Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

CARENS,TOURAN CZY ZAFIRA?

Featured Replies

Napisano

No wlasnie-co wybrac? rodzinka sie za kilka miesiecy powiekszy i A4 bedzie za male.mowimy o autach z okolic 2005-2006 roku z silnikiem diesla.z tej trojki najbardziej podoba mi sie carens.na pewno bedzie najmniej awaryjny i najswiezszy w zakladanym budzecie.minusy to duze spalanie,dpf i klopoty z pozniejsza odsprzedaza.rozsadek mowi touran-jedyny bez DPF-u i ze znanym mi 1,9TDI.zafira to taka lawka rezerwowych zlosnik.gif

co sadzi o tym szacowne grono ekspertow?

a moze cos innego co spelnia kryteria:

wieksze niz scenic a mniejsze niz espace,w dieslu,drzwi nieprzesuwane,nieawaryjne?

najlepiej 5-osobowe ok.gif

gdyby jeszcze mial oddzielne fotele z tylu to juz bylby miod slinka.gif

Napisano

ja mam Multiplę II ale rozglądam się za CARENSEM.jedna rzecz tylko mnie boli średnie spalanie ok 3litrów większe niż mam teraz frown.gif

Napisano
  • Autor

> może S-max??

nie ten budzet hehe.gif

Napisano
  • Autor

> ja mam Multiplę II ale rozglądam się za CARENSEM.jedna rzecz tylko mnie boli średnie spalanie ok

> 3litrów większe niż mam teraz

to fakt-2,0crdi nie jest oszczedne.mialem go w elantrze-za to jest bezawaryjny ok.gif

Napisano

Kolega w tym samym celu kupił sobie Tourana i nie narzeka. DSG6

ma i od nowości nie była wymieniana.

Napisano

zafira bedzie najlepszym wyborem.SIlnik 1.9 fiatowski nie sprawia wiekszych problemow a auto jest bardzo funkcjonalne i stosunkowo niedrogie

Napisano

> zafira bedzie najlepszym wyborem.SIlnik 1.9 fiatowski nie sprawia wiekszych problemow a auto jest bardzo funkcjonalne i stosunkowo niedrogie

Popieram - Zafira B z silnikiem 1.9, najlepiej 120 KM

Napisano

> No wlasnie-co wybrac? rodzinka sie za kilka miesiecy powiekszy i A4 bedzie za male.mowimy o autach

> z okolic 2005-2006 roku z silnikiem diesla.z tej trojki najbardziej podoba mi sie carens.na

> pewno bedzie najmniej awaryjny i najswiezszy w zakladanym budzecie.minusy to duze spalanie,dpf

> i klopoty z pozniejsza odsprzedaza.rozsadek mowi touran-jedyny bez DPF-u i ze znanym mi

> 1,9TDI.zafira to taka lawka rezerwowych

> co sadzi o tym szacowne grono ekspertow?

> a moze cos innego co spelnia kryteria:

> wieksze niz scenic a mniejsze niz espace,w dieslu,drzwi nieprzesuwane,nieawaryjne?

> najlepiej 5-osobowe

> gdyby jeszcze mial oddzielne fotele z tylu to juz bylby miod

poszukaj xsary picasso wink.gif spełnia wszystkie wymagania a i zadbany egzemplarz kupisz w dobrych pieniądzach. Kwestia wtórna to wygląd zlosnik.gif ale idzie sie przyzwyczaić zlosnik.gif IMO zdecydowanie przewaga plusów nad minusami w tym segmencie, i naprawde jest sporo miejsca ok.gif

Napisano
  • Autor

> poszukaj xsary picasso spełnia wszystkie wymagania a i zadbany egzemplarz kupisz w dobrych

> pieniądzach. Kwestia wtórna to wygląd ale idzie sie przyzwyczaić IMO zdecydowanie przewaga

> plusów nad minusami w tym segmencie, i naprawde jest sporo miejsca

wyglad jest dla mnie malo wazny,jednak wnetrze[deske] musze lubic -a tu jest to dla mnie nie do przeskoczenia.

Napisano

Picasso-dobrze kolega prawi. Jeśli ma być większe-Toyota avensis verso. Z tych co podałeś bardzo dobrze ułożyłeś kolejność, zafira na szarym końcu.

