Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Obowiązkowe zimówki w Polsce??

Featured Replies

Napisano

> Za tvn24

genialnie smirk.gif

Quote:

Zgodnie z projektem, kierowcy mieliby obowiązek jazdy na zimowych oponach od 1 listopada do 31 marca. Za brak zimówek byliby karani mandatem w wysokości 500 zł.

screwy.gif

biorąc pod uwagę że zima w tym roku skończyła się w połowie lutego, cały marzec było już "na plusie"

jeśli już, to zimówka powinna być obowiązkowa na drodze pokrytej śniegiem hmm.gif

coś jak łańcuchy ok.gif

ciekawe co z oponami typu M+S, jak np te

image_104.jpg

hmm.gif

Napisano

Nie wiedziałem, że gumiarze mają takie lobby w sejmie...

Ta propozycja nie ma dla mnie żadnego znaczenia, no może poza tym, że będą mi narzucali pewnie datę zmiany kół!

Bardziej martwią mnie inne propozycje opisane dzisiaj w Wyborczej.

Napisano
  • Autor

Dla mnie też - jedno auto ma zimówki, a drugie wielosezonówki z oznaczeniem M+S

Napisano

> A co ma niby być z tymi oponami?

co będzie dopuszczone jako zimówka icon_rolleyes.gif

bo np te też mają M+S a jeździć po tym na ubitym śniegu się nie da grinser006.gif

image_44.jpg

mam w vitarze opony typu AT, bez śnieżynki i ciekaw jestem czy ustawodawca nie zmusi mnie do kupna typowych zimówek grinser006.gif

Napisano

> Za tvn24

Poza glupimi sztywnymi datami to absolutnie jestem za. Skoncza sie debile probujacy jezdzic w sniegu na letniakach. Oczywiscie oni sa swietnymi kierowcami, to wiadomo...

Napisano

> Poza glupimi sztywnymi datami to absolutnie jestem za. Skoncza sie debile probujacy jezdzic w

> sniegu na letniakach. Oczywiscie oni sa swietnymi kierowcami, to wiadomo...

IMO nic się nie zmieni, poza tym, że "miszczowie" zamiast cały rok na letnich, będą jeździć cały rok na zjeżdżonych zimówkach (bez lamelek)

Napisano

> ciekawe co z oponami typu M+S, jak np te

Znając życie to o nich zapomną i za jazdę na takich też zapłacisz mandat crazy.gifgrinser006.gif

Napisano

> IMO nic się nie zmieni, poza tym, że "miszczowie" zamiast cały rok na letnich, będą jeździć cały

> rok na zjeżdżonych zimówkach (bez lamelek)

swoją droga ostatnio oglądałem auta wynajęte z firmy X ... wszystkie stały na zimówkach icon_eek.gif

(wynajęte były zimą)

Napisano

> Za tvn24

Nasi wybrańcy znowu popełnią jakiegos gniota a po jajach dostaniemy my kierowcy ! facepalm%5B1%5D.gif

Napisano

> Znając życie to o nich zapomną i za jazdę na takich też zapłacisz mandat

wcale bym się nie zdziwił zlosnik2.gif

obecnie od jakiegoś czasu opony zimowe nie mają już chyba M+S a "śnieżynkę"

na navigatorach miałem już oznaczenie w formie śnieżynki ok.gif

Napisano

> wcale bym się nie zdziwił

> obecnie od jakiegoś czasu opony zimowe nie mają już chyba M+S a "śnieżynkę"

> na navigatorach miałem już oznaczenie w formie śnieżynki

Aż sprawdzę jak to jest na tych, które mam założone na Uniaku smile.gif

Napisano

super... sick.gif

cala zeszla zime przejezdzilem z powodzeniem na letnich. (auto nie wyjezdzalo z miasta, jezdzone jak nie bylo sniegu na ulicach)

nie wspominajac juz o tym ze warunki zimowe z tymi datami sa mocno rozjechane...

Napisano

> super...

