Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Mini test:2012 Toyota Land Cruiser 70s series,4.5l V8 DIESEL

Featured Replies

Napisano

Mini test Toyota Land Cruiser 70 series

Wstepbyl bardziej romantycznylizak.gif - "Za 7 lasami, za siedmioma gorami .. etc" Echooniee.giflizak.gif[...]

Bedzie zyciowo ... old.gif[...]

20,000 km ode mnie zyje sobie paru religijnych user-owlizak.gif[...] "Diesel religion"zlosnik.gif... Musze przyznac, rozwalil mnie "religijnie"270747800-sex.gif jeden user ostatnio na HPsmirk.gif[...]

Post: "PL a grube brzuchy religijnych kaplanowlizak.gif i glupie owieczkichaja.gif"

Odp: "A u was to murzynow bijaangryfire.gif" (pardon Aborygenowzlosnik.gif)

Wiec pragne doniesc, ze mulher.gif aka zona.gif ma sie dobrze i wcale jej nie chaja.gif, wrecz przeciwnie270747800-sex.gifcfaniaczek.gif[...]

Tak samo z relgijnymi inaczej -Diesel.

chaja.gif"My to EU - i jedyny sluszna wiara to Diesel, szczegolnie w Der Pasniku, jak ktos napisal "na gnojowke"zlosnik.gif[...]"

Cozziew.gif - fakty, sa takie, ze 90% swiata uwaza, ze Diesel w aucie osobowym to wymysl EU systemu podatkowego...

Reszte pewnie z czasem bedzie jak ... Grecjazlosnik.gif - tak dobrze zarlo i zdechlo. zlosnik.gif[...]

Wiec odpowiem, nie Diesel to nie zlo, wrecz przeciwnie, smirk.gif jak wszystko ma swoje zastosowanieold.gif[...]

[...] a coz, ze "Diesel trzeba nauczyc sie jezdzic i zaadaptowac" old.gif, coz...ziew.gif, nie widze powodu dlaczego mam sie adaptowac do zarcia ... guana, "bo my w EU je zremy" food.gif.

Coz przykro mi, ze nie stac niektorych na utrzymanie auta ...

Wiec z powrotem do bajkizlosnik.gif[...]

cimg9533x.jpg

W sumie sam niewiem.gif jak zaczacidea.gif[...], czasu mam i statnio nie wiele i pare testow rozpoczetych, ale postanowilem skonczyc ten o ... legendziewink.gif[...]

A wiec za gorami, za lasami ... french connection UKklnie.gif to nie ta bajkazlosnik.gif[...]

[...]Land Cruiser 70 series produkowany nieprzerwanie od 1984 roku, niezmiennie terenowy kon roboczywaytogo.gif[...]

Wbrew pozorom, ze jestesmy nowoczesnym krajemhmm.gif, ale majacym swoja specyfike. Ilosciowo idea.gif wiekszosc drog bedzie wygladac tak ...

off_roading_in_the_crichton_australian_outback.jpg

[...] albo takzlosnik.gif

1271489995_2002.jpg

(no i teraz wyobrazmy sobie Pasnika w TDI jadacego w Outbackhahaha.gifzlosnik.gif[...])

Co ma swoje odzwierciedlenie w specyfikacji lokalnej... np. Subaru Liberty X. hmm.gif[...] - czyli Outback sedanzlosnik.gif, bo nigdzie na swiecei nie przyda sie 250mm od ziemi (w PRC sie przyda, tam tez sprzedajawink.gif)

Subaru_Liberty_X_large.jpg

Rynek

22,000,000 jest nasidea.gif, srednio na rok sprzedaje sie 1,000,000 nowych aut. Czyli co srednio 20 z nas kupuje auto ... Rynek jest zdrowy, konkurencyjny, ceny detaliczne, sa rekomendowaneidea.gif i sugerowane, czyli do negocjacjilizak.gif[...]

Popatrzmyhmm.gif, za 9 miesiecy 2012 roku sprzedazy mamyidea.gif:

1. Mazda3 - 32,434 sprzedanych sztuk - 3.9% rynku

2. Toyota Hilux - 31,064 - 3.8%

3. Toyota Corolla - 28,089 - 3.4%

4. Holden Commodore - 23,226 - 2.8%

ale wezmy to co mnie interesuje 001.gif[...]

12. Toyota Prado - 13,239 - 1.6% - czyli Land Cruiser 150 series

[...]

31. Toyota Land Cruiser - 8,109 - 1.0% czyli Land Cruiser 200 series

[...]

43. Toyota Land Cruiser Ute - 5,937 - 0.7% - 70s series[...]

Czyli, dalej auto ktore ma konstrukcyjnie 30 lat sie dobrze sprzedajehmm.gif[...]

Dla fanboy-ow Pasnikacfaniaczek.gif, pozycja 64

VW Passat 3,782 - 0.5%.

Przykro mi buu.gif, ze bedzie rozczarowanie, ale to mieszanina wersji benynowych i gnojowkowych love_4.gif[...]

Wracajac jednak do tematuskromny.gif[...] Mozna spokojnie zalozyc, ze do konca 2012 sprzeda sie 9,000 sztuk, 70ty series ..., a wiec 9,000 Diesel z 4.5l V8 na pokladzie...zlosnik.gif[...]

img1278fx.jpg

Klient nie moze sie mylic...

Gdy popatrzy sie dokladnie pod skore, to zobaczy sie zmiany do oryginalu. Zmiany w 70 series sa jak dobre wino, czyli czeba na nie czekac, ale wartoold.gif[...]

Jesli jednak nastepuja to Toyota powaznie traktuje odpowiedzi klienta i wszelkie zmiany sa w zasadzie "na zyczenie" user-owwaytogo.gif[...]

Jak nazwa wskazyjewink.gif Toyota jest przyjacielem czlowieka pracujacegospy.gif[...]

cimg9507.jpg

Working_Class_by_carts1.jpg

Pamietam kiedy Toyota przeszla od 75 series do 78 series, wtedy zaczynalem nimi w zasadzie jezdzic (tak Dieselzlosnik.gif) i porawilo sie zawieszenie oraz kabina urosla[...] Wszyscy ktorych znam wlasnie narzekali na kabine ...lizak.gif[...]

W 2007 4.2l Turbo Diesel zostal zastapiony 4.5l V8 Turbo Diesel w zeszlym roku doszedl ABSzlosnik.gif, a w tym roku pojawila sie nowa wersja nadwozia - Dual Cab Ute[...]

Toyota_Landcruiser_70_large.jpg

Mozna w zasadzie zapytac dlaczego to sie dalej sprzedajehmm.gif???

Na twarz przychodzi usmiech, kiedy pomysli sie, ze to my wymyslilismy Ute/Pick -up. Jezdzac przez Oz widzi sie, ze nie zaleznie od wieku, Land Cruiser kroluje. 001.gif[...]

Lata 60, 70, 80, ... czyli auta ktore maja po 50 lat, jezdza i jezdza, obslugujac farmy, dostarczajac poczte, pilnuja prawa[...], wszedzie gdzie sie popatrzy Land Cruiser nie umieraold.gif[...]

xlarge.jpg

7822882930_e7e5723c3d_z.jpg

5350131285_0a2b88421e_z.jpg

Mozliwe, ze to my wymyslilismy Ute, ale Toyota nauczyla sie robic najtwardsze i niezniszczalne ... Motto::

Quote:

"toughness and reliability"

[...] ma tu dalej zastosowanie [...]

imag1416t.jpg

Bedac daleko od domu i budzac sie rano, czasami ciezko znalesc wlasne auto893goodvibes.gif[...]

cimg9487e.jpg

Zdarzylo mi sie pare razy ok 4 am pchac kluczyki nie do swojegozlosnik.gif[...]

serce.gif Silnik

4.5-litre V8 turbo diesel przypelz do 70s series w 2007. Pamietam pierwsze wrazenia, i byly doscpozytywnehmm.gif, potem zrobilem 4,000km, potem 6,000 i tak co roku ...lizak.gif[...] i w zasadzie polubilismy sie od poczatku ...waytogo.gif[...]

cimg9472.jpg

151kW mocy i 430Nm, dystrybucja via 5 s manualadmin.gif[..]

cimg9473h.jpg

Napewno co sie wyroznia to filter zlosnik.gif, jego wielkosc czasami zaskakuje tych co otworza silnikwink.gif[...]

img9867p.jpg

Klekot dalej slychac, ale i 8 cylindrowlizak.gifwaytogo.gif[...]

Kabina sie nie za bardzo wyciszona, wiec mozna powiedziec, ze jedzie sie z Dieselzlosnik.gif[...]

img9869u.jpg

Szczyt270747800-sex.gif torque jest od 1200rpm 3200rpm i to czucwaytogo.gif, porownujac np do jazdy HiLux 3.0D, to mozna wiec powiedziec (oj, ze HiLux stoi w miejscupad.gif)[...]

Czuc to szczegolnie jak cos sie ma na ogonie (do 3.5 t), wiele razy ciagnac geny na ogonie, o malo go gdzie po drodze nie zostawilemzlosnik.gifwink.gif[...]

129_0701_01_z+2006_toyota_land_cruiser+front_view_towing_jeep.jpg

ikonka_photo2.gif z www, Jeep na ogoniewink.gif

(Sorry Stebelwink.gifzlosnik.gif)

Wnetrze

Kurz i brod893goodvibes.gif - tym zyje Land Cruiserwaytogo.gif[...]

img1794qe.jpg

Work Mate - jest wyscielony luxusowozlosnik.gif, czyli generalnie po powiedzmy 4-6 tyg w pracy biore wiaderko wody i leje, po siedzeniach, po kabinie. 5cm wody wyplukuje wszystkolizak.gif[...]

img1795ta.jpg

Zacznijmyzlosnik.gif. Auto w rekomnedowanej cenie detalicznej $58,000, a zegarka brakhahaha.gif[...]

img9705g.jpg

Na pocieszenie jest Bluetoothzlosnik.gif, tak jakby w bush byl jakakolwiek mozliwosc komunikacji oprocz sat phonezlosnik.gifhahaha.gif[...]

