Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Aveo 1.4 co to za silnik?

Featured Replies

Napisano

Witam,

niestety szukajka nie dały jednoznacznych odpowiedzi, a info potrzebne na jutro grinser006.gif

Czyj jest 1.4 w Aveo z 2004 roku? Czy ten sam silnik co w Lanosach? Jak toleruje gaz i czy dobrze się sprawuje?

Z góry dzięki za konkretne odpowiedzi, jutro mam doradzić/odradzić zakup zlosnik.gif

Napisano

Poszukaj dobrze, pisalem o tym dziesiatki razy. Albo wpisz w wiki GM engines bedzie po angielsku.

Pytanie jaki sllinik 8V czy 16V? Oby dwa sa GM lub Opla jak ktos woli i lykaja gaz bez problemu. Jak powiesz, ze Opla to bedzie + 10 do prestizu grinser006.gif

O silnik to ja bym sie nie martwil. Zobacz czy skrzynia nie buczy, pod uszczelka w pokrywie silnika tej na gorze moze byc delikatna rdza bo zolte ludki cos zle zamontowali i lubi sie woda zebrac. Czasem lubi licznik przebiegu przygasnac. Cala reszta jest prosta jak konstrukcja cepa to musi jechac i sie nie psuc.

Polecalbym jakas lepsza wersje od Plus kiedys to chyba SE. Poznasz je po boczkach drzwi tapicerowanych.

Napisano

> Witam,

> niestety szukajka nie dały jednoznacznych odpowiedzi, a info potrzebne na jutro

> Czyj jest 1.4 w Aveo z 2004 roku? Czy ten sam silnik co w Lanosach? Jak toleruje gaz i czy dobrze

> się sprawuje?

> Z góry dzięki za konkretne odpowiedzi, jutro mam doradzić/odradzić zakup

jeśli chodzi o 1,4 8v to jest ten sam co montowali do lanosa w ostatnich jego tchnieniach na Żeraniu. Albo jak kto woli stary sprawdzony trochę zmodernizowany 1,5 8v z lanosa

Ponoć gaz bardzo dobrze znosi (nie wiem, nie mam zagazowanego), a sprawuje się od ponad 120tys km bezawaryjnie

można by powiedzieć stare sprawdzone daewoo ok.gif

Napisano

> Czyj jest 1.4 w Aveo z 2004 roku?

Korzenie tego silnika to Astra F oznaczana jako 1,4 MPI 82KM.

Bardzo dobry, trwały silnik 8v. Niezagazowanie go to grzech - łyka LPG jak pelikan.

IMHO - najlepsza opcja do Aveo.

Napisano

ja miałem ten 1,4 16v (teraz dalej znajomy nim jeździ, chciał kupić to mu sprzedałem aveo)silnik ten sam co w lacetti 1,4. Sprzęgło pasuje od nubiry 1,6 podobnie z rozrządem własciwie ten silnik to lekkich modyfikacjach silnik 1,6 z nubiry porównuje go nubiry bo taką miałem) jest dynamiczny , jeśli chodzi o spalanie to mnie w trasie ok. 7l a w mieście to różnie ale jak pamiętam to w przedział 9,5-11l. Jeżdziłem kiedyś aveo 1,2 tym 72 km to nie dało się jechać a w trasie spalił więcej niż ten 16v.

Napisano

Niestety 1,4 16v dynamiką nie dorównuje 1,6 16v z Daewoo - zwłaszcza na niskich obrotach. Może zasługą był V-gis w nubirze (lacetti go chyba nie ma?). Przyznam się, że od roku ojciec ma lacetti 1,4 16V i do tej pory nie sprawdziliśmy jeszcze spalania, ale jeśli jest tak jak piszesz, to pali niestety bardzo dużo frown.gif - tyle samo co 1,6 z nubiry. Nigdy nie udało mi się w trasie zejść poniżej 6,5l/100km a w mieście wciągała 9-11l/100km.

Napisano

> Niestety 1,4 16v dynamiką nie dorównuje 1,6 16v z Daewoo - zwłaszcza na niskich obrotach. Może

To prawda. niestety 1,4 od dołu nie jedzie. Trza przypiłować skubańca na 3ce żeby w miarę szybko coś wyprzedzić...

