to

> wystarczy? No i wosk na koniec

Na rysy związane z użytkowaniem - czyli od gąbki na myjni, ew. od myjek automatycznych wystarczy. DO przywracania blasku tez jak najbardziej.

Napisano

> Mam maszynę DA

> Teraz tylko pasty, pady i wosk kupić. Tylko co wybrać? No i nasuwa mi się pytanie czy musiałbym

> użyć tego cleanera.

Nie wiem jaki masz lakier na oplu ale ja ostatnio na moim mooocno zniszczonym Z298 walczyłem przez jakieś +/- 15godz padem miękkim, srednim i twardym i menzerną fg500 i ff3000. Do tego glinka, IPA i coli 476s. Efekt jak na w sumie 2 raz z zabawą polerką mnie zadziwił smile.gif. Tyle tylko żeby ten kurz nie chciał siadać tak szybko na tym ciemnym lakierze beksa.gif

Napisano

> Nie wiem jaki masz lakier na oplu ale ja ostatnio na moim mooocno zniszczonym Z298 walczyłem przez

> jakieś +/- 15godz padem miękkim, srednim i twardym i menzerną fg500 i ff3000. Do tego glinka,

> IPA i coli 476s. Efekt jak na w sumie 2 raz z zabawą polerką mnie zadziwił . Tyle tylko żeby

> ten kurz nie chciał siadać tak szybko na tym ciemnym lakierze

ja zaopatrzyłem się w system mikrofibrowy megsa i zamierzam odświeżyć swoją mazdę.

das-6-microfiber.jpg

tylko ja mam das pro

Napisano

Na lakierze PB nattys blue

Daje rade na jasnych

72024819.jpg

Ale na ciemnym jest lustro

31518034.jpg

Napisano

> Na lakierze PB nattys blue

> Daje rade na jasnych

> Ale na ciemnym jest lustro

A czym sie rozni od wymienianego wyzej red-a?

Napisano

> A czym sie rozni od wymienianego wyzej red-a?

Niektórzy nie widzą żadnej różnicy zlosnik.gif Inni twierdzą, że Red da te 3% blasku więcej hehe.gif

Ale przede wszystkim - jak masz Reda to jesteś gość bo to "limited edyszyn" grinser006.gif

Napisano

> Niektórzy nie widzą żadnej różnicy Inni twierdzą, że Red da te 3% blasku więcej

> Ale przede wszystkim - jak masz Reda to jesteś gość bo to "limited edyszyn"

Bardziej mi chodzilo,o trwalosc smile.gif

Bo aktualny wosk mi sie konczy i zaszaleje i cos do 100zl kupic zamierzam. smile.gif

Napisano

Marketing twierdzi, że Red jest trwalszy od blue.

Ale jak zależy Ci na trwałości to weź wspomniane w tym temacie Coli i będzie ok.gif

Napisano

> dorzuc 2 dychy i bierz victorie

Lo jezu.Tego sie obawialem,ze tych woskow jest tyle,ze glowa mala smile.gif

Ale dzieki,rowniez pomysle nad tym.

Napisano

> Marketing twierdzi, że Red jest trwalszy od blue.

> Ale jak zależy Ci na trwałości to weź wspomniane w tym temacie Coli i będzie

No wlasnie miedzy redem a coli do tej pory sie zastanawialem.

Ale jednak chyba red mi starczy,bo min. raz w miesiacu samochod umyc musze(a jak myje i mam troszke czasu,to przy okazji rzuce wosk na niego).

Napisano

> No wlasnie miedzy redem a coli do tej pory sie zastanawialem.

> Ale jednak chyba red mi starczy,bo min. raz w miesiacu samochod umyc musze(a jak myje i mam troszke

> czasu,to przy okazji rzuce wosk na niego).

W takim razie red bedzie idelalny. Fajny zapach, łatwiejszy w obróbce, lepszy wyglad w porównaniu do Coli. Jak dobrze przygotowana powierzchnia to i 2 miechy poleży

Napisano

podłącze się pod temat i zapytam czy TAKA maszyna dla amatora zda egzamin ? czy kasa wyrzucona w błoto ?

Napisano

Jak tylko do swojego auta to da rade. Ma niskie wolne obroty stabilizacji brak. To naprawde ulatwia prace. Ale do amatorki idzie przezyc. Nie wiem jak z waga bo to tez wazne. Co by nie wazyla z 5kg

Napisano

jak na razie to będę ćwiczył na sowim aucie .... a jaki sprzęt był by mądrym rozwiązaniem na początek ? za ile $ będzie już coś czym można co jakiś czas popracować ?

