Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

1.9 TDI vs 1.4 TSI :)

Featured Replies

Napisano

> No to Fabia w najgorszym razie spali ok. 7-7,5 bo oczywiście zależy co i jak.

> Czyli +/- max. 2l różnicy.

> W jakichś skrajnych przypadkach pewnie będzie ok. 3l różnicy,

> więc średnią różnicę można by przyjać na poziomie 1,5-2l w ogólnym rozrachunku.

IMHO, zaczynasz pleść głupstwa. Moje 1.4 TSI w jeździe autostradowej (prędkość przelotowa 150 kmph) spala spokojnie 10l / 100km.

mar00ha

Napisano
  • Autor

> IMHO, zaczynasz pleść głupstwa. Moje 1.4 TSI w jeździe autostradowej (prędkość przelotowa 150 kmph)

> spala spokojnie 10l / 100km.

> mar00ha

Ale czy tu ktoś mówi o przelotowej 150km/h niewiem.gif

Kolega wyżej pisząc o średniej 130-140km/h miał na myśli przelotową, bo nie sądzisz chyba, że 1.9 TDI przy ŚREDNIEJ prędkości 130-140km/h z całej trasy 2400km! spali 5,8l ?!

U mnie ok. 10l/100km jest przy jeździe przelotowej 160-180km/h.

A wariant jazdy przez pół Europy sprawdzałem kilka razy i przelotowe 130-140km/h nie przekroczyło nigdy 7,8l dokładnie. A te 7,8l było wtedy gdy 2h stałem w korku.

Na tak długim dystansie jest x ograniczeń do 80/100/120 itd. i one zaniżają spalanie.

W takim razie żeby nie drażnić lwa powinienem napisać między 7-8l przy przelotowej 130-140km/h.

A średnia wychodzi w okolicach 100km/h i ciężko o lepszą jadac 130-140km/h na długich trasach 1000-1500 km.

Napisano

> Kolega wyżej pisząc o średniej 130-140km/h miał na myśli przelotową

A to przepraszam. Tyle to ja po mieście jeżdżę.

mar00ha

Napisano
  • Autor

> A to przepraszam. Tyle to ja po mieście jeżdżę.

> mar00ha

Tu jest właśnie problem, bo znakomita większość pisze średnia, a ma na myśli przelotową.

Żeby zrobić średnią powyżej 140km/h w długiej trasie to i pod 200km/h trzeba by często lecieć.

17l/100km też można spalić zlosnik.gif

Napisano

> Ale czy tu ktoś mówi o przelotowej 150km/h

> Kolega wyżej pisząc o średniej 130-140km/h miał na myśli przelotową, bo nie sądzisz chyba, że 1.9

> TDI przy ŚREDNIEJ prędkości 130-140km/h z całej trasy 2400km! spali 5,8l ?!

> U mnie ok. 10l/100km jest przy jeździe przelotowej 160-180km/h.

U mnie przy sredniej predkosci okolo 90km/h z trasy 500km wyszlo spalanie 6/100km (srednie z trasy).

Napisano

> No to Fabia w najgorszym razie spali ok. 7-7,5 bo oczywiście zależy co i jak.

> Czyli +/- max. 2l różnicy.

> W jakichś skrajnych przypadkach pewnie będzie ok. 3l różnicy,

> więc średnią różnicę można by przyjać na poziomie 1,5-2l w ogólnym rozrachunku.

Weź pod uwagę że do fabii taka ilość bagażu by nie weszła cool.gif

Napisano

> Ale czy tu ktoś mówi o przelotowej 150km/h

> Kolega wyżej pisząc o średniej 130-140km/h miał na myśli przelotową, bo nie sądzisz chyba, że 1.9

> TDI przy ŚREDNIEJ prędkości 130-140km/h z całej trasy 2400km! spali 5,8l ?!

> U mnie ok. 10l/100km jest przy jeździe przelotowej 160-180km/h.

