Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

odwołanie od mandatu

Featured Replies

Napisano

witam

jak wyglada sprawa odwolywania sie od mandatu? Mianowicie wczoraj moja serce.gif wyprzedzala rowerzyste i najechala na linie ciagla. Dalej na skrzyzowaniu stał policjant na motorze (jeden policjant), zatrzymal ja i dal jej mandat 200zł i 5pkt. Co moim zdaniem jest troche nie fair. No ale mandat przyjety, da rade sie jakos od niego odwolac?

pozdrawiam

Napisano

Tak, oczywiscie.

Sprawa kierowana jest wtedy do Sadu Grodzkiego.

Napisano

Bez sensu odwoływać się skoro wyprzedzała na skrzyżowaniu...

Napisano

> Tak, oczywiscie.

> Sprawa kierowana jest wtedy do Sadu Grodzkiego.

Od 1. stycznia 2010r nie ma SG.

Pozdrawiam BAS

Napisano
  • Autor

> Bez sensu odwoływać się skoro wyprzedzała na skrzyżowaniu...

to nie bylo skrzyzowanie prosta droga przez centrum miasta ok.gif

Napisano

> witam

> jak wyglada sprawa odwolywania sie od mandatu? Mianowicie wczoraj moja wyprzedzala rowerzyste i

> najechala na linie ciagla na skrzyzowaniu stał policjant na motorze (jeden policjant),

> zatrzymal ja i dal jej mandat 200zł i 5pkt. Co moim zdaniem jest troche nie fair. No ale

> mandat przyjety, da rade sie jakos od niego odwolac?

> pozdrawiam

Mandat przyjety - nic nie da sie zrobić. Chyba że wystapi sie sie do chyba do sądu i udowodni, że policjant nie miał prawa wystawić mandatu (nie było wykroczenia). Ale w tym przypadku sadząc po opisie było. Wyprzedzanie na skrzyzowaniu - wykroczenie. Zeby nie było - powinna jechac za rowerzystą przez całe skrzyzowanie.

Pzdr

Napisano

> to nie bylo skrzyzowanie prosta droga przez centrum miasta

No dobra ale była ciągła, na którą najechała zlosnik.gif

Napisano

> witam

> jak wyglada sprawa odwolywania sie od mandatu? Mianowicie wczoraj moja wyprzedzala rowerzyste i

> najechala na linie ciagla. Dalej na skrzyzowaniu stał policjant na motorze (jeden policjant),

> zatrzymal ja i dal jej mandat 200zł i 5pkt. Co moim zdaniem jest troche nie fair. No ale

> pozdrawiam

Nic się nie da zrobić jak przyjęła mandat. Można podważać mandat ale w przypadkach bardzo rzadkich np. gdyby jej dali mandat bo jedzie na rowerze w zielonej sukience.

Napisano

> witam

> najechala na linie ciagla. Dalej na skrzyzowaniu stał policjant na motorze (jeden policjant),

> pozdrawiam

Szwagier nie zdał egzaminu bo najechał na ciągłą OMIJAJĄC zaparkowane auto yikes.gifyikes.gif

nic nie jechało z przeciwka screwy.gifscrewy.gif

ale nie odwoływał się 20.GIF20.GIF

Napisano

>Wyprzedzanie na skrzyzowaniu - wykroczenie

ciagle wyprzedzam na skrzyzowaniach i nie lamie przepisow. Skad wiesz, ze w tym przypadku ruch nie byl kierowany?

Mnie juz nic nie zdziwi. Jakis czas temu mojemu koledze z pracy chcieli wymusic lapowke za "wyprzedzanie na wiadukcie". Dobrze, ze chlop rozsadny wiec wyslal ich na drzewo z mandatem... zeby cos takiego wciskac ludziom to trzeba miec tupet.

Napisano

> najechala na linie ciagla

Powód do ukarania był. Odwoływanie się nie ma sensu. Sens ma tylko w przypadku, gdy mandat został wystawiony za czyn nie będący wykroczeniem. W opisanym przypadku do wykroczenia doszło.

mar00ha

Napisano

> Powód do ukarania był. W opisanym przypadku do wykroczenia doszło.

Patrząc literalnie na PoRD - tak, masz rację, ale...

Nie sądzisz, że to takie poprawianie swojego wizerunku (mam na myśli gliniarza) i statystyk, jak to on/oni dbają o porządek i bezpieczeństwo na drogach - za wszelką cenę? Również za cenę zwykłej logoki i zdrowego rozsądku...

No chyba że to wyprzedzanie było aż takim niebezpiecznym manewrem - tego nie wiemy.

