Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Polacy w korkach....

Featured Replies

Napisano

Ciekawe ilu z was tak jeździ ?? .....

Jako , że jeździłem ostatnio dużo po Europie .... zauważyłem , że w większości krajów poza Rumunią w korkach jeździ się do końca pasa i na zamek i nie ma z tym problemów ... Ruch idzie cały czas płynnie ,

A u nas .... a u nas robi się to tak ....

Napisano

> Ciekawe ilu z was tak jeździ ?? .....

staram się, ostatnio w Bytomio z okazji robót drogowych ustawili takie znaki, i tak jak na filmie pokazano korek przez całe miasto i jakiś racjonalizator ruchu blokujacy lewy pas "bo za 3km jest zwężka"

> A u nas .... a u nas robi się to tak ....

jeśli ktoś ma IQ meduzy lub muszki owocówki to nie ogarnia znaków i niestety tak robi. Całe szczęście ze coraz więcej ludzi nawet na CB walczy z głupotą innych.

Napisano

temat rzeka, wielokrotnie już tutaj już poruszany, nie którzy pewnych rzeczy po prostu nie ogarniają

a to co w takim korku słychać w CB to już prawdziwy dramat facepalm%5B1%5D.gif

Napisano

> a to co w takim korku słychać w CB to już prawdziwy dramat

ostatnio w Szarowie właśnie się nasłuchałem na CB bicia piany, ale nikt nie był w stanie zauważyć że dzięki zamkowi ruch idzie naprawdę szybko i sprawnie.

Napisano

Co parę miesięcy jest taki hit-wątek smirk.giffacepalm%5B1%5D.gifchipsy.gif

Napisano

A ja się pytam gdzie jest Policja i SM ze swoimi uprawnieniami ??

Przecież to aż się prosi żeby ściągali cfaniaków/blokerów na wyłączony pas i bez dyskusji wlepiali mandaty

Napisano

> A ja się pytam gdzie jest Policja i SM ze swoimi uprawnieniami ??

> Przecież to aż się prosi żeby ściągali cfaniaków/blokerów na wyłączony pas i bez dyskusji wlepiali

> mandaty

tak z ciekawości zapytam: z jakiego paragrafu?

Napisano

> tak z ciekawości zapytam: z jakiego paragrafu?

Utrudnianie ruchu.

Napisano

> Utrudnianie ruchu.

jest taki znak, który pokazuje że należy jechać "na zamek"( nie znam jego n-ru z kodeksu. czy na tym zwężeniu był ten znak?

Napisano

> Jako , że jeździłem ostatnio dużo po Europie .... zauważyłem , że w większości krajów poza Rumunią

> w korkach jeździ się do końca pasa i na zamek i nie ma z tym problemów ... Ruch idzie cały

> czas płynnie ,

niestety buractwa nie wytępisz no.gif

o ile w większym mieście zmienia się to in +, o tyle reszta jak widać sick.gif

Może gdy te wszystkie policje i straże wiejskie zabrały się za to na wielką skalę, to może po jakims czasie przyniosłby to jakiś pozytywny skutek ok.gif

Napisano

> jest taki znak,

tablica informacyjna ,nie znak old.gif

>który pokazuje że należy jechać "na zamek"( nie znam jego n-ru z kodeksu. czy na

> tym zwężeniu był ten znak?

Napisano

Blokowanie pasa ruchu bez uprawnień

EDIT: proszę bardzo podstawę prawną :

Quote:

Co do tzw. "ślusarzy", należy pamiętać, że blokowanie pasa ruchu, poprzez jazdę i zatrzymanie obok innego pojazdu poruszającego się kończącym się pasem w korku, pomimo możliwości kontynuowania jazdy swoim pasem, można zakwalifikować jako wykroczenie określone w art. 90 Kodeksu wykroczeń, który stanowi, że kto tamuje lub utrudnia ruch na drodze publicznej, podlega karze grzywny.

Komisarz Jarosław Mazek, Biuro Ruchu Drogowego KGP

Czytaj więcej na:

Napisano

> jest taki znak, który pokazuje że należy jechać "na zamek"( nie znam jego n-ru z kodeksu. czy na

To jest tablica informacyjna a nie znak bo w kodeksie go jeszcze nie ma.

Ale jest przepis który mówi że nie wolno blokować pasa ruchu "bo tak mi się podoba" od tego są odpowiednie służby

Napisano

> jest taki znak, który pokazuje że należy jechać "na zamek"( nie znam jego n-ru z kodeksu. czy na

Nie ma takiego znaku, ale często zdarzają się burki, które uważają, że jak wjeżdżają z kończącego się pasa "na zamek" to mają pierwszeństwo.

