Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

1.9 TDI vs 1.4 TSI :)

Featured Replies

Napisano

> mam juz ktoregos z kolei i nie pada. Moze to kwestia nie kupowania auta od handlarza ktory odkupil

> od dziadka z rzeszy....

wierzę. I oby tak dalej. Co nie zmienia faktu, że koszty ewentualnych awarii w nowoczesnym dieslu będą większe niż w nawet nowoczesnej turbobenzynie.

> W obecnym aucie mam DPF i nie mam 2masy. Zeby zajechac DPFa trzeba albo robic odcinki po 3 km albo

> inne cuda. Nowy do mojego auta kosztuje cos pod 3 tys a za sporo mniejsza kwote mozna zrobic

> regeneracje. Jeszcze po drodze jest wypalanie serwisowe.

kolega w Vectrze CDTI szyukuje się właśnie na wymiany koła dumasowego przy przebiegu 180 tys. km. Ma go to wynieść około 3 tys. pln. Oczywiście przez taki przebieg i tak na spalaniu diesla jest sporo do przodu.

> Prawdopodobienstwo, ze dojdzie do jego wymiany po takim przebiegu jest bardzo male.

> Tak czy inaczej nie wierze w tak mala roznice w spalaniu

a ja nie wierzę w duże zlosnik.gif

Napisano

> a ja nie wierzę w duże

Marek, ale to nie jest kwestia wiary lub nie wiary zlosnik.gif (można lubić lub nie lubić grinser006.gif )

łatwiej by Ci było przyjąć pewne zagadnienia gdybyś dieslem przejechał kilkadziesiąt kkm... i wiedział jak w kwestii spalania to to reaguje na różne warunki, bo teraz to opierasz się tym co ktoś napisał albo potestował na kilku/kilkuset km aby sprawdzić spalanie, a w takich warunkach można różne dziwne wyniki uzyskać w zależności od tego co chcemy udowodnić, przykłady tego mamy nawet w tym wątku.

To trochę tak jak z tworzeniem raportu finansowego, mamy liczby i w zależności od tego co chcemy/musimy pokazać tak je przestawiamy i dziwne współczynniki tworzymy. grinser006.gif

ps. absolutnie nie jestem fanboy'em klekotów, staram się tylko obiektywnie spojrzeć na sprawę.

Napisano

> Marek, ale to nie jest kwestia wiary lub nie wiary (można lubić lub nie lubić )

> łatwiej by Ci było przyjąć pewne zagadnienia gdybyś dieslem przejechał kilkadziesiąt kkm... i

> wiedział jak w kwestii spalania to to reaguje na różne warunki, bo teraz to opierasz się tym

> co ktoś napisał albo potestował na kilku/kilkuset km aby sprawdzić spalanie, a w takich

> warunkach można różne dziwne wyniki uzyskać w zależności od tego co chcemy udowodnić,

> przykłady tego mamy nawet w tym wątku.

> To trochę tak jak z tworzeniem raportu finansowego, mamy liczby i w zależności od tego co

> chcemy/musimy pokazać tak je przestawiamy i dziwne współczynniki tworzymy.

> ps. absolutnie nie jestem fanboy'em klekotów, staram się tylko obiektywnie spojrzeć na sprawę.

W moim przypadku roznica miedzy dieslem 1.9dci 120KM a obecna benzyna 2.0 180KM jest na poziomie 1.7 litraok.gif

Waga aut praktycznie identyczna.

Napisano

dlatego dla mnie właśnie wiarygodna jest statystyka. Najlepiej dane z dużych prób, a nie dane od jednej osoby i to często jeszcze mało dokładne. Tak jak statystyki dotyczące 1.6TDI podlinkowane kilka stron wcześniej. ok.gif Tak można poznać suche fakty.

