Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Obowiązkowe zimówki w Polsce??

Featured Replies

Napisano

> no co ty, tam za morzem zimówki na lodzie stają w miejscu

Szwedzki lód jest inny: europejski, demokratyczny i bardziej cywilizowany smirk.gif

Napisano

> Pokaż mi oponę zimową, która na lodzie będzie zachowywać się lepiej od letniej

Kpisz sobie? rotfl.gif

Np. Nokiany mają gumowe "kolce", a drobne lamelki obliczone na lód właśnie ma wiele zimówek facepalm%5B1%5D.gif

Napisano

> no co ty, tam za morzem zimówki na lodzie stają w miejscu

bo maja kolce zlosnik.gif

Napisano

> Kpisz sobie?

> Np. Nokiany mają gumowe "kolce", a drobne lamelki obliczone na lód właśnie ma wiele zimówek

Ofiara marketingu rotfl.gif "Gumowe kolce" hahaha.gif

Napisano

>> no co ty, tam za morzem zimówki na lodzie stają w miejscu

> Szwedzki lód jest inny: europejski, demokratyczny i bardziej cywilizowany

Te, słoma ci z chodaków wyłazi, jeden z drugim.

Napisano

> nie wiem czy wiesz, ale to wątek o PL, u nas w zeszłym roku do połowy stycznia nie było zimy, tzn

> temp powyżej zera, deszcze, taka jesienna pogoda

Nie wiem czy czytasz to na co odpowiadasz, ale napisałem już że powinien być zapis "w warunkach zimowych".

Czyli brak śniegu i mrozu = brak obowiązku jazdy na zimówkach.

Poza tym nie wiem czy np. górale czy choćby mieszkańcy Sudetów zgodziliby się z Twoim opisem zeszłorocznej zimy.

Napisano

> Nie wiem czy czytasz to na co odpowiadasz, ale napisałem już że powinien być zapis "w warunkach

> zimowych".

> Czyli brak śniegu i mrozu = brak obowiązku jazdy na zimówkach.

Czyli tak jak w Niemczech, to byłoby dobre ok.gif

Napisano

> A Ty nie zmieniasz opon co sezon? Chyba, że masz całoroczne.

zmieniam, bo mam mózg, ale jestem przeciwnikiem nakazów opartych na lobbingu. jestem przeciwnikiem np obowiązkowego OC (co nie znaczy że bym go nie płacił) zlosnik.gif

Napisano

> a jaki jest warunek przyznania M+S ? bo wyżej wrzuciłem opony które w zimie zachowują się

> tragicznie, a znaczek M+S posiadają

Nie wiem, nie jezdze na takich oponach. Mialem kiedys ta watpliwa przyjemnosc i stwierdzilem, ze nigdy wiecej.

Napisano

> Nie wiem czy czytasz to na co odpowiadasz, ale napisałem już że powinien być zapis "w warunkach

> zimowych".

> Czyli brak śniegu i mrozu = brak obowiązku jazdy na zimówkach.

nie widzę sensu jazdy w takich warunkach na zimówkach

Zdj%25C4%2599cie0080.jpg

ale powiedzmy że to jest do przyjęcia - warunki zimowe ok.gif

> Poza tym nie wiem czy np. górale czy choćby mieszkańcy Sudetów zgodziliby się z Twoim opisem

> zeszłorocznej zimy.

początek marca w górach wyglądał tak (beskid)

DSC_9702.JPG

zima była krótka ale "intensywna"

i akurat tam to ludziom nie musisz tłumaczyć do czego służy zimówka, znajomi nawet do 4x4 zakładają ok.gif

Napisano

A ja mam mieszane uczucia. Według mnie nakazywanie jazdy na zimowych oponach zimą jest zupełnie niepotrzebne. M.in. z uwagi na to, że na warunki atmosferyczne nie mamy zupełnie żadnego wpływu i nie da się zrobić tak by zima była zaraz od 1 listopada i automatycznie kończyła się wraz z końcem marca.

Dwa lata temu w majowy łikend spadł śnieg i co?

Poza tym większość ludzi będzie jeździło na oponach używanych lub zużytych, które zachowują się podobnie jak nowe opony letnie.

Jest to bez sensu i mama nadzieję, że ten pomysł nie przejdzie.

