Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

wypasiona furka (wyszło długie)

Featured Replies

Napisano

> nie bijcie sie

> TU male porownanko 11 kombiakow

Ależ kto się bije smile.gif

Z tego testu wynika, że Yarek ma rację ok.gif

Różnice nie są duże. Jednak jak człowiek nie porówna jeden do jednego to niemiarodajne jest.

Napisano

> A jakie są najczęstsze problemy?

Poszukaj, poczytaj, ja się załamałem smile.gif

Znam osobę która kupiła nowego x z 3 litrową benzyną,

po pół roku sprzedany smile.gif

• 1 miesiąc później...
Napisano
  • Autor

...pozostały dwa modele.

1. Nieśmiertelny blagam.gifVolkswagen blagam.gifPassat blagam.gifTDi blagam.gif

2. Śliczna/y (?!) serduszka.gifRenault serduszka.gifLaguna serduszka.gif

Wizualnie i estetycznie pasują mi oba. Zastanawiam się, który będzie lepszy (bardziej niezawodny) pod kątem technicznym, szczególnie jeśli chodzi o silnik i trwałość automatycznej skrzyni biegów (tych usterek obawiam się najbardziej, bo kieszeń może zaboleć zlosnik.gif).

Co myślicie?

ps. aukcje poglądowe (proszę nie pisać, że coś tam walone było), ale dokładnie takich aut szukam spy.gif

Napisano

> Ja bym polecił e39 z mocną benzyną, ale tam nie ma kolorowej navi

Jak nie ma jak jest.

Każda navi BMW 16:9 jest kolorowa...

Napisano

> Ale to nie było najważniejsze, gdyż więcej radochy dawały mi następujące elementy wyposażenia:

> - biała alcantara

> - elektryczny szyberdach

> - duża, kolorowa nawigacja z dotykowym ekranem, dyskiem 20GB i czytnikiem kart SD

> - tylna klapa otwierana i zamykana z pilota

> - biksenony z doświetlaniem zakrętów

> - światła "follow me home" uruchamiane z pilota

> - zestaw głośnomówiący z bluetooth

> - podgrzewana przednia szyba

> - hill holder

> - tryby ustawienia zawieszenia do wyboru

> - fotele z wielopłaszczyznową regulacją i pamięcią ustawień

Toż to żadne wodotryski grinser006.gifwink.gif

Pooglądaj jakieś BMW E60 z dobrymi pakietami, z komfortzitz'ami, lichtpaket'em, etc. Moim zdaniem idealne auto dla gadżeciarza-estety grinser006.gif Sam system iDrive zajmie ci czas co najmniej tygodnia zanim rozpracujesz wszystkie funkcje. Tu coś świeci kolorowo, tu coś brzęczy, tam coś gada - ogólnie auto multimedialne zlosnik.gif

Jak pojeździsz, to potem zauważysz, że wszystkie zwykłe auta typu passat/mondek/aven/laguna to popierdułki wink.gif

Napisano
  • Autor

> Toż to żadne wodotryski

> Pooglądaj jakieś BMW E60 z dobrymi pakietami, z komfortzitz'ami, lichtpaket'em, etc. Moim zdaniem

> idealne auto dla gadżeciarza-estety Sam system iDrive zajmie ci czas co najmniej tygodnia

> zanim rozpracujesz wszystkie funkcje. Tu coś świeci kolorowo, tu coś brzęczy, tam coś gada -

> ogólnie auto multimedialne

> Jak pojeździsz, to potem zauważysz, że wszystkie zwykłe auta typu passat/mondek/aven/laguna to

> popierdułki

Ale wolno mi mieć własne zdanie, co? wink.gifzlosnik.gif

Passat lub Laguna, za i przeciw, nic innego obecnie mnie nie interesi smile.gif

ps. E60 będzie dwa razy starsze niż vw/renault. Odpada...

Napisano

> Ale wolno mi mieć własne zdanie, co?

Przecież go nie neguję waytogo.gif

> Passat lub Laguna, za i przeciw, nic innego obecnie mnie nie interesi

> ps. E60 będzie dwa razy starsze niż vw/renault. Odpada...

