Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Auto z gazem - miejsce na zapas

Featured Replies

Napisano

A takie coś ustrzeliłem jakiś czas temu 893goodvibes.gif

287178194-aaa.jpg

Napisano

zawsze to jakiś sposób

ale nie chciałbym tego koła zdejmować stamtąd w ulewnym deszczu, albo na śniegu

Napisano

> zawsze to jakiś sposób

> ale nie chciałbym tego koła zdejmować stamtąd w ulewnym deszczu, albo na śniegu

Przeciez dużo aut ma fabrycznie koło zapasowe tak zamontowane od spodu.

Napisano

> zawsze to jakiś sposób

> ale nie chciałbym tego koła zdejmować stamtąd w ulewnym deszczu, albo na śniegu

Zalezy jak to zamocowane jest, jezeli na jakiejs srubie na wylot do bagaznika i tam motylek to pryszczata sprawa (ciezej podwiesic z powrotem).

Raz zmienialem kolo w Loganie MCV, wystarczylo od srodka odkrecic i "sanki" z kolem opadly na ziemie, a jezli chodzi o brud to zdejmowane kolo czystsze od tego i tak nie bylo.

Napisano

> Przeciez dużo aut ma fabrycznie koło zapasowe tak zamontowane od spodu.

To prawda że od spodu ale nie tak nono.gif

Napisano

> To prawda że od spodu ale nie tak

Wiem ze nie tak, ale chodzilo o zdejmowanie w deszczu czy na sniegu - tak samo się zdejmuje w fabrycznych miejscach, mimo tego ze jest w nieco innym miejscu.

Napisano

> To prawda że od spodu ale nie tak

Przeciez kazdy wie, ze nie jest to fabryczne rozwiazanie, a wydumka czyjas.

Napisano

> A takie coś ustrzeliłem jakiś czas temu

Widziałem takie mocowanie koła zapasowego w Pandzie z lpg. Tam było bardziej centralnie.

Napisano

no tak, ale z bagażnika wyjmujesz czyste koło, a kapcia wrzucasz do bagażnika nie brudząc sie przy tym zbytnio

na dodatek tak podwieszone koło, jeśli jezdzi tam np 2 lata, to moze byc problem z odkręceniem go, w zależności jak jest mocowane

jakby nie patrzec, troche lipny patent

Napisano

> Przeciez dużo aut ma fabrycznie koło zapasowe tak zamontowane od spodu.

no np VW LT35. mamy takiego w firmie. ostatnio jak kolega złapał kapcia, to żeby je odkręcić z ramy, to musiał zerwać podłogę z paki, bo śruby były zapieczone, na dodatek do jednej zero dostępu sick.gif

Napisano

> no np VW LT35. mamy takiego w firmie. ostatnio jak kolega złapał kapcia, to żeby je odkręcić z

> ramy, to musiał zerwać podłogę z paki, bo śruby były zapieczone, na dodatek do jednej zero

> dostępu

miałem na myśli auta osobowe zlosnik.gif ja miałem tak w Fieście przykładowo zlosnik.gif

Napisano

Taka ciekawostka, mialem kiedys Seata Ibize pierwszej generacji (90') I tam zapas byl... pod maska smile.gif

Patent (poza tym ze mialo sie zawsze cieple kolo wink.gif ) byl super, nie bylo problemu z wyladunkiem bagaznika w razie czego ani z babraniem sie z obloconym kolem montowanym od dolu... smile.gif

A wyglada to tak (przykladowa fotka):

koloibiza_nsphqxh.jpg

Napisano

> no tak, ale z bagażnika wyjmujesz czyste koło, a kapcia wrzucasz do bagażnika nie brudząc sie przy

> tym zbytnio

Wydaje mi sie, ze szybciej mozna sie ubrudzic wrzucajac stare kolo do bagaznika niz wyturlac zapas spod samochodu.

Inna kwestia, ze skoro wczesniej w bagazniku miejsca nie bylo, to moze trzeba je bedzie znow podwiesic, a to juz moze byc wyczyn.

> na dodatek tak podwieszone koło, jeśli jezdzi tam np 2 lata, to moze byc problem z odkręceniem go,

> w zależności jak jest mocowane

> jakby nie patrzec, troche lipny patent

Jak zwykle, cos za cos.

Napisano

> Taka ciekawostka, mialem kiedys Seata Ibize pierwszej generacji (90') I tam zapas byl... pod maska

> Patent (poza tym ze mialo sie zawsze cieple kolo ) byl super, nie bylo problemu z wyladunkiem

> bagaznika w razie czego ani z babraniem sie z obloconym kolem montowanym od dolu...