> zasługą był V-gis w nubirze (lacetti go chyba nie ma?). Przyznam się, że od roku ojciec ma

> lacetti 1,4 16V i do tej pory nie sprawdziliśmy jeszcze spalania, ale jeśli jest tak jak

> piszesz, to pali niestety bardzo dużo - tyle samo co 1,6 z nubiry. Nigdy nie udało mi się w

> trasie zejść poniżej 6,5l/100km a w mieście wciągała 9-11l/100km.

Niestety tak jest. Poniżej 7 w trasie nie spalił. W mieście 9,5-10. Nie oszczędzam ani nie szaleje (bo nie ma czym wink.gif ) Ale moim zdaniem 1200kg na benzynie musi troche spalić więc IMO spalanie w lacetti można uznać za zupełnie normalne.

Napisano

> Niestety 1,4 16v dynamiką nie dorównuje 1,6 16v z Daewoo - zwłaszcza na niskich obrotach.

Nie ma się co specjalnie dziwić, bo przecież pojemność skokowa mniejsza, więc zwłaszcza dla niskich RPM można czuć deficyt momentu smile.gif

>Może

>zasługą był V-gis w nubirze (lacetti go chyba nie ma?).

Kolektor wygląda tak, jakby go miał.

>Przyznam się, że od roku ojciec ma

> lacetti 1,4 16V i do tej pory nie sprawdziliśmy jeszcze spalania, ale jeśli jest tak jak

> piszesz, to pali niestety bardzo dużo - tyle samo co 1,6 z nubiry. Nigdy nie udało mi się w

> trasie zejść poniżej 6,5l/100km a w mieście wciągała 9-11l/100km.

Generalnie, to żaden silnik z tej gamy nie był niestety specjalnie oszczedny.

Napisano

> ja miałem ten 1,4 16v (teraz dalej znajomy nim jeździ, chciał kupić to mu sprzedałem aveo)silnik

> ten sam co w lacetti 1,4. Sprzęgło pasuje od nubiry 1,6 podobnie z rozrządem własciwie ten

> silnik to lekkich modyfikacjach silnik 1,6 z nubiry porównuje go nubiry bo taką miałem) jest

> dynamiczny , jeśli chodzi o spalanie to mnie w trasie ok. 7l a w mieście to różnie ale jak

> pamiętam to w przedział 9,5-11l. Jeżdziłem kiedyś aveo 1,2 tym 72 km to nie dało się jechać a

> w trasie spalił więcej niż ten 16v.

Czyli spalanie ma jak 2-litrowa benzyna hehe.gif

Napisano

zmienną geometrię w kolektorze dolotowym ma, a co do spalania to prawdę powiedziawszy wszystkie samochody jakimi jeździłem o podobnej pojemności miały podobne spalanie. Na pewno większe spalanie ma fabia 1,2 htp ta wersja mocniejsza 70KM w mieście paliła ok 12l . Miałem okazję pojeździć taką dwa tygodnie i powiem że aveo przy niej jest rewelacja , miałem też yariskę 1,3 z 2008r przez dwa lata i na trasie paliła 6,8-7,5 w mieście ok 8-9l ale jak dla mnie gorsza dynamika i z elastycznością też nie było najlepiej. Nie chce na siłe chwalić aveo bo owszem przy wyższych prędkościach zachowanie na drodze fabia i yaris ma lepsze , hamulce yars miała lepsze ale to silnik w aveo z tych trzech autek w/g mnie był najlepszy.

Napisano

Może właśnie między innymi tu jest pies pogrzebany. Mniejsze lacetti ze słabszym silnikiem jest o 50kg cięższa od Nubiry. Tak czy inaczej zarówno z Nubiry, jak i z Lacetti jesteśmy bardzo zadowoleni. Teraz czekam na cruze sedan MY 2013 z 1,4T albo 2,0D ok.gif do tego czasu może coś zrobią z tymi amorkami ok.gif

Napisano

Śmigałem jakiś czas Ibizą 1,4 16V 75KM - spalanie w mieście mieściło się w 9l/100km, a silnik mimo 20 koni mniej wydawał mi się znacznie dynamiczniejszy od naszego 1,4. Nie wiem jakim cudem - na pewno lepiej zbierał się na niższych obrotach a tam już V-gis'a na bank nie było niewiem.gif

Napisano

> Korzenie tego silnika to Astra F oznaczana jako 1,4 MPI 82KM.