Przejedź się ot tak luźno, dla porównania. grinser006.gif

E60 za takie pieniądze przy odrobinie szczęścia byłoby z okolic 2007.

Jakkolwiek nie jestem entuzjastą BMW, tak sądzę że E60 to naprawdę kawał dobrego auta.

Laguną nie jeździłem - z wyglądu mi osobiście się nie podoba, wnętrze małe... Moim zdaniem najsłabszy przedstawiciel klasy średniej.

Passat zabija nudą, ale jest to niesamowicie poprawnie zrobione auto.

Mimo wszystko postawiłbym na to ok.gif

Napisano

> Przecież go nie neguję

> Przejedź się ot tak luźno, dla porównania.

> E60 za takie pieniądze przy odrobinie szczęścia byłoby z okolic 2007.

Dobry żart. Chyba, ze taki z przebiegiem pól miliona skrócony do 150 tys.

> Jakkolwiek nie jestem entuzjastą BMW, tak sądzę że E60 to naprawdę kawał dobrego auta.

Ale nie w tej cenie. Za to sie nawet trójki nie kupi z 2007 r w dobrym stanie.

Napisano

> ...pozostały dwa modele.

> 1. Nieśmiertelny Volkswagen Passat TDi

> 2. Śliczna/y (?!) Renault Laguna

> Wizualnie i estetycznie pasują mi oba. Zastanawiam się, który będzie lepszy (bardziej niezawodny)

> pod kątem technicznym, szczególnie jeśli chodzi o silnik i trwałość automatycznej skrzyni

> biegów (tych usterek obawiam się najbardziej, bo kieszeń może zaboleć ).

> Co myślicie?

> ps. aukcje poglądowe (proszę nie pisać, że coś tam walone było), ale dokładnie takich aut szukam

Ja mam Passata do roboty i Lagunę dla siebie. Co prawda nie te generacje, ale jakiś pogląd to daje. I o ile Passatem jeżdżę bo muszę, to wsiadając do Laguny zawsze cieszę się, jakbym pierwszy raz usiadł za kierownicę. Sądzę, że i w tych generacjach będzie podobnie, a co za tym idzie dla mnie wybór będzie prosty. Ponadto w Lagunie masz bardzo dobry silnik 2.0 dCi, opracowany wespół z Nissanem, a w Passacie delikatnie mówiąc nieudane 2.0 TDI.

Napisano

> Dobry żart. Chyba, ze taki z przebiegiem pól miliona skrócony do 150 tys.

> Ale nie w tej cenie. Za to sie nawet trójki nie kupi z 2007 r w dobrym stanie.

Akurat Prezes te auta z niemiec przywozi, więc skoro tak pisze, to znaczy że się da smile.gif

Napisano

> Ja mam Passata do roboty i Lagunę dla siebie. Co prawda nie te generacje, ale jakiś pogląd to daje.

> I o ile Passatem jeżdżę bo muszę, to wsiadając do Laguny zawsze cieszę się, jakbym pierwszy

> raz usiadł za kierownicę. Sądzę, że i w tych generacjach będzie podobnie, a co za tym idzie

> dla mnie wybór będzie prosty. Ponadto w Lagunie masz bardzo dobry silnik 2.0 dCi, opracowany

> wespół z Nissanem, a w Passacie delikatnie mówiąc nieudane 2.0 TDI.

No widzsz, a ja z kolei siedziałem w takiej 3 letniej lagunie (takiej jak Ty masz) i taniość tego auta mnie powaliła - skóra wyglądała już słabutko po 140kkm, w porównaniu do passata czułem się jak w klasie budżetowej.

Ale obie nasze wypowiedzi świadczą tylko o jednym - autor wątku musi oboma autami się pobawić i sam podjąć decyzję, bo gdzie dwóch polaków tam trzy zdania - każdemu pasuje co innego ok.gif

Napisano

> Dobry żart. Chyba, ze taki z przebiegiem pól miliona skrócony do 150 tys.

> Ale nie w tej cenie.

Nie jest to łatwe bo kupa zajechanych sprzętów jest, ale da się, fakt - przebieg w okolicy 200 tys km.

