Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Q VeeDub a raczej jej brak... Innowacja ;-)

Featured Replies

Napisano
  • Autor

> Może w końcu pora wyjaśnić specyfikę rynku Australijskiego. [...]

> Ciekawe jak by wyglądała sprzedaż samochodów w Australii gdyby znieść system dopłat? Pewnie nagle

> by się okazała, że niemieckie samochody są całkiem niezłe, w stosunku do ich ceny.

Wszystko sie zgadzazlosnik.gif, tylko jeszcze mi powiedz co to ma wspolnego z niezaleznymi gazetami, i setkami user-ow ktorzy maja problem z VW. confused.gif.

Tu nie rozchodzi sie o VW, bo to moze byc Toyota, moze byc Great Wall, moze byc co innego, ale o odpowiedzialnosc producenta za swoje produkty i podejscie do klienta...old.gif

> Australijscy producenci robią w gacie na samą myśl o zlikwidowaniu obecnego systemu. Chyba jednak

> nie są przekonani o tym, że robią naprawdę lepsze samochody od ich europejskich odpowiedników.

Wybacz, ale nie wiesz o czym piszesz.hmm.gif. Kto ma robic w gacieniewiem.gif, skoro ponad 85% aut jest importowanych.

Hyundai ma robic w gacie, Mazda ma robic w gacie? confused.gif? Importerzy maja robic w gacie - 5% taryfy jest na auta.... confused.gif

Dwa, konkurencja z D - skoro na miejscu klepiemy tylko duze sedany (Toyota Camry, Aurion, Ford Falcon do 2016, Holden Commodore). Rozumiem, ze konkurencja dla Polo, Golf jest Camryzlosnik.gif), wiec tu mozemy mowic o ochronie rynku, a nie jak najpopularniejszym sprzedawanym modelem jest albo HiLux, alba Mazda 3 zlosnik.gif

Rzeczywisce, Mazda ma wszystkie fabryki w Oz i nalezy ja broniczlosnik.gif, a HiLux to ... bezposredni konkurent Polowink.gif[...]

188,000 aut sprzedanych w 2012 bylo Made in Thailand.

Nie chce mi sie grzebac i szukac danych za 2012, na szybko za 2011.

Japan 331,904

Thailand 158,469

Korea 146,141

Australia 141,939

Germany 75,901

England 20,165

USA 19,414

South Africa 12,989

India 12,675

Spain 11,781

Belgium 11,286

China 10,487

France 7,074

Czech Republic 3,670

Mexico 3,439

Italy 2,941

Argentina 2,649

Sweden 2,568

Taiwan 2,512

Poland 2,391

Turkey 2,355

Slovak Republic 2,137

Malaysia 1,542

Austria 869

Portugal 706

Brazil 313

Indonesia 299

Hungary 119

Other 19,702

I wybacz moj sarkazm, skromny.gif, ale podoba mi sie to szukanie teorii spiskowychok.gif.

IMVHO wy w PL jako spoleczenstwo jeszcze nie dorosliscie do jakiejs obslugi klienta - bo bycie "klientem", i jego obsluga to nie "idzi i wydaj $$$" to, wiele innych rzeczy, rowniez to, ze tam gdzie $$$ wydales - producent o ciebie zadbaskromny.gif...

Wiec, takie cos moze i w PL przejdzie, ale jak widzisz u mnie glosuje sie portfelem, i gdyby nie media, to VW moze sobie pozwolic na takie praktykinono.gif[...] - ukrywania wad swojego produktu.

Tu masz ikonka_photo2.gif z dziesiejszej gazetyskromny.gif[...], myslisz, ze klienci glosu nie majaniewiem.gif? Myslisz, ze problem odejdzi i ucichnie?niewiem.gif

Nieeeee, problem bedzie sie ciagnal, dopoki nie zostanie zaadresowany przez VW, bo klienci nie odpuszcza...skromny.gif[...]

vwrespone2.jpg

I osobiscie nie mam VeeDUb, wiec - mowiac dosadnie nie interesuje mnie co "fan boys VeeDub" mysla, ze mam osobista vendete przeciw nim, po prostu ale kloci sie to ze mna... - podejscie firmy - bo jest poprostu zle....skromny.gif[...] i takie praktyki nalezy ukaracchaja.gif[...]

Napisano

A ja uważam, że podejście do klienta jakie opisujesz, to już graniczy

z wchodzeniem do tyłka, a ja tego nie lubię. crazy.gif

Napisano
  • Autor

> ale co w tym dziwnego ? [...]

Odpowiedz jeszcze razzlosnik.gif. To nie jest proximity keynono.gif.

To masz wlozyc, jak 270747800-sex.gif i nacisnac, zeby uruchomic silnik. Tego nie da sie wyciagnaczlosnik.gif, nacisnij znow, zeby byla mozliwosc wyciagnac.

Wiec jak to mozliwe, ze auto drive.gif, a facet ma klucz w rekachconfused.gif????

Popatrz od 50 sec ...

Dwa, jesli go posluchasz, to auto siedzialo 8 dni u dealer-a i podobno mialo byc naprawionezlosnik.gif[...]

Trzy, poszukasz forum VeeDub i to nie jest jedyny przypadeknono.gif[...]

Czyli np zostawiam auto, przychodzi mojapiaskownica.gif... i niewiem.gif - odjezdzazlosnik.gif ... Bezpieczne to to nie jest001.gif[...]

Napisano

> Odpowiedz jeszcze raz. To nie jest proximity key.

> To masz wlozyc, jak i nacisnac, zeby uruchomic silnik. Tego nie da sie wyciagnac, nacisnij znow,

> zeby byla mozliwosc wyciagnac.

To trochę bez sensu, albo byłby bezkluczykowy albo std.

Nie zauważyłem, wcześniej, że jest tam blokada kluczyka.

> Wiec jak to mozliwe, ze auto , a facet ma klucz w rekach????

> Popatrz od 50 sec ...

> Dwa, jesli go posluchasz, to auto siedzialo 8 dni u dealer-a i podobno mialo byc naprawione[...]

w robocie ogładma bez dzwięku wpysk.gif, ale cuż u nas podobnie narzekają na naprawy aut z Jp, bo części długo idą.

> Trzy, poszukasz forum VeeDub i to nie jest jedyny przypadek[...]

Starczyło, mi raz jak sam się zastanawiałem nad Vw, ale po lekturze się wyleczyłem grinser006.gif

> Czyli np zostawiam auto, przychodzi moja... i - odjezdza ... Bezpieczne to to nie jest[...]

Ozi, jeżeli to było zepsuto to ok, niech VW to naprawi, ale jeszcze raz przy keyless też tak możesz zrobić i w pewnym sensie to jest właśnie bezpeiczne.

Kiedyś mi wujek opowiał (jako dowcip, bo sam zawodowo zajmuje sie silnikami , jak miał Toyote w US (nie pamiętam jaką, ale na pewno bez keyless) i raz zostawił auto z silnikiem i je zamknął. Poszedł do pracy, to, że odpalona zorientował się gdy chciał pojechać na lunch grinser006.gif, więc dało się i kiedyś

Napisano
  • Autor

> A ja uważam, że podejście do klienta jakie opisujesz, to już graniczy

> z wchodzeniem do tyłka, a ja tego nie lubię.