Napisano

> jak na razie to będę ćwiczył na sowim aucie .... a jaki sprzęt był by mądrym rozwiązaniem na

> początek ? za ile $ będzie już coś czym można co jakiś czas popracować ?

Cos takiego to już bedzie skok klik

• 2 tygodnie później...
Napisano

Odgrzewam.

Byłem w sklepie zajmującym się sprzedażą kosmetyków i detalingiem.

Polecono mi Manzerne 2500 do tego pad średni + miękki. Da radę na jednej paście i dwóch padach o różnej twardości osiągnąć dobry efekt?

Do tego kupiłem wosk Dodo.

Pozdrawiam

Napisano

> Coli 476

Polecam i ja. Trwały i wydajny.

Napisano

> Odgrzewam.

> Byłem w sklepie zajmującym się sprzedażą kosmetyków i detalingiem.

> Polecono mi Manzerne 2500 do tego pad średni + miękki. Da radę na jednej paście i dwóch padach o

> różnej twardości osiągnąć dobry efekt?

Nie kup FG 500 i 3000 lub 4000 (minimum to 2 pasty )

> Do tego kupiłem wosk Dodo.

ok.gif

> Pozdrawiam

Napisano

> Nie kup FG 500 i 3000 lub 4000 (minimum to 2 pasty )

> > Pozdrawiam

A co z produktami typu megs solo system, czy gtechniq p1?

Napisano

> Natty's Red Paste - jak ma być efekt, ale mniej trwałość.

+1 ok.gif

a z ta trwałością bym nie przesadzał, bo póki co miesiąc już u mnie trzyma, myty tylko na bezdotykach a kropelkowanie jest cały czas bardzo dobre

Napisano

> +1

> a z ta trwałością bym nie przesadzał, bo póki co miesiąc już u mnie trzyma, myty tylko na

> bezdotykach a kropelkowanie jest cały czas bardzo dobre

To dopiero miesiąc zlosnik.gif

Mi Megsowy #16 przetrwał niemal całą zimę zlosnik.gif

Napisano

Nie wiem jak wam moze tyle wosk wytrzymac w normalnych warunkach.

Sam używam Colii 476 i powiem,że wosk jest niezbyt...wychwalany na forach,niby każdy poleca bo wszyscy go polecają i tak w kołogrinser006.gif

Pomijając blask,który jest po zastosowaniu gorszy jak w marketowym turtlu. Trwałosc- mi przy myciu raz na tydzien auta wytrzymuje 3-4 mycia max(szampon neutralny).Bo czasem dwa.Dodam,że przed aplikacją powierzchnia jest przygotowana.

A do tego po aplikacji auto ciągnie kurz i wystarczy parę kropelek deszczu by pozostały brzydkie plamki.

Dla mnie nie jest wart tych pieniedzy...

Napisano

> Nie wiem jak wam moze tyle wosk wytrzymac w normalnych warunkach.

> Sam używam Colii 476 i powiem,że wosk jest niezbyt...wychwalany na forach,niby każdy poleca bo

> wszyscy go polecają i tak w koło

> Pomijając blask,który jest po zastosowaniu gorszy jak w marketowym turtlu. Trwałosc- mi przy myciu

> raz na tydzien auta wytrzymuje 3-4 mycia max(szampon neutralny).Bo czasem dwa.Dodam,że przed

> aplikacją powierzchnia jest przygotowana.

> A do tego po aplikacji auto ciągnie kurz i wystarczy parę kropelek deszczu by pozostały brzydkie

> plamki.

> Dla mnie nie jest wart tych pieniedzy...

U mnie ten wosk wytrzymał 4 miechy, polecono go na forum forum.kosmetykaaut.pl

Jestem bardzo ze stosunku cena do jakość... co do marketowych to powiem krótko - raczysz waść żartować sobie grinser006.gif

Napisano

> U mnie ten wosk wytrzymał 4 miechy, polecono go na forum forum.kosmetykaaut.pl

> Jestem bardzo ze stosunku cena do jakość... co do marketowych to powiem krótko - raczysz waść

> żartować sobie

Napisalem w porownaniu z marketowym o połysku...Wez jeden element Colli 476,a drugi chociażby Turtlem...różnica kolosalna...

Pod Coli można polożyc nawet i DC2 i nie ma takiego efektu jak np po Turtlu.

A co do 4 miechow to nawet w tescie w uk nie osiagneli tyle ok.gif

Napisano

> Napisalem w porownaniu z marketowym o połysku...Wez jeden element Colli 476,a drugi chociażby

> Turtlem...różnica kolosalna...

> Pod Coli można polożyc nawet i DC2 i nie ma takiego efektu jak np po Turtlu.

