Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Wlew LPG pod tablicą rejestracyjną w zderzaku

Featured Replies

Napisano

Witam, czy ktoś robił taki patent, strasznie drażni mnie korek w zderzaku, przeniósłbym go pod tablice rejestracyjną ale nie wiem jakie zawiasy zastosować do tego. Najlepiej jakby ktoś konkretnego linka puścił. Chodzi o to, że tablica po podniesieniu do góry ma w tej pozycji zostać, po zatankowaniu spuszczam tablicę z powrotem na dół. Z tyłu zderzaka oczywiście zamontuję magnes.

Napisano

> Witam, czy ktoś robił taki patent, strasznie drażni mnie korek w zderzaku, przeniósłbym go pod

> tablice rejestracyjną ale nie wiem jakie zawiasy zastosować do tego. Najlepiej jakby ktoś

> konkretnego linka puścił. Chodzi o to, że tablica po podniesieniu do góry ma w tej pozycji

> zostać, po zatankowaniu spuszczam tablicę z powrotem na dół. Z tyłu zderzaka oczywiście

> zamontuję magnes.

hmm.gif Znaczy się wstydzisz tego że jeździsz na LPG hehe.gif,zamontuj normalnie pod zderzakiem a nie jakieś kombinacje wydziwiasz ok.gif

PS. ja jezdze na LPG waytogo.gif i żeby nie było nie wstydzę się tego

Napisano

> Witam, czy ktoś robił taki patent, ale nie wiem jakie zawiasy zastosować do tego. Najlepiej jakby ktoś

> konkretnego linka puścił. Chodzi o to, że tablica po podniesieniu do góry ma w tej pozycji

> zostać,

Ależ to jest bardzo proste - z wyjątkiem tego pozostawania tablicy w górze...

Bierzesz dwa kawałki czegokolwiek odpowiednio cienkiego i mocnego (blacha, tworzywo itp.) o wymiarach tablicy rejestracyjnej. Łączysz je na jednej krawędzi zawiasem widocznym na poniższym obrazku (do kupienia "na metry" jak i w krótkich odcinkach). Jedną część mocujesz do auta, do drugiej tablicę i prawie gotowe.

A nie myślałeś o odwrotnej sytuacji? Tzn tablica otwierała by się w dół, a w pozycji roboczej trzymał by ją magnesik neodymowy biglaugh.gif

286247827-zawiasmeblowy.png

post-109606-14352517360009_thumb.png

Napisano
  • Autor

hmmm, jest to jakiś pomysł, rozważę to zlosnik.gif

Napisano

> hmmm, jest to jakiś pomysł, rozważę to

Na Centomanii kilka aut ma taki patent, zapytaj tam. waytogo.gif

Napisano

Miałem w Cougarze.

Tablica była zamontowana w ramkę.

Do ramki przykręciłem dwa zawiasy jak poniżej.

Żeby dało się zatankować to podnosiłem tablicę do góry i spoko. ok.gif

Żeby tablica nie latała to przykleiłem (!) do zderzaka (pod dolną część tablicy) kilka małych magnesów.

Użytkowałem to przez ponad 2 lata i nie miałem żadnego problemu.

Nie miałem tam korka bo nie chciało mi się zakręcać, a wlew był zawsze czysty.

zawias_plaski_3_ni.jpg

Napisano

> Witam, czy ktoś robił taki patent, strasznie drażni mnie korek w zderzaku, przeniósłbym go pod

> tablice rejestracyjną ale nie wiem jakie zawiasy zastosować do tego. Najlepiej jakby ktoś

> zostać, po zatankowaniu spuszczam tablicę z powrotem na dół. Z tyłu zderzaka oczywiście

> zamontuję magnes.

mam u siebie

zawiasy zwykle pasowe albo jeden albo dwa kawalki

a jako mocowanie magnes przyklejony do tablicy oraz metlwa blaszka w zderzaku

a zostawanie tablicy w pozycji podniesionej jest.... calkowiecie zbedne - w czasie nalewania spiera sie o pistolet a w czasie zakrecanai korka... zazwyczaj trzyma je druga reka i jest to zazwyczaj reka pracownika obslugi stacji

Napisano

> Znaczy się wstydzisz tego że jeździsz na LPG ,zamontuj normalnie pod zderzakiem a nie jakieś

> kombinacje wydziwiasz

czekam az sam bedziesz sobie auto w zimie tankowal oink.gif , pomysl troche nie tylko o sobie ale tez o obsludzie stacji i zamonuj wlew w miejscu łatwo dostepnym i WIDOCZNYM podczas tankowania - jak mowia przepisy.