I dlatego na HP pisza o butach jak sa klejonehahaha.gif, dlatego ja ide do Apple i dostaje nowy iPad jak przestal dzialac, a w PL idzie do naprawy .. .i wraca jako "wina uzytkownika"hahaha.gif

Nie, Twins, to nie jest "wchodzenie do ..d" - jesli wywalasz $20k na auto, to oczekujesz, ze przynajmniej w okresie gwarancji bedzie jezdzilozlosnik.gif[...]

A jak chcesz kupic nowe auto i pozwalac sobie, ze firma ma cie w twojej opisanej d...ezlosnik.gif, to twoj wybor. skromny.gif[...]

Ja takiego zachowania nie tolerujenono.gif, i wierz mi za takie zaniedbania klientow sie placi... i to duzo drozej .. niz jakbys mial zaplacic za wymiane.

Pracuje po roznych korporacjach cale swoje zycie, przeszedlem przez pare szczebli kariery, i jeszcze jest pare rzeczy dla mnie do osiagniecia... ale wszedzie, a to wszedzie gdzie pracowalem, nie zaleznie czy US, Oz, NZ, Dubai, Singapore ... pierwsza rzecz jaka dostajesz, jest "corporate responsibility" - w PL warunkach moze teoria,niewiem.gif, ale jak cie klient poszczega to jest 1/2 sukcesu....

Wczoraj mialem lunch z organizacja, ktora ma 470,000,000 potencjalych klientow i ok 210,000,000 kleintow (niezly numer) i wiesz co mi facet powiedzial :

"Customer must love us for our customer service" - czesto jak nie masz jak zwiekszyc zysku, to jakosc obslugi klienta jest wyznacznikiem ... ale coz ... mnie wyglada, ze mina lata zanim w PL spoleczenstwo to zrozumie...001.gif[...]

Dobry "customer service" to podstawa.

A tu masz, auto 4 x u VW - bo staje bez powodu, w koncu dyskusja, ze auto bedzie wymienione ... i nagle umywa rece.

Inny - znow stanelo na srodku skrzyzowania, podczas przejzadu przez zielone swiatlo ...zlosnik.gif (moze tez mial odleglosc facet trzymacwink.gif) i ... boom [...]

art-vw-jetta-620x349.jpg

Teraz VW umywa rece, i mowi, ze auta nie wymienihahaha.gif[...]

http://www.theage.com.au/national/too-scared-to-drive-her-beloved-vw-polo-20130604-2noa9.html

Napisano

> to jest ciekawe, innowacyjne podejscie VeeDub, kluczyk nie potrzebny, a auto samo gasnie po 8h, jak

> sie Diesel w baku skonczy...

Oj, bez AC mały dieselek konsumuje teraz 0.5l/h, co przy baku zatankowanym do 50l da Ci 100h czyli ponad 4d grinser006.gif

Napisano

W Polsce bardzo rzadko ktoś serwisuje auta u dealera czy w ASO.

Ja sam osobiście w okresie gwarancji (!) mojego Fiata, serwisowałem

się u prywaciarza. Bo miałem lepiej zrobione i taniej niż w ASO...

A do nich jeździłem tylko po pieczątkę i mieli przykazane, żeby auta

nawet nie dotykać hehe.gifzlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> A widzisz to ostatnio jeździłem jakąś zepsutą najnowszą 7, bo po zamknięciu drzwi z kluczyka

> silnika cały czas pracował, a trzeba było go wyłączyć przyciskiem start/stop.

I co to ma wspolnego z jakoscia oblsugi klientaconfused.gif?

> Tak w ogóle nudne już się robi to co wypisujesz....

Generalnie nie odpisuje na takie rzeczy, ale sie zapytam (bo kawa dzis rano za zimnalizak.gif i mam zly humor), czy ty masz 5 lat,niewiem.gif, ze tato i mamo kazali moje posty czytacpanic.gif?

Co ja jestem , konkurencja dla jedynej slusznej religi w PL?hahaha.gif

"Tak jest nakaz czytania, codziennie - wszelkie posty Ozi musza byc przeczytane"hahaha.gif

Nudne, nie czytaj, daj mi ignora niewiem.gif - prosteskromny.gif.

Nigdy nie potrafilem zrozumiec mentalnosci takich ludziskromny.gif[...] "Nudne a czytamhahaha.gifhahaha.gifold.gif" i jeszcze marnuje czas odpowiadajac... palacz.gif[...]

Milego dnia30.GIF[...]

Napisano
  • Autor

> Oj, bez AC mały dieselek konsumuje teraz 0.5l/h, co przy baku zatankowanym do 50l da Ci 100h czyli

> ponad 4d

To facet ma jeszcze gorzejzlosnik.gif. W sumie ciekawi mnie jak on to zgasil, niewiem.gif[...]

AFAIK czytajac inne przypadki na forum, podjazd do dealer-a robi swojezlosnik.gif, ale w moich warunkach, dealer moze byc pare (nascie) godzin jazdyzlosnik.gif[...]

BTW OT: widziales moje pytanie zlosnik.gif? Kombinacja czarnego z bezowym, tak?

Napisano

> To facet ma jeszcze gorzej. W sumie ciekawi mnie jak on to zgasil, [...]

Nie znam się na automatach niestety. W normalnych skrzyniach to żaden problem.

> BTW OT: widziales moje pytanie ? Kombinacja czarnego z bezowym, tak?

Chyba mi minęło. Tak, czarne i beżowe. Wrzucę coś jeszcze na FB może.

Napisano

Format też ma VW, tylko w innej budzie. I ma TSI, ale niestety chyba

ma manual. Mam wrażenie, że TY nadal nie wiesz, że Skoda = VW,

co do jednej śrubki, tylko jest inna blacha wytłoczona. 90% komponentów

Audi, to VW. Podobnie Seat. Ale Seatów to u was nie ma grinser006.gif

Jednostkowe przypadki, nawet zakończone śmiercią to nie jest ŻADEN

wyznacznik tego, że marka ma jakieś problemy. To trzeba najpierw

udowodnić. A pozostali krzyczą, bo taka jest natura ludzka, a może

i perfidia jakichś lobby. Te auta wcale się tak nie psują jak Ty

czytasz w tej swojej prasie i na forach. Mamy tutaj na Motokąciku

na pewno bardzo wielu użytkowników VW z lat różnych. Ja proponuję

by powiedzieli, co im się tak naprawdę psuje w tych VW smile.gif

No, posiadacze np. VW z DSG - macie jakieś problemy? smile.gif

Napisano

> No, posiadacze np. VW z DSG - macie jakieś problemy?

KLIK z jednej strony.

Napisano

> KLIK z jednej strony.

Cała masa kłopotów! Obawiam się jednak, że problemy z VW mogą

też wynikać z braku kultury technicznej - akurat Oziego o to nie posądzam,

ale ludzie są różni... A potem płacz i zgrzytanie zębów, bo DSG się

wyjprało... crazy.gif

Napisano
  • Autor

> W Polsce bardzo rzadko ktoś serwisuje auta u dealera czy w ASO.

> Ja sam osobiście w okresie gwarancji (!) mojego Fiata, serwisowałem

> się u prywaciarza. Bo miałem lepiej zrobione i taniej niż w ASO...

> A do nich jeździłem tylko po pieczątkę i mieli przykazane, żeby auta

> nawet nie dotykać

Dlatego mowie, ze jeszcze wiele lat uplynie, zanim generalnie PL zrozumie pojecie "customer service"001.gif[...]

