Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

AC/OC na auto firmowe - gdzie najtaniej?

Featured Replies

Napisano

Hej

Chodzi mi dokładnie o auto zarejestrowane na spółkę jawną (istnieje 2 lata i tyle ew bedzie zniżek ac/oc) auto 5 osobowe (żaden van).

Czy ktoś poleci gdzieś tanie ubezpieczenie? Porównując oferty w miarę wychodzi w Allianz,PZU, ale to nie jest to co np oferowało Generali np dla Opli (przykładowo opelek 6 letni pełny pakiet za 600 zł). W mbanku nie ma firma konta więc tam odpada kalkulacja frown.gif Może ktoś ma doświadczenie z tymi firmami, które nie są dostępne u "ogólnych" agentów? Np link,liberty itp? Nie chcę dzwonić do każdego i się pytać bo później umrę od tych telefonów, a kalkulatory zwykle obejmują osoby fizyczne frown.gif

Pozdrawiam

Napisano

Zapytaj o kalkulację u dealera. Nie wiem jakie auto i ilu letnie, ale ja zawsze biorę pakietowe ubezpieczenia dealerskie bo to wychodzi najtaniej.

Napisano

> Hej

> Chodzi mi dokładnie o auto zarejestrowane na spółkę jawną (istnieje 2 lata i tyle ew bedzie zniżek

> ac/oc) auto 5 osobowe (żaden van).

> Czy ktoś poleci gdzieś tanie ubezpieczenie? Porównując oferty w miarę wychodzi w Allianz,PZU, ale

> to nie jest to co np oferowało Generali np dla Opli (przykładowo opelek 6 letni pełny pakiet

> za 600 zł). W mbanku nie ma firma konta więc tam odpada kalkulacja Może ktoś ma doświadczenie

> z tymi firmami, które nie są dostępne u "ogólnych" agentów? Np link,liberty itp? Nie chcę

> dzwonić do każdego i się pytać bo później umrę od tych telefonów, a kalkulatory zwykle

> obejmują osoby fizyczne

> Pozdrawiam

OC bierze sie najtansze

AC bierze sie najdrozsze ... Jak jest tanio, to nie moze byc dobrze.... A pozniej placz, ze zly ubezpieczyciel nie wyplacil kasy smile.gif

Napisano
  • Autor

> Zapytaj o kalkulację u dealera. Nie wiem jakie auto i ilu letnie, ale ja zawsze biorę pakietowe

> ubezpieczenia dealerskie bo to wychodzi najtaniej.

7 latek juz ma frown.gif

Napisano

> OC bierze sie najtansze

> AC bierze sie najdrozsze ... Jak jest tanio, to nie moze byc dobrze.... A pozniej placz, ze zly

> ubezpieczyciel nie wyplacil kasy

niezla bzdura. taniej i rozsądniej niz patrzec zerojedynkowo na cenę jest przeczytać poprostu OWU. no ale jak komuś się nie chce to niech przepłaca 2-3 krotnie u firm które poprostu się nie specjalizują w ubezp komunikacyjnych i doją...

Napisano

> niezla bzdura. taniej i rozsądniej niz patrzec zerojedynkowo na cenę jest przeczytać poprostu OWU.

> no ale jak komuś się nie chce to niech przepłaca 2-3 krotnie u firm które poprostu się nie

> specjalizują w ubezp komunikacyjnych i doją...

W przypadku OC, OWU mozna sobie nos podetrzec i traktowac jak regulamin miedzygwiezdny smile.gif

A w przypadku AC OWU, ich tresc u roznych T.U. jakos specjalnie od siebie nie odbiega.

To co rozni T.U. to procedura likwidacji szkody... Szczegolnie widac to, gdy klient wybierze sobie opcje naprawy kosztorysowej. U "smieciowego" ubezpieczyciela czesto wystarczy tylko na naprawe auta przy pomocy sznurka i drutu, a jakakolwiek szarpanina na drodze przedsadowej jest zwyczajna strata czasu.

Pozniej jest krzyk, ze zgodnie z OWU klientowi przysluguje to i tamto... A zly ubezpieczyciel nie wyplaca... Oczywiscie na drodze sadowej klient wyrwie pieniadze. Tylko niestety, nikt mu juz nie skompensuje niepotrzebnie straconych nerwow.

