Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Brak zamówionego auta w terminie i co teraz?

Featured Replies

Napisano

Sadwa wyjścia. Albo odebrać kasę albo wymóc jakieś rabaty.

Napisano

> jezeli beda podparci do muru moze 15 nie ale cos ciekawego powinni zaproponowac

Nooo...

Z prywatnych dołożą :->

> wiesz ile za ule mozna kupic jarisa przy flotowym zamowieniu ??

Wiem, ale nie mówimy tu o panu co to uzbierał oszczędności życia i kupuje JEDNEGO blagam.gif Golfa blagam.gif, tylko o sytuacji "dzień dobry, w tym roku dwieście bierzemy".

Napisano

> w zamówieniu nie ma słowa o tym co jak się ktoś nie wywiąże są kwoty, daty, więc podchodzi pod

> przepisy kodeksu

W takim razie od tego zacznij z nimi dyskusje.

Napisano

> taaaa, bo przy dużej ilości dostaną bonus, wiec mogą zejść znacznie z ceny, a dodatkowy wyrobią

> targety więc dodatkowy bonus

Przy dużej ilości to diler robi za wydawacza.

Dil idzie przez dział sprzedaży flotowej.

Fruktów nie oddaje się za nic, panie...

Napisano

Ja bym odebrał zadatek x2 a za miesiąc odkupił od salonu nietypową brykę po niższej cenie - oczywiście przez podstawioną osobę smile.gif

Napisano

> w zamówieniu nie ma słowa o tym co jak się ktoś nie wywiąże są kwoty, daty, więc podchodzi pod

> przepisy kodeksu

a nie ma tam powolania sie na jakies tajemnicze Ogolne warunki?

Bo jesli jest to zapewne podpisujac zamowienie wyraziles na nie zgode...

Dobrze, ze wplaciles zadatek a nie zaliczke

Walcz o jakis dodatkowy rabat!!!

Swoja droga to dziwne co piszesz o tym zamowieniu...

Pamietam, ze juz w 1998 Fiat mial tzw. Jasny uklad,

ktory gwarantowal niezmiennosc ceny, termin dostawy itd itp

A jak jest okreslona data dostawy czy realizacji zamowienia?

Nie ma czegos o przewidywanym terminie?

Sorki, ze tyle pytan, ale niestety wszystko co jest w tym zamoweniu jest bardzo istotne....

edyta: jak auto ma nieprzewidywane opoznienie sprawdz dokladnie czy nie mialo jakiejs szkody transportowej. To niestety bardzo czesty powod opoznienia dostaw;]

Napisano
  • Autor

> Ja bym odebrał zadatek x2 a za miesiąc odkupił od salonu nietypową brykę po niższej cenie -

> oczywiście przez podstawioną osobę

wiesz co auto jest dosc nietypowe bo w topie, ale podjerzewam ze mozna znaleźć na to klienta. Po drugie muszę wziąć leasing więc sam musze kupić, po trzecie mam 2 maluchów miesięcznych i bujamy się yariską pożyczoną od mamy, bo wszystko sprzedałem, więc auto musze miec ASAP

Napisano
  • Autor

> Nooo...

> Z prywatnych dołożą :-

> Wiem, ale nie mówimy tu o panu co to uzbierał oszczędności życia i kupuje JEDNEGO Golfa , tylko o

> sytuacji "dzień dobry, w tym roku dwieście bierzemy".

hm, nie golfa kupuje i jakos nie sa to moje oszczędności życia bo takowych nie posiadam

Napisano

> wiesz co auto jest dosc nietypowe bo w topie, ale podjerzewam ze mozna znaleźć na to klienta. Po

> drugie muszę wziąć leasing więc sam musze kupić, po trzecie mam 2 maluchów miesięcznych i

> bujamy się yariską pożyczoną od mamy, bo wszystko sprzedałem, więc auto musze miec ASAP

To jak do nich przyjedzie, to idź do innego dilera - niech on wyciągnie od nich samochód. ok.gif

Napisano
  • Autor

nie ma nic tajemniczego, w dodatku wrzuciłem pismo do mojej radczyni i dostałem już odpowiedź że mam żądać kasy

Napisano

> hm, nie golfa kupuje i jakos nie sa to moje oszczędności życia bo takowych nie posiadam

Luzik, to nie był przytyk do Ciebie, tylko ogólne porównanie "osoba fizyczna kupująca nowe auto" vs zakup flotowy.

