Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Obowiązkowe zimówki w Polsce??

Featured Replies

Napisano

> Zakładam się że gdyby do testów użyto

> opon z kolcami, to wygrałyby one z pozostałymi. Czy to oznacza że w zimie powinniśmy wszyscy

> jeździć na oponach z kolcami?

ale te sa zabronione, to ak na marginesie.

wink.gif

Napisano

> Od 2:10

o ile 2. pierwsze testy są dość sensownie zobrazowane, o tyle na 3. widać wyraźnie że kąt skrętu kierownicy w każdym typie opon jest inny, a co za tym idzie inaczej wprowadzane jest auto w zakręt.

Imho najmniejszy kąt widać na zimówkach, największy na całorocznych.

Każde auto można wyprowadzić w takich warunkach, przy dowolnych oponach i dowolnej prędkości zależnie od skrętu i szybkości skręcenia kierownicy.

Świetna manipulacja waytogo.gif

Napisano

> Za tvn24

taaa kolejny pomysł lemingów z parlamentarnego zespołu dodajmy wcześniejsze pomysły pani Bublewicz - likwidacja zielonej strzałki, wzrost mandatów o 100%...

po co tak delikatnie - wprowadzić ograniczenie do 20km/h w miescie, 30 poza, za przekroczenie o 1km/h rozstrzelać na miejscu sick.gif

a w tym czasie budowa A4 leży, ale to juz szlachetna posłanka z PO ma w du... po co autostrada skoro do euro mamy 4 lata no.gif

GP

Napisano

> taaa kolejny pomysł lemingów z parlamentarnego zespołu dodajmy wcześniejsze pomysły pani Bublewicz

Czy to jest wdowa po Marianie Bublewiczu? hmm.gif Jeśli tak, to nie dziwię się, że jest tak aktywna.

> - likwidacja zielonej strzałki, wzrost mandatów o 100%...

> po co tak delikatnie - wprowadzić ograniczenie do 20km/h w miescie, 30 poza, za przekroczenie o

> 1km/h rozstrzelać na miejscu

Ja bym jeszcze zakazał jazdy motocyklami - przecież one ani pasów ani poduszek nie mają... screwy.gif no i nie ma do nich opon zimowych... a właśnie: ja jeżdżę skuterkiem cały rok, jeśli tylko nie ma śniegu i są suche ulice. Opon zimowych nie ma i nie będzie, bo takich nie produkują. Czy to oznacza, że skuterek ma zimę przeczekać w garażu? Ciekawe, co na to ustawodawcy pożal się Boże... screwy.gif

Napisano

> A ja sie zastanawiam co zrobi nasza policja ,która nie ma kasy na

> ubezpieczenie aut a co dopiero na zimówki !

Ależ to jest bardzo proste. Będzie zapis o obowiązkowych zimówkach, a zaraz za nim będzie punkt, jak w rozporządzeniu dot. warunków technicznych pojazdów oraz ich wyposażenia:

§ 1. 1. Przepisów rozporządzenia nie stosuje się do:

1) pojazdu specjalnego lub używanego do celów specjalnych Sił Zbrojnych, z wyjątkiem oznakowania określonego dla pojazdu uprzywilejowanego;

2) pojazdu specjalnego lub używanego do celów specjalnych Policji, Biura Ochrony Rządu, Agencji Bezpieczeństwa Wewnętrznego, Agencji Wywiadu, Straży Granicznej, Służby Więziennej i straży pożarnej, z wyjątkiem oznakowania określonego dla pojazdu uprzywilejowanego;

Prawda, że proste? biglaugh.gifhehe.gifhahaha.gifhahaha.gif Tym sposobem gliniarze będą "świętsi od Papieża", sami na letnich będą walić mandaty za brak zimówek. Ot, Polska...

Napisano

> Czy to jest wdowa po Marianie Bublewiczu?

Corka.

Napisano

> o ile 2. pierwsze testy są dość sensownie zobrazowane, o tyle na 3. widać wyraźnie że kąt skrętu

> kierownicy w każdym typie opon jest inny, a co za tym idzie inaczej wprowadzane jest auto w

> zakręt.

> Imho najmniejszy kąt widać na zimówkach, największy na całorocznych.

> Każde auto można wyprowadzić w takich warunkach, przy dowolnych oponach i dowolnej prędkości

> zależnie od skrętu i szybkości skręcenia kierownicy.

> Świetna manipulacja

Ja za to gratuluję super wzroku, aby na filmiku o tak niskiej jakości z taką pewnością wypowiadać się o kątach skręcenia przednich kół... smirk.gif

Napisano

> Ten, który myśli, że nakazem i karą zmusi kogoś do stosowania "madendsnołówek" jest głupszy niż

> ten, który jeździ w zimie na letnich.

