Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Dodatkowa Grzałka silnika

Featured Replies

Napisano
Taki wynalazek - Czy stosuje ktoś z Was? O ile faktycznie szybciej nagrzewa się silnik? Jak to jest z poborem prądu, grzałka grzeje dopiero po włączeniu silnika, czy też przed uruchomieniem. Czy wsadzenie tego w miskę olejową nie będzie przyspieszało starzenia się oleju? Rozsądnie byłoby umieścić to w kanale wodnym. Pytam czysto teoretycznie, moje silniki grzeją się wyjątkowo szybko i nie zamierzam w nie ingerować ok.gif
Napisano

> Taki wynalazek - Czy stosuje ktoś z Was? O ile faktycznie szybciej nagrzewa się silnik? Jak to

> jest z poborem prądu, grzałka grzeje dopiero po włączeniu silnika, czy też przed

> uruchomieniem. Czy wsadzenie tego w miskę olejową nie będzie przyspieszało starzenia się

> oleju? Rozsądnie byłoby umieścić to w kanale wodnym. Pytam czysto teoretycznie, moje silniki

> grzeją się wyjątkowo szybko i nie zamierzam w nie ingerować

Hmmm... a to nie jest przypadkiem grzałka do podłączenia zasilania z zewnętrznego źródła prądu? (rozwiązanie popularne w Skandynawii)?

Napisano
  • Autor

> Hmmm... a to nie jest przypadkiem grzałka do podłączenia zasilania z zewnętrznego źródła prądu?

> (rozwiązanie popularne w Skandynawii)?

w sumie nie wiem niewiem.gif

Napisano

> Hmmm... a to nie jest przypadkiem grzałka do podłączenia zasilania z zewnętrznego źródła prądu?

Raczej tak i jeszcze w większości przypadków podgrzewana jest ciecz chłodząca a nie olej. Zresztą widać po grzałce, że ma zastąpić jeden z broków w bloku silnika.

Napisano

Dokładnie. Jest to jeden z elementów układu podgrzewania silnika Defa WarmUp

Napisano

W królowej lawet 1,9 dci jest takie rozwiązanie z grzałkami zamontowanymi w układzie chłodzącym (4 sztuki bardzo podobne do świec żarowych) i porównywałem czas rozgrzewania się silnika i nadmuchu w czasie dużego mrozu z grzałkami i po ich odłączeniu. Z działającymi grzałkami silnik nagrzewał się w połowę krótszym czasie

Napisano

> 230V

Dokadnie tak wink.gif klienci którym to zakładałem byli i sa z tego bardzo zadowoleni jedyny minus to mus 230v frown.gif

Napisano

Nie tylko Laguna to miała ale też Megane, Clio, Ford Focus, Fiaty...

W sumie wiele osób nawet nie wie że to ma smile.gif

Napisano

> Nie tylko Laguna to miała ale też Megane, Clio, Ford Focus, Fiaty...

> W sumie wiele osób nawet nie wie że to ma

w jakich Clio bylo to montowane ?

Napisano

> silnik nagrzewał się w połowę krótszym czasie

To samo mają 2.0 HDI od PSA smile.gif i potwierdzam obserwacje. Przy wiekszych morozach po wylączeniu dogrzewania robi sie wyraźnie chlodniej.

pozdr.

M.

Napisano

> To samo mają 2.0 HDI od PSA i potwierdzam obserwacje. Przy wiekszych morozach po wylączeniu

> dogrzewania robi sie wyraźnie chlodniej.

> pozdr.

> M.

Ale Ty piszesz o nagrzewnicy powietrza, nie grzałce silnika?

Napisano

> Ale Ty piszesz o nagrzewnicy powietrza, nie grzałce silnika?

W xp nie ma dodatkowej elektrycznej nagrzewnicy powietrza. tam jest jak w lagunie dodatkowe swiece. smile.gif

Napisano

> W xp nie ma dodatkowej elektrycznej nagrzewnicy powietrza. tam jest jak w lagunie dodatkowe swiece.

Świece w blok silnika?

Mozna to włączać i wyłączać ?

Napisano

> Świece w blok silnika?

> Mozna to włączać i wyłączać ?

