Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

czujnik parkowania jaki polecacie ?

Featured Replies

Napisano

Na co zwrócić uwagę?

Gdzie zamontowac wyswietlacz ?

Gdzie wy macie zamontowany ?

Ile czujników ?

Napisano

Tak się zastanawiam po co komu wyświetlacz. Jak wystarczy że masz bip bip. I tak przecież nikt nie patrzy w te wyświetlacze tylko nasłuchuje biiiiiip.

Napisano

> Na co zwrócić uwagę?

Na to żeby kupić czujnik bez złączek - z jednolitym kablem od początku do końca (do samej centralki). Złączki sprawiają problemy.

Dodatkowo czujki ze szczelinką są ładne ale się brudzą i potrafią piszczeć ciągle np. w zimie, dlatego wziąłbym takie jak miałem założone w poprzednim aucie (firmy Stig, absolutnie bezproblemowe):

Stig

> Gdzie zamontowac wyswietlacz ?

Nie montować. Użyć tylko piszczyka.

> Gdzie wy macie zamontowany ?

Mam schowany pod deską rozdzielczą.

> Ile czujników ?

4

Napisano

to jaki bipbip wink.gif możecie polecić?

też jestem na etapie zakupu i montażu takiego bajeru wink.gif

Napisano

Ja mam piszczyk w bagazniku i bardzo dobrze go slychac i nie irytuje. Wyswietlacza nie montuj. A jezeli juz to na slupku z tylku po prawej stronie.

Napisano
  • Autor

> Tak się zastanawiam po co komu wyświetlacz. Jak wystarczy że masz bip bip. I tak przecież nikt nie

> patrzy w te wyświetlacze tylko nasłuchuje biiiiiip.

To sie nie zastanawiaj tylko poleć coś ok.gif

Napisano

Mam, nawet w komplecie z kamerką (a co, na wypasie:) ) i nieźle działają.

Napisano

> To sie nie zastanawiaj tylko poleć coś

Ja mam fabryczne. Ale gdybym mial zakładać to nie bawił by sie w gadżety tylko kupił dobre bez wodotrysków. np. takie VALEO

Napisano

> Ja mam fabryczne. Ale gdybym mial zakładać to nie bawił by sie w gadżety tylko kupił dobre bez

> wodotrysków. np. takie VALEO

myślę że zamówię te Valeo, Mondziakiem cofać bez czujników to jakaś masakra takie czujniki w standardzie powinny być montowane

Napisano

> Tak się zastanawiam po co komu wyświetlacz. Jak wystarczy że masz bip bip. I tak przecież nikt nie

eeee no może Ty nie patrzysz, ja mam pod lusterkiem wstecznym i zawsze patrzę z której strony i ile jeszcze mam do tyłu, jakoś biiip mnie nie przekonuje. Jest o wiele wygodniejsze niż sam sygnał dźwiękowy.

Napisano

Ja zdecydowanie wolę wersję z wyświetlaczem.

Napisano

> Stig trochę wolno reaguje.

A to prawda 20.GIF ale nie wolniej niż inne chińczyki.

Coś za coś, Stig kosztuje połowę ceny Valeo grinser006.gif

Napisano
  • Autor

> Na to żeby kupić czujnik bez złączek - z jednolitym kablem od początku do końca (do samej

> centralki). Złączki sprawiają problemy.

> Dodatkowo czujki ze szczelinką są ładne ale się brudzą i potrafią piszczeć ciągle np. w zimie,

> dlatego wziąłbym takie jak miałem założone w poprzednim aucie (firmy Stig, absolutnie

> bezproblemowe):

> Stig

> Nie montować. Użyć tylko piszczyka.

> Mam schowany pod deską rozdzielczą.

> 4

a z przodu wystarczą tylko dwie czujki czy lepiej 4 ?

Napisano
  • Autor

> Mam, nawet w komplecie z kamerką (a co, na wypasie:) ) i nieźle działają.

poka jak to działa ? jaką kamerkę masz ?