Napisano

> czekam az sam bedziesz sobie auto w zimie tankowal , pomysl troche nie tylko o sobie ale tez o

> obsludzie stacji i zamonuj wlew w miejscu łatwo dostepnym i WIDOCZNYM podczas tankowania - jak

> mowia przepisy.

hmm.gif A przepisy zabraniają montażu pod zderzakiem tak że widać wlew?

PS. W widocznym miejscu i wygodnym to na masce lub klapie bagażnika bym zamontował tylko nie wiem czy wolno zlosnik.gif

Napisano

> czekam az sam bedziesz sobie auto w zimie tankowal , pomysl troche nie tylko o sobie ale tez o

> obsludzie stacji i zamonuj wlew w miejscu łatwo dostepnym i WIDOCZNYM podczas tankowania - jak

> mowia przepisy.

a co ma piernik do wiartraka - wlew w niczym nie wadzi w wygodzie dostepu do niego dla obslugi stacji

Napisano
  • Autor

> a nie prościej w wlewie paliwa ?

Właśnie mam już zamontowany w zderzaku koło tablicy rejestracyjnej, przeniesienie do wlewu paliwa byłoby zbyt skomplikowane dla mnie.

Napisano

> czekam az sam bedziesz sobie auto w zimie tankowal ,

Zwłaszcza jeśli będzie tak jak w tym i 2 lata temu, w jeden dzień ciepło (śnieg topnieje), w nocy i na drugi dzień mocny mróz, auto całe pokryte lodem o grubości ok. 1cm sick.gif, miłego "odklejania" tablicy hehe.gif

Czekam tylko na wypowiedź Sibuj'a w sprawie chowania wlewu hehe.gifgrinser006.gif

Napisano

> Czekam tylko na wypowiedź Sibuj'a w sprawie chowania wlewu

Tzn? Że niby gołodupcy, gównożercy co się wstydzą?

Ciekawi mnie jak to jest, że np firmy montujące LPG w Niemczech z zasady montują wlew pod klapka wlewu paliwa. Zapytałem kiedyś jednego faceta dlaczego nie ma wlewu na zderzaku i wiesz co usłyszałem?

"po pierwsze nie dam sobie wiercić dziury w nowym zderzaku kosztującym kilkaset euro. Po drugie boję się co będzie gdy ktoś mi wjedzie w tył. Po trzecie to co właściwie chodzi?"

I w tym momencie mnie zamurowało bo zorientowałem się, że nie potrafię mu wytłumaczyć filozofii "na konia to się jakoś uzbierało, ale na żarcie do niego już nie".

Facet wysłuchał moich tłumaczeń, podrapał się w głowę a później mi powiedział, że kompletnie nie rozumie dlaczego miałby się wstydzić że tankuje Autogas do swojego Cayene Turbo S. Instalacje założył bo przy przebiegu jaki robi kalkulowało się wydać na nią kilka tysięcy euro. Kompletnie nie mógł zrozumieć dlaczego w opinii wielu moich rodaków (i nie tylko) fakt posiada pieniędzy ma zobowiązywać do szastania nimi na lewo i prawo a najlepiej wyrzucania ich przy każdej nadążającej się okazji.

I w sumie to dało mi do myślenia.

Napisano

> Tzn? Że niby gołodupcy, gównożercy co się wstydzą?

> Ciekawi mnie jak to jest, że np firmy montujące LPG w Niemczech z zasady montują wlew pod klapka

> wlewu paliwa.[...]