Zauwaz, ze dealer w wielu przypadkach nie zyje z sprzedazy aut, ale z ich obslugi... hmm.gif[...], ale zeby je obslugiwac, musisz je sprzedawaczlosnik.gif, malo sprzedajesz, bo nie dbasz o klienta, malo obslugujesz, malo obslugujesz, $$$ w dol .. i kolospineyes.gif sie zamykahahaha.gif[...]

Mysle, ze podejscie jest takie, jakie jest, bo w PL kroluje rynek aut uzywanych ... a wszelka proba pokazania, ze "jedyna sluszna marka"mein_smiley.gif ma naprawde klopoty z Q ... ktore nalezy jakos zadresowac i podjac jakas akcje, sa proba atakuchaja.gif:

"Jakto - moj wymazony Der Pasnik - sie psuje"hahaha.gif

"Ty, ty rewolucyjna oink.gif, napewno pracujesz dla Toyotauzbroj_zlo.gif"

"Nienawidzisz VeeDubfoch.gif"

"Taaaakold.gif - gazety chronia rynekold.gif[...]"

Nawet ty zlosnik.gif - "nie lubie jak dbaja o mnie jako klienta"zlosnik.gif[...]

I jak kazdy ma prawo do swojej opini, to prawda jest inna - ja po prostu nie toleruje robienia z klienta idiotowangryfire.gif[...]

Dam ci przykladzlosnik.gif - kupilismyh nowa pralke "Samsung" - i okazalo sie, ze jakies 4 zapalily sie na chyba 40,000 ktore sprzedali w Oz.

I co - nagle wszystkie pralki do naprawy - niezaleznie czy na gwarancji, czy po - pierwsze dni chaos, w koncu media podlapaly, ze Samsung ma ...zla obsluge klienta. Pare dni pozniej, naprawde wielka poprawa. Facet przyszedl i wymienil ... ale ... mulher.gif po prostu nie bylem zadowolony.

I mulher.gif dzwoni do Samsung i mowi, ze jest nie zadowolona - pralka moze z 4 miesiace. I Samsung sie pyta, czy wymiana na nowa ja zadowoliwaytogo.gif?

Dwa dni pozniej, dostalismy nowa pralke, a stara wzieli.

Widzisz, roznice miedzy podejsciem jednej korporacji a drugiejhmm.gif?

Napisano
  • Autor

> Format też ma VW, tylko w innej budzie. I ma TSI, ale niestety chyba

> ma manual. Mam wrażenie, że TY nadal nie wiesz, że Skoda = VW,

> co do jednej śrubki, tylko jest inna blacha wytłoczona. [...]

To akurat wiemzlosnik.gif, AK mnie wyedukowalohahaha.gifwaytogo.gif

> Jednostkowe przypadki, nawet zakończone śmiercią to nie jest ŻADEN

> wyznacznik tego, że marka ma jakieś problemy.

Poczekajzlosnik.gif, czy przyznanie sie Volskwagen jest wystarczajacezlosnik.gif?

Czy badnia JD Powers sa okay?zlosnik.gif

Czy forum VW i opisy w gazetach sa jakims zrodlem info?hmm.gif

Czy 380,000 aut gdzie jest DSG w jednym kraju, zeby wymienic mechatronic w skrzyni jest wystarczjacym dowodem?zlosnik.gif

To trzeba najpierw

> udowodnić.

Patrz szczegolnie punkt pierwszyzlosnik.gif, jak chcesz moge znalesc cytat VWskromny.gif[...]

A pozostali krzyczą, bo taka jest natura ludzka, a może

> i perfidia jakichś lobby. Te auta wcale się tak nie psują jak Ty

> czytasz w tej swojej prasie i na forach. Mamy tutaj na Motokąciku

> na pewno bardzo wielu użytkowników VW z lat różnych. Ja proponuję

> by powiedzieli, co im się tak naprawdę psuje w tych VW

Zauwaz, ze nikt nie mowi o Volskwagen z roznych lat. U mnie VW praktycznie nie istnial 10 lat temu, a dzis jest na 8-9 miejscu sprzedazy. Wiekszosc modeli ma nowe/rok do powiedzmy 5 lat. Wiec wypowidz wlascicieli 10 letnich klasykowzlosnik.gif, nie nie wniesie...

Nie mam Volskwagen, wiec nie moge sie wypowiedziec, w sensie wlasciciela (moge powiedziec o go...j jakosci BMWhahaha.gifwink.gif)

> No, posiadacze np. VW z DSG - macie jakieś problemy?

Sam jestem ciekawzlosnik.gif, czy ktos ma odwage napisaczlosnik.gif (znow moge napisac duzo o BMWhahaha.gifwink.gif)

Napisano

> I dzwoni do Samsung i mowi, ze jest nie zadowolona - pralka moze z 4 miesiace. I Samsung sie pyta,

> czy wymiana na nowa ja zadowoli?

> Dwa dni pozniej, dostalismy nowa pralke, a stara wzieli.

> Widzisz, roznice miedzy podejsciem jednej korporacji a drugiej?

Dla mnie to chore, nie ma uzasadnienia taka wymiana, bo klient

ma focha. Przestań, to jest naprawdę to co napisałem. Rozpieścili

was i teraz byle co i wymieniają. Niby dlaczego? Bo tak??? Ej przestań.

Wiesz, tak naprawdę o problemach z jakością VW przeczytałem dopiero

w Twoim wątku. Bo to że stare strucle z Niemiec po dziadku który

jeździł tylko do kościoła, się sypią to wiadomo. Ale zaglądam czasem

na podforum VW nawet tutaj u nas na AK i nie ma jakichś specjalnych

lamentów. Ot, jeździ to.

To złe przyszło do was z USA chyba, tam to dopiero jest kretynizm,

że kupują, potem używają, a potem oddają i jeszcze się sprzedawcy

w pas im kłaniają. To jest przeinaczenie i wykorzystywanie systemu,

a przedsiębiorca nie zarabia wtedy. A tą waszą pralkę pewnie sprzedali

innemu klientowi, o czym pewnie się nigdy nie dowiesz :>

Napisano
  • Autor

> Nie znam się na automatach niestety. W normalnych skrzyniach to żaden problem.

Zobaczymy, Piatek, Sobota, Niedziela, Pon, Wtorek, -5 dni "bezplatnej reklamy dla VW"hahaha.gif na pierwszych stronach gazet.smirk.gif[...] - poszukam jak on to zgasilniewiem.gif

> Chyba mi minęło. Tak, czarne i beżowe. Wrzucę coś jeszcze na FB może.

Piekna kombinacjawaytogo.gif, nie masz problemow z syfem na siedzieniach?hmm.gif

Napisano
  • Autor

> Dla mnie to chore, nie ma uzasadnienia taka wymiana, bo klient

> ma focha.

Maskromny.gif, pralka ma automatyczny czas wlaczania i wylaczenia, myslisz, ze jak sie domy splalily? hmm.gif.

Ja chce miec spokoj, a nie myslec, czy naprawa jest okay. Dostalismy "ulepszony" model, gdzie zamiast 4mm neutral, uzyli 10mm i wszystko rozmieszczone inaczejskromny.gif[...][...] Akurat poszepralem jakie sa roznice... i sa znaczne ( w konstrukcji).

>Niby dlaczego? Bo tak??? Ej przestań.

Niby dlatego, ze chca miec zadowolonego klienta, ktory do nich wroci. To jest naprawde cent dla korporacji, ktora nie moze sobie pozwolic na nadszarpanie markiwaytogo.gif - cos co VW powinien wiedziec...lizak.gif[...]

