Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Jaki wosk?

Featured Replies

Napisano

> Napisalem w porownaniu z marketowym o połysku...Wez jeden element Colli 476,a drugi chociażby

> Turtlem...różnica kolosalna...

> Pod Coli można polożyc nawet i DC2 i nie ma takiego efektu jak np po Turtlu.

> A co do 4 miechow to nawet w tescie w uk nie osiagneli tyle

Także mam ten wosk na aucie i właśnie mija miesiąc jak leży i zejść nie chce wink.gif. Auto myję raz na tydzień szamponem neutralnym, a w wolnej chwili spłukuję go bieżącą wodą ponieważ faktycznie coli łapie trochę kurz (czarny lakier tongue.gif). Co do wydajności to woskowane były nim 2 auta i wosku mało co ubyło smile.gif. Powierzchnia w obu przypadkach była przygotowana. Co do połysku nie mam porównania ale jakość/ wydajność jak narazie wychodzi na duży + w porównaniu z marketowymi wyrobami ok.gif

Napisano

> Odgrzewam.

> Byłem w sklepie zajmującym się sprzedażą kosmetyków i detalingiem.

> Polecono mi Manzerne 2500 do tego pad średni + miękki. Da radę na jednej paście i dwóch padach o

> różnej twardości osiągnąć dobry efekt?

Żeby już nie privować grinser006.gif

Wszystko zależy od tego - czego oczekujesz.

Jeśli to Twoja pierwsza polerka to pewnie i tak będziesz zachwycony efektem zlosnik.gif

Moim zdaniem przydałaby się jeszcze 4000 na wykończenie i... może się okazać, że bez 500 też będzie ciężko.

W każdym razie zrób sobie taki eksperyment:

Na np. błotniku wydziel sobie dwa obszary po ~30x30cm.

Jeden przejedź M2500 na twardym padzie, drugi M2500 na miękkim padzie.

Przetrzyj IPA (alkohol izopropylowy rozcieńczony z wodą destylowaną, w stosunku 1:1).

Zobacz efekty.

Jeśli uznasz to za konieczne - przejedź jeszcze to miejsce gdzie jechałeś twardym padem - tym razem miękkim padem.

Znowu IPA i znowu sprawdzasz efekty.

Napisano

> witam

> Możecie polecić jakis wosk który będzię dobry i niezbyt drogi.

> Chodzi mi o taki wosk który będzie na samochodzie (znaczy tak fajnie woda będzie sie skrapalć no i

> łądnie bedzie samochó wyglądał) chociaż po 3-4 myciach na myjni bezdotykowej.

> Obecnie czasem sobie nałoże taki wosk nabłyszczający K2, co nakąłda się go a pózniej poleruje jak

> wyschnie, jednak on wytrzymuje 1-2 max mycia i efektu nie widać.

> Jakiego uzywacie?

> Nie musi być drogi

> Nie musi ciężko sie go nakąłdać

> aha, kolor autka jeśli to coś zmieni to szary (taki mysi)

Zlej auta pod ciśnieniem czyli coś z Karchera lub inne urządzenie ciśnieniowe

Powiem tak umyj auta na 2 wiadra plus gąbka lub rękawica

przeleć całe auto glinka

umyj jeszcze raz całe auto na 2 wiadra

osusz

Kup najtrwalszy wosk Collinite 476s i na 4-6 miesięcy masz z głowy

u mnie od października do maja trzyma collinite waytogo.gif

Tak na szybko napisałem hmm.gifwaytogo.gif na koniec zrób fotki przed i w trakcie i po i wyślij na forum się pochwalić ikonka_photo2.gif

Napisano

> Kup najtrwalszy wosk Collinite 476s i na 4-6 miesięcy masz z głowy

Colli dobry, ale na lato trochę śrenio się nadaje, zbyt mocno przyciąga kurz. Duragloss #105, #111 jest lepszy pod tym względem.

Napisano

> Colli dobry, ale na lato trochę śrenio się nadaje, zbyt mocno przyciąga kurz. Duragloss #105, #111

> jest lepszy pod tym względem.

ja na lato kładę dodo zlosnik.gif

Napisano

> Colli dobry, ale na lato trochę śrenio się nadaje, zbyt mocno przyciąga kurz. Duragloss #105, #111

> jest lepszy pod tym względem.

