Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Komis autoimport z Pani Karoliną

Featured Replies

Napisano

Nawiązując do tego wątku taka firma z renomą, a już koniec działalności? http://www.autoimport-strzelecki.eu/ smirk.gif

Połechtam troszkę swoje ego pisząc-"A nie mówiłem" zlosnik.gif

Długo nie trzeba było czekać, aby spełnił się scenariusz o ktorym pisałem w poprzednim watku:

3536734600_1363459566_thumb.jpg

całość tutaj

Szkoda naciągniętych poławiaczy okazji, chociaż swoją drogą mogą to potraktować jako korepetycje...

Napisano

> Połechtam troszkę swoje ego pisząc-"A nie mówiłem"

Nie byles jedyny, zreszta chyba cale AK pisalo, ze to szwindel (no moze poza pytajacymi).

Napisano
  • Autor

> Nie byles jedyny, zreszta chyba cale AK pisalo, ze to szwindel (no moze poza pytajacymi).

Jeżeli tam pisałeś to poczuj jak Twoje również jest łechtane zlosnik.gif270751858-jezyk.gif

Tak poważnie to przypadkowo się natknąłem na wpis na tym forum o przekręconych i mi się skojarzyło że mieliśmy taki wątek, więc wkleiłem-ku przestrodze poławiaczy, może jakaś duszyczka się uratuje.

Napisano

Zostaje jeszcze fstyd zlosnik.gif

Quote:

zostaje jeszcze godność i fstyd przed rodziną i znajomymi bo to jest bezcenne

grinser006.gif

Napisano

> Nawiązując do tego wątku taka firma z renomą, a już koniec działalności?

> http://www.autoimport-strzelecki.eu/

> Połechtam troszkę swoje ego pisząc-"A nie mówiłem"

> Długo nie trzeba było czekać, aby spełnił się scenariusz o ktorym pisałem w poprzednim watku:

> całość tutaj

> Szkoda naciągniętych poławiaczy okazji, chociaż swoją drogą mogą to potraktować jako korepetycje...

Przecież to od dawna było wiadome...

Swoją drogą, że gość jeszcze swojego konta na FB nie skasował: https://www.facebook.com/szymon.strzelecki.1 zlosnik.gif

Napisano

> Przykra sprawa, że ludzie wtapiają kasę

> Zdaje się tam Karolinkę lekko pojechano w tym wątku jeśli dobrze kojarzę

Oj tam pojechano, po prostu sprawdzono fakty...

Napisano
  • Autor

> Przecież to od dawna było wiadome...

> Swoją drogą, że gość jeszcze swojego konta na FB nie skasował:

> https://www.facebook.com/szymon.strzelecki.1

Skąd wiesz, że to jego?(nie zagłębiałem się, pytam z ciekawości).

Może tam gdzie jest nie ma netu?? grinser006.gif

Napisano

> Skąd wiesz, że to jego?(nie zagłębiałem się, pytam z ciekawości).

> Może tam gdzie jest nie ma netu??

Może nie korzysta z netu gdy odpoczywa w cieplych krajach ok.gif W końcu trochę zaliczek zebral zlosnik.gif

Napisano

> Może nie korzysta z netu gdy odpoczywa w cieplych krajach W końcu trochę zaliczek zebral

To ta co po godzinach francu,,z"kiego uczyła ? hmm.gif

Napisano

> To ta co po godzinach francu,,z"kiego uczyła ?

Tylko panów... lizak.gifzlosnik.gif

Napisano

> Nawiązując do tego wątku taka firma z renomą, a już koniec działalności?

To przez Ciebie, bo zrobiłeś czarny marketing oink.gif

A firma miała plany wzrostu, ludzi pozatrudniała, biura wynajęła... hehe.gif

Swoją drogą, doprawdy nie wiem co kieruje ludźmi, którzy dają zaliczki "na sprowadzenie" screwy.gif

Napisano

> Swoją drogą, doprawdy nie wiem co kieruje ludźmi, którzy dają zaliczki "na sprowadzenie"

Jak to mówią ,,głupich nie sieją" smirk.gif

Ciekawe czy ktoś z AK ich zasponsorował? hmm.gif

jakiś tekst

Napisano
  • Autor

> Swoją drogą, doprawdy nie wiem co kieruje ludźmi, którzy dają zaliczki "na sprowadzenie"

CCC-cena czyni cuda

Napisano

> Skąd wiesz, że to jego?(nie zagłębiałem się, pytam z ciekawości).

