Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Zakup Astry H - kilka pytań początkującego

Featured Replies

Napisano

> chyba tylko do spamowania tematu

Oj kolego... samochody nie są tylko na gaz, ropę i benzynę smile.gif Coraz częściej pojawia się napęd elektryczny, hybrydowy itp :>

Napisano

> Oj kolego... samochody nie są tylko na gaz, ropę i benzynę Coraz częściej pojawia się napęd

> elektryczny, hybrydowy itp :

no i co w związku z tym?

widziałeś chociaż ceny aut elektrycznych lub hybrydowych, że tak je proponujesz czy tylko piszesz aby coś napisać?

że nie wspomnę już o aucie na wodór facepalm%5B1%5D.gif

Napisano
  • Autor

> Oj kolego... samochody nie są tylko na gaz, ropę i benzynę Coraz częściej pojawia się napęd

> elektryczny, hybrydowy itp :

Proponuję zawęzić dyskusję do najbardziej popularnych w PL: PB,ON i LPG

Napisano

> Proponuję zawęzić dyskusję do najbardziej popularnych w PL: PB,ON i LPG

Dyskutować można wiekami wyższości jednego na drugim grinser006.gif

Napisano

> Dyskutować można wiekami wyższości jednego na drugim

takie luzne tematy piszemy na IKA. Tam możesz spamować do woli

Napisano
  • Autor

Są 2 ciekawe okazy grinser006.gif w jednym komisie w świebodzinie:

numer 1

numer 2

ktoś może coś o nich powiedzieć?

komis nie ma opinii naciągacza?

będę wdzięczny za wszelkie info blagam.gif

Napisano

> Są 2 ciekawe okazy w jednym komisie w świebodzinie:

> numer 1

> numer 2

> ktoś może coś o nich powiedzieć?

> komis nie ma opinii naciągacza?

> będę wdzięczny za wszelkie info

co do komisów z własnego doświadczenia w 100% odradzam jakie kol wiek interesy. Zazwyczaj auto są wypicowane i potem nagle kupa niespodzianek. Bo to zbieżności nie ma to połowa elektryki nie działa, to hamulców nie ma prawie. Różnie bywa ale ja komisy omijam szeroooookim łukiem smile.gif

Nie wspomnę o przebiegach które baaardzo rzadko są prawdziwe.

Napisano

> Różnie bywa ale ja komisy omijam szeroooookim łukiem

za to Ty kupiłeś igiełkę od prywaciarza hahaha.gif

Napisano

> za to Ty kupiłeś igiełkę od prywaciarza

Tak palacz.gif

Napisano

> za to Ty kupiłeś igiełkę od prywaciarza

miał po prostu nie zarejestrowaną działalność gospodarczą zlosnik.gif

Napisano

> chyba tylko do spamowania tematu

Zauważ, że ostatnio nie ma pytań odnośnie czarnej perły, więc musi trochę w inny sposób nadrobić hehe.gif

Napisano

> Są 2 ciekawe okazy w jednym komisie w świebodzinie:

> numer 1

> numer 2

> ktoś może coś o nich powiedzieć?

> komis nie ma opinii naciągacza?

> będę wdzięczny za wszelkie info

Te przebiegi niskie trochę, chociaż mogę się mylić, ale można to sprawdzić orientacyjnie po podpięciu pod komputer. W pierwszej gałeczka zlosnik.gif zmiany biegów strasznie się świeci, wytarta taka hmm.gif

W drugiej też ale mniej i przebieg nieco wyższy.

No i tych poduszek chyba trochę za dużo podali.

Napisano

> Zauważ, że ostatnio nie ma pytań odnośnie czarnej perły, więc musi trochę w inny sposób nadrobić

Ja wiem, że mi zazdrościcie mojej ślicznej i kochanej perełci grinser006.gif

Napisano

> Ja wiem, że mi zazdrościcie mojej ślicznej i kochanej perełci

Jasne, każdy by zazdraszczał.

hahaha.gifhahaha.gifhahaha.gifhahaha.gifhahaha.gif

Napisano

> Jasne, każdy by zazdraszczał.