A praktyczniezlosnik.gif - pewnie taniej wymienic pralke, niz placic za spalony domzlosnik.gif, za 4 juz musieli zaplaciczlosnik.gif[...]

> Wiesz, tak naprawdę o problemach z jakością VW przeczytałem dopiero

> w Twoim wątku.

Nawet ja tego nie wiem jakie sa problemy, ja tylko widze, jak ludzie sa zdesperowani, hmm.gif, co pisza... i jak 95% moich kolegow, przyjaciol kupilo jednego VW, i potem zarzekali sie, ze nigdy wiecejzlosnik.gif[...], jak widywalem ich czesto w Avis i Hertz niz w Golf GTI, czy w Taxi...

Dowiedzialem sie wiecej, jak z floty ponad 100 aut VW Transporter - ponad 40 mialo wymieniane skrzynie - pomiedzy 40,000 km a 120,000 kmzlosnik.gif, dowiedzialem sie wiecej, jak poszlem i powiedzialem - "kupuje Amarok",skromny.gif[...]

Wiem jedno, maja problem - moze nie inny niz inni producenci, ale maja problem jak zarzadzaja tym problemem i jak ich klienci postrzegajalizak.gif[...] Na marke pracuje sie lata, a latwo wszystko stracic w ciagu paru dni ...pad.gif[...]

Bo to że stare strucle z Niemiec po dziadku który

> jeździł tylko do kościoła, się sypią to wiadomo. Ale zaglądam czasem

> na podforum VW nawet tutaj u nas na AK i nie ma jakichś specjalnych

> lamentów. Ot, jeździ to.

Ale zauwaz, ze na AK wymiana pol silnika, to czynnosc explatacyjnazlosnik.gifwink.gif[...]

> To złe przyszło do was z USA chyba, tam to dopiero jest kretynizm,

> że kupują, potem używają, a potem oddają i jeszcze się sprzedawcy

> w pas im kłaniają. To jest przeinaczenie i wykorzystywanie systemu,

> a przedsiębiorca nie zarabia wtedy. A tą waszą pralkę pewnie sprzedali

> innemu klientowi, o czym pewnie się nigdy nie dowiesz :

Nie sprzedalizlosnik.gif, nie moga - chyba, ze wywiezli gdzies do Afryka ... albo znajdziesz ja w PL skelpiespy.gifhahaha.gif, z pozdrowieniami od moich brudnych ... spodniwink.gif[...]

Napisano

> Wychodzi coraz wiecej, szykuje sie pozew zbiorowy......

> to jest ciekawe, innowacyjne podejscie VeeDub, kluczyk nie potrzebny, a auto samo gasnie po 8h, jak

> sie Diesel w baku skonczy...

Bo to TDI. Jedzie nawet jak nie jedzie.

Znajomi kupili takiego właśnie nawet w takim kolorze i też mieli problemy z jakością. Mieli rozpoczynać proces "lemon law"...

Osobiście też myślałem o TDI ale Passat, jednak opowieści właściciela zgasiły moje zamiary.

Napisano
  • Autor

> Bo to TDI. Jedzie nawet jak nie jedzie.

> Znajomi kupili takiego właśnie nawet w takim kolorze i też mieli problemy z jakością. Mieli

> rozpoczynać proces "lemon law"...

Jak teraz dziala "lemon law" - 3 x i 30.GIF?

Cos sie tam zmienialo.

> Osobiście też myślałem o TDI ale Passat, jednak opowieści właściciela zgasiły moje zamiary.

Masz - czytaj, wyszlo w populudniowym wydaniu gazetylizak.gif[...]

http://smh.drive.com.au/motor-news/volkswagen-remains-quiet-on-recalls-fixes-20130605-2np8x.html

To jest nawet nie jest smieszne, to jest facepalm%5B1%5D.gif[...]

Napisano

> Jak teraz dziala "lemon law" - 3 x i ?

> Cos sie tam zmienialo.

> Masz - czytaj, wyszlo w populudniowym wydaniu gazety[...]

> http://smh.drive.com.au/motor-news/volkswagen-remains-quiet-on-recalls-fixes-20130605-2np8x.html

> To jest nawet nie jest smieszne, to jest [...]

Zależy od stanu. W New Jersey jest całkiem "dobre" - znaczy dwie naprawy, trzecia (inna droga: 20 dni łącznie w naprawie ale wada dalej istniej) + list "registered" do producenta/importera - z informacją, że to już ostatni raz odstawiasz auto do naprawy. Mają 10 dni na naprawę. Jak im się nie uda (wada ma dalej istnieć) - rozpoczyna się proces.

Weź se doczytaj. palacz.gif

Napisano

> [...]

> THX, wlasnie czytam. czyli Lemon Law jest stanowe a nie federalne.

Tak. Stanowe.

Jak nie mogli sobie poradzić z moim Equinoxem - po cichu myślałem nad tym Lemon Law.

Pod koniec zobojętniałem na problemy.

Po przesiadce do C-Max'a zobaczyłem, że GM nie jest osamotniony w problemach z autami. Ale już za tydzień jadę po update i zobaczymy. Właściwie to, co Microsoft "zapodał" Fordowi (Sync i Ford MyTouch) to jakaś kpina (przynajmniej jeśli chodzi o wersję 3.1.3). Czekam na update do 3.5.1 - ponoć większość problemów rozwiązuje.

Napisano
  • Autor

[...]> Pod koniec zobojętniałem na problemy.

nono.gif

> Po przesiadce do C-Max'a zobaczyłem, że GM nie jest osamotniony w problemach z autami. Ale już za

> tydzień jadę po update i zobaczymy. Właściwie to, co Microsoft "zapodał" Fordowi (Sync i Ford

> MyTouch) to jakaś kpina [...]

Ale roznica miedzy GPS/info system/radio a skrzynia biegowzlosnik.gif

Pandora tam jest w Ford?

Napisano

> [...]

> Ale roznica miedzy GPS/info system/radio a skrzynia biegow

No jest. Ale jak to coś ma wpływ na to, jak jedziesz, tzn. programujesz nawigację, nagle ni z tąd ni z owąd - wywala błędy i zawiesza się na 15 minut, potem 10 minut się restartuje to też niezbyt radosne doświadczenie.

Nie jestem pewien, czy nieprzewidywalna awaryjność MFT ma jakiś wpływ na działanie auta, ale jeśli tak - to to dziadostwo np. uniemożliwiło mi uruchomienie auta przez minutę oraz ludzie piszą, że radio się samo potrafi włączyć gdy auto jest zgaszone i zamknięte.

> Pandora tam jest w Ford?

Nie wiem, nie próbowałem. Wśród aplikacji nie ma Pandory. Jest za to jakiś durny horoskop i inne poronione pomysły.

Pomimo tego wszystkiego Fordzik jest bardzo sympatyczny, dość żwawy, mało pali (nie robi jednak 47 mpg a ok. 44 mpg jak lekko traktuję pedał gazu lub górne 30's - 37-40 - jak jadę tak, jakby mnie policial.gif gonili). Choć prowadzi się o wiele GORZEJ, niż Equinox choć ma "legendarne" zawieszenie Focusa - nie wiem, co w tym legendarnego. Nie radzi sobie z poprzecznymi nierównościami, czasem wpada w takie bujanie, jakby ważył 5 ton. W skręty, w które 'noxem wchodziłem 50 mph - tu muszę zwalniać do 30-35 mph. Pewnie to wina dziwacznych opon Michelin Energy. W 'noxie miałem też Micheliny, ale tamte zachowywały się o wiele lepiej. To właściwie na razie jedyne dwie wady poza MFT. Zostały 34 miesiące i - jak na dzisiaj - nie widzę powodu, by na koniec leasingu kupić C-Maxa.

