Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Polacy w korkach....

Featured Replies

Napisano

> Nie jest wcale tak źle. Ostatnimi czasy, a z kończących się pasów korzystam odkąd pamiętam,

> wpuszcza mnie zwykle pierwszy, a góra trzeci kierowca. I, żeby nie było - nie wtryniam się

> agresywnie, tylko mrugam i czekam grzecznie na swoim pasie.

> mar00ha

Trzymając się tego, co ciut wcześniej napisałeś powinieneś stać tak długo, aż wszyscy z pasa, na który chcesz wjechać przejadą - przecież mają przed Tobą pierwszeństwo, czyż nie? Tym samym nie mają żadnego obowiązku, żeby Cię wpuścić. Przepisy przepisami, a kultura kulturą - i czasami trzeba włączyć kulturę.

Napisano
  • Autor

> czasami trzeba włączyć kulturę.

właśnie o tym mowa , żeby przepisy się zmieniły....

Choć i tu można się kłócić .... bo wg PoRD nie wolno utrudniać ruchu ... a nie wpuszczanie oczekujących z lewego jest utrudnianiem ruchu.

Napisano

> właśnie o tym mowa , żeby przepisy się zmieniły....

> Choć i tu można się kłócić .... bo wg PoRD nie wolno utrudniać ruchu ... a nie wpuszczanie

> oczekujących z lewego jest utrudnianiem ruchu.

Tak samo, jak i pchanie się "na chama" z lewego i zmuszanie do zatrzymania tych, co jadą "swoim" pasem. Dlatego marzy mi się patrol, nawet pieszy, policji na "zwężkach" wyłapujący wszystkich "szeryfów" nie kumających zasady suwaka - tak tych blokujących lewy pas, jak i tych siedzących na zderzaku poprzedzającego auta, żeby tylko nikt przed takiego nie wjechał. No i jeszcze zakaz wyprzedzania dla ciężarówek na wszelkich dwupasmówkach, żeby ukrócić wielokilometrowe wyścigi TIR-owców.

Napisano

> ...ja jestem za krótkotrwałym zawieszaniem uprawnień do kierowanie pojazdami...zabrać takiemu

> jednemu czy drugiemu ZAWODOWEMU prawko na miesiąc to się od razu nauczy jeździć i nie bedzie

> już takim mistrzem kierownicy i nauczycielem

To chyba byłoby jedyne wyjście.

Napisano

> Robię tak samo. I jeżeli ktoś tak robi to zawsze go wpuszczam. Za to jak ktoś się chamsko wpycha,

> to nie mam litości - idę na blachę.

zlosnik.gif właśnie miałem takiego samego posta napisać

dodam tylko, że nie wpuszczam cwaniaków "walących" lewoskrętem i wbijających się na chama chaja.gif

wyjątek robię "obcym" rejestracjom, którego zaskoczył lewoskręt (oczywiście jak grzecznie włączy kieruneczek) ok.gif

Napisano

> wyjątek robię "obcym" rejestracjom, którego zaskoczył lewoskręt (oczywiście jak grzecznie włączy

> kieruneczek)

ja również ale z wielką łąchą bo niby co... F-ki nie widzieli?

Napisano
  • Autor

> No i jeszcze

> zakaz wyprzedzania dla ciężarówek na wszelkich dwupasmówkach, żeby ukrócić wielokilometrowe

> wyścigi TIR-owców.

akurat z tym się nie zgadzam .... Tiry długo wyprzedzają bo mają blokady ... ale na autostradzie jak minie jednego , który jedzie 5km/h wolniej , to po godzinie będzie 5km dalej od drugiego .... przy 3h jazdy to już 15km ... a to już dla kierowcy może mieć znaczenie.

Jedno jest pewne ... droga to nie pole walki i popisów , tylko dla naszego bezpieczeństwa powinniśmy wszyscy WSPÓŁPRACOWAĆ

Napisano

Współpracować mówisz? Ciężka sprawa, bo Polacy jakoś na drogach nie chcą współpracować.

Napisano

> Współpracować mówisz? Ciężka sprawa, bo Polacy jakoś na drogach nie chcą współpracować.

Chcą, chcą, tylko nie wszyscy... od paru lat obserwuję że jednak kultura się poprawia(przynajmniej w moich okolicach), najważniejsze to samemu dawać dobry przykład bo kierowcy to trochę jak te POwskie lemmingi grinser006.gif - podpatrują zachowania innych.

