Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Brak zamówionego auta w terminie i co teraz?

Featured Replies

Napisano

Zamowilem 4 miesiacce temu VW i mimo że termin na zamowieniu wpisany 30.06.2012 sprzedawca zapewnial ze auto bedzie 1-1,5 miesiaca wczesniej. Jak widac termin minal a auta nie ma (ma byc za 2 tygodnie). Poprosilem o udostepnienie auta zastepczego na ten czas i uslyszalem ze nie, bo nie maja. Co moge zrobic w takiej sytuacji, do zamowienia zaplacilem 5 tysiecy zadatku.

Chcialbym to auto odebrac ale salon powinien isc do klienta a nie przeciwko, jak mnie wkurza pojde i kupie od reki toyote i bedzie po problemie, ale co z zadatkiem i zamowieniem. Na kim wymusic udostepnienie auta, w dodatku jak slysze ze inni klienci czekaja po 9 miesiecy to mi sie noz w kieszeni otwiera, bo przy takim terminie kupil bym inne auto i tle (3-4 miesiace byly jeszcze do zaakceptowania)

Napisano

Zacznij od umowy - co tam jest napisane?

Napisano
  • Autor

> Zacznij od umowy - co tam jest napisane?

dzięki, ale napisałem że to zamówienie a nie umowa

Napisano
  • Autor

> Umowa, którą podpisałeś, została napisana zbyt małym drugiem i moje szklana kula nie może jej

> odczytać.

dzięki za kolejną dobrą radę, tak jak napisałem podpisałem zamówienie nie umowe

Napisano

> Jest w nim coś napisane czy to czysta kartka a4?

zlosnik.gif

Napisano

> dzięki, ale napisałem że to zamówienie a nie umowa

przepraszam za głupie pytanie ale czy zamówienie nie jest formą umowy? W sensie - umawiacie sie ze ty wplacasza jakąś zaliczkę a oni sciagają ci auto?

czy się mylę?

Napisano
  • Autor

> Jest w nim coś napisane czy to czysta kartka a4?

jakby było napisane to o co pytam bym chyba nie pytal ? Sa normalne dane obu stron, data dostawy, kwota zaliczki, ...

Napisano
  • Autor

> przepraszam za głupie pytanie ale czy zamówienie nie jest formą umowy? W sensie - umawiacie sie ze

> ty wplacasza jakąś zaliczkę a oni sciagają ci auto?

> czy się mylę?

no jest ale zamowienie w przeciwienstwie do umowy jest bardzo krotkie i z podstawowymi informacjami, niestety bez slowa co w przypadku nie wywiazania sie stron. Dlatego tez zadalem pytanie, ale widze ze tu z gory jest jakis problem odpowiedziami na pytania tylko kolejne ich mnozenie.

Napisano

> Zamowilem 4 miesiacce temu VW i mimo że termin na zamowieniu wpisany 30.06.2012 sprzedawca

> zapewnial ze auto bedzie 1-1,5 miesiaca wczesniej. Jak widac termin minal a auta nie ma (ma

> byc za 2 tygodnie). Poprosilem o udostepnienie auta zastepczego na ten czas i uslyszalem ze

> nie, bo nie maja. Co moge zrobic w takiej sytuacji, do zamowienia zaplacilem 5 tysiecy

> zadatku.

> Chcialbym to auto odebrac ale salon powinien isc do klienta a nie przeciwko, jak mnie wkurza pojde

> i kupie od reki toyote i bedzie po problemie, ale co z zadatkiem i zamowieniem. Na kim wymusic

> udostepnienie auta, w dodatku jak slysze ze inni klienci czekaja po 9 miesiecy to mi sie noz w

> kieszeni otwiera, bo przy takim terminie kupil bym inne auto i tle (3-4 miesiace byly jeszcze

> do zaakceptowania)

Nie możesz odtapic od zamowienia , nie ma zapisow pozwalających na to ??? Jka jest możliwości zrezygnowałbym z zamówienia chyba , że upuszczą jakies 15 % 270751858-jezyk.gif

Napisano
  • Autor

> jakby było napisane to o co pytam bym chyba nie pytal ? Sa normalne dane obu stron, data dostawy,

> kwota zaliczki, ...

Spokojnie. Jak nie będziesz się rzucał, to ktoś spróbuje Ci pomóc.

To co podpisałeś, to rodzaj umowy. To co nie jest w niej napisane wprost, jest regulowane odpowiednimi przepisami.