Siedzac troszke w temacie, pewne T.U. omijalbym szerokim lukiem niezaleznie od warunkow przedstawianych w OWU.

Oczywiscie szanuje Twoje prawo do posiadania odmiennego zdania i nie probuje na sile przekonywac do mojego smile.gif

Napisano

> W przypadku OC, OWU mozna sobie nos podetrzec i traktowac jak regulamin miedzygwiezdny

> A w przypadku AC OWU, ich tresc u roznych T.U. jakos specjalnie od siebie nie odbiega.

bardzo odbiega u wielu. tam siedzi właśnie diabeł i "cena".

> To co rozni T.U. to procedura likwidacji szkody... Szczegolnie widac to, gdy klient wybierze sobie

> opcje naprawy kosztorysowej. U "smieciowego" ubezpieczyciela czesto wystarczy tylko na

> naprawe auta przy pomocy sznurka i drutu, a jakakolwiek szarpanina na drodze przedsadowej jest

> zwyczajna strata czasu.

Tobie zalezy na niskiej cenie i sprawnym aucie.

od tego są warsztaty i naprawy bezgotówkowe. Ty podpisujesz 2 dokumenty i masz załatwoiną szkodę. niech się warsztat ściga z ubezpieczycielem.

> Oczywiscie szanuje Twoje prawo do posiadania odmiennego zdania i nie probuje na sile przekonywac do

> mojego

mysle ze chodzi o to samo. poprostu rekomendacja wybierania najdroższego AC to trochę irytujące uproszczenie

Napisano

> Tobie zalezy na niskiej cenie i sprawnym aucie.

> od tego są warsztaty i naprawy bezgotówkowe. Ty podpisujesz 2 dokumenty i masz załatwoiną szkodę.

> niech się warsztat ściga z ubezpieczycielem.

Warsztat nie uzyskuje kasy od ubezpieczyciela i leci do poszkodowanego ... - taka opcje rozwazales ?

> mysle ze chodzi o to samo. poprostu rekomendacja wybierania najdroższego AC to trochę irytujące

> uproszczenie

Moze nie najdrozszego, ale jednego z grupy najdrozszych. Taka to juz jest konstrukcja tego swiata, ze nie ma nic za darmo. Usluga jak kazda inna i za jakoscia musi niestety isc cena.

Napisano

> Warsztat nie uzyskuje kasy od ubezpieczyciela i leci do poszkodowanego ... - taka opcje rozwazales

> ?

nie. dlaczego bym miał takie cos rozważać? w moim (lub znanych mi przypadkach) warsztat ma umowę z ubezpieczycielem i to warsztat jest stroną w likwidacji. to niech sobie potem radzi. ja auto odebrałem naprawione i dopełniłem swoich obowiązków formalnych.

> Moze nie najdrozszego, ale jednego z grupy najdrozszych. Taka to juz jest konstrukcja tego swiata,

> ze nie ma nic za darmo. Usluga jak kazda inna i za jakoscia musi niestety isc cena.

upraszczasz, ale juz lepiej. są smieciowi i pewnie wiekszosc wie ktorzy to. ale są POTEZNE roznice nawet pomiedzy tymi dobrymi. i tutaj sie wybiera owu i ceną.

OT sie zrobił. co do pytania autora wątku:

ostatnio znajomy z biurka obok, ubezpieczał swoją (spółkową) Alfe 166. obdzwonił wszystkich ubezpieczycieli. potem CUK.

ostatecznie wybrał tam gdzie ja mam - warta najtaniej miała pakiet.

Napisano

> nie. dlaczego bym miał takie cos rozważać? w moim (lub znanych mi przypadkach) warsztat ma umowę z

> ubezpieczycielem i to warsztat jest stroną w likwidacji. to niech sobie potem radzi. ja auto

> odebrałem naprawione i dopełniłem swoich obowiązków formalnych.

no to wyobraz sobie teraz, ze sa takie miejsca w naszym kraju, albo tacy ubezpieczyciele, ktorzy nie maja podpisanej umowy na naprawy bezgotowkowe...

na wlasnym przykladzie - dzwon rok temu fiatem mojej pani i pewien duzy ubezpieczyciel nie mial takiej umowy ani z ASO w Olsztynie, ani w Mragowie, ani w Gizycku ...

pozostal kosztorys i szarpanina...