A do tego dochodzą jeszcze odczucia. Mnie jakoś strasznie nie pasują nowoczesne diesle. Fakt, jeżdżę dieslem rzadko, czasem jakąś służbówką czy na jeździe próbnej. Akurat rodzina czy znajomi wybierają głównie silniki benzynowe. Ale ile razy przejadę się dieslem, mam złe odczucia. Jeździłem na przykład kilka miesięcy temu Hyunaiem i40 1.7 diesel 136KM (czy jakoś tak). Tylko dlatego, że nie mieli benzynowca zlosnik.gif Ten silnik to jakaś masakra. Żeby jakoś jechał musiałem trzymać obroty przynajmniej takie jak w T-Jecie w Bravo. Do tego turbo lag i tak był olbrzymi. Przy jeździe ze stałą prędkością na 5 biegu i obrotach 2 tys. rpm wciśnięcie gazu powodowało absolutny brak reakcji, potem jeszcze chwila, a potem jest, zaczął ciągnąć. Tylko że zaraz trzeba było zmieniać bieg bo przestawał. Jazda tym byłaby dla mnie po prostu męcząca i ciekawe też ile by spalił. Myślę, że w miarę dobrze by mi się jeździło dieslem, który ma przynajmniej 6 cylindrów i 200KM, ale nigdy nie miałem okazji. Natomiast te nowoczesne, małe, wysilone, mają imho fatalną charakterystykę. A życie jest krótkie. Nie ma co się męczyć dla ewentualnych 5 tys. pln oszczędności przez 6 lat smile.gif

Napisano

> dlatego dla mnie właśnie wiarygodna jest statystyka. Najlepiej dane z dużych prób, a nie dane od

> jednej osoby i to często jeszcze mało dokładne. Tak jak statystyki dotyczące 1.6TDI

> podlinkowane kilka stron wcześniej. Tak można poznać suche fakty.

pełna zgoda ok.gif

> A do tego dochodzą jeszcze odczucia. Mnie jakoś strasznie nie pasują nowoczesne diesle. Fakt,

> jeżdżę dieslem rzadko, czasem jakąś służbówką czy na jeździe próbnej. Akurat rodzina czy

> znajomi wybierają głównie silniki benzynowe. Ale ile razy przejadę się dieslem, mam złe

> odczucia. Jeździłem na przykład kilka miesięcy temu Hyunaiem i40 1.7 diesel 136KM (czy jakoś

> tak). Tylko dlatego, że nie mieli benzynowca Ten silnik to jakaś masakra. Żeby jakoś jechał

> musiałem trzymać obroty przynajmniej takie jak w T-Jecie w Bravo. Do tego turbo lag i tak był

> olbrzymi. Przy jeździe ze stałą prędkością na 5 biegu i obrotach 2 tys. rpm wciśnięcie gazu

> powodowało absolutny brak reakcji, potem jeszcze chwila, a potem jest, zaczął ciągnąć. Tylko

> że zaraz trzeba było zmieniać bieg bo przestawał. Jazda tym byłaby dla mnie po prostu męcząca

> i ciekawe też ile by spalił. Myślę, że w miarę dobrze by mi się jeździło dieslem, który ma

> przynajmniej 6 cylindrów i 200KM, ale nigdy nie miałem okazji. Natomiast te nowoczesne, małe,

> wysilone, mają imho fatalną charakterystykę. A życie jest krótkie. Nie ma co się męczyć dla

> ewentualnych 5 tys. pln oszczędności przez 6 lat

Moim zdanie do diesla trzeba się przyzwyczaić i nauczyć tym jeździć, mój to konstrukcja już trochę archaiczna, ale do dzisiaj pamiętam jak mnie na początku irytował, jazda po górskich serpentynach to jakaś masakra była (głownie przez nie trafiane zmiany biegów i turbodziure), po kilku kkm te problemy znikają i jeździ się równie sprawnie jak benzynowym i turbodziura jest prawie niezauważalna, źle pewnie jeździ się tymi wynalazkami 1.3 czy inne 1.4d, ale nie miałem okazji to nie wiem.

a 3.0d czy inne 3.0tdi tez chętnie przyjąłbym, koniecznie z automatem grinser006.gif

Napisano

> Tylko wiesz, niech niefartownie przy 100tys. km padnie Ci w tym dieslu DPF i dwumas i już nie masz

> oszczędności...