Przydaje sie jednak, zeby dac muzyke z iPodwaytogo.gif[...]

Siedzenia po zrobieniu w nich 1,000 km dziennie daja o sobie znac, d..a sie poci jak na zewnatrz 40Clizak.gif[...]

W wersji Wagon, mimo, ze z tylu nie jezdzilem, moge sie zalozyc, ze sa tak samo nie wygodne jak drive.gif[...]

img1797nz.jpg

Prostota przede wszystkim, jednak lata konstrukcji daja czasami o sobie znacbuu.gif[...]

Ergoniomia w sumie jednak nie jest wszedzie taka zlahmm.gif

Lewarek zmiany biegow mimo swojej przerazajacej wielkoscipanic.gif jest bardzo wygodnywaytogo.gif[...] wrecz na wyciagniecie rekizlosnik.gif

img9668n.jpg

img9706e.jpg

Bagaznik, jaw w typowym 4WDhmm.gif, nic specjalnego, z 6 trupow wejdziealien.gif, ale podejrzewam, ze busted.gif je szybko zobaczyzlosnik.gif[...]

img9671z.jpg

Wrazenia z jazdy

Tym razem zrobilem w LC 70 ciut ponad 4,000kmhmm.gif, przed X-mas bedzie dodatkowe 6,000 km. W rok rok to samoziew.gif[...]

imag1473k.jpg

Wiec chyba (Achtung, Achtung Ozi ma prawo do opini o Dieselold.gifzlosnik.gif) cos moge o Diesel powiedziec, (zaraz bedzie chaja.gif) panic.gif... ale sie bojesmirk.gif[...]

No wiec, hmm.gifold.gifold.gif, w tej wersji nie ma dodatkowego tanku paliwa, standardowe 90l.

Jezdzac caly czas po Highways z GPS = 110 -140 km/h z 90l uzyskuje sie ok 470-490kmzlosnik.gif, i to z napedem na dwoch kolachpanic.gif[...] Srednio wychodzi ok 18l na 100kmsmirk.gif

cimg9726.jpg

Tak, Diesel potrafi spaliczlosnik.gif, czeka mnie teraz smierc na koscielnym stosieold.gif od kaplanow "Diesel religion"lizak.gif[...]

Co ciekawe, tam gdzie LC czuje sie naprawde dobrze czyli w terenie (mode 4H), jest to ok 530-550 z baku (sprawdzone dokladniezlosnik.gif) bo uzupelnianie z dodatkowych wiezionych 20l puszek benzyny893goodvibes.gif[...]

Srednio wychodzi ok 15-16l na 100kmlizak.gif

cimg9684.jpg

Coz - najglosniej beda zaraz krzyczec ci co nigdy tym autem nie jezdzilismirk.gif[...]

Jedna rzecz jaka drazni to wszechobecny szum wiatru przy V wiekszych niz 95km/h. Ciezko rozmawiacbuu.gif[...]

Silnik jest love_4.gif[...] Bez problemu reaguje na gaz, auto jest powolne, ale lag (taaaaaak Diesel ma lagspineyes.gif) jest prawie nie wyczuwalny, bo i pojemnosc i 8 cylindrow robia swoje. Od 1,400 rpm daje sie zauwazyc, ze auto najlepiej czuje sie od tego poziomu.

Wszystkie biegi wchodza recznie, prawie tak dobrze jak DSGhahaha.gifwink.gif, czasmi na Highways brakuje 6 biegu, ale w terenie wiadomo dlaczego.

Generalnie rusza sie jak ciezarowka z 2ki893goodvibes.gif, a jak elastryczny jest silnik, to wlasciwie mozna ruszac z 4 i 5zlosnik.gif[...]

Po prostu swietna kombinacja i skrzyni i silnikawaytogo.gif[...]

Auto nie jest demonem przyspieszniazlosnik.gif, ale ciaaaaaaaaaagniepanic.gif [...], niestety zawieszenia daje o sobie znac, znow komfort a wlasciwosci w terenie, postawiono na prostote i wlasciwie komfortu brakwink.gif[....]

Zaok.gif i przeciwno.gif

- Silnik lizak.gif,

- W porownaniu do pre 2001 model zwiekszona kabinawaytogo.gif,

- zawieszenie,

- to co potrafi auto w tereniewaytogo.gif

img9871k.jpg

"-" no.gif

-prymitywne wnetrze,

-brak zegarka w aucie za $60khahaha.gifwink.gif,

- Sterowanie jak furmankazlosnik.gif,

- styl z lat 80tychsmirk.gif[...]*

img9870x.jpg

Ile?

Mniej niz srednia roczna pensja idea.gif[...]

img9874u.jpg

Text & ikonka_photo2.gif by Ozi

No dobra ide na plazezlosnik.gif, wiec zakonczenie nijakie, ale mi sie spieszysmirk.gif30.GIF[...] ale jak widac Diesel moze byc swietny, tam gdzie jest jego zastosowanie.

Przykro mbuu.gif, ze musicie tym jezdzic w autach osobowychswiety.gif[...] biedacy..love_4.gif[...]

Napisano

> Napewno co sie wyroznia to filter , jego wielkosc czasami zaskakuje tych co otworza silnik[...]

eee to chyba jest intercooler?

Napisano

Caly czas nie moge zrozumiec, jak Ty jezdzac z takimi predkosciami, masz tak duze spalanie. Moze jezdzisz tylko max na trzecim biegu? hmm.gif

Napisano

Ozi masz super towar.

Nie badz zyla. Podziel sie fly.gifpalacz.gif

zeby nie bylo ze licznik nabijam bez sensu: jezdzilem po Afryce zajezdzona oryginalna 70tka... Silnik diesel ledwo zipal ale jak juz wszystkie isuzu, terrano, prado klugery i inny crap odmawial posluszenstwa - 70tka chetnie pomimo wieku brala sie do roboty. ostatnia prawdziwa toyka...

Napisano

> Caly czas nie moge zrozumiec, jak Ty jezdzac z takimi predkosciami, masz tak duze spalanie. Moze

> jezdzisz tylko max na trzecim biegu?

a czego sie spodziewasz po 4,5!! litrowym silniku w czyms o ksztalcie kostki mydla? Osiagi przy takim silniku to ma zerowe wiec postawiono na niezawodnosc.

Ja sie dziwie, ze u nich pakuja takie silniki, kotre nigdzie sie nie sprzedaja bo sa bez sensu. W sumie nie widzialem ani jednego testu OZIego z jakims nowoczesnym dieslem.

A klekota kupuje sie z oszczednosci. Paliwo tansze, w naszych warunkach pali zdecydowanie mniej to ludzie kupuja.

Napisano
  • Autor

> Ozi masz super towar.

> Nie badz zyla. Podziel sie

Alez chetnie, sam nie wypaleganja.gif[...] Ale ... Przeciez chyba mamy z tego samego zrodlawink.gifzlosnik.gif[...] z EU od "bialego"wink.gif*

> zeby nie bylo ze licznik nabijam bez sensu: jezdzilem po Afryce zajezdzona oryginalna 70tka...

> Silnik diesel ledwo zipal ale jak juz wszystkie isuzu, terrano, prado klugery i inny crap

> odmawial posluszenstwa - 70tka chetnie pomimo wieku brala sie do roboty. ostatnia prawdziwa

> toyka...

I tu sie zgadzamywaytogo.gif, nie bez powodu to jest nazywane "Taliban Wagen" Jakos nie widzialem, zeby Amarok TDI krolowalzlosnik.gifwink.gif[...] W Afryce jeszcze zadnego nie spotkalempanic.gif[...]

Toyota%20wars6.jpg

Z reszta HiLux to samo ...

79fb811e44d8e57eb831ed0a0770af9b.jpg

Chyba nie ma lepszej reklamy dla Toyota niz Talibans001.gif[...]

* to zart oczywisciewink.gif[...]

Napisano

> a czego sie spodziewasz po 4,5!! litrowym silniku w czyms o ksztalcie kostki mydla? Osiagi przy

> takim silniku to ma zerowe wiec postawiono na niezawodnosc.

> Ja sie dziwie, ze u nich pakuja takie silniki, kotre nigdzie sie nie sprzedaja bo sa bez sensu. W

> sumie nie widzialem ani jednego testu OZIego z jakims nowoczesnym dieslem.

> A klekota kupuje sie z oszczednosci. Paliwo tansze, w naszych warunkach pali zdecydowanie mniej to

> ludzie kupuja.

Ja wiem ile moze spalic klekot - nawet tak duzy. Ale toto pali wiecej niz moja turbo bena w miescie. To nie mozliwe (IMO)

Napisano

> Ja wiem ile moze spalic klekot - nawet tak duzy. Ale toto pali wiecej niz moja turbo bena w

> miescie. To nie mozliwe (IMO)

wystarczy jezdzic dieslem jak benzyna i bedzie tak palil. Trzymaj pod 4 tys obrotow to zobaczysz zlosnik.gif

Po prostu jest tak jak ktos w watku nizej napisal. Oni tym nie potrafia jezdzic oszczednie. Wydaje sie im, ze kazdy silnik pracuje tak jak wolnossaca benzyna i tak nim jezdza. Potem jest, ze glosno, ze nie przyspiesza, ze nie reaguje na gaz... no i duzo pali

Dieslem sie jezdzi inaczej niz zwykla benzyna i tyle. Kwestia dostosowania sie do typu pojazdu jakim sie jezdzi.

