Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Trzecie fabryczne światło stop i przegląd

Featured Replies

Napisano

Zastanawia mnie czy trzecie światło stop, zamontowane w fabryce, według polskiego prawa - musi się świecić podczas hamowania czy też wystarczą dwa sprawne boczne światła hamowania? Czy auto z niesprawnym 3 stopem może przejść przegląd? Według mnie nie powinno, ponieważ może wprowadzać w błąd jadącego za nami. hmm.gif

Napisano

Jak jest to ma być sprawne i działać czyli auto nie powinno przejść przeglądu

Napisano

Przeglądu przejść nie powinno, ale nie rozumiem, w jaki sposób jego brak miałby wprowadzać kogoś w błąd?

Napisano

> Przeglądu przejść nie powinno, ale nie rozumiem, w jaki sposób jego brak miałby wprowadzać kogoś w

> błąd?

wiekszosc aut ma żarówki z 2 włoknami: pozycyjne i hamowania. I przez takie oszczednościowe rozwiazanie światła stop są słabiej widoczne niz w czasach, gdy to wymyslono - nie było wtedy obowiązku jazdy na swiatłach cały czas

Napisano

Jak jest, to powinno działać.

Napisano

Nie powinno, bo jezeli auto jest wyposazone w oswietlenie to musi byc ono sprawne.

Napisano

o ile pamiętam to w aucie powinny być min 2, a max 4 światła stopu. wg przepisów of kors

Napisano

> wiekszosc aut ma żarówki z 2 włoknami: pozycyjne i hamowania. I przez takie oszczednościowe

Na jakiej podstawie twierdzisz, że to rozwiązanie oszczędnościowe? boje_sie.gif Pierwsze słyszę!

> rozwiazanie światła stop są słabiej widoczne niz w czasach, gdy to wymyslono - nie było wtedy

> obowiązku jazdy na swiatłach cały czas

Rozumiem, że jesteś dżihadystą "niejeżdżenia" na swiatłach w dzień (uprzedzam, wolno ci i nie zamierzam cię przekonywać) ale po co wypisujesz takie bzdury? Wymień w jakich modelach samochodów są tak " osłabione" światła STOP, bo może jakieś mi umknęły.

Po pierwsze, lampy przechodzą proces homologacyjny i o ile nikt nie kombinuje z żarówkami (ledy i inne), to lampy świecą jak należy.

O czystości kloszy nawet nie wspominam.

Po drugie. Jeżeli jako "pozycja" pali się 10W, a w czasie hamowania rozjarza się 21W, to sorry ale trzeba mieć coś nie teges z oczami, żeby nie zauważyć hamowania!

Napisano

> Rozumiem, że jesteś dżihadystą "niejeżdżenia" na swiatłach w dzień (uprzedzam, wolno ci i nie

> zamierzam cię przekonywać)

Akurat jestem fanem DRL rotfl.gif . Na pozostałe zarzuty nie odpowiem, bo nie widze sensu no.gif

Napisano

> Na pozostałe zarzuty nie odpowiem, bo nie widze sensu

Sensu to niema pisać twierdzeń, na które niema poparcia... no.gif

Albo przed takim dziwnym twierdzeniem napisać magiczne słowa "moim zdaniem" i nie będzie tematu... ok.gif

Napisano

> Po drugie. Jeżeli jako "pozycja" pali się 10W, a w czasie hamowania rozjarza się 21W, to sorry ale

> trzeba mieć coś nie teges z oczami, żeby nie zauważyć hamowania!

Te żarówki mają włókno pozycyjnych 5W a stopu 21W

Napisano

> Jak jest to ma być sprawne i działać czyli auto nie powinno przejść przeglądu

zmienilo sie rozporzadzenie - jest to usterka nieistotna zlosnik.gif

Napisano

> Te żarówki mają włókno pozycyjnych 5W a stopu 21W

Wydawało mi się, że 10 ale skoro piszesz, że 5 to spoko, już nie pamietam.

To tym bardziej różnica jest widoczna i jakoś nie mogę sobie wyobrazić,że 5W żarówka pochłania świecenie żarówki 21W.

Napisano

> Wydawało mi się, że 10 ale skoro piszesz, że 5 to spoko, już nie pamietam.

> To tym bardziej różnica jest widoczna i jakoś nie mogę sobie wyobrazić,że 5W żarówka pochłania

> świecenie żarówki 21W.

to ja muszę chyba zrobić filmik ze światłami mojej przyczepy grinser006.gif

nigdy nie widziałeś starego auta, np malacza który ma "słabiutkie" stopy ?

brudne odbłyśniki, brudne klosze od środka, słabe napięcie ...

Napisano

> niesprawnym 3 stopem może przejść przegląd? Według mnie nie powinno, ponieważ może wprowadzać

> w błąd jadącego za nami.

Teoretycznie nie powinno.

Ale w praktyce - moje przeszło grinser006.gif

Co mi przypomina że muszę w końcu tam zajrzeć.

Napisano

> nigdy nie widziałeś starego auta, np malacza który ma "słabiutkie" stopy ?

> brudne odbłyśniki, brudne klosze od środka, słabe napięcie ...

Jeździłem malaczem jeszcze zanim instalowano w nich alternatory i właśnie dla tego: lutowałem polączenia zamiast badziewnych kostek, zawsze miałem czyste lampy. Co do stopów, to miał on dobre ale brakowało prądu dla kierunkowskazów w czasie hamowania (nie mrugały), więc zainstalowałem elektroniczny przerywacz który działa od 8V. Więc można było, a że niektórym się nie chciało? Cóż...

Wracając do tematu. Pisaliśmy o sprawnych czystych lampach, a nie o szrotowych przyczepkach, w których cudem jest jeśli świeci cokolwiek. sick.gif mam z takimi do czynienia co wtorek i piątek w drodze do pracy. czerwona.gif

Napisano

> Jeździłem malaczem jeszcze zanim instalowano w nich alternatory i właśnie dla tego: lutowałem

> polączenia zamiast badziewnych kostek, zawsze miałem czyste lampy. Co do stopów, to miał on

> dobre ale brakowało prądu dla kierunkowskazów w czasie hamowania (nie mrugały), więc

> zainstalowałem elektroniczny przerywacz który działa od 8V. Więc można było, a że niektórym

> się nie chciało? Cóż...

> Wracając do tematu. Pisaliśmy o sprawnych czystych lampach, a nie o szrotowych przyczepkach, w

> których cudem jest jeśli świeci cokolwiek. mam z takimi do czynienia co wtorek i piątek w

> drodze do pracy.

"Pisaliśmy"? zlosnik.gif

Proponuję aby kolega trochę sie zastanowił przed wysłaniem postu i atakowaniem innych;)

Wracając do meritum. Myślałem ze inni odpiszą, ale skoro nie to pozwole sobie wyjaśnić. To, ze światła stopu w samochodach z żarówkami 2-włóknowymi 21/5W sa nieco słabiej widoczne, niz w samochodach posiadajacych osobne światła pozycyjne i stopu nie jest moim wymysłem, proponuje poczytac w necie, np. tu. To ze akurat Ty dbasz o dobry stan techniczny swoich świateł nie oznacza, że pozostali użytkownicy dróg też tak robią. Zaś wyprodukowanie lamp na 1 żarówke więcej na logikę powinno być droższe.