A niech w TSI padnie ci lancuch rozrzadu, a bedziesz juz po gwarancji i bedziesz musial zapalacic za to z wlasnej kieszeni... Albo cos innego tu masz liste

Argumenty przeciwko silnikom diesla zawsze sa takie same, ale nikt jakos nie pisze o tym ze silniki benzynowe, zwlaszcza te wysilone z turbina to nie sa jednostki ktore kiedys osiagaly taka sama moc z pojemnosci 2 litrow czy wiecej. Te silniki sa narazone na takie samo prawdopodobienstwo usterki jak wspolczesne diesle. Wiec nie traktujmy tych aut, ze w dieslu na 100% cos sie zepsuje a TSI bedzie jezdzil bezawaryjnie.

Napisano

> A niech w TSI padnie ci lancuch rozrzadu, a bedziesz juz po gwarancji i bedziesz musial zapalacic

> za to z wlasnej kieszeni... Albo cos innego tu masz liste

> Argumenty przeciwko silnikom diesla zawsze sa takie same, ale nikt jakos nie pisze o tym ze silniki

> benzynowe, zwlaszcza te wysilone z turbina to nie sa jednostki ktore kiedys osiagaly taka sama

> moc z pojemnosci 2 litrow czy wiecej. Te silniki sa narazone na takie samo prawdopodobienstwo

> usterki jak wspolczesne diesle. Wiec nie traktujmy tych aut, ze w dieslu na 100% cos sie

> zepsuje a TSI bedzie jezdzil bezawaryjnie.

ale wiesz, że na TSI świat się nie kończy? Kilku innych producentów również oferuje małe, benzynowe silniki turbo pozbawione tylu "typowych przypadłości" co TSI. hehe.gif

Fakt, że te benzyniaki stają się coraz bardziej skomplikowane, jednak do diesli w tej dziedzienie nadal im daleko. Próżno szukać w nich DPFów czy chociażby zmiennej geometrii w turbposprężarkach zlosnik.gif

Napisano

> ale wiesz, że na TSI świat się nie kończy? Kilku innych producentów również oferuje małe, benzynowe

> silniki turbo pozbawione tylu "typowych przypadłości" co TSI.

> Fakt, że te benzyniaki stają się coraz bardziej skomplikowane, jednak do diesli w tej dziedzienie

> nadal im daleko. Próżno szukać w nich DPFów czy chociażby zmiennej geometrii w

> turbposprężarkach

Ale tutaj rozmawiamy 1.9TDI vs 1.4 TSI i do tych silnikow sie odnosimy. Jak juz pisalem, temat zakupu diesla w moim przypadku byl przerobiony dosc sumiennie i dlatego nie mam DPF`a, i zamiast jezdzic 2.0 TDI mam 1.9 TDI - sprawia mi mnie klopotu niz moj poprzedni benzynowiec 20.GIF

Napisano

> ale wiesz, że na TSI świat się nie kończy? Kilku innych producentów również oferuje małe, benzynowe

> silniki turbo pozbawione tylu "typowych przypadłości" co TSI.

i spalają więcej niż TSI, szczególnie jeśli masz na myśli Fiata.

Napisano

> i spalają więcej niż TSI, szczególnie jeśli masz na myśli Fiata.

Mam na myśli różne, np. Forda czy Renault również. T-Jet Fiata akurat nie jest najoszczędniejszy, bo nie ma bezpośredniego wtrysku.

Napisano

> Mam na myśli różne, np. Forda czy Renault również. T-Jet Fiata akurat nie jest najoszczędniejszy,

> bo nie ma bezpośredniego wtrysku.

Ja sam sie zastanawialem nad zmiana auta w przyszlosci i dosc doglebnie studiowalem informacje o silniku 1.4 Turbo w nowej Astrze. Ale opinie sa, ze to nie jedzie a do tego raporty spalania jakos mnie nie zachecaja...Jedyny plus to narazie nie ma zbyt wiele informacji o ewentualnych wadach tych silnikow biglaugh.gif

Napisano

> Mam na myśli różne, np. Forda czy Renault również. T-Jet Fiata akurat nie jest najoszczędniejszy,

małe turbo od: fiata, opla, reno, i forda też, spalają zauważalnie więcej niż TSI.