Napisano
  • Autor

> Caly czas nie moge zrozumiec, jak Ty jezdzac z takimi predkosciami, masz tak duze spalanie. Moze

> jezdzisz tylko max na trzecim biegu?

1. Masa

2. Ksztal auta

3. zawieszenie

4. opony

5. V8

Porownuje na wlasnej codziennej skorze 3.5l V6 200kW i 4.0l V6 200kW. 3.5l spokojnie mi palil 10l na 100 km.

4.0l pali mi jakies 12l - 20% wiecej [...] ale co sie dziwiczlosnik.gif, oplywowosc auta + roof racks robia swojelizak.gif[...]

321.jpg

Napisano
  • Autor

> Ja wiem ile moze spalic klekot - nawet tak duzy. Ale toto pali wiecej niz moja turbo bena w

W Pon wieczorem powinien miec wiecej czasulizak.gif - wrzucimy wszystkie rachunki za Diesel i ilosc kmsmirk.gif[...]

Zobaczymy jaka srednia wyjdzie, sam jestem ciekawyzlosnik.gif[...]

Dwa mozliwesmirk.gif - dwa LC 70s series operujace 200-400km od siebie, idea.gif[...] Jeden za drugimhmm.gif, wyniki zawsze sa takie same[...]

Napisano
  • Autor

[...]

> Dieslem sie jezdzi inaczej niz zwykla benzyna i tyle. Kwestia dostosowania sie do typu pojazdu

> jakim sie jezdzi.

Ale przeciez oto chodzi, zeby sie nie meczyczlosnik.gif, ale spostrzezenie trafnewaytogo.gif, ze Diesel sie nie kupuje dla oszczednosci, Diesel sie kupuje bo na farmie wszystko jest Diesel, Diesel sie kupuje do ciagniecia ... przyczep, generatorow, wszystkiego [...]

Ot inne warunki 001.gif[...], wiec wmawiani mi, ze "mam sie dostosowacdo EU" .

Jak nie oczekuje EU, zeby sie dostosowala do mnie, to gloszenie prawd, ze male TDI to najlepsze auto, i w ogole brak jakiejkolwiek dziury bo jezdzic nie umieja ... jest zlosnik.gif[...] bledneold.gif[...]

Napisano

> [...]

> Ale przeciez oto chodzi, zeby sie nie meczyc, ale spostrzezenie trafne, ze Diesel sie nie kupuje

> dla oszczednosci, Diesel sie kupuje bo na farmie wszystko jest Diesel, Diesel sie kupuje do

> ciagniecia ... przyczep, generatorow, wszystkiego [...]

to kup diesla z automatem. Nie bedzie potrzeby adaptacji do rodzaju silnika. Tylko u Was sa kretynskie diesle z jeszcze gorszymi automatami. Nie wiem co kieruje producentami aby wstawiac takie cos do sprzedazy - chyba po to zeby zanotowac strate.

> Ot inne warunki [...], wiec wmawiani mi, ze "mam sie dostosowacdo EU" .

> Jak nie oczekuje EU, zeby sie dostosowala do mnie, to gloszenie prawd, ze male TDI to najlepsze

> auto, i w ogole brak jakiejkolwiek dziury bo jezdzic nie umieja ... jest [...] bledne[...]

Piszesz na polskim forum, a Polska jest w EU. To Ty powinienes lekko stonowac swoje posty i dopasowac sie (chociaz troche) do naszej specyfiki.

W tym kraju diesle pala mniej niz benzyny i mocno sie to przeklada na koszt utrzymania auta. Sa inne wersje silnikowe zestwione z innymi skrzyniami biegow. Najprawdopodobniej nawet czyms takim nie jezdziles. Faktem niezaprzeczalnym jest to, ze diesle maja inny sposob pracy, przebieg mocy i momentu niz benzyny. Czesc z tego zalatwia skrzynia biegow a czesc musi zalatwic kierowca dostosowujac sie do tego czym jezdzi. Inaczej sie jezdzi malym autem miejskim, inaczej malym autem z turbobenzyna a jeszcze inaczej autobusem. Po to mamy inteligencje zeby jej uzywac a nie jak malpa bezmyslnie powtarzac wczesniej wyuczone zachowania.

Napisano

Jezu coś ty się tak tych passatów w TDI uczepił. Gdzie Ty masz tych wyznawców? Przecież chyba nie na AK, tu tylko fiat i fiat wink.gif

Jak zawsze fajny tekst - super auto na Wasz specyficzny rynek smile.gif

Napisano
  • Autor

> to kup diesla z automatem.

No wlasnie nad tym myslezlosnik.gif[..] To mi sie zarzuca, ze ja Diesel nie nawidzezlosnik.gif[..]

Ostatnio bylo blisko 3.2l Diesel z 5 cylindramipanic.gif[...] Wg mnie to jezdzi prawie jak benzynawaytogo.gif

[...]

> Piszesz na polskim forum, a Polska jest w EU. To Ty powinienes lekko stonowac swoje posty i

> dopasowac sie (chociaz troche) do naszej specyfiki.

Wybacz jak lubie twoje posty i szanuje twoja opinie to tu sie nie zgodzeganja.gif[..]

Nie mam zamiaru sie dostosowywac, bo ani nie widze takiej potrzeby, ani .. dobitnie mowic mam to w d... 270747800-sex.gif co sie w EU i PL dziejeskromny.gif[...], czy lud jezdzi 0.5l litra czy pije te 0.5l litra... czy 1.0l czy 2[ pub2.gif[...]

Od lat opisuje to co ludzi mysle zainteresuje, i co pewnie wiekszosc smiertelnikow nigdy w zyciu nie zobaczy... a, ze przy tym mam prawo do wlasnej opinii = cozold.gif [...] ani sie nikt nie musi zgodzic, ani tez nie musi czytacidea.gif[...]

[...]

> W tym kraju diesle pala mniej niz benzyny i mocno sie to przeklada na koszt utrzymania auta.

Alez doskonale to rozumiem, jakbym placil tyle ze 1litr to pewnie ttez bym wychwalal Diesel z malej pojemnosci jako "ach i och"270747800-sex.gif, ale majac wybor i prawde mowiac majac daleko... nie gleboko czy benzyna jest po $12- czy $1.50 mam wiekszy wybor, ma dostep do tego czego [...] przecietny zjadacz chleba w EU uwaza za luxus[...]

[...]

> inne wersje silnikowe zestwione z innymi skrzyniami biegow. Najprawdopodobniej nawet czyms

> takim nie jezdziles.

Coraz wiecej EU marek ... Po za VW nie widze zeby sie lud rzucal.. [...]

Masowka woli Toyota Corolla - jeden silnik 103kW, i 1.8l opcja 2.0l z 114kW i tyle...

Faktem niezaprzeczalnym jest to, ze diesle maja inny sposob pracy,

> przebieg mocy i momentu niz benzyny. [...]

Po to mamy

> inteligencje zeby jej uzywac a nie jak malpa bezmyslnie powtarzac wczesniej wyuczone

> zachowania.

Ale dlaczego z syto zastawionego stolu mam sie przesiac do jedzenia fast food?zlosnik.gif[...] Tego nie rozumiem[...]wink.gif[

Napisano
  • Autor

> Jezu coś ty się tak tych passatów w TDI uczepił.

???? Ja??????????zlosnik.gif To one mniefoch.gif i sie odczepic nie chcazlosnik.gif[...]

Wrecz jak mowie jeden mi sie podoba Alltrackzlosnik.gif[...]

Pojde i ogladne, kto wie001.gif[...]

Gdzie Ty masz tych wyznawców? Przecież chyba nie

> na AK, tu tylko fiat i fiat

To bylo 10 lat temu.zlosnik.gif Fiat vs Daewoospy.gif[...]

Teraz ja tu widze same posty o Pasnikach (ech pamietam jak pierwszy post Sibuj -a) panic.gif[...]

> Jak zawsze fajny tekst - super auto na Wasz specyficzny rynek

THXwaytogo.gif, ale uwazam, ze text wrecz slaby, napisany na "nowy" "specyficzny" typ AK user-a - nie ma byc chamski, ale ma traktowac sprawe z przymrozeniem okawink.gif[...]

Niestety, wiekszosc podejdzie do tematu powaznie ganja.gif i bedzie chaja.gif[...]zlosnik.gif[...]

Ale zeby bylo na temat, to potwierdza jakim jestsmy dzikim krajemzlosnik.gifwink.gif, ten sam model sprzedaja u mnie w South Africa no iw zalej tez buszowatej Afryce gdzie z lisciem na d...

biegamyzlosnik.gifwink.gifhahaha.gif[...]

GALLERYPic22LANDSCAPE1.jpg

1

Napisano

co w tym niemożliwego? 3.0D w W124 bez problemu spali 12 litrów, 3.5TD w W140 jeszcze lepiej potrafi więc nie widzę powodu dla którego by ten 4,5 w tym czołgu miał 18 nie wciągnąć zlosnik.gif

Diesla w OZ nie kupuje się dla oszczędnosci a właśnie dla niezawodności - dlatego są proste jak cep. Zaufałbyś np TFSI i pojechał nim przy 40 stopniach na pustynię bez żadnej infrastruktury? spineyes.gif

Napisano

Bo prawda jest taka, że gdzie żyjesz, tak myślisz.