Napisano

Czyżbyś sugerował, że różnica stosunku dealera wygląda jak poniżej:

> "osoba fizyczna kupująca nowe auto" vs

270747800-sex.gif

> zakup flotowy.

blagam.gif

I pochwalał takie podejście ?

Napisano

> Ostatnio nowego Yarisa III sprzedawali po 18 tys zł przy flotowym zamowieniu.

dokladnie czyli widac ile mozna , to za taka sytuacje mozna by wyrwac pare $$$

Napisano

> Czyżbyś sugerował, że różnica stosunku dealera wygląda jak poniżej:

> I pochwalał takie podejście ?

Niby wyprodukowanie tych samochodów kosztuje tyle samo (zakładając, że specyfikacja taka sama), ale sprzedając nie wiele taniej dużo samochodów można zarobić sporo. zlosnik.gif

Napisano

> taaaa, bo przy dużej ilości dostaną bonus, wiec mogą zejść znacznie z ceny, a dodatkowy wyrobią

> targety więc dodatkowy bonus

przy takim okresie oczekiwania domyslam sie ze targety robia na dobrym poziomie wiec nie powinno byc problemu urwac pare zlotowek przy takiej sytuacji

Napisano

> Nooo...

> Z prywatnych dołożą :-

> Wiem, ale nie mówimy tu o panu co to uzbierał oszczędności życia i kupuje JEDNEGO Golfa , tylko o

> sytuacji "dzień dobry, w tym roku dwieście bierzemy".

ale bierzemy pod uwage ze klient zostal wydymany i nalezy mu sie rekompensta

jak u mnie cos jest nie tak czy to z winy mojej czy dostawcy biore to na siebie czasem doplace ale wiem ze w wiekszosci przypadkow klient do mnie wroci i moze przyprowadzi innych ::P

Napisano

> wiesz co auto jest dosc nietypowe bo w topie, ale podjerzewam ze mozna znaleźć na to klienta. Po

> drugie muszę wziąć leasing więc sam musze kupić, po trzecie mam 2 maluchów miesięcznych i

> bujamy się yariską pożyczoną od mamy, bo wszystko sprzedałem, więc auto musze miec ASAP

W takiej sytuacji wymeczylbym auto zastepcze do czasu dostawy i staralbym sie wyrwac cos do auta lub rabacik , kola zimowe ubezpieczenie co kolwiek

Napisano

> Zamowilem 4 miesiacce temu VW i mimo że termin na zamowieniu wpisany 30.06.2012 sprzedawca

> zapewnial ze auto bedzie 1-1,5 miesiaca wczesniej. Jak widac termin minal a auta nie ma (ma

> byc za 2 tygodnie). Poprosilem o udostepnienie auta zastepczego na ten czas i uslyszalem ze

> nie, bo nie maja. Co moge zrobic w takiej sytuacji, do zamowienia zaplacilem 5 tysiecy

> zadatku.

a teraz sprawdź co oznacza słówko "zadatek" i poproś o dwukrotność tej kwoty ok.gif

Napisano

To bedzie miec auto...

Ale jak zabierze 2x to co wlozyl, plus dealer bedzie miec auto (jak jeszcze konfigurowane pod osobe) moze nie szybkozbywalne wiec bedzie jeszcze przecenione....do wziecia za mniej niz te 4 miesiace temu..