Napisano
  • Autor

> Nie możesz odtapic od zamowienia , nie ma zapisow pozwalających na to ??? Jka jest możliwości

> zrezygnowałbym z zamówienia chyba , że upuszczą jakies 15 %

no wlasnie nie ma nic na ten temat, stad pytanie o: zasade, obyczaj czy przepisy

Napisano

> niestety bez slowa co w przypadku nie wywiazania sie stron.

aha. To troche komplikuje sytuację

IMO powinno to byc jasno okreslone.

Napisano
  • Autor

> Spokojnie. Jak nie będziesz się rzucał, to ktoś spróbuje Ci pomóc.

> To co podpisałeś, to rodzaj umowy. To co nie jest w niej napisane wprost, jest regulowane

> odpowiednimi przepisami.

ot i wlasnie o to bylo pytanie co na to przepisy :D

Napisano
  • Autor

> aha. To troche komplikuje sytuację

> IMO powinno to byc jasno okreslone.

no ale nie jest i jak kolega Yarek słusznie zauważył w tym momencie wchodzą przepisy o które de facto było pytanie

Napisano
  • Autor

> ot i wlasnie o to bylo pytanie co na to przepisy :D

No to napisz teraz spokojnie, co to za umowa, którą podpisałeś. Trochę szczegółów, takich jak np. czy wpłaciłeś zadatek czy zaliczkę. wink.gif

Napisano

> no wlasnie nie ma nic na ten temat, stad pytanie o: zasade, obyczaj czy przepisy

na jakies odstawie wplaciles zaliczke ile jej bylo ??

smigaj z papierkiem do radcy prawnego i niech Tobie dokladnie okresli jakie masz prawa , stracisz 50 zł ale zyskać możesz duzo wiecej

Napisano
  • Autor

> No to napisz teraz spokojnie, co to za umowa, którą podpisałeś.

"zamówienie" podstawowe dane, kto co i za ile, wraz z kwotą zadatku i terminu dostawy, bez "zbędnych" szczegółów

>Trochę szczegółów, takich jak np.

> czy wpłaciłeś zadatek czy zaliczkę.

"do zamowienia zaplacilem 5 tysiecy zadatku. " podane w pierwszym poście

Napisano
  • Autor

> na jakies odstawie wplaciles zaliczke ile jej bylo ??

kurcze napisałem na początku nie zaliczkę a zadatek i na podstawie zamówienie które mówi że VW oferuje mi takie i takie auto, za taką i taką cenę, w terminie oraz po zapłaceniu zadatku

Napisano
  • Autor

> "zamówienie" podstawowe dane, kto co i za ile, wraz z kwotą zadatku i terminu dostawy, bez

> "zbędnych" szczegółów

Czy termin wydania auta jest w tej umowie precyzyjnie określony?

Jeśli tak, to z tego co piszesz dealer nie wywiązał się z umowy i możesz zażądać zwrotu zadatku w podwójnej wysokości.

Napisano
  • Autor

> Czy termin wydania auta jest w tej umowie precyzyjnie określony?

jest napiasłem to 30.06.2012

> Jeśli tak, to z tego co piszesz dealer nie wywiązał się z umowy i możesz zażądać zwrotu zadatku w

> podwójnej wysokości.

nie muszę tego jakoś bardziej argumentować?

Napisano

> kurcze napisałem na początku nie zaliczkę a zadatek i na podstawie zamówienie które mówi że VW

> oferuje mi takie i takie auto, za taką i taką cenę, w terminie oraz po zapłaceniu zadatku

Nie rozumiem co napisałeś.

Sprawa wygląda tak, że jak wpłaciłeś zadatek, jest określona data dostarczenia samochodu to wyślij im oświadczenie o odstąpieniu od umowy z ich winy, wskaż im rachunek do zwrotu 10kzł i po sprawie.

Myślę, że jak dostaną takie pismo poleconym to ich podejście ulegnie zmianie.

Pozdrawiam BAS

Napisano

> "zamówienie" podstawowe dane, kto co i za ile, wraz z kwotą zadatku i terminu dostawy, bez

> "zbędnych" szczegółów

> "do zamowienia zaplacilem 5 tysiecy zadatku. " podane w pierwszym poście

No to masz zamówienie, zapłaciłes zadatek (bardzo dobrze) i jest wskazany termin wydania pojazdu (jeszcze lepiej).

Możesz iść do dealera (ale lepiej wyślij pismo poleconym) i zażądać wypłaty sumy równej 2-krotności zadatku (czyli twój zadatek i jeszcze raz tyle samo) gdyż druga stona nie wywiązała się z umowy.

001.gif

Liwek pewnie napisze to samo, ale tak żebyś nie zrozumiał grinser006.gif

Napisano

> nie muszę tego jakoś bardziej argumentować?