Napisano

> a z przodu wystarczą tylko dwie czujki czy lepiej 4 ?

Ja będę brał 4.

Klik

Zastanawiam się tylko jak przejść z przedziału silnika do wnętrza kabiny?

Jest jakiś wygodny przepust?

Napisano

> Na to żeby kupić czujnik bez złączek - z jednolitym kablem od początku do końca (do samej

> centralki). Złączki sprawiają problemy.

A przy jakiejkolwiek potrzebie zdjęcia zderzaka montujesz kabelki od nowa... :/

> Dodatkowo czujki ze szczelinką są ładne ale się brudzą i potrafią piszczeć ciągle np. w zimie,

> dlatego wziąłbym takie jak miałem założone w poprzednim aucie (firmy Stig, absolutnie bezproblemowe):

> Stig

Moje stigi są dość wolne - cała instalacja reaguje +/- z sekundowym opóźnieniem.

> Nie montować. Użyć tylko piszczyka.

Zgadzam się.

> Mam schowany pod deską rozdzielczą.

> 4

Napisano

> a z przodu wystarczą tylko dwie czujki czy lepiej 4 ?

a) dokładanie czujników do przodu jest doooość skomplikowane...

b) cztery - dwa na boki coby błotnikiem słupka nie zebrać - i dwa na przód.

Napisano
  • Autor

> Ja będę brał 4.

> Klik

> Zastanawiam się tylko jak przejść z przedziału silnika do wnętrza kabiny?

> Jest jakiś wygodny przepust?

a można do tego wyświetlacz zapodać ? dla mnie to rybka ale planuje żeby żona jeździła i czuła się komfortowo smile.gif

Napisano

> A przy jakiejkolwiek potrzebie zdjęcia zderzaka montujesz kabelki od nowa... :/

Też tak myślałem, i dałem się na to nabrać przy zakupie sick.gif Ile razy zdejmowałeś zderzak w swoim aucie? grinser006.gif Ja w dwóch ostatnich samochodach - zero.

Wolę więc mieć czujnik który działa w zimie, deszczu itp. niż opcję łatwego zdjęcia zderzaka ok.gif

> Moje stigi są dość wolne - cała instalacja reaguje +/- z sekundowym opóźnieniem.

Mam teraz nie-stiga i też reaguje z opóźnieniem, trzeba wolno jechać zbliżając się do przeszkód.

Fabryczne czujniki są szybsze, no ale czego się spodziewać za 100zł.

Napisano

> a można do tego wyświetlacz zapodać ? dla mnie to rybka ale planuje żeby żona jeździła i czuła się

> komfortowo

Jest wersja z wyświetlaczem, popatrz na stig.pl albo na alledrogo.

Z tego co widzę ceny detaliczne w ich sklepie i na allegro są te same.

Napisano

> Też tak myślałem, i dałem się na to nabrać przy zakupie Ile razy zdejmowałeś zderzak w swoim

> aucie? Ja w dwóch ostatnich samochodach - zero.

Raz... Żeby założyć czujniki... grinser006.gif

> Wolę więc mieć czujnik który działa w zimie, deszczu itp. niż opcję łatwego zdjęcia zderzaka

ok.gif Stigi to moje pierwsze i póki co problemów nie mam. Więc może coś w tym jest.

Napisano

Podepnę się pod temat, czy ktoś wie gdzie można kupić podświetlane czujniki parkowania ?

Wiem że takie istnieją, ale nie wiem gdzie można kupić.

Na co i po co to już nie ważne 270751858-jezyk.gif

Napisano

> Na co zwrócić uwagę?

IMHO najważniejsza kwestia to czas reakcji, ale do momentu zakupu i podłączenia tego nie da się sprawdzić

> Gdzie wy macie zamontowany ?

ja mam na podsufitce, jak cofam to najczęściej na lusterka, więc bez oglądania się do tyłu we wstecznym lusterku widzę wyświetlacz.

czujkicofania06.jpg

czujkicofania07.jpg

> Ile czujników ?