> Może tam gdzie jest nie ma netu??

dla komornika wystarczy zlosnik.gif

Napisano

> doprawdy nie wiem co kieruje ludźmi, którzy dają zaliczki "na sprowadzenie"

Ja tez bym nie dal ale nie kazdy potrafi sam pojechac i osobiscie sprowadzic sobie auto.

Napisano

> Ja tez bym nie dal ale nie kazdy potrafi sam pojechac i osobiscie sprowadzic sobie auto.

Ci powinni kupować auta, które już są w kraju. zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> Ci powinni kupować auta, które już są w kraju.

Oczywiście, że tak jak piszesz, takie osoby powinny kupić w kraju, albo powinny zapłacić osobie, która się na tym zna i tym zajmuje, a w każdej okolicy jest jakiś importer, ale to nie chodzi o to-ktoś jak sprowadza z niemcowni uczciwie auta, to one po zarejestrowaniu są droższe niż średnia cena z danego rocznika i każdy "normalny" o tym wie, bo czarów nie ma, wchodzi się na portale ogłoszeniowe z niemiec, wybiera się auto co nas interesuje i po doliczeniu opłat i sprowadzenia wiemy ile kosztuje, 80% sprowadzonych, opłaconych,gotowych igieł do zarejestrowania w naszych ogłoszeniach jest tańsze niż w kraju skąd pochodzą i trzeba się odrobinę zastanowić skąd to się bierze, przyczyny główne są 3:

1.Cofka

2.Dzwon

3.Oszustwo podatkowe

Kolejne warianty to mieszanka powyższych.

Głupota ludzka nie zna granic i pchają się w nieznane bo...tanio, nie zadając sobie trudu dlaczego tak tanio jest i co może być powodem, dlatego nie jest mi żal takich ludzi, bo mają to na własne życzenie. Nie raz słyszałem, o chłopakach co ściągają prawdziwe samochody w normalnych cenach biorąc za to uczciwą prowizję 2-3 tyś w zależności od wartości auta i czasu poświęconego na znalezienie, że są naciągaczami bo chcą 2 tysie za sprowadzenie i pewnie jeszcze dużo zarabiają na samochodzie, bo wychodzi drogo po zarejestrowaniu, a w ogłoszeniach "takie same" są dużo taniej-i to jest właśnie całe clue tego systemu, jelenie kupują bo prawie takie same, oszuści wykorzystują to, bo skoro schodzi to trzeba więcej towaru itd, czyli standard w naszym kraju, uczciwy klepie biedę a cwaniak dorabia się na oszukiwaniu ludzi.

Niektórzy piszą też że 2 tys to dużo bo to 3 dni roboty, hmm...zawsze można jechać samemu-prawda?Kwota którą się płaci nie jest za samo przytarganie, ale za podjęte ryzyko, za wiedzę przy zakupie itd....Wystarczy zdać sobie sprawę, że prywatnie do lekarza jak idziemy to też często za pierdołę kasuje nas 100 czy 150zł, a roboty 5 min, ale jest to zapłata za to, że wie co to za pierdoła nas męczy. A polak sam ze śwagrem zna się najlepiej pod słońcem-sam się wyleczy, sam kupi auto itd itd, a potem dopłaci do interesu i psioczy na system, na markę itd. zlosnik.gif

Napisano

Wszystko oki tylko traf na uczciwa osobe sprowadzajaca auta,tez jest trudno smile.gif bo za duzo jest taki sprowadzajacych padline :/

Napisano
  • Autor

> Wszystko oki tylko traf na uczciwa osobe sprowadzajaca auta,tez jest trudno bo za duzo jest taki

> sprowadzajacych padline :/

Znam przynajmniej kilku. Ale kupujący też musi postawić sprawę jasno, że np wybrał sobie kilka aut, lub że przebieg np do 300 tyś w 10 latku może być etc. Warto też od razu ustalić prowizję importera z góry, wtedy unikamy nieporozumień i kłótni o 200 czy 500zł. Średnia za sprowadzenie auta do 30-35 tyś to 2-2,5 tyś, jest to kwota za przyprowadzenie i przygotowanie do opłat (importer ma obowiązek to robić). Pamiętajcie również, że auta z zagranicy nie wyglądają tak ślicznie jak na zdjęciach po poprawce, auto które zjechało dopiero do kraju w większości będzie miało jakieś ryski, czy poplamione fotele-takie normalne ślady użytkowania co i nam wychodzą w trakcie eksploatacji, dopiero w kraju zaczyna się rewitalizacja, pranko, mycie silnika,polerka lakieru.