Tak czy siak - za tydzień we wtorek będę wiedział, czy sprawa będzie choć trochę poprawiona, czy nie.

Napisano
  • Autor

[...]

> Inny system prawny i brak uprzywilejowania korporacji moze ich sporo kosztować. Szkoda ......

Narazie sie ostro trzymaja, lizak.gif - tzn ignoruja media tu i w Dzlosnik.gif.

Problem sie powieksza, po anonimowi dealer-zy mowia, ze salony byly puste weekend (czyli traca $$$), a koniec roku finansowego to tradyceyjnie najlepszy czas na kupno auta i okres gdzie sprzedaje sie najwiecej aut ... + sami przyznaja, ze HQ VW to ciezko sie z nimi wspolpracuje. lizak.gif...

A media nie odpuszczaja, klienci narzekaja do organizacji federalnych i stanowych. ... Jednym slowem - momentum001.gif...

Napisano
  • Autor

> Musiał chyba szarpać zdrowo, u mnie nie da się wyciągnąć kluczyka.

A widzisz, niezlosnik.gif, nacisnal i .. kluczyk wylazl, auto nie zgaslo, i ... nie da sie kluczyka wlozychahaha.gif - ot technikawink.gif

Napisano
  • Autor

[...] ale nie

> sądzę żeby ot tak po prostu dało się (bez użycia siły) wyjąc kluczyk a później że się go nie

> da włożyć.

Wlasnie na tym polega caly blad...001.gif[...] i nie jest to pojedynczy przypadek...old.gif

Wkladasz kluczyk

Naciskasz pedal hamulca

Lekko przekrecasz kluczyk -silnik start.

Skonczyles drive.gif

Skrzynia na P.

przekrecasz i naciskasz, kluczyk wyskakuje a silnik stopidea.gif.

Teraz, kluczyka NIE da sie wyciagnac, jesli silnik chodzi, nie wazne ile Nm sily rak uzyjesz, czy narzedzi. zlosnik.gif

Czyli facet ma kluczyk w reku, bo wyskoczyl, a silnik sie nie zgasilpanic.gif i jak widac mozedrive.gif.

Pozostaje pytanie, jak wlaczyc silnik?confused.gif

-kluczyka nie da sie z powrotem wlozyc - blokada

-silnika nie da sie zdusic - automat.

Pozostaje ingerencja pod maskechaja.gif[...], a wtedy zlosnik.gif nie wiadomo, co bedzie z gwarancjaniewiem.gif, czy czegos nie uszkodzisz i VW ci powie FuckYouSmiley.gif

Napisano

> Piekna kombinacja, nie masz problemow z syfem na siedzieniach?

Znajomek miał taką tapicerkę i mówił, że nie było problemów, a on raczej do pedantycznych ludzi należał. Oglądałem też beż w ~12letniej VW bora i również nie było tragedii. Zresztą, to dla mnie sprawa drugorzędna. Fabia w standardowej czerni jest strasznie smutna, miałbym jeszcze większą depresję niż mam teraz.

Napisano

> tak bylo w instrukcji napisane ?

Pojęcia nie mam co jest w instrukcji, bo jej na oczy nie widziałem! zlosnik.gif

mar00ha

Napisano
  • Autor

> Znajomek miał taką tapicerkę i mówił, że nie było problemów, a on raczej do pedantycznych ludzi

> należał. Oglądałem też beż w ~12letniej VW bora i również nie było tragedii. Zresztą, to dla

> mnie sprawa drugorzędna. Fabia w standardowej czerni jest strasznie smutna, miałbym jeszcze

> większą depresję niż mam teraz.

IMVHO to jest wlasnie najaladniejsza kombinacja..waytogo.gif, Corolla tak mialem - waytogo.gif, tylko, ze tam - nie skora - lubila zmieniac kolor na czarny - zlosnik.gif, chyba jeszcze gorzej traktuje auta niz twoj znajomy.

Teraz tez mysle o kremowej, a twojeikonka_photo2.gif mnie wlasnie o tym na 100% przekonalo 001.gif[...]

Napisano

> (...) Mieli

> rozpoczynać proces "lemon law"...

> (...)

Kiedy u nas będzie coś takiego działało... beksa.gif

Napisano
  • Autor

> Kiedy u nas będzie coś takiego działało...

Przy podejsciu, ze nie wolnonono.gif narzekac i oczekiwac to pewnie nigdyzlosnik.gif[...]

A zapomnialem, przeciez jak kupisz produkt to sie nie przyznasz, ze kupiles "lemon" - w koncu to nudneziew.gif[...]

Napisano

> Zależy od stanu.

Jest jeszcze federalne Magnuson-Moss Warranty Act.

Napisano

> (...)

> Pozostaje ingerencja pod maske[...], a wtedy nie wiadomo, co bedzie z gwarancja, czy czegos nie

> uszkodzisz i VW ci powie

Ja bym rozłączył na chwilę akumulator.

Napisano

> Przy podejsciu, ze nie wolno narzekac i oczekiwac to pewnie nigdy[...]

To Twinsen daje sobie na głowę wchodzić. A nie wszyscy są tacy, nawet w PL.

Chociaż prawda - jeśli walczysz o swoje prawa to patrzą na Ciebie jak na wariata.

> A zapomnialem, przeciez jak kupisz produkt to sie nie przyznasz, ze kupiles "lemon" - w koncu to

> nudne[...]

Ja tam bym się przyznał. Problem w tym, że u nas niewiele wskórasz. Prawo nie stoi po stronie konsumenta, a korporacje zwykle mają droższych prawników.

Napisano
  • Autor

> Ja bym rozłączył na chwilę akumulator.

Mozliwe, niewiem.gif, myslalem o tym, ale wiekszosc aut dzis tego nie zniesie.

Bylem z BMW bo byl "recall" - ( http://www.recalls.gov.au/content/index.phtml/itemId/1045818 ) wlasnie jak 2 czy 4 auta stanely w ruchu (jakze to podobno normalnezlosnik.gif) i odlaczyli aku, zeby nowy kabel dac. IMVHO robota 20min, pozostale 3h to sprawdzanie elektoroniki, i ustawianie wszystkiego z powrotem tak jak bylo...zlosnik.gif, samo radio im z 30 min zajelohahaha.gif, bo dwa razy robili, jak stacje pomylili jak mulher.gif miala ustawione....

Wiec moze zadziala, pytanie tylko, co sie stanie po ...zlosnik.gif

Napisano

> To Twinsen daje sobie na głowę wchodzić. A nie wszyscy są tacy, nawet w PL.

> Chociaż prawda - jeśli walczysz o swoje prawa to patrzą na Ciebie jak na wariata.

> Ja tam bym się przyznał. Problem w tym, że u nas niewiele wskórasz. Prawo nie stoi po stronie

> konsumenta, a korporacje zwykle mają droższych prawników.