Napisano

> Ja sam sie zastanawialem nad zmiana auta w przyszlosci i dosc doglebnie studiowalem informacje o

> silniku 1.4 Turbo w nowej Astrze. Ale opinie sa, ze to nie jedzie a do tego raporty spalania

> jakos mnie nie zachecaja...Jedyny plus to narazie nie ma zbyt wiele informacji o ewentualnych

> wadach tych silnikow

czy jedzie czy nie jedzie, to najlepiej się przekonać samemu. ok.gif Ogólnie nowa Astra jest duża i podobno ciężka.

Napisano

> czy jedzie czy nie jedzie, to najlepiej się przekonać samemu. Ogólnie nowa Astra jest duża i

> podobno ciężka.

Z tym mam problem, Irlandia to specyficzny kraj i tu wszyscy maja diesla. Ciezko 1.4 turbo znalezc gdziekolwiek, sa 2 calkiem fajnie wyposazone ale w Dublinie - troche daleko zeby tylko jechac na jazde testowa. Inna kwestia jest taka, ze juz stoja chyba 4 miesiace u dealera, cena jest dosc dobra tylko chetnych brak. Nikt nie chce benzyny tutaj biglaugh.gif

Obawiam sie, ze jesli bym zakupil taki wynalazek, pozniejsza jego odsprzedaz bylaby skrajnie nieoplacalna/niemozliwa 20.GIF

Napisano

> nadal im daleko. Próżno szukać w nich DPFów czy chociażby zmiennej geometrii w

> turbposprężarkach

Sa benzyniaki z VNT, o ile sie nie myle wink.gif

Napisano

> A niech w TSI padnie ci lancuch rozrzadu, a bedziesz juz po gwarancji i bedziesz musial zapalacic

> za to z wlasnej kieszeni... Albo cos innego tu masz liste

> Argumenty przeciwko silnikom diesla zawsze sa takie same, ale nikt jakos nie pisze o tym ze silniki

> benzynowe, zwlaszcza te wysilone z turbina to nie sa jednostki ktore kiedys osiagaly taka sama

> moc z pojemnosci 2 litrow czy wiecej. Te silniki sa narazone na takie samo prawdopodobienstwo

> usterki jak wspolczesne diesle. Wiec nie traktujmy tych aut, ze w dieslu na 100% cos sie

> zepsuje a TSI bedzie jezdzil bezawaryjnie.

Mówisz, ze jak kiedyś było 2.0 N/A 240 KM to dzis 2.0 200 KM to będzie problem? Jak Fiat 20 lat temu w uno miał 1,4 T 140 KM to dzis silnik o takich samych parametrach w Bravo jest strasznie wysilony?

Napisano

> Mówisz, ze jak kiedyś było 2.0 N/A 240 KM to dzis 2.0 200 KM to będzie problem? Jak Fiat 20 lat

> temu w uno miał 1,4 T 140 KM to dzis silnik o takich samych parametrach w Bravo jest strasznie

> wysilony?

Przeczytaj jeszcze raz mój post, ja nie mówie tylko cytuje konkretne przykłady. Dyskusja toczy się konkretnie o dwóch silnikach i je tu porównujemy. Ale odpowiadając na twoje pytanie. Oczywiście, że mały wysilony silnik nie będzie miał takiej trwałości jak taki sam silnik o większej pojemności i tej samej mocy.

Napisano

> Przeczytaj jeszcze raz mój post, ja nie mówie tylko cytuje konkretne przykłady. Dyskusja toczy się

> konkretnie o dwóch silnikach i je tu porównujemy. Ale odpowiadając na twoje pytanie.

> Oczywiście, że mały wysilony silnik nie będzie miał takiej trwałości jak taki sam silnik o

> większej pojemności i tej samej mocy.

Jeśli będzie zbudowany z tych samych materiałów z taka sama precyzją to napewno. Ale chyba słyszałeś o czymś takim jak postęp techniki? Równie dobrze ten mały wysilony może być znacznie trwalszy, kwestia decyzji produćenta i nic wiecej. To nie F1 gdzie operuje sie na granicy możliwości fizycznych.