U nas bym zrobił test tego Twojego Land Cruisera to bym pewnie nie potrafił odnaleźć żadnego zastosowania dla tego pojazdu w Polsce. No mooooże jacyś leśnicy - ale ilu my ich mamy zlosnik.gif Land Rovery radzą sobie wyśmienicie i wystarczają;)

Jeździłem najnowszym Land Cruiser'em z V8 diesel. Czułem się jakbym prowadził ciężarówkę - fajna sprawa tak sobie jechać i być na wysokości mniejszych cieżarówek i móc spojrzeć kierowcy prosto w oczy zlosnik.gif Zawieszenie można sobie pstryczkiem podnosić i obniżać - zależy komu chcesz patrzeć w oczy zlosnik.gif w podłokietniku porządna lodówka... zlosnik.gif

Ale co z tego - do centrum miasta w Europie tym nie wjedziesz - węższa uliczka i masz duży problem, a parkowanie to chyba tylko w w weekendy, bo w tygodniu zapomnij.

A co do diesli - w naszych europejskich warunkach, przy cenach benzyny i ropy takich jakie mamy, zarobkach takie jakie mamy, po prostu opłaca się kupować diesle. Średni wiek auta w Polsce to pewnie koło 10 lat - wśród 10 letnich aut nie ma za dużo fajnych benzynowych silników potrafiących tanio jeździć. Tylko diesel jest ciw stanie zapewnic spalanie rzędu 6l/100km. A uwierz mi -przy naszych zarobkach, podatkach trzeba kombinować żeby jakoś przeżyć.

A jeszcze jedno co do terenu i diesla - u nas raczje powszechna jest opnia że w teren - tylko diesel. Po pierwsze moment obrotowy, a po drugie - władować się w rzekę benzynąmoze grozić zduszeniem - diesel bez zbędnej elektroniki jak nie zaciągnie wody to idzie choćby cały był pod wodą.

Napisano

> wśród 10 letnich aut nie ma za dużo fajnych benzynowych silników

> potrafiących tanio jeździć. Tylko diesel jest ci w stanie zapewnic spalanie

> rzędu 6l/100km. A

Mądra i wyważona wypowiedź, jedynie z załączonym wyżej fragmentem bym polemizował.

W 10-letnim aucie tania eksploatacja to silnik benzynowy, lub benzyna+LPG.

10-letni turbodiesel z commonrailem lub PD, to o wiele większe ryzyko drenażu kieszeni niż bezpieczny pod tym względem silnik benzynowy.

W nowym aucie to co innego.

Napisano

> to kup diesla z automatem. Nie bedzie potrzeby adaptacji do rodzaju silnika...

Nie wiem jak w przypadku nowszych, ale do starszych nawet w automacie trzeba było się przystosować. W mieście strasznie mnie denerwował Passat B5 2,5 TDI swoim leniwym ruszaniem. Oczywiście można było go cisnąć i wtedy jechał, ale spokojne ruszanie denerwowało. Przy Passacie, Accord V 1,8 automat ze swoimi marnymi osiągami wydawał się rakietą (oczywiście to tylko wrażenie przy spokojnej jeździe w mieście).

Napisano

mozesz pisac co uwazasz ale nie pisz tak jakbys nie rozumial kontekstu. Bo albo trollujesz albo faktycznie tego nie rozumiesz - w co nie wierze.

Mnie stac na paliwo zarowno do silnika benzynowego jak i diesla. Ale od prawie 6 lat jezdze dieslami. Czemu? Bo wole wydawac mniej na paliwo. Po prostu mam inne przeznaczenie dla tej kasy niz jej spalenie.

Tak samo nie kupie auta benzynowego i nie przerobie na gaz bo dla mnie to oznacza wieksza niewygode takiego rozwiazania mimo najmniejszych kosztow przejechania 1km.

Diesel zapewnia mi niskie spalanie i daje odpowiedni zapas mocy pod noga do wyprzedzania albo ucieczki w jakiejs trudnej sytuacji drogowej. Alternatywa sa male silniki benzynowe z turbo. Jest duza szansa ze w takiej konfiguracji bedzie nastepne auto.

Co do glownego watku tematycznego to jak zastanowisz sie nad kontekstem to zrozumiesz, ze zachwyty nad dieslami w EU sa zasadne. Po prostu zastosowanie jest inne. Ciezko Ci znalezc plusy bo patrzysz na to z innej strony. Natomiast pytanie sie czy jest jakis dobry diesel na europejskim forum to pomylka. Dostaniesz mase odpowiedzi, ze tak. Tylko, ze Ty oczekujesz diesla jezdzacego jak benzyna. A odpowiedzi beda dotyczyly diesla ze wszystkimi jego cechami.

Np mialem mondeo 2.2 tdci. Potem przesiadlem sie na 2.0 dci od Ranault/Nissan i zmiana jest na zdecydowany plus zarowno jesli chodzi o wibracje i glosnosc. Sam motor jest slabszy ale pracuje sporo lepiej. Roznice sa bardzo duze nawet miedzy silnikami bedacymi obecnie w sprzedazy

Napisano

> Porownuje na wlasnej codziennej skorze 3.5l V6 200kW i 4.0l V6 200kW. 3.5l spokojnie mi palil 10l

> na 100 km.

> 4.0l pali mi jakies 12l - 20% wiecej [...] ale co sie dziwic, oplywowosc auta + roof racks robia

> swoje[...]

Ale ciągle te wyniki w polskich warunkach wyglądają mało realistycznie. zlosnik.gif Ja się niedawno (w lipcu) przesiadłem z benzynowego, przedliftowego Jeepa Wranglera 3.8V6 na poliftowego Wranglera 2.8 CRD grinser006.gif Jeśli chodzi o spalanie - 3.8V6 palił średnio koło 16 l/100km (zazwyczaj notuję tankowania, mam taki nawyk- taka wyszła mi średnia z 80kkm) w mieście zejście poniżej 20 było sukcesem, jazda w trasie (po asfalcie) rzadko kiedy kończyła się spalaniem poniżej 12l/100km - żeby zejść do 10l, to trzeba było nie przekraczać 80km/h, a i tak nie zawsze się udawało. tongue.gif Diesel 2.8 najwięcej spalił mi 12 l/100km (miasto) - spokojna jazda w trasie kończy się spalaniem poniżej 8 litrów. old.gif Przy cenie benzyny w granicach 5.95 zł za litr i oleju napędowego 5.77 zł za litr (takie mam dzisiaj na najbliższej stacji zlosnik.gif) łatwo porównać, jaka będzie różnica w kosztach paliwa, gdy ktoś jeździ dużo ok.gif - wtedy o akceptację dla diesla zdecydowanie łatwiej. grinser006.gif

Z drugiej strony ogólne wnioski na temat diesli wyciągane na podstawie tego LC też mogą być mylące - auto samo w sobie nie jest zoptymalizowane pod kątem ekonomicznej jazdy z większymi prędkościami. ok.gif Dla przykładu - mam dwa auta benzynowe, oba z automatami, jedno ma silnik 1.3 (taka mniejsza kosiarka grinser006.gif), a drugie, istotnie cięższe - 1.8 i jakieś 55 KM więcej. Przy spokojnej jeździe po drogach asfaltowych to pierwsze auto pali zauważalnie więcej grinser006.gif, w mieście spalanie się wyrównuje. Gdybym nigdy wcześniej nie używał auta z silnikiem benzynowym i na podstawie tego 1.3 chciał wyciągnąć jakieś wnioski, to mogłyby one być dość radykalne.

Napisano

> Diesel zapewnia mi niskie spalanie i daje odpowiedni zapas mocy pod noga do wyprzedzania albo

> ucieczki w jakiejs trudnej sytuacji drogowej.

wszystko fajnie ale z tą "nagłą ucieczką" to bym nie przesadzał - to jest właśnie minus turbo-diesla, przynajmniej dla mnie - że zawsze gdy potrzeba to właśnie jeszcze jest nie rozkręcony zlosnik.gif

Napisano

> wszystko fajnie ale z tą "nagłą ucieczką" to bym nie przesadzał - to jest właśnie minus

> turbo-diesla, przynajmniej dla mnie - że zawsze gdy potrzeba to właśnie jeszcze jest nie

> rozkręcony

nie znam auta, ktore przyspiesza od razu i to do takich wartosci zeby nawiac zawsze i wszedzie

kwestia zapietego biegu. IMHO szanse na dobry bieg w dieslu za wieksze bo zakres obrotow jest mniejszy

Napisano

W JuEsEju ostatnio troche diesli sie pojawiło, ale nadal to raczej domena ciężarówek. Mercedes ma diesla jako opcja w klasie E; VW ma chyba tez taki silnik w kilku modelach. I to by było na tyle. Japońskie diesle nie występują. Nawet w SUVach.

Napisano

A oto i zdjęcie 70tki odkupionej ze złomowiska, naprawionej, objeżdżającej dzielnie wszystko i wszystkich...

286401455-lj70.jpg

Dodam, że w środku było kilka zasuszonych pająków i jeden żywy...

A tu ta sama 70tka w akcji w outback:

286401455-lj702.jpg

Napisano
  • Autor

> W JuEsEju ostatnio troche diesli sie pojawiło, ale nadal to raczej domena ciężarówek. Mercedes ma

> diesla jako opcja w klasie E; VW ma chyba tez taki silnik w kilku modelach. [...]

Patrzylem na www.vw.com widze, ze praktycznie jeden Diesel na modelhmm.gif[...]

Chwyci pewnie, ale bedzie to kupowal zielony hardcore zapatrzony na EU socjalizam, albo jeszcze lepiej zwolennicy EU socjalizmulizak.gif jak u mnie.

Chociaz jak mowie podoba mi sie VW Alltrack, ale boje sie wtopic jak ty z Saab.

Okay, przyjmujac EU zalozenia, swietne spalanie. hmm.gif, widze plusy:

-Diesel ma stala cene ok $1.40. Benzyna faluje w ciagu tygodnia od $1.25 do $1.55 ... Czyli nawet zakladajac, ze zaostrzedze $$$ natym, to:

- Service jest facepalm%5B1%5D.gif - tam pojdzie 3x tyle co sie zaoszczedzilo,

- VW ma ogromne problemy z Q, kazdy pismak ci o tym pisze, lizak.gif, potwierdza to flota VW Transporter ktora znam - ponad 100 aut

-Potwierdza to sasiad ktory przeszedl z ok 20 VW na Hyundai jak mu za skrzynie biegow $14,500 zaspiewali (auto warte $20klizak.gif)..