Odrobina rozsądku z obu stron i obie będą zadowoleni, a jak przychodzi kupiec i wymaga tylko ceny bo miauczy że chce bm

w a kasy na golfa jest tylko, to nieuczciwy importer powie że mu przywiezie, znajdzie najtańszą ofertę, cofnie z 450 tysi na 179 tyś, podpicuje i podsunie kąsek napalonemu na bmw...

Wątek o tej firmie jasno pokazuje, ludzie ślepo szukają tylko ceny, pytając na forach chcą tylko przyklepania ich jakże zacnej (wg nich)decyzji jakimi super tropicielami są i wynaleźli mega okazje, ale nie ruszą już głową, że to po prostu niemożliwe z racjonalnego pkt widzenia. Ot klapki na oczy, aby szybko zaliczkę wpłacić by okazja nie uciekła...

Napisano

W dużej większości mamy głupie, niewyedukowane społeczeństwo, które nie potrafi sobie radzić z banalnymi sprawami.

Jak można wpłacać komuś pieniądze za coś, czego się na oczy nie widziało?

Napisano

> Znam przynajmniej kilku.

Ty znasz, siedzisz w branzy, sam handlujesz, wiec nie ma co sie dziwic.

Ja nie znam, moi znajomi tez nie, bo poprostu obracamy sie w otoczeniu innych ludzi.

Mechanik polecal mi nieraz jakiegos handlarza albo konkretne auto, ale po obejrzeniu "jego arsenalu" lub konkretnego egzemplarza odechciewalo sie w to brnac dalej. Glupi widok podmiany opon, aby lepsze sprzedac a puscic auto na slikach odpycha zwyklego zjadacza chleba, a robia to na placu na oczach klientow.

Ostatnio jednak kupilem autko sciagniete z niemiec od handlarza, w opinii jego kolegi z branzy "niezlego cwaniaka" i jak tak se czytam AK to czasami nachodzi mnie mysl co z nim jest nie tak spineyes.gif

Napisano

> Znalazłeś sposób na walkę z konkurencją?

Nie, kolega nas tylko w kazdym poscie przestrzega przed walkami stosowanych przez innych/nieuczciwych/konkurencyjnych dla niego handlarzy palacz.gif

Tak czesto, ze chyba az za czesto hmm.gif

Napisano
  • Autor

> Znalazłeś sposób na walkę z konkurencją?

Żadna to dla mnie konkurencja...Nie ten target,nie ten rozmach...ja siedzib w wieżowcach w Wawie nie mam, nie kroję też po 5,10 tyś na jeleniach co myślą, że Pana Boga za nogi złapali.

Napisano
  • Autor

> Nie, kolega nas tylko w kazdym poscie przestrzega przed walkami stosowanych przez

> innych/nieuczciwych/konkurencyjnych dla niego handlarzy

> Tak czesto, ze chyba az za czesto

Jeszcze raz napiszę, żadna to dla mnie konkurencja. Wały największe robią właśnie na klasie premium, bo tam zrobić jelenia na vat to wpada jednorazowo 10-15 tyś, więc nie ma się co dziwić, że proceder kwitnie i w sumie do czasu każdy jest zadowolony, kupujący bo kupił tanie extra furę, sprzedawca bo przytulił konkretne pieniądze, więc nie powtórzy tego?Powtórzy...

Uważasz, że za często ostrzegam?Poczytaj posty z ost 2-3 mieś, ludzi chętnych na "okazję" która ucieka jest było co najmniej kilka-jeśli przynajmniej do 1 coś dotarło, to będzie dobrze. Reszta i tak zrobi bo wie lepiej.

Napisano

> Nie, kolega nas tylko w kazdym poscie przestrzega przed walkami stosowanych przez

> innych/nieuczciwych/konkurencyjnych dla niego handlarzy

> Tak czesto, ze chyba az za czesto

W takich przypadkach akurat oby jak najczęściej. Śmiecie trzeba zamiatać, a nie omijać.

Napisano
  • Autor

> Ty znasz, siedzisz w branzy, sam handlujesz, wiec nie ma co sie dziwic.