Napisano

> Jeśli będzie zbudowany z tych samych materiałów z taka sama precyzją to napewno. Ale chyba

> słyszałeś o czymś takim jak postęp techniki? Równie dobrze ten mały wysilony może być znacznie

> trwalszy, kwestia decyzji produćenta i nic wiecej. To nie F1 gdzie operuje sie na granicy

> możliwości fizycznych.

Patrząc na ilość awarii na przykładzie TSI śmiem wątpić w precyzję i technologie użyta do wykonania tych silników

Napisano

> Patrząc na ilość awarii na przykładzie TSI śmiem wątpić w precyzję i technologie użyta do wykonania

> tych silników

Ostatnio co raz glosniej robi sie kolo 2.0 TFSI w wersji 211KM, chociazby na forum audi. Glownym problem to palenie sporych ilosci oleju, norma 0,5l/1000km, jesli auto pali do 0,7 to ASO nic nie robi w tej kwesti.

Napisano

> Patrząc na ilość awarii na przykładzie TSI śmiem wątpić w precyzję i technologie użyta do wykonania

> tych silników

A konkretnie jaki odsetek sie psuje w pierwszych 200 tys km?

Napisano

> A konkretnie jaki odsetek sie psuje w pierwszych 200 tys km?

A jaki odsetek TDI się psuje ?

Napisano

> BXE ostatnio coraz częściej

Dawaj statystyki, najlepiej z kosztorysami napraw, do tego jakiś ładny wykresik - bez tego się nie liczy wpysk.gif

Aha i grupa badawczo-kontrolna co najmniej 100 tys.użytkowników biglaugh.gif

Napisano

> Dawaj statystyki, najlepiej z kosztorysami napraw, do tego jakiś ładny wykresik - bez tego się nie

> liczy

> Aha i grupa badawczo-kontrolna co najmniej 100 tys.użytkowników

Tobie się coś nie pomyliło?

Przecież to właśnie Ty rozpoczynasz takie idiotyczne dyskusje: "Patrząc na ilość awarii na przykładzie TSI śmiem wątpić w precyzję i technologie użyta do wykonania tych silników " facepalm%5B1%5D.gif

Napisano

> To nie F1 gdzie operuje sie na granicy możliwości fizycznych.

Za chwilę będą tam silniki 1.6 T zlosnik.gif. Za kilka lat nikogo to nie będzie dziwić, bo w sumie w takim drogowym Ferrari taki silnik po okrojeniu, ale mimo wszystko z technologią w standardzie F1 może być nie lada gratką dla klientów.

Napisano

Chodzi o silniki TSI (nie wiem czemu audi zostawiło TFSI), tj. tą "nową" rodzinę silników z valvelift'em. Problem w zasadzie znany od kilku lat, u nas może i "ostatnio" bo lubimy targać to co zużyte od sąsiadów - co nie zmienia faktu, że problem występuje.

Napisano
  • Autor

> Dawaj statystyki, najlepiej z kosztorysami napraw, do tego jakiś ładny wykresik - bez tego się nie

> liczy

> Aha i grupa badawczo-kontrolna co najmniej 100 tys.użytkowników

Ty lepiej sprawdź tą poziomicę swoją albo komputer grinser006.gifwaytogo.gif

Napisano

> BXE ostatnio coraz częściej

Szwagier sprzedał BXE, z ulgą grinser006.gif

Napisano

> małe turbo od: fiata, opla, reno, i forda też, spalają zauważalnie więcej niż TSI.

na pewno? nie żebym czytał jakies wielkie opracowania, ale kiedy pojawia się porównanie w jakims magazynie to zwracam uwage...

i multiair fiata ostatnio bryluje. TSI wlasnie jest w testach na poziomie oplów i renuarów (które bezposredniego wtrysku nie mają).