> A co do 4 miechow to nawet w tescie w uk nie osiagneli tyle

Pytanie po czym oceniasz trwałość wosku? Ja po tym jak zachowuje się woda na karoserii. Jak nawoskowałem coli 476 w listopadzie, to w lutym jeszcze woda ładnie się zbierała w krople na masce i dachu. Uznaję więc, że wosk jeszcze jest. W międzyczasie samochód był kilka razy przemyty bezdotykowo.

Natomiast połysk oceniam jako średni, to fakt. Szału nie ma, ale źle też nie jest.

Napisano

> bardzo trwaly, wosk nie znika po kilku myciach aktywna piana nawet przy czestym woskowaniu

> opakowanie starcza mi na 8-12mcy

> c476

ok, to mam pytanie - jako osoba która nigdy w życiu nie woskowała samochodu.

Czy przedmiotem tej aukcji jest polecany wosk?

Ile trwa woskowanie samochodu? Rozumiem, że trzeba go najpierw opierdzielić np. karcherem i jakimś szamponem, wysuszyć i następnie nawoskować?

Czym rozcierać? Jakieś specjalne gąbki? szmatki z mikrofibry?

Pytanie hardcore: rozumiem, że jakaś miękka końcówka na flex'a to nie jest najlepsze rozwiązanie? zlosnik.gif

Napisano

> ok, to mam pytanie - jako osoba która nigdy w życiu nie woskowała samochodu.

> Czy przedmiotem tej aukcji jest polecany wosk?

tak

> Ile trwa woskowanie samochodu?

zależy. Od wielkości samochodu, używanych narzędzi, wosku, doświadczenia zlosnik.gif

> Rozumiem, że trzeba go najpierw opierdzielić np. karcherem i jakimś

> szamponem, wysuszyć i następnie nawoskować?

tak. To co opisałeś to minimum. Samochód musi być dokładnie umyty, żebyś woskując nie wcierał drobinek piasku czy innego syfu w lakier.

> Czym rozcierać? Jakieś specjalne gąbki? szmatki z mikrofibry?

Do nakładania wosku polecam TAKĄ gąbkę. Potem polerujesz jakąś szmatką z mikrofibry

> Pytanie hardcore: rozumiem, że jakaś miękka końcówka na flex'a to nie jest najlepsze rozwiązanie?

co to jest flex? zlosnik.gif

Napisano

> To dopiero miesiąc

No miesiąc, ale jak czytam to wosk bardziej na lato wink.gif że szybko spływa i takie tam 270751858-jezyk.gif

tak więc teraz powiem, że jednak ładnie się trzyma ok.gif

Poza tym nie brałem go ze względu na trwałość, tylko ze względu na look i kilka innych przyjemności grinser006.gif

> Mi Megsowy #16 przetrwał niemal całą zimę

na zimę mam 1000p skromny.gif

Napisano

> co to jest flex?

taki pad do maszynowego polerowania ok.gif

Napisano

> taki pad

acha, ja to tylko amator jestem i wszystko ręcznie robię zlosnik.gif

Napisano

> co to jest flex?

Szlifierka kątowa zlosnik.gif

Nazwa potoczna, coś jak adidas na obuwie sportowe.

Napisano

> Trwałosc- mi przy myciu

> raz na tydzien auta wytrzymuje 3-4 mycia max(szampon neutralny).

to raczje coś nie tak poszło przy aplikacji, bo to jednak trwały wosk

Napisano

> to raczje coś nie tak poszło przy aplikacji, bo to jednak trwały wosk

Wątpie,bo używam go drugi rok.To troche aplikacji już było.

Napisano

> Wątpie,bo używam go drugi rok.To troche aplikacji już było.

A jakiego szamponu uzywasz, bo może nie jest on tak neutralny jakby mogło sie wydawać hmm.gif

Ale generalnie, coś jest nie tak, skoro wielu osobom ten wosk trzyma około 3m miesięcy i to jeszcze zimowych.

Czasem zdarzy się, że wosk spłynie bardzo szybko, lecz wtedy jest to pojedynczy przypadek zwykle, szczególnie w przypadku tego wosku, jeśli cały czas spływa tak szybko to coś jest nie tak, albo z aplikacją albo z szamponem alien.gif

Napisano

> Napisalem w porownaniu z marketowym o połysku...Wez jeden element Colli 476,a drugi chociażby

> Turtlem...różnica kolosalna...

> Pod Coli można polożyc nawet i DC2 i nie ma takiego efektu jak np po Turtlu.

> A co do 4 miechow to nawet w tescie w uk nie osiagneli tyle

Po kroplach widziałem że nadal wosk jest... może ja mało jeżdżę grinser006.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.