Napisano

> poszukaj xsary picasso spełnia wszystkie wymagania a i zadbany egzemplarz kupisz w dobrych

> pieniądzach. Kwestia wtórna to wygląd ale idzie sie przyzwyczaić IMO zdecydowanie przewaga

> plusów nad minusami w tym segmencie, i naprawde jest sporo miejsca

-wiekszosc ma automatyczna klimatyzacje

-wszystkie maja oddzielne fotele dla pasazerow z tylu( w czesci jest przesuwany jeden aczkolwiek sa egzemplarze z ruchomymi wszystkimi trzema fotelami z tylu).

- czesc nowszych egzemplarzy posiada ESP

W porownywa,nym budzecie z tria Touran, zafira Xsara picasso ten ostatni bedzie najmlodszy.

- w zakladanym przez Ciebie roczniku beda egzemplarze po lifcie z nowymi silnikami diesla pod maska.

- z minusow mozna pomstowac na brak obrotomierza

- wyglad i to ze model ma juz w tym momencie kilkanascie lat.

pozdr.

M.

Napisano

> wyglad jest dla mnie malo wazny,jednak wnetrze[deske] musze lubic -a tu jest to dla mnie nie do

> przeskoczenia.

warto nad sobą popracowac grinser006.gif mi sie już podoba choć na początku było dziwnie zlosnik.gifzlosnik.gifzlosnik.gif

Napisano

> zafira na szarym końcu.

Jakieś argumenta ?

Napisano

Jeżeli masz do zamontowania z tyłu 2 foteliki i jeszcze chcesz tam wsadzić kogoś, to tak - 3 oddzielne fotele mają uzasadnienie. W każdym innym przypadku kanapa będzie wygodniejsza niż 3, małe w końcu fotele.

Z tej trójki wybrałbym zafirę - kia jest dla mnie zbyt egzotyczna, do VW mam wewnętrzne fuj, nie mają 3go rzędu w standardzie i mają wielowahacz z tyłu.

Zafira będzie też najlepiej wyposażona

Napisano
  • Autor

> -wiekszosc ma automatyczna klimatyzacje

> -wszystkie maja oddzielne fotele dla pasazerow z tylu( w czesci jest przesuwany jeden aczkolwiek sa

> egzemplarze z ruchomymi wszystkimi trzema fotelami z tylu).

> - czesc nowszych egzemplarzy posiada ESP

> W porownywa,nym budzecie z tria Touran, zafira Xsara picasso ten ostatni bedzie najmlodszy.

> - w zakladanym przez Ciebie roczniku beda egzemplarze po lifcie z nowymi silnikami diesla pod

> maska.

> - z minusow mozna pomstowac na brak obrotomierza

> - wyglad i to ze model ma juz w tym momencie kilkanascie lat.

> pozdr.

> M.

a wiesz moze ktore wersje po lifcie sa bez FAP-a?

Napisano
  • Autor

> Jeżeli masz do zamontowania z tyłu 2 foteliki i jeszcze chcesz tam wsadzić kogoś, to tak - 3

> oddzielne fotele mają uzasadnienie. W każdym innym przypadku kanapa będzie wygodniejsza niż 3,

> małe w końcu fotele.

jeden berbec bedzie siedzial z przodu.

> Z tej trójki wybrałbym zafirę - kia jest dla mnie zbyt egzotyczna, do VW mam wewnętrzne fuj, nie

> mają 3go rzędu w standardzie i mają wielowahacz z tyłu.

> Zafira będzie też najlepiej wyposażona

ja wlasnie nie chce 3 rzedu siedzen...

potrzebuje duzego bagaznika

Napisano

> jeden berbec bedzie siedzial z przodu.

> ja wlasnie nie chce 3 rzedu siedzen...

> potrzebuje duzego bagaznika

Zafira z 3cim rzędem - 645l

Touran (nie wiem czy z 3cim czy bez) - 660l

AFAIK

Jeżeli 3ci rząd nie ogranicza pojemności bagażnika (podkreślam JEŻELI), to lepiej go mieć niż nie mieć idea.gifpalacz.gif

Napisano

> Jeżeli masz do zamontowania z tyłu 2 foteliki i jeszcze chcesz tam wsadzić kogoś, to tak - 3

> oddzielne fotele mają uzasadnienie. W każdym innym przypadku kanapa będzie wygodniejsza niż 3,

> małe w końcu fotele.

