Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Znak ustąp pierwszeństwa przejazdu kontra znak stop

Featured Replies

Napisano

Sytuacja identyczna jak na filmie, czy autor tego filmu ma rację?

Czy znak stop jest równorzędny ze znakiem ustąp pierwszeństwa, czy może jest "silniejszy" od niego? Moja mama dziś miała taką sytuację i uważa, że są równorzędne. Ja uważam tak samo, znak stop wymaga tylko zatrzymania się wcześniej. Dzwoniła do jakiegoś znajomego, który twierdzi, że ona nie ma racji, bo znak stop nakazuje ustąpić wszystkim... niewiem.gif

No to kto ma rację ?

Napisano

Autor filmu ma rację. Oba pojazdy 1 i 3 znajdują się na drodze podporządkowanej. 1 jedzie przed 3 bo jedzie prosto ustępując 2. a STOP tylko dodatkowo wskazuje na konieczność zatrzymania się przed wjazdem na skrzyżowanie.

Napisano

> Sytuacja identyczna jak na filmie, czy autor tego filmu ma rację?

> Czy znak stop jest równorzędny ze znakiem ustąp pierwszeństwa, czy może jest "silniejszy" od niego?

> Moja mama dziś miała taką sytuację i uważa, że są równorzędne. Ja uważam tak samo, znak stop

> wymaga tylko zatrzymania się wcześniej. Dzwoniła do jakiegoś znajomego, który twierdzi, że ona

> nie ma racji, bo znak stop nakazuje ustąpić wszystkim...

> No to kto ma rację ?

Znak STOP = ustąp pierszeństwa

Napisano

Stop i ustąp pierwszeństwa to to samo z tą małą różnicą, że przed ustąp pierwszeństwa nie masz obowiązku się zatrzymać

Napisano

Mnie uczono, ze to to samo...

Napisano

> Mnie uczono, ze to to samo...

Czyli przed obydwoma należy się zatrzymać?

Napisano

> Czyli przed obydwoma należy się zatrzymać?

Przed jednym musisz, przed drugim możesz - nikt nie broni. A "tożsamość" obu znaków polega na tym, że STOP nie jest uległym, służalczym i poddanym wobec USTĄP PIERWSZEŃSTWA - w tym sensie są równorzędne.

Napisano
  • Autor

> I tacy ludzie mają prawo jazdy

masz na mysli mnie, moja mame, pana, ktory na nia nawrzeszczal na skrzyzowaniu, znajomego, do ktorego dzwonila, czy autora filmu? bo troche nie okresliles...

Napisano

> Przed jednym musisz, przed drugim możesz - nikt nie broni. A "tożsamość" obu znaków polega na tym,

> że STOP nie jest uległym, służalczym i poddanym wobec USTĄP PIERWSZEŃSTWA - w tym sensie są

> równorzędne.

To tak jakbyś stwierdził, że Fiat i Ferrari to, to samo, bo oba są na F i z Włoch pochodzą.

Podane znaki są równorzędne względem siebie, choć determinują różne reakcje. Rozwiązanie powyższego przykładu podane jest w pozostałych przepisach, które mają w nim zastosowanie.

Jadąc pojazdem 1 lub 3 ustępujemy pierwszeństwa pojazdowi 2. Następnie dla pojazdów 1,3 zastosowanie mają zapisy o pierwszeństwie dla dróg równorzędnych.

Napisano

> masz na mysli mnie, moja mame, pana, ktory na nia nawrzeszczal na skrzyzowaniu, znajomego, do

> ktorego dzwonila, czy autora filmu? bo troche nie okresliles...

Na mnie nawrzeszczał kierowca wyjeżdżający z "drogi wewnętrznej" z tekstem, że pierwszeństwo było jego, bo był z mojej prawej strony... - ten krzyczący może nie mieć racji i swoją niewiedzę przykrywać właśnie podniesionym głosem ok.gif

Napisano

Oba znaki "mówią" to samo, tyle, że przy znaku STOP trzeba się dodatkowo bezwzględnie zatrzymać.

Napisano

> masz na mysli mnie, moja mame, pana, ktory na nia nawrzeszczal na skrzyzowaniu, znajomego, do

> ktorego dzwonila, czy autora filmu? bo troche nie okresliles...

Tych ktorzy zadaja takie pytania smile.gif

Napisano

> Tych ktorzy zadaja takie pytania

Moze jamai robi kolejny kurs na PJ? Moe nalezy wybaczyc? cfaniaczek.gif

Napisano
  • Autor

> Tych ktorzy zadaja takie pytania

ja swoje zdanie mam, z ciekawosci chcialem sie dowiedziec co o tym mysla wszystkowiedzacy najlepsi kierowcy z AK.

Napisano

> ja swoje zdanie mam, z ciekawosci chcialem sie dowiedziec co o tym mysla wszystkowiedzacy najlepsi

> kierowcy z AK.

Wszystkowiedzący najlepsi kierowcy z AK mają w telefonie taką apkę i w razie W bez pośpiechu (aby przypadkiem nic nie przeoczyć) się z nią konsultują grinser006.gif

zlosnik.gif

Napisano

> (...)

> No to kto ma rację ?

Pierwszeństwo można mieć albo nie mieć. Nie można go mniej lub bardziej nie mieć.

hehe.gif