Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Obowiazek zgloszenia sprzedazy pojazdy, istnieje??

Featured Replies

Napisano

Jest cos takiego?? do niedawna nic w urzedzie komunikacji nie trzeba bylo zglaszac, jakas nowelizacja przepisow byla ostatnimi czasy w tej materii??

Napisano

> Jest cos takiego?? do niedawna nic w urzedzie komunikacji nie trzeba bylo zglaszac, jakas

> nowelizacja przepisow byla ostatnimi czasy w tej materii??

Właściciel pojazdu zarejestrowanego jest obowiązany zawiadomić w terminie nie przekraczającym 30 dni starostę o nabyciu lub zbyciu pojazdu

art. 78 ust. 2 PoRD

Napisano

> Jest cos takiego?? do niedawna nic w urzedzie komunikacji nie trzeba bylo zglaszac, jakas

Od kilku lat to istnieje i ma znaczenie choćby w kwestii ubezpieczenia auta,

żeby ktoś na Twoje konto nie miał kolizji, nie mówiąc już o wykroczeniach drogowych.

Napisano

> Od kilku lat to istnieje

Kilku? Jak sprzedawałem samochód w 1995, to taki obowiązek już był.

Napisano

PoRD w tym wzgledzie nie zmieilo sie od wielu lat ok.gif

Napisano

> Od kilku lat to istnieje i ma znaczenie choćby w kwestii ubezpieczenia auta,

> żeby ktoś na Twoje konto nie miał kolizji, nie mówiąc już o wykroczeniach drogowych.

W tych kwestiach wystarczajaca jest umowa K-Sok.gif

Obowiazaek niby jest, ale nie jest w zaden sposob egzekwowany...

Podobnie jest przeciez z rejestrowaniem auta.

Napisano

> W tych kwestiach wystarczajaca jest umowa K-S

z ktora jakby co trzeba zasuwac na Policje i tracic sporo czasu. Zgloszenie mozna tez zrobic korespondencyjnie ok.gif

Napisano

> Kilku? Jak sprzedawałem samochód w 1995, to taki obowiązek już był.

Pierwszy raz zetknąłem się z tym obowiązkiem w 2006r., przy pierwszym swoim aucie. waytogo.gif

Napisano

> Zgloszenie mozna tez zrobic korespondencyjnie

Chyba nie bardzo... Znasz jakąś podstawę prawną?

mar00ha

Napisano

> Pierwszy raz zetknąłem się z tym obowiązkiem w 2006r., przy pierwszym swoim aucie.

to wiele wyjaśnia, skoro wcześniej nie miałeś żadnego auta, niekoniecznie mogłeś mieć z tym styczność grinser006.gif

Napisano

> Chyba nie bardzo... Znasz jakąś podstawę prawną?

> mar00ha

testowalem osobiscie. Wiec albo tak mozna albo nikt sie nie czepil zlosnik.gif

Wyslalem kopie umowy KS i oswiadczenie z tego co pamietam wypisane na ich druczku (pobralem sobie przez www).

Napisano

> testowalem osobiscie. Wiec albo tak mozna albo nikt sie nie czepil

> Wyslalem kopie umowy KS i oswiadczenie z tego co pamietam wypisane na ich druczku (pobralem sobie

> przez www).

A odeslali Ci jakies potwierdzenie?

Bo rownie dobrze moglo trafic do kosza;)

Napisano

> testowalem osobiscie. Wiec albo tak mozna albo nikt sie nie czepil

> Wyslalem kopie umowy KS i oswiadczenie z tego co pamietam wypisane na ich druczku (pobralem sobie

> przez www).

A co pokazałeś w ubezpieczalni? Potwierdzenie z poczty ?:)

Chyba że dalej leci ci polisa...

Napisano

> A co pokazałeś w ubezpieczalni? Potwierdzenie z poczty ?:)

> Chyba że dalej leci ci polisa...

Pokazał umowę k-s.

Napisano

> Właściciel pojazdu zarejestrowanego jest obowiązany zawiadomić w terminie nie przekraczającym 30

> dni starostę o nabyciu lub zbyciu pojazdu

> art. 78 ust. 2 PoRD

Ja mam jeszcze ciąg dalszy do pytania.