> upraszczasz, ale juz lepiej. są smieciowi i pewnie wiekszosc wie ktorzy to. ale są POTEZNE roznice

> nawet pomiedzy tymi dobrymi.

wskazesz jakie ? smile.gif

i tutaj sie wybiera owu i ceną.

> OT sie zrobił. co do pytania autora wątku:

> ostatnio znajomy z biurka obok, ubezpieczał swoją (spółkową) Alfe 166. obdzwonił wszystkich

> ubezpieczycieli. potem CUK.

> ostatecznie wybrał tam gdzie ja mam - warta najtaniej miała pakiet.

A ja na forum zadnej firmy reklamowac nie bede smile.gif Nie placa mi za to smile.gif

Napisano

> no to wyobraz sobie teraz, ze sa takie miejsca w naszym kraju, albo tacy ubezpieczyciele, ktorzy

> nie maja podpisanej umowy na naprawy bezgotowkowe...

> na wlasnym przykladzie - dzwon rok temu fiatem mojej pani i pewien duzy ubezpieczyciel nie mial

> takiej umowy ani z ASO w Olsztynie, ani w Mragowie, ani w Gizycku ...

bylo jechac tam gdzie mieli.

> pozostal kosztorys i szarpanina...

> wskazesz jakie ?

najgorsze i najbardziej grające OWU - link 4.

inne smieciowe (wg zasłyszanych opinii): Hestia, PZM.

> i tutaj sie wybiera owu i ceną.

> A ja na forum zadnej firmy reklamowac nie bede

ja nie reklamuje, pisze gdzie mam i gdzie wyszło dosłownie tydzien temu znajomemu.

> Nie placa mi za to

facepalm%5B1%5D.gif

Napisano

> inne smieciowe (wg zasłyszanych opinii): Hestia, PZM.

Tak w kwestii tej Hestii to około 2 lat temu likwidowałem u nich szkodę z AC i gdybym to porównał z tym co znajomy ma teraz z PZU to wolę tysiąc razy tę Hestię.

I nikt mi za to nie płaci grinser006.gif

Napisano

> Może ktoś ma doświadczenie

> z tymi firmami, które nie są dostępne u "ogólnych" agentów? Np link,liberty itp?

Wyobraź sobie, że są też agenci, którzy mają w ofercie tzw. "Directy". grinser006.gif

> Nie chcę

> dzwonić do każdego i się pytać bo później umrę od tych telefonów,

Moja propozycja jest taka, żebyś znalazł w swojej okolicy agenta/biuro z dość wszechstronną ofertą ubezpieczeń i poprosił ich o kalkulację. waytogo.gif

> a kalkulatory zwykle

> obejmują osoby fizyczne

Aha, jeszcze jedno - te kalkulatory w sieci zwykle się mylą na niekorzyść ubezpieczającego - przetestowane.

Napisano

> bylo jechac tam gdzie mieli.

gdzie ? do Warszawy ?

biglaugh.gif

> najgorsze i najbardziej grające OWU - link 4.

byc moze, z link4 jesli chodzi o komunikacje jeszcze sie nie kopalem - mimo wszystko bardzo malo popularny ubezpieczyciel na rynku.

> inne smieciowe (wg zasłyszanych opinii): Hestia, PZM.

aha, czyli wszystko opierasz na opinii wujka/szwagra/kolegi/sasiada smile.gif

no to nice smile.gif

> ja nie reklamuje, pisze gdzie mam i gdzie wyszło dosłownie tydzien temu znajomemu.

a wiesz, ze to zalezy od auta ? smile.gif

Napisano

> nie. dlaczego bym miał takie cos rozważać? w moim (lub znanych mi przypadkach) warsztat ma umowę z

> ubezpieczycielem i to warsztat jest stroną w likwidacji. to niech sobie potem radzi. ja auto

1. Warsztat nie jest stroną tylko jest upoważniony do odebrania Twojego odszkodowania.

2. Podpisujesz kwity, na których jest wyraźnie napisane, ze w razie problemów, pokrywasz różnicę między tym co wypłaciło TU, a tym co jest na fakturze.