Napisano
  • Autor

> No widzsz, a ja z kolei siedziałem w takiej 3 letniej lagunie (takiej jak Ty masz) i taniość tego

> auta mnie powaliła - skóra wyglądała już słabutko po 140kkm, w porównaniu do passata czułem

> się jak w klasie budżetowej.

> Ale obie nasze wypowiedzi świadczą tylko o jednym - autor wątku musi oboma autami się pobawić i sam

> podjąć decyzję, bo gdzie dwóch polaków tam trzy zdania - każdemu pasuje co innego

Passata znam bardzo dobrze, zrobiliśmy razem dużo kilometrów i bardzo się lubiliśmy. Laguny nie znam wcale, wizualnie podoba mi się bardzo, planuję znaleźć jakąś w Krakowie i w końcu pomacać i poczuć co tam w środku gra smile.gif.

Napisano

> No widzsz, a ja z kolei siedziałem w takiej 3 letniej lagunie (takiej jak Ty masz) i taniość tego

> auta mnie powaliła - skóra wyglądała już słabutko po 140kkm, w porównaniu do passata czułem

> się jak w klasie budżetowej.

> Ale obie nasze wypowiedzi świadczą tylko o jednym - autor wątku musi oboma autami się pobawić i sam

> podjąć decyzję, bo gdzie dwóch polaków tam trzy zdania - każdemu pasuje co innego

No widzisz, a mi wykonanie tego auta baaaardzo pasuje. U mnie po prawie 190 kkm wnętrze jest dosłownie jak nowe, nic nie wytarte ani nie przetarte, łącznie z oryginalną skórą na kierownicy. Co do foteli to mam welur - jak wyglądałaby skóra pojęcia nie mam. Auto owszem, nie jest jakieś mega duże w środku ale mi (188 cm/100 kg) wystarcza i jest wygodnie.

Natomiast w passacie po 450 kkm (tak tak, tu nie jeździł dziadek do kościoła) skóra na kierownicy wymaga ponownego obszycia, o fotelu kierowcy to w ogóle nie ma co mówić, ale za to plastiki wystarczy przetrzeć szmatką i są jak nowe - tego chyba nie da się zniszczyć. Natomiast jadąc nim mam nieodparte wrażenie podróżowania wozem konnym wyposażonym w diesel z Uboota (nawet podobnie kopci).

Napisano

o silnikach lepiej nie rozmawiać, bo akurat w VW było ich kilka i wspólną miały tylko nazwe i pojemnosc - mowa o 2.0 TDI smile.gif Frugosowi polecam silnik na common railu 2.0 CBAB - jeden z najkulturalniejszych 4 cylindrowych diesli ok.gif

Napisano
  • Autor

> o silnikach lepiej nie rozmawiać, bo akurat w VW było ich kilka i wspólną miały tylko nazwe i

> pojemnosc - mowa o 2.0 TDI Frugosowi polecam silnik na common railu 2.0 CBAB - jeden z

> najkulturalniejszych 4 cylindrowych diesli

Jak sprawdzić rodzaj silnika?

Napisano

Co do Lagi III. Tydzień temu zajechałem do salonu pomacać Grandtoura, w wersji siakiejśtamniezabiednej po obniżce = 95K pln.

Na co zwróć uwagę:

1. regulacja kierownicy tylko w 1 płaszczyźnie, dla mnie to minus w tej klasie aut/ za taką cenę . Poszukaj czy znajdziesz optymalne ustawienie dla siebie.

2. kabina: Jest ok. z tyłu naprawdę duża przestrzeń do foteli z Igo rzędu. Co prawda ja wielkoludem (178cm) i małżonka nie jesteśmy,ale było ok.

EDYT: 2.a) Tak jak Yarek pisał na forum przy najniższej pozycji fotela kierowcy, pasażer z tyłu ma ciasno na stopy (ale moje weszły), oczywiści nie musisz jeździć na samym dole wink.gif

3. Bagażnik - siakiś taki wysoko zawieszony i wydaje się że dostępna przestrzeń od linii podłogi bagażnika do rolety nie jest za duża. Dla mnie akurat raczej wystarczająca.