> A wariant jazdy przez pół Europy sprawdzałem kilka razy i przelotowe 130-140km/h nie przekroczyło

> nigdy 7,8l dokładnie. A te 7,8l było wtedy gdy 2h stałem w korku.

> Na tak długim dystansie jest x ograniczeń do 80/100/120 itd. i one zaniżają spalanie.

> W takim razie żeby nie drażnić lwa powinienem napisać między 7-8l przy przelotowej 130-140km/h.

> A średnia wychodzi w okolicach 100km/h i ciężko o lepszą jadac 130-140km/h na długich trasach

> 1000-1500 km.

Widzisz komputer pokladowy mam zamontowany wlasnie od 2 tygodni i dlatego mialem chec pobawienia sie ta zabawka - i powiem tak, ze wlasciwie wiekszosc czasu mialem wlaczone chwilowe spalanie - i tu niespodzianka. Obserwowalem z nudow jadac jak sie ksztaltuje. I wyszlo tak,ze 130km/h jazda po rownej powierzchni - 4.2l/100km. Pokonywanie wzniesien w zaleznosci od stopnie nachylenia od 8 nawet do 15l/100km. I stad taka srednia.

BTW w trakcie robienia tej trasy tez sporo stalem w korkach wiec nie ma lekko...

Napisano

> Widzisz komputer pokladowy mam zamontowany wlasnie od 2 tygodni i dlatego mialem chec pobawienia

> sie ta zabawka - i powiem tak, ze wlasciwie wiekszosc czasu mialem wlaczone chwilowe spalanie

> - i tu niespodzianka. Obserwowalem z nudow jadac jak sie ksztaltuje. I wyszlo tak,ze 130km/h

> jazda po rownej powierzchni - 4.2l/100km. Pokonywanie wzniesien w zaleznosci od stopnie

> nachylenia od 8 nawet do 15l/100km. I stad taka srednia.

> BTW w trakcie robienia tej trasy tez sporo stalem w korkach wiec nie ma lekko...

A ile wyszlo z tankowania? Bo te dane z kompa, ktorego masz od 2 tyg to sa IMHO niezbyt realne....

4.2 litra przy 130km/hhehe.gif

Napisano

> A ile wyszlo z tankowania? Bo te dane z kompa, ktorego masz od 2 tyg to sa IMHO niezbyt realne....

> 4.2 litra przy 130km/h

Komputer pokladowy zostal zalozony w PL, wiec dane z tankowania mam z podrozy do PL. Jechalem troche wolniej i mniej obciazony - zalozmy 120km/h srednia predkosc przelotowa. Utknalem za to w niezlym korku pod Essen. Z tankowania wyszlo 5.7l/100km.

Napisano

> I wyszlo tak,ze 130km/h

> Z całym szacunkiem ale zmień komputer albo poziomicę

To sa doswiadczenia subiektywne - moze rowno, moze delikatnie z gorki ciezko to okreslic, jednak nie zmienia faktu, ze na jednym odcinku masz 4.2l na innym 15l/100km - liczy sie srednia a tu komputer jak i dane z tankowan sa wlasciwie identyczne 20.GIF

Napisano

Sprawdzilem, co prawda tylko chwilowe na tempomacie, bo srednie przy 130km/h nie dalo sie zmierzyc z powodu duzego ruchu na trasie. Pomiar przy 120 nie bylby problemem, bo wiekszosc tak jechala grinser006.gif

130km/h, 6 bieg, 2500obr/min - chwilowe do 5,5 do 6,5, niby na oko plaski teren, ale jednak chyba nie do konca zlosnik.gif

100km/h, 6 bieg, 1800obr/min - chwilowe od 4 do 5, takie same warunki drogowe jak wczesniej.

W sumie zrobilem 68km, z czego okolo 90% to wspomniana wyzej trasa , srednia predkosc 74km/h, srednie spalanie 5,5.

