Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Swap po raz kolejny - pytania, fakty

Featured Replies

Napisano

Wiem że takich tematów było już wiele, ale chciałbym żeby ktoś rozwiał moje wątpliwości smile.gif

1. Czy każde 1.2 16V tyrkoli? Czy tyrkolenie wpływa negatywnie na zachowanie silnika przy normalnej jeździe (miasto, zmiana biegów poniżej 3000 obr/min). Słyszałem opinie że fefnastka wcale nie ciągnie od dołu...

2. Jak się ma 1.2 16V do 1.4 16V. Chodzi mi o to czy są jeszcze jakieś dodatkowe problemy/modyfikacje względem swapa z 1.1 na 1.2 a 1.4. Czy przy 1.4 są dodatkowe niespodzianki?

3. 1.4 16V tyrkoli?

4. Ile waży 1.4 i jak to wpływa na prowadzenie samochodu?

5. Wszystkie 1.4 mają aluminiowe miski olejowe?

6. Wszystkie 1.2 16V 85km mają stalowe miski?

Moja sytuacja wygląda tak, mam 1.1 MPI i się zastanawiam nad 1.2 8v, 16v, 1.4 16v. Prawdopodobnie starałbym się kupić kompletny silnik tak aby było jak najmniej kombinacji.

Proszę o wyrozumiałość i cierpliwość. Takie pytanie chodzą po głowie pewnie sporej liczbie userów.

Napisano

> Wiem że takich tematów było już wiele, ale chciałbym żeby ktoś rozwiał moje wątpliwości

> 1. Czy każde 1.2 16V tyrkoli? Czy tyrkolenie wpływa negatywnie na zachowanie silnika przy normalnej

> jeździe (miasto, zmiana biegów poniżej 3000 obr/min). Słyszałem opinie że fefnastka wcale nie

> ciągnie od dołu...

Tyrkoli wiekszosc ale malo ktory nie tyrkoli od poczatku, jedne mniej drugie bardziej, tyrkolenie nie przeszkadza w normalnej jezdzie o ile jest minimalne.

> 2. Jak się ma 1.2 16V do 1.4 16V. Chodzi mi o to czy są jeszcze jakieś dodatkowe

> problemy/modyfikacje względem swapa z 1.1 na 1.2 a 1.4. Czy przy 1.4 są dodatkowe

> niespodzianki?

Nie ma, jesli chcesz odpalic 1,4 na osprzecie MM to wystarczy zmienic slupek.

> 3. 1.4 16V tyrkoli?

Tak samo jak 1,2 16v, problem lezy w elektronice nie w silniku, oczywiscie chodzi o silniki odpalone na osprzecie MM 1,2 16v z PI

> 4. Ile waży 1.4 i jak to wpływa na prowadzenie samochodu?

Podobnie jak 1,2 16v, jest ciezszy od 1,1 ale nie ma tragedii zlosnik.gif

> 5. Wszystkie 1.4 mają aluminiowe miski olejowe?

Wszystkie ale da sie ja zmienic na metalowa z 1,2 16v np ze stilo

> 6. Wszystkie 1.2 16V 85km mają stalowe miski?

Nowsze mialy alu ale nie pamietam dokladnie ktore zlosnik.gif

> Moja sytuacja wygląda tak, mam 1.1 MPI i się zastanawiam nad 1.2 8v, 16v, 1.4 16v. Prawdopodobnie

> starałbym się kupić kompletny silnik tak aby było jak najmniej kombinacji.

> Proszę o wyrozumiałość i cierpliwość. Takie pytanie chodzą po głowie pewnie sporej liczbie userów.

Jak masz troche wiecej $$$ to mozesz u huby odpalic 1,4 na hybrydzie ok.gif

Napisano
  • Autor

Właśnie nie chciałbym żadnych kombinacji z osprzętem, dlatego będę szukał kompletnego silnika.

Jeśli kupię kompletny 1.4 16v z kompem od 1.4 16v to wszystko będzie ok, nie będzie tyrkolił?

Czyli przy swapie 1.1 do 1.2 16v a swapem 1.1 do 1.4 16v nie ma różnicy?

Hybryda czyli?

Napisano

> Właśnie nie chciałbym żadnych kombinacji z osprzętem, dlatego będę szukał kompletnego silnika.

> Jeśli kupię kompletny 1.4 16v z kompem od 1.4 16v to wszystko będzie ok, nie będzie tyrkolił?

> Czyli przy swapie 1.1 do 1.2 16v a swapem 1.1 do 1.4 16v nie ma różnicy?