Czy oprócz powiadamiania starosty muszę jeszcze isć do ubezpieczyciela/ wysyłać mu jakiś papier, czy on sam już będzie wiedział (z jakiejś bazy danych prowadzonej przez starostwa przykładowo), że moje auto jest już sprzedane/ zezłomowane?

Napisano

> Ja mam jeszcze ciąg dalszy do pytania.

> Czy oprócz powiadamiania starosty muszę jeszcze isć do ubezpieczyciela/ wysyłać mu jakiś papier,

> czy on sam już będzie wiedział (z jakiejś bazy danych prowadzonej przez starostwa

> przykładowo), że moje auto jest już sprzedane/ zezłomowane?

Nie będzie wiedział, należy to do ubezpieczyciela zgłosić.

Napisano

> Ja mam jeszcze ciąg dalszy do pytania.

> Czy oprócz powiadamiania starosty muszę jeszcze isć do ubezpieczyciela/ wysyłać mu jakiś papier,

> czy on sam już będzie wiedział (z jakiejś bazy danych prowadzonej przez starostwa

> przykładowo), że moje auto jest już sprzedane/ zezłomowane?

Quote:

USTAWA z dnia 22 maja 2003 r. o ubezpieczeniach obowiązkowych, Ubezpieczeniowym Funduszu Gwarancyjnym i Polskim Biurze Ubezpieczycieli Komunikacyjnych

(Dz. U. z dnia 16 lipca 2003 r.)

Art. 32. 1. Zbywca pojazdu mechanicznego jest obowiązany do przekazania nabywcy

dokumentów potwierdzających zawarcie umowy ubezpieczenia OC posiadaczy pojazdów

mechanicznych oraz do powiadomienia zakładu ubezpieczeń, w terminie 30 dni od dnia zbycia pojazdu mechanicznego,

o fakcie zbycia tego pojazdu i o danych osobowych nabywcy.

......

Art. 33. Umowa ubezpieczenia OC posiadaczy pojazdów mechanicznych ulega rozwiązaniu:

1) z upływem okresu, na który została zawarta;

2) z chwilą wyrejestrowania pojazdu mechanicznego;

.....

Co do wyrejestrowania nie pisze wprost że masz obowiązek powiadomienia Zakładu Ubezpieczeń, ale takie powiadomienie jest w twoim interesie bo inaczej ZU, nie wiedząc że pojazd jest wyrejestrowany, będzie Cię ścigał o zapłacenie składki za nowy okres (umowa OC się automatycznie przedłuża).

Powiadomić można listem poleconym, nie trzeba osobiście.

Napisano

> A co pokazałeś w ubezpieczalni? Potwierdzenie z poczty ?:)

> Chyba że dalej leci ci polisa...

a co mialem pokazac poza kopia umowy KS niewiem.gif

Napisano

> A odeslali Ci jakies potwierdzenie?

> Bo rownie dobrze moglo trafic do kosza;)

a to mnie nie interesuje. Mam potwierdzenie wyslania a ze bylo to ladnych pare lat temu to sprawe uwazam za zalatwiona.

Wyslalem oficjalne pismo, ze swoimi danymi wiec nic nie stalo na przeszkodzie zeby odpisac ok.gif

Napisano

Przepis istnieje od dawna jak napisali inni. Nie spotkałem się z nikim, kto dostał jakąkolwiek karę za niezgłoszenie sprzedaży. Problem widzę inny, przynajmniej PZU w R-sku nie przyjmie zgłoszenia zbycia bez pieczątki ze Starostwa potwierdzającej zgłoszenie zbycia. Ale pewnie co powiat to inna praktyka ...

Napisano

> a co mialem pokazac poza kopia umowy KS

U mnie też akceptpowane jest wyłącznie potwierdzenie wyrejestrowania z WK. Umowa tylko jako zrodło danych o nowym włascicielu.