Jak będziesz chciał to dam Ci kiedyś śmignąć się moją perełką :>

Napisano

> Jak będziesz chciał to dam Ci kiedyś śmignąć się moją perełką :

Jak ja taką perełkę miałem, co prawda nie czarną tylko srebrną, to ty jeszcze na rowerze nie umiałeś jeździć zlosnik.gif

Napisano

> Jak ja taką perełkę miałem, co prawda nie czarną tylko srebrną, to ty jeszcze na rowerze nie

> umiałeś jeździć

no widzisz grinser006.gif czasy świetności Ci się przypomną 270751858-jezyk.gif

Napisano

Ja mam nadzieję, ze Bóg sprawi, że czasy świetności są jeszcze przede mną.

A ty pamiętaj, że na tym kąciku wszyscy koledzy są przyjaźni, uprzejmi i koleżeńscy. Ty swoimi odpowiedziami doprowadzisz do tego, że po prostu nikt ci więcej tu nie pomoże.

A na końcu mod pokaże ci czerwona.gif

Proszę Szanownych Panów o trzymanie się tematu wątku!

zolta.gif

[Orochimaru]

Napisano

> Proszę Szanownych Panów o trzymanie się tematu wątku!

> [Orochimaru]

No, wreszcie!

Napisano

> No niestety ceny paliw mamy nieproporcjonalne do zarobków i trzeba sobie radzić. Teraz z kolei mam

> inny dylemat. Jestem na etapie szukania astry J i nie wiem jakiego silnika szukać. Nie wiem

> jak długo będę miał dojście do tańszego ON bo gdyby mi się nagle urwało to bardziej

> ekonomicznie wychodzi jazda na LPG, no i nie wiem czy kupować diesla czy benzynę do gazu

Oczywiscie wiesz, ze do LPG polecany jest wylacznie uturbiony benzyniak?

Napisano

> Proszę Szanownych Panów o trzymanie się tematu wątku!

> [Orochimaru]

waytogo.gif

Napisano

> co do komisów z własnego doświadczenia w 100% odradzam jakie kol wiek interesy. Zazwyczaj auto są

> wypicowane i potem nagle kupa niespodzianek. Bo to zbieżności nie ma to połowa elektryki nie

> działa, to hamulców nie ma prawie. Różnie bywa ale ja komisy omijam szeroooookim łukiem

> Nie wspomnę o przebiegach które baaardzo rzadko są prawdziwe.

Mam auto z komisu i jak na razie poza klimą o której wiedziałem w momencie zakupu nic nie musiałem robić. Przebieg prawdziwy, auto nie było picowane, więc nie wiem skąd takie nastawienie do komisów. Trzeba wybierać dobre komisy a nie takie co pojawiły się przed miesiącem i tak samo szybko znikną. Jak ktoś chce podam adres dobrego komisu w stolicy.

Napisano

> Oczywiscie wiesz, ze do LPG polecany jest wylacznie uturbiony benzyniak?

A do 1.6, 115 KM nie podejdzie? To nie jest ten sam silnik co w AH?

edit. doczytałem, są inne, ale nie wiem czym się różnią.

Napisano

> A do 1.6, 115 KM nie podejdzie? To nie jest ten sam silnik co w AH?

Ja w AH mam ten silnik co w J czyli A16XER i LPG zalozylem, ba nawet kosztem rezygnacji z gwarancji, ale ogolnie tak samo jak Z16XER znacznie czesciej w AH wystepujacy nie jest polecany do LPG.

Z jednej strony ASO strasza remontami silnika (miekkie gniazda zaworowe) po 60kkm, z drugiej gazownicy (co zrozumiale) i uzytkownicy nie do konca to potwierdzaja.

Poczytaj o koniecznosci pilnowania luzu zaworowego (ktos z AK fajnie na przykladzie swego auta to opisal).

