Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

ile mocy zabiera spięte wisko wentylatora?

Featured Replies

Napisano

czy ktoś to kiedyś mierzył? Wisko potrafi mocno wiać, sam osobiście kiedyś dostałem kamieniem w głowę przy otwartej masce podczas "gazowania" silnika na postoju zlosnik.gif

zwykły wentylator elektryczny ma przeciętnie ok 100W, ile więcej ma wisko? czy wywalenie wiska i wrzucenie elektrowentylatora da wiecej mocy przy długim i mocnym traktowaniu? icon_rolleyes.gifzlosnik.gif

Napisano

Pewnie z 1 KM, ale i tak bardziej to sugestia.

Jeździłem BMW z działającym prawidłowo i spiętym na stałe, bez różnicy.

Jeśli chcesz do zagŁady to zamontuj el., przewaga taka, że po wyłączeniu silnika jeszcze pracuje.

Napisano
  • Autor

> Pewnie z 1 KM, ale i tak bardziej to sugestia.

> Jeździłem BMW z działającym prawidłowo i spiętym na stałe, bez różnicy.

> Jeśli chcesz do zagŁady to zamontuj el., przewaga taka, że po wyłączeniu silnika jeszcze pracuje.

w zagładzie już mam el. ale zastanawiam się czy nie wywalić też wiska z 535i bo straszliwie ciasno tam jest przez to wisko a ponadto teraz wyczytałem że komuś wisko w E39 zabierało 30KM (mierzył ponoć na hamowni)... wydaje mi się to mało realne no ale skoro mierzył spineyes.gif

Napisano

> w zagładzie już mam el. ale zastanawiam się czy nie wywalić też wiska z 535i bo straszliwie ciasno

> tam jest przez to wisko a ponadto teraz wyczytałem że komuś wisko w E39 zabierało 30KM

> (mierzył ponoć na hamowni)... wydaje mi się to mało realne no ale skoro mierzył

Wentylatory elektryczne maja taka przewagę, że można je włączyć, kiedy się chce. Czyli na przykład jeśli wiesz, że chłodnica niedomaga a musisz postać w korku, to odpowiednio wcześniej włączasz wentylator i masz spokój z temperaturą. Gorzej jest niestety z dobraniem czujnika temp, bo albo wiercisz chłodnicę, albo w ogóle wymieniasz ja na model z miejscem na czujnik, albo cudujesz z wężami wodnymi mającymi wejście na ów czujnik. Czasami trzeba pokombinować, żeby dobrze dobrać i czujnik, i miejsce jego zamontowania.

A z drugiej strony to nie wydaje mi się prawdopodobne, żeby wiatrak zabierał aż 30KM mocy. Musiałby być albo bardzo duży, albo bardzo ciężki, albo jedno i drugie. Bo samo wisko to nic więcej, jak tylko bimetal i coś w rodzaju sprzęgła.

U mnie w Capri wisko działa dobrze, ale jak się zapiecze, to założę podwójny wentylator od Mondeo. Dość wydajny a ma rozsądne gabaryty.

Pozdrawiam

Bartek

Napisano

> w zagładzie już mam el. ale zastanawiam się czy nie wywalić też wiska z 535i bo straszliwie ciasno

> tam jest przez to wisko a ponadto teraz wyczytałem że komuś wisko w E39 zabierało 30KM

> (mierzył ponoć na hamowni)... wydaje mi się to mało realne no ale skoro mierzył

Tzn. załącza się na sztywno czy nie? Jeżeli na sztywno to teoretycznie powinien brać mniej mocy niż elektryczny ponieważ nie ma strat konwersji energii.

Napisano
  • Autor

> Tzn. załącza się na sztywno czy nie? Jeżeli na sztywno to teoretycznie powinien brać mniej mocy niż

> elektryczny ponieważ nie ma strat konwersji energii.

nie do końca na sztywno - sprawne wisko zaczyna lekko "przepuszcać" powyżej 3500 obr nawet jak jest spięte "na sztywno". Co do mocy - Wisko dmucha jednak o wiele, wiele mocniej niż elektrowentylator a nawet dwa hmm.gif

Napisano

> nie do końca na sztywno - sprawne wisko zaczyna lekko "przepuszcać" powyżej 3500 obr nawet jak jest

> spięte "na sztywno". Co do mocy - Wisko dmucha jednak o wiele, wiele mocniej niż

> elektrowentylator a nawet dwa

To niech bierze nawet za 4 wentylatory, a to i tak nie będzie wiele. Co do 30 KM strat to jest zwykłe bajdurzenie, gdyby taka moc strat poszła w wisko to by się olej zagotował, wybuchłoby, a reszta stopiła wink.gif.

Napisano

> czy ktoś to kiedyś mierzył? Wisko potrafi mocno wiać, sam osobiście kiedyś dostałem kamieniem w

> głowę przy otwartej masce podczas "gazowania" silnika na postoju

> zwykły wentylator elektryczny ma przeciętnie ok 100W, ile więcej ma wisko? czy wywalenie wiska i

> wrzucenie elektrowentylatora da wiecej mocy przy długim i mocnym traktowaniu?