> A wyglada to tak (przykladowa fotka):

Żadna ciekawostka, rozwiązanie w malaczu takie było smile.gif Tylko, że kiedyś w tej ibizie była opona 13 cali i pewnie nie więcej niż 165. A teraz byle mieszczuch dostaje 15 lub 16 cali i 195-205 szerokości. Plus pierdylion plastików pod maską w celach zdobniczych smile.gif

Napisano

> Żadna ciekawostka, rozwiązanie w malaczu takie było Tylko, że kiedyś w tej ibizie była opona 13

> cali i pewnie nie więcej niż 165. A teraz byle mieszczuch dostaje 15 lub 16 cali i 195-205

> szerokości. Plus pierdylion plastików pod maską w celach zdobniczych

No w malaczy bylo... tylko ze silnika tam nie bylo 270751858-jezyk.gifsmile.gif

W tej ibizie tam byla tylko dojazdowka a nie pelne kolo.

Napisano

> No w malaczy bylo... tylko ze silnika tam nie bylo

No to, to wiem smile.gif Ale też jakiś citroen miał zapas pod maską obok silnika.

Napisano

W Opolu jeździ np. taksiarz w lagunie z zapasem na dachu hehe.gif

Inne tico widziałem z zapasem na tylnej klapie a'la terenówka grinser006.gif

Napisano

> No to, to wiem Ale też jakiś citroen miał zapas pod maską obok silnika.

Zastava 110p miała koło zapasowe z przodu obok silnika, przykręcone dużą plastikową nakrętką.

W zimę stanu wojennego w biały dzień obok Kuźni w Wilanowie jakieś s-syny wybiły mi trójkątne okienko - otworzyli maskę i podpieprzyli koło.

Akumulator ocalał dzięki temu, że był na krzyż przewiązany kablem elektrycznym, ułatwiającym noszenie do ładowania - nie był nawet przykręcony.

Złodzieje prawdopodobnie myśleli, że kabel jest zabezpieczeniem, przewleczony pod podstawą.

Na mrozie nie udało się im rozplątać supła, może ich ktoś spłoszył.

Moje szczęście, bo nie było wtedy szans na kupno akumulatora.

Koło "zdobyłem" po kilku miesiącach.

Napisano

> Wydaje mi sie, ze szybciej mozna sie ubrudzic wrzucajac stare kolo do bagaznika niz wyturlac zapas

> spod samochodu.

Wydaje Ci się grinser006.gif

Najpierw trzeba np. odkręcić śrubę która trzyma kosz z kołem a potem z powrotem ten kosz zamontować grinser006.gif

Napisano

Ja tam problemu nie mam koło wisi na klapie bagażnika z tyłu grinser006.gif no ale to "terenówka" jest.

EDIT był niedawno posta z poldkiem który miał koło na tylnej klapie. grinser006.gif

Napisano

> Ja tam problemu nie mam koło wisi na klapie bagażnika z tyłu no ale to "terenówka" jest.

Ale za to butla bagażnik zajmuje wink.gif

Napisano

> Ja tam problemu nie mam koło wisi na klapie bagażnika z tyłu no ale to "terenówka" jest.

> EDIT był niedawno posta z poldkiem który miał koło na tylnej klapie.

U mnie w bylym aucie rowniez kolo wisialo na klapie (terenowka) a butla lpg o pojemnosci 45 litrow wisiala pod bagaznikiem.

Co do dziwnych miejsc na zapas/butle to kiedys w Krakowie widzialem poloneza trucka z butla na dachu, butle od przodu i po bokach zaslanial tuningowy spoiler ktory cos tam zmniejsza opory powietrza

Napisano

> Żadna ciekawostka, rozwiązanie w malaczu takie było Tylko, że kiedyś w tej ibizie była opona 13

> cali i pewnie nie więcej niż 165. A teraz byle mieszczuch dostaje 15 lub 16 cali i 195-205

> szerokości. Plus pierdylion plastików pod maską w celach zdobniczych

dojazdówka nie będzie wiele większa hmm.gif

niva ma nie takie małe kółko a weszło wink.gif

1661ugkblb.jpg

Napisano

> Ale za to butla bagażnik zajmuje

zawsze można zbiornik paliwa wywalić grinser006.gif

ogólnie to nie widzę problemu z zapasem

8lat jeżdżę z kołem w bagażniku

Napisano

> zawsze można zbiornik paliwa wywalić

> ogólnie to nie widzę problemu z zapasem

> 8lat jeżdżę z kołem w bagażniku

Też tak jeżdżę/jeździłem, w mieście nie stanowi to dla mnie problemu.