Co chcesz argumentować? Salon przyjął 5kzł tytułem zadatku, nie wywiązał się z umowy, odstępujesz od umowy a oni oddają zadatek na zasadach ogólnych czyli 10kzł.

Oczywiście po takim piśmie zacznie się głaskanie Cie i obiecywanie złotych gór, radzę być nieugiętym tak długo aż wywalczysz to co Cie satysfakcjonuje.

Pozdrawiam BAS

Napisano

> jest napiasłem to 30.06.2012

NIe, i tym o to trafem zarobiles 5k PLN grinser006.gif

Zanies im pismo z odstapieniem od umowy i twoim roszczeniem, popros o pokwitowanie i juz.

Napisano
  • Autor

> NIe, i tym o to trafem zarobiles 5k PLN

> Zanies im pismo z odstapieniem od umowy i twoim roszczeniem, popros o pokwitowanie i juz.

to ide w poniedziałek :D

Napisano

> to ide w poniedziałek :D

Jak znam życie w poniedziałek będzie auto cool.gif

Napisano

> Zamowilem 4 miesiacce temu VW i mimo że termin na zamowieniu wpisany 30.06.2012 sprzedawca

> zapewnial ze auto bedzie 1-1,5 miesiaca wczesniej. Jak widac termin minal a auta nie ma (ma

> byc za 2 tygodnie). Poprosilem o udostepnienie auta zastepczego na ten czas i uslyszalem ze

> nie, bo nie maja. Co moge zrobic w takiej sytuacji, do zamowienia zaplacilem 5 tysiecy

> zadatku.

słowo klucz - zadatek, w razie jakbyś zrezygnował, przepada, jeżeli jednak druga strona nie wywiązuje się, możesz żądać zwrotu dwu krotności

Art. 394.

§ 1. W braku odmiennego zastrzeżenia umownego albo zwyczaju zadatek dany

przy zawarciu umowy ma to znaczenie, że w razie niewykonania umowy przez jedną ze stron druga strona może bez wyznaczenia terminu dodatkowego od umowy odstąpić i otrzymany zadatek zachować, a jeżeli sama go dała, może żądać sumy dwukrotnie wyższej.

http://isap.sejm.gov.pl/Download?id=WDU1...0093&type=3

Napisano

szedł bym dzisiaj albo jutro z rana bo w pon okaże się ze fura będzie na placu zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> szedł bym dzisiaj albo jutro z rana bo w pon okaże się ze fura będzie na placu

powiedzieli ze auto bedzie za 1,5 tygodnia i bylo by ok dla mnie gdybym dostal od nich auto do jezdzenia, ale jak nie ma auto to im pokaze srodkowy palec smile.gif

pozostaje jeden problem jestem dalej bez auta smile.gif

mysle ze pismo ich zmotywuje tak czy siak

Napisano

> upuszczą jakies 15 %

Hehehehe...

Dobre...

Ale jakieś 15% masy własnej pojazdu na głowę klienta to bez problemu mogą upuścić...

Napisano

> Hehehehe...

> Dobre...

> Ale jakieś 15% masy własnej pojazdu na głowę klienta to bez problemu mogą upuścić...

jezeli beda podparci do muru moze 15 nie ale cos ciekawego powinni zaproponowac

wiesz ile za ule mozna kupic jarisa przy flotowym zamowieniu ??

Napisano

> jezeli beda podparci do muru moze 15 nie ale cos ciekawego powinni zaproponowac

> wiesz ile za ule mozna kupic jarisa przy flotowym zamowieniu ??

taaaa, bo przy dużej ilości dostaną bonus, wiec mogą zejść znacznie z ceny, a dodatkowy wyrobią targety więc dodatkowy bonus

Napisano

> Co moge zrobic w takiej sytuacji, do zamowienia zaplacilem 5 tysiecy

> zadatku.

zażądaj zwrotu zadatku wraz z przyległościami ( ztcp to drugie tyle ) i idź gdzie indziej zlosnik.gifok.gif

Napisano

> zażądaj zwrotu zadatku wraz z przyległościami ( ztcp to drugie tyle ) i idź gdzie indziej

Po to, żeby czekać na samochód kolejne 3-4 miesiące? Kiepska rada. Chyba lepiej poczekać ten tydzień i spróbować wynegocjować np darmowy przegląd czy inny gratis.

pozdrawiam,

bromsky

Napisano

> zadatku.

>

Skoro to zadatek a oni się nie wywiązali w terminie, to należy Ci się zwrot w podwójnej wysokości.

Odbierz kasę i idź do innego dealera. wink.gif

Napisano

> Po to, żeby czekać na samochód kolejne 3-4 miesiące? Kiepska rada. Chyba lepiej poczekać ten

> tydzień i spróbować wynegocjować np darmowy przegląd czy inny gratis.

