Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Rewitalizant Xado - stosował ktoś? Warto?

Featured Replies

Napisano

Stosował może ktoś coś takiego?

Na trzech cylindrach mam sprezanie 13/13,5 a na jednym 10,5

Jest szansa ze sie wyrowna po zastosowaniu preparatu? Chcialem zamontowac LPG ale poki nie ma cisnienia rownego musze odlozyc temat. Pacjent Laguna IIphI 2.0 16V 135KM

Napisano

Jakieś 2 tygodnie temu był test na TVN Turbo w Jeździe Polskiej.

Coś w tym jest. Parametry silnika się poprawiły.

Napisano

> Stosował może ktoś coś takiego?

> Na trzech cylindrach mam sprezanie 13/13,5 a na jednym 10,5

> Jest szansa ze sie wyrowna po zastosowaniu preparatu? Chcialem zamontowac LPG ale poki nie ma

> cisnienia rownego musze odlozyc temat. Pacjent Laguna IIphI 2.0 16V 135KM

witam,

jeżeli masz na tym jednym cylindrze nieszczelne zawory to XADO nie pomoże...

Napisano

> jeżeli masz na tym jednym cylindrze nieszczelne zawory to XADO nie pomoże...

I tak by nie pomogło w żadnym z opisanych przez producenta przypadków. Swoją drogą sprzedawanie jakiegokolwiek dodatku do oleju za takie pieniądze i obiecując powyższe zakrawa na szczyt bezczelności hehe.giffacepalm%5B1%5D.gif.

Niech to kupi i jak znacząco nie poprawi się chociaż jeden z parametrów, otrzyma zwrot pieniędzy zlosnik.gif.

Quote:

Korzysci

Przywraca powierzchnie cierne, chroni i wzmacnia czesci silnika

Przywraca utracone sprezanie w cylindrach

Zwieksza moc silnika

Poprawia przyspieszenie samochodu

Zmniejsza zuzycie paliwa

Przywraca cisnienie oleju w ukladzie

2-3 krotnie przedluz czas zycia/eksploatacji silnika

Chroni przed uszkodzeniem podczas zimnego startu

Redukuje halas

Stabilizuje silnik - eliminuje/zmniejsza nadmierne wibracje

hahaha.gif

Napisano

> Jest szansa ze sie wyrowna po zastosowaniu preparatu? Chcialem zamontowac LPG ale poki nie ma

może masz przypieczone pierścienie...? Ja testowałem Xado i nie widziałem żadnych pozytywnych objawów, poza efektem placebo i ubytkiem kasy w portfelu. Chyba zacząłbym od dobrych płykanek przy wymianie oleju silnikowego. U siebie w klekocie po zastosowaniu płukanki zaobserwowałem same +

pozdr mikolaj.gif

Napisano

> Przywraca powierzchnie cierne, chroni i wzmacnia czesci silnika

> Przywraca utracone sprezanie w cylindrach

> Zwieksza moc silnika

> Poprawia przyspieszenie samochodu

> Zmniejsza zuzycie paliwa

> Przywraca cisnienie oleju w ukladzie

> 2-3 krotnie przedluz czas zycia/eksploatacji silnika

> Chroni przed uszkodzeniem podczas zimnego startu

> Redukuje halas

> Stabilizuje silnik - eliminuje/zmniejsza nadmierne wibracje

Łał, niezły środek. Nawet regeneruje poduszki silnika. Chyba muszę go zastosować. Jeszcze nie wiem po co, ale JA MUSZĘ. smile.gif

Zdaje się, że o to chodzi producentowi - żeby musieć. smile.gif

Napisano

Przyczyna niższego ciśnienia ustalona?

Napisano

Zastosowałem do skrzyni biegów w nisanie primerze (jedynka klinowala lekko). Auto miało wtedy 60 tyś km. Dziś ma 260 tyś i skrzynia jak nowa smile.gif.

Ale czy to jakość dawnego nissana czy zaleta xado - nie wiem.

Za to zapodałem dwukrotnie, ceramizer do silnika (profilaktycznie). Auto miało ok. 100 tyś na liczniku. Robiłem to z pomiarem ciśnień spręzania przed i po. Wyraźnia poprawa do wartości fabrycznych. Do dziś auto ma fabryczny rozrząd i nie bierze oleju. (3 litry stanu styka na 10 tyś km)

Napisano
  • Autor

> Przyczyna niższego ciśnienia ustalona?