Nie, kompletnie nie o to mi chodziło, chodziło mi o to że ludzie cudują jak ten wlew schować "żeby na dzielni się nie śmiali", a potem osoby które tankują muszą praktycznie wchodzić pod auto żeby je zatankować screwy.gif

Uważam że wlew w zderzaku jest jak najbardziej ok (jeśli będę gazował auto to tam będzie wlew), tak samo jak pod klapką wlewu benzyny (choć często trzeba wkręcać adapter), ale chowanie pod zderzakiem na jakich dospawanych płaskownikach, albo pod tablicą kara.gifno.gif

Napisano

> Nie, kompletnie nie o to mi chodziło, chodziło mi o to że ludzie cudują jak ten wlew schować "żeby

> na dzielni się nie śmiali", a potem osoby które tankują muszą praktycznie wchodzić pod auto

> żeby je zatankować

> Uważam że wlew w zderzaku jest jak najbardziej ok (jeśli będę gazował auto to tam będzie wlew), tak

> samo jak pod klapką wlewu benzyny (choć często trzeba wkręcać adapter), ale chowanie pod

> zderzakiem na jakich dospawanych płaskownikach, albo pod tablicą

Kolega miał pod tablicą i sobie chwalił. Jedyny minus był taki, że z czasem tablica zaczynała latać na zawiasach.

Napisano

> Zwłaszcza jeśli będzie tak jak w tym i 2 lata temu, w jeden dzień ciepło (śnieg topnieje), w nocy i

> na drugi dzień mocny mróz, auto całe pokryte lodem o grubości ok. 1cm , miłego "odklejania"

> tablicy

nigdy nie mialem takiego problemu

a nawet jak tablica oklei sie lodem to

po pierwsze Twoim obowiazkiem jest zachowanie czytelnosci tablicy rejestracyjnej czyli i tak musisz ja oczyscic z lodu by byla czytelna - wiec juz lodu nie bedziesz mial na stacji

po drugie pukniesz byle czym w tablice i lod odleci - wiec tez po sprawia

moze nawet latwiej bedzie dostac sie do takiego wlewu niz do takiego ktory zostal bezposrednio pokryty lodem

Napisano

> ale chowanie pod

> zderzakiem na jakich dospawanych płaskownikach, albo pod tablicą

miales?

uwazam ze wlew pod tablca w niczym nie ustepuje jezeli chodzi o wygode dostepu czy inne rzeczy wlewoi czy w z derzaku czy pod klapka paliwa

ba... wlew pod zderzakiem czy pod klapka wyglada estetyczniej - przez to ze go nie widac

Napisano

> miales?

> uwazam ze wlew pod tablca w niczym nie ustepuje jezeli chodzi o wygode dostepu czy inne rzeczy

> wlewoi czy w z derzaku czy pod klapka paliwa

> ba... wlew pod zderzakiem czy pod klapka wyglada estetyczniej - przez to ze go nie widac

przepisy mowia

§ 5. Wlewy paliwa/zawory do napełniania zbiorników

powinny być umieszczone w miejscu łatwo dostępnym,

umożliwiającym napełnianie zbiorników

z zewnątrz pojazdu. Wlewy/zawory powinny być zamontowane

w sposób pewny oraz zabezpieczone

przed obracaniem się, jak również zanieczyszczeniem

i być widoczne podczas tankowania.

Dz.U. 2011 nr 104 poz. 607

jak masz pod zderzakiem a auto masz niskie to poprostu trzeba klekac do auta zeby zapiac pistolet. jesli wlew gazu masz tak ze pistolet zapinasz jakby "od spodu" to w razie nie zapiecia na 1 zabek gaz wali odrazu na rece zapinacego a nie jak w przypadku normalnego montazu na boki bo stoisz "za pistoletem". nie wiem czy kiedys ci psikło tym gazem ale mrozi profesjonalnie.

sporo osob sie wstydzi koreczka albo ma instalacje nie wbita w dowod. mysle ze samodzielne tankowanie paliwa by zlikwidowało problem "ukrywania korka POD autem"

Napisano

> tablice rejestracyjną ale nie wiem jakie zawiasy zastosować do tego.

Ten korek powinien być widoczny na błotniku i dodatkowo z lepką LPG na szybie...