W pikusiu nie są one małe, tylko pełnowymiarowe. Często podróżuję w 5 dorosłych "chłopa" i nie narzekają na ciasnotę, wręcz przeciwnie każdy się dziwi że moja "betoniarka" jest taka pojemna, w autach z kanapą A4,Octavia czy nawet passat B6 z kompletem tych samych ludzi jest ciaśniej i mniej wygodnie.

Napisano

> Jakieś argumenta ?

> Jakieś argumenta ?

Argumenta subiektywne po pojeżdżeniu tymi samochodami. Dla mnie zafira jest najbardziej badziewna w środku, słabe wykończenia detali (np z ramek nawiewów potrafi tak kiepsko pomarszczyć się lakier), plastiki wręcz odrzucające, szczególnie w słabszych wersjach wyposażenia, do tego kiepskie zabezpieczenie antykorozyjne 4-5 latki (bezwypadkowe) potrafią już mieć sporo rdzy na rantach, na wewnętrznych profilach etc. 2 miejsca z bagażnika, standardowo jak u innych-za karę. Silniki 120 i 150KM diesle są ok, chociaż jak zimne to chodzą jakby paczkę gwoździ ktoś wrzucił do środka smile.gif

Wygląd zewnętrzny Ok.

Napisano

> to fakt-2,0crdi nie jest oszczedne.mialem go w elantrze-za to jest bezawaryjny

pieprznąłem się - rozgldałem się za Carnival a tam jest 2.9crdi za to 185ps fabrycznie... hmmmm

Napisano

> W pikusiu nie są one małe, tylko pełnowymiarowe. Często podróżuję w 5 dorosłych "chłopa" i nie

> narzekają na ciasnotę, wręcz przeciwnie każdy się dziwi że moja "betoniarka" jest taka

> pojemna, w autach z kanapą A4,Octavia czy nawet passat B6 z kompletem tych samych ludzi jest

> ciaśniej i mniej wygodnie.

Jest jeszcze coś takiego jak pozycja na tylej kanapie/fotelu - imho "stołki" w XP i kanapa w Zafirze to dwa różne światy pod względem pozycji pasażera.

Napisano

> Jest jeszcze coś takiego jak pozycja na tylej kanapie/fotelu - imho "stołki" w XP i kanapa w

> Zafirze to dwa różne światy pod względem pozycji pasażera.

Stołki powiadasz...te stołki mają regulację pochylenia do tyłu i siedzi się bardzo wygodnie, masz rację do zwykłej kanapy to 2 światy zlosnik.gif

Napisano

Z tego trio moim zdaniem najlepszy jest Touran. Ojciec przejeździł Touranem 2.0 TDI kilka lat i ok 130 000 km. Ani razu nie zawiódł na drodze. Silnik przetrwał bezproblemowo, zawieszenie - warto regularnie sprawdzać geometrię tylnej osi - samochód nie woził nigdy wielkich ciężarów, a mimo to geometria tylnego zawieszenia czasami lubiła się rozregulować. Podobno ten typ tak ma. Elektryka - po 6 latach padły jeden po drugim podnośniki przednich szyb. Poza tym we wnętrzu obłaziła farba z ochywtów drzwi, klamek, przycisków, latwo rysowały się plastiki w bagażniku. Jeśli szukasz nudnego samochodu, to niezły wybór wink.gif

Zafira II - kolega z pracy kilka razy mi narzekał na swoją Zafirę i odgrażał się że ją sprzeda (a jeździ nią do dziś). Wszytsko przez nieszczęsny filtr cząstek stałych.

Napisano

> Stołki powiadasz...te stołki mają regulację pochylenia do tyłu i siedzi się bardzo wygodnie, masz

> rację do zwykłej kanapy to 2 światy

WOW - wyobraź sobie, że oparcie w Z też jest regulowane zlosnik.gif

P.S. Subiektywnie - nie, nie siedzi się wygodnie w XP, ani z przodu ani z tyłu. 033102bebe_1_prv.giffoch.gif

Napisano

> WOW - wyobraź sobie, że oparcie w Z też jest regulowane

> P.S. Subiektywnie - nie, nie siedzi się wygodnie w XP, ani z przodu ani z tyłu.