4 na tył, do przodu nie potrzebuję

Napisano

Zdecydowanie Valeo , sporo tego zakładałem klientom i nie było żadnych problemów ze zlączkami tak jak to ktos tu sugerował a jednak czasem mogą sie przydać ,choc by przy okazji wymiany samego czujnika który oczywiście zawsze może sie uszkodzić jak w każdym innych zestawie ,choć nie miałem okazji jakoś wymieniac zlosnik.gif

Valeo miało swego czasu wadliwe czujniki które piszczały po myjni i deszczu ,nowsze maja taki spływ wody i działaja spoko z reklamacja starszych nie było problemu bo dystrybutor dawał nawet dwa zestawy by pokryc koszt montażu waytogo.gif

Napisano

> poka jak to działa ? jaką kamerkę masz ?

Zestaw Valeo 4 czujniki i kamera.

Jak będę jechał żony autem postaram się nagrać, ciężko będzie ale damy radę smile.gif

Napisano
  • Autor

> Zestaw Valeo 4 czujniki i kamera.

> Jak będę jechał żony autem postaram się nagrać, ciężko będzie ale damy radę

dzięki 20.GIF i powiedz mi jaki monitorek do podglądu ?

Napisano

x2

dokładnie, lepiej zapłacić za coś firmowego a nie tandetnego chińskiego

chcesz mieć shit kup sti...

Napisano

A ja bym powiedzial, jesli w Twoim aucie byly kiedykolwiek fabryczne to bierz takie.

Ja wlasnie jestem niedawno po dolozeniu fabrycznych i pieknie mi sie jeszcze zintegrowanly z radiem (na radiu mam wyswietlacz odleglosci) i sa szybciutkie, nie widze zadnych opoznien ani w piszczyku ani w wyswietlaniu.

• 5 miesięcy później...
Napisano

> myślę że zamówię te Valeo, Mondziakiem cofać bez czujników to jakaś masakra takie czujniki w

> standardzie powinny być montowane

i jakie kupiles?

musze zonie kupic do moneo mk2...

.

Napisano

> i jakie kupiles?

> musze zonie kupic do moneo mk2...

> .

Dzisiaj przyszły Valeo, zestaw nr 1 - kod producenta 632000. W przyszłym tyg. może zdążę umówić się na montaż.

Napisano

> Dzisiaj przyszły Valeo, zestaw nr 1 - kod producenta 632000. W przyszłym tyg. może zdążę umówić

> się na montaż.

ile workow zlota zaplaciles, ile wolaja za montaz?

zastanawiam sie czy kupic te same, czy dolozyc do wyswietlacza

Napisano

> ile workow zlota zaplaciles, ile wolaja za montaz?

> zastanawiam sie czy kupic te same, czy dolozyc do wyswietlacza

Wyświetlacz bez sensu, bo i tak patrzysz cały czas w lusterka.

Napisano

> Wyświetlacz bez sensu, bo i tak patrzysz cały czas w lusterka.

powiem Ci, ze w skodziance mam fabryczne z wyswietlaczem w radiu i czasami zerkam na wyswietlacz, podpowiada z ktorej strony jest przeszkoda i dzieki wyswietlaczowi podjezdzam do przeszkody nawet na kilka cm;)

Napisano
  • Autor

mam zwykłe seryjne bez wyświetlacza i powiem ci że czasami by się przydał smile.gif

Napisano

> Wyświetlacz bez sensu, bo i tak patrzysz cały czas w lusterka.

Dlatego ja już w drugim samochodzie mam ten wyświetlacz z tyłu. I widzę go w lusterku wstecznym. smile.gifpalacz.gif

Napisano

> nie prawda

Zdziwisz się kiedyś, gdy będziesz musiał zaparkować cudze auto bez piszczącego wspomagania i kamery. 270751858-jezyk.gif

Napisano

> Zdziwisz się kiedyś, gdy będziesz musiał zaparkować cudze auto bez piszczącego wspomagania i

> kamery.

Czym mam się zdziwić?