Wyniki z kompa pokladowego, co do spalania to czasem pokazuje dobrze, a czasem zawyza do 0,5l/ 100km w porowaniu do wyniku po zatankowaniu do pelna tongue.gif

Napisano

> 130km/h, 6 bieg, 2500obr/min

Dziwny ten 6 bieg bo ja ma ten sam wynik na 5 biegu (skrzynia 5-cio biegowa).

Napisano

> Dziwny ten 6 bieg bo ja ma ten sam wynik na 5 biegu (skrzynia 5-cio biegowa).

W skrzyni 6-ce sa krotsze przelozenia dla lepszej dynamiki auta, dlatego taki efekt wink.gif

Napisano

> W skrzyni 6-ce sa krotsze przelozenia dla lepszej dynamiki auta, dlatego taki efekt

Czyli więcej wachlowania biegami zlosnik.gif

Napisano

Ostatnimi weekendami kursowalem Praga-Lodz i nazad.

Raz 1.8TSI raz 2.0TDI 140KM w Octavii. TSI kombi, TDI zwykla.

Srednia predkosc TSI - 113km/h - spalanie 9.5 l/100

Srednia predkosc TDI - 124km/h - spalanie 5.8 l/100

Czechy - 400km autostrady z wiekszoscia na tempomacie 150-160. Polska - 30km droga "wiejska", autostrady z 80km - predkosci jak wyzej, E75 - predkosci ok 130-140km/h

Napisano

> Ostatnimi weekendami kursowalem Praga-Lodz i nazad.

> Raz 1.8TSI raz 2.0TDI 140KM w Octavii. TSI kombi, TDI zwykla.

> Srednia predkosc TSI - 113km/h - spalanie 9.5 l/100

> Srednia predkosc TDI - 124km/h - spalanie 5.8 l/100

> Czechy - 400km autostrady z wiekszoscia na tempomacie 150-160. Polska - 30km droga "wiejska",

> autostrady z 80km - predkosci jak wyzej, E75 - predkosci ok 130-140km/h

Kiedys myslalem o tym TSI, wlasnie w wersji 1.8. Ale jak widze te ilosci wahy,ktore chlonie to wole zostac i tluc sie z moim dieslem,mimo, ze nie robie wielkich przebiegow 20.GIF

Napisano

Dorzucę mały kamyczek do ogródka diesli.

OII z 1.4 TSI 122km w czasie trasy ok. 1300km pokonanej ze średnią prędkością ok. 75km/h

(trasa przez Polskę, autostrady, dojazd drogą krajową do miejsca przeznaczenia) spaliła 7l/100km.

Kierowca, który jechał ze mną, zdeklarowany użytkownik diesli stwierdził, że skoro auto tej wielkości

spala tylko 1l więcej niż jego poprzednie diesle, to na pewno nie kupi diesla by VAG.

Napisano

> Ostatnimi weekendami kursowalem Praga-Lodz i nazad.

> Raz 1.8TSI raz 2.0TDI 140KM w Octavii. TSI kombi, TDI zwykla.

> Srednia predkosc TSI - 113km/h - spalanie 9.5 l/100

> Srednia predkosc TDI - 124km/h - spalanie 5.8 l/100

> Czechy - 400km autostrady z wiekszoscia na tempomacie 150-160. Polska - 30km droga "wiejska",

> autostrady z 80km - predkosci jak wyzej, E75 - predkosci ok 130-140km/h

coś pokręciłeś z cyferkami.

tylko nie wiem w którym miejscu.

Napisano

Byłem autem na wakacjach w Chorwacji, zrobiłem ~3300km, drogi lokalne, krajowe i autostrady. Po Chorwacji zrobiłem ok 700km. Leon 2.0 TFSI 200KM, cały załadowany 4os+bagaże, spalił mi 9l/100km.

Spalanie w moim odczuciu wyszło ok biorąc pod uwagę obciążenie, klimę i wysokie temperatury. Natomiast nikt mi nie wmówi, że benzyna jest równie ekonomiczna jak diesel.

