Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Kompakt 20 - 25 tysi

Featured Replies

Napisano

Powoli zbliża się ten moment, kiedy moją Corollkę będzie trzeba wymienić na coś młodszego.

Budżet może nie powalający, ale 25 tysi to powiedzmy górka.

Zależy mi na w miarę bezawaryjnym, trwałym i wygodnym samochodzie z silnikiem benzynowym (przebiegi roczne - 15 - 20 tys km)

Póki co jest kilku faworytów, przy czym mało który w 100% podoba się mojej żonie sciana.gif

ale pomińmy to, wiadomo bedziemy szukać czegoś w dobrym stanie, ale poradźcie, odradźcie na które warto patrzeć:

- Volvo S40/V50 - silnikowo - 1,8 lub 2,4 - fajne, praktyczne, niezły wybór...a jak serwisowo? drogi czy bardzo drogi? no i trwałość...?

- mazda 3 2.0 150KM silnik malyna, wnętrze - gitara ale cholernie nie podoba mi się du.pa tego auta icon_rolleyes.gif co nie zmienia faktu, że jest wartym uwagi

- focus 1,8 / 2.0 - tutaj minusem jest zazwyczaj wersja 3 drzwiowa...5d trudniej trafić..plusem zaś - akceptacja żony zlosnik.gif

- seat leon 1.6 / 2.0 - trochę boję się stajni VW bo samochody spod tego znaczka nierzadko znikają z parkingów z nowymi właścicielami ale Leon od zawsze przyciągał moją uwagę..

- skoda octavia 2.0

- bmw 1 chociaż nie wiem czy w tym przedziale cenowym coś sensownego udałoby się trafić icon_rolleyes.gif

- opel astra raczej w wersji gtc bo 5d średnio mi się widzi; silnikowo - od 1.8 wzwyż

.

.

i...co prawda nie kompakt i nie praktyczny, ale wybór sercem... clio sport sciana.gif mam słabość do tego samochodu..

wiadomo, trzeba by zwiększyć budżet ale w zamian otrzymujemy nietuzinkowy samochód dający dużo frajdy z jazdy...

ok to na razie tyle.

będe wdzięczny za wszelkie za albo przeciw w/w modelom za ich mocne/słabe strony, na co zwracać uwagę itp, ewentualnie zaproponowanie innych wartych uwagi ok.gif

Napisano

co do volvo- jeżdżę czasem V70 z automatyczną skrzynią, silnik 2,4 noPb i przebiegiem - uwaga 420 tyś km.

Z autem nic złego się nie dzieje, kolega na ceny części nie narzeka wink.gif Także mechanika nic strasznego ok.gif

Napisano

ja bym polecil Leona z 1.8T sam posiadam taki silnik i nie narzekam..a brat ma leona ma,ale w dieslu..

tak ze leon +1.8T to dobre polaczenia i na nim bym sie skupil,ewentualnie skoda octavia tez z tym motorem a najlepiej w wersji RS grinser006.gif

Napisano
  • Autor

> ja bym polecil Leona z 1.8T sam posiadam taki silnik i nie narzekam..a brat ma leona ma,ale w

> dieslu..

> tak ze leon +1.8T to dobre polaczenia i na nim bym sie skupil,ewentualnie skoda octavia tez z tym

> motorem a najlepiej w wersji RS

aha...zapomniałem dodać zlosnik.gif nie chcę samochodu z turbiną icon_rolleyes.gif jakoś nie mogę się przekonać do tego pomysłu więc póki co szukamy silnika nieuturbionego ok.gif

Napisano

A civic ufo 1.8?

Bardzo fajny i bezawaryjny samochod.

Napisano
  • Autor

> co do volvo- jeżdżę czasem V70 z automatyczną skrzynią, silnik 2,4 noPb i przebiegiem - uwaga 420

> tyś km.

> Z autem nic złego się nie dzieje, kolega na ceny części nie narzeka Także mechanika nic strasznego

dzięki ok.gif

volvo zawsze słynęło z trwałości i dużych przebiegów ale szczerze mówiąc nie spodziewałem się tego po tych współcześniejszych egzemplarzach ok.gif

Napisano
  • Autor

> A civic ufo 1.8?

> Bardzo fajny i bezawaryjny samochod.

jak najbardziej na tak, ale niestety w moim budżecie będzie ciężko... oslabiony.gif

Napisano

> A civic ufo 1.8?

> Bardzo fajny i bezawaryjny samochod.

Nie kupi za za 25kPLN

Napisano

> jak najbardziej na tak, ale niestety w moim budżecie będzie ciężko...

Moze C4? Jak poszukasz to znajdziesz VTSa ok.gif

Napisano
  • Autor

> Moze C4? Jak poszukasz to znajdziesz VTSa

boje się zlosnik.gif

aczkolwiek stylistycznie jak najbardziej do mnie przemawia ok.gif

Napisano

> boje się

> aczkolwiek stylistycznie jak najbardziej do mnie przemawia

Nie ma sie czego bac ok.gif

Napisano
  • Autor

> Nie ma sie czego bac

kumpel ma DS3 i samochód notorycznie wraca do serwisu który nie potrafi sobie poradzić z byle usterkami...

póki co zdecydowanie więcej czasu spędził w serwisie niż na szosie oslabiony.gif

Napisano

Rzeczywiscie.

Patrzac po ogloszeniach, to raczej kolo 30k trzeba by na takie wywalic i to z samego poczatku produkcji 2006.

Napisano

> Powoli zbliża się ten moment, kiedy moją Corollkę będzie trzeba wymienić na coś młodszego.

> Budżet może nie powalający, ale 25 tysi to powiedzmy górka.

> Zależy mi na w miarę bezawaryjnym, trwałym i wygodnym samochodzie z silnikiem benzynowym (przebiegi

> roczne - 15 - 20 tys km)

> Póki co jest kilku faworytów, przy czym mało który w 100% podoba się mojej żonie

> ale pomińmy to, wiadomo bedziemy szukać czegoś w dobrym stanie, ale poradźcie, odradźcie na które

> warto patrzeć:

> - Volvo S40/V50 - silnikowo - 1,8 lub 2,4 - fajne, praktyczne, niezły wybór...a jak serwisowo?

> drogi czy bardzo drogi? no i trwałość...?

> - mazda 3 2.0 150KM silnik malyna, wnętrze - gitara ale cholernie nie podoba mi się du.pa tego auta

> co nie zmienia faktu, że jest wartym uwagi

> - focus 1,8 / 2.0 - tutaj minusem jest zazwyczaj wersja 3 drzwiowa...5d trudniej trafić..plusem zaś

> - akceptacja żony

> - seat leon 1.6 / 2.0 - trochę boję się stajni VW bo samochody spod tego znaczka nierzadko znikają

> z parkingów z nowymi właścicielami ale Leon od zawsze przyciągał moją uwagę..

> - skoda octavia 2.0

> - bmw 1 chociaż nie wiem czy w tym przedziale cenowym coś sensownego udałoby się trafić

> - opel astra raczej w wersji gtc bo 5d średnio mi się widzi; silnikowo - od 1.8 wzwyż

> .

> .

> i...co prawda nie kompakt i nie praktyczny, ale wybór sercem