Ja tylko napisałem ze jest trwały a na lato

to Autoglym HD Wax smile.gifzlosnik.gif

przepraszam za 2 duże fotki ale tylko takie mam

Tak wygląda po deszczu

p1100980n.jpg

Tak wygląda zaraz po nałożeniu

p1130860r.jpg

p1100602s.jpg

Tak wygląda po wodzie z atomizera

p1100595n.jpg

Napisano

> Obecnie czasem sobie nałoże taki wosk nabłyszczający K2, co nakąłda się go a pózniej poleruje jak

> wyschnie, jednak on wytrzymuje 1-2 max mycia i efektu nie widać.

czy to K2 Ultra Wax? Cena sugeruje, że tego wosku Carnauba musi być mało (co nie szkodzi producentowi się chwalić) i dlatego pewnie szybko schodzi

Napisano

> czy to K2 Ultra Wax? Cena sugeruje, że tego wosku Carnauba musi być mało (co nie szkodzi

> producentowi się chwalić) i dlatego pewnie szybko schodzi

cena sugeruje ze wosku carnauba jest tam 0,001%

Napisano

w5 z lidla. co moze byc gigantycznym wstrząsem dla wielu, dorownuje on trwaloscią collie 476. a kosztuje dwie dychy

Napisano

> w5 z lidla. co moze byc gigantycznym wstrząsem dla wielu, dorownuje on trwaloscią collie 476. a

> kosztuje dwie dychy

no tutaj ktos ma inne zdanie...

Napisano

> w5 z lidla. co moze byc gigantycznym wstrząsem dla wielu, dorownuje on trwaloscią collie 476. a

> kosztuje dwie dychy

chyba nie miałeś nigdy collie, poza tym na KA był testowany i jednoznacznie kilka osób oceniło go jako marketowy szit.

Napisano

> kosztuje dwie dychy

Mam go hehe.gif

Kupiłem tak o0 - do zabawy hehe.gif

Ale z tą trwałością to pojechałeś ostro hehe.gifhehe.gifhehe.gif

Napisano

> Mam go

> Kupiłem tak o0 - do zabawy

> Ale z tą trwałością to pojechałeś ostro

no nie. mi przetrwal zime icon_eek.gif lekko w szoku bylem

Napisano

> no nie. mi przetrwal zime lekko w szoku bylem

Chyba na aucie które całą zime przestało w ogrzewanym garażu nie ruszane

Napisano

> Mam go

> Kupiłem tak o0 - do zabawy

> Ale z tą trwałością to pojechałeś ostro

ale przynajmniej fajnie ananasem pachnie 893goodvibes.gifok.gif

Napisano

> kosztuje dwie dychy

Akuratni o nie długo robię test 7 wosków i zobaczymy czy taki miód i malina ten W5 niewiem.gifgrinser006.gif

Napisano

> kosztuje dwie dychy

Efekt optyczny na ciemnym lakierze rowniez jak po collie ?

Napisano

W5 jak na mnie to nie daje zupełnie efektu optycznego zlosnik.gif

Ale sprawdzałem tylko na bordowym zlosnik.gif

Napisano

> Efekt optyczny na ciemnym lakierze rowniez jak po collie ?

efekt optyczny mizerny zlosnik.gif tzn jakąś tam głębie koloru wydobywa (w porównaniu z autem niewoskowanym), lekki połysk jest również. Ale to nie jest "lustro".

Natomiast pod względem trwałości jest git

Napisano

> Akuratni o nie długo robię test 7 wosków i zobaczymy czy taki miód i malina ten W5

tylko pamiętaj, żeby przed testowaniem nowego wosku samochód przeczyścić za pomocą IPA, bo inaczej test nie będzie miarodajny (szczególnie jeżeli lepszy wosk przetestujesz na początku)

Napisano

> chyba nie miałeś nigdy collie, poza tym na KA był testowany i jednoznacznie kilka osób oceniło go

> jako marketowy szit.

Gdyby teraz mój samochód się skopiował i gdybym te dwa samochody teraz umył, wysuszył, a następnie na jeden nałożył np collie, a na drugi k5 to gwarantuję, że po tygodniu jazdy w obecnych zmiennych warunkach nie byłoby żadnej różnicy w trwałości (czyli taka sama kicha)

kiedyś też nie widziałem różnicy pomiędzy woskami. Później odkryłem, że cała tajemnica trwałości i głębi to odpowiednie przygotowanie lakieru (jak w malowaniu) i dopiero po tym nagle okazało się, że markowy produkt jest wart swojej ceny

Napisano

> Gdyby teraz mój samochód się skopiował i gdybym te dwa samochody teraz umył, wysuszył, a następnie

> na jeden nałożył np collie, a na drugi k5 to gwarantuję, że po tygodniu jazdy w obecnych

> zmiennych warunkach nie byłoby żadnej różnicy w trwałości (czyli taka sama kicha)

To można jedne drzwi pojechać W5 (bo chyba to miałeś na myśli pisząc k5?) a drugie collie.