Przykład Liwka, że tak zejdę nieco z tematu - pokazuje że da się

wygrać z korporacją i wymieniają sprzęt (tutaj akurat robot kuchenny

Kenwood), ale musiał się z nimi kopać niczym z koniem. Trwało to

chyba 3 miesiące i w końcu dali mu nowy sprzęt. Ale nie wszyscy

są tak zdeterminowani. Dam swój przykład: w 2006 roku kupiłem

to moje klekocące Stilo. Jako NOWE. Po wyjeździe od dealera auto

jechało krzywo. Znosiło je w prawo. Próbowali mi to robić od razu

na gwarancji trzy razy. Wymienili wahacze, coś tam jeszcze i nic,

auto nadal jechało w prawo. Nic nie płaciłem, ale wada nadal nie

była usunięta. Pojechałem więc wkurzony do mojego sprawdzonego

warsztatu gdzie poprawnie ustawiono geometrię i było OK. Zapłaciłem,

ASO olałem i więcej akurat do tego ASO w Rybniku nie pojechałem (Euromot).

Po prostu nie chciało mi się walczyć z tym całym systemem, bo

potrzebowałem autem po prostu jeździć. Zastępczych nie mieli,

albo nie chcieli dać. Ozi pewnie by więcej Fiata w tym przypadku

nie kupił, a ASO doprowadził do bankructwa hehe.gif

Napisano
  • Autor

> To Twinsen daje sobie na głowę wchodzić. A nie wszyscy są tacy, nawet w PL.

Popatrz na pare postow, nawet tu - dumny posiadacz nie moze sobie wmowic, ze jakto "ja"panic.gif, ja posiadacz Das (Kaput) Auto moglem kupic zly produktfoch.gif?

Nieeeeeee, chaja.gif Nigdyfoch.gif[...]

Ludzie sa rozni wszedzie, ale ... to widac, jak spoleczenstwo generalnie do pewnych rzeczy w PL nie doroslo... I nie mam ciebie na myslizlosnik.gifwink.gif[...] ale generalnie stwierdzam - wiekszosc spoleczenstwa. Moze rynek i jego specyfika ma tu duzo do powiedzenia - auta uzywane, zasobnosc spoleczenstwaniewiem.gif[...]

> Chociaż prawda - jeśli walczysz o swoje prawa to patrzą na Ciebie jak na wariata.

Nawet na MK mowil ktos, ze za to, ze domagal sie swoich praw chaja.gif u ubezpieczenia ... to przeciez chce ich oszukaczlosnik.gif[...]

> Ja tam bym się przyznał.

Ja sie przyznaje -zlosnik.gif - oficjalnie "Auto Made in D, zwane BMW, to najwieksze guana jaka kiedykolwiek mialem"zlosnik.gif - moge napisac poematlizak.gif, tak wpierklnie.gif ponad $50k w bloto ...001.gif[...], ale coz czlowiek sie uczy cale zyciezlosnik.gifskromny.gif[...]

Jednak jak patrze to moje problemy nie sa "az "panic.gif tak wielkie jak te ktore przezywaja wlasciciele VWzlosnik.gif. Jednak musze przyznac, ze odpadajacy lakier po 3 latach mnie.... denerwujeskromny.gif[...] Przynajmniej dostalo nowy lakier na koszt producenta...ok.gif, bez zadnych walkbokser.gif - ot nasza dobra wolazlosnik.gif[...]

>Problem w tym, że u nas niewiele wskórasz. Prawo nie stoi >po stronie

> konsumenta, a korporacje zwykle mają droższych prawników.

Ale mozliwe - tego niewiem.gif, ze jakby byla wieksza presja spoleczna, zeby prawo zmienic, to moze sie udahmm.gif, a jak mowienie, ech, i tak nas maja w 270747800-sex.gif d, po co cos robic... to, naprawde nic sie nie osiagnie...001.gif[...]

Napisano

> Przy podejsciu, ze nie wolno narzekac i oczekiwac to pewnie nigdy[...]

> A zapomnialem, przeciez jak kupisz produkt to sie nie przyznasz, ze kupiles "lemon" - w koncu to

> nudne[...]

Nie na ak. Tu ludzie którzy kupili szajs napiszą jakie to wspaniałem. Po prostu mało kto się przyzna że umoczył, z osób nie krepujacych się znam siebie i Gorexa. zlosnik.gif

Napisano

> Mozliwe, , myslalem o tym, ale wiekszosc aut dzis tego nie zniesie.

> Bylem z BMW bo byl "recall" - ( http://www.recalls.gov.au/content/index.phtml/itemId/1045818 )

> wlasnie jak 2 czy 4 auta stanely w ruchu (jakze to podobno normalne) i odlaczyli aku, zeby

> nowy kabel dac. IMVHO robota 20min, pozostale 3h to sprawdzanie elektoroniki, i ustawianie

> wszystkiego z powrotem tak jak bylo..., samo radio im z 30 min zajelo, bo dwa razy robili, jak

> stacje pomylili jak miala ustawione....

> Wiec moze zadziala, pytanie tylko, co sie stanie po ...

Dziwne. W moim Lacetti kiedyś się zawiesiła zmieniarka CD. Odłączyłem akumulator żeby ją zresetować. Co się okazało po podłączeniu z powrotem? Auto pamiętało absolutnie wszystko: godzinę na zegarku, zaprogramowane stacje radiowe, wszystko tak jakbym nigdy nie rozłączał akumulatora.

Oczywiście to, że zmieniarka jest zawieszona też pamiętało. crazy.gifhehe.gif

Napisano

> Nie na ak. Tu ludzie którzy kupili szajs napiszą jakie to wspaniałem. Po prostu mało kto się

> przyzna że umoczył, z osób nie krepujacych się znam siebie i Gorexa.

A mnie nie? Ja też kupiłem guano. Bo na Golfa mnie nie było stać grinser006.gif

To jak Stilo jest wykonane i spasowane, jakie ma zawieszenie - to mógłbym

opowiadać godzinami. Szczerze zaczynam nienawidzić ten samochód.

Najnowsza usterka: przestała działać tylna wycieraczka i pokazuje

brzydki gest ludziom z tyłu hehe.gif

Napisano

> Przykład Liwka, że tak zejdę nieco z tematu - pokazuje że da się

> wygrać z korporacją i wymieniają sprzęt (tutaj akurat robot kuchenny

> Kenwood), ale musiał się z nimi kopać niczym z koniem. Trwało to

> chyba 3 miesiące i w końcu dali mu nowy sprzęt. Ale nie wszyscy

> są tak zdeterminowani.

Oczywiście, że się da. Moja żona już też z kilkoma wygrała. Tyle że Liwek też jest prawnikiem. Zwykły obywatel przerżnie bo za prawnika nie będzie płacił a organizacje konsumenckie mają go gdzieś. I to jest problem.

> Dam swój przykład: w 2006 roku kupiłem

> to moje klekocące Stilo. Jako NOWE. Po wyjeździe od dealera auto

> jechało krzywo. Znosiło je w prawo. Próbowali mi to robić od razu

> na gwarancji trzy razy. Wymienili wahacze, coś tam jeszcze i nic,

> auto nadal jechało w prawo. Nic nie płaciłem, ale wada nadal nie

> była usunięta. Pojechałem więc wkurzony do mojego sprawdzonego

> warsztatu gdzie poprawnie ustawiono geometrię i było OK. Zapłaciłem,

> ASO olałem i więcej akurat do tego ASO w Rybniku nie pojechałem (Euromot).

W USA miałbyś lemon law i nowe auto. U nas niestety mogą Cię mieć gdzieś w nieskończoność.