Napisano

> sporo osob sie wstydzi koreczka albo ma instalacje nie wbita w dowod. mysle ze samodzielne

> tankowanie paliwa by zlikwidowało problem "ukrywania korka POD autem"

wiesz taki czarny korek na jasnym zderzaku to ładnie nie wygląda, więc wcale się nie dziwię że ludzie kombinują

sam bym nie dał tak zrobić, na szczęście u mnie jest dokładka z czarnego plastiku i korka nie widać smile.gif

inaczej byłby pod klapka wlewu

a można i tak grinser006.gif

p1030174y.jpg

Napisano

> Ten korek powinien być widoczny na błotniku i dodatkowo z lepką LPG na szybie...

screwy.gif Tak i jeszcze z wielką lepką na tylnej klapie sciana.gif,sam mam auto z LPG i wcale się nie wstydzę tego ok.gif,poprzednie miałem niestety tylko na Pb i niestety przy moich przebiegach nie było mnie stać (miasto ok 14l.trasa 9l) frown.gif,(obecne 11l /7,5l smile.gif)w ogóle co to tylko biedacy jeżdżą na LPG hmm.gif zazwyczaj właściciele ON prześcigają się w tym kto ma lepsze auto bo mu mniej pali hehe.gif

Napisano

> Tak i jeszcze z wielką lepką na tylnej klapie ,sam mam auto z LPG i wcale się nie wstydzę tego

Skoro tak, to w czym problem? Tak, pojazdy z LPG powinny być czytelnie oznakowane itd.

Chcesz taniej jeździć? Ok, ale dostosuj się do zasad korzystania z pojazdów z tym paliwem.

Napisano

> Skoro tak, to w czym problem? Tak, pojazdy z LPG powinny być czytelnie oznakowane itd.

hmm.gif W jakim celu bo za bardzo niewiem.gif

Większa siara przed Ryśkiem będzie czy co bo naprawdę nie kumam w jakim celu auta z LPG miały by być oklejane,no chyba że w celu reklamowym no to ok.gif

Napisano

> Tak, pojazdy z LPG powinny być czytelnie oznakowane itd.

Po co? niewiem.gif

Wytlumacz mi prosze, bo wiekszej bzdury dawno nie czytalem hahaha.gif

Jakos to poprawi bezpieczenstwo czy jak?

W sumie to idac Twoim tropem, diesle tez oklejmy, niech "lpg-owcy" i "pb-ciaze" wiedza ze auto przed nimi moze zaraz puscic mgielke i troche smrodu

Napisano

miałem kiedyś w sc ukrytu korek pod tablicą, nie wiem czy ostały mi się jakieś fotki, sprawdze w domu ok.gif

ja miałem z dołu tablicy dwa zawiasy, wąskie 3-4 cm ale za to troche dłuższe natomiast na górze tablicy miałem przykrecone dwie blaszki a w samym zderzaku na klej przyklejone na jakiś klej dwa magnesy. wszystko działało bez zarzutów kilka ładnych lat ok.gif

jedynie trza było czasem zawiasy przesmarować bo potrafiły sie przycinać

Napisano

> Skoro tak, to w czym problem? Tak, pojazdy z LPG powinny być czytelnie oznakowane itd.

Ja to bym nawet chciał żeby były dla nich osobne pasy ruchu (coś jak buspas ... a najlepiej dodatkowe drogi tylko dla pojazdów z LPG)

> Chcesz taniej jeździć? Ok, ale dostosuj się do zasad korzystania z pojazdów z tym paliwem.

a jakie są zasady korzystania pojazdów z tym paliwem?

Napisano

> W jakim celu bo za bardzo

By mogły być szybko rozpoznane np. ze względu na bezpieczeństwo i przestrzeganie zakazów parkowania/transportu w wielu miejscach.

Napisano

> a jakie są zasady korzystania pojazdów z tym paliwem?

1. Siedzisz cicho na AK

2. Na szybie z tylu zamiast/obok naklejki "pjonier" naklejasz lpg

3. Zawor do tankowania masz na wysokosci pasa, skierowany prostopadle do jezdni zeby gaz nie mrozil dloni oraz zebys przypadkiem korzonkow rowniez nie zlapal

Kase zaoszczedzona na pb oddaj panstwu, wyrzuc, zakop bo zes zlodziej i kombinator old.gif

Napisano

Kolega ma z tym problem? czerwona.gif

mar00ha

Napisano

> By mogły być szybko rozpoznane np. ze względu na bezpieczeństwo i przestrzeganie zakazów

> parkowania/transportu w wielu miejscach.