Napisano

> Byłem autem na wakacjach w Chorwacji, zrobiłem ~3300km, drogi lokalne, krajowe i autostrady. Po

> Chorwacji zrobiłem ok 700km. Leon 2.0 TFSI 200KM, cały załadowany 4os+bagaże, spalił mi

> 9l/100km.

> Spalanie w moim odczuciu wyszło ok biorąc pod uwagę obciążenie, klimę i wysokie temperatury.

> Natomiast nikt mi nie wmówi, że benzyna jest równie ekonomiczna jak diesel.

raczej nikt tak nie twierdzi. Natomiast różnice stają się coraz mniejsze. Pytanie ile by spalił diesel o osiągach podobnych do tego 2.0 TFSI. Jaki diesel ma taką moc w koncernie VAG? Jakiś 2.5 TDI? hmm.gif

Napisano

W Leonie najmocniejszy diesel to 2.0tdi 170KM, natomiast porównywanie aut z dwóch różnych segmentów jest dość kiepskim pomysłem bo nic nie pokaże.

Różnice są coraz mniejsze? Może, ale to zależy od warunków. O ile przy prędkościach do 100km/h są one faktycznie małe, to przy prędkościach autostradowych nadal pozostają duże, czego przykładem są dane podane przez kolegę Kiwala.

Napisano

> W Leonie najmocniejszy diesel to 2.0tdi 170KM, natomiast porównywanie aut z dwóch różnych segmentów

> jest dość kiepskim pomysłem bo nic nie pokaże.

no właśnie. Czyli np. w Leonie nie ma porównania. Ja bym z chęcią poczytał wiarygodne porównanie spalania np. Octavi 1.6 TDI 105KM i 1.2 TSI 105KM, albo w innym samochodzie.

> Różnice są coraz mniejsze? Może, ale to zależy od warunków. O ile przy prędkościach do 100km/h są

> one faktycznie małe, to przy prędkościach autostradowych nadal pozostają duże, czego

> przykładem są dane podane przez kolegę Kiwala.

tak jest. A to dlatego, że opory powietrza i co za tym idzie spalanie rosną geometrycznie w stosunku do prędkości. Tylko że to dotyczy tak samo diesla jak i benzyny hehe.gif

Napisano
  • Autor

> no właśnie. Czyli np. w Leonie nie ma porównania. Ja bym z chęcią poczytał wiarygodne porównanie

> spalania np. Octavi 1.6 TDI 105KM i 1.2 TSI 105KM, albo w innym samochodzie.

To jest IMHO bardzo wiarygodne, bo próba jest dość duża.

1.6 TDI 5,47l/100km średnio

1.2 TSI 6,74l/100km średnio

Napisano

> no właśnie. Czyli np. w Leonie nie ma porównania. Ja bym z chęcią poczytał wiarygodne porównanie

> spalania np. Octavi 1.6 TDI 105KM i 1.2 TSI 105KM, albo w innym samochodzie.

Tu masz bardzo wiarygodne porównanie tych silników w Fabii - LINK

Napisano
  • Autor

> Tu masz bardzo wiarygodne porównanie tych silników w Fabii - LINK

To jest wiarygodne, ale jest to w zasadzie max. średniej różnicy w spalaniu.

Czyli od 1-3l zależy kto, gdzie i jak.

Napisano

> coś pokręciłeś z cyferkami.

> tylko nie wiem w którym miejscu.

Wszystko jest jak najbardziej OK.

W Pradze przy sobotniej czy niedzielnej przejazdzce TSi po miescie potrafi spalic 6.5 l/100. Jazda zgodna z przepisami, wiekszosc skrzyzowan z zielona fala itd. Jak TSI wjezdza na autostrade to nie ma bata zeby spalilo ponizej 9 l/100. No chyba ze sie ktos toczy 100-120....