Napisano

> dokladnie czyli widac ile mozna , to za taka sytuacje mozna by wyrwac pare $$$

Pomylilem sie, nie 18 tys zl, a dokladnie 16.808zł - taka cena jest za sztuke przy zakupie 22 nowych Yarisów III ok.gif

Napisano

> Pomylilem sie, nie 18 tys zl, a dokladnie 16.808zł - taka cena jest za sztuke przy zakupie 22

> nowych Yarisów III

wersje z klima i troszke lepszym wypasem z przygotowaniem aut pod wymagania klienta szly za 19 tys

Napisano

> wersje z klima i troszke lepszym wypasem z przygotowaniem aut pod wymagania klienta szly za 19 tys

ok.gif

Napisano

> Pomylilem sie, nie 18 tys zl, a dokladnie 16.808zł - taka cena jest za sztuke przy zakupie 22

> nowych Yarisów III

Jakies jeszcze wymagania, oprocz zamowienia takiej ilosci ?

Napisano

> nowych Yarisów III

Sibuj, wyjaśnij Panu bo ja już dziś nie mam siły hehe.gif

Napisano

> jakby było napisane to o co pytam bym chyba nie pytal ? Sa normalne dane obu stron, data dostawy,

> kwota zaliczki, ...

to w końcu zaliczki czy zadatku?

Bo wiesz... to trochę jak węgiel kamienny i kamień węgielny. Prawie to samo wink.gif

Napisano

> no jest ale zamowienie w przeciwienstwie do umowy jest bardzo krotkie i z podstawowymi

> informacjami, niestety bez slowa co w przypadku nie wywiazania sie stron. Dlatego tez zadalem

> pytanie, ale widze ze tu z gory jest jakis problem odpowiedziami na pytania tylko kolejne ich

> mnozenie.

To "zamówienie" można traktować jako umowę według mnie. Ale że prawnik ze mnie żaden to sobie nic nie dam uciąć.

Regulują to przepisy Kodeksu Cywilnego.

Napisano

> Mam nadzieję, że rozumiesz niestosowność swojego komentarza?

> mar00ha

i sie dowiedzialem czegos nowego.

dzieki i pozdrawiam

Napisano

> Wczytaj się dokładnie w umowę lub zamówienie. Mój ojciec miał identyczny problem z Kia, auto dostał

> 2 miesiące po terminie, oczywiście w kwestii auta zastępczego usłyszał to samo nie maja .

> Niestety zamówienie było tak napisane ze nie dało się z tym nic zrobić, tzn oni mogli przedłużać a

> przy odstąpieniu tracilo się zaliczkę.

> Może twoje jest inne, tak czy inaczej jak się da to warto ich postraszyc a samochód zawsze mogą

> wypożyczyć.

Taką umowę podważy każdy porządny prawnik. Umowa nie może być skonstruowana jednostronnie. ok.gif

Napisano

> no nie nowego zamowienia nie ma sensu bynajmniej nie w VW. Bardziej chodzi o to by dali auto, a jak

> dalej beda stac okoniem to kupie cos innego

W VW jest tak ze dealer ma wglad do stnu magazynowego w sieci. Jak szukalem Passata TSI w kombi przy zmianie modelowej to przeszukiwalismy cala Polske i znalezlismy jednego. Nie bylo problemu ze sciagnieciem go...

Wiec przypuszczam ze ten "Twoj" inny dealer tez bedzie mogl sciagnac...

PS> to bylo prawie 2 lata temu jak sie model z B6 na B7 zmienialy...

Napisano
  • Autor

> a teraz sprawdź co oznacza słówko "zadatek" i poproś o dwukrotność tej kwoty

wiem czym jest zadatek bardziej chodzilo czy w przypadku dealerow takie zamowienie jest rownowazne z umowa i czy kodeks ma sie do tego normalnie, ale juz wszystko jasne

Napisano

> Zamowilem 4 miesiacce temu VW i mimo że termin na zamowieniu wpisany 30.06.2012 sprzedawca

> zapewnial ze auto bedzie 1-1,5 miesiaca wczesniej. Jak widac termin minal a auta nie ma (ma

> byc za 2 tygodnie). Poprosilem o udostepnienie auta zastepczego na ten czas i uslyszalem ze

> nie, bo nie maja. Co moge zrobic w takiej sytuacji, do zamowienia zaplacilem 5 tysiecy

> zadatku.