Napisano

A ja sie zastanawiam co zrobi nasza policja ,która nie ma kasy na ubezpieczenie aut a co dopiero na zimówki ! facepalm%5B1%5D.gif

A tak na marginesie to popieram jazde na zimówkach zimą /sam jeżdże juz od kilku lat /ale to powinien być wybór kierowcy ok.gif

Napisano

> Za tvn24

Trzeba będzie zrobić pieczątkę z gwiazdką i nakleić na oponę. Będzie zimówka

Napisano

> A ja sie zastanawiam co zrobi nasza policja ,która nie ma kasy na ubezpieczenie aut a co dopiero na

> zimówki !

będą jeździć cały rok na zimowych grinser006.gif

w nie dalej jak na początku lipca widziałem kijankę na zimówkach

faktycznie pojawia sie pytanie kiedy wprowadzą nakaz jazdy na letnich latem zlosnik2.gif

Napisano

Taka sama głupota jak ze światłami cały rok, kolejny bacik na kierowców. Kasa pusta trza zarabiać. Najmniej tu chodzi o bezpieczeństwo!

Napisano

> Te, słoma ci z chodaków wyłazi, jeden z drugim.

Pooddychaj głęboko, bo palec już mi chodzi. zolta.gif

Napisano

> faktycznie pojawia sie pytanie kiedy wprowadzą nakaz jazdy na letnich latem

Myślę że jest to kwestia niedługiego czasu ! facepalm%5B1%5D.gif

Napisano

Powinni jeszcze zaprosić na obrady matkę naturę.Bo uchwalą co będą chcieli, a ona (matka natura) pokaże ptaszka i śnieg spadnie 15 października.

Napisano

> Kpisz sobie?

> Np. Nokiany mają gumowe "kolce", a drobne lamelki obliczone na lód właśnie ma wiele zimówek

Lamelki maja wszystkie zimówki co nie zmienia faktu, że na lodzie ślizgają się tak samo jak letnie. Śniegowy bieżnik odczuwalny jest jedynie na śniegu. Jeśli wydaje Ci się, że na lodzie zimówka da radę to masz rację - wydaje Ci się.

Napisano

> Wreszcie idziemy do Europy... Jestem za.

Wiele krajów Europy nie zna nawet zimówek...

Napisano

> Wiele krajów Europy nie zna nawet zimówek...

My zawsze musimy być w ,,awangardzie" smirk.gif

Napisano

Założę navigatory M+S i git ze śnieżynką. Już na jednej osi mam i spisują się bardzo dobrze.

Napisano

> My zawsze musimy być w ,,awangardzie"

U nas państwo wie lepiej od obywatela.

Napisano

Ten, który myśli, że nakazem i karą zmusi kogoś do stosowania "madendsnołówek" jest głupszy niż ten, który jeździ w zimie na letnich.

Edukacja podparta reklamą wystarczy.

Napisano

Oby nie... nie mam zamiaru kupowac zimówek, jesli sniegu nie widac do konca grudnia, w styczniu troche popada, a od lutego znowu go nie ma... Do tej pory zimówek nie potrzebowalem, wiec w tym roku rowniez nie zamierzam kupowac... no.gif

Napisano

> Wreszcie idziemy do Europy... Jestem za.

A ja przeciw. Caly rok mam zalozone letnie opony i nie zamierzam tego zmieniac. Chyba ze mnie zmuszą sick.gif

Napisano

> Za tvn24

a mnie ciekawi jak oni rozwiążą temat tych zimówek w autobusach i ciężarowych .

Napisano

> Trzeba będzie zrobić pieczątkę z gwiazdką i nakleić na oponę. Będzie zimówka

Polak wymyśli. Na Allegro pojawią się gumowe naklejki legalizujące na opony zlosnik.gif

Ja całą zeszła zimę przejeździłem na ATkach. Na lodzie z tylnym napędem było wesoło (chyba tylko z kolcami dałyby radę) ale na śniegu i błocie pośniegowym dawały radę.

bf_goodrich_all_terrain_3.jpg

Napisano

> Polak wymyśli. Na Allegro pojawią się gumowe naklejki na opony

> Ja całą zeszła zimę przejeździłem na ATkach. Na lodzie z tylnym napędem było wesoło (chyba tylko z

> kolcami dałyby radę) ale na śniegu i błocie pośniegowym dawały radę.