Nie bardzo jest jak sprawdzić. Mechanik mówił mi że poki jest w granicznej wartości to niech tak bedzie tylko LPG to by juz nie montował.

Mechanik "na oko" obstawia wypalony zawór wydechowy. Mówi ze koszt samej robocizny jest nieadekwatny do problemu jaki wystepuje, poniekad sie z nim zgadzam bo jakies 2000zł wydac teraz na remont przez to cisnienie to nieporozumienie.

Napisano
  • Autor

Wiem ile to kosztuje. Dlatego poki co sie za to nie biore. Chce wyprobowac ten preparat tylko nie chcialbym aby sie cokolwiek pogorszylo. Chce tez na wione LPG zalozyc ale najpierw musze sprobowac wyrownac cisnienie.

Napisano

> Mechanik "na oko" obstawia wypalony zawór wydechowy.

A jak sobie wyobrażasz uszczelnienie wypalonego zaworu przez magiczny preparat wlewany do oleju rotfl.gif

A może nie zawór jest wypalony, tylko uzczelnienie zaworowe. A o próbie olejowej na silniku slyszałeś Ty lub Twój mechanik?

Po tym już bardziej widać czy to jest problem z pierścieniami/cylindrami, czy z zaworami

Tu masz link do opisu ( i to na stronie tego ceramizera hehe.gif)

Napisano

> I tak by nie pomogło w żadnym z opisanych przez producenta przypadków. Swoją drogą sprzedawanie

> jakiegokolwiek dodatku do oleju za takie pieniądze i obiecując powyższe zakrawa na szczyt

> bezczelności .

> Niech to kupi i jak znacząco nie poprawi się chociaż jeden z parametrów, otrzyma zwrot pieniędzy .

Osobiście przez wzgląd na doświadczenia z tego typu dodatkami byłbym ostrożny przy tego typu deklaracjach. Może się okazać że się po prostu nie wybulisz.

Nie drążę tematu dalej, kto chce niech stosuje i będzie zdrów. Kto nie, niech leje lotosa czy inny syf i niech się modli by jego super nowoczesny silnik dożył choćby 200kkm.

Pozdrawiam.

Napisano

> Nie drążę tematu dalej, kto chce niech stosuje i będzie zdrów. Kto nie, niech leje lotosa czy inny

> syf i niech się modli by jego super nowoczesny silnik dożył choćby 200kkm.

> Pozdrawiam.

Wiesz co chłopie, tak sobie czytam i myślałem że nic nie napisze, ale napisze. Zapytam się Ciebie: znasz kogoś, komu zepsuł się silnik bo lał Lotosa? Inaczej - olej marki Lotos dobrany do wymagań silnika? Bo to już słów brak takie rzeczy czytając. Co jest temu Lotosowi? Z psich defekacji go produkują czy mysich ogonów? facepalm%5B1%5D.gif

Napisano

> 2-3 krotnie przedluz czas zycia/eksploatacji silnika

Tak sobie pomyślałem - 1,2 miliona km na silniku Uno zlosnik.gif

Napisano

nie wiem z czego ten Lotos ale u mnie przez 200 tyś. km nic w samochodzie nie zepsuł zlosnik.gif Ostatnie 50 tyś. km jeżdżę na Valvolinie, a tylko dlatego, że kupuję go w cenie 17 zł za litr zlosnik.gif

Napisano

> Tak sobie pomyślałem - 1,2 miliona km na silniku Uno

Ale cytuj cytaty z głową, bo jeszcze ktoś sobie pomyśli, że to ja napisałem! facepalm%5B1%5D.gif A potem imbecyle się na mnie wyżywają i PR mi opada biglaugh.gifgrinser006.gifzlosnik.gif.

Napisano

> Wiesz co chłopie, tak sobie czytam i myślałem że nic nie napisze, ale napisze. Zapytam się Ciebie:

też się głęboko zastanawiam, co autor miał na myśli ok.gif

co warsztat to inna opinia, każdy jest "fest znafcą tematu" facepalm%5B1%5D.gif

Napisano

> nie wiem z czego ten Lotos ale u mnie przez 200 tyś. km nic w samochodzie nie zepsuł Ostatnie 50

> tyś. km jeżdżę na Valvolinie, a tylko dlatego, że kupuję go w cenie 17 zł za litr

Pod słowo lotos podstaw sobie dowolną markę którą można kupić w markecie na rogu.