Cytat o silniku z www.astra.auto.pl:

Quote:

A16XER - wolnossący silnik o poj. 1598 cm3. zastosowano w nim zmienne fazy rozrządu umożliwiające zmianę kąta otwarcia zaworów ssących do 60o i wydechowych do 45o. Zwiększa to elastyczność jednostki napędowej i - dzięki regulacji czasu współotwarcia zaworów ssących i wydechowych - umożliwia rezygnację z zaworu recyrkulacji spalin. Luzy zaworowe są kasowane za pomocą popychaczy szklankowych o odpowiednio dobranych grubościach denek. Napęd rozrządu zrealizowano za pomącą pasa zębatego. Nie napędza on jednak - tak jak w poprzednich modelach Astry - pompy cieczy. Tym zajmuje się pasek wieloklinowy. W celu poprawy odprowadzania ciepła zastosowano natrysk oleju na denka tłoków. Podczas pracy silnika olej oddaje ciepło w chłodnicy cieczy chłodzącej. Dzięki temu silnik szybciej osiąga właściwą temperaturę. Zastosowano również sterowany termostat. Przy małym obciążeniu silnika termostat jest podgrzewany elektrycznie dzięki czemu otwiera się przy wyższej temperaturze.

Wykorzystano również zjawisko doładowania dynamicznego poprzez instalację kolektora dolotowego o zmiennej długości kanałów. W zakresie niskich i średnich prędkości obrotowych powietrze trafia do silnika przez kanał o długości 620mm. Po przekroczeniu 4000 obr/min. powietrze jest kierowane do krótszego kanału o dł. 288 mm. 90% momentu obrotowego jest dostępne od 3000 obr/min.

Jak każdy silnik benzynowy w Astrze J również ten ma elektrycznie sterowaną przepustnicę i moduł zapłonowy na świecach. Katalizator zintegrowany jest z kolektorem wydechowym i nadzorowany przez dwie podgrzewane sondy lambda.

Moc maks. 85 kW (115 KM)/6000 obr/min.

Moment maks. 155 Nm/4000 obr/min.

Napisano

> A do 1.6, 115 KM nie podejdzie? To nie jest ten sam silnik co w AH?

> edit. doczytałem, są inne, ale nie wiem czym się różnią.

Probowalem dojsc i ja i poza inna norma emisji spalin nie wiem nic wiecej (nie wiem tez w czym tkwi szczegol pozwalajacy na inna norme).

Napisano

> Probowalem dojsc i ja i poza inna norma emisji spalin nie wiem nic wiecej (nie wiem tez w czym tkwi

> szczegol pozwalajacy na inna norme).

A który silnik turbodoładowany w AJ najlepiej znosi LPG?

Napisano

> A który silnik turbodoładowany w AJ najlepiej znosi LPG?

1.4 turbo, w fabryce można zamówić z LPG

Napisano

> 1.4 turbo, w fabryce można zamówić z LPG

ok.gif ale gdzieś mi się obiło o uszy, że 1.4 T 140KM z fabrycznym LPG różni się od 1.4 140 KM bez fabrycznego LPG. Wiadomo coś na ten temat?

Napisano

> Wiadomo coś na ten temat?

Różni się brakiem instalacji lpg zlosnik.gif

Napisano

> Różni się brakiem instalacji lpg

To oczywiste wpysk.gif, ale coś mi świta, że ten z LPG ma utwardzone gniazda zaworowe czy coś tam innego niewiem.gif

Napisano

> To oczywiste , ale coś mi świta, że ten z LPG ma utwardzone gniazda zaworowe czy coś tam innego

Inne zawory dolotowe (nawet głowica ma inny nr kat, ale to pewnie za sprawą tych zaworów), inne sprężyny tylne, jakieś pierdoły typu inny przewód podciśnienia do serwa.

Napisano

> Te przebiegi niskie trochę, chociaż mogę się mylić, ale można to sprawdzić orientacyjnie po

> podpięciu pod komputer. W pierwszej gałeczka zmiany biegów strasznie się świeci, wytarta

> taka

> W drugiej też ale mniej i przebieg nieco wyższy.

> No i tych poduszek chyba trochę za dużo podali.

Taaa znaleźli 10 napisów to i 10 airbagów być musi. sciana.gif

Później ja napiszę 6x i będą mi mówić że mam mało. sciana.gif

Napisano

> Mam auto z komisu i jak na razie poza klimą o której wiedziałem w momencie zakupu nic nie musiałem

> robić. Przebieg prawdziwy, auto nie było picowane, więc nie wiem skąd takie nastawienie do

> komisów. Trzeba wybierać dobre komisy a nie takie co pojawiły się przed miesiącem i tak samo

> szybko znikną. Jak ktoś chce podam adres dobrego komisu w stolicy.

Podaj, może być priv.

Napisano
  • Autor

> Taaa znaleźli 10 napisów to i 10 airbagów być musi.