Z reszta ziew.gif - dzisiejszy test VW Up[...]

Quote:

"Will it let me down?"

It's yet to be determined. Volkswagen has struggled with reliability problems in recent years, but the three-cylinder petrol is an all-new engine.

Napisano

Widziałem kiedyś samochod z dieslem na drodze, ale miał tablice rejestracyjne dealera. Żeby ktoś miał z własnej woli to chyba nie widziałem jeszcze.

Napisano
  • Autor

> mozesz pisac co uwazasz [...]

Wlasnie - wolnosc opiniiskromny.gif[...]

Bo albo trollujesz albo

> faktycznie tego nie rozumiesz - w co nie wierze.

Jak to jestzlosnik.gif, ze ile razy ktos ma inna opinie to jest tu trollingconfused.gif? Moze faktycznie tego nie rozumiem, i nie zrozumie [...]niewiem.gif

> Mnie stac na paliwo zarowno do silnika benzynowego jak i diesla.

Ale zrozum, ze mnie to nie obchodzi na co cie stachmm.gif, nie zagladam ludziom do portfela [...]

1. Twierdze, ze Diesel ktorym jezdze nie jest wcale taki oszczedny

2. Ty twierdzisz, ze Diesel to oszczednosc.

Jedno IMVHO nie wyklucza drugiego, ale warunki sa inne, zastosowanie Diesel inne i tylehmm.gif

Ale od prawie 6 lat jezdze

> dieslami. Czemu? Bo wole wydawac mniej na paliwo. Po prostu mam inne przeznaczenie dla tej

> kasy niz jej spalenie.

Nie widze w tym nic zlegoidea.gif, kazdy woli wydawac swoja $$$ gdzie chce, ja wole wydac wiecej $$$ i sie nie meczyc jazdy malym silniekiem, wole wolnossacy o duzej pojemnosci i tyle.

Tak jak ty wolisz jezdzic Diesel tak ja wole jezdzic duza benzyna po uwazam, ze jej wlasciwosci i kultura pracy jest nie porownywalna i nie warta oszczednosci.

Rynek jest dla jedny i dla drugich, jednak na sile udowadnianie (mam uzyc slowa trollingzlosnik.gif????) ze Diesel o malej pojemnosci ma same zalezy nad benzyna IMVHO jest smieszne.

Tak samo jest smieszne pisanie, ze to PL forum i mam sie dostosowacpalacz.gif[...]

> Tak samo nie kupie auta benzynowego i nie przerobie na gaz bo dla mnie to oznacza wieksza niewygode

I znow ani nie potempiam ani nie nasmiewam siehmm.gif. To jest twoj wybor, ja tym nie drive.gif[...]

Ale wyrazajac swoja opiniee - nie widze nic zlego w fabrycznym LPGskromny.gif

Znow pewnie abstrakcyjnie w twoich oczach - LPG z 3.6l V6panic.gif[...]

Tak sprzedaje sie, tak jest tanszy w utrzymaniu niz Diesellizak.gif[...]

Tak jest wyposazony fabrycznie

Holden-Commodore-LPG-Berlina-tank-625x384.jpg

Tak jezdzilem i uwazam, ze w porownaniu z Diesel to jest przyszlosc (jak i zreszta wiekszosc ludzi ktorzy sa odpowiedzialni za polityke energetyczna)

holden_1202_lpg_01b.jpg

Dodatkowo rzad federalny daje ci $2,500 do wlasnej kieszeni jak kupisz nowe, fabryczne auto z LPGlizak.gif[...]

Znow jest roznica w warunkach miedzy PL a Oz001.gif

[...]

> Diesel zapewnia mi niskie spalanie i daje odpowiedni zapas mocy pod noga do wyprzedzania albo

> ucieczki w jakiejs trudnej sytuacji drogowej.

Wybacz, ale akurat z tym stwierdzenie sie calkowicie nie zgodzelizak.gifzlosnik.gif[...]

Alternatywa sa male silniki benzynowe z turbo.

> Jest duza szansa ze w takiej konfiguracji bedzie nastepne auto.

I znow sie posluze moja retoryka, a co z duzym wolnossaccym silnikiem?old.gif - i wybacz znam odpowiedz - EU system podatkowy go wykonczylpanic.gif

Wiekszosc w EU ma przkonanie, ze skoro w EU pracuja nad usokonalaniem silnikow i sa one "kosmicznie" male jak dla mnie to gdzie indziej te same koncerny roobia to samo. old.gif

Otoz nie,hmm.gif te same koncerny udoskanalaja silniki, ktore ludzie chca kupowac, Toyota osiagnela redukcje zuzycia paliwa prawie 14% mniejsza w obecnej generacji masowki 3.5l V6 - srednio 9.8l

Obrazuje to dosc, ze punk widzenia, zalezy od punktu siedzeniaidea.gif[...]

> Co do glownego watku tematycznego to jak zastanowisz sie nad kontekstem to zrozumiesz, ze zachwyty

> nad dieslami w EU sa zasadne.

Zgadzam sie z tymok.gif

Po prostu zastosowanie jest inne.

Jeszcze bardziej sie zgadzamok.gif

Ciezko Ci znalezc plusy bo

> patrzysz na to z innej strony.

Calkowicie sie zgadzamwaytogo.gif

Natomiast pytanie sie czy jest jakis dobry diesel na

> europejskim forum to pomylka. Dostaniesz mase odpowiedzi, ze tak. Tylko, ze Ty oczekujesz

> diesla jezdzacego jak benzyna.

Widzisz, nigdzie nie zadalem tego pytanie. hmm.gif - zadalem pytanie jakie sa opinie o tym nieszczesnym 3.0l Diesel od VM, i dostalem chaja.gif. Nie oczekiwalem odpowiedzi - ze bedzie lepszy niz V8zlosnik.gif[...]

Potrzebuje auta do ciagniecia lodzi ... i akurat Diesel spelnia te zastsowanie idealnie. Jezli tylko nie ma duzego lagu, (chce zeby mulher.gif wracala do domu kazdego dnia do domu w jednym kawalku) to jestem wstanie ze wzgledu na zastosowanie poswiecic pewna dawke komfortu.

Ktos wyciagnal watek i C®aptiva i chaja.gifhahaha.gif[...]

Nie lubie malego Diesla, ale to nie jest tak, ze nie widze jego zalet. Co bardzeij patrze bardziej otwarcie i nie potepiam ludzi kara.gif za wybor Diesel vs benzyna bo warunki sa inne ...

A odpowiedzi beda dotyczyly diesla ze wszystkimi jego cechami.

> Np mialem mondeo 2.2 tdci. Potem przesiadlem sie na 2.0 dci od Ranault/Nissan i zmiana jest na

> zdecydowany plus zarowno jesli chodzi o wibracje i glosnosc.

Widzisz dla mnie to brzi jak abstrakcja...hmm.gif 2.0l Diesel - pierwsze skojarzenie, ze to w ogole nie jedzie (pojemnosc) a dwa ze to sie musi strasznie trzasc panic.gif

Czy trafneniewiem.gif, pewnie to drugie nie. To pierwsz, tak dla mnie wyznacznikiem jest ok 200kW w aucie.

Znow punkt widzenia vs punkt siedzenia[...]

Sam motor jest slabszy ale

> pracuje sporo lepiej. Roznice sa bardzo duze nawet miedzy silnikami bedacymi obecnie w

> sprzedazy

Generalnie, nie widze zadnego sensu polemizowac, co lepsze Diesel czy nie. Kazdy ma powod dla ktorego siedzi na AK.hmm.gif

Ja przedstawiam inna wersje, zycia - ktora po prostu w PL jest abstrakcja ...hmm.gif[...]

Napisano
  • Autor

> A oto i zdjęcie 70tki odkupionej ze złomowiska, naprawionej, objeżdżającej dzielnie wszystko i

> wszystkich...

Nie powiem, ze piekna, ale powiem, ze latwa w obsludzewaytogo.gif[...]

Ot inne warunkiok.gif[...]

A, ze Toyota jest niezniszczalna to jeszcze jak HiLux mialem to dobrze bylo wypasc i troche 4WD na weekend.

> Dodam, że w środku było kilka zasuszonych pająków i jeden żywy...

> A tu ta sama 70tka w akcji w outback:

Tylko tak Yanks flaga moze tam razicwink.gif - jesli nie myle sie co do krajuhmm.gif[...]

Napisano
  • Autor

> Widziałem kiedyś samochod z dieslem na drodze, ale miał tablice rejestracyjne dealera. Żeby ktoś

> miał z własnej woli to chyba nie widziałem jeszcze.

jak pisze, wszystko IMVHO zalezy od punktu sziedzenia270747800-sex.gif, dla nich abstrakcja zeby do 4.0l silnika LPG ladowac i nazywac to auto ekologiczny i jeszcze dostac $2,500 gotowki od razdu federalnego za kupno "ekologicznego"auta [...], dla mnie obstrakcja wkladac Diesel do silnika o poejmnosci 1.0l 001.gif[...]

Napisano

> Nie powiem, ze piekna, ale powiem, ze latwa w obsludze[...]

> Ot inne warunki[...]

W tym kraju większość aut to Toyoty. Gdzieś nawet widziałem sprowadzoną z Polski Carinę II jeszcze z rejestracją GSP...

> A, ze Toyota jest niezniszczalna to jeszcze jak HiLux mialem to dobrze bylo wypasc i troche 4WD na

> weekend.