Napisano

> Trzymając się tego, co ciut wcześniej napisałeś powinieneś stać tak długo, aż wszyscy z pasa, na

> który chcesz wjechać przejadą - przecież mają przed Tobą pierwszeństwo, czyż nie? Tym samym

> nie mają żadnego obowiązku, żeby Cię wpuścić. Przepisy przepisami, a kultura kulturą - i

> czasami trzeba włączyć kulturę.

Widzę, że nie zrozumiałeś. Stoję tak długo, aż ktoś zechce ustąpić mi swojego pierwszeństwa i mnie wpuścić.

mar00ha

Napisano

> To chyba byłoby jedyne wyjście.

fajnie, a teraz obaj (i inni) wyobraźcie sobie, że małe mobile stoją na prawym a kilka dużych zawodowych dojechało do końca lewego. Ja już oczami wyobraźni widzę płynną jazdę na zamek.

Prawda jest taka, że styl jest fajny o ile "TIRy" stoją na prawym od samego początku a lewym lecą "maluchy" Jeśli będzie inaczej to usłyszymy "te cwaniaki w powolnych TIR-ach zajmują szybszy pas a potem muszą z niego zmieniać i robią to pięć razy wolniej, a ile by w tym czasie osobówek przeleciało. Bo panie TIRy to zło i na tory.

I żeby uprzedzić, wiem wiem Wy nie .........

Napisano

> Chcą, chcą, tylko nie wszyscy...

No ba smile.gif

> od paru lat obserwuję że jednak kultura się poprawia(przynajmniej

> w moich okolicach),

Tak, poprawia się. Im samochodów więcej, tym kultura oraz zrozumienie wyższe.

> najważniejsze to samemu dawać dobry przykład bo kierowcy

Nie, to nie jest najważniejsze - to jest równie ważne, jak dobre przepisy i skuteczna działalność policji.

Przepisów o zamku nie mamy, policji i nadzoru na drogach niewiele. Efekty są uzależnione od sytuacji i lokalizacji.

Napisano

> fajnie, a teraz obaj (i inni) wyobraźcie sobie, że małe mobile stoją na prawym a kilka dużych

> zawodowych dojechało do końca lewego. Ja już oczami wyobraźni widzę płynną jazdę na zamek.

tak po prawdzie, to nie rozumiem, dlaczego TIRy w ogóle miałyby jechać lewym pasem? hmm.gif ale to taki mały OT.

wracając do twojej wypowiedzi - akurat często widzę, jak takie TIRy jadą lewym i się na końcu wbijają na prawy - w szczególności wtedy, gdy blokują lewy pas, żeby broń Boże nikt ich nie wyprzedził facepalm%5B1%5D.gif

Napisano

> tak po prawdzie, to nie rozumiem, dlaczego TIRy w ogóle miałyby jechać lewym pasem? ale to taki

> mały OT.

> wracając do twojej wypowiedzi - akurat często widzę, jak takie TIRy jadą lewym i się na końcu

> wbijają na prawy - w szczególności wtedy, gdy blokują lewy pas, żeby broń Boże nikt ich nie

> wyprzedził

Sytuacja ktora zwykle ma miejsce 80% samochodow pas prawy, 20% pas konczacy sie. Samochody ciezarowe stoja pod koniec prawego pasa i teraz pas lewy jest zapelniany przez co chwila dojezdzajace nowe pojazdy (nowa pula) Wyjdzie na to ze ciezarowki przejada ten odcinek dopiero kiedy oba pasy sie zrownaja, troche moze to byc irytujace. A u nas najczesciej tak jest ze 80 % aut czeka na pasie prawym, bo boja sie jechac, bo nie wiedza jak. I jakos watpie aby ten stan rzeczy mial sie za szybko zmienic.

Napisano
  • Autor

> fajnie, a teraz obaj (i inni) wyobraźcie sobie, że małe mobile stoją na prawym a kilka dużych

> zawodowych dojechało do końca lewego. Ja już oczami wyobraźni widzę płynną jazdę na zamek.

> Prawda jest taka, że styl jest fajny o ile "TIRy" stoją na prawym od samego początku a lewym lecą

> "maluchy" Jeśli będzie inaczej to usłyszymy "te cwaniaki w powolnych TIR-ach zajmują szybszy

> pas a potem muszą z niego zmieniać i robią to pięć razy wolniej, a ile by w tym czasie

> osobówek przeleciało. Bo panie TIRy to zło i na tory.

> I żeby uprzedzić, wiem wiem Wy nie .........