Napisano

> Jako , że jeździłem ostatnio dużo po Europie .... zauważyłem , że w większości krajów poza Rumunią

> w korkach jeździ się do końca pasa i na zamek i nie ma z tym problemów ... Ruch idzie cały

> czas płynnie ,

To znaczy ze nie jezdziles po Irlandii wink.gif

Napisano

Jadę do końca, jak pojawiają się znaki poziome, to włączam kierunkowskaz

i zawsze ktoś wpuszcza i tyle. Znak o tym że za 1,5 km jest zwężenie

nie jest znakiem nakazu jazdy po sąsiednim pasie - chociaż wielu ludzi

go tak interpretuje. frown.gif

Napisano
  • Autor

> Co parę miesięcy jest taki hit-wątek

Dobrze .... niech będzie jak najczęściej wink.gif może dzięki temu więcej ludzi zacznie na to uwagę zwracać

Napisano
  • Autor

> To znaczy ze nie jezdziles po Irlandii

na wyspach nigdy nie byłem niestety 270751858-jezyk.gif ale w końcu z Polski mieli zrobić drugą Irlandię grinser006.gif

Napisano

Skoro się jakoś toczy to formalnie nie blokuje. hmm.gif

Ale mnie też to do szału doprowadza!

Napisano
  • Autor

> Skoro się jakoś toczy to formalnie nie blokuje.

> Ale mnie też to do szału doprowadza!

zbyt mała prędkość to utrudnianie ruchu ... na to też są artykuły w kodeksie.

Napisano

> czas płynnie ,

Podejrzewam, że co drugi user AK tak jeździ, albo grzej.

Napisano

> Podejrzewam, że co drugi user AK tak jeździ, albo grzej.

ja tam zajmuję zawsze ten pas, na którym jest mniejszy korek, albo który szybciej jedzie. I nie interesuje mnie który się akurat kończy. Jeśli kończy się ten, który zajmuję, jadę do samego końca i zmieniam. Zawsze trafi się jeden, dwóch buraków którzy będą podjeżdżać pod zderzak auta przed nimi żeby mnie nie wpuścić, ale trzeci okaże się normalny i wpuści. Wydaje mi się, ze powoli, powoli idziemy w tym temacie do przodu zlosnik.gif

Napisano

Albo zdarzy się osoba, która ma problemy ze sprawnym ruszaniem z miejsca i zawsze można wtedy sobie wskoczyć przed taką osobą i jeszcze kierunkami podziękować wink.gif

Napisano

>. Wydaje mi się,

> ze powoli, powoli idziemy w tym temacie do przodu

ee tam. Ostatnio zachaczyłem gościa, dlaczego blokuje pas, czy nie słyszał co to jest system "na zamek" i co go upoważania do tego, aby blokować pas. Odpowiedź była: przeciez nikt nie wie, co to na zamek, więc ja będę blokować. screwy.gif

Podobała mi się bardzo jedna sytuacja. Otóż pewnego dnia jechał przy zwężeniu przed Bielskiem i oczywiście TIR tamował ruch. Przedemną jechała sobie kobieta, przed nią ten TIR. W pewnym momencie zahamowała, wysiadła z auta, pomaszerowała do szoferki, otworzyła z impetem drzwi, coś gościowi nagadała, coś tam palcem na niego wymachiwała, po czym zeszła, wróciła do auta, a facet TIRem potulnie zjechał na prawy pas.

Do dziś się zastanawiam, co ona mu tam nagadała, że był efekt hmm.gifhehe.gif

Napisano

Art.3 ust.1

Napisano

> A ja się pytam gdzie jest Policja i SM ze swoimi uprawnieniami ??

Siedzą w krzakach? grinser006.gif

Pamiętam dosłownie jedną taką akcję, która to była z założenia medialna. Tak normalnie są lepsze sposoby na wyrabianie statystyk wink.gif

Napisano

mandaty po 5000zł załatwiły by sprawę - dop...ć takim młotkom dla przykładu to się nauczy

Napisano

Codziennie mam do pracy niewielki kawalek gdzie na dystansie 2km trzykrotnie dochodzi lewy pas i potem zameczek. Jak ktos leniwy to stoi w korku na prawym pasie ale jak wspomnialem dwukrotnie pojawia sie po tym zameczek do prawego pasa.

Praktycznie zawsze ten lewy pas jest pusty i mozna przeskoczyc te 10-15 samochodow nie robiac nikomu krzywdy. Ruch w tym miejscu jest tak powolny ze zanim ludzie rusza to przejezdzasz ten odcinek na 3-4 zmiany swiatel.