HiLux to jest to!!! NIE-ZNISZ-CZAL-NY !!!!!! waytogo.gif

> Tylko tak Yanks flaga moze tam razic - jesli nie myle sie co do kraju[...]

GABON.

Gabończycy chodzili wtedy np. w koszulach, kieckach, z reklamówkami - wszystko: "Osama Bin Laden" biglaugh.gif

Napisano
  • Autor

> Bo prawda jest taka, że gdzie żyjesz, tak myślisz.

claps.gifclaps.gif Chyba nic dodac

> U nas bym zrobił test tego Twojego Land Cruisera to bym pewnie nie potrafił odnaleźć żadnego

> zastosowania dla tego pojazdu w Polsce.

pewnie nie - gestosc drog innahmm.gif

[...]

> Jeździłem najnowszym Land Cruiser'em z V8 diesel. Czułem się jakbym prowadził ciężarówkę - fajna

> sprawa tak sobie jechać i być na wysokości mniejszych cieżarówek i móc spojrzeć kierowcy

> prosto w oczy Zawieszenie można sobie pstryczkiem podnosić i obniżać - zależy komu chcesz

> patrzeć w oczy w podłokietniku porządna lodówka...

> Ale co z tego - do centrum miasta w Europie tym nie wjedziesz - [...]

Ja bym to opisal tak, jezdzilem LC 200 - normalne rodzinne auto jakich wiele w okolozlosnik.gif[...]

Po prostu to jest typowe auto klasy sredniejidea.gif[...] i klasy robotniczej[...]

Lodowki u mnie w wersji podstawowej nie zobaczysz, tak samo jak i nie zobaczysz skory na kierownicy[...]

> A co do diesli - w naszych europejskich warunkach, przy cenach benzyny i ropy takich jakie mamy,

> zarobkach takie jakie mamy, po prostu opłaca się kupować diesle.

Ja to rozumiem, ale jak pisalem wczesniej, mowienie mi "ze mam sie dostosowac bo my w EU tak robi" dziala na mnie jak czerwona plachta na bykazlosnik.gifwink.gif[...]

Przyklady GR, E, I, P wlasnie pokazuja jakie pomysly ma EUlizak.gif[...]

Rozumiem urbanistyke, ale jestem na "Anty" karaniu ludzi, za to, ze chca sobie drive.gif[...]

Z drugiej strony jak widizalem komunikacje miejska w PL miastach, to jest czego zazdroscic [...] a tu na AK same narzekaniazlosnik.gif

Średni wiek auta w Polsce to

> pewnie koło 10 lat - wśród 10 letnich aut

Wbrew opinii tych co sie rzucaja (dumaniewiem.gif), PL jest biednym krajem w porownaniu do krajow rozwinietychhmm.gif[...], co niestety ma swoje wyniki w motoryzacji.hmm.gif

Prawie 40,000,000 luda a rynek nowych aut jakby tam 10,000,000 zylo

nie ma za dużo fajnych benzynowych silników

> potrafiących tanio jeździć. Tylko diesel jest ciw stanie zapewnic spalanie rzędu 6l/100km.

Wierzeok.gif, ale jak mowisz warunki sa inne... Wiele razy mowilem, ze z tego co widze, jakbymw EU warunkach mieszkal to bym jakas Skoda kupil... ale nie mieszkam i nie musze sie tak meczyc z Diesel.

U mnie to jest spojrzenie na ekologie ...hmm.gif, LPG i Diesel poszczegane sa jako ekoliczne, za LPG dostajesz $$ od rzadu federalnego, za Diesel juz niezlosnik.gif

A

> uwierz mi -przy naszych zarobkach, podatkach trzeba kombinować żeby jakoś przeżyć.

Syty glodengo nie zrozumie, ot taka prawdahmm.gif

> A jeszcze jedno co do terenu i diesla - u nas raczje powszechna jest opnia że w teren - tylko

> diesel. Po pierwsze moment obrotowy, a po drugie - władować się w rzekę benzynąmoze grozić

> zduszeniem - diesel bez zbędnej elektroniki jak nie zaciągnie wody to idzie choćby cały był

> pod wodą.

Inny punkt widzeniahmm.gif[...] ale sam mowisz, ze nie ma gdzie tym jezdzicwink.gif[...]

Za duzo nowoczesnych drog maciewink.gifzlosnik.gif[...]

Napisano

Ja tam wole ekonomicznosc w wykonaniu Corvette - nowy model ma mieć 450 KM a jednocześnie palić 7 litrów na setkę w standardowych testach = realnie bedzie mozna zejść poniżej tego. GM chwali sie ze bedzie to najbardziej ekonomiczny 450KM samochod na rynku. I nie przez użycie jakichś turbo czy diesli - silnik ma 8 cylindrow i 6.2 litra i oddycha naturalnie. Dzięki temu jest lekki, znacznie lżejszy i mniejszy niz jednostki BMW czy Mercedesa o porównywalnej mocy. Dzięki temu ze jest lekki, cały samochod może być lżejszy (dodatkowo dzięki rozrzadowi w kadłubie silnik ma niżej środek ciężkości co przekłada sie na lepsze zachowanie samochodu). A dzięki temu ze jest mały, samochod może mieć lepszy Cx = niższe spalanie przy dużych prędkościach. I to wszystko bez żadnych kompromisów typu turbo czy diesel.

Napisano

> Chwyci pewnie, ale bedzie to kupowal zielony hardcore zapatrzony na EU socjalizam, albo jeszcze

> lepiej zwolennicy EU socjalizmu jak u mnie.

Kupują w USA ci którzy nie potrafią liczyć zlosnik.gif

Diesel jest w USA droższy od benzyny old.gif

Parę lat temu kolega kupił Golfa TDi 270635636-JUMP2.gif no i się chwali ,że na jednym zbiorniku przejeżdża 600 mil old.gif

Kosztuje go to co prawda $40 ale ma super niskie spalanie shocked.gif

Ja miałem wtedy Honde Civic 1.7l która za $20 bez jakieś oszczędnej ekojazdy przejeżdżała 320 mil icon_eek.gifhehe.gif czyli za $40 640 mil lizak.gif

Do tego jego VW w ciągu dwóch lat był w serwisie parę razy z jakimiś pierdółkami, a szarpiącej AT to już nie wspomnę zlosnik.gif

HanYs

Napisano
  • Autor

> Kupują w USA ci którzy nie potrafią liczyć

Ale takich u mnie coraz wiecejzlosnik.gif[...]

Benzyna w okolicach $1.30 i co niektorzy panic.gif[...]

Jeszcze nie znam osoby, ktora by kupila VeeDub w Diesel .. i poszla i kupila drugiegozlosnik.gif[...]

Wrecz widze te zaplakane miny jak przychodza po service. i wolaja, ze portfel odchudzony, ze chyba tylko food stamps zostalyzlosnik.gif[...]

Potem panika w oczach, zeby nic nie padlo dopoki sie leasing nie skonczy ... zlosnik.gif[...]

Mowie to na grupie losowej ok 20 -25 ludzi, ostatnio widzialem kolege z ktorym pracowalem i z och i ach Diesel, zrobila sie Toyota Camryhahaha.gif[...]

I.... wyszlo mu, ze mu jakies $10,000 zostalo w kiedzeni, Camry $5k tansza niz Golf z opcjami, i w koncu jak mowi jakies normalne ceny za service placilizak.gif[...]

> Diesel jest w USA droższy od benzyny

[...]

Logiczne dla nas zlosnik.gif, nie?

> Do tego jego VW w ciągu dwóch lat był w serwisie parę razy z jakimiś pierdółkami, a szarpiącej AT

> to już nie wspomnę

[...]

Wbrew tej PL opini, VW nie ma najlepszej opini o Qlizak.gif, goraca pogoda go czacha.gif[...]

Napisano
  • Autor

> Ja tam wole ekonomicznosc w wykonaniu Corvette -

Masz sie dostosowacchaja.gif to PL forum!!!!

Nie zapominaj, ze Corvette kosztuje mniej niz EU odpowiednikzlosnik.gif

Napisano

> I znow sie posluze moja retoryka, a co z duzym wolnossaccym silnikiem? - i wybacz znam odpowiedz -

> EU system podatkowy go wykonczyl

ceny paliw a nie cena za auto. Nie widze problemow w zaplaceniu za auto z duzym silnikiem ale w naszych warunkach drogowych oznacza to wydatki lekko liczac 1/3 wieksze. Jezdze sporo wiec wydaje na paliwo sporo. Wole sobie gdzies pojechac i zobaczyc ciekawego czy kupic jakis gadzet albo wlozyc do skarpety wink.gifzlosnik.gif

Ubezpieczenia tez sa u nas zalezne od pojemnosci wiec za samo posiadanie placisz sporo wiecej.

A imho z LPG mamy zdecydowanie wiecej wspolnego i jest wybitnie wkurzajace. Czeste tankowanie i wiekszy wspolczynnik awaryjnosci niz w aucie bez tego wynalazku. Sam jezdzilem sporo na gazie i wiecej z wlasnej nieprzymuszonej woli nie kupie auta z nim ani nie zamontuje.

Napisano
  • Autor

> ceny paliw a nie cena za auto.

Tez tak to widze, ale fakt faktem, ze ceny za auta w EU sa pad.gif[...]

Po czym to wnioskuje, VW byl daaaaaaaaaleko, jednak zasady wolnego handlu - wszelkie auta z EU maja 5% dotacji na rzec rzadu stanowego.

Toyota, GM, Ford zadaja za auto rodzinne ok $30-35k, VW za swojego Passat ktore jest klase nizej - srednia, zada ok $40k [.,..]