> Hybryda czyli?

różnicy nie ma , łapy i inne tajle masz takie same ,

Hybryda to ori komp z 1.4 16v + pedały , fajkowewki itd

1.4 da sie odpalić na osprzęcie z 1.2 16v i nie koniecznie one będzie tyrkoliło ok.gif

Napisano
  • Autor

> Hybryda to ori komp z 1.4 16v + pedały , fajkowewki itd

co to są te pedały i fajkowewki? smile.gif)

Napisano

> Właśnie nie chciałbym żadnych kombinacji z osprzętem, dlatego będę szukał kompletnego silnika.

> Jeśli kupię kompletny 1.4 16v z kompem od 1.4 16v to wszystko będzie ok, nie będzie tyrkolił?

> Czyli przy swapie 1.1 do 1.2 16v a swapem 1.1 do 1.4 16v nie ma różnicy?

> Hybryda czyli?

Napisz moze ile kasy chcesz na to przeznaczyc

Napisano
  • Autor

Chciałbym się zamknąć w około 2500 ewentualnie 3000 zł, ale z rozrządem, filtrami, olejami itd..

Właśnie co jeszcze warto wymienić przy swapie gdy silnik ma się poza autem?

Napisano

> Chciałbym się zamknąć w około 2500 ewentualnie 3000 zł, ale z rozrządem, filtrami, olejami itd..

> Właśnie co jeszcze warto wymienić przy swapie gdy silnik ma się poza autem?

powiem ci tak że w tej cenie jesli nie bedziesz tego robił sam to nie zrobisz sick.gif

Napisano

> co to są te pedały i fajkowewki? )

do hybrydy trzeba ci duzo wiecej częsci i duuuuzo wiecej pieniążków ok.gif

Napisano
  • Autor

Ale co w tej hybrydzie takiego strasznego?

Kupić kompa od 1.4 wywalić immo.

Napisano

> Ale co w tej hybrydzie takiego strasznego?

> Kupić kompa od 1.4 wywalić immo.

tak ? To jak tak zrobisz to ci sam zapłace zlosnik.gif

Napisano

> Ale co w tej hybrydzie takiego strasznego?

> Kupić kompa od 1.4 wywalić immo.

Kolego, odrób trochę lekcji najpierw. Hybryda to jest lekka rzeźba w g. tak zwana, bo trzeba przerobić całą wiązkę i zmusić kompa 1.4 do współpracy z niekompletnym osprzętem. Zrobić elektroniczny gaz, itd. itp.

Co do kosztów, to ponieważ ewidentnie elektrykę będziesz musiał dać komuś do zrobienia, to niestety będzie Cię to kosztować $$$, tym bardziej, że masz MPI.

Napisano
  • Autor

Teraz się potraciłem.

Czyli kompletny silnik 1.4 + komputer 1.4 to ta cała hybryda tak?

Napisano

> Teraz się potraciłem.

> Czyli kompletny silnik 1.4 + komputer 1.4 to ta cała hybryda tak?

Plus trochę osprzętu wewnątrz kabinowego, pedła gazu, body komp, i jakieś tam inne pierdoły, o których nie mam pojęcia. Tutaj krótki wątek Huby z ostatnim projetem:

>> KLIK <<

Napisano

> Teraz się potraciłem.

> Czyli kompletny silnik 1.4 + komputer 1.4 to ta cała hybryda tak?

tak , i nie tylko kompa ci trzeba , trzeba ci pastylke , pedały z czujnikami , fajkocewki i inne ..

ale 1.4 można tez odpalić na kompie z 1.2 16v podstroić i będzie przyzwoicie chodziło , zawsze mozna EcuMastera podpiąć pod to ok.gif

Napisano
  • Autor

Aha czyli opcja z kompem 1.4 odpada.

Mówicie że 1.4 z kompem 1.2 16v dało by radę tylko trzeba go przestroić, w takim wariancie koszty się zmniejszają tak?

Jeszcze zapytam przy swapie do 1.2 16v takiego cyrku nie ma?

Napisano

> Chciałbym się zamknąć w około 2500 ewentualnie 3000 zł, ale z rozrządem, filtrami, olejami itd..

> Właśnie co jeszcze warto wymienić przy swapie gdy silnik ma się poza autem?

Za mało pieniędzy chcesz przeznaczyć

Robiąc swapa nie powinno się mieć zaplanowanego budżetu, takie moje zdanie

Robiąc dziś swapa wybrałbym 1.4, nowszy silnik.