Wszystko zależy jednak od potrzeb - ja szukając kombi między innymi dlatego wybrałem diesla, żeby nie mieć problemu z częstym tankowaniem i zapasem zajmującym miejsce w bagażniku. Natomiast w przypadku 4x4 często jest problem z umieszczeniem zbiornika gazu w bagażniku - nie każdy ma miejsce pod jego podłogą (reduktor), co z reguły wymusza instalację zbiornika walcowego. To z kolei bardzo mocno zmniejsza ustawność i pojemność bagażnika, niektórym to nie przeszkadza, ale w moim przypadku nie do zaakceptowania.

Napisano

> ja szukając kombi między innymi dlatego wybrałem diesla, żeby nie mieć problemu z częstym tankowaniem i zapasem zajmującym miejsce w bagażniku.

a ja właśnie kombi kupiłem w gazie, bo bagażnik wielki i zapas luzem wogóle nie przeszkadza

co innego małe auto, gdzie bagaznik mały i nie ma jak koła dać

Napisano

> Ale za to butla bagażnik zajmuje

W CRV-ce jest pod podłogą grinser006.gif tam jest wnęka na koło zapasowe devil.gif więc jest bagażnik, zapas na swoim miejscu. Tylko mała butla wchodzi więc 33 l LPG to max co się da wcisnąć.

Napisano

> a ja właśnie kombi kupiłem w gazie, bo bagażnik wielki i zapas luzem wogóle nie przeszkadza

> co innego małe auto, gdzie bagaznik mały i nie ma jak koła dać

ja mam trochę inne potrzeby wink.gif w samochodzie miejskim tak naprawdę nie potrzebuję bagażnika, wystarczy że zmieści się plecak + codzienne zakupy. Z to w kombi wożę różne rzeczy, nieraz wymagające całej szerokości lub długości bagażnika.l I wtedy zapas mógłby trochę przeszkadzać.

Napisano

> W CRV-ce jest pod podłogą tam jest wnęka na koło zapasowe więc jest bagażnik, zapas na swoim

> miejscu. Tylko mała butla wchodzi więc 33 l LPG to max co się da wcisnąć.

jaki zasięg jest na tej butli? Kiedyś miałem Kappę 3.0, którą bardzo dobrze wspominam, ale przy butli 60l (~50 realnie) to zasięg był na poziomie 250-300 km. Trochę to denerwowało, zwłaszcza jak więcej jeździłem. Poza tym takie stałe obciążenie z tyłu dawało popalić zawieszeniu smile.gif

Napisano

> jaki zasięg jest na tej butli? Kiedyś miałem Kappę 3.0, którą bardzo dobrze wspominam, ale przy

> butli 60l (~50 realnie) to zasięg był na poziomie 250-300 km. Trochę to denerwowało, zwłaszcza

> jak więcej jeździłem. Poza tym takie stałe obciążenie z tyłu dawało popalić zawieszeniu

Od 200 do około 300 km (zależy od trasy, pogody i temperatury) oslabiony.gif

Napisano

> W CRV-ce jest pod podłogą tam jest wnęka na koło zapasowe więc jest bagażnik, zapas na swoim

> miejscu. Tylko mała butla wchodzi więc 33 l LPG to max co się da wcisnąć.

W Cherokee XJ to "ciekawie" rozwiazali:

kvmr.jpg

Napisano

> W Cherokee XJ to "ciekawie" rozwiazali:

widziałem zamiast koła butle montowane a w swoim xj z holandii miałem walec pod spodem we wnęce na zbiornik na benzynę, który był wyspawany na nowo i miał 20 litrów pojemności 270751858-jezyk.gif

Napisano

> widziałem zamiast koła butle montowane a w swoim xj z holandii miałem walec pod spodem we wnęce na

> zbiornik na benzynę, który był wyspawany na nowo i miał 20 litrów pojemności

Tez fajny pomysl.

Szukam dla zony kombi z gazem. Normalnie jakies 400l by wystarczylo, ale ze zapas trzeba w bagazniku trzymac, to szukam czegos >500l, a to juz sprowadza sie do samochodow 4.7-4.8m dlugich.