Napisano

> Zdziwisz się kiedyś, gdy będziesz musiał zaparkować cudze auto bez piszczącego wspomagania i

> kamery.

Bez przesady.

Owszem - robi się to nieco trudniejsze, ale nie demonizowałbym.

W prywatnym mam czujniki, w służbowych czujniki albo kamerę.

Wczoraj pierwszy raz od dawna wsiadłem do auta bez jakichkolwiek "wspomagaczy parkowania" i nie było problemów (a miałem właśnie zaparkować w miejscu, gdzie koleżanka się nie potrafiła zmieścić zlosnik.gif ).

Żeby było ciekawiej - z tydzień temu przygrzmociłem swoim autem z czujnikami w bramkę hehe.gif

Na szczęście bardzo delikatnie - ślad nie pozostał, ale cofałem na pewniaka bo w tym miejscu i tak zawsze czujniki wyją hehe.gif

Napisano

> Bez przesady.

> Owszem - robi się to nieco trudniejsze, ale nie demonizowałbym.

Piłem jedynie do gapienia się w wyświetlacz, zamiast w lusterka. IMHO wyświelacz jest całkowicie zbędny. "Paczaizm wekranowy" jest pozytywny jedynie w przypadku, gdy wyświetla się tam obraz z kamery.

Napisano

> Piłem jedynie do gapienia się w wyświetlacz, zamiast w lusterka. IMHO wyświelacz jest całkowicie

> zbędny. "Paczaizm wekranowy" jest pozytywny jedynie w przypadku, gdy wyświetla się tam obraz z

> kamery.

ok.gifok.gif Ale to tylko nasze zdanie najwyraźniej...

Napisano

> Piłem jedynie do gapienia się w wyświetlacz, zamiast w lusterka. IMHO wyświelacz jest całkowicie

> zbędny. "Paczaizm wekranowy" jest pozytywny jedynie w przypadku, gdy wyświetla się tam obraz z

> kamery.

A co za problem gapić się w wyświetlacz i lusterka?

wyświetlacz ma wspomagać, a nie zastępować lusterka, czy zdrowy rozsadek.

Wyświetlacz informuje mnie, jak daleko mam do przeszkody i z której strony sie znajduje. Ma wspomagać i taka spełnia rolę

Napisano

A widzisz ja zdecydowanie jestem wzrokowcem i muszę mieć wyświetlacz smile.gif

Jak miałoby mi jedynie "pipkać" to brzmiałoby to tak" pi pi pi pipipipi piiiiiiiiiiiiiiiiiiBUM zlosnik.gifzlosnik.gifzlosnik.gif

Napisano

225pln + 20pln za kuriera przy płatności z góry. Kupiłem na Allegro od autoparts czy autopartner z Bydgoszczy. Paczka doszla ale uprzedzam,ze kontakt w sumie jest jeśli klient naciska bo sami z siebie to nic nie informują i kurier to totalny no-name, aż sie balem ze umoczylem. W sumie sprzedajacy wywiazal sie z umowy ale brakowalo informacji o statusie zlecenia etc... Dałem pozytwa mimo wszystko zlosnik.gif.

PS: Zamowilem w PN otrzymałem w CZW.

Napisano

ja mam wyświetlacz zainstalowany na podsufitce, za głowami pasażerów tylnych siedzeń.

wszystko pięknie widać w lusterku wiszącym na przedniej szybie zlosnik.gif

Napisano

Chciałem kiedyś założyć ale wyleczyłem się jak się dowiedziałem że działają od 30cm. Tyle to widać przez tylną szybę jak się cofa.

Napisano

> Chciałem kiedyś założyć ale wyleczyłem się jak się dowiedziałem że działają od 30cm.

No i o to chodzi. Jak słyszysz, że piszczy ciągle to wiesz, że masz jeszcze te 30cm i wiesz, że to pozwala jeszcze minimalnie podjechać.

> Tyle to widać

> przez tylną szybę jak się cofa.

W Seju tak, w normalnym samochodzie już nie bardzo, zwłaszcza przy dzisiejszej stylistyce.