Diesel w taki sam weeknd spali jakiej 4.8 l/100. Na autostradzie zuzycie wzrasta do ok 6 (czasami ponizej).

Tak wiec autostrady w TSI to niemal zuzycie +50% a przy dieslu plus 30%

Napisano

Pytanie czy Cie stac na benzyne...bo te auta sa bezwibracyjne, bezszelestne na wolnych obrotach. Diesel co by nie mowic klekocze, trzesie sie itd...

Wiec szczerze mowiac jest to tylko dylemat portfela...

Napisano

> Tak wiec autostrady w TSI to niemal zuzycie +50% a przy dieslu plus 30%

Mi croma 2 dorosle osoby, 3 dzieciaki, box na dachu, zapakowany srodek srednia z 450km to 70kmh spalila 5,3

Fakt, drogi pozwalaja na ciagniecie sie 9-110 najczesciej

Na autostradzie przy 130kmh licznikowo pokazuje 5,8-6l i nie ma bata ze mniej

1520 kg bazy+ 40 paiwo+ 90 kg ja to juz sie uzbiera:)

Napisano

Benzyna przy tych warunkach spalilaby pewnie cos circa about 8 l/100.

Nie ma co ukrywac - diesle pala caly czas mniej niz benzyny i tyle w temacie.

Napisano

> Wszystko jest jak najbardziej OK.

jeździłem na dłuższych dystansach większością wersji Octavii i absolutnie nie zgadzam się z cyferkami które podałeś.

nie ma takiej możliwości, żeby jeżdżąc "normalnie" w trasie, z prędkościami ~80-150 Octavia 1.8 TSI spaliła prawie dwa razy tyle co 2.0 TDI.

Napisano

> jeździłem na dłuższych dystansach większością wersji Octavii i absolutnie nie zgadzam się z

> cyferkami które podałeś.

to powiedz z czym sie nie zgadzasz.

PS. nastepnym razem zrobie foty grinser006.gif

Napisano

> to powiedz z czym sie nie zgadzasz.

dopisałem

> PS. nastepnym razem zrobie foty

ale mnie foty też nie przekonają, bo jak będę chciał to wstawię Ci jutro spalanie z wersji 1.8 TSI 5,5 litra na dystansie 200km i spalanie z wersji 1.6 tdi 11 litrów na takim samym dystansie.

tylko że foty o niczym nie świadczą.

Napisano

chyba ze bada w komplecie ze srednia i dystansem...

Napisano

> U mnie przy sredniej predkosci okolo 90km/h z trasy 500km wyszlo spalanie 6/100km (srednie z

> trasy).

Dokładnie tyle samo wyszło mi w foce (trasa taka sama). Bagażnik załadowany, klima włączona, 2 dorosłe soby i 11 latka.

Średnia 90 kmh, trasa 500 km.

Na autostradzie przy 140 khm, średnie wzrosło do 6,4.

Ale to według kompa.

Napisano

> Pytanie czy Cie stac na benzyne...bo te auta sa bezwibracyjne, bezszelestne na wolnych obrotach.

> Diesel co by nie mowic klekocze, trzesie sie itd...

> Wiec szczerze mowiac jest to tylko dylemat portfela...

Wiesz stać mnie na wiele rzeczy, ale akurat na to żeby wydawać prawie dwa razy więcej przy dystrybutorze nie uważam za mądre. Do tego 1.4 TSI do zbyt polecanych silników nie należy. Zgodzę się napewno, że TSI jest sporo cichszy, ale dla mnie nie ma to aż tak wielkiego znaczenia -Audi jest dobrze wygłuszone i nie mogę narzekać na hałas. A co do jakieś trzęsienia to u mnie żadnych objawów nie zaobserwowałem, może dlatego że stan techniczny auta zawsze utrzymuje perfekcyjnie palacz.gif

Napisano

> To jest IMHO bardzo wiarygodne, bo próba jest dość duża.