> Chcialbym to auto odebrac ale salon powinien isc do klienta a nie przeciwko, jak mnie wkurza pojde

> i kupie od reki toyote i bedzie po problemie, ale co z zadatkiem i zamowieniem. Na kim wymusic

> udostepnienie auta, w dodatku jak slysze ze inni klienci czekaja po 9 miesiecy to mi sie noz w

> kieszeni otwiera, bo przy takim terminie kupil bym inne auto i tle (3-4 miesiace byly jeszcze

> do zaakceptowania)

arogalski, a ja się miałem pytać na pw: czy już śmigasz furaczem smile.gif

a tu ASO znów dało dupy oslabiony.gif

wg mnie jak zaczniesz rządać 2xzadatku z racji nie wywiązania się z umowy ze strony ASO to autko się znajdzie, a jeśli nie dadzą ...... to Besmarex Zabrze oferuje coś co szukasz smile.gif i jest to z 2012 roku.... ostatnio stało na otomoto... dodatkowo dużo modelowych 2012 znajduje się w ofercie poszczególnych salonów VW, więc raczej nie widzę problemu kupić gdzie indziej...

O ile dobrze pamiętam, to w Nomie w Kato brałeś??? to jakaś porażka nie ASO.... że oni mają jeszcze licencje to się dziwię....

Powiem, szczerze, że taka lypa z tym VW jak się czyta tu i tam, że żałuję powoli, że używanego A4 B8 w "klekocie" nie kupiłem.....

Napisano

> Śmiałe stwierdzenie...

dlaczego śmiałe?

Jeśli w umowie jedna ze stron może sie wycofać bez ponoszenia konsekwencji, druga natomiast nie może tego zrobić i traci przez to swój wkład finansowy to sytuacja jest prosta: umowa do podważenia przez każdego prawnika.

Nie mówię o szczegółach i duperelach tylko o głównych zapisach umowy.

A poza tym to nie moje stwierdzenie.

Napisano
  • Autor

> arogalski, a ja się miałem pytać na pw: czy już śmigasz furaczem

> a tu ASO znów dało dupy

no niestety

> wg mnie jak zaczniesz rządać 2xzadatku z racji nie wywiązania się z umowy ze strony ASO to autko

> się znajdzie,

auto wiem ze wyprodukowalo sie i jedzie z nimiec do PL, do 1,5 tygodnia ma być w salonie ale to już kolejna wersjal

a jeśli nie dadzą ...... to Besmarex Zabrze oferuje coś co szukasz i jest to z

> 2012 roku.... ostatnio stało na otomoto... dodatkowo dużo modelowych 2012 znajduje się w

> ofercie poszczególnych salonów VW, więc raczej nie widzę problemu kupić gdzie indziej...

ale takiej wersji nie ma nigdzie z gadżetami które wybraliśmy

> O ile dobrze pamiętam, to w Nomie w Kato brałeś??? to jakaś porażka nie ASO.... że oni mają jeszcze

> licencje to się dziwię....

nie kupiłem w motorpolu we wrocku

> Powiem, szczerze, że taka lypa z tym VW jak się czyta tu i tam, że żałuję powoli, że używanego A4

> B8 w "klekocie" nie kupiłem.....

Napisano

> dlaczego śmiałe?

> Jeśli w umowie jedna ze stron może sie wycofać bez ponoszenia konsekwencji, druga natomiast nie

> może tego zrobić i traci przez to swój wkład finansowy to sytuacja jest prosta: umowa do

> podważenia przez każdego prawnika.

ale z jakiej racji ?

Przerabialem (niestety na sobie) ostatnio podobny przypadek umowa kupna-sprzedazy (cywilna), gdzie w sumie przez moj blad zabezpieczylem swoja strone (kupujacy) przed oddaniem zadatku przez sprzedajacego a w jego przypadku zwrot x2. Sprzedajacy zerwal umowe i: 3-ech prawnikow (2xradca, 1x adwokat) powiedzialo mi, ze na 100% sprawe wygram, jeden prawnik (radca) powiedzial, ze na dwoje babka wrozyla, zalezy od sadu ..

Nikt z nich nie potwierdzil, ze umowa moze byc uwalona z racji, iz inne bylo zabezpeiczenie stron (a bylo)

Skoro bylo to wpisane w umowe i dwie strony sie zgodzily to nie widze powodu, dlaczego sad mialby to uwalic z racji iz umowa jest mniej sprawiedliwa dla drugiej strony.