Napisano

> gdzie ? do Warszawy ?

gdziekolwiek.

> byc moze, z link4 jesli chodzi o komunikacje jeszcze sie nie kopalem - mimo wszystko bardzo malo

> popularny ubezpieczyciel na rynku.

no bo manipuluje kwotami w reklamach.

> aha, czyli wszystko opierasz na opinii wujka/szwagra/kolegi/sasiada

> no to nice

a na jakiej mam? wparować do firmy z bronią i przeczytać tajne procedury wewnętrzne? czy moze miesiac przed ubezpieczeniem samochodu mam się zatrudnic w serwisie i sprawdzac jak wygladaja likwidacje bezgotówkowe?

facepalm%5B1%5D.gif

zawsze taki wujek/szwagier lepszy, niż ktos na forum "komu nie płacą za reklamę" i nie poda żadnej propozycji w temacie.

> a wiesz, ze to zalezy od auta ?

no cos ty? ubezpieczenie od auta? wow. niesamowite. dzieki za info! moze jeszcze nappiszesz ze od jego marki i wartosci i miejsca rejestracji? jaja normalnie.

Napisano

> 1. Warsztat nie jest stroną tylko jest upoważniony do odebrania Twojego odszkodowania.

jak zwał tak zwał.

nie tyle jest upoważniony do odbioru co może być nawet agentem i miec uprawnienia do wyceny szkód w imieniu ubezpieczyciela.

wszystko zalezy...

tak wiem. zaraz wejdziemy w paragrafy i uwadnainie wyższosci świąt. ale to chyba OT?

> 2. Podpisujesz kwity, na których jest wyraźnie napisane, ze w razie problemów, pokrywasz różnicę

> między tym co wypłaciło TU, a tym co jest na fakturze.

wystarczy poprosić o kalkulacje przed podpisaniem.

Napisano

> jak zwał tak zwał ...

Nie zrozumiałeś więc napisze prościej. Naprawa bezgotówkowa i podpisane umowy TU-warsztat oznaczają tylko tyle, że Ty nie widzisz gotówki, ale w razie problemów, to Ty zaczynasz latać koło sprawy, czego Ci z serdecznie nie życzę.

Napisano

> Nie zrozumiałeś więc napisze prościej. Naprawa bezgotówkowa i podpisane umowy TU-warsztat oznaczają

> tylko tyle, że Ty nie widzisz gotówki, ale w razie problemów, to Ty zaczynasz latać koło

> sprawy, czego Ci z serdecznie nie życzę.

nie zrozumiales. jak warsztat samodzielnie wycenia w imieniu TU to skąd miałąby byc rozbiezność wyceny warsztat - TU? i roznica w kasie?

Napisano

> nie zrozumiales. jak warsztat samodzielnie wycenia w imieniu TU to skąd miałąby byc rozbiezność

> wyceny warsztat - TU? i roznica w kasie?

Chociażby stąd, że ktoś w pewnym momencie stwierdzi, że nie wszystkie uszkodzenia powstały w czasie określonego zdarzenia. Warsztat wycenia naprawę, a nie odszkodowanie.

Napisano

> Chociażby stąd, że ktoś w pewnym momencie stwierdzi, że nie wszystkie uszkodzenia powstały w czasie

> określonego zdarzenia. Warsztat wycenia naprawę, a nie odszkodowanie.

no i dalej... warsztat w przypadku, o którym piszę pełni rolę rzeczoznawcy i agenta ubezpieczyciela. czyli wycenia i ma uprawnienia do przyznania odszkodowania. juz nie wiem jak to inaczej napisac. smirk.gif

ale dość "gdybania"... bo równie dobrze można przytoczyć meteoryt który uderzy w warsztat w momencie usuwania usterki. i wtedy też się proces likwidacji skomplikuje.

Napisano

> no i dalej... warsztat w przypadku, o którym piszę pełni rolę rzeczoznawcy i agenta

> ubezpieczyciela. czyli wycenia i ma uprawnienia do przyznania odszkodowania. juz nie wiem jak

> to inaczej napisac.