Napisano

> U mnie też akceptpowane jest wyłącznie potwierdzenie wyrejestrowania z WK. Umowa tylko jako zrodło

> danych o nowym włascicielu.

a jakas podstawa prawna? Bo nie wydaje mi sie to prawdziwe. Przy 2 ostatnich autach wysylalem skan umowy KS i dostawalem bezproblemowo zwrot z AC na konto niewiem.gif

Napisano

> Przepis istnieje od dawna jak napisali inni. Nie spotkałem się z nikim, kto dostał jakąkolwiek karę

> za niezgłoszenie sprzedaży. Problem widzę inny, przynajmniej PZU w R-sku nie przyjmie

> zgłoszenia zbycia bez pieczątki ze Starostwa potwierdzającej zgłoszenie zbycia. Ale pewnie co

> powiat to inna praktyka ...

PZU mówisz? 893goodvibes.gif

Przy takiej procedurze nie mógłbyś nigdy zmienić ubezpieczyciela na tańszego! Co zrobisz, jeśli chciałbyś wypowiedzieć umowę, bo masz inną tańszą ofertę na OC?

Napisano

> Przepis istnieje od dawna jak napisali inni. Nie spotkałem się z nikim, kto dostał jakąkolwiek karę

> za niezgłoszenie sprzedaży. Problem widzę inny, przynajmniej PZU w R-sku nie przyjmie

> zgłoszenia zbycia bez pieczątki ze Starostwa potwierdzającej zgłoszenie zbycia. Ale pewnie co

> powiat to inna praktyka ...

Jak to nie przyjmuje. Wysyłasz poleconym z ZPO i po sprawie, mogą sobie potem nie przyjmować.

Napisano

> a to mnie nie interesuje. Mam potwierdzenie wyslania a ze bylo to ladnych pare lat temu to sprawe

> uwazam za zalatwiona.

> Wyslalem oficjalne pismo, ze swoimi danymi wiec nic nie stalo na przeszkodzie zeby odpisac

nie odpisali bo co mieli ci napisac. ja tezwyslalem poczta i dostalem zwrotke ze odebrali

Napisano

Będę jutro w swoim wydziale komunikacji i będę wiedział wiedział wiecej ale chłopaki z roboty co autami handlują mówią ze:

Kupujący musi wymowic polisę, sprzedający musi zgłosić do ubezpieczyciela ze sprzedał.

Zbycia w WK nigdy nie zgłaszają a aut sprzedają dziesiątki miesięcznie.

Napisano

> PZU mówisz?

> Przy takiej procedurze nie mógłbyś nigdy zmienić ubezpieczyciela na tańszego! Co zrobisz, jeśli

> chciałbyś wypowiedzieć umowę, bo masz inną tańszą ofertę na OC?

Co innego zmiana ubezpieczyciela a co innego zawiadomienie o zbyciu ...

Napisano

> autami handlują mówią ze:

> Kupujący musi wymowic polisę, sprzedający musi zgłosić do ubezpieczyciela ze sprzedał.

Kupujący nie musi wymówić polisy, może kontynuować polisę sprzedającego. (Art 31 Ustawy o ubezpieczeniach obowiązkowych).

> Zbycia w WK nigdy nie zgłaszają a aut sprzedają dziesiątki miesięcznie.

Sporo osób tak robi, chociaż art 72 ust. 2 ustawy Prawo o ruchu drogowym "2.Właściciel pojazdu zarejestrowanego jest obowiązany zawiadomić w terminie nieprzekraczającym 30 dni starostę o:

1) nabyciu lub zbyciu pojazdu;"

Napisano

> Zbycia w WK nigdy nie zgłaszają a aut sprzedają dziesiątki miesięcznie.

Mylisz pojęcia. Co handlarze mieli zgłaszać skoro nie widnieli w ewidencji WK, oni po prostu nie mieli tych aut zarejestrowanych na siebie więc jak mieli dostać kwitek że auto wyrejestrowali?

I to jest jedyna sytuacja kiedy ubezpieczyciel nie wymaga potwierdzenia z WK że sprzedałeś auto. Jest auto było rejestrowane na ciebie i chcesz wypowiedzieć polisę przed upływem 12 miesiecy od jej zawarcia to kwitek musisz pokazać. Przynajmniej tak jest w PZU i kilku najwiekszych TU.

Napisano

> Przy takiej procedurze nie mógłbyś nigdy zmienić ubezpieczyciela na tańszego! Co zrobisz, jeśli

> chciałbyś wypowiedzieć umowę, bo masz inną tańszą ofertę na OC?