> 1.6 TDI 5,47l/100km średnio

> 1.2 TSI 6,74l/100km średnio

czyli średnio 1.3 litra różnicy na setkę. Czyli jakieś 8pln. Czyli różnica w zakupie około 8 tys. pln z podlinkowanego wcześniej artykułu, zwraca sie po jakiś 100 tys. km. Dla mnie to jakieś 6 lat jazdy hehe.gif

Napisano

> dopisałem

> ale mnie foty też nie przekonają, bo jak będę chciał to wstawię Ci jutro spalanie z wersji 1.8 TSI

> 5,5 litra na dystansie 200km i spalanie z wersji 1.6 tdi 11 litrów na takim samym dystansie.

> tylko że foty o niczym nie świadczą.

moje TSI moze spalic 5 a moze i 20 grinser006.gif

przy wyprzedzaniu komp pokazuje 49,9 grinser006.gif

Napisano

> czyli średnio 1.3 litra różnicy na setkę. Czyli jakieś 8pln. Czyli różnica w zakupie około 8 tys.

> pln z podlinkowanego wcześniej artykułu, zwraca sie po jakiś 100 tys. km. Dla mnie to jakieś 6

> lat jazdy

w fabii to rzeczywiście nie jest złoty interes grinser006.gif ale w kompaktach gdzie różnica w spalaniu to już ~2l i są auta w których dopłata to 5kpln do diesla, wtedy zwraca się po jakichś 50kkm i wtedy to zaczyna mieć już sens ekonomiczny...

Napisano

> Wiesz stać mnie na wiele rzeczy, ale akurat na to żeby wydawać prawie dwa razy więcej przy

> dystrybutorze nie uważam za mądre. Do tego 1.4 TSI do zbyt polecanych silników nie należy.

> Zgodzę się napewno, że TSI jest sporo cichszy, ale dla mnie nie ma to aż tak wielkiego

> znaczenia -Audi jest dobrze wygłuszone i nie mogę narzekać na hałas. A co do jakieś trzęsienia

> to u mnie żadnych objawów nie zaobserwowałem, może dlatego że stan techniczny auta zawsze

> utrzymuje perfekcyjnie

masz TDI i chwalisz TDI, my mamy TSI i je chwalimy grinser006.gif

zeby nie było miałem 2 auta TDI , obecnie mam 2 TSI i nigdy wiecej nie chce DIESLA!!! grinser006.gif

Napisano

> w fabii to rzeczywiście nie jest złoty interes ale w kompaktach gdzie różnica w spalaniu to już

> ~2l i są auta w których dopłata to 5kpln do diesla, wtedy zwraca się po jakichś 50kkm i wtedy

> to zaczyna mieć już sens ekonomiczny...

a jak ktos robi 10kkm w rok i zmienia auto co 3 lata grinser006.gif

Napisano

> w fabii to rzeczywiście nie jest złoty interes ale w kompaktach gdzie różnica w spalaniu to już

> ~2l i są auta w których dopłata to 5kpln do diesla, wtedy zwraca się po jakichś 50kkm i wtedy

> to zaczyna mieć już sens ekonomiczny...

dlatego najlepiej to można podsumować słowem "zależy". Kto ile jeździ, na jakich trasach, jakim samochodem, jakie ma priorytety. Nawet kompakt: jeżeli różnica w cenie miała by mi się zwrócić po 50 tys.km, a przez następne 50 tys. miałbym zaoszczędzić 5 tys. pln, to dla mnie, przy moich przebiegach, nie warto.