Tobie się nie zepsuł. I dobrze. Ale skąd ci ludzie którzy tutaj krzyczą i pytają czemu na jednym cylindrze ciśnienie mniejsze???

Ludzie się nigdy nie nauczą że dobry olej to podstawa. Ale w zasadzie taki stan rzeczy mnie satysfakcjonuje i jest dla mnie bardzo wygodny ok.gif

Napisano

> A jak sobie wyobrażasz uszczelnienie wypalonego zaworu przez magiczny preparat wlewany do oleju

> A może nie zawór jest wypalony, tylko uzczelnienie zaworowe.

Co masz na myśli pisząc "uszczelnienie zaworowe" hmm.gif

Jakoś trudno sobie wyobrazić związek uszczelniacza na trzonku zaworu z ciśnieniem sprężania grinser006.gif

Napisano

śmiem twierdzić, że pierdoły wypisujesz ale na karb świątecznego jedzenia to składam zlosnik.gif Więcej nie tankuj paliwa w PL, bo masz 2 opcje albo będzie to paliwo z Rafinerii Gdańsk czyli Lotosu albo Orlenu- na pewno dziadostwo silnik po tym umrze, w najlepszym układzie denko tłoka zniknie zlosnik.gifzlosnik.gifzlosnik.gif

Na Lotosach i Orlenach w mojej firmie auta w noPB po 1/2 miliona kilometrów kręcą tak samo jak na olejach Mobil czy Castrol. zlosnik.gif

Napisano

Jeżeli 100% aut które poruszają się po Polskich drogach jeździ w Twojej firmie to faktycznie jesteś wyrocznią.

Ale mam wrażenie że tak nie jest. No chyba że się jednak mylę...

Jeżeli jeżdżą to super. Należy się cieszyć. Ale nie wmawiaj że nie ma tego co na własne oczy widzę.

Napisano

faktycznie kilka tysięcy aut- to trzeba mieć fart zlosnik.gif albo specjalnie dla firmy robią o podwyższonych parametrach zlosnik.gif No zdarza się czasem pochałturzyć i silnik rozebrać ale żeby to wina oleju Lotos to na pewno bym się nie odważył czegoś takiego napisać zlosnik.gif

Napisano

> Co masz na myśli pisząc "uszczelnienie zaworowe"

> Jakoś trudno sobie wyobrazić związek uszczelniacza na trzonku zaworu z ciśnieniem sprężania

Masz rację uszczelnienia nie mają na to wpływu, zagalopowałem się trochę biglaugh.gif

Zwróciłem uwagę na to że może to chodzić o leciwe renault i od razu przyszła mi myśl o uszczelnieniach zaworowych.

Napisano

> faktycznie kilka tysięcy aut- to trzeba mieć fart albo specjalnie dla firmy robią o podwyższonych

> parametrach No zdarza się czasem pochałturzyć i silnik rozebrać ale żeby to wina oleju Lotos

> to na pewno bym się nie odważył czegoś takiego napisać

Wam to na pewno spod lady ten olej dają grinser006.gif

Napisano

Stosowałem preparaty Xado... lałem w silniku 0w40 syntetyczny olej Xado ale nie zauważyłem jakiś spektakularnych zmian... spalanie nieznacznie spadło w stosunku do oleju 5w50 Mobila ale tego można było się spodziewać... dolałem do skrzyni biegów 120 stkę od Xado ale nic nie zauważyłem dopiero wymiana oleju na Amsoil spowodował radykalne zmiany... zastosowałem również do wspomagania trochę węgla zlosnik.gif ale również nic nie zauważyłem..

Radze kupować dobre oleje i stosować płukanki .. no i wymieniać częściej .... max 15 tys km

Napisano

> Ludzie się nigdy nie nauczą że dobry olej to podstawa. Ale w zasadzie taki stan rzeczy mnie

> satysfakcjonuje i jest dla mnie bardzo wygodny

Raczej terminowa wymiana oleju zależna od warunków pracy silnika to podstawa. Naklejka na opakowaniu oleju ma mniejsze znaczenie.

Napisano

> Radze kupować dobre oleje i stosować płukanki .. no i wymieniać częściej .... max 15 tys km

A co jak producent zaleca wymianę co 5kkm a inny co 10kkm?

Płukanki miały sens przy olejach mineralnych, które zostawiały spore ilości osadów. Obecnie wystarczy pilnować terminu wymiany oleum. Oleje syntetyczne zawierają składniki myjące.