Golf mial najpierw 25% roznicy od Corolla/Focus/i30/Gm etc... Sprzedaz ruszyla dopiero jak opuscili $5k

Nie widze problemow w zaplaceniu za auto z duzym silnikiem ale w

> naszych warunkach drogowych oznacza to wydatki lekko liczac 1/3 wieksze. Jezdze sporo wiec

> wydaje na paliwo sporo. Wole sobie gdzies pojechac i zobaczyc ciekawego czy kupic jakis gadzet

> albo wlozyc do skarpety

I nie ma nic w tym zlego waytogo.gif, jak mowie rzecz calkowicie naturalna, jak mowie do portfela nikomu nie zagladamzlosnik.gif

> Ubezpieczenia tez sa u nas zalezne od pojemnosci wiec za samo posiadanie placisz sporo wiecej.

IMVHO idotyzm, ale nie mam na to wplywuzlosnik.gif

> A imho z LPG mamy zdecydowanie wiecej wspolnego i jest wybitnie wkurzajace. Czeste tankowanie i

> wiekszy wspolczynnik awaryjnosci niz w aucie bez tego wynalazku.

hmm.gif Szczerze, musialbym popatrzyc do systemu. mamy pare Falcon LPG, nie widze zeby byla jakos bardziej awaryjne.

Wiem, ze u mnie [czyjnik] stanowa, robila test LPG. Jezdzilo kilkanascie sztuk tego w sluzbnie patrolowej - czyli ok 50,000 na rok (auta zazwyczaj maja w leasing na 100,000 km lub dwa lata).

Nie wiem jakie byly tego wyniki, ale juz ich nie widze ... Nie widzialem z nimi zadnego problemuhmm.gif

Sam jezdzilem sporo na gazie

> i wiecej z wlasnej nieprzymuszonej woli nie kupie auta z nim ani nie zamontuje.

Czyli masz podejscie jak ja do Dieselhahaha.gifwink.gif[...]

Napisano

> Tez tak to widze, ale fakt faktem, ze ceny za auta w EU sa [...]

sa duze. Jak patrze na ceny aut np z USA to mnie nosi zlosnik.gif

ale z drugiej strony im tansze auto tym wiekszy udzial w kosztach uzytkowania auta ma paliwo.

Z drugiej strony jak sie patrzy na przecietne auto z tego rynku to plastikfantastik. Auta u nas sa chyba lepiej wykonczone

> IMVHO idotyzm, ale nie mam na to wplywu

Ja rowniez co mnie wkurza. Cena za ubezpieczenie powinna zalezec od historii wypadkowosci/mandatowej kierowcy. Wykupywanie ubezpieczenia na auto a nie na kierowce jest bez sensu bo to kierowcy powoduja wypadki a nie auta. Zrozumialbym jeszcze uzaleznienie ceny od np smrodliwosci auta ale pojemnosc w tych czasach ani nie mowi o mocy auta ani o jego szkodliwosci dla srodowiska (chociaz to ostatnie jest mocno naciagane)

> Szczerze, musialbym popatrzyc do systemu. mamy pare Falcon LPG, nie widze zeby byla jakos bardziej

> awaryjne.

przy nowym aucie nie powinno sie wiele dziac a to co wyjdzie na poczatku bedzie problemem montazu. U nas posiadanie auta z LPG to same klopoty. Do polowy garazow podziemnych nie wjedziesz (zakazy). Auta z LPG maja przeglad rejestracyjny co rok mimo tego ze sa fabrycznie nowe (nowe auto bez tego wynalazu dostaje dopuszczenie do ruchu na 3 lata). Auta nie sa przystosowane do LPG wiec mntuje sie zbiornik w miejsce kola zapasowego. Tylko ze coraz wiecej aut ich nie ma. Wiec masz problem - albo tracisz pojemnosc bagaznika albo nie zakladasz. Jak auto ma kolo zapasowe to cos z nim musisz zrobic. Albo zostawiasz i liczysz na brak zlapania gumy albo wozisz ze soba co znowu oznacza brak miejsca w bagazniku.

I glowna sprawa. Nie macie chyba mrozow do -30? zlosnik.gif

> Czyli masz podejscie jak ja do Diesel[...]

mozna powiedziec ze nie lubie rozwiazan niefabrycznych. A te "fabryczne" to tez dokladanie czegos na sile i to na pomysle i komponentach firm 3cich. No i auta sa coraz bardziej skomplikowane a co za tym idzie i elektronika oszukujaca auto jak i same komponenty musza byc bardziej skomplikowane...

Napisano

> Mnie stac na paliwo zarowno do silnika benzynowego jak i diesla. Ale od prawie 6 lat jezdze

> dieslami. Czemu? Bo wole wydawac mniej na paliwo. Po prostu mam inne przeznaczenie dla tej

> kasy niz jej spalenie.

No i wlasnie sam sobie zaprzeczyles, bo ostatnie zdanie pokazuje, ze cie wlasnie na benzyne NIE STAC - gdyby bylo, to bys w ten sposob nie myslal.

"Stac" to nie kwestia zawartosci konta, tylko stan umyslu skromny.gif

Napisano

> Chyba nic dodac

> pewnie nie - gestosc drog inna

> [...]

zasadniczo osoba wykonująca Twojąrobotę pewnie w Polsce by jeździła jakąś octavią kombi zlosnik.gif po co stawiać taką infrastrukturę w dziczy, jak można to zrobić przy jakiejś drodze asfaltowej.

W większości terenu poradzi sobie jakiś transporter, albo transit, ewentualnie navara na oponach do jazdy szosowej, bo w większość interesujących miejsc dojedziesz jakąś drogą - czy to asfalt, czy to beton, czy to droga ubita. Mój dziadek matizem w takie miejsca wjeżdża że Twoje filmiki z outback sie chowają zlosnik.gif

Ostatecznie zawsze w zasięgu 10 minut spacerku masz rolnika z traktorem co za flaszkę zrobi wszystko zlosnik.gif

> Ja bym to opisal tak, jezdzilem LC 200 - normalne rodzinne auto jakich wiele w okolo[...]

> Po prostu to jest typowe auto klasy sredniej[...] i klasy robotniczej[...]

> Lodowki u mnie w wersji podstawowej nie zobaczysz, tak samo jak i nie zobaczysz skory na

> kierownicy[...]

A u nas LC V8 diesel to chyba najdroższa toyota. I na pewno nie ma wkoło wielu takich zlosnik.gif

> Ja to rozumiem, ale jak pisalem wczesniej, mowienie mi "ze mam sie dostosowac bo my w EU tak robi"

> dziala na mnie jak czerwona plachta na byka[...]

Bo to jest bez sensu inny świat po prostu.

Prawda jest takaże moim zdaniem Europę zabija dzika polityka ekologiczna - nigdzie na świecie takiej nie ma. Europa zdycha pod naporem wysokich podatków, biurokracji, a oni ciągle wymyślają nowe normy Euro emisji spalin, nowe normy emisji CO2 przez fabryki i zakłady. Przez to dusi się przemysł i gospodarka.Tymczasem reszta świata ma w d* emisję CO2 i innych gazów. Moim zdaniem Europa powinna odpuścić. Zostawić obecne przepisy takie jakie są, niech sobie reszta świata nadgania.

Jestem pewien że cały downsizing silników ma podłoże wyłącznie ekologiczne - 1.0 turbo produkuje mniej spalin niż 2.0 wolnossący.

> Przyklady GR, E, I, P wlasnie pokazuja jakie pomysly ma EU[...]

> Rozumiem urbanistyke, ale jestem na "Anty" karaniu ludzi, za to, ze chca sobie [...]

> Z drugiej strony jak widizalem komunikacje miejska w PL miastach, to jest czego zazdroscic [...] a

> tu na AK same narzekania

Bo to taki naród - jeszcze trochę tak będzie że będziemy narzekać, bo najczęściej mamy na co wink.gif Jeszcze ze 20-30 lat... wink.gif

> Średni wiek auta w Polsce to

> Wbrew opinii tych co sie rzucaja (duma), PL jest biednym krajem w porownaniu do krajow

> rozwinietych[...], co niestety ma swoje wyniki w motoryzacji.

> Prawie 40,000,000 luda a rynek nowych aut jakby tam 10,000,000 zylo

Rynek jest, ale nie aut nowych. Niestety chłodna kalkulacja jest bezlitosna - nowe auto to jest bezsensowna lokata kapitału. Jak musisz sie liczyc z groszem, to nie kupujesz nowego, tylko np. 2 letnie - największą utrate wartości ma za sobą, mozesz za rok dwa sprzedać niemal za cenę zakupu, albo z niewielką utratą wartości. Jak ciężko pracujesz żeby sobie 40kpln odłożyć na "nowe" auto, to też głupio by było te 40kpln stracić. To co obserwujesz u nas OZI to jest ostrożne obchodzenie sie z groszem wink.gif A to co my obserwujemy u Ciebie to jest spokojnie żyjące społeczeństwo któremu trochę grosza zbywa - więc mogą sobie pozwolić na nowe auto z salonu co jakiś czas smile.gif

> nie ma za dużo fajnych benzynowych silników

> Wierze, ale jak mowisz warunki sa inne... Wiele razy mowilem, ze z tego co widze, jakbymw EU

> warunkach mieszkal to bym jakas Skoda kupil... ale nie mieszkam i nie musze sie tak meczyc z

> Diesel.

Też pewnie na Twoim miejscu bym się nie męczył. Ba! Jestem pewien że gdybym zamieszkał u Ciebie to bym sobie jakieś bulgoczące V8 kupił zlosnik.gif

> U mnie to jest spojrzenie na ekologie ..., LPG i Diesel poszczegane sa jako ekoliczne, za LPG

> dostajesz $$ od rzadu federalnego, za Diesel juz nie

Ciekawe waytogo.gif Mamy w Polsce duże doświadczenie z LPG i jest to lubiane paliwo. Też kiedyś były ulgi w podatkach na to - nie wiem czy dalej są.