> Ja nie znam, moi znajomi tez nie, bo poprostu obracamy sie w otoczeniu innych ludzi.

Widzisz, jest tak jak piszesz i...i ja to rozumiem, że ktoś może się nie znać, ale nie rozumiem, że jak chcesz komuś pomóc , dzielisz się swoimi doświadczeniami, wiedzą, to słyszysz, że za często ludzi ostrzegasz, że eliminujesz konkurencję itd-czyli chcesz dobrze, a zaczynasz być postrzegany jako ktoś zły, bo z jednej strony człowiek nie potrafi zrozumieć że może dostać poradę, pomoc za darmo, bo niby wie że za darmo nic nie ma, a z drugiej strony jedzie/wkleja do oceny najtańsze ogłoszenie wierząc, że będzie to lux auto i mało tego, że od tej najtańszej ceny jeszcze kilka tyś uda mu się utargować. Będziesz tu mądry?Nie. Ot trzeba robić swoje i nie patrzeć na innych, dogodzić każdemu się nie da. Jeden cieszy się jak go dymają inny nie. Tak naprawdę w polskim rynku motoryzacyjnym mamy 2 ciekawe zjawiska-handlarz postrzegany jest jako zło, a kupujący są jeleniami co sami wystawiają się na strzał w poroże myśląc, że nabywają 15 letnie tdi z 170tyś na zegarach w idealnym stanie za 6-7 tyś i tak naprawdę i jedni i drudzy zapracowali sobie na to swoim postępowaniem, kupujący swoimi wymaganiami, a sprzedający dostosowaniem się do tych wymagań.

Napisano
  • Autor

> W dużej większości mamy głupie, niewyedukowane społeczeństwo, które nie potrafi sobie radzić z

> banalnymi sprawami.

> Jak można wpłacać komuś pieniądze za coś, czego się na oczy nie widziało?

Jak widać można. Tutaj to zaliczki, a są przypadki, że ludziska pompują po 5-8 tyś euro i czekają na przyjazd bolidu na podwórko, są to ludzie inteligentni, dobrze sytuowani a jednak coś wtedy zawodzi, odłącza się rozum, klikamy kwotę, enter i przelew idzie, tydz niepewności, zgłoszenie na policję, nerwy...To jest fenomen dla mnie, jak "okazja" potrafi przyćmić zdrowy rozsądek.

Z ciekawostek:kolega kupował toledo od handlarzy (znane miasto w światku handlarskim, otoczone niezbyt pochlebnymi opiniami), zwrócił się do mnie o pomoc, bym wypożyczył mu miernik-pożyczyłem, poprosiłem by załatwił nr holenderskie auta-wykopałem mu ogłoszenie z NL. Pojechał 1 dnia na oględziny, wszystko w miarę ok, dogadał cenę, dał zaliczkę, na drugi dzień przyjechał z kasą, odebrał auto i w drogę. Zaczął testować auto na S7 i w zakrętach na suchym mu kontrola trakcji się załączała, dojechał do domu i dopiero zobaczył dlaczego, piękne niemalże nowe Nexeny z ogłoszenia, zostały podmienione na łyse gumy, przy wymianie rozrządu okazało się również, że handlarze wycieli katalizator-dla mnie to ^%$#@! w czystej postaci, ale oni zżenią gumy za 700-800, kata za 300-400 i wpada dodatkowa kasa.

Napisano

> Widzisz, jest tak jak piszesz i...i ja to rozumiem, że ktoś może się nie znać, ale nie rozumiem, że

> jak chcesz komuś pomóc , dzielisz się swoimi doświadczeniami, wiedzą, to słyszysz, że za

> często ludzi ostrzegasz, że eliminujesz konkurencję itd-czyli chcesz dobrze, a zaczynasz być

> postrzegany jako ktoś zły.

Juz sie tak nie przejmuj, moze za duzo AK sie naczytalem, a moze nadwrazliwy jestem, ale o tym walku o VAT piszesz w watku Colina o Audi jak nie w kazdym to przynajmniej w co 2 swoim poscie.

Czytajac go czlowiek widzi tylko "walek VAT", "walek VAT", "walek VAT".

Wiem, ze normalny czlowiek zrozumie za 1 razem, a do napalonego i za 100 moze nie dotrzec, wiec ostrzegaj dalej ok.gif

20.GIF

Napisano
  • Autor

> Juz sie tak nie przejmuj, ....