Napisano

> a jak ktos robi 10kkm w rok i zmienia auto co 3 lata

to nie ma żadnego problemu z wyborem silnika, wybór jest oczywiście oczywisty grinser006.gif

ale jak ktoś zakłada (np. ja zlosnik.gif) przebieg 100-150kkm autem to może się już mocno zastanawiać

drugie moje auto ma 3.5 roku i jakoś 30kkm przebiegu, zgadnij jaki ma silnik zlosnik.gif widać w podpisie zresztą zlosnik.gif

Napisano

> dlatego najlepiej to można podsumować słowem "zależy". Kto ile jeździ, na jakich trasach, jakim

> samochodem, jakie ma priorytety. Nawet kompakt: jeżeli różnica w cenie miała by mi się zwrócić

> po 50 tys.km, a przez następne 50 tys. miałbym zaoszczędzić 5 tys. pln, to dla mnie, przy

> moich przebiegach, nie warto.

no właśnie "zależy", dla Ciebie nie warto dla drugiego warto, dlatego mocno mnie irytuje jak ktoś uparcie twierdzi że "diesel to dzisiaj się nie opłaca..." nie biorąc pod uwagę konkretnego sposobu używania auta i założeń

Napisano

> dlatego najlepiej to można podsumować słowem "zależy". Kto ile jeździ, na jakich trasach, jakim

> samochodem, jakie ma priorytety. Nawet kompakt: jeżeli różnica w cenie miała by mi się zwrócić

> po 50 tys.km, a przez następne 50 tys. miałbym zaoszczędzić 5 tys. pln, to dla mnie, przy

> moich przebiegach, nie warto.

ja bym wolal miec 5 tys niz nie miec.

Druga sprawa, ze przy 2-3 latku doplata do diesla jest w sumie pomijalna. Jakbym mial kupic nowe to bym sie mocno zastanawial. Przy 3 latku z pewna przeszloscia bralbym klekota nawet jezdzac tylko 20 tys rocznie.

Trzecia sprawa to jeszcze zalezy gdzie sie jezdzi. Zupelnie inaczej to bedzie wygladalo w miescie, inaczej po trasach szybkiego ruchu. A najwieksza roznica bedzie zalezna od kierowcy. Jeden jezdzi spokojnie a drugi musi byc zawsze pierwszy na swiatlach - i to glownie robi roznice w spalaniu i kosztach.

Dlatego lepiej przed zakupem przejechac sie zarowno dieslem jak i benzyna jadac swoim stylem jazdy i porownac spalanie. Dane od innych osob moga wprowadzic w blad.

Napisano

> ja bym wolal miec 5 tys niz nie miec.

Tylko wiesz, niech niefartownie przy 100tys. km padnie Ci w tym dieslu DPF i dwumas i już nie masz oszczędności...

Dla mnie diesel ma sens w jednym przypadku. Kupuję nowe na 3 lata z zamiarem jazdy minimim 50 tys. km rocznie

Napisano

> Tylko wiesz, niech niefartownie przy 100tys. km padnie Ci w tym dieslu DPF i dwumas i już nie masz

> oszczędności...

mam juz ktoregos z kolei i nie pada. Moze to kwestia nie kupowania auta od handlarza ktory odkupil od dziadka z rzeszy....

W obecnym aucie mam DPF i nie mam 2masy. Zeby zajechac DPFa trzeba albo robic odcinki po 3 km albo inne cuda. Nowy do mojego auta kosztuje cos pod 3 tys a za sporo mniejsza kwote mozna zrobic regeneracje. Jeszcze po drodze jest wypalanie serwisowe.

Prawdopodobienstwo, ze dojdzie do jego wymiany po takim przebiegu jest bardzo male.

Tak czy inaczej nie wierze w tak mala roznice w spalaniu zlosnik.gif

Napisano

> Tylko wiesz, niech niefartownie przy 100tys. km padnie Ci w tym dieslu DPF i dwumas i już nie masz

> oszczędności...

> Dla mnie diesel ma sens w jednym przypadku. Kupuję nowe na 3 lata z zamiarem jazdy minimim 50 tys.

> km rocznie

2-3 letniego klekota mozna znalezc w wersje bez dpf'a.

Benzyniaki rozwniez maja dwumasowke, szczegolnie nowe i do tego z turbina.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.