IMHO różnice jeśli są wynikają z tego że TSI jest podłączone do DSG i ma długi 7my bieg wink.gif

Napisano

> i multiair fiata ostatnio bryluje. TSI wlasnie jest w testach na poziomie oplów i renuarów (które

> bezposredniego wtrysku nie mają).

jeździłem lancią, alfami i fiatami z silnikami multiair.

możesz mi uwierzyć, że jeśli w czymś brylowały, to np. fiat 500 multiair zdumiewał testujących wysokim spalaniem hehe.gif

a na przykład Clio 1.2 TCE śmiało osiągało spalanie w mieście wyższe niż Octavia 1.2 TSI. hehe.gif

Napisano

> jeździłem lancią, alfami i fiatami z silnikami multiair.

> możesz mi uwierzyć, że jeśli w czymś brylowały, to np. fiat 500 multiair zdumiewał testujących

> wysokim spalaniem

chyba TwinAir? hmm.gif

> a na przykład Clio 1.2 TCE śmiało osiągało spalanie w mieście wyższe niż Octavia 1.2 TSI.

Napisano

Ale za to bardzo dobrze się gazuje i oszczędność wtedy jest znacząca ok.gif

Napisano

> chyba TwinAir?

to jest to samo, tylko ludzie z marketingu nazwali to inaczej ok.gif

"Nowa generacja jednostek dwucylindrowych o nazwie TWIN-AIR charakteryzuje się elektrohydraulicznym układem zarządzania fazami rozrządu, zwanym Multiair, który już jest stosowany w czterocylindrowych silnikach o pojemności 1.4."

Napisano

> Tobie się coś nie pomyliło?

Alez skad smirk.gif

> Przecież to właśnie Ty rozpoczynasz takie idiotyczne dyskusje: "Patrząc na ilość awarii na

> przykładzie TSI śmiem wątpić w precyzję i technologie użyta do wykonania tych silników "

Wystarczy wpisac na google "TSI wady" i masz lekture na dlugie wieczory, to nie to co ja sobie wymyslilem. Zmeczony jestem tlumaczeniem jak czytac ze zrozumieniem. Watek jest dosc dobrze zatytulowany, i ludzie ktorzy twardo pisza o sporych kosztach utrzymania silnika diesla chyba nigdy nie jezdzili 1.9 TDI. To dosc stara i sprawdzona konstrukcja i mozesz wierzyc lub nie napewno nie generujaca wyzszych kosztow niz silniki TSI. Kultura pracy natomiast napewno odstaje od TSI, ale jak juz wczesniej pisalem jestem dziwny i mnie to osobiscie nie przeszkadza. Tak wiec wyluzuj i wiecej usmiechu zycze, bo ludzie w Polsce cos strasznie spiete posladki maja wpysk.gif

Napisano

> Ty lepiej sprawdź tą poziomicę swoją albo komputer

beksa.gif

biglaugh.gif

Napisano

> Alez skad

> Wystarczy wpisac na google "TSI wady" i masz lekture na dlugie wieczory, to nie to co ja sobie

> wymyslilem.

Jak to napisałeś?

"Dawaj statystyki, najlepiej z kosztorysami napraw, do tego jakiś ładny wykresik - bez tego się nie liczy . Aha i grupa badawczo-kontrolna co najmniej 100 tys.użytkowników "

> Zmeczony jestem tlumaczeniem jak czytac ze zrozumieniem.

Nie dziwię się, że jesteś zmęczony, bo zupełnie Ci to nie idzie. Czytanie, a nie tłumaczenie.

>Tak wiec wyluzuj i wiecej usmiechu zycze, bo ludzie w Polsce cos strasznie spiete posladki maja

facepalm%5B1%5D.gifpad.gif

Napisano

> Jak to napisałeś?

> "Dawaj statystyki, najlepiej z kosztorysami napraw, do tego jakiś ładny wykresik - bez tego się nie

> liczy . Aha i grupa badawczo-kontrolna co najmniej 100 tys.użytkowników "

Nie rozumiesz pojecia ironia cfaniaczek.gif

> Nie dziwię się, że jesteś zmęczony, bo zupełnie Ci to nie idzie. Czytanie, a nie tłumaczenie.

smirk.gif

Napisano

> Nie rozumiesz pojecia ironia

ja rozumiem.

natomiast Ty chyba kiedyś o niej słyszałeś, ale nie do końca zrozumiałeś.

napiszę tak, prościej się chyba nie da:

to jest Twoja wypowiedź: "Patrząc na ilość awarii na przykładzie TSI śmiem wątpić [...]"

i ona, ta wypowiedź, jest g...ucio warta. tak samo jak opinie innych dżihadowców, którzy wypisują tu teksty typu "fiaty som do dupy"

dociera?