idąc tym tropem to każdy pojazd powinien mieć oznakowanie co do masy i prędkości, żeby było wiadomo czy nie łamie jakiś ograniczeń hmm.gif

pytanie po co ? od sprawdzania są odpowiednie służby a także regulaminy które świadomy użytkownik LPG powinien znać

tak jak zna PoRd skromny.gif

a tak przy okazji jakie to są zakazy ? poza garażami z kiepską wentylacją i promami to nie znam hmm.gif

takie obiekty mają inne ograniczenia i jakoś nie widzę "naznaczania" pojazdów, np wożących paliwo w kanistrze

Napisano

> wiesz taki czarny korek na jasnym zderzaku to ładnie nie wygląda,

Można pomalować pod kolor auta smile.gif

Napisano

> Można pomalować pod kolor auta

wszystko można, pytanie co jest łatwiejsze i tańsze

kupić/dorobić lakier, jaki to koszt ?

inna kwestia to trwałość takiego malowania

w każdym razie ja bym się nie zdecydował, wolał bym już gonić z końcówką i wlew mieć pod klapką

Napisano

> idąc tym tropem to każdy pojazd powinien mieć oznakowanie co do masy i prędkości, żeby było wiadomo

> czy nie łamie jakiś ograniczeń

Trzeba wprowadzić ze sto nowych przepisów o różnych obowiązkowych naklejkach i oznaczeniach na samochodach. Tylko w ten sposób poprawi się bezpieczeństwo i wreszcie zapanuje szczęśliwość narodu old.gif

Nie zauważyłeś że kolega Futrzak chce naklejkować innych, a sam wstydzi się w profilu napisać jakie auto ma/miał? grinser006.gif

Napisano

> idąc tym tropem to każdy pojazd powinien mieć oznakowanie co do masy i prędkości, żeby było wiadomo

> czy nie łamie jakiś ograniczeń

Zasadniczo to takie oznakowanie nawet jest dla części pojazdów.

> pytanie po co ?

Ze względów np. bezpieczeństwa.

> od sprawdzania są odpowiednie służby a także regulaminy które świadomy użytkownik

> LPG powinien znać

Patrząc po zachowaniu wielu kierowców z LPG to zdaje się świadomość rozmija się z rzeczywistością.

Zresztą nie tylko ich.

> tak jak zna PoRd

Jw.

> a tak przy okazji jakie to są zakazy ? poza garażami z kiepską wentylacją i promami to nie znam

Garaże podziemne (nie tylko te z kiepską wentylacją), promy, tunele itd.

Napisano

> Zasadniczo to takie oznakowanie nawet jest dla części pojazdów.

jakiej części ?

> Ze względów np. bezpieczeństwa.

a to pojazdy z LPG są niebezpieczne ?

> Patrząc po zachowaniu wielu kierowców z LPG to zdaje się świadomość rozmija się z rzeczywistością.

> Zresztą nie tylko ich.

> Jw.

dlatego to odpowiednie służby są winne, a nie użytkownicy

nawet jeśli auta na gaz miały by być różowe to nic by to nie zmieniło

> Garaże podziemne (nie tylko te z kiepską wentylacją), promy, tunele itd.

właśnie garaże z kiepską wentylacją, bo jakoś niektóre takich zakazów nie mają grinser006.gif

promy ... ile masz takich promów w PL ? bo te co ja znam to zabierają auta z LPG

j/w który tunel w PL ma zakaz wjazdu dla aut z LPG ?

Napisano

> Trzeba wprowadzić ze sto nowych przepisów o różnych obowiązkowych naklejkach i oznaczeniach na

> samochodach. Tylko w ten sposób poprawi się bezpieczeństwo i wreszcie zapanuje szczęśliwość

> narodu

Myślisz, że takie ironizowanie cokolwiek zmieni w zachowaniu wielu kierowców samochodów z LPG?

Zresztą takie uregulowania są stosowane w wielu krajach. Zastanawia mnie skąd taki alergiczna reakcja na fakt czytelnego oznakowania zasilania LPG. Pewnie taka sama jak krzyki po ustawieniu zakazów wjazdu dla pojazdów z LPG.

> Nie zauważyłeś że kolega Futrzak chce naklejkować innych, a sam wstydzi się w profilu napisać jakie

> auto ma/miał?

Zawsze mnie bawi odchodzenie pd meritum sprawy na "argumęty" ad personam. Złośniki przyklejają, rybki przyklejają, ale widoczność posiadania zasilania LPG to nagle jakiś problem...

