Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Strzyżenie kierowców - plusy i minusy

Featured Replies

Napisano

Tak mnie naszło z okazji poczytania watków o zgubieniu kluczyków i nieodśnieżonych samochodach. Ostatnio jak wiadomo mamy do czynienia z próbami łatania dziury budżetowej kosztem włascicieli pojazdów. Tak więc nie dośc że płacimy duzo za paliwo, w cenie ktorego znaczną częśc stanowi podatek, to jeszcze nastawiano las fotoradarów i próbuje sie czepiać głupot, że niby ktoś ma nieodsniezony samochód bo mu trochę lodu zostało na dachu. Podejrzewam , ze moga sie doczepiać się tez innych rzeczy. Np. świateł dziennych - że rzekomo niezgodne z przepisami. Tak więc uważam że powinniśmy się bronic przed nadgorliwością władzy. Może napiszmy o przypadkach prób nieuzasadnionego "strzyżenia" smile.gif

Z drugiej jednak strony takie szukanie kasy przez władze może miec też i pozytywne skutki. Pierwsze jakie zauważyłem to że ludzie jeżdżą ostatnio zdecydowanie wolniej i spokojniej niz w zeszłym roku. A to skutkuje wiekszym komfortem jazdy, poprawą bezpieczeństwa, mniejszym zuzyciem paliwa i mniejszym hałasem - lepiej się słucha radia w aucie. Mysle też że słuzby kontrolujące kierowców powinny sie tez dobrac do jeżdzących starymi, kopcącymi rzęchami zagrażajacymi i bezpieczeństwu ruchu drogowego i trującymi środowisko, wstawiających do reflektorów chińskie ksenony z Allegro, które oślepiają innych kierujących, zakładajacych jakieś wieśniackie żarówki swiecące na zółto-zielono, pseudo światła dzienne za 40 zł, ktorych wcale nie widac, "oszczędzających na światłach" (w sobote jechałem dz Piotrkowa do Łodzi przez jakies wsie i wiekszośc mijanych samochodów nie miała włączonych swiateł). A także innymi uzytkownikami dóg - pieszymi i rowerzystami. Dośc mam bab włażących bezczelnie na przejścia przy czerwonym świetle, bo im sie śpieszy, rowerzystów jeżdżących bez swiateł w nocy (na wsiach) albo kurierów na rowerach, którzy ignorują wszelkie przepisy. Bo rzeczywiście pod tym względem to Polsce raczej bliżej do Afryki niz do Europy Zachodniej tongue.gif Nie moze byc tak, że tylko kierowcy płaca mandaty zlosnik.gif

Napisano

Próbowałem zrozumieć ten Twój tekst, niestety nie jestem w stanie. O co w ogóle Ci chodzi? Mnie nikt nie strzyże, nikt się mnie nie czepia...

Napisano
  • Autor

> Próbowałem zrozumieć ten Twój tekst, niestety nie jestem w stanie. O co w ogóle Ci chodzi?

Wiem, ze w poniedzialek rano ciężko się zmusic do pracy, ale może sprobuj jeszcze raz ? smile.gif

Mnie

> nikt nie strzyże, nikt się mnie nie czepia...

Co nie oznacza że np. dzisiaj nie spotka cie niemile spotkanie z "miłymi panami " z drogówki albo SM zlosnik.gif

PS nie pisałem o fryzjerach zlosnik.gif

EDIT jeszcze jedno sobie przypomnialem. Na jakims forum czytałem, że jakas pani dostała mandat za "niemanie" zapasowego płynu do spryskiwaczy w bagażniku yikes.gif

Napisano

> EDIT jeszcze jedno sobie przypomnialem. Na jakims forum czytałem, że jakas pani dostała mandat za

> "niemanie" zapasowego płynu do spryskiwaczy w bagażniku

To na bank musiało być we francuskiej prasówce-mówię Ci...Przecież ostatnio nic innego nie czytujesz.

Napisano

> Co nie oznacza że np. dzisiaj nie spotka cie niemile spotkanie z "miłymi panami " z drogówki albo SM

jest na to idealny sposob - jechac tak by nie bylo do czego sie doczepc... ba.. smiem twierdzic ze to bylaby najlepsza metoda by wydatki na pulapki na kierowcow okazaly sie totalna strata kasy a i nagle jak by sie zrobilo spokojnie na drogach

> PS nie pisałem o fryzjerach

> EDIT jeszcze jedno sobie przypomnialem. Na jakims forum czytałem, że jakas pani dostała mandat za

w to to chyba tylko ktos mocno oderwany od rzeczywistosci uwierzy

Napisano

> jakie zauważyłem to że ludzie jeżdżą ostatnio zdecydowanie wolniej i spokojniej niz w zeszłym

> roku. A to skutkuje wiekszym komfortem jazdy, poprawą bezpieczeństwa, mniejszym zuzyciem

> paliwa i mniejszym hałasem

No właśnie w tym jest problem bo skoro mniej spalą paliwa to jeszcze mniej wpłynie podatków i tym bardziej trzeba będzie jak to napisałeś "strzyc" old.gif

Quote:

zapotrzebowanie na benzynę spadło (w porównaniu z rokiem 2011) o 5%, na olej napędowy (używany głównie w budownictwie i transporcie) aż o 9%.

Napisano

> Co nie oznacza że np. dzisiaj nie spotka cie niemile spotkanie z "miłymi panami " z drogówki albo

> SM

> PS nie pisałem o fryzjerach

Miałem wiele spotkań z policją, wystarczyło nie świrować, przyznać się do błędu i nie karali za to, za co nie musieli... Tak że wciąż nie wiem o czym piszesz.

Napisano

Widze jeden plus serio. Mamy dwupasmówke w mieście gdzie dochodziło regularnie do wypadków czasami śmiertelnych bo na 50ce każdy 100 pomykał.

Zaczeli ostro suszyć i teraz każdy prawie przepisowo 70 jedzie. Zrobiło się bezpieczniej

Napisano

> Widze jeden plus serio. Mamy dwupasmówke w mieście gdzie dochodziło regularnie do wypadków czasami

> śmiertelnych bo na 50ce każdy 100 pomykał.

> Zaczeli ostro suszyć i teraz każdy prawie przepisowo 70 jedzie. Zrobiło się bezpieczniej

Na 50 każdy jechał 100 a teraz przepisowo jedzie 70 i jest ok?Wg moich obliczeń jedzie 20km/h za szybko każdy grinser006.gif

Sam jeżdżę wolniej ostatnio, bo nie chce mi się kontrolować cały czas czy już mnie z tyłu nagrywają czy jeszcze nie i to co zauważyłem to czasy w jakie pokonuję trasy co często jeżdżę są niemalże identyczne niż gdy jeździłem szybciej, różnicy jest czasami 5 czasami 15min max, co na trasie 200km jest mało ważne.

Ogólnie to wszystko ok, żeby jeszcze za karaniem szła budowa obwodnic miast itd, żeby te przepisowe 90km poza zabudowanym można w ciągu godzinki zrobić, póki co mi wychodzi jakieś 50-75 w zależności od ruchu na drodze.

Napisano

> Na 50 każdy jechał 100 a teraz przepisowo jedzie 70 i jest ok?Wg moich obliczeń jedzie 20km/h za

> szybko każdy

policja za 70 nie łapie...

Napisano

> policja za 70 nie łapie...

Co nie znaczy że jest to prawidłowo i że dalej jest to wykroczenie. To tak jak złodziej jeden kradnie duże pieniądze, inny mniejsze, ale obaj to złodzieje smile.gif Więc przykład bez sensu imho, bo pokazałeś że unika się mandatu a nie jeździ przepisowo.

Napisano

Dawnotemu tam było 70 km/h. Potem ktoś stwierdził że 50 na godzinę na szerokiej 2 jezdniowej ulicy poza zabudowaniami blokowymi to idealna wartość.

Napisano

Wychodzi na to, że w gąszczy samochodów z włączonymi światłami te bez włączonych świateł są bardzo dobrze widoczne.

zlosnik.gif

Napisano

gdzie Ty widzisz tych wolniej jadących ? może jadą wolniej bo jest ślisko ? grinser006.gif

zobaczymy czy cała ta nagonka na poprawę bezpieczeństwa odbije sie w statystykach, bo jeśli jest jak piszesz, to powinien być wyraźny pik w dół

a co do dojenia, bywa, ostatnio miałem przykład ewidentnego naciągnięcia na mandat icon_rolleyes.gif

widzę że chłopaki muszą sie dużo bardziej starać, bo kiedyś stali 2-3h i do domu,

a dziś "robią" pół dnia ze zmianami miejsca grinser006.gif

Napisano

> widzę że chłopaki muszą sie dużo bardziej starać, bo kiedyś stali 2-3h i do domu,

> a dziś "robią" pół dnia ze zmianami miejsca

Bo kiedyś chłopaki robili dla siebie, a dzisiaj dla Ministra Finansów. zlosnik.gifzlosnik.gifzlosnik.gif

A te wszystkie legendy o płynie do spryskiwaczy w bagażniku powstają wówczas, gdy na drodze dwóch nieuków się spotka. zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> To na bank musiało być we francuskiej prasówce-mówię Ci...Przecież ostatnio nic innego nie

> czytujesz.

Spam no.gif

Napisano
  • Autor

> Miałem wiele spotkań z policją, wystarczyło nie świrować, przyznać się do błędu i nie karali za to,

> za co nie musieli... Tak że wciąż nie wiem o czym piszesz.

Pewnie zadowolili sie tym co "musieli"

Napisano

> Pewnie zadowolili sie tym co "musieli"

myślę, że zwyczajnym trollem jesteś który na MK sobie licznik nabija. Raz, że za diabła nikt nie wie o co TObie chodzi, dwa jak ktoś na swoim przykładzie pisze, że ma inne doświadczenia to jakieś głupawe uwagi do tego robisz.

Zaiste nie pojmuję Ciebie, poproś o kącik filozoficzny ok.gif

Napisano

odnośnie jeżdżenia wolniej to ja mam takie nieodparte wrażenie, że wszyscy jeżdżą wolniej w miastach, bo nie wiadomo skąd jakiś fryzjer wyskoczy z suszarką, ale poza miastami - hulaj dusza, piekła nie ma, zwłaszcza tam gdzie wąsko, dużo zakrętów i dużo ciężarówek. Tam też tak naprawdę przy tych większych prędkościach ginie więcej kierowców i pasażerów, w miastach przeważnie życie tracą piesi.

Po wprowadzeniu większych uprawnień dla pieszych to się dopiero zrobi rzeźnia - miejmy nadzieję, że nieprędko. sciana.gif

Napisano
  • Autor

> myślę, że zwyczajnym trollem jesteś który na MK sobie licznik nabija.

A ja mysle ze mnie zwyczajnie obrażasz

> Raz, że za diabła nikt nie

> wie o co TObie chodzi,

pisz za siebie, nie generalizuj

dwa jak ktoś na swoim przykładzie pisze, że ma inne doświadczenia to

> jakieś głupawe uwagi do tego robisz.

> Zaiste nie pojmuję Ciebie, poproś o kącik filozoficzny

To Twoja subiektywna ocena. Po to jest dyskusja aby każdy mógl sie wypowiedzieć. Maiłem na mysli to gdy np. Policja Cię zatrzyma za przekrocsenie prędkości to mogą Ci za grzecznośc i skruchę dac najnizszy mandat i przymknąc oko na inne zauważone "grzechy". Np. niewystarczająco odśniezony samochód, brudna tablice rejestracyjną albo rozmowe przez komórkę

Napisano

> To Twoja subiektywna ocena. Po to jest dyskusja aby każdy mógl sie wypowiedzieć.

Więc ja subiektywnie np. w ostatnią sobotę przejechałem jakieś 350km po drogach małopolski i podkarpacia. Widziałem 2 patrole policji z suszarką w terenie zabudowanym, 1 patrol jakiegoś ITD bez żadnego sprzętu tylko z lizakiem. Widziałem też kilku jadących w terenie zabudowanym przynajmniej 2x więcej niż dozwolone, wyprzedzających do ostatniej chwili prawie na czołówkę i wciskających się na chama na prawy pas, wyprzedzającego na wąskim moście, jednego wyprzedzającego mnie na skrzyżowaniu i przejściu dla pieszych w terenie zabudowanym, kilku na światłach dziennych, które widać dopiero z odległości kilku metrów.

Wniosek? W sumie jest nieźle. Jeszcze kilka lat temu takich zupełnie przeginających było jednak więcej. Potrzeba jeszcze kilku lat, trochę więcej fotoradarów, większe kary i będzie mi się jeździło już zupełnie bezstresowo

Napisano

> Np. świateł dziennych - że rzekomo niezgodne z przepisami.

Za światła dzienne, nawet najgorsze, najtańsze i źle zamontowane nie możesz dostać mandatu za jazdę bez świateł grinser006.gif. Załączasz mijania i najwyżej pouczony przez funkcjonariusza jedziesz dalej zlosnik.gif.