Jak ktoś uważa że miękkie wygodne fotele w CXP są mniej wygodne niż w twardej zafirze to jest to baaaardzo subiektywne zdanie, które odrzuca się przy braniu pod uwagę bo jest "skrajne" grinser006.gif

Napisano

> a wiesz moze ktore wersje po lifcie sa bez FAP-a?

Po VIN można sprawdzić bez problemu czy pojazd fabrycznie był wyposażony w FAP. smile.gif

Napisano

> WOW - wyobraź sobie, że oparcie w Z też jest regulowane

> P.S. Subiektywnie - nie, nie siedzi się wygodnie w XP, ani z przodu ani z tyłu.

Siedzi się bardzo wygodnie więc masz rację wink.gif

Napisano

pozorna wielkość aut.

miałem 2 zafiry. jedną taką jakiej szukasz.

IMO dużo wygodniej w dużym kombi Superb, Mondziak. Nawet octavia zapewni Wam więcej miejsca. I będzie wygodniej.

Napisano
  • Autor

> pozorna wielkość aut.

> miałem 2 zafiry. jedną taką jakiej szukasz.

> IMO dużo wygodniej w dużym kombi Superb, Mondziak. Nawet octavia zapewni Wam więcej miejsca. I

> będzie wygodniej.

a cos wiecej?

mnie bardziej chodzi o to ze w vanie jest wiecej miejsca nad glowa wiec np.przewijanie dziecka ,branie z fotelika bedzie duzo latwiejsze.

Napisano

> a cos wiecej?

> mnie bardziej chodzi o to ze w vanie jest wiecej miejsca nad glowa wiec np.przewijanie dziecka

> ,branie z fotelika bedzie duzo latwiejsze.

pozorna przestrzeń. krótkie siedziska (zafira jest mistrzem oszukanej przestrzeni grinser006.gif)

mówi to ojciec x 2 ok.gif

Napisano

> a cos wiecej?

> mnie bardziej chodzi o to ze w vanie jest wiecej miejsca nad glowa wiec np.przewijanie dziecka

> ,branie z fotelika bedzie duzo latwiejsze.

Tu masz rację, w picasso w niemcowni na środkowym pasie authobanu w korku dzieciakowi stawialiśmy nocnik na fotelik bo jej się kupę zachciało, a bez pieluszki jechała (2.5 r córa wtedy)-operacja zakończona sukcesem zlosnik.gif pomijając już ile wlezie bambetli do kufra (co w moim przyp przy 2 małych było dość istotne, bo woził się wózek z gondolą+ graty).

W sumie wszystkie tu wymienione mają plusy, zrób tak-do komisów, poprzysiadać się do każdej budy, wybrać 2 najfajniejsze dla Ciebie, ustalić najlepsze wersje silnikowe do nich i zacząć poszukiwania zadowalającego stanu.

Ja w życiu nie myślałem, że kupię picasso, kupiłem w sumie przypadkowo bo znajomy sprzedawał a szukałem czegoś sporego, plusy zakupu dostrzegłem po jakimś czasie-pakowność, wygoda jazdy-po 1000km plecy nie bolą, w octavii po 200km mnie bolały, ocynk-nawet jak odprysk jest to błyszczy się na jasno a nie podchodzi rdzą, tanie części, nie do zdarcia silnik (mam 2.0 hdi na boschu).

Napisano

> No wlasnie-co wybrac? rodzinka sie za kilka miesiecy powiekszy i A4 bedzie za male.mowimy o autach

> z okolic 2005-2006 roku z silnikiem diesla.z tej trojki najbardziej podoba mi sie carens.na

> pewno bedzie najmniej awaryjny i najswiezszy w zakladanym budzecie.minusy to duze spalanie,dpf

> i klopoty z pozniejsza odsprzedaza.rozsadek mowi touran-jedyny bez DPF-u i ze znanym mi

> 1,9TDI.zafira to taka lawka rezerwowych

> co sadzi o tym szacowne grono ekspertow?

> a moze cos innego co spelnia kryteria:

> wieksze niz scenic a mniejsze niz espace,w dieslu,drzwi nieprzesuwane,nieawaryjne?

> najlepiej 5-osobowe

Miałem okazję zrobić trochę kilometrów taką Carens CRDI. Niesamowity szajs.