Na renówce mam letnie, na toyotę zakładam zimówki. Jeździłem naprzemiennie. Na asfalcie różnicy nie było. Dopiero w śniegu toyota z TC jechała tam gdzie dzień wcześniej renówka się ślizgała. Na lodzie obie tańczyły tak samo.

Napisano

> wcale bym się nie zdziwił

> obecnie od jakiegoś czasu opony zimowe nie mają już chyba M+S a "śnieżynkę"

> na navigatorach miałem już oznaczenie w formie śnieżynki

BFG AT ok.gif

chyba tylko z "naszych" niewiem.gif

Napisano

> Polak wymyśli. Na Allegro pojawią się gumowe naklejki legalizujące na opony

> Ja całą zeszła zimę przejeździłem na ATkach. Na lodzie z tylnym napędem było wesoło (chyba tylko z

> kolcami dałyby radę) ale na śniegu i błocie pośniegowym dawały radę.

bo "nasze: AT mają śnieżynkę i są uznawane przez przepisy za zimówki. Powód dla którego wożą moje 4x4.

Napisano

> Jeśli wydaje Ci się, że na lodzie zimówka

> da radę to masz rację - wydaje Ci się.

Od 2:10

Napisano

> bo "nasze: AT mają śnieżynkę i są uznawane przez przepisy za zimówki. Powód dla którego wożą moje

> 4x4.

śnieżynka to nowsze oznaczenie, ma niby standaryzować opony klasyfikowane jako zimowe, ale samo M+S jest tak samo ważne.

Quote:

Symbol płatka śniegu jest uzupełnieniem oznaczenia M+S. Uzupełnienie to stało się konieczne, ponieważ symbol M&S nie podlega żadnej kontroli i dlatego w ostatnich latach coraz częściej można go znaleźć na oponach, które wcale nie nadają się do jazdy w warunkach zimowych.Aby temu zapobiec przemysł oponiarski porozumiał się co do standardów opon do jazdy w warunkach zimowych i oznaczył takie opony symbolem śnieżynki. W ujednoliconych testach przyczepności na śniegu opony zimowe muszą osiągnąć minimum 110% przyczepności odpowiadających im opon bez tego oznaczenia aby zakwalifikować się do symbolu śnieżynki.

Napisano

> śnieżynka to nowsze oznaczenie, ma niby standaryzować opony klasyfikowane jako zimowe, ale samo M+S

> jest tak samo ważne.

> [/] Quote:

> Symbol płatka śniegu jest uzupełnieniem oznaczenia M+S. Uzupełnienie to stało się konieczne,

> ponieważ symbol M&S nie podlega żadnej kontroli i dlatego w ostatnich latach coraz

> częściej można go znaleźć na oponach, które wcale nie nadają się do jazdy w warunkach

> zimowych.Aby temu zapobiec przemysł oponiarski porozumiał się co do standardów opon do jazdy w

> warunkach zimowych i oznaczył takie opony symbolem śnieżynki. W ujednoliconych testach

> przyczepności na śniegu opony zimowe muszą osiągnąć minimum 110% przyczepności odpowiadających

> im opon bez tego oznaczenia aby zakwalifikować się do symbolu śnieżynki.

Czyli zimówki mają tylko 10% większą przyczepność niż letnie ... na śniegu? yikes.gif

Napisano

> Czyli zimówki mają tylko 10% większą przyczepność niż letnie ... na śniegu?

opony ze śnieżynką muszą mieć o 10% więcej niż opony oznaczone ''tylko'' M+S

Napisano

> Czyli zimówki mają tylko 10% większą przyczepność niż letnie ... na śniegu?

Mają przynajmniej o 10% większą przyczepność na śniegu. Nikt nie ogranicza producentów, żeby zrobili oponę która ma 150, 200 albo nawet 300% przyczepności letniej opony w zimie.

Napisano

> Od 2:10

Rewelacyjny test! Jak kiedyś będę chciał pojeździć po ładnie utrzymanym lodowisku, to kupię sobie zimówki.