Wiem jednak, że to podejście bardzo nieżyciowe, bo ciągłe linie potrafią się ciągnąć kilometrami, zaś kolarze często mkną zawrotne kilka km/h... screwy.gif

Resztę dopowiedz sobie sam.

A skoro już chcemy się trzymać literalnie kodeksu, to rowerzyście też należy się mandat za jazdę niewspółmiernie wolną w stosunku do innych pojazdów. A co...

Napisano

> Która litera kodeksu o tym mówi?

Może nie do końca tak dosłownie ale od tego jest art. 24 ust. 6 prawa o ruchu drogowym. Jednak w przypadku gdyby rowerzysta zechciał jechać środkiem to mamy pat smile.gif chcąc go wyprzedzić popełni się wykroczenie. Poza tym skąd rowerzysta ma wiedzieć że się go wyprzedza? Jeżeli rowery przeważnie nie mają lusterek.

Ogólnie to można powiedzieć: Rostowski szuka kasy smile.gif

Napisano

> Może nie do końca tak dosłownie ale od tego jest art. 24 ust. 6 prawa o ruchu drogowym.

Kolega twierdził, że rowerzyście należy się mandat za zbyt wolną jazdę w stosunku do innych pojazdów. Nie było mowy o jeździe środkiem. Ciekawy jestem który przepis nakazuje rowerzyście jechać np. 50 czy 70 kmph.

Napisano

> Kolega twierdził, że rowerzyście należy się mandat za zbyt wolną jazdę w stosunku do innych

> pojazdów. Nie było mowy o jeździe środkiem. Ciekawy jestem który przepis nakazuje rowerzyście

> jechać np. 50 czy 70 kmph.

Jest przepis nakazujący mu wtedy jechać chodnikiem (na drodze, gdzie dopuszczalna prędkość jest większa niż ileś tam)

Napisano

> Jest przepis nakazujący

Nakazujący czy zezwalający?

Napisano

Ot, trafił się służbista karzący za zachowanie większej (bezpieczniejszej) odległości od wyprzedzanego rowerzysty. BTW -linia została "najechana" czy przekroczona?

Napisano

> Jest przepis nakazujący mu wtedy jechać chodnikiem (na drodze, gdzie dopuszczalna prędkość jest

> większa niż ileś tam)

Co nie znaczy, że na zwykłej drodze w mieście ma zaiwaniać 50km/h jak reszta.. zlosnik.gif

Napisano

> Jest przepis nakazujący mu wtedy jechać chodnikiem (na drodze, gdzie dopuszczalna prędkość jest

> większa niż ileś tam)

Słyszałeś, że dzwonią. zlosnik.gif

art. 33 ust. 5 PoRD:

Korzystanie z chodnika lub drogi dla pieszych przez kierującego rowerem jest dozwolone wyjątkowo, gdy:

1) opiekuje się on osobą w wieku do lat 10 kierującą rowerem;

2) szerokość chodnika wzdłuż drogi, po której ruch pojazdów jest dozwolony z prędkością większą niż 50 km/h, wynosi co najmniej 2 m i brakuje wydzielonej drogi dla rowerów oraz pasa ruchu dla rowerów;

3) warunki pogodowe zagrażają bezpieczeństwu rowerzysty na jezdni (śnieg, silny wiatr, ulewa, gołoledź, gęsta mgła), z zastrzeżeniem ust. 6.

Napisano

> A skoro już chcemy się trzymać literalnie kodeksu, to rowerzyście też należy się mandat za jazdę

> niewspółmiernie wolną w stosunku do innych pojazdów. A co...

a gdzie w tym wszystkim sa przechodnie? wlecza sie 4km/h po pasach.a czas to pieniadz przeciez -tez dac im mandat ok.gif

Napisano

> Kolega twierdził, że rowerzyście należy się mandat za zbyt wolną jazdę w stosunku do innych

> pojazdów.

Tak twierdziłem. I podtrzymuję to 270751858-jezyk.gif

> Nie było mowy o jeździe środkiem.

Do tego też dojdziemy, cierpliwości.

> Ciekawy jestem który przepis nakazuje rowerzyście

> jechać np. 50 czy 70 kmph.

Wprost nie jest to zapisane, ale gdy zestawimy ze sobą parę artykułów i - co gorsza - będziemy literalnie stosować te zapisy, to absurd sięgnie zenitu... a może o to chodzi? hmm.gif

PoRD

Art. 2.

Użyte w ustawie określenia oznaczają:

36. pojazd - środek transportu przeznaczony do poruszania się po drodze oraz maszynę lub urządzenie do tego przystosowane;

56. rower - pojazd o szerokości nieprzekraczającej 0,9 m poruszany siłą mięśni osoby jadącej tym pojazdem; (...).

I dalej czytamy:

Art. 19.