Napisano

> Myślisz, że takie ironizowanie cokolwiek zmieni w zachowaniu wielu kierowców samochodów z LPG?

A jakie to są zachowania tych niedobrych kierowców? Jeżdżą bardziej niebezpiecznie czy co niewiem.gif

Napisano

> jakiej części ?

Np, przewożące różne niebezpieczne towary.

> a to pojazdy z LPG są niebezpieczne ?

LPG jest potencjalnie niebezpieczne.

> dlatego to odpowiednie służby są winne, a nie użytkownicy

> nawet jeśli auta na gaz miały by być różowe to nic by to nie zmieniło

Służby? A jak ma ktoś odróżnić samochód parkujący z LPG od takiego bez, skro wlew ukryty i jest zakaz?

> właśnie garaże z kiepską wentylacją, bo jakoś niektóre takich zakazów nie mają

Mylisz się - to, że niektóre zakazów nie mają nie świadczy o tym, że tylko te ze złą mają zakazy.

> promy ... ile masz takich promów w PL ? bo te co ja znam to zabierają auta z LPG

> j/w który tunel w PL ma zakaz wjazdu dla aut z LPG ?

Jak już piszesz o PL to mi wystarczy zakaz parkowania pojazdów z LPG w garażach, który bardzo często nie jest honorowany, albo go nie ma bo się zaraz krzyk podnosi.

Napisano

> Myślisz, że takie ironizowanie cokolwiek zmieni w zachowaniu wielu kierowców samochodów z LPG?

> Zresztą takie uregulowania są stosowane w wielu krajach. Zastanawia mnie skąd taki alergiczna

> reakcja na fakt czytelnego oznakowania zasilania LPG. Pewnie taka sama jak krzyki po

> ustawieniu zakazów wjazdu dla pojazdów z LPG.

> Zawsze mnie bawi odchodzenie pd meritum sprawy na "argumęty" ad personam. Złośniki przyklejają,

> rybki przyklejają, ale widoczność posiadania zasilania LPG to nagle jakiś problem...

Przyklejają grzybki, samolociki i rybki bo mogą, a nie muszą. Ja na swoim aucie nic nie przyklejam i nie potrzebuję jakiejś naklejki w oczojebnym kolorze informującej o LPG. Kapselek od tankowania nie wygląda dobrze na aucie. To nie kwestia wstydu, ale estetyki.

Argument wytoczony bije w Ciebie osobiście, bo to Ty osobiście proponujesz innym (a chętnie byś nakaz wprowadził). Chciałbyś dysponować cudzym mieniem, a sam własnego się wstydzisz.

Nie jest dla mnie żadnym argumentem w dyskusji to , że w innych krajach takie wymogi są. W USA w którymś stanie jest zakaz bzykania się łosi, a niedawno w PRL mieliśmy zniesioną własność prywatną. Wszędzie się znajdą debilizmy i nie trzeba zaraz wszystkiego kopiować "bo tam tak mają".

Przepisami samymi nic nie zdziałasz. Zawsze cierpią najbardziej Ci poprawni. O ilu słyszałeś przypadkach wysadzenia garażu przez auto z LPG? A o ile przypadkach podpalenia lasu przez palacza papierosów? Palacz jest oznaczony, widać że trzyma papierosa, nie ma problemu z jego identyfikacją. A lasy i tak płoną. Chciałbyś palaczy tatułować na czole? Co to zmieni?

Napisano

> Np, przewożące różne niebezpieczne towary.

to i cysterny LPG są oznaczane

> LPG jest potencjalnie niebezpieczne.

tak jak ON, noPB, czy cała reszta płynów w aucie, choćby kwas w aku

> Służby? A jak ma ktoś odróżnić samochód parkujący z LPG od takiego bez, skro wlew ukryty i jest

> zakaz?

a jak ma odróżnić ciężarówkę 10T od 15T ?

> Mylisz się - to, że niektóre zakazów nie mają nie świadczy o tym, że tylko te ze złą mają zakazy.

a o czym świadczy, dlaczego jedne mają a inne nie ?