Wentylator jest zabezpieczany zwykle min 1 bezpiecznikiem 25A -> 250 W startowe, ciągłe pewnie ze 150.

Wentylatory zwykle są dwa.

Sprawność układu ładowania = ok 30%.

Mnie wychodzi, że taki went pojednynczy to chlipie z silnika jakieś ok 500W

2 wenty = 1kW.

Napisano

Przecież jakby 'żarło" 30 KM to sama by fabryka BMW od razu skorzystała

na wiskozowym tjuninku biglaugh.gif a nie jakiś kazek, któremu coś się tam wydawało...

Napisano

A nie pomylił z mechanicznym doładowaniem? zlosnik.gifzlosnik.gifzlosnik.gifzlosnik.gif O ile w BMW takie występuje....

Kiedys były golfy z mechaniczną sprężarką - oznaczane chyba G60 to tam mogę się zgodzić....

edit dla purystów technicznych - mam na mysli energie potrzebną do zasielenia spręzarki...

Bo w końcu idea doładowania jest taka że wychodzi na plus a nie na minus... zlosnik.gif

Napisano

Może zepsute. Klima tyle nie zabiera a myślę że jest troszku większym obciążeniem.

Napisano

Kolega w e-36 316i (potężna moc) , miał wiskozę spiętą na stałe, a auto jechało tak samo jak przed tym. Do tego straszyło na przygazówkach na światłach i nikt nie chciał się próbować, bo ludzie myśleli że uturbione było hahaha.gif

Napisano
  • Autor

> Może zepsute. Klima tyle nie zabiera a myślę że jest troszku większym obciążeniem.

zepsute może być na dwa sposoby - spięte na stałe i rozpięte na stałe zlosnik.gif

Napisano

> zepsute może być na dwa sposoby - spięte na stałe i rozpięte na stałe

to ja miałem 3 opcję spięte na stałe przy wysokich obrotach (gdzie już powinno popuszczać) efekt śmigło się rozleciało i wbiło w chłodnicę mad.gif

Napisano

> czy wywalenie wiska i

W to mocno wątpie. Na pewno pomoże w poprawieniu reakcji na gaz - w końcu to mniej elementów wirujących a co za tym idzie mniejsza masa.

Kolega ma w swojej Corolli Visco spięte na stałe i auto lubi chwilę "wisieć" na obrotach po zdjęciu nogi z gazu. Nie jest to uciążliwe w normalnej jeździe, ale już np podczas upalania bywa denerwujące.

Napisano

To może hamownia się zepsuła. Albo dostał wyniki innego samochodu.

Napisano

Nie wiem jak w starszych bmw, ale u mnie jest wisko i elektryczny, wiec po ostrym palowaniu po wylaczeniu silnika wlacza sie elektryczny went

Napisano

Nie ...

Może być zepsute na wiele sposobów.... wręcz nieskończenie wiele - traci z upływem czasu swoją prędkość przy jakiej powinno pracować...

Napisano

> Wentylator jest zabezpieczany zwykle min 1 bezpiecznikiem 25A -Wentylatory zwykle są dwa.

> Sprawność układu ładowania = ok 30%.

> Mnie wychodzi, że taki went pojednynczy to chlipie z silnika jakieś ok 500W

> 2 wenty = 1kW.

w bravie kiedys miezylem te prady.

Prad zwarcia 38A

Prad pracy 11A

Bezpiecznik w turynie wlozyli 40A, ja zmienilem na 15A i dziala do dzis smile.gif(wczesniej mi sie went od blota zatarl, a bezpiecznik nie padll tylko stycznik w chlodnicy i kostki sie podtopily grinser006.gif)

Napisano

> wyczytałem że komuś wisko w E39 zabierało 30KM

To samochód powinien mu się samym wiatrakiem jak śmigłem napędzać wink.gif

Napisano

Jak mialem e36 to mi spięło wisko .... na wyższych obrotach wyraźnie tracił pare koni .... ale żeby aż 30 , niemożliwe ;p

Napisano

> Kolega w e-36 316i (potężna moc) , miał wiskozę spiętą na stałe, a auto jechało tak samo jak przed

> tym. Do tego straszyło na przygazówkach na światłach i nikt nie chciał się próbować, bo ludzie

> myśleli że uturbione było

Dokładnie miałem to samo :D jak przyspieszałem , ludzie pukali się w głowe :D i uciekali

Napisano

> czy ktoś to kiedyś mierzył? Wisko potrafi mocno wiać, sam osobiście kiedyś dostałem kamieniem w

> głowę przy otwartej masce podczas "gazowania" silnika na postoju

> zwykły wentylator elektryczny ma przeciętnie ok 100W, ile więcej ma wisko? czy wywalenie wiska i

Kiedyś dla silników samochodów ciężarowych przyjmowało się że wentylator zabierał ok 5% mocy silnika.

Nie wiem na ile da się to przenieść do samochodów osobowych.

pozdr

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.