Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Biało niebieski proszek na klemie dodatniej

Featured Replies

Napisano

Witam i sie zapytam gdyz pierwszy raz z takim czyms sie spotykam smile.gif

Otóż na klemie dodatniej od akumulatora zauwazylem ze zbiera sie bialo niebieski proszek frown.gif i teraz pytanie co z tym zrobic i czego mozna sie spodziewac w najbliższym czasie ???

Napisano

> Witam i sie zapytam gdyz pierwszy raz z takim czyms sie spotykam

Polej gorącą wodą to zniknie wink.gif

Powinieneś zadbać o klemy. Szczotka druciana ,odpowiedni smar czy spray i po problemie.

HanYs

Napisano

Może ale podkreślam nie musi to być objawem rozszczelniającego się akumulatora. Zobacz czy oprócz tego powoli nie żre Ci klemy. Miałem osobiście taki przypadek

Napisano

Tak jak Hanys napisał potraktować gorącą wodą, ALE UWAGA !!! Nie wdychać oparów !!!

I zadbać o klemy, jeżeli nalot będzie powracał to akumulator może mieć mikro nieszczelności przy słupkach lub ogólnie źle się w nim dzieje

Napisano

> czego mozna sie spodziewac w najbliższym czasie ???

U mnie zawsze było to ostrzeżenie od akumulatora "przy najbliższym przymrozku idę na emeryturę - poszukaj następcy".

Owszem, możesz lać wodą, smarować wazeliną, okadzać kadzidłem - ale moje wieloletnie doświadczenie pokazuje że trzeba uwzględnić w budżecie wydatek na akumulator.

Napisano

> U mnie zawsze było to ostrzeżenie od akumulatora "przy najbliższym przymrozku idę na emeryturę -

> poszukaj następcy".

nie potwierdzam

mam tak na kilku akumulatorach od lat, na jednym nawet od nowości (nie chciało mi się reklamowac) i żadych negatywnych objawów poza tym, że raz na kilka miesięcy musze oczyścić klemy i bieguny nie ma.

a samo czyszczenie to zadna filozofia.

na kilkanaście minut mocze w wodzie i jest ok.gif

Napisano

zależy w którym miejscu, jak przy czopie czy bolcu to możliwe, że aku jest gdzieś nieszczelny- bynajmniej jeden z moich tak miał, a klema była czysta wink.gif Natomiast kilka razy miałem tak, że tylko klema miała nalot- jeżeli żadnym preparatem się nie potraktowało to jest możliwość, że się pod wpływem powietrza miedź utlenia- popatrz na dachy niektórych budynków krytych miedzią wink.gif

Oczyścić nalot i zwykłymi środkami potraktować dostępnymi w motoryzacyjnym, nawet WD 40 daje radę i dobrze zamocować klemę z biegunem ok.gif

Napisano

...

> Otóż na klemie dodatniej od akumulatora zauwazylem ze zbiera sie bialo niebieski proszek i teraz

> pytanie co z tym zrobic i czego mozna sie spodziewac w najbliższym czasie ???

Pęknięta obudowa akumulatora wokół klemy. Gdybyś się przyjrzał z bliska w ostatniej fazie ładowania zobaczyłbyś malutkie pęcherzyki kwasu wydobywające się wokół klemy. Kwas zżera klemę.

Akumulator może być całkowicie sprawny, tyle, że klemę trzeba będzie co jakiś czas wymieniać.

Pozdrawiam.

Napisano

> oczyścić i nasamrować np. wazeliną techniczną klemę Jest to tlenek miedzi Klema jest miedziana i

> się utlenia

klema jest mosiężna:)

Napisano

> klema jest mosiężna:)

czyli stop cynku i miedzi.

Napisano

> czyli stop cynku i miedzi.

który utlenia się w zupełnie inny sposób niż czysta miedż. Nie tworząc żadnego osadu, a jedynie nieznacznie zmieniając barwę.

Napisano

> który utlenia się w zupełnie inny sposób niż czysta miedż. Nie tworząc żadnego osadu, a jedynie

> nieznacznie zmieniając barwę.

to nie miejsce na takie wyjaśnienia ale: widzisz różnicę między wpływem powietrza na mosiądz i kwasu siarkowego na mosiądz? czy wtedy powstają takie same produkty?

Napisano

> a ja kupowałem miedzianą i co teraz?

hmmmm hmm.gif więc teraz nie pozostaje mi nic innego jak tylko.... wymięknąć chipsy.gif

Napisano

> Może ale podkreślam nie musi to być objawem rozszczelniającego się akumulatora. Zobacz czy oprócz

> tego powoli nie żre Ci klemy. Miałem osobiście taki przypadek

Moja wczoraj została mi w rekach ,chyba z tego proszku. zlosnik.gif

Napisano

> klema jest mosiężna:)

A mosiądz to z czego jest, z plastiku? Koroduje tak samo, tylko przewodzi gorzej.

Napisano

A ja mam ołowiane klemy - no i co mi zrobicie?

Napisano

> A ja mam ołowiane klemy - no i co mi zrobicie?

Można też zamontować pozłacane yikes.gif, nie powinny korodować hmm.gif np takie

Napisano

> Można też zamontować pozłacane , nie powinny korodować np takie

Eee..., warstwa złota jest nałożona galwanicznie, bardzo cienka i na pewno szybko się uszkodzi. Klemy należy robić na zamówienie u jubilera, z litego złota. Ewentualnie może być platyna.

k. wink.gif

Napisano

> A ja mam ołowiane klemy - no i co mi zrobicie?

Wygrałeś toster, grasz dalej? zlosnik.gif

Napisano

> Można też zamontować pozłacane , nie powinny korodować np takie

To tak jak azot w oponach.

Kleme wystarczy przetrzeć papierem ściernym, przykręcić mocno i pokryć smarem.

Napisano

> To tak jak azot w oponach.

Nie widziałem w tym sensu, dopóki nie poczytałem o pompowaniu

kół wózków samolotu...

Napisano

> Nie widziałem w tym sensu, dopóki nie poczytałem o pompowaniu

> kół wózków samolotu...

to chyba jednak "troche" inne warunki zastosowania

Napisano

> Nie widziałem w tym sensu, dopóki nie poczytałem o pompowaniu

> kół wózków samolotu...

Zobaczysz sens jak pojedziesz samochodem na wysokości przelotu samolotem. Na powierzchni ziemi sens jest tylko dla gumiarza, bo zarobi na pompowaniu dychacza od koła.

Równie dobrze możesz w kołach zmieniać powietrze z letniego na zimowe.

Napisano

> To tak jak azot w oponach.

> Kleme wystarczy przetrzeć papierem ściernym, przykręcić mocno i pokryć smarem.

Smarem lepiej nie. Lepsza wazelina techniczna. 893goodvibes.gif

Napisano

> Smarem lepiej nie. Lepsza wazelina techniczna.

Czemu nie smarem?

Napisano

> Czemu nie smarem?

bo sobie można ręce upaćkać hmm.gif

Napisano

> Smarem lepiej nie. Lepsza wazelina techniczna.

Wazelina to też smar.

k.

Napisano

> bo sobie można ręce upaćkać

Nie, rękawiczki mam w samochodzie, z napyloną gumą z jednej strony.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.