> cala zeszla zime przejezdzilem z powodzeniem na letnich. (auto nie wyjezdzalo z miasta, jezdzone

> jak nie bylo sniegu na ulicach)

> nie wspominajac juz o tym ze warunki zimowe z tymi datami sa mocno rozjechane...

Ostatnio zakładałem zimówki jakoś na przełomie listopada i grudnia. W listopadzie zdarzają się jeszcze temperatury po kilkanaście stopni na plusie. Jazda w taką pogodę na zimówkach autostradą jest mniej bezpieczna niż na letnich.

Napisano

> Za tvn24

No, nareszcie!! ok.gif

Ciekawe tylko, czy to dziennikarz, czy legislator zapomniał dodać "w warunkach zimowych"

Czyli od-do, owszem, ale W WARUNKACH ZIMOWYCH - taka drobna różnica... hehe.gif

Napisano

> super...

> cala zeszla zime przejezdzilem z powodzeniem na letnich. (auto nie wyjezdzalo z miasta, jezdzone

> jak nie bylo sniegu na ulicach)

> nie wspominajac juz o tym ze warunki zimowe z tymi datami sa mocno rozjechane...

Tak, bo jesteś jednym z tych superkierowców który nawet i na slickach dadzą radę bezpiecznie jechać po śniegu i lodzie.

Było do przewidzenia że paru takich się odezwie w tym temacie- to wynika ze średniej statystycznej.

Statystycznie nie każdy może też być piękny i bogaty, więc i mądry nie musi..

Napisano
  • Autor

Z tego co kojarzę np w Austri wymagane jest oznaczenie M+S na zimówkach..

Napisano

> Tak, bo jesteś jednym z tych superkierowców który nawet i na slickach dadzą radę bezpiecznie jechać

> po śniegu i lodzie.

> Było do przewidzenia że paru takich się odezwie w tym temacie- to wynika ze średniej statystycznej.

> Statystycznie nie każdy może też być piękny i bogaty, więc i mądry nie musi..

a czytać ze zrozumieniem umi grinser006.gif

" jezdzone jak nie bylo sniegu na ulicach"

po co w takim razie zimówki ?

sam znam kibitkę która jak widzi to białe to nie wyjeżdża na drogę, po co jej zimówki ?

Napisano

> Ostatnio zakładałem zimówki jakoś na przełomie listopada i grudnia. W listopadzie zdarzają się

> jeszcze temperatury po kilkanaście stopni na plusie. Jazda w taką pogodę na zimówkach

> autostradą jest mniej bezpieczna niż na letnich.

Jeżeli to wprowadzą, to będzie duży wzrost wypadków w listopadzie/marcu. Jazda na oponie śniegowej przy +15, a na dodatek na mokrej jezdni to głupota. Szczególnie na autostradzie.

Powinni zrobić jak w Niemczech - opony śniegowe są obowiązkowe, ale w warunkach zimowych, czyli ujemna temperatura i śnieg na jezdni.

Napisano

> Wreszcie idziemy do Europy... Jestem za.

szkoda że jak lemingi, jestem przeciw zlosnik.gif

lobby oponiarskie pewnie pęka z radości, miejmy nadzieję że to nie przejdzie palacz.gif

Napisano

> Tak, bo jesteś jednym z tych superkierowców który nawet i na slickach dadzą radę bezpiecznie jechać

> po śniegu i lodzie.

> Było do przewidzenia że paru takich się odezwie w tym temacie- to wynika ze średniej statystycznej.

> Statystycznie nie każdy może też być piękny i bogaty, więc i mądry nie musi..

no akurat masz prawie racje, moze nie na slickach ale na letnich tak, fakt ze wolniej ale jak dotad dawalem rade.

ale nie widze sensu jezdzenia na zimowkach w bezsniezna zime w miescie (juz raz mi sie udalo zjezdzic do drutow zimowki w bezsniezna zime przy -20stC w kilka godzin....)

rozumiem ze wiekszosc osob moze miec mniejsze umiejetnosci, dlatego jezeli zimowki maja byc konieczne, niech bedzie to uzaleznione od dat, ale tez od stanu nawierzchni (pokrytej lodem, sniegiem, czy blotem...)