> A

> Syty glodengo nie zrozumie, ot taka prawda

Dobrze powiedziane.

> Inny punkt widzenia[...] ale sam mowisz, ze nie ma gdzie tym jezdzic[...]

> Za duzo nowoczesnych drog macie[...]

Nasz kraj istnieje dobrze ponad 1000lat. Przez ten czas juz wszędzie gdzie sie dało ludzie sobie drogi poprowadzili wink.gif Lepsze, gorsze, ale jakieś są.

Napisano

Ehhh chciałbym aby mnie było stać kiedyś na terenówkę - cholernie mi się Hilux podoba a ostatnio Toyota Tundra blagam.gif. Może jak na emeryturę pójdę to za wyprawkę kupię sobie jakąś 30 letnią Toyotę hahaha.gif

Napisano

> [...]

> Ale przeciez oto chodzi, zeby sie nie meczyc, ale spostrzezenie trafne, ze Diesel sie nie kupuje

> dla oszczednosci, Diesel sie kupuje bo na farmie wszystko jest Diesel, Diesel sie kupuje do

> ciagniecia ... przyczep, generatorow, wszystkiego [...]

> Ot inne warunki [...], wiec wmawiani mi, ze "mam sie dostosowacdo EU" .

> Jak nie oczekuje EU, zeby sie dostosowala do mnie, to gloszenie prawd, ze male TDI to najlepsze

> auto, i w ogole brak jakiejkolwiek dziury bo jezdzic nie umieja ... jest [...] bledne[...]

Ja, mieszkając u Ciebie nigdy bym prawdopodobnie diesla nie kupił.

Tak samo jak Ty, mieszkając tutaj prawdopodobnie po jakimś czasie byś jeździł dieslem.

zlosnik.gif

Napisano

> No i wlasnie sam sobie zaprzeczyles, bo ostatnie zdanie pokazuje, ze cie wlasnie na benzyne NIE

> STAC - gdyby bylo, to bys w ten sposob nie myslal.

> "Stac" to nie kwestia zawartosci konta, tylko stan umyslu

stac oznacza, ze mam te pieniadze ktore musialbym na to wydac.

Juz predzej bym sie zgodzil ze stwierdzeniem ze jestem sknera. Po prostu za duzo razy w zyciu dostalem po dupie zeby nierozsadnie wydawac pieniadze. Jak Ci sie zdarzy nie miec co jesc to pozniej nawet jak zaczniesz zarabiac duzo to kazdego grosza obejrzysz 2 razy zanim go wydasz.

Majac przeznaczona konkretna kwote do wydania w 3 lata (auto i paliwo) wole kupic auto ktore pali mniej i dolozyc do lepszego samochodu.

Napisano
  • Autor

> Ja, mieszkając u Ciebie nigdy bym prawdopodobnie diesla nie kupił.

> Tak samo jak Ty, mieszkając tutaj prawdopodobnie po jakimś czasie byś jeździł dieslem.

Ale ja to nawet gdzies napisalemzlosnik.gif Skoda SUperb byla by moim EU autemzlosnik.gif[...]

Napisano
  • Autor

> zasadniczo osoba wykonująca Twojąrobotę pewnie w Polsce by jeździła jakąś octavią kombi po co

> stawiać taką infrastrukturę w dziczy, jak można to zrobić przy jakiejś drodze asfaltowej.

I tak i nie, wiele infrastruktury jest w miejscach miej dostepnych nawet w EU - przynajmniej w NLzlosnik.gif

> W większości terenu poradzi sobie jakiś transporter, albo transit, ewentualnie navara na oponach do

A fujzlosnik.gif Teraz chcesz mnie do van-a zdegradowaczlosnik.gif????

> jazdy szosowej, bo w większość interesujących miejsc dojedziesz jakąś drogą - czy to asfalt,

> czy to beton, czy to droga ubita. Mój dziadek matizem w takie miejsca wjeżdża że Twoje filmiki

> z outback sie chowają

Wierze, ale akurat nie mam czasu krecic filmow jak mam obie rece na drive.gifzlosnik.gif[...]

> Ostatecznie zawsze w zasięgu 10 minut spacerku masz rolnika z traktorem co za flaszkę zrobi

> wszystko

to by sie przydalohahaha.gif

> A u nas LC V8 diesel to chyba najdroższa toyota. I na pewno nie ma wkoło wielu takich

> Bo to jest bez sensu inny świat po prostu.

Jak sam napisales, bo tam EU jest inny swait po prostuzlosnik.gif[...]

Ciekawe ile jeszcze EU pociagnie w takim ksztalcie001.gif[...]

Normalnie posiadanie auta jest politycznie nie poprawnelizak.gif

> Prawda jest takaże moim zdaniem Europę zabija dzika polityka ekologiczna - nigdzie na świecie

> takiej nie ma. Europa zdycha

hmm.gif Niestety widze po moich akcjachw Johnny Walker zlosnik.gif, staczacie sie, otwarcie musze przyznac, ze to chyba najlepsza inwestycja jaka kiedykolwiek zrobilyay.gif[...]

>Downsizing silników ma podłoże wyłącznie ekologiczne - 1.0 turbo produkuje

> mniej spalin niż 2.0 wolnossący.

Zgoda, ale zywotnosc takiego silnika jest nizsza. To tak jakby wlaczyc odkurzacz i warczec 893goodvibes.gif nim 24h 7 dni w tygodniu i dziwiec, ze zdechnie za 2-3 miesiace zlosnik.gif[...]

Po prostu Downsizing jest wynikiem idotycznej polityki. Nie jestem przeciwnikiem obnizek zuzycia paliwa, ale jak gdzies pisalem wczesniej, ludowi w U-EU- SR wydaje sie, ze skoro u nich pracuje sie nad silnikami 1.0l to reszta swaita podaze ta droga.

Silniki 6 cylidnrowe, 8 cylindrowe tez sa udaskonalanewaytogo.gif, tez zuzywaja mniej paliwawaytogo.gif, i np dawniej V6 palil srednio 12l, dzis to 9lwaytogo.gif[...]

I wiem, w EU warunkach pewnie palil by z 20l teraz 15lzlosnik.gif

> Bo to taki naród - jeszcze trochę tak będzie że będziemy narzekać, bo najczęściej mamy na co

> Jeszcze ze 20-30 lat...

hmm.gif nigdy sie nad tym nie zastanowialem, bo mnie coraz mniej z PL laczy ... ale IMVHOskromny.gif zawsze bedzie przepasc. Swiat ten cywilizowany tez idzie do przodu hmm.gif, mozliwe, ze przepasc sie zmniejszy, ale jak tak sobie czasmi HP poczytam to nie moge tego dostrzec.

Motoryzacyjnie: nie jest to oznak zdrowego kraju i oznaka sily nabywczej skoro nowe auto kupuja nielicznihmm.gif\

> Rynek jest, ale nie aut nowych. Niestety chłodna kalkulacja jest bezlitosna - nowe auto to jest

> bezsensowna lokata kapitału. Jak musisz sie liczyc z groszem, to nie kupujesz nowego,[...]

No niestety, IMVHO z tego co tu obserwuje, dla przecietnego Kowalski to zakup nowego auta to wydatek ponad sily.buu.gif

To co obserwujesz u nas OZI to jest

> ostrożne obchodzenie sie z groszem A to co my obserwujemy u Ciebie to jest spokojnie żyjące

> społeczeństwo któremu trochę grosza zbywa - więc mogą sobie pozwolić na nowe auto z salonu co

> jakiś czas

Chyba najlepsze podsumowanie ... hmm.gifwaytogo.gif

> Też pewnie na Twoim miejscu bym się nie męczył. Ba! Jestem pewien że gdybym zamieszkał u Ciebie to

> bym sobie jakieś bulgoczące V8 kupił

U mnie tez widac downsizing, zlosnik.gif i to jest wyrazne, np Mazda 3 najpopularniejszym autem. W latach 90tych, ba nawet wczesne 2000 to bylo nie do pomyslenia, V6 krolowal.

Mozliwe, ze nastepnym krokiem bedzie to, ze zobaczymy masowe Turbo z malych jednostek, ale jednak zawsze bedzie rynek na wieksze pojemnosci, po prostu to wynika z geografii i urbanistykiidea.gif

> Ciekawe Mamy w Polsce duże doświadczenie z LPG i jest to lubiane paliwo. [...]

Ja tez sadze, ze to przyszloscidea.gif[...] Dlaczegohmm.gif?? Dawniej to bylo odpadem - jeszcze poczatek lat 2000 i wypuszczlismy w to w ... powietrzezlosnik.gif. Mamy tego pod dostatkiem i to z politycznego punktu widzenia dobra alternatywawaytogo.gif

[...]

Napisano

jeździłem jakimś Land Cruiserem po Saharze grinser006.gif ale nie wiem czy to ten sam model był

8abc10c6e4.jpg

Napisano

> Ale ja to nawet gdzies napisalem Skoda SUperb byla by moim EU autem[...]

Mógłbym się założyć, że jednak wybrałbyś inne...

wink.gif

Napisano

> Jezdzac caly czas po Highways z GPS = 110 -140 km/h z 90l uzyskuje sie ok 470-490km, i to z napedem

> na dwoch kolach[...] Srednio wychodzi ok 18l na 100km

> Tak, Diesel potrafi spalic, czeka mnie teraz smierc na koscielnym stosie od kaplanow "Diesel

> religion"[...]

Mamy tu na forum kierowców autobusów komunikacji miejskiej.

Ile pali taki przykładowy Solaris w normalnym ruchu miejskim? zlosnik.gif

Nie będzie to ze 20/100? zlosnik.gif

Mam wrażenie że OZI robi rekord spalania grinser006.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.