> Później ja napiszę 6x i będą mi mówić że mam mało.

a no właśnie - jak sprawdzić ile dany egzemplarz ma tych poduszek? hmm.gif

Napisano

> jak sprawdzić ile dany egzemplarz ma tych poduszek?

1. rozkodować VIN

2. porządny dzwon i zobaczyć ile się otworzy zlosnik.gif

Napisano

> a no właśnie - jak sprawdzić ile dany egzemplarz ma tych poduszek?

Wyjąć i sprawdzić bo mogą byc zaślepki z napisem AIRBAG. biglaugh.gif

I przyjąć założenie że cokolwiek jest napisane to i tak nie może być wiecej niż wyjechło z fabryki czyli 6. 2 czołowe, 2 boczne i 2 kurtyny. Kurtyny mają 2 napisy AIRBAG wiec niektórym sie wydaje że to 2 poduszki.

Napisano

> a no właśnie - jak sprawdzić ile dany egzemplarz ma tych poduszek?

Jak mówią - 6 sztuk to maks, i muszą być czołowe dwie, dwie boczne w przednich fotelach i jeśli są kurtyny to po dwa napisy na stronę na zaślepkach na słupkach A i B. A czy są fizycznie to tylko rozbiórka albo dzwon. zlosnik.gif

Napisano

> Ja kupowałem w tym komisie.

No właśnie dzisiaj w tym komisie byłem i okazało się, że jeden samochodzik jest całkiem okej i myślę nad nim. wink.gif

Napisano

> No właśnie dzisiaj w tym komisie byłem i okazało się, że jeden samochodzik jest całkiem okej i

> myślę nad nim.

Jak rok temu pytalem tutaj o ten komis, zeby w ciemno nie jechac parchy ogladac, to opinie byly jak zawsze i o wszystkich handlarzach.

Napisano

> Jak rok temu pytalem tutaj o ten komis, zeby w ciemno nie jechac parchy ogladac, to opinie byly jak

> zawsze i o wszystkich handlarzach.

To moze mialem wiecej szczescia. Interesowaly mnie dwa takie same modele I w jednym sami mi pokazali Co bylo robione I jak.

Napisano

> I w jednym sami mi pokazali Co bylo robione I jak.

Auta które mają latały we flotach. Jak komis jest ok to pokaże ci nawet wycenę auta od rzeczoznawcy

Napisano

> No właśnie dzisiaj w tym komisie byłem i okazało się, że jeden samochodzik jest całkiem okej i

> myślę nad nim.

Tylko ceny aut w tym komisie mocno wygórowane - rzuciłem okiem i np. 4 letnia Toyota Auris benzyna za 44 tyś. gdzie podobny nowy poniżej 50 tyś.

Napisano
  • Autor

> Jak mówią - 6 sztuk to maks, i muszą być czołowe dwie, dwie boczne w przednich fotelach i jeśli są

> kurtyny to po dwa napisy na stronę na zaślepkach na słupkach A i B. A

Czyli max 6 minimum 4?.

Napisano

> Tylko ceny aut w tym komisie mocno wygórowane

Nie wiem, ja szukając auta wybrałem ten komis ze względu na rzeczowość sprzedawcy, gwarancję no i cenę właśnie. Możliwe że były tańsze auta, nawet je oglądałem ale cena za jaką kupiłem swoją AH jak na stan, wyposażenie i rocznik była stosunkowo konkurencyjna w porównaniu z innymi komisami.

Napisano

> Czyli max 6 minimum 4?.

Nie jestem pewien, ale jak ja kupowałem to wszystkie wersje miały 4.

Napisano

> Nie jestem pewien, ale jak ja kupowałem to wszystkie wersje miały 4.

Moje obie maja 6.

Napisano

> Moje obie maja 6.

Ale kurtyny były za dopłatą, nawet w Cosmo. sick.gif

Napisano

> Ale kurtyny były za dopłatą, nawet w Cosmo.

Pewnie zależy to od roku modelowego, kraju przeznaczenia i wyposażenia.

Napisano

> Pewnie zależy to od roku modelowego, kraju przeznaczenia i wyposażenia.

Ja mówię o rynku PL, rok modelowy 2010. skromny.gif Czyli tuż przed Classiciem. skromny.gif