Co to za pojęcie pas szybszy , wolniejszy? Przy jeździe na zamek nie ma takiego pojęcia .... A wpuścić tira z lewego , nie widze problemu. Co stracisz 2 sek bo przyhamujesz ,zeby mu zrobić luke?

Napisano

> Sytuacja ktora zwykle ma miejsce 80% samochodow pas prawy, 20% pas konczacy sie. Samochody

> ciezarowe stoja pod koniec prawego pasa i teraz pas lewy jest zapelniany przez co chwila

> dojezdzajace nowe pojazdy (nowa pula) Wyjdzie na to ze ciezarowki przejada ten odcinek

> dopiero kiedy oba pasy sie zrownaja, troche moze to byc irytujace. A u nas najczesciej tak

> jest ze 80 % aut czeka na pasie prawym, bo boja sie jechac, bo nie wiedza jak. I jakos watpie

> aby ten stan rzeczy mial sie za szybko zmienic.

a dlaczego nie rozkładają się równomiernie? To daje prawo ciężarówkom do blokowania lewego pasa?

Jak wiadomo niewiedza nie rozgrzesza. Jak ktoś nie wie jak, to proponuję się dokształcić. To jest podstawowy element nauki jazdy - każdy MUSI wiedzieć, jak się zachować przy zwężeniach. ok.gif

PS. nie mówię oczywiście, że tylko TIRy blokują bo równo dużo blokuje osobówek, ale od TIRowców wymagam, że będą znali przepisy jako zawodowcy icon_rolleyes.gif

Napisano

> ale od TIRowców

> wymagam, że będą znali przepisy jako zawodowcy

Obecnie bardzo mnie dziwi pojęcie "kierowca zawodowy". Czy kierowcy jeżdżący małymi samochodami w celach zarobkowych i robiący 50000km lub więcej rocznie nie są "kierowcami zawodowymi"?

A kierujący rowerem kurier jeżdżący po mieście? Taki człowiek też jest kierowcą, tyle że roweru, ale kierowcą, w dodatku dużo jeżdżącym. Też powinien być "kierowcą zawodowym".

Jak dla mnie to kierowca jest tylko kierowcą bez względu na to jaki pojazd prowadzi. I oczekuję od każdego by wiedział, że nie jest sam na drodze i że to, że prowadzi ciężki ciągnik z naczepą nie upoważnia go do tego by "uczyć" innych, bo jemu wolno, bo jest "kierowcą zawodowym".

Napisano

> a dlaczego nie rozkładają się równomiernie? To daje prawo ciężarówkom do blokowania lewego pasa?

> Jak wiadomo niewiedza nie rozgrzesza. Jak ktoś nie wie jak, to proponuję się dokształcić. To jest

> podstawowy element nauki jazdy - każdy MUSI wiedzieć, jak się zachować przy zwężeniach.

> PS. nie mówię oczywiście, że tylko TIRy blokują bo równo dużo blokuje osobówek, ale od TIRowców

> wymagam, że będą znali przepisy jako zawodowcy

Nie da sie zrobic, aby wszyscy znali przepisy i byli doskonalymi kierowcami, a jak by byl zakaz jazdy lewym konczacym sie pasem dla niektorych zmotoryzowanych to poprostu rodzilo by to coraz wieksza agresje. Co do tego ze ciezarowki blokuja najczesciej. Zmiana pasa w ich wypadku jest troszke dluzsza, pas zmienia sie mniej dynamicznie to prowadzi do niecheci zmiany pasa co chwila. Tak wiec zajmuja pas prawy i denerwuje ich ze ktos tam zaradniejszy smiga lewym (oczywiscie nie bronie tej grupy bo jednak maja wybor i moga jechac lewym pasem do konca, nie powinni utrudniac ruchu na zwezeniach i "kierowac ruchem" IMO to glowna przyczyna tego ze pojazdami "kierujacymi ruchem" sa najczesciej ciezarowki)

Napisano

> nie upoważnia go do tego by "uczyć" innych, bo jemu wolno, bo jest "kierowcą zawodowym".

zgadzam się z Tobą 20.GIF

Napisano

> tak po prawdzie, to nie rozumiem, dlaczego TIRy w ogóle miałyby jechać lewym pasem?

to uważaj teraz

bo jest wolny

rozumiesz już ?

> wracając do twojej wypowiedzi - akurat często widzę, jak takie TIRy jadą lewym i się na końcu

> wbijają na prawy -

a powinien zostać na lewm i czekać aż osiągnie wiek emerytalny ?