Oł gasz, nie understendnołem twojego lengłidża smile.gif

> Edukacja podparta reklamą wystarczy.

IMHO

Wyobrażam sobie ten bałagan gdy wszyscy rzucą się do wymiany na ostatnie dni - oponiarze nie będą wyrabiać.

Pozostajądwa komplety kół i sprawne posługiwanie się podnośnikiem wink.gif

Napisano

Obowiązek przymusowej jazdy w okresie zimowym na oponach zimowych, nie polepszy bezpieczeństwa na drogach.

Większość kierowców zmienia opony w zalezności od sezonu. Ta grupa jeździ dużo i w różnych warunkach - są świadomi - tymi się nie przejmujmy, Ta grupa dba o samochody, o komfort i bezpieczeństwo. Pozostali - nieprzekonani, pójdą po najmniejszej linii oporu. Pozakładają zużyte "zimówki" ze szrotów, z 2-3 mm bieżnikiem i ....będą w zgodzie z prawem. Ze zdrowym rozsądkiem już nie, ale w zgodzie z przepisami. Nadal obowiązuje minimalna "ustawowa" wysokość bieżnika dla wszystkich opon, czyli 1,6 mm. Tylko czy o to rzeczywiście chodzi!

Napisano

Bedzie pretekst aby podrożały same opony (w końcu popyt zostanie zagwarantowany), wymiana, ubezpieczenia i taryfikator.

Napisano

> Obowiązek przymusowej jazdy w okresie zimowym na oponach zimowych, nie polepszy bezpieczeństwa na

> drogach.

> Większość kierowców zmienia opony w zalezności od sezonu. Ta grupa jeździ dużo i w różnych

> warunkach - są świadomi - tymi się nie przejmujmy, Ta grupa dba o samochody, o komfort i

> bezpieczeństwo. Pozostali - nieprzekonani, pójdą po najmniejszej linii oporu. Pozakładają

> zużyte "zimówki" ze szrotów, z 2-3 mm bieżnikiem i ....będą w zgodzie z prawem. Ze zdrowym

> rozsądkiem już nie, ale w zgodzie z przepisami. Nadal obowiązuje minimalna "ustawowa"

> wysokość bieżnika dla wszystkich opon, czyli 1,6 mm. Tylko czy o to rzeczywiście chodzi!

dokładnie tak będzie.. mnie to o tyle wkurza że mam w zwyczaju w suche, mroźne, słoneczne dni przewietrzyć czasami zimującego w garażu złoma (do którego oczywiście nie będę na tą okazję kupował zimówek). Teraz będę sobie musiał to darować sick.gif

Napisano

> Powinno być że w warunkach zimowych.

Dokładnie. W zeszłym roku, na początku grudnia jeszcze nie było pory na zimówki w wielu rejonach PL.

Napisano

> Taka sama głupota jak ze światłami cały rok, kolejny bacik na kierowców. Kasa pusta trza zarabiać.

> Najmniej tu chodzi o bezpieczeństwo!

To oczywiste, że chodzi tylko o kasę.

Napisano

> Wreszcie idziemy do Europy... Jestem za.

A niby co europejskiego jest w tym głupim pomyśle?

Napisano

> gumowe "kolce"

ręce opadają pad.gif

Napisano

> A niby co europejskiego jest w tym głupim pomyśle?

głupota własnie biglaugh.gif

Napisano

> Opony zimowe powinny być obowiązkowe

Absolutnie nie zgadzam się.

Napisano

> dokładnie tak będzie.. mnie to o tyle wkurza że mam w zwyczaju w suche, mroźne, słoneczne dni

> przewietrzyć czasami zimującego w garażu złoma (do którego oczywiście nie będę na tą okazję

> kupował zimówek). Teraz będę sobie musiał to darować

Tez pomyślałem o swojej włoskiej nastolatce, zdarza mi się ją wyciągnać z garażu późną jesienią lub nawet zimą gdy jest sucho w takim samym celu. Przez mysl mi nie przeszło, że miałbym kiedyś kupować jakieś zimówki do cabrio grinser006.gif

IMHO pomysł Bublewiczowej, to bubel zlosnik.gif

Napisano

> a ciekawe co z całorocznymi?

na odbojnice na molo grinser006.gif

Napisano

> Nie, to był chwyt marketingowy producentów. Testy jednoznacznie pokazują,

Stąd myślę, że biznes oponiarski zainwestował w ustawę.

Ludzie są coraz bardziej świadomi i coraz częściej wybierają opony całoroczne, co uderza w producentów i wymieniaczy opon. Więc trzeba lud zmusić do wymiany opon - za chwilę wprowadzimy opony wiosenne (1.03. - 1.06.) i jesienne (1.09-1.11).

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.