> kiedyś też nie widziałem różnicy pomiędzy woskami. Później odkryłem, że cała tajemnica trwałości i

> głębi to odpowiednie przygotowanie lakieru (jak w malowaniu) i dopiero po tym nagle okazało

> się, że markowy produkt jest wart swojej ceny

Czyli jakie odpowiednie? Przed woskiem glinka/politura?

Napisano

> To można jedne drzwi pojechać W5 (bo chyba to miałeś na myśli pisząc k5?) a drugie collie.

w sumie tak mogę zrobic kiedyś smile.gif

> Czyli jakie odpowiednie? Przed woskiem glinka/politura?

Jak ja sobie chcę na szybko przygotować samochód na lans wink.gif to (zakładając, że już kiedyś był polerowany):

- mycie za 7zł na karcherze

- czyszczę wpierw czymś co rozpuszcza smołę i owady (żeby nie zmasakrować glinki)

- jadę glinką

- przecieram IPA (żeby zmazać resztki poprzednich specyfików)

- dopiero nakładam wosk

Napisano

> tylko pamiętaj, żeby przed testowaniem nowego wosku samochód przeczyścić za pomocą IPA, bo inaczej

> test nie będzie miarodajny (szczególnie jeżeli lepszy wosk przetestujesz na początku)

Powierzchnię pod wosk przygotowuje się CLEANERem!

IPA to nie cleaner. IPA używa się po korekcie, do usunięcia resztek past polerskich i olejków w nich zawartych.

Napisano

> Powierzchnię pod wosk przygotowuje się CLEANERem!

A jakis wzglednie tani i dobry,moze kolega poleci?

Rozumiem,ze to robi sie jak wosk?Naklada i polerruje i pozniej na to docelowy wosk?

Napisano

> A jakis wzglednie tani i dobry,moze kolega poleci?

Jeszcze nie. Narazie wnikliwie studiuję forum kosmetykaaut.pl - jest fajne o tyle, że są tam ludzie z firm, mający doświadczenie daleko większe niż przeciętny człowiek zajmujący się autem swoim i żony. smile.gif

Z tego co mi się rzuciło w oczy - to zalecane jest by był tej samej firmy co wosk, pod który szykujemy auto. Aczkolwiek nie jest to wymóg 100%.

> Rozumiem,ze to robi sie jak wosk?Naklada i polerruje i pozniej na to docelowy wosk?

Tak, dokładnie tak to działa.

Napisano

> w sumie tak mogę zrobic kiedyś

> Jak ja sobie chcę na szybko przygotować samochód na lans to (zakładając, że już kiedyś był

> polerowany):

> - mycie za 7zł na karcherze

> - czyszczę wpierw czymś co rozpuszcza smołę i owady (żeby nie zmasakrować glinki)

> - jadę glinką

> - przecieram IPA (żeby zmazać resztki poprzednich specyfików)

> - dopiero nakładam wosk

wlasnie chcialem sie zapytac ile kosztuje IPA i gdzie ja moge dostac?

Napisano

> wlasnie chcialem sie zapytac ile kosztuje IPA i gdzie ja moge dostac?

Alkohol izopropylowy - rozcieńczasz z wodą destylowaną 1:1.

Do kupienia np. w sklepach z kosmetykami samochodowymi...

Ale też da się kupić w sklepach z el. elektronicznymi... chemią... etc.

Napisano

Czyli pomijasz jeden z najistotniejszych elementów mających wpływ na trwałość wosku (cleaner).

Napisano

> A jakis wzglednie tani i dobry,moze kolega poleci?

Wszyscy chwalą sobie Dodo LP.

Ja lubię Ultimate Polish od Megsa bo to takie 2w1 - cleaner i odżywka. Przy czarnym kolorze robi fajny efekt.

Napisano

> Wszyscy chwalą sobie Dodo LP.

> Ja lubię Ultimate Polish od Megsa bo to takie 2w1 - cleaner i odżywka. Przy czarnym kolorze robi

> fajny efekt.

A tak patrzac po allegro,to ten dodo lepiej z dodatkami sciernymi czy bez?

Domyslam sie,ze te dodatki scierne sa bardzo delikatne?

Tzn po kilkunastu razach do podkladu nie dojde? grinser006.gif

Napisano

> przystępna cena ..........

to są produkty ekskluzywne, szczególnie te najdroższe.