Poza tym zrobiłbym mały remoncik silnika

Fajnie też skrzynię zmienić, na krótszą

Napisano

różnica w wadze samego słupka względem 1.1 to 24,5kg wiec całkiem sporo ok.gif

Napisano

> Co do kosztów, to ponieważ ewidentnie elektrykę będziesz musiał dać komuś do zrobienia, to niestety

> będzie Cię to kosztować $$$, tym bardziej, że masz MPI.

co konkretnie masz na myśli? jaka jest różnica między swapowaniem z 1.1 MPI na 1.2 16v w porównaniu do 1.1 SPI?

domyślam się, że chodzi o wiązkę ;>

pytam bo jestem jeszcze nieogarnięty w temacie a czytając forum zbieram trochę wiedzy na swapa w przyszłym sezonie i mam kilka nierozwianych wątpliwości ;p

Napisano

co do miski to wszystkie 1,4 maja alu, ale bez problemu można zamienić ja na stalową. Koszt stalowej 200zł i w górę

co do tytkolenia to i 1,2 i 1,4 tyrkoli, ale nie wplywa to negatywnie jakos bardzo na jazde, jezeli jezdzisz delikatnie do 3 tys.

Napisano

> co konkretnie masz na myśli? jaka jest różnica między swapowaniem z 1.1 MPI na 1.2 16v w porównaniu

> do 1.1 SPI?

> domyślam się, że chodzi o wiązkę ;

> pytam bo jestem jeszcze nieogarnięty w temacie a czytając forum zbieram trochę wiedzy na swapa w

> przyszłym sezonie i mam kilka nierozwianych wątpliwości ;p

W spi masz już wiązkę pod kompa z 1.2 16v a w mpi masz nowszy komp czyli nie pasuje

Napisano

> co konkretnie masz na myśli?

Konkretnie to Ci nie powiem, bo w MPI nigdy nie grzebałem (mimo, żeby był kiedyś w rodzinie), ale tak jak kolega napisał, wiązka w SPI jest praktycznie gotowa do kompa 1.2 16V.

Napisano

> Konkretnie to Ci nie powiem, bo w MPI nigdy nie grzebałem (mimo, żeby był kiedyś w rodzinie), ale

> tak jak kolega napisał, wiązka w SPI jest praktycznie gotowa do kompa 1.2 16V.

Ahamay robił mi swapa z 1.1 mpi na 1.2 16v i nie miał żadnych problemów, a wtedy to był jego pierwszy swap z 1.1 mpi

Napisano

> Ahamay robił mi swapa z 1.1 mpi na 1.2 16v i nie miał żadnych problemów, a wtedy to był jego

> pierwszy swap z 1.1 mpi

Całkiem możliwe, ale (a) Ahi sroce z pod ogona nie wyleciał ok.gif, (b) prawdopodobnie wziął całą wiązkę przełożył z SPI albo z dawcy 1.2 16V. W każdym razie wtyczka od kompa na bank nie pasuje, więc trzeba się trochę tam ogarnąć z tym wszystkim.

Napisano

na osprzęcie MM wtryskach P1 i kompie 1.2 16V z dobrym czujnikiem temp 2PIN, nowa pompa, cewki - nie tyrkoliło (fart) - inny "nowy" czujnik temp. wody (nie wiem czym się różni bo numer ma ten sam) tyrkoli tylko na 1dynce między 1500/2000obr przy bucie

Napisano

Chciałbym zadać tylko jedno szybkie pytanko... do swapa na 1.2 węże wody podłączać tak jak jest na schemacie 1.1 czy 1.2 ??

Napisano
  • Autor

To raczej zdecyduje się na 1.2 16V.

Kolejne pytanie, w 1.1 MPI mam katalizator i 2 sondy. Jak to wygląda przy swapie na 1.2 16v. Trzeba mieć kata z 1.2 czy można po prostu go wywalić. Będzie się wtedy świecił "check"?

Można przez jakiś czas jeździć na rurach wydechu od 1.1, a po czasie większe średnice?

Można w jakiś sposób wyeliminować tyrkolenie?

Co warto wymienić gdy silnik ma się poza autem.

Napisano

Tobie tyrkolenie nie bedzie w niczym przeszkadzało ok.gif

Wywalasz jednąsondę i potrzebujesz tzw "Portki" z punto zamiast seryjnego kol wydechowego

Napisano

> Tobie tyrkolenie nie bedzie w niczym przeszkadzało

> Wywalasz jednąsondę i potrzebujesz tzw "Portki" z punto zamiast seryjnego kol wydechowego

Śmiem twierdzić, że nawet nie zauważy tego tyrkolenia

Napisano

> Śmiem twierdzić, że nawet nie zauważy tego tyrkolenia

ja też tak myślę ok.gif mi to w niczym nie przeszkadzało .. dało sie objeżdżać dzieciaki w samochodach rodziców grinser006.gif

Napisano
  • Autor

No to to tyrkoleniie nie takie straszne smile.gif

Powiedzcie mi co jeszcze będzie potrzebne do swapa z 1.1 MPI na 1.2 16V.