4. Kabina - sprawdź czy na szerokość jest ok, ja nie miałem problemów ale bardzo sie zdziwiłem,jak porównałem na papierze szerokość zewnętrzną (bez lusterek) LIII i mojego Bravo. LII jest tylko o 2cm szersza. Choć w środku wydaje się szersza hmm.gif

5. Podobno automaty klasyczne w LIII nie są starsznie awaryjne więc możesz podumać, aczkolwiek ludzie piszą,że w automacie tych 150 km nie czuć.

6. Uważaj na mocniejszego diesla 175km, podobno były awaryjne... wersja 150 km dCi ponoć jest optymalną.

PS: jeszcze PUGa 508 pomacaj....

Napisano

Laguna stylistycznie na pewno jest ciekawszym autem od passta. W przypadku vw niewątpliwym plusem jest możliwość "przedłużenia" gwarancji do 5 lat bez limitu km. Pojeździj i sam oceń. Mnie się passatem dosyć dobrze jeździło.

Zobacz sobie jeszcze DS5-świetnie wykonane i ze smakiem wink.gif

Napisano

> Jak sprawdzić rodzaj silnika?

otwierasz bagażnik, we wnęce koła zapasowego masz wlepke - jest tam wszystko o aucie - VIN, kod silnika i kod wyposażenia ok.gif identyczna wlepka ma być w książce serwisowej ok.gifok.gif (zwroc na to uwagę przy oględzinach czy masz w rece ori książkę)

Napisano

> Co do Lagi III. Tydzień temu zajechałem do salonu pomacać Grandtoura, w wersji

> siakiejśtamniezabiednej po obniżce = 95K pln.

> Na co zwróć uwagę:

> 1. regulacja kierownicy tylko w 1 płaszczyźnie, dla mnie to minus w tej klasie aut/ za taką cenę .

???

a dlaczego u mnie jest w 2 płaszczyznach?

Napisano

> ???

> a dlaczego u mnie jest w 2 płaszczyznach?

moze dlatego, ze Twoja jest starsza

moze reno wymyslilo kolejna oszczedna innowacje no.gif

Napisano

> moze dlatego, ze Twoja jest starsza

> moze reno wymyslilo kolejna oszczedna innowacje

niewiem.gif

Yarek, to ja się pytam dlaczego foch.gifgrinser006.gif

Napisano

> moze dlatego, ze Twoja jest starsza

Bez przesady, moja z 2010 różni bardzo nieznacznie od poliftowej z 2011. To był naprawdę symboliczny lift, w środku prawie nic się nie zmieniło, a już na pewno nie mechanicznie.

> moze reno wymyslilo kolejna oszczedna innowacje

Ty jakieś histerie wymyślasz. wink.gif Ja jakoś nie zauważam pogarszania kolejnych generacji Laguny, raczej poprawę.

Jedyne co jest na minus, to jakość "skóry", ale to nie jest problem tylko Renault, tylko większość popularnych marek. Niedługo będą wkładać plastik i wmawiać ludziom że to skóra.

Napisano

> Yarek, to ja się pytam dlaczego

z tego co pamiętam z jazd Laguną III rocznik 2011, po lifcie, to miała taką samą regulację kierownicy jak moja, czyli 2 płaszczyzny.

Napisano

> z tego co pamiętam z jazd Laguną III rocznik 2011, po lifcie, to miała taką samą regulację

> kierownicy jak moja, czyli 2 płaszczyzny.

Rozumiem, że jest tylko 1dna wajcha do odblokowania regulacji w obu płaszczyznach? Chyba że jakiś patent jest inny a ja paanie tylko na Fiatach sie znam grinser006.gif

Napisano

> Rozumiem, że jest tylko 1dna wajcha do odblokowania regulacji w obu płaszczyznach? Chyba że jakiś

> patent jest inny a ja paanie tylko na Fiatach sie znam

odpinasz wajchę-regulujesz-zapinasz wajchę. ok.gif

Napisano

> Ja mialem Fiata do przebiegu 200 tys km i szczerze - do konca byl bezawaryjny.

A ja miałem (a nawet dalej mam) Fiata, który pierwszą awarię na drodze uniemożliwiającą dalszą jazdę zaliczył przy przebiegu circa 12kkm, dziś ma bodaj 108kkm i trzecią głowicę. To czegoś dowodzi? Nie jestem przekonany.