2. Kierujący pojazdem jest obowiązany :

1. jechać z prędkością nieutrudniającą jazdy innym kierującym ;

To teraz Ty mi wykaż, że art. 19.2.1 nie dotyczy rowerów.

Ciekaw jestem, który przepis o tym mówi?

Przepisy - przepisami, ale zdrowy rozsądek - bezcenne.

A co do jazdy środkiem - na to też mamy stosowny artykuł - wszak to są podstawy ruchu drogowego (a przynajmniej powinny nimi być):

Art. 16.

4. Kierujący pojazdem jest obowiązany jechać możliwie blisko prawej krawędzi jezdni . Jeżeli pasy ruchu na jezdni są wyznaczone, nie może zajmować więcej niż jednego pasa.

Napisano

> Tak twierdziłem. I podtrzymuję to

> Do tego też dojdziemy, cierpliwości.

> Wprost nie jest to zapisane, ale gdy zestawimy ze sobą parę artykułów i - co gorsza - będziemy

> literalnie stosować te zapisy, to absurd sięgnie zenitu... a może o to chodzi?

> PoRD

> Art. 2.

> Użyte w ustawie określenia oznaczają:

> 36. pojazd - środek transportu przeznaczony do poruszania się po drodze oraz maszynę lub

> urządzenie do tego przystosowane;

> 56. rower - pojazd o szerokości nieprzekraczającej 0,9 m poruszany siłą mięśni osoby jadącej tym

> pojazdem; (...).

> I dalej czytamy:

> Art. 19.

> 2. Kierujący pojazdem jest obowiązany :

> 1. jechać z prędkością nieutrudniającą jazdy innym kierującym ;

> To teraz Ty mi wykaż, że art. 19.2.1 nie dotyczy rowerów.

> Ciekaw jestem, który przepis o tym mówi?

> Przepisy - przepisami, ale zdrowy rozsądek - bezcenne.

> A co do jazdy środkiem - na to też mamy stosowny artykuł - wszak to są podstawy ruchu drogowego (a

> przynajmniej powinny nimi być):

> Art. 16.

> 4. Kierujący pojazdem jest obowiązany jechać możliwie blisko prawej krawędzi jezdni . Jeżeli pasy

> ruchu na jezdni są wyznaczone, nie może zajmować więcej niż jednego pasa.

Nie trzeba tak karkołomnie:

art. 24 ust. 6 PoRD

Kierującemu pojazdem wyprzedzanym zabrania się w czasie wyprzedzania i bezpośrednio po nim zwiększania prędkości. Kierujący pojazdem wolnobieżnym, ciągnikiem rolniczym lub pojazdem bez silnika jest obowiązany zjechać jak najbardziej na prawo i - w razie potrzeby - zatrzymać się w celu ułatwienia wyprzedzania.

Napisano

> w razie potrzeby - zatrzymać

> się w celu ułatwienia wyprzedzania.

i tutaj widzę jak rowerzysta czeka pół dnia na poboczu, żeby można go bezpiecznie ominąć, zamiast jechać i być wyprzedzanym hehe.gif

Napisano

> większa niż ileś tam)

hahaha.gif

ta a zwłaszcza ze rowerem nie mozna poruszac sie po chodnikach zlosnik.gif

Napisano

> Tak, oczywiscie.

> Sprawa kierowana jest wtedy do Sadu Grodzkiego.

nie ma sądów grodzkich.

Napisano
  • Autor

> Ot, trafił się służbista karzący za zachowanie większej (bezpieczniejszej) odległości od

> wyprzedzanego rowerzysty. BTW -linia została "najechana" czy przekroczona?

najechana

Napisano

> nie ma sądów grodzkich.

Masz racje. Kolegium ds wykroczen.

Napisano

> Od 1. stycznia 2010r nie ma SG.

> Pozdrawiam BAS

Masz racje. Kolegium ds wykroczen.

Napisano

> 3) warunki pogodowe zagrażają bezpieczeństwu rowerzysty na jezdni (śnieg, silny wiatr, ulewa,

> gołoledź, gęsta mgła), z zastrzeżeniem ust. 6.

Czy ustawodawce definiuje jakoś np silny wiatr, snieg czy ulewę?

Napisano

Kiedyś gdzieś słyszałem że jak mandat przyjęty to już kaplica

Napisano

> Kiedyś gdzieś słyszałem że jak mandat przyjęty to już kaplica

bo tak włąśnie jest.

musi być nałożony za czyn, który nie jest zabroniony żey można było coś ugrać.

Napisano

> Masz racje. Kolegium ds wykroczen.

A tą instytucje zlikwidowali jeszcze wcześniej niż SG bo chyba w 2001r.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.