> Bardzo dobry, trwały silnik 8v. Niezagazowanie go to grzech - łyka LPG jak pelikan.

> IMHO - najlepsza opcja do Aveo.

Jezeli mowa o korzeniach to chyba Kadett i lata 70-80te.

Napisano

Mniejsze lacetti ze słabszym silnikiem jest o

> 50kg cięższa od Nubiry.

Wyglada na mniejsze, ale gdzie ono jest mniejsze poza bagaznikiem to nie wiem (dane z Wikipedii):

Lacetti:

Długość 4295 mm (hatchback)

4515 mm (sedan)

4580 mm (kombi)

Szerokość 1725 mm

Wysokość 1445 mm (hatchback i sedan)

1500 mm (kombi)

Rozstaw osi 2600 mm

Nubira I:

Długość 4248 mm (hatchback)

4467 mm (sedan)

4514 mm (kombi)

Szerokość 1700 mm

Wysokość 1425 mm (sedan, hatchback)

1433 mm (kombi)

Rozstaw osi 2570 mm

Napisano

> Śmigałem jakiś czas Ibizą 1,4 16V 75KM - spalanie w mieście mieściło się w 9l/100km, a silnik mimo

> 20 koni mniej wydawał mi się znacznie dynamiczniejszy od naszego 1,4. Nie wiem jakim cudem -

> na pewno lepiej zbierał się na niższych obrotach a tam już V-gis'a na bank nie było

Jezdze Fabia I w kombi z tym 1,4 16V 75KM i faktycznie jest dynamiczniej od Lucka z 1,4, ale jest kolego male ale:

- w DR Fabia ma mase wlasna 1090kg a Lacetti 1280 - subtelna roznica prawda?

- nie wiem jakie ty miales kapcie ale w Fabce mam 165/70/14, a w Lacku 195/55/15 lub 185/60/15 w zaleznosci od pory - pewnie nie taka roznica jak z masa ale tez jest

1,4 w takim Lacku (ogolnie aucie takich gabarytow) nie jest dla gniewnych, a do toczenia sie, jak bedziesz chcial z niego dynamike wycisnac to spokojnie osiagniesz albo i przekroczysz spalanie wiekszego motoru 1,6 czy 1,8.

Napisano

Masz rację, ale po przesiadce z Nubiry sedan na Lacetti htb, ma się jednak wrażenie jakby się przesiadło z Nubiry do Lanosa (gabarytowo, bo jakościowo oczywiście na korzyść Lacetti).

Napisano

Akurat w tej Ibizie kapcie były mocno sportowe bo 215/35 R17, ale faktycznie różnica w wadze była koło 100kg.

Napisano

> Ja bym sięgnął dalej, do źródeł, do czasów Adama Opla i Louisa Chevroleta

Lekkie przegiecie, ale zaraz ktos zaproponuje wielki wybuch lub Adama i Ewe rotfl.gif

Napisano

> Mniejsze lacetti ze słabszym silnikiem jest o

> Wyglada na mniejsze, ale gdzie ono jest mniejsze poza bagaznikiem

to ja sobie pozwole na takie porownanie aveo t300 do lacetti i nubiry

sam zmienilem lacetti 1.4 HB na nowe aveo 1.3D sedan cool.gif

wydawac by sie moglo ze na mniejsze auto ...

aveot300.jpg

masa wlasna w DR - 1275kg

lacettihb.jpg

masa wlasna w DR - 1268kg

a tu lacetti sedan dla porownania

lacettisedan.jpg

i nubira I

nubirai.jpg

nubira miala bagaznik o pojemnosci 370 litrow a aveo t300 ma 500 litrow zlosnik.gif

jak widac wszystko sie zmienia na wieksze ok.gif

Napisano

te 370 litrów pojemności bagażnika w nubirze to coś nie tak (a jeżeli już to w HB) podając za wikipedią

http://pl.wikipedia.org/wiki/Daewoo_Nubira

to nubira miała 320hb-434sedan-442kombi a i tak nie dodają ze zapewne w normie amerykańskiej(koreańskiej) która nieco zaniża pojemność bagażnika.