Napisano

> A ja miałem (a nawet dalej mam) Fiata, który pierwszą awarię na drodze uniemożliwiającą dalszą

> jazdę zaliczył przy przebiegu circa 12kkm, dziś ma bodaj 108kkm i trzecią głowicę. To czegoś

> dowodzi? Nie jestem przekonany.

12kkm?

Phi... Alfa która 3 dni po odebraniu z salonu odjeżdża na lawecie do warsztatu - to jest coś! grinser006.gif

• 2 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

...do czegoś? wink.gifzlosnik.gif

Tak w ramach nie zamykania się w schemacie.

Taki lub też taki rzuciły mi się w oczy przy przeglądaniu otomoto.

Czy jest to auto bezawaryjne? Kto produkuje diesle dla Citroena? Jak się sprawują te silniki oraz automatyczne skrzynie?

pozdrawiam i z góry dziękuję za każdy głos smile.gif

Napisano

> Czy jest to auto bezawaryjne? Kto produkuje diesle dla Citroena?

nikt, to jest silnik PSA

bardzo popularny silnik, montowany w fordach, volvo, citroenach, peugeotach i byc moze jeszcze w czyms.

nie ma z nim raczej wiekszych problemow.

Napisano

> nikt, to jest silnik PSA

> bardzo popularny silnik, montowany w fordach, volvo, citroenach, peugeotach i byc moze jeszcze w

> czyms.

> nie ma z nim raczej wiekszych problemow.

A te 2.0 HDI 140km to mają FAPa?

Napisano

> ...do czegoś?

Pewnie nie jestem obiektywny bo po przygodach z BX potem XantiaI, XantiaII i na utrzymaniu C5_II, chyba już jako zbok, jak będę zmieniał to na C5 smile.gif

Diesel to produkcja PSA dość popularna w innych markach z którym nie ma problemów. Jak trafisz na problemy to raczej z osprzętam (np. turbo, FAP). Jak trafisz na wygonioną sztukę to możesz liczyć się z wymianą dwumasu na manualu.

A jeżeli chodzi o automat to znajomy ma .... chyba już 6 lat jeździ i najpoważniejszą awarię którą miał to zacięta wycieraczka tylnej szyby w kombi. Ale on tez się nie liczy bo ma nówkę z salonu.

30.GIF

Napisano

> A te 2.0 HDI 140km to mają FAPa?

Nie wiem, ale zgaduję że mają wink.gif

Citroen chyba jako pierwszy to stosował. W firmie kiedyś był Citroen C5 HDI chyba z 2003 roku z FAP.

Napisano

> A te 2.0 HDI 140km to mają FAPa?

nie wiem jak w citroenie, ale ford rocznik 2008 z tym silnikiem mogl miec filtr, a mogl go nie miec zlosnik.gif

Napisano

> ...do czegoś?

> Tak w ramach nie zamykania się w schemacie.

> Taki lub też taki rzuciły mi się w oczy przy przeglądaniu otomoto.

> Czy jest to auto bezawaryjne? Kto produkuje diesle dla Citroena? Jak się sprawują te silniki oraz

> automatyczne skrzynie?

> pozdrawiam i z góry dziękuję za każdy głos

Miało być mocne wink.gif Acco jak chcesz to w weekend zapraszam na przejażdżkę, może Ci naprostuję wybór zlosnik.gif

Napisano

> Jasna tapicerka, o ile nie używasz auta zawinięty w gumowy kondon to jasna jest przez... Ja wiem?

> Miesiąc?

Miałem taką samą w Pasku. Zrobiłem 20 kkm w 7 msc i wyglądała bardzo dobrze. Zapewne zależy od typu użytego materiału. Nie ma co generalizować.

Napisano
  • Autor

> Miało być mocne Acco jak chcesz to w weekend zapraszam na przejażdżkę, może Ci naprostuję wybór

Z każdym kolejnym dzieckiem noga robi się lżejsza i bardziej doceniasz komfort fotela niż weń wgniatanie smile.gif

A przejażdżka bardzo chętnie, ale najwcześniej we wrześniu (za chwilę jedziemy na wakacje wink.gif) zlosnik.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.