Włącza sie samo mozna wylaczyc w BSI plantem albo lexia. smile.gif

Nie interesowałem się szczegółowo tym wynalazkiem więc nie odpowiem dokładnie. Wiem że to rozwiazanie było montowane w autach przeznaczonych na umiarkowany i zimny klimat.

pozdr.

M.

Napisano

To się montuje w blok silnika, w oplowskich silnikach jest zaślepka, którą wyjmuje się i montuje to cudo, które podgrzewa płyn.

Aha i działa to na 230V.

PZDR VEN

Napisano

Mam sterownik z allegro, grzałke oryginalna z reno.

Dolozylem do tego termistor 70st i moje 1,9jtd osiaga temperature zima okolo wyraźnie szybciej.

Napisano

> Świece w blok silnika?

> Mozna to włączać i wyłączać ?

U mnie nie. ECU steruje automatycznie .Dogrzewacze są zasilane przez bezpiecznik 50A. Zima ciepłe powietrze z nawiewów zaczyna lecieć po kilkuset metrach . Natomiast kolega ktory ma Opla Vectrę 1,9 CDTI narzeka, że ciele powietrze zaczyna lecieć jak juz dojeżdzą do pracy

Napisano

Przez ostatnią zimę miałem coś takiego:

http://allegro.pl/podgrzewacz-cieczy-silnika-z-pompa-grzalka-silnika-i3587292562.html

Bardzo sobie zresztą chwalę to rozwiązanie, 20-30 minut i silnik ładnie nagrzany. Teraz będę to sprzedawał, więc jak co, to prv

Podgrzewacz z trzema świecami żarowymi to mam nowy, nie montowany.

Napisano

Da radę, ale warunkiem jest mocny alternator, wg mnie 120A minimum. Miałem to u siebie montować ale odpuściłem, pisałem co i jak w innym temacie na MK.

Napisano

> Da radę, ale warunkiem jest mocny alternator, wg mnie 120A minimum. Miałem to u siebie montować ale

> odpuściłem, pisałem co i jak w innym temacie na MK.

Mam 100, wiec mysle że powinno być ok. Miałeś kupować od tego samego gościa ?

Napisano

I tak i nie, bo można znaleźć też używane w cenie o połowę niższej niż te u tego sprzedawcy. Rozważałem też zakup tej Defy na 230V, ale nie mam dojścia, żeby na parkingu móc podłączyć się z przedłużaczem, a możliwość korzystania z tego w domu u mojej mamy to znów szkoda pieniędzy, bo rzadko bym używał.

Wg mnie najlepszym i tanim rozwiązaniem jest ta Defa podłączona pod jakiś programowalny włącznik.

Najlepiej jednak mają posiadacze Webasto, szkoda że kosztuje to dość dużo.

Napisano

> A takie coś by dało radę do małego diesla ?

> http://allegro.pl/grzalka-12v-podgrzewacz-plynu-diesel-tdi-d4d-19mm-i3595205953.html

Daje rade nawet w dużym . Mam w Tranzolku , daje rade. Doliczyć trzeba faja hermetyczną obudowę bezpieczniki przekaźniki i trochę kabli. Aha ze 2 piwka i 2-3 h czasu na sklecenie.

Napisano

> Daje rade nawet w dużym . Mam w Tranzolku , daje rade. Doliczyć trzeba faja hermetyczną obudowę

> bezpieczniki przekaźniki i trochę kabli. Aha ze 2 piwka i 2-3 h czasu na sklecenie.

Masz taki jak w aukcji? Ten włącznik termiczny daje radę, znaczy działa jak należy?

Jak długo pracuje ten podgrzewacz przy starcie zimnego silnika?

Te świece faktycznie biorą po 30A na sztukę czy raczej sporo mniej hmm.gif

Napisano

> Masz taki jak w aukcji? Ten włącznik termiczny daje radę, znaczy działa jak należy?

daje rade mam diode i widać jak ładnie sie wyłącza

> Jak długo pracuje ten podgrzewacz przy starcie zimnego silnika?

zależne od auta i warunków zew . Przy -15st wył sie po przejechaniu jakies 1 km

> Te świece faktycznie biorą po 30A na sztukę czy raczej sporo mniej

ja ma altek 100A i odpalam ,wł grzały ,światła dmuchawe i jade i na razie nic sie nie spaliło ani aku nie padł.