Jedyne co jest plusem - auto bardzo bezawaryjne. Ale jazda tym to męka. I to pomimo że dysponowałem najlepiej chyba wyposażoną wersją.

sick.gif

Napisano

> a wiesz moze ktore wersje po lifcie sa bez FAP-a?

1.6 hdi 90 KM

Napisano
  • Autor

> Miałem okazję zrobić trochę kilometrów taką Carens CRDI. Niesamowity szajs.

> Jedyne co jest plusem - auto bardzo bezawaryjne. Ale jazda tym to męka. I to pomimo że dysponowałem

> najlepiej chyba wyposażoną wersją.

wbijasz mi noz w plecy oink.gif

moze to byla wersja sprzed 2007 roku?

Napisano
  • Autor

> Tu masz rację, w picasso w niemcowni na środkowym pasie authobanu w korku dzieciakowi stawialiśmy

> nocnik na fotelik bo jej się kupę zachciało

o to wlasnie chodzi ok.gif

> błyszczy się na jasno a nie podchodzi rdzą, tanie części, nie do zdarcia silnik (mam 2.0 hdi

> na boschu).

rozumiem ze bosch jest polecany.a ten drugi-pewnie delphi? gorszy/bardziej awaryjny?

Napisano

> Jak ktoś uważa że miękkie wygodne fotele w CXP są mniej wygodne niż w twardej zafirze to jest to

> baaaardzo subiektywne zdanie, które odrzuca się przy braniu pod uwagę bo jest "skrajne"

Wypowiadam się po testowaniu foteli semi-kubełkowych w ZA i standardowych taboretów w XP zlosnik.gif

Napisano

> o to wlasnie chodzi

Takich sytuacji niby prostych a w zwykłej osobówce ciężkich do realizacji jest więcej, np przejście żony na tył bo coś tam przy dzieciakach trzeba też nie wymaga wysiadania, bo podłoga prosta. Kolejne udogodnienie schowki dość pokaźne w podłodze, kolejne-środkowy fotel oparcie tak się kładzie, że dość fajny stolik powstaje itd itd. Na kinderwagen picasso nadaje się w 110%. Oczywiście jak trzeba półciężarówki na przeprowadzkę to "betoniarka" służy pomocą, szybki demontaż foteli tylnych i można ładować bez endu.

> rozumiem ze bosch jest polecany.a ten drugi-pewnie delphi? gorszy/bardziej awaryjny?

Bodajże Siemens jeśli się nie mylę.

Napisano

> Wypowiadam się po testowaniu foteli semi-kubełkowych w ZA

Kubełki na tylnej kanapie? yikes.gifhehe.gif

A tak zupełnie poważnie-zależy co komu pasuje. Dla mnie Zafira odpada za rdzę w przedbiegach, widziałem 3 letnie egz z poważnymi ogniskami rudej np w bagażniku, dla mnie takie pierdółki są nie do przełknięcia.

Poza tym tak jak napisałem-plastiki mi nie leżą i ogólny wewnętrzny design, ale to już rzecz gustu.

Napisano
  • Autor

> Z tego trio moim zdaniem najlepszy jest Touran. Ojciec przejeździł Touranem 2.0 TDI kilka lat i ok

> 130 000 km. Ani razu nie zawiódł na drodze. Silnik przetrwał bezproblemowo, zawieszenie -

> warto regularnie sprawdzać geometrię tylnej osi - samochód nie woził nigdy wielkich ciężarów,

> a mimo to geometria tylnego zawieszenia czasami lubiła się rozregulować. Podobno ten typ tak

> ma. Elektryka - po 6 latach padły jeden po drugim podnośniki przednich szyb. Poza tym we

> wnętrzu obłaziła farba z ochywtów drzwi, klamek, przycisków, latwo rysowały się plastiki w

> bagażniku. Jeśli szukasz nudnego samochodu, to niezły wybór

> Zafira II - kolega z pracy kilka razy mi narzekał na swoją Zafirę i odgrażał się że ją sprzeda (a

> jeździ nią do dziś). Wszytsko przez nieszczęsny filtr cząstek stałych.

no i skonczylo sie na touranie 5-osobowym 1,9tdi.zanudze sie na smierc hehe.gif