Dzisiaj mialem delikwenta i SQ przyblokowal oba pasy jak zobaczyl ze turlikam sie lewym pasem (turlikam czyli predkosc byla ponizej 30km/h

Za skzyzowaniem na zameczek wjechalm za nim a tuz przy kolejnym pojawieniu sie pasa pacjent stanal na srodku. Jak dojechalismy do kolejnych swiatel to delikatnie ustawilem sie kolo niego na odstep kartki papieru miedzy lusterkami. Po zapaleniu zielonego stracil trakcje a mnie jakos do przodu pociaglo i znalazlem sie przed nim na zameczku.

Przejzezdzam przez to miejsce o podobnej godzinie prawie codziennie. Samochod mial bardzo charakterystyczny (ale seryjny) i mam nadzieje ze sie jeszcze spotkamy uzbroj_zlo.gifklnie.gif

Napisano

> mandaty po 5000zł załatwiły by sprawę - dop...ć takim młotkom dla przykładu to się nauczy

Dziękujemy za bogactwo słownictwa. czerwona.gif

mar00ha

Napisano

> mam nadzieje ze sie jeszcze spotkamy

Ja ostatnio ostentacyjnie zdjęcie (z fleszem! zlosnik.gif ) takiemu pajacowi zrobiłem. zlosnik.gif

mar00ha

Napisano

> Ja ostatnio ostentacyjnie zdjęcie (z fleszem! ) takiemu pajacowi zrobiłem.

> mar00ha

no i powiedz, dało to coś? Wydaje mi się, że tacy ludzie są niereformowalni. A już najbardziej dziwią mnie TIRowcy, którzy jako zawodowi kierowcy przecież powinni to wiedzieć, a zachowują się w tych sytuacjach najgorzej (z wyjeżdżaniem pod zderzak na drugi pas, żeby tylko zdążyć zablokować angryfire.gif.

Policja takimi sprawami się w ogóle nie zajmuje screwy.gif, a w szczególności teraz, kiedy jedynka jest cała rozkopana, to powinni te zwężenia usprawniać no.gif

Napisano

> no i powiedz, dało to coś?

Nie uwierzysz, ale tak. Po niedługiej chwili i paru fleszach wrócił do swojego szyku i puścił mnie.

Kretyn - zamiast pojechać do przodu pustym pasem, wolał wrócić do rzędu pojazdów. pad.gif

mar00ha

Napisano

Wolal wrocic bo nie wiedzial, ze moze jechac dalej lewym :D To ja moze przyznam sie facepalm%5B1%5D.gif ze ze 2-3 razy w zyciu tez zdarzylo mi sie blokowac, az pewnego dnia ze 4 lata temu w TV w jednym z programow pokazywali jak sie powinno w takiej sytuacji zachowac i od tego czasu jezdze do konca lewym. Takze dalem sie pozytywnie naprostowac dzieki TV :D

Co do pierwszenstwa pod samym znakiem: skoro zamek to IMHO jeden z lewego jeden z prawego itd. az do wyczerpania zapasow. Jesli stoje na prawym i przepuszczam goscia z lewego a dwoch za nim probuje sie wepchnac to takim nie przepuszczam i ich nie wpuszczam, niech stoja az zrozumieja jak dziala zamek...

> Kretyn - zamiast pojechać do przodu pustym pasem, wolał wrócić do rzędu pojazdów.

Napisano

> Co do pierwszenstwa pod samym znakiem: skoro zamek to IMHO jeden z lewego jeden z prawego itd.

Tu nie ma żadnego IMHO. Są przepisy. A te stanowią, że pierwszeństwo ma ten, kto jest na SWOIM pasie.

mar00ha

Napisano

...ja jestem za krótkotrwałym zawieszaniem uprawnień do kierowanie pojazdami...zabrać takiemu jednemu czy drugiemu ZAWODOWEMU prawko na miesiąc to się od razu nauczy jeździć i nie bedzie już takim mistrzem kierownicy i nauczycielem ok.gif

Napisano

> Są przepisy. A te stanowią, że pierwszeństwo ma ten, kto jest na SWOIM pasie.

Tak - przepisy, procedury, wytyczne...

Czyli ten, kto jest na swoim pasie, ma pierwszeństwo - OK, a kierownicy z pasa kończącego się wg przepisu zmieniają pas i powinni stać na końcu pasa kończącego się, aż na tym drugim będzie pusto... Nie sądzisz, że to zupełnie zatraca sens i założenie "jazdy na zamek"? Nie twierdzę, że mają jechać na ślepo i wręcz wpychać się, ale dla mnie zamek to 1/1/1/1/1/1/1/1/1 lewy prawy lewy prawy - tylko wtedy to ma sens. No ale ja mało jeżdżę. biglaugh.gif

Napisano

> Tak - przepisy, procedury, wytyczne...