Napisano

> A co jak producent zaleca wymianę co 5kkm a inny co 10kkm?

U mnie producent zaleca co 30 tyś km a ja wymieniam co 10 tyś km więc zapewne zepsuje tym auto zlosnik.gif co ciekawe ostatni przegląd jest w instrukcjach wielu marek na 180 tyś km więc po tym przebiegu i tak nastąpi autodestrukcja zlosnik.gif

> Płukanki miały sens przy olejach mineralnych, które zostawiały spore ilości osadów. Obecnie

> wystarczy pilnować terminu wymiany oleum. Oleje syntetyczne zawierają składniki myjące.

Tak ale z czasem przestają działać te dodatki i warto wspomóc je dodając płukankę przed wymianą oleju.... ja osobiście daje co którąś tam wymianę oleju ... zlosnik.gif

Napisano

> U mnie producent zaleca co 30 tyś km a ja wymieniam co 10 tyś km więc zapewne zepsuje tym auto

Producent zaleca co 30kkm lub rok? Mi średnio wychodzi 12 - 15kkm rocznie i olej wymieniam raz w roku.

> co ciekawe ostatni przegląd jest w instrukcjach wielu marek na 180 tyś km więc po tym

> przebiegu i tak nastąpi autodestrukcja

Sprawdź czy przypadkiem w wytycznych do tego ostatniego przeglądu nie ma punktu "Wizyta klienta w dziale sprzedaży" zlosnik2.gif

> Tak ale z czasem przestają działać te dodatki i warto wspomóc je dodając płukankę przed wymianą

> oleju.... ja osobiście daje co którąś tam wymianę oleju ...

Jest tylko jedno ale. Obecne układy smarowania mają inne rozwiązania konstrukcyjne (więcej elementów) i wyższe ciśnienia niż przed kilkoma dekadami. W erze filtrów odśrodkowych więcej osadów zostawało w układzie i obowiązkowe było okresowe płukanie. Obecne filtry są w stanie zatrzymać 99% zanieczyszczeń. Płukanie nie jest konieczne. Trzeba zdawać sobie sprawę z istnienia zaworu przelewowego, który otwiera się po zatkaniu filtra. Celem jego zastosowania jest uniknięcie zatarcia silnika z braku oleju w uładzie. Przy zastosowaniu płukanki, bez wcześniejszego mechanicznego oczyszczenia misy olejowej z osadów, może doprowadzić do ich rozpuszczenia i zatkania filtra. Otwarty zawór puści wszystko w kanały. Najbardziej narażone na uszkodzenia przez te osady są łożyskowania ślizgowe.

Przypadki przecieków w silnikach po płukaniu są wynikiem przytkania osadami kanałów olejowych. Wzrost ciśnienia oleju, które wypycha go przez uszczelnienia. To jest efekt drogi na skróty przy starym, zarośniętym osadami silniku.

Napisano

> Ja bym tego nie zalewał

> Szkoda kasy.

Kiedyś, dawno, dawno temu do poczciwego PF126P wlałem coś co nazywało się Militec-1. Reklamowali to jako cudo do niwelowania tarcia w silniku (słynna reklama ze spuszczaniem oleju podczas pracy silnika). Podchodziłem do tego sceptycznie, wlałem Militec'a raczej z ciekawości niż przekonania. Jakież było moje ździwienie gdy zorientowałem się, że zgubiłem olej (urwany/wykręcony korek w misce + urwany kabel od czujnika ciśnienia) a silnik pracował normalnie. Nie wiem jak długo jeździłem bez oleju ale do najbliższej stacji benzynowej (ok 15 km) dojechałem bez żadnych niepokojących objawów. Po dolaniu oleju i wyeliminowaniu usterki, przygotowany na remont, zmierzyłem ciśnienie sprężania - nie odbiegało od normy...

Napisano

poczytaj sobie jest trochę testów w sieci, jeśli nie jest to wielka mistyfikacja to znaczy że to działa, kup, zalej po 1,5 tys sprawdź ciśnienie na cylindrach i napisz czy się poprawiło, będziesz nowym królikiem :-)

Napisano

> poczytaj sobie jest trochę testów w sieci, jeśli nie jest to wielka mistyfikacja to znaczy że to

> działa, kup, zalej po 1,5 tys sprawdź ciśnienie na cylindrach i napisz czy się poprawiło,

> będziesz nowym królikiem :-)

rotfl.gif

to juz lepiej zalac 85w/140