> w szczególności wtedy, gdy blokują lewy pas, żeby broń Boże nikt ich nie

> wyprzedził

i to jest jedyny rozsądny Twój głos, tylko jakoś myślę sobie, że gdyby nie blokował lewego a jechał do końca to pisałbyś

Quote:

dlaczego TIRy w ogóle miałyby jechać lewym pasem

Napisano

> zgadzam się z Tobą

o Panie do daj mi argument na twoje poglądy

Quote:

nie rozumiem, dlaczego TIRy w ogóle miałyby jechać lewym pasem

Napisano

> Sytuacja ktora zwykle ma miejsce 80% samochodow pas prawy, >20% pas konczacy sie. Samochody

> ciezarowe stoja pod koniec prawego pasa i..............., troche moze >to byc irytujace.

ok.gif

>A u nas najczesciej tak

> jest ze 80 % aut czeka na pasie prawym, bo boja sie jechac, bo nie wiedza jak. I jakos watpie

> aby ten stan rzeczy mial sie za szybko zmienic.

a główną przyczyną jest, że w naszych warunkach miejskich najczęściej jeden pas rozdziela się na dwa (dodatkowy lewy) jednocześnie na dodatkowym widoczne są znaki, że należy wracać na prawy, dalej to cwaniaki, agresja itp

Napisano

> to uważaj teraz

> bo jest wolny

> rozumiesz już ?

nie, to daje prawo do jego blokowania? hmm.gif

> a powinien zostać na lewm i czekać aż osiągnie wiek emerytalny ?

> i to jest jedyny rozsądny Twój głos, tylko jakoś myślę sobie, że gdyby nie blokował lewego a jechał

> do końca to pisałbyś

> Quote:

> dlaczego TIRy w ogóle miałyby jechać lewym pasem

nic z tego bełkotu nie rozumiem, sorry icon_eek.gif Co konkretnie chciałbyś mi przekazać? niewiem.gif

czytałeś wątek i moje wypowiedzi, czy stwierdziłeś, że musisz coś napisać? Przecież napisałem, żę widziałem, jak TIR daje rade z lewego wjechać na prawy, bez problemu (użyłem słowa "wbija" - może trochę niefortunnie, ale wydaje mi się, że czytając człowiek by zrozumiał o co chodziło) facepalm%5B1%5D.gif

Napisano

> o Panie do daj mi argument na twoje poglądy

> Quote:

> nie rozumiem, dlaczego TIRy w ogóle miałyby jechać lewym pasem

Drogi Wilu, a więc i dla Ciebie do zrozumienia. Idealnym rozwiązaniem jest system na zamek. Powinno się go stosować. KAŻDY kierowca powinien o tym wiedzieć, obojętnie czy TIR czy osobowy, bo i jeden i drugi niestety często się do tego nie stosuje.

JA osobiście uważam, że KAŻDY kierowca TIRa powinien takie coś wiedzieć, ze względu na wykonywany zawód, to jakim pojazdem kieruje i ilość km pokonywanych przez takich kierowców (a więc i ich doświadczenie), ale zgadzam się z fredem, że to jest podstawa, którą powinien znać każdy.

Do tego doszliśmy w tym wątku. Wystarczy poczytać ok.gif

Napisano

> zbyt mała prędkość to utrudnianie ruchu ... na to też są artykuły w kodeksie.

W naturze coś takiego nie występuje. Co drugi kierowca jadący sporo poniżej ograniczenia uważa, że to jego święte prawo.

Napisano

Widzisz, mnie denerwuje coś innego.

Stoją sobie ludzie w kolejce do świateł i blokują zjazd na stację benzynową. Automatycznie ja chcąc skręcić na stację blokuje swój pas ruchu.

Kolejna sprawa. Stoją sobie ludzie w kolejce do świateł. Co druga osoba stoi tak, że blokuje zjazd na pas do skrętu w lewo. Dzięki temu kolejka do świateł robi się naprawdę długa.

Kompletny brak wyobraźni. Co ciekawe, obserwuję to głównie u kierowców aut osobowych.

Napisano

> akurat z tym się nie zgadzam .... Tiry długo wyprzedzają bo mają blokady ... ale na autostradzie

> jak minie jednego , który jedzie 5km/h wolniej , to po godzinie będzie 5km dalej od drugiego

> .... przy 3h jazdy to już 15km ... a to już dla kierowcy może mieć znaczenie.