> pozdrawiam,

> bromsky

Nie, oprócz blagam.gifVW blagam.gif są inne marki które nie każą czekać na auto w nieskończoność smile.gif

Napisano

> jezeli beda podparci do muru moze 15 nie ale cos ciekawego powinni zaproponowac

> wiesz ile za ule mozna kupic jarisa przy flotowym zamowieniu ??

Ostatnio nowego Yarisa III sprzedawali po 18 tys zł przy flotowym zamowieniu.

Napisano

Wczytaj się dokładnie w umowę lub zamówienie. Mój ojciec miał identyczny problem z Kia, auto dostał 2 miesiące po terminie, oczywiście w kwestii auta zastępczego usłyszał to samo nie maja tongue.gif.

Niestety zamówienie było tak napisane ze nie dało się z tym nic zrobić, tzn oni mogli przedłużać a przy odstąpieniu tracilo się zaliczkę.

Może twoje jest inne, tak czy inaczej jak się da to warto ich postraszyc a samochód zawsze mogą wypożyczyć.

Napisano
  • Autor

w zamówieniu nie ma słowa o tym co jak się ktoś nie wywiąże są kwoty, daty, więc podchodzi pod przepisy kodeksu

Napisano
  • Autor

> Po to, żeby czekać na samochód kolejne 3-4 miesiące? Kiepska rada. Chyba lepiej poczekać ten

> tydzień i spróbować wynegocjować np darmowy przegląd czy inny gratis.

> pozdrawiam,

> bromsky

no nie nowego zamowienia nie ma sensu bynajmniej nie w VW. Bardziej chodzi o to by dali auto, a jak dalej beda stac okoniem to kupie cos innego

Napisano
  • Autor

> Hehehehe...

> Dobre...

> Ale jakieś 15% masy własnej pojazdu na głowę klienta to bez problemu mogą upuścić...

tia, dali juz prawie 10% przy zamowieniu, teraz to tylko jakies dodatki mozna by dostac, choc to najmniejszy problem

Napisano
ktory dealer jest takim baranem, ze umieszcza w umowie zadatek a zaliczke i nie daje sobie luzu z terminem dostawy?
Napisano

> jest napiasłem to 30.06.2012

przerabiałem temat z salonem Opla, jak kupowałem do firmy samochód. Salon spóźnił się z odbiorem i również mieli oddać podwójny zadatek. Zaczęły się podchody salonu i: cena wynegocjowana wcześniej: 55tyś, cena po dalszych negocjacjach: niecałe 46tyś, do tego gratis czujniki parkowania i stały rabat na części i robociznę, wpisany w książkę serwisową.

Suma sumarum nowy rabat + czujniki = podwójny zadatek, czyli teoretycznie dla nich kiepski interes ALE:

1.zachowali twarz

2.zachowali klienta, na którym zarabiają na serwisie auta

3.nie zostali z samochodem robionym pod indywidualne zamówienie (Opel Agila z maksymalnym wypasem - najwyższa wersja + wszystko co było w konfiguratorze, oprócz popielniczki bo nikt nie pali biglaugh.gif )

napisz pismo i najlepiej wyślij pocztą z żółtą zwrotką, że w związku z niedotrzymaniem warunków zamówienia rezygnujesz z zakupu + żądasz zwrotu podwójnego zadatku. Myślę że możesz wiele na tym ugrać.

Napisano
  • Autor

> ktory dealer jest takim baranem, ze umieszcza w umowie zadatek a zaliczke i nie daje sobie luzu z

> terminem dostawy?

we wrocku jest 2 to strzelaj, zapas mieli 4msc

Napisano

Termin minął 5 dni temu i jeszcze pismo nie leży u nich od 4 dni na dzienniku podawczym ?

Zaiste, nie zależy Ci na załatwieniu sprawy.

Napisano
  • Autor

> Termin minął 5 dni temu i jeszcze pismo nie leży u nich od 4 dni na dzienniku podawczym ?

> Zaiste, nie zależy Ci na załatwieniu sprawy.

nie lezy bo poniewaz w trakcie tych 4 miesiecy dali mi na 5 dni paska do ujezdzania, to umowilismy sie ze o tyle przekladam w przod termin dostawy i tyle. Umowa gentelmenska wiec sie teg trzymam

Napisano

100% zarobku w 4 miesiące!!! Gdzie indziej tak zarobisz??? wink.gif

Sprawdź jeszcze raz czy to na pewno zadatek ok.gif a nie zaliczka no.gif

Zastanawiam się co by było gdyby samochód był w poniedzialek a Ty byś to olał.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.