> ale dość "gdybania"... bo równie dobrze można przytoczyć meteoryt który uderzy w warsztat w

> momencie usuwania usterki. i wtedy też się proces likwidacji skomplikuje.

Gdzie są takie warsztaty?

Napisano

> Gdzie są takie warsztaty?

np. ASO Renault (warszawa mory). robilem u nich szybę (chyba wlasnie mają umowę z Wartą, czy tam innym Alianz - nie pamietam). dzieki temu procedura była mega szybka, bo mieli duzo uprawnien coby formalnosci popychać samodzielnie i tylko czekali na 1 akcept (w systemie ubezpieczyciela), przed telefonem do mnie i realizacją naprawy.

Napisano

> np. ASO Renault (warszawa mory). robilem u nich szybę (chyba wlasnie mają umowę z Wartą, czy tam

> innym Alianz - nie pamietam). dzieki temu procedura była mega szybka, bo mieli duzo uprawnien

> coby formalnosci popychać samodzielnie i tylko czekali na 1 akcept (w systemie

> ubezpieczyciela), przed telefonem do mnie i realizacją naprawy.

Czyli jednak nie są samodzielni i nawet prostą wymianę szyby muszą konsultować z TU. To teraz pomyśl, że Twoje auto zostało przepchnięte bokiem przez TIR'a i udaj się do tego ASO, żeby sami wycenili, nie czekali na akceptację TU i od razu naprawiali.

Napisano

> Czyli jednak nie są samodzielni i nawet prostą wymianę szyby muszą konsultować z TU.

oczywiscie ze muszą. jak można oczekwiać, że warsztat sam sobie wyceni naprawi i pojawi się z rachunkiem do losowego TU? chodzi mi o przyjaznosc uzytkownikowi (mi) procesu i jego etapów. i tym samym minimalizację ryzyka, papierologii i późniejszej potrzeby dopłacania czegokolwiek.

> To teraz

> pomyśl, że Twoje auto zostało przepchnięte bokiem przez TIR'a i udaj się do tego ASO, żeby

> sami wycenili, nie czekali na akceptację TU i od razu naprawiali.

nie rozumiem po co te dywagacje? mysle ze z meteorem byloby jeszcze trudniej...

Napisano

> oczywiscie ze muszą. jak można oczekwiać, że warsztat sam sobie wyceni naprawi i pojawi się z

> rachunkiem do losowego TU? chodzi mi o przyjaznosc uzytkownikowi (mi) procesu i jego etapów. i

> tym samym minimalizację ryzyka, papierologii i późniejszej potrzeby dopłacania czegokolwiek.

to chyba Ty napisałeś

Quote:

.. warsztat w przypadku, o którym piszę pełni rolę rzeczoznawcy i agenta ubezpieczyciela. czyli wycenia i ma uprawnienia do przyznania odszkodowania. juz nie wiem jak to inaczej napisac

Skoro ma uprawnienia do przyznania odszkodowania to po co jeszcze coś akceptować?

Napisano

> to chyba Ty napisałeś Quote:

> .. warsztat w przypadku, o którym piszę pełni rolę rzeczoznawcy i agenta ubezpieczyciela. czyli

> wycenia i ma uprawnienia do przyznania odszkodowania. juz nie wiem jak to inaczej napisac

ano.

> Skoro ma uprawnienia do przyznania odszkodowania to po co jeszcze coś akceptować?

czepiasz się facepalm%5B1%5D.gif. wykonuje wszystkie kroki samodzielnie - TU tylko potwierdza gotowca. proszę - sprostowanie.

Napisano

> (...)

Mój brat tak miał. Naprawiał auto bezgotówkowo (po kradzieży elementów wyposażenia) w ASO dilera u którego kupił. Po pewnym czasie z ASO przyszła faktura. Okazało się, że ubezpieczyciel nie ma zamiaru płacić za koszt montażu. ASO nie jest od walki z ubezpieczycielem więc po prostu przysłało fakturę. Nie ma rady, trzeba płacić.

Kasę później od ubezpieczyciela odzyskał, ale niesmak pozostał. Dobrze że chodziło o kwotę rzędu setek złotych, nie tysięcy.