> Jedno jest pewne ... droga to nie pole walki i popisów , tylko dla naszego bezpieczeństwa

> powinniśmy wszyscy WSPÓŁPRACOWAĆ

Mówisz, że mają blokady...To jak stoi pajac jeden z drugim na lewym pasie i "robi porządek" to co go trzyma, też ta blokada? Później nagle zaczyna się tym samym pajacom śpieszyć i znowu utrudniają ruch swoimi wyścigami, na dodatek radośnie gaworząc z wyprzedzanym przez CB. Powtórzę raz jeszcze: Zakaz wyprzedzania dla cięzarówek na wszelkich dwupasmówkach - jadąc prawym i tak zwykle jadą tyle, ile mogą.

Napisano

> Zakaz wyprzedzania dla cięzarówek na wszelkich dwupasmówkach - jadąc

> prawym i tak zwykle jadą tyle, ile mogą.

I tu się mylisz: jeden jedzie 89,5km/h a drugi 89,9 i sprawą honoru jest, by tego wolniejszego wyprzedzić. W d....... odbytnicy ma to, że ten manewr trwa godzinami - wszak duży może więcej - co mu zrobisz jadąc osobówką? Zaryzykujesz malowanie całego boku? No właśnie...

Napisano

> a dlaczego nie rozkładają się równomiernie? To daje prawo ciężarówkom do blokowania lewego pasa?

Nie daje, ja jednak znam powód. Ktoś (może Ty) wyraził zdziwienie "dlaczeg TIR miałby kozystać z lewego pasa". Otóż przepis tego nie zabrania ( na konieczność znajomości znów powoływałeś się Ty). Ale jeśli taki TIR jedzie prawym jest spychany w zamku, jeśli pojedzie lewym będzie długo czekał (najczęściej do pojawienia się kolegi na prawym) a dodatkowo stojące za nim osobówki bezwzględnie wykorzystają każdego "przysypiającego" na prawym, czego duży nie może zrobić. Tym sposobem mamy zamek za TIRrem.

> Jak wiadomo niewiedza nie rozgrzesza. Jak ktoś nie wie jak, to proponuję się dokształcić. To jest

> podstawowy element nauki jazdy - każdy MUSI wiedzieć, jak się zachować przy zwężeniach.

no własnie

Napisano

> Ja dziś.

Wyjazd Tarnowską w kierunku Buska? Normalna zagrywka. Ewentualnie panowie jadą 2km/h równolegle obok siebie do końca dwupasmówki.

Napisano

> Ja dziś.

Też kiedyś trafiłem na podobną sytuację. W momencie gdy nie było barier ochronnych wjechałem lewymi kołami na krawężnik i wyprzedziłem.

Ale się "nauczyciel" natrąbił, coś tam gestykulował, mrugał. W moje ślady poszli inni i też zaczęli wyprzedzać w podobny sposób.

Nie pojmuję takiego blokowania.

Wcale bym się nie zdziwił gdyby ktoś go wyprzedził, zatrzymał się przed nim, wysiadł z łomem i parę razy przyłożył po lampach czy drzwiach.

Napisano

> Też kiedyś trafiłem na podobną sytuację. W momencie gdy nie było barier ochronnych wjechałem lewymi

> kołami na krawężnik i wyprzedziłem.

> Ale się "nauczyciel" natrąbił, coś tam gestykulował, mrugał. W moje ślady poszli inni i też zaczęli

> wyprzedzać w podobny sposób.

> Nie pojmuję takiego blokowania.

Tym bardziej, że to kierowca zawodowy. wiele razy przez CB zwracali wuagę żeby na zatrzask jechać w przypadku jakiejś zwężki... Widać ten jeszcze nie dorósł ...

Napisano

> Też kiedyś trafiłem na podobną sytuację. W momencie gdy nie było barier ochronnych wjechałem lewymi

> kołami na krawężnik i wyprzedziłem.

> Ale się "nauczyciel" natrąbił, coś tam gestykulował, mrugał. W moje ślady poszli inni i też zaczęli

> wyprzedzać w podobny sposób.

> Nie pojmuję takiego blokowania.

> Wcale bym się nie zdziwił gdyby ktoś go wyprzedził, zatrzymał się przed nim, wysiadł z łomem i parę

> razy przyłożył po lampach czy drzwiach.

To ja kiedyś jak miałem czas i ochotę wyprzedzałem takiego delikwenta i blokowałem ale jego ale się wkurzał zlosnik.gif potem jak miałem CB na pokładzie to mogłem wymienić z nim parę zdań bo znów gestykulował i się pluł dlaczego go blokuję icon_eek.gif więc im odpowiadałem że przed chwilą to mnie blokowałeś i było dobrze a teraz to mi się nie śpieszy i pojedziemy moim tempem biglaugh.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.