Pamiętam lepszy numer, który kiedyś robił SonyEricsson w Polsce. Zepsute telefony krążyły między klientem a serwisem lub leżały w tymże serwisie aż pewnego dnia oświadczano, że się skończyła gwarancja.

hehe.gif

> Po prostu nie chciało mi się walczyć z tym całym systemem, bo

> potrzebowałem autem po prostu jeździć. Zastępczych nie mieli,

> albo nie chcieli dać. Ozi pewnie by więcej Fiata w tym przypadku

> nie kupił, a ASO doprowadził do bankructwa

Jakość usług i serwisu to u nas osobna sprawa. Towary jeszcze da się jakoś reklamować, ale z usługami to nawet z armią prawników ciężko cokolwiek wskórać (vide np. mój wątek o ASO Mucha w Tychach - chętnie bym ich doprowadził do bankructwa).

Napisano

> Popatrz na pare postow, nawet tu - dumny posiadacz nie moze sobie wmowic, ze jakto "ja", ja

> posiadacz Das (Kaput) Auto moglem kupic zly produkt?

> Nieeeeeee, Nigdy[...]

> Ludzie sa rozni wszedzie, ale ... to widac, jak spoleczenstwo generalnie do pewnych rzeczy w PL nie

> doroslo... I nie mam ciebie na mysli[...] ale generalnie stwierdzam - wiekszosc spoleczenstwa.

> Moze rynek i jego specyfika ma tu duzo do powiedzenia - auta uzywane, zasobnosc

> spoleczenstwa[...]

Raczej naleciałości z poprzedniego systemu, gdzie każda instytucja mogła Cię mieć dowolnie głęboko gdzieś i nic z tym nie można było zrobić. Ludzie się przyzwyczaili, instytucje się przyzwyczaiły, trudno się teraz odzwyczaić.

> Nawet na MK mowil ktos, ze za to, ze domagal sie swoich praw u ubezpieczenia ... to przeciez chce

> ich oszukac[...]

To też. U nas ludzie z bliźniego by ostatnią koszulę zdarli, a jak ich firmy dymają to się tylko głupkowato uśmiechają.

> Ja sie przyznaje - - oficjalnie "Auto Made in D, zwane BMW, to najwieksze guana jaka kiedykolwiek

> mialem" - moge napisac poemat, tak wpier ponad $50k w bloto ...[...], ale coz czlowiek sie

> uczy cale zycie[...]

> Jednak jak patrze to moje problemy nie sa "az " tak wielkie jak te ktore przezywaja wlasciciele VW.

> Jednak musze przyznac, ze odpadajacy lakier po 3 latach mnie.... denerwuje[...] Przynajmniej

> dostalo nowy lakier na koszt producenta..., bez zadnych walk - ot nasza dobra wola[...]

U nas coś taniego możesz dostać jako goodwill. Jeśli usterka jest droga to bardziej się opłaca inwestować w prawników. To właśnie robi teraz u Was VeeDub.

> Ale mozliwe - tego , ze jakby byla wieksza presja spoleczna, zeby prawo zmienic, to moze sie uda, a

> jak mowienie, ech, i tak nas maja w d, po co cos robic... to, naprawde nic sie nie

> osiagnie...[...]

Czasem po prostu nie ma jak. Rynek samochodowy jest jednym z wielu specyficznych rynków, gdzie każdy może Ci powiedzieć, że sam popsułeś.

Jak już Twinsenowi pisałem - pamiętasz mój wątek o ASO Mucha? Popsuli mi auto i nic im nie mogę zrobić.

crazy.gif

Napisano
  • Autor

[...]

> Po prostu nie chciało mi się walczyć z tym całym systemem, bo

> potrzebowałem autem po prostu jeździć. Zastępczych nie mieli,

> albo nie chcieli dać. Ozi pewnie by więcej Fiata w tym przypadku

> nie kupił, a ASO doprowadził do bankructwa

Tak zle to nie, ale dam ci przyklad z moja Toyota.

Odebralem Kluger z salonu - nie ogladalem nic auta, przyjechalem HiLux, wypakowalem pare rzeczy, wskoczylem do nowego - i od razu jazda Sydney - Melbourne. 1,000 km w jedna strone. Wiesz jaki byle angryfire.gif jak odkrylem ze kierownica jest krzywozlosnik.gif?

Tzn wheel alignment nie zrobili, (nie chce mi sie szukac po PL odpowiednika), czyli auto jedzie prosto, ale kierownica lekko jest skrzywiona.

Jak dojechalem do Melbourne to zadzwonilem do dealer-a w Sydney i rozerwalem na strzepy.skromny.gif. Potem, ponarzekalem do Toyota Oz i ... poszlem do innego dealer-a w Melbourne, kazalem sobie wystawic rachunekskromny.gif[...] i wyslalem soczysty email do Service Manager z cc Toyota Oz.

I wiesz co, zlosnik.gif - tam gdzie kupielm auto, zaplacili - zaplacili dealr-owi w Melbourne za to, ze zawaliliskromny.gif[...]

Dealer ktory zawalil, i chciacl ze mna dyskutowac ... stracil. Wydalem tam mase $$$, kupile Echo, Corolla, 2x HilUx i Kluger...

Potem dostalem telefon od Toyota Oz czy jestem zadowolony, a Service Mgr dzownil pare razy, zeby mi humor poprawic, ale kazalem mu klnie.gifzlosnik.gif[...]

Myslisz, ze FJ u nich kupilem? 001.gif - nie?

Wiesz co mowie, jak ktos chce isc do nich na service?zlosnik.gif

Teraz, z FJ to samo. Toyota ma debilna zasade, nie robienia wheel alignment w fabryce. Kierownica krzywo ok 4 stopnie w prawo.nono.gif. Service 1,000 km, i co drive.gif ... spedzili dobre 30 min drive.gif z 3-4 razy, az bylo lepiej niz w fabrycelizak.gif[...]

Czyli w prz.ypadku twojego Fiat-a podejrzewam, ze pare trpow w salonie by bylozlosnik.gifwink.gif[...]

Napisano
  • Autor

[...] Ludzie się przyzwyczaili, instytucje się

> przyzwyczaiły, trudno się teraz odzwyczaić.

Tu moze masz racje, tylko, ze tu tez jest czysta ludzka glupota - a ta nie ma narodowosci - ot po prostu "Moj Golf is the best"zlosnik.gif[...]

> To też. U nas ludzie z bliźniego by ostatnią koszulę zdarli, a jak ich firmy dymają to się tylko

> głupkowato uśmiechają.

Ale widzisz, o systemach patrzenia ile benzyny w baku zostalo, to sie z HP dowiedzialem, czyli generalnie spoleczenstwo tez ... nazwijmy to po imieniu kradniehmm.gif. Jak wspomnialem u mnie we fleet, ze to standard w PL, to nikt mi nie chcial uwierzycpanic.gif[...]

> U nas coś taniego możesz dostać jako goodwill. Jeśli usterka jest droga to bardziej się opłaca

> inwestować w prawników. To właśnie robi teraz u Was VeeDub.

I wlasnie dlatego straci. old.gif, juz starcil potencjalnych klientow - gazety nie odpuszczaja, cala sytuacja jest opisywana, jako ksiazkowy przyklad jak tego nie robiczlosnik.gif, VW milczy, zadnego info od 31/5 a media pisza i pisza..., user-y pisza coraz wiecej ... Dzis juz prawnicy sie zebrali na pozew zbiorowy... Jednym slowem ... wizerunek markipad.gif - co sie odbije na odsprzedazy... czyli obecni posiadacze tez sa juz klnie.gif[...]