> Jak już piszesz o PL to mi wystarczy zakaz parkowania pojazdów z LPG w garażach, który bardzo

> często nie jest honorowany, albo go nie ma bo się zaraz krzyk podnosi.

w takim razie przylep sobie 50, 60 i 90km/h bo zobacz ilu kierowców łamie ograniczenia prędkości 270751858-jezyk.gif

90.jpg

aaa i coś takiego jeszcze koniecznie, wszak wielu o tym zapomina

Piles-Nie-jedz_lightbox_full.jpg

Napisano

> Np, przewożące różne niebezpieczne towary.

> LPG jest potencjalnie niebezpieczne.

Jeżdżenie samochodem jest potencjalnie niebezpieczne, nieważne czy ten samochód napędzany jest LPG, ON, opałem czy benzyną.

Brniesz w ślepą uliczkę, zdajesz sobie o tym sprawę a mimo wszystko robisz to... hehe.gif

Napisano

> czekam az sam bedziesz sobie auto w zimie tankowal

i co ma sie stać zimą ? wytłumacz bo nie wiem o co chodzi Od ponad 10 lat mam wlew pod zderzakiem i NIGDY nie było z tym najmniejszego problemu

>pomysl troche nie tylko o sobie ale tez o

> obsludzie stacji

Jasssne. screwy.gif Będę od dziś jeździł z dźwigiem i podnosił auto żeby nalewacz nie musiał sie schylić facepalm%5B1%5D.gif Wiesz że to taka praca? Czasami wymaga by klęknąć albo sie schylić.

>zamonuj wlew w miejscu łatwo dostepnym i WIDOCZNYM podczas tankowania - jak

> mowia przepisy.

Mam tak od zawsze i od zawsze jest to legalne rozwiązanie. Gdyby było nielegalne to po pierwsze auto nie przeszło by przeglądu, po drugie policial.gif bez żadnego "ale" zabrała by dowód rejestracyjny. Mało tego było by polowanie na takie auta bo to od razu widać i nie trzeba sie motać jak np ze sprawdzaniem stanu opon. w/g mnie wlew jest WIDOCZNY. Jeśli uważasz inaczej podaj interpretcję tego przepisu na podstawie które uważasz że wlew pod zderzakiem jest niewidoczny a wiec nielegalny.

Napisano

> i co ma sie stać zimą ? wytłumacz bo nie wiem o co chodzi Od ponad 10 lat mam wlew pod zderzakiem i

> NIGDY nie było z tym najmniejszego problemu

> Jasssne. Będę od dziś jeździł z dźwigiem i podnosił auto żeby nalewacz nie musiał sie schylić

> Wiesz że to taka praca? Czasami wymaga by klęknąć albo sie schylić.

> Mam tak od zawsze i od zawsze jest to legalne rozwiązanie. Gdyby było nielegalne to po pierwsze

> auto nie przeszło by przeglądu, po drugie bez żadnego "ale" zabrała by dowód rejestracyjny.

> Mało tego było by polowanie na takie auta bo to od razu widać i nie trzeba sie motać jak np ze

> sprawdzaniem stanu opon. w/g mnie wlew jest WIDOCZNY. Jeśli uważasz inaczej podaj

> interpretcję tego przepisu na podstawie które uważasz że wlew pod zderzakiem jest niewidoczny

> a wiec nielegalny.

było już cytowane

Quote:

§ 5. Wlewy paliwa/zawory do napełniania zbiorników

powinny być umieszczone w miejscu łatwo dostępnym,

umożliwiającym napełnianie zbiorników

z zewnątrz pojazdu. Wlewy/zawory powinny być zamontowane

w sposób pewny oraz zabezpieczone

przed obracaniem się, jak również zanieczyszczeniem

i
być widoczne podczas tankowania
.

Dz.U. 2011 nr 104 poz. 607

pewnie że możesz się kłócić, jechać na inną stację, ale ... bardziej liczy sie zysk grinser006.gif

ile osób tankuje w rękawicach ? to też widać, a jakoś nikt się nie przejmuje

najlepsi są ci w ogrodniczych screwy.gif - to jest gorsze rozwiązanie niż gołe ręce, bo gaz "nasączy" szmatę i dłużej działa na skórę

(opinia znajomego który jakiś czas pracuje w branży)

nie ma się co ciskać, być może niedługo zacznie obowiązywać przepis o samodzielnym tankowaniu i wtedy będziesz się Ty schylał grinser006.gif

Napisano

> Przyklejają grzybki, samolociki i rybki bo mogą, a nie muszą. Ja na swoim aucie nic nie przyklejam

> i nie potrzebuję jakiejś naklejki w oczojebnym kolorze informującej o LPG. Kapselek od

> tankowania nie wygląda dobrze na aucie. To nie kwestia wstydu, ale estetyki.