Nie biorę takich rzeczy do łba grinser006.gif

> walku o VAT piszesz w watku Colina o Audi jak nie w kazdym to przynajmniej w co 2 swoim

> poscie.

> Czytajac go czlowiek widzi tylko "walek VAT", "walek VAT", "walek VAT".

> Wiem, ze normalny czlowiek zrozumie za 1 razem, a do napalonego i za 100 moze nie dotrzec, wiec

> ostrzegaj dalej

No piszę...dowodów nie mam, by napisać wprost i nazwać rzeczy po imieniu, więc podałem wskazówki by zaczął od kwitów, bo nic to nie kosztuje. Wejdź na mobile czy autoscouta, ustaw parametry takie jak ma tamto auto,wybierz jakieś w cenie brutto potem policz dojazd, opłaty (18.6% akcyzy,500recyklingu, 160 US,100BT)

i zobaczysz, że w tej układance brakuje gdzieś kilkunastu tysi...a nikt przecież nie mrozi 80tyś by zarobić 1500zł tylko marża też odpowiedni wyższa jest.

Naprawdę nie trzeba być do pewnych spraw Sherlockiem Holmesem, wystarczy odrobinę chęci by nie władować się na minę, a chyba szkoda jakby człowiek wydymał się na kilkanaście tysi? sick.gif

Napisano

A na moje dobrze, że o tym dużo nasz tu kolega pisze, bo jak widać, wciąż ludziska nie wiedzą, jak to wygląda, zaślepieni igłami z Allegro. Nawet jeśli - podkreślam: jeśli - by to było podkopywanie konkurencji, to ja bym to przyjął jako rozsądną cenę jaką idzie zapłacić za edukację od człowieka który w interesie siedzi.

Z mojej strony - często i gęsto pomagałem znajomym auta szukać i jak dotąd żadnej przesady w jego postach nie wiedzę, a wręcz twierdzę, że bardzo delikatnie opisuje rzeczywistość.

Po prostu nie ma innej metody na to cwaniactwo i dziadostwo które teraz jest na "rynku" "samochodów" używanych, jak uświadamiać ludzi, żeby popyt na szrot zmniejszyć.

Napisano

> A na moje dobrze, że o tym dużo nasz tu kolega pisze, bo jak widać, wciąż ludziska nie wiedzą, jak

> to wygląda, zaślepieni igłami z Allegro. Nawet jeśli - podkreślam: jeśli - by to było

> podkopywanie konkurencji, to ja bym to przyjął jako rozsądną cenę jaką idzie zapłacić za

> edukację od człowieka który w interesie siedzi.

> Z mojej strony - często i gęsto pomagałem znajomym auta szukać i jak dotąd żadnej przesady w jego

> postach nie wiedzę, a wręcz twierdzę, że bardzo delikatnie opisuje rzeczywistość.

> Po prostu nie ma innej metody na to cwaniactwo i dziadostwo które teraz jest na "rynku"

> "samochodów" używanych, jak uświadamiać ludzi, żeby popyt na szrot zmniejszyć.

To nie jest podkopywanie konkurencji tylko pokazywanie oszustwa.

Napisano
  • Autor

> To nie jest podkopywanie konkurencji tylko pokazywanie oszustwa.

No dokładnie. Jak można nazywać konkurencją kogoś co żyje z tego by innego zrobić w balona, uniknąć podatków, podstawiając komuś umowy na obcokrajowców szerząc tym samym szarą strefę itd, zbierając zaliczki i znikając z nimi...Ot uważam, że czasami dobrze jest pokazać komuś interes "od środka", może tym samym zwiększy się rozsądek klientów i z czasem zmieni się mentalność, że cena auta zazwyczaj jest czymś okupiona. Kilkoma prostymi zdawałoby się krokami możemy zadecydować czy kupimy mukę czy normalne auto i nie trzeba być znawcą motoryzacji, tylko mieć odrobinę rozsądku i logiki.

Napisano

A miałem nadzieję że tego mojego "jeśli" nie muszę pisać czcionką czerwoną w rozmiarze 28 wink.gif

Napisano
  • Autor

> A miałem nadzieję że tego mojego "jeśli" nie muszę pisać czcionką czerwoną w rozmiarze 28

Akurat tu nawiązanie było do waszmościa co wcześniej takowy wpis popełnił grinser006.gif