Napisano

> Poza glupimi sztywnymi datami to absolutnie jestem za. Skoncza sie debile probujacy jezdzic w

> sniegu na letniakach. Oczywiscie oni sa swietnymi kierowcami, to wiadomo...

a ciekawe co z całorocznymi? zlosnik.gif

Napisano

> Wreszcie idziemy do Europy... Jestem za.

W sensie że do coraz większego trzymania za mordę, wymyślania nakazów i zakazów?

Napisano

> a czytać ze zrozumieniem umi

> " jezdzone jak nie bylo sniegu na ulicach"

> po co w takim razie zimówki ?

> sam znam kibitkę która jak widzi to białe to nie wyjeżdża na drogę, po co jej zimówki ?

po to ze planowane zmiany beda nakazywaly jezde, niezaleznie od pogody, tak jak bylo z jazda na swiatlach...., w danym okresie od listopada do marca...

Napisano

> a ciekawe co z całorocznymi?

Całoroczne mają oznaczenie M+S i śnieżynkę, więc są traktowane jak śniegowe.

Napisano

Może po to że opona zimowa ma inne właściwości i nie jest tylko potrzebna jak jest śnieg ok.gif

Opony zimowe powinny być obowiązkowe ok.gif

Napisano

> Nie wiedziałem, że gumiarze mają takie lobby w sejmie...

> Ta propozycja nie ma dla mnie żadnego znaczenia, no może poza tym, że będą mi narzucali pewnie datę

> zmiany kół!

> Bardziej martwią mnie inne propozycje opisane dzisiaj w Wyborczej.

mnie ciekawi jakie będą kolejki do zakładów gumiarskich 31.10 zlosnik.gif

Napisano

> Może po to że opona zimowa ma inne właściwości i nie jest tylko potrzebna jak jest śnieg

> Opony zimowe powinny być obowiązkowe

g00wno prawda - zjezdzilem zimowke do drutow w kilka godzin przy -20....

Napisano

> Może po to że opona zimowa ma inne właściwości i nie jest tylko potrzebna jak jest śnieg

Nieprawda. Opona zimowa jest zaprojektowana na śnieg i tylko na śniegu sprawdza się lepiej od letniej.

Napisano

> mnie ciekawi jakie będą kolejki do zakładów gumiarskich 31.10

Ciekawe, czy ten ewentualny nakaz będzie też dotyczył TIRów? hmm.gif Bo to ciężarówki właśnie nagminnie blokują drogi, jak trochę sypnie śniegiem.

Napisano

> Nieprawda. Opona zimowa jest zaprojektowana na śnieg i tylko na śniegu sprawdza się lepiej od

> letniej.

A przypadkiem nie jest z innej mieszanki bardziej elastycznej w temperaturach ujemnych hmm.gifi to zapewnia lepszą przyczepność,opona letnia w temperaturach ujemnych jest bardziej sztywna co=mniej przyczepna ok.gif

Napisano

> A przypadkiem nie jest z innej mieszanki bardziej elastycznej w temperaturach ujemnych i to

> zapewnia lepszą przyczepność,opona letnia w temperaturach ujemnych jest bardziej sztywna

> co=mniej przyczepna

Nie, to był chwyt marketingowy producentów. Testy jednoznacznie pokazują, że na suchym asfalcie letnia opona ma lepszą przyczepność niż śniegowa przy dowolnej temperaturze. Na mokrej nawierzchni zresztą też.

Napisano

poczytaj, bo to nie jest takie jednoznaczne, na suchym wyniki są porównywalne czy nawet letnia wygrywa, na mokrym w większości letnia wygrywa

a mrozu mamy kilkanaście dni w zimie

> Opony zimowe powinny być obowiązkowe

tak, ale w warunkach zimowych - śnieg, błoto pośniegowe ok.gif

Napisano

> Jak caloroczne M+S ze sniezynka to sie lapia jako zimowki.

a jaki jest warunek przyznania M+S ? bo wyżej wrzuciłem opony które w zimie zachowują się tragicznie, a znaczek M+S posiadają

czyżby miał być wysyp nalewek M+S z zimówką mające niewiele wspólnego hmm.gif

Napisano

> szkoda że jak lemingi, jestem przeciw

> lobby oponiarskie pewnie pęka z radości, miejmy nadzieję że to nie przejdzie

A Ty nie zmieniasz opon co sezon? Chyba, że masz całoroczne.