Napisano

> jak widac wszystko sie zmienia na wieksze

Nowe Aveo to kawal auta. Bardzo mi sie podoba ok.gif Jedyny minus to te dziwne cos na desce obok nawiewow.

Napisano

> Nowe Aveo to kawal auta. Bardzo mi sie podoba Jedyny minus to te dziwne cos na desce obok

> nawiewow.

jezdze nim juz pol roku, przejechane juz 15tys km, jest po pierwszym przegladzie i jak narazie nie ma w nim czegos takiego co by mi sie nie podobalo ok.gif

to cos to naprawde funkcjonalne schowki, wreszcie nie zapominam zabrac portfela z samochodu zlosnik.gif

najfajniejsze to jest spalanie na poziomie 5,6 litra po miescie, przy lagodnej jezdzie udalo mi zejsc do 5,2 a producent podaje 4,8 ... wiec nie jest zle grinser006.gif

Napisano

> jezdze nim juz pol roku, przejechane juz 15tys km, jest po pierwszym przegladzie i jak narazie nie

> ma w nim czegos takiego co by mi sie nie podobalo

> to cos to naprawde funkcjonalne schowki, wreszcie nie zapominam zabrac portfela z samochodu

> najfajniejsze to jest spalanie na poziomie 5,6 litra po miescie, przy lagodnej jezdzie udalo mi

> zejsc do 5,2 a producent podaje 4,8 ... wiec nie jest zle

Spalanie super. A jak z kultura pracy? Ja teraz celuje w benzyne jakas turbo.

Napisano

> i jak narazie nie

> ma w nim czegos takiego co by mi sie nie podobalo

icon_eek.gif

to chyba na deske i zegary nie patrzyles

chevrolet-aveo-zegary-76.jpg

czemu oni to tak spiiiii.....

a mogli poprawic te

1999764333_3.jpg

Napisano

> to chyba na deske i zegary nie patrzyles

> czemu oni to tak spiiiii.....

> a mogli poprawic te

Jedna z ladniejszych desek. Psuja ja tylko te dziury. Ciekawe czy w lepszych wersjach cos tam jest.

Napisano

> to chyba na deske i zegary nie patrzyles

> czemu oni to tak spiiiii.....

> a mogli poprawic te

mi sie podoba tak jak jest a w starym aveo mi sie nie podobala grinser006.gif

zeby docenic nowe aveo to trzeba odbyc jazde testowa, nawet z silnikiem 1.2 mi sie podobala jazda, nie wspominajac mocniejszych

jakos na zywo ludzie inaczej oceniaja to auto, podoba im sie ok.gif

Napisano

> Jedna z ladniejszych desek. Psuja ja tylko te dziury. Ciekawe czy w lepszych wersjach cos tam jest.

ja mam LT+ i moja deske znajdziesz w moim profilu

w LTZ jest tylko dodatkowo kierownica i galka zmiany biegow skorzana i klamki chromowane

Napisano

> Spalanie super. A jak z kultura pracy? Ja teraz celuje w benzyne jakas turbo.

na kulture pracy tego sinika nie narzekam, jest ciszej niz w lacetti 1,4

ogolnie porownywac tych dwoch aut nie ma co - za duzy skok technologiczny, auta z roznych epok shocked.gif

cos slyszalem od znajomego z salonu ze ma sie w polsce pojawic aveo RS z 1,4T zlosnik.gif

szkoda ze tylko w nadwoziu HB no.gif , sedan mi sie bardziej podoba i jest naprawde pakowny claps.gif

jezdzilem jakis czas temu orlando 2,0 diesel serduszka.gif

jedno z fajniejszych i bardzo cichych aut jakimi jezdzilem

a teraz czekam na jazde probna malibu 2,4 ...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.