Kompletny silnik

komp bez immo

dolot

co jeszcze?

Napisano

> No to to tyrkoleniie nie takie straszne

> Powiedzcie mi co jeszcze będzie potrzebne do swapa z 1.1 MPI na 1.2 16V.

> Kompletny silnik

> komp bez immo

> dolot

> co jeszcze?

o takich ciulstwach jak świece , kable i rozrząd nie będe wspominał , masz przekaźnik podwójny ? ( na nim łatwiej)

Ja bym opcje wentylatora ogarnął na SPI ok.gif

Pompe paliwa masz dobrą jeśli masz mpi , trzeba będzie zrobić powrót paliwa ok.gif

Napisano
  • Autor

O co chodzi z tym przekaźnikiem?

Chłodzenie z SPI czyli?

W jaki sposób zrobić ten powrót, jest to konieczne bo ktoś kiedyś coś zaślepiał?

Napisano

> O co chodzi z tym przekaźnikiem?

> Chłodzenie z SPI czyli?

> W jaki sposób zrobić ten powrót, jest to konieczne bo ktoś kiedyś coś zaślepiał?

Nie no chłopie brakło mi już weny sick.gif

Jak chcesz uruchomić chłodnice z MPI jak nią steruje komputer ?

Napisano
  • Autor

Hehe przepraszam za pytania, ale po prostu chciałbym wiedzieć od speców z czym to wszystko się je.

Chłodzenie:

chłodnica i wentylator zostają z MPI tylko trzeba sterowanie wentylatorem przerobić? Jak smile.gif

Napisano

> Hehe przepraszam za pytania, ale po prostu chciałbym wiedzieć od speców z czym to wszystko się je.

> Chłodzenie:

> chłodnica i wentylator zostają z MPI tylko trzeba sterowanie wentylatorem przerobić? Jak

Nie 270751858-jezyk.gif

Musisz kupić chłodnice z SPI i dać czujnik w nią , tak jak to jest rozwiązane w 1.1 spi ok.gif Wentyl możesz podpasować do niej

Napisano
  • Autor

A jeśli chodzi o instalację elektryczną to przerabiam MPI czy kupuje inna?

Napisano

> A jeśli chodzi o instalację elektryczną to przerabiam MPI czy kupuje inna?

wycinasz wiazke silnikową Mpi zostawiasz tylko pare kabli, kupujesz silnikowa wiązke spi , podlaczasz do samochodu i bangla jak ta lala zlosnik.gif jak masz troche pojecia o elektomechanice pojazdowej dasz sobie rade

Napisano
  • Autor

To lista zakupów:

silnik kompletny

komp bez immo

chłodnica + czujnik

wiązka silnikowa SPI

dolot

coś jeszcze?

Napisano

> coś jeszcze?

Wydech grinser006.gif

> To lista zakupów:

> silnik kompletny

> komp bez immo

> chłodnica + czujnik

> wiązka silnikowa SPI

> dolot

A wentylator może zostać od mpi ? 270751858-jezyk.gif

Napisano

> To lista zakupów:

> silnik kompletny

> komp bez immo

> chłodnica + czujnik

> wiązka silnikowa SPI

> dolot

> coś jeszcze?

pasek rozrządu

napinacz

pompa wody

filtr oleju

olej

może poliuretany w łapy silnika?

no i może przy okazji mała rewizja przewodów hamulcowych przednich skoro i tak będą na wierzchu, hmm? smile.gif

Napisano

> To lista zakupów:

> silnik kompletny

> komp bez immo

> chłodnica + czujnik

> wiązka silnikowa SPI

> dolot

> coś jeszcze?

Podstawka pod kompa grinser006.gif

Napisano

> Podstawka pod kompa

jak kupi gołego to i pod cewki grinser006.gif

Napisano

> może poliuretany w łapy silnika?

Klej do szyb i będzie ok.gif to tylko 1.2 grinser006.gif

Napisano

> To lista zakupów:

> silnik kompletny

> komp bez immo

> chłodnica + czujnik

> wiązka silnikowa SPI

> dolot

> coś jeszcze?

Kupa innych drobnych rzeczy, ktore wyjda przy robocie,a kwota rosnie.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.