Napisano

A o czarnym lodzie słyszał? Obecność śniegu to nie wszystko,

temperatura też jest ważna,

nawet jeśli solą drogi.

> sam znam kibitkę która jak widzi to białe to nie wyjeżdża na drogę, po co jej zimówki ?

A co, będzie nakaz garażowania na zimówkach? hehe.gif

Napisano

> g00wno prawda - zjezdzilem zimowke do drutow w kilka godzin przy -20....

Zjeżdżę ci każdą oponę w kilka minut. Tylko czego to dowodzi? 270751858-jezyk.gif

Napisano

> A o czarnym lodzie słyszał? Obecność śniegu to nie wszystko,

> temperatura też jest ważna,

> nawet jeśli solą drogi.

prosze cie... w ciagu dnia jak swiecie slonce, w srodku duzego miasta....

> A co, będzie nakaz garażowania na zimówkach?

hehe.gif

Napisano

> a ciekawe co z całorocznymi?

Ja to się zastanawiam, czy latem będzie nakaz jazdy na letnich hmm.gifrotfl.gif

...

Tak sobie myślę, że źle zadałem to pytanie. Patrząc na mnożące się zakazy i nakazy, powinienem zapytać raczej nie "czy" a "kiedy" grinser006.gif

Napisano

> prosze cie... w ciagu dnia jak swiecie slonce, w srodku duzego miasta....

wjeżdżasz w cień i nagle sru- poślizg.

Naprawdę jesteś taki bezmyślny, czy tylko się zgrywasz? icon_eek.gif

Napisano

> Zjeżdżę ci każdą oponę w kilka minut. Tylko czego to dowodzi?

tego ze lepiej w takich przypadkach jezdzic na letnich. zlosnik.gif

Napisano

> Czyli od-do, owszem, ale W WARUNKACH ZIMOWYCH - taka drobna różnica...

Myślę, że tego jednak nie dopiszą, podobnie jak pewnie zapomną o oponach całorocznych crazy.gif

Heh, jakoś tak małą mam wiarę w polskich ustawodawców nie wiedzieć dlaczego grinser006.gif

Napisano

> wjeżdżasz w cień i nagle sru- poślizg.

Pokaż mi oponę zimową, która na lodzie będzie zachowywać się lepiej od letniej hehe.gif Kolce tak, ale u nas są zabronione.

Napisano

> A o czarnym lodzie słyszał?

nie, a co to ?

zimówka na to pomaga, bo na lodzie to nic w sumie nie pomoże poza łyżwami grinser006.gif

> A co, będzie nakaz garażowania na zimówkach?

będzie zakaz jazdy przez pół roku icon_rolleyes.gif

nie wiem czy wiesz, ale to wątek o PL, u nas w zeszłym roku do połowy stycznia nie było zimy, tzn temp powyżej zera, deszcze, taka jesienna pogoda

potem miesiąc zimy (mróz i śnieg) ... i wiosna smile.gif

na 11listopada bywało po 20'C ... jaki sens ma jazda na zimówkach w takich warunkach ?

Napisano

> Pokaż mi oponę zimową, która na lodzie będzie zachowywać się lepiej od letniej Kolce tak, ale u

> nas są zabronione.

no co ty, tam za morzem zimówki na lodzie stają w miejscu palacz.gif

Napisano

Będzie tak - stara 10 i więcej letnia opona zimowa z niemieckiego składowiska odpadów w połączeniu z dopuszczalną głębokością bieżnika 1,6 mm -no rewelacja w sam raz na polską zimę spineyes.gifhehe.gif

a może by tak to lobby zabrało się za fikcyjne przeglądy na SKP i ewidencję przebiegu km w samochodach? spy.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.