Estetyki hehe.gifhehe.gifhehe.gif

To już wiem skąd ta argumentacja ad personam.

> Argument wytoczony bije w Ciebie osobiście, bo to Ty osobiście proponujesz innym (a chętnie byś

> nakaz wprowadził). Chciałbyś dysponować cudzym mieniem, a sam własnego się wstydzisz.

Będziesz chyba musiał poszukać lepszych argumentów hehe.gifhehe.gifhehe.gif Przecież ja nie muszę nawet mieć własnego samochodu - to jakiś wstyd?

> Nie jest dla mnie żadnym argumentem w dyskusji to , że w innych krajach takie wymogi są.

Masz rację, lepiej sprawę sprowadzić do absurdu i zapomnieć, ze np. LPG jest cięższe od powietrza itd. Masz rację, oni to wprowadzili z głupoty i złośliwości.

Napisano

> Trzeba wprowadzić ze sto nowych przepisów o różnych obowiązkowych naklejkach i oznaczeniach na

> samochodach. Tylko w ten sposób poprawi się bezpieczeństwo i wreszcie zapanuje szczęśliwość

> narodu

W Polsce niestety zamiast upraszczać przepisy, to siedzi cała masa debili, o przepraszam - managerów wyższego szczebla i duma, co by to jeszcze komu dowalić, a najlepiej jeszcze przy okazji z kasy dobrze oskubać.

> Nie zauważyłeś że kolega Futrzak chce naklejkować innych, a sam wstydzi się w profilu napisać jakie

> auto ma/miał?

Kilka lat temu w firmie, w której pracuję, zgłosiłem konieczność wymiany rozrządu, oleju itp. w służbowym samochodzie. Dostałem zwrotnego maila, że nie widzi się takiej konieczności. No cóż, widocznie miałem jakieś "widzimisie". Auto suma sumarum zatargałem do serwisu i zrobiono w nim co trzeba. A za jakiś czas dowiedziałem się, że gość, od którego dostałem maila nie zezwalającego na czynności serwisowe samochodu, NIE POSIADAŁ NIGDY AUTA. Fahofiec, normalnie fahofiec.

Napisano

> Masz rację, lepiej sprawę sprowadzić do absurdu i zapomnieć, ze np. LPG jest cięższe od powietrza

> itd. Masz rację, oni to wprowadzili z głupoty i złośliwości.

Benzyna też jest cięższa od powietrza. I co z tym zrobisz?

Napisano

> Jeżdżenie samochodem jest potencjalnie niebezpieczne, nieważne czy ten samochód napędzany jest LPG,

> ON, opałem czy benzyną.

Ja wiem, że łatwo sprawę sprowadzić do absurdu, ale LPG jest jednak niebezpieczniejszy - abstrahując już od jazdy, ale w czasie samego postoju. Nie ma tego problemu z CNG.

> Brniesz w ślepą uliczkę, zdajesz sobie o tym sprawę a mimo wszystko robisz to...

To jest autostrada wielopasmowa, a nie ślepa uliczka.

Napisano

> było już cytowane

.....

> i być widoczne podczas tankowania.

> Dz.U. 2011 nr 104 poz. 607

Ale to niczego nie wyjaśnia. Jak sie nalewacz schyli to widzi wlew podczas tankowania i przepis jest spełniony No chyba że jest jakiś przepis wykonawczy że tankować można tylko w pozycji stojącej. Wtedy cóż.... nalewacz musiałby podłączyć pistolet i stanąć w przypadku mojego auta ze 3 metry z tyłu żeby widzieć wlew pod zderzakiem i dopiero wtedy zacząć tankowanie. Tak czy inaczej uważam że skoro auto przeszło przegląd i to rygorystycznie przeprowadzony to nie widzę powodu by uważać że wlew pod zderzakiem jest nielegalny.

btw

ja bardzo chętnie sie poschylam. Nie uwłacza to mojej godności a przynajmniej nie zapomnę założyć korka albo jak go źle wkręce to będzie moja wina.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.