Napisano

> ja rozumiem.

> natomiast Ty chyba kiedyś o niej słyszałeś, ale nie do końca zrozumiałeś.

> napiszę tak, prościej się chyba nie da:

> to jest Twoja wypowiedź: "Patrząc na ilość awarii na przykładzie TSI śmiem wątpić [...]"

> i ona, ta wypowiedź, jest g...ucio warta. tak samo jak opinie innych dżihadowców, którzy wypisują

> tu teksty typu "fiaty som do dupy"

> dociera?

Ok nie bede sie kopal z koniem. TSI jest git TDI blee biglaugh.gif

Jedzmy gow..o miliony much nie moga sie mylic, kupujmy TSI - jest tego duzo i sie nie psuja w przeciwienistwie do 1.9 TDIsmirk.gif

A Fiat zacna marka mialem 5 i nie narzekalem palacz.gif

EOT.

Napisano

> Ok nie bede sie kopal z koniem. TSI jest git TDI blee

jak se tam chcesz. ja w domu mam dwa dizle... i na dokładkę fiata - zestaw jak przystało na fanboja TSI hehe.gif

> Jedzmy gow..o miliony much nie moga sie mylic, kupujmy TSI - jest tego duzo i sie nie psuja w

> przeciwienistwie do 1.9 TDI

tu też trafiłeś jak kulą w płot...

> A Fiat zacna marka mialem 5 i nie narzekalem

ja też miałem i mam fiaty, ale ja narzekam. wiesz czemu? bo żadna marka, szczególnie budżetowa, nie produkuje aut bez wad.

to się nazywa obiektywność ok.gif

Napisano

> ale tylko na papierze niestety

na papierze to zawsze bmw brylowało smile.gif

odnoszę się do raportów użytkowych.

Napisano

> na papierze to zawsze bmw brylowało

> odnoszę się do raportów użytkowych.

ja tez (co prawda tylko jednego egemplarza zlosnik.gif )

i multiair pali duzo zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

Tak jeszcze czuję się w obowiązku dopisać, bo skoro już rzuciłem temat to niech leci zlosnik.gif

Niespodziewanie jeździłem dzisiaj jeszcze tym 1.9 TDI w Octavii I o wadze 1270kg grinser006.gif.

Jazda normalna rodzinna niedzielno-weekendowa-kominowa, zrobione chyba jakieś 150km przez dobre pól dnia.

OI wg. kompa spaliła 5,5l i to bardzo fajny widok, tym bardziej że były momenty i "4" była z przodu,

a jazda była normalna.

Natomiast nie widzę opcji by w tych warunkach i tym stylu jazdy wspomniane 1.4 TSI spaliło więcej niż 6,5l.

Szczerze chciałbym nagiąć rzeczywistość na korzyść 1.9 TDI z przekory, ale jakbym nie liczył to inaczej mi wyjść nie chce.

Silnik ogólnie fajny i nie dziwię się, że przez ostatnie lata zdobył ogromną popularność, dobrze jedzie - mało pali ok.gif

Natomiast jest zadziwiająco głośny przy prędkościach 70-80km/h gdzie w Fabii w tym momencie jest błoga cisza.

Yaris Hybrid w moich oczach niszczy aktualnie obie jednostki jeśli chodzi o ekonomikę ok.gif

Szacuję jego spalanie na poziomie 3,5-4l dzisiaj.

Tak wiem, Fabia jest lżejsza o 27kg grinser006.gifzlosnik.gifwaytogo.gif

Bardzo jestem ciekaw tego nowego Clio 3l/100km i jak będzie możliwość to będą jakieś testy.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.