Napisano

> dlaczego śmiałe?

> Jeśli w umowie jedna ze stron może sie wycofać bez ponoszenia konsekwencji, druga natomiast nie

> może tego zrobić i traci przez to swój wkład finansowy to sytuacja jest prosta: umowa do

> Nie mówię o szczegółach i duperelach tylko o głównych zapisach umowy.

> A poza tym to nie moje stwierdzenie.

no chyba sobie zartujesz

dopoki umowa nie zawiera klauzul zabronionych (chyba nawet jest gdzies katalog takowych) i nie narusza przepisow prawa to jest ona jak najbardziej wazna

trzeba czytac co sie podpisuje i jesli sie nie podoba nie podpisywac

Napisano

> Umowa nie może być skonstruowana jednostronnie.

Hmm ... nie widzisz pewnej niezgodności tej autorytatywnej wypowiedzi z Twoim wcześniejszym stwierdzeniem:

"Ale że prawnik ze mnie żaden to sobie nic nie dam uciąć."

Bo ja zaryzykuję twierdzenie, że każda umowa jest konstruowana jednostronnie - ten kto ją pisze, pisze ją pod siebie (w innym przypadku byłby kretynem).

A że kolega zawiera umowę jako podmiot gospodarczy (o lyzyngu wspominał) to już hulaj dusza, piekła nie ma.

Napisano

> dlaczego śmiałe?

Bo w rzeczywistości bardzo mijające się z prawdą.

Pod warunkiem, że jedna ze stron jest konsumentem.

> Nie mówię o szczegółach i duperelach tylko o głównych zapisach umowy.

> A poza tym to nie moje stwierdzenie.

Zmień więc ludzi, których cytujesz.

Napisano

> Pod warunkiem, że jedna ze stron jest konsumentem.

Ale chyba o takim przypadku tu rozmawiamy?

Napisano

> Ale chyba o takim przypadku tu rozmawiamy?

Słowo klucz - leasing.

Napisano

> Chyba nie.

ok.gif

rzeczywiście, przeoczyłem.

B2B

Więc niech się zamawiający następnym razem postara przeczytać umowę grinser006.gif

Napisano

> no jest ale zamowienie w przeciwienstwie do umowy jest bardzo krotkie i z podstawowymi

> informacjami, niestety bez slowa co w przypadku nie wywiazania sie stron. Dlatego tez zadalem

> pytanie, ale widze ze tu z gory jest jakis problem odpowiedziami na pytania tylko kolejne ich

> mnozenie.

więc diler się nie wywiązał z umowy i teraz kwestia czy zwraca całą kwotę czy dwu krotność (zadatek / zaliczka)

Napisano

> na czyj koszt?

w sumie nie moj problem, ale pewnie dealera

Napisano

> więc diler się nie wywiązał z umowy i teraz kwestia czy zwraca całą kwotę czy dwu krotność (zadatek

> / zaliczka)

Jeśli przyjął zadatek to zwraca go w podwójnej kwocie, jeśli przyjął zaliczkę to zwraca przyjętą kwotę + ustawowe odsetki(13% w skali roku).

Pozdrawiam BAS

Napisano

> dzięki za kolejną dobrą radę, tak jak napisałem podpisałem zamówienie nie umowe

Mój galaxy też się "ślizgnął" o miesiąc, ale w zamówieniu było jasno napisane, że jest to przewidywany czas dostawy.

Napisano
  • Autor

U mnie bya to data dostawy, jednoznaczna. Temat zalatwiony, po dostarczeniu pisma, znazlo sie moje auto(do srody bedzie gotowe do rejestracji), znalazlo sie auto zastepcze na czas Oczekiwania, dostalem staly rabat serwisowy, wiec nie cisnalem. Arazie bo zalezalo mi przedewszystkim na jasnych informacja h oraz na aucie zastepczym.

> Mój galaxy też się "ślizgnął" o miesiąc, ale w zamówieniu było jasno napisane, że jest to

> przewidywany czas dostawy.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.