Napisano

> Mój brat tak miał. Naprawiał auto bezgotówkowo (po kradzieży elementów wyposażenia) w ASO dilera u

> którego kupił. Po pewnym czasie z ASO przyszła faktura. Okazało się, że ubezpieczyciel nie ma

> zamiaru płacić za koszt montażu. ASO nie jest od walki z ubezpieczycielem więc po prostu

> przysłało fakturę. Nie ma rady, trzeba płacić.

ale jak to "okazało się"? to ASO nie uzgodniło warunków zanim zaczęli? albo ktos cos podpisał na wyrost. albo kombinował. to nie musi być regułą.

> Kasę później od ubezpieczyciela odzyskał, ale niesmak pozostał. Dobrze że chodziło o kwotę rzędu

> setek złotych, nie tysięcy.

ok.gif

Napisano

> 7 latek juz ma

jak krajowe to moze sie zalapac

BTW sprobuj w Renault na Jerozolimskich

BMW tez mi najtaniej (w interesujacych mnie warunkach) ubezpieczyli

Napisano

> jak krajowe to moze sie zalapac

> BTW sprobuj w Renault na Jerozolimskich

tam ubezpieczałem swoją.

ALE CUK ma dużo szerszą ofertę (tam ubezpieczam nieruchomości) wink.gif

Napisano

A może warto spróbować ubezpieczyć tam gdzie masz inne ibezpieczenia zawarte. My mamy ubezpieczone biuro w AVIVIE i Fordzika ubezpieczyłem za 2000 zł w porównaniu do samej oferty w Allianz za 4300. Warunki w 99% takie same.

Napisano

> (...) Fordzika ubezpieczyłem za 2000 zł w porównaniu do samej oferty w Allianz za

> 4300. Warunki w 99% takie same.

Hmm... Ja bym się tak nie napalał. IMHO warunki mają "nieco" więcej różnic niż 1%: i nie piszę o różnicy w wielkości czcionki czy układzie OWU.

Napisano

> Hmm... Ja bym się tak nie napalał. IMHO warunki mają "nieco" więcej różnic niż 1%: i nie piszę o

> różnicy w wielkości czcionki czy układzie OWU.

Trafna uwaga, każde TUW ma inną ofertę pod względem rodzajów ryzyka.

Napisano

> Trafna uwaga, każde TUW ma inną ofertę pod względem rodzajów ryzyka.

W takim razie wylistuj sobie to co jest w OWU najważniejsze dla CIebie i wtedy sprawdz. Ja nie bralem standardu tylko to co chcialem miec w ubezpieczeniu. Rozmawialem z dziewczyną z Allianzu i sama mi to potwierdziła że taka jest polityka firmy. Ktoś z ulicy dostaje bardzo wysokie stawki. Np. Ja byłem u dilera bo tam miałem najbliżej do jakiejkolwiek ubezpieczalni. Koszt ubezpieczenia 5200. Po negocjacji i potwierdzeniu faktu że byłem klientem dealera cena spadła do 4300 a i sama mnie skierowała do firmy w któej mam ubezpeiczone chociażby mieszkanie czy biuro bo OWU się nie zmienia tylko podejście do klienta.

Napisano

> W takim razie wylistuj sobie to co jest w OWU najważniejsze dla CIebie i wtedy sprawdz.

Mnie tego pisać nie musisz. wink.gif

• 2 tygodnie później...
Napisano

> Aha, jeszcze jedno - te kalkulatory w sieci zwykle się mylą na niekorzyść ubezpieczającego -

> przetestowane.

Mówisz że te kalkulatory (chodzi mi o OC) to lipa? Niedługo będę przerabiał temat nowego OC i z dwa,trzy takie kalkulatory testowałem ale nie porównywałem ich wyników "w realu".

Napisano

> Mówisz że te kalkulatory (chodzi mi o OC) to lipa? Niedługo będę przerabiał temat nowego OC i z

> dwa,trzy takie kalkulatory testowałem ale nie porównywałem ich wyników "w realu".

Liczyłem swoje auto przez internet, a sprawdziłem "w realu" i wyszło 100zł taniej. wink.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.