> Czyli ten, kto jest na swoim pasie, ma pierwszeństwo - OK, a kierownicy z pasa kończącego się wg

> przepisu zmieniają pas i powinni stać na końcu pasa kończącego się, aż na tym drugim będzie

> pusto... Nie sądzisz, że to zupełnie zatraca sens i założenie "jazdy na zamek"? Nie twierdzę,

> że mają jechać na ślepo i wręcz wpychać się, ale dla mnie zamek to 1/1/1/1/1/1/1/1/1 lewy

> prawy lewy prawy - tylko wtedy to ma sens. No ale ja mało jeżdżę.

Co innego sens co innego przepisy, moim zdaniem próba wprowadzenia zamka w Polsce miałaby sens tylk i wyłącznie, gdyby szły za tym jakieś zmiany w prawie, ale tu sam za bardzo nie wiem jak możnaby to usankcjonować, bo z kolei brak dobrej woli ze strony znacznej części społeczeństwa.

Napisano

> Co innego sens co innego przepisy, moim zdaniem próba wprowadzenia zamka w Polsce miałaby sens tylk

> i wyłącznie, gdyby szły za tym jakieś zmiany w prawie, ale tu sam za bardzo nie wiem jak

> możnaby to usankcjonować, bo z kolei brak dobrej woli ze strony znacznej części społeczeństwa.

Wiesz, że należałoby takie przepisy w końcu wprowadzić? Przecież to jakaś porażka, że jadąc jak człowiek z oddali zastanawiam się, czy ciągnąć do końca kończącym się pasem, czy wklejać się w stojący, kilometrowy?

Napisano

> powinni stać na końcu pasa kończącego się, aż na tym drugim będzie pusto...

Prawie - powinni czekać, aż ktoś zechce ustąpić im pierwszeństwa i wpuścić.

mar00ha

Napisano

> z kolei brak dobrej woli ze strony znacznej części społeczeństwa.

Nie jest wcale tak źle. Ostatnimi czasy, a z kończących się pasów korzystam odkąd pamiętam, wpuszcza mnie zwykle pierwszy, a góra trzeci kierowca. I, żeby nie było - nie wtryniam się agresywnie, tylko mrugam i czekam grzecznie na swoim pasie.

mar00ha

Napisano

> ja tam zajmuję zawsze ten pas, na którym jest mniejszy korek, albo który szybciej jedzie.

No przeca wiadomo, że zawsze szybciej jedzie ten na którym mnie niema, jak na niego wjadę to natychmiast się zatrzymuje... biglaugh.gif normalne prawo Murphiego biglaugh.gif

Napisano

> Prawie - powinni czekać, aż ktoś zechce ustąpić im pierwszeństwa i wpuścić.

> mar00ha

Otóż to ok.gif ja tak robię dojeżdżam do końca pasa (nie na pełnym gazie jak to niektórzy robią tylko normalnym tempem) i jeżeli nie mam możliwości wjechania na zamek to grzecznie czekam z włączonym kierunkiem aż ktoś zwolni i zrobi miejsce

Napisano

> Otóż to ja tak robię dojeżdżam do końca pasa (nie na pełnym gazie jak to niektórzy robią tylko

> normalnym tempem) i jeżeli nie mam możliwości wjechania na zamek to grzecznie czekam z

> włączonym kierunkiem aż ktoś zwolni i zrobi miejsce

Super. ok.gif

Robię tak samo. I jeżeli ktoś tak robi to zawsze go wpuszczam. Za to jak ktoś się chamsko wpycha, to nie mam litości - idę na blachę.

mar00ha

Napisano

> Super.

> Robię tak samo. I jeżeli ktoś tak robi to zawsze go wpuszczam. Za to jak ktoś się chamsko wpycha,

> to nie mam litości - idę na blachę.

Bo drogi powinny być jednopasmowe i byłaby sprawiedliwość hehe.gif

Jeżdżę tak jak i Ty, wyżej o tym pisałem. Natomiast istnieje silna

potrzeba, by zmienić PoRD tak, by tego typu niuanse były wyraźnie

opisane i ujednolicone, bo wiele rzeczy obecnie jest interpretowanych

różnie, co powoduje w narodzie chodzenie na noże czy blachy... crazy.gif

Napisano

> Znaki informacyjne jazdy na zamek , powinny się stać znakiem drogowym , najlepiej nakazu.

Dokladnie tak, popieram!

Napisano

> Bo drogi powinny być jednopasmowe i byłaby sprawiedliwość

> Jeżdżę tak jak i Ty, wyżej o tym pisałem.

Mar00ha tak jeździ, Ty tak jeździsz, ja również. A dziwnym trafem kończący się pas jest zawsze pusty. zlosnik.gif

Im mniej osób będzie postępować tak jak my tym nam samym będzie lepiej. skromny.gif

Napisano

> To jeszcze dłuuuuga droga nas czeka!

w Krakowie też idealnie nie jest, ale nawet przy największych remontach, zwężeniach i korkach wyglądało to jednak lepiej zlosnik.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.