Jednak to i tak nie są najdroższe woski na świecie, bo taki zymol royal glaze kosztuje $8500. Z tym, że firma dożywotnio uzupełnia słoiczek bez dodatkowych opłat (tylko dla klientów prywatnych).

Bogatemu nie zabronisz.

Napisano

> Tzn po kilkunastu razach do podkladu nie dojde?

nie zlosnik.gif

Napisano

> Czyli pomijasz jeden z najistotniejszych elementów mających wpływ na trwałość wosku (cleaner).

trochę masz rację smile.gif Ale taką scieżkę wybrałem z moich obserwacji - jako szybkie odświeżenie lakieru, który już wcześniej miał dokładną "polerkę".

Kiedys jak zaczynałem zabawę z kosmetykami to kupowałem wszystko zgodnie z wytycznymi i np miałem cleaner zymol. Kiedy się skończył to zobaczyłem, że taki sam efekt daje najpierw przelecenie Megs UC, a następnie zszczyszczenie resztek IPA. Ponieważ nie miałem często siły/chęci więc skróciłem to do samego IPA i w sumie nie zauważyłem różnicy (testowałem na niebieskim lakierze toyoty, teraz na srebrnym nie próbowałem już cleanera)

Więc w sumie (jeszcze raz napiszę) chyba masz rację - wychodzi po prostu moje lenistwo i działanie na skróty smile.gif

Napisano

> Alkohol izopropylowy - rozcieńczasz z wodą destylowaną 1:1.

> Do kupienia np. w sklepach z kosmetykami samochodowymi...

> Ale też da się kupić w sklepach z el. elektronicznymi... chemią... etc.

Warto go mieć - przydaje się nie tylko do samochodu ale np też do czyszczenia wszelkiej elektroniki. Bardzo szybko odparowuje i nie pozostawia osadu

Napisano

> trochę masz rację Ale taką scieżkę wybrałem z moich obserwacji - jako szybkie odświeżenie lakieru,

> który już wcześniej miał dokładną "polerkę".

> Kiedys jak zaczynałem zabawę z kosmetykami to kupowałem wszystko zgodnie z wytycznymi i np miałem

> cleaner zymol. Kiedy się skończył to zobaczyłem, że taki sam efekt daje najpierw przelecenie

> Megs UC, a następnie zszczyszczenie resztek IPA. Ponieważ nie miałem często siły/chęci więc

> skróciłem to do samego IPA i w sumie nie zauważyłem różnicy (testowałem na niebieskim lakierze

> toyoty, teraz na srebrnym nie próbowałem już cleanera)

> Więc w sumie (jeszcze raz napiszę) chyba masz rację - wychodzi po prostu moje lenistwo i działanie

> na skróty

Jako jeden produkt pod wosk polecam produkty poor boys world: do jasnych jest white diamond, do ciemnych black hole.

Oba świetne, chociaż mam wrażenie, że ten pierwszy ma więcej z cleanera niż ten drugi.

Napisano

> Jako jeden produkt pod wosk polecam produkty poor boys world: do jasnych jest white diamond, do

> ciemnych black hole.

> Oba świetne, chociaż mam wrażenie, że ten pierwszy ma więcej z cleanera niż ten drugi.

Na to,jako wykończenie PB EX /hybryda/ lub EX-P /selant/.

Pojawiły się ostatnio testery PB, więc można próbować.

Napisano

> Alkohol izopropylowy - rozcieńczasz z wodą destylowaną 1:1.

> Do kupienia np. w sklepach z kosmetykami samochodowymi...

> Ale też da się kupić w sklepach z el. elektronicznymi... chemią... etc.

ile kosztuje ?

Napisano

> ile kosztuje ?

Na allegro są różne ceny i różne pojemności

Napisano

> ile kosztuje ?

Zależy od opakowania...

5l - 10-15 zł /l

1l - 15-20 zł /l

Są też mniejsze (to szczególnie dla elektroniki), ale IMO nie warto bo w przeliczeniu na 1l strasznie drogo wychodzi.

Napisano

> Zależy od opakowania...

> 5l - 10-15 zł /l

> 1l - 15-20 zł /l

> Są też mniejsze (to szczególnie dla elektroniki), ale IMO nie warto bo w przeliczeniu na 1l

> strasznie drogo wychodzi.

zeby przygotowac samochod ile schodzi tego srodka?

Napisano

> zeby przygotowac samochod ile schodzi tego srodka?

Ciężko powiedzieć zlosnik.gif Z kilkanaście ml pewnie zlosnik.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.