Napisano

> Rewelacyjny test! Jak kiedyś będę chciał pojeździć po ładnie utrzymanym lodowisku, to kupię sobie

> zimówki.

Odejdź.

Twoja najsurowsza zima, to +10 w nocy zlosnik.gif

Napisano

> Mają przynajmniej o 10% większą przyczepność na śniegu. Nikt nie ogranicza producentów, żeby

> zrobili oponę która ma 150, 200 albo nawet 300% przyczepności letniej opony w zimie.

Jasne, ten producent to caritas i zrobi świetną oponę w cenie porównywalnej z konkurencją.

Napisano

> opony ze śnieżynką muszą mieć o 10% więcej niż opony oznaczone ''tylko'' M+S

A, to co innego.

Napisano

> Rewelacyjny test! Jak kiedyś będę chciał pojeździć po ładnie utrzymanym lodowisku, to kupię sobie

> zimówki.

facepalm%5B1%5D.gif Test pokazuje różnice pomiędzy oponami zimowymi i letnimi,a warunki jak najbardziej ekstremalne które pokazują różnicę niedowiarkom i mistrza drive.gif którzy nie jeździli na zimowych zimą bo po co letnie są dobre ba nawet lepsze od zimowych hehe.gif

Napisano

> a mnie ciekawi jak oni rozwiążą temat tych zimówek w autobusach i ciężarowych .

w raporcie tvnturbo wypowiadała się przed chwilą Pani posłanka odpowiedzialna za wspomniany pomysł;

regulacja ma celować głównie w ciężarówki, wg Niej opony całoroczne są także nieodpowiednie...

Napisano

> Jasne, ten producent to caritas i zrobi świetną oponę w cenie porównywalnej z konkurencją.

A kto Ci każe kupować taką co ma 300%. Kup taką co będzie miała 150%. I tak będzie lepiej niż na letnich.

Napisano

> Za tvn24

Powinno być że w warunkach zimowych.

Listopad na przykład w 2009 roku był przepiękny i ciepły.

Długo nie zapomnę tego pięknego listopada.

Styczeń w 2010 roku też był ciepły, bez przymrozków w nocy.

Ustawodawcy - bez sztywnych dat!

Warunki mają dyktować konieczność jeżdżenia na zimówkach, a nie sztywne daty.

W załączniku zdjęcie z 19 listopada 2009 roku.

Gdzie jest tam zima?

post-152805-14352517115398_thumb.jpg

Napisano

> Test pokazuje różnice pomiędzy oponami zimowymi i letnimi,a warunki jak najbardziej ekstremalne

> które pokazują różnicę niedowiarkom i mistrza którzy nie jeździli na zimowych zimą bo po co

> letnie są dobre ba nawet lepsze od zimowych

Test pokazuje zachowanie się trzech rodzajów opon na lodzie. Zakładam się że gdyby do testów użyto opon z kolcami, to wygrałyby one z pozostałymi. Czy to oznacza że w zimie powinniśmy wszyscy jeździć na oponach z kolcami?

Napisano

> w raporcie tvnturbo wypowiadała się przed chwilą Pani posłanka odpowiedzialna za wspomniany pomysł; regulacja ma celować głównie w ciężarówki, wg Niej opony całoroczne są także nieodpowiednie...

Bo to kolejna akcja typu zasłony dymnej - taśmy, sraśmy a my wam głupole wyborcy przysolimy zimówkami, pismaki zapomną o tym, jaki syf robimy a potem pokażemy, jacy jesteśmy dobrzy i pozwolimy na całorocznych jeździć albo się kompletnie wycofamy lub zrobimy coś na odwrót - vide casus KRUS-u claps.gif

Ciekawe jakie kompetencje związane z technologią produkcji opon, jakością i ich zachowaniem na poszczególnych nawierzchniach ma ta debilka.

Napisano

> Lamelki maja wszystkie zimówki co nie zmienia faktu, że na lodzie ślizgają się tak samo jak letnie.

> Śniegowy bieżnik odczuwalny jest jedynie na śniegu. Jeśli wydaje Ci się, że na lodzie zimówka

> da radę to masz rację - wydaje Ci się.

jestes bardzo pewny siebie

ile kilometrow przejechales juz po lodzie na zimowych/letnich oponach?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.