Wieczorne wydanie, news numer 1,(czyli pierwsza strona drukowanej gazety jutro ranolizak.gif) VW i jego olewajace podejscie do klienta, idziesz do sekcji moto - news #1 - ile posiadacz VW straci na wartosci. Niedlugo czlowiek do kibelka pojdzie i news o VW wyskoczy...hahaha.gif

30096436.jpg

76136327.jpg

> Czasem po prostu nie ma jak. Rynek samochodowy jest jednym z wielu specyficznych rynków, gdzie

> każdy może Ci powiedzieć, że sam popsułeś.

> Jak już Twinsenowi pisałem - pamiętasz mój wątek o ASO Mucha? Popsuli mi auto i nic im nie mogę

> zrobić.

Dlatego, ze nie masz wsparcia prawa, i nie masz wsparcia HQ czyli GM w PL. Znaczy wiedza, ze moga uciec, i nic sie nie stanie. VW u mnie akurat liczyl, ze ucieknie, ale wyglada, ze jest to coraz trudniejsze...

Napisano

> [...] Ludzie się przyzwyczaili, instytucje się

> Tu moze masz racje, tylko, ze tu tez jest czysta ludzka glupota - a ta nie ma narodowosci - ot po

> prostu "Moj Golf is the best"[...]

Też niekoniecznie. Zauważ, że u nas najwięksi fanboje VW jeżdżą autami starymi, serwisują je po stodołach itd. Więc i tak nie są grupą klientów, która mogłaby mieć do czynienia z dealerami VW. Przecież oni nigdy w salonie tej marki nie byli.

zlosnik.gif

> Ale widzisz, o systemach patrzenia ile benzyny w baku zostalo, to sie z HP dowiedzialem, czyli

> generalnie spoleczenstwo tez ... nazwijmy to po imieniu kradnie. Jak wspomnialem u mnie we

> fleet, ze to standard w PL, to nikt mi nie chcial uwierzyc[...]

To jest temat na inny wątek. W Polsce kradzież to przez dziesiątki lat był swego rodzaju "napiwek". Państwo oraz pracodawcy (a to w większości wypadków było jedno i to samo) okradali Ciebie, więc odpłacałeś im tym samym żeby wyjść na swoje. Było to nieraz wkalkulowane w umowę przez obie strony. Firma wiedziała że kradną, więc płaciła mało bo kasa szła na straty. Skoro płaciła mało to ludzie kradli - i tak w kółko. Tracił tylko ten co nie kradł.

Zmieniło się to dopiero po roku 1990-tym, gdy okradani być zaczęli prywatni przedsiębiorcy, nie państwo. W dodatku przez pierwsze 10 lat demokracji Polacy zauważyli jakie im sie dopiero złodziejskie możliwości otwierają w nowym systemie. Dziś dalej kradną - tylko ciszej. A przykład idzie z góry. Złodziejstwo i korupcja są w Polsce absolutnie wszędzie i na absolutnie każdym szczeblu. No to jak ma być inaczej?

> I wlasnie dlatego straci. , juz starcil potencjalnych klientow - gazety nie odpuszczaja, cala

> sytuacja jest opisywana, jako ksiazkowy przyklad jak tego nie robic, VW milczy, zadnego info

> od 31/5 a media pisza i pisza...,

Widzisz, u nas wystarczyłoby przeczekać aż im się znudzi pisać. I dość szybko by się znudziło. Spadek sprzedaży byłby może chwilowy, ale i tak wyszłoby taniej niż naprawiać wszystkim auta.

> user-y pisza coraz wiecej ... Dzis juz prawnicy sie zebrali

> na pozew zbiorowy... Jednym slowem ... wizerunek marki - co sie odbije na odsprzedazy... czyli

> obecni posiadacze tez sa juz [...]

> Wieczorne wydanie, news numer 1,(czyli pierwsza strona drukowanej gazety jutro rano) VW i jego

> olewajace podejscie do klienta, idziesz do sekcji moto - news #1 - ile posiadacz VW straci na

> wartosci. Niedlugo czlowiek do kibelka pojdzie i news o VW wyskoczy...

Ty, a może właśnie oni sobie to sprytnie wykalkulowali? Zakładając że samochód to szajs jakich mało i musieliby zrobić recall wszystkich egzemplarzy na kosztowne naprawy (różnych elementów jak wynika z powyższych problemów), to kasa którą stracą jest gigantyczna. Może wyliczyli, że chwilowy spadek sprzedaży wyjdzie taniej? A za jakiś czas zrobią kampanię wizerunkową i wszystko będzie jak dawniej.

Przykład z Polski: firma Gerber, należący do Nestle producent jedzenia dla dzieci w słoiczkach pakowała tam największy syf jaki się da - tzw. MOM (mięso oddzielone mechanicznie), czyli zmielone różne tkanki jakie pozostają po oddzieleniu mięsa. Obiadki kosztowały niemało, były przeznaczone dla niemowląt. Informacja na opakowaniu wspominała o MOM tylko drobnym druczkiem. Oczywiście wybuchła afera. I co zrobił Nestle? Olał sprawę absolutnie, tak jak VW. A jak jest dziś? Co chwila mamy w TV reklamy obiadków Gerber - wszystkie utrzymane w jednym tonie: jak wysokiej jakości są to produkty. I co? Sprzedają się a ludzie wierzą że kupują dzieciom coś dobrego. Afery nikt już nie pamięta. IMO to samo robi u Was Volkswagen.

> Dlatego, ze nie masz wsparcia prawa, i nie masz wsparcia HQ czyli GM w PL. Znaczy wiedza, ze moga

> uciec, i nic sie nie stanie. VW u mnie akurat liczyl, ze ucieknie, ale wyglada, ze jest to

> coraz trudniejsze...

Zobaczymy za rok-dwa. Może się okazać, że nie jesteście mądrzejsi od nas i piękna kampania wizerunkowa jaka ruszy za kilka miesięcy sprawi że sprzedaż będzie się miała świetnie. Oczywiście wśród tych, co wcześniej VW nie mieli.

hehe.gif

Napisano

> W Polsce bardzo rzadko ktoś serwisuje auta u dealera czy w ASO.

Z uwagi na niską jakość obsługi.

Płacąc większe pieniądze w ASO oczekujesz że nie będziesz traktowany jak petent tylko jak klient, który może pier... drzwiami i nie wrócić.

Seata serwisowałem w ASO jeszcze po gwarancji, ale to dlatego, że firma które serwisowała moje auto miało świetny "customer service".

> Ja sam osobiście w okresie gwarancji (!) mojego Fiata, serwisowałem

> się u prywaciarza. Bo miałem lepiej zrobione i taniej niż w ASO...

> A do nich jeździłem tylko po pieczątkę i mieli przykazane, żeby auta

> nawet nie dotykać

Stawiali Ci pieczątki w książce nie robiąc przeglądów?

hehe.gif

ASO - Autoryzowana stacja oszustów grinser006.gif

Napisano

> Stawiali Ci pieczątki w książce nie robiąc przeglądów?

> ASO - Autoryzowana stacja oszustów

No wiesz, przegląd to niby był, przy mnie - pan wchodził na kanał

i świecił latarką, wszystko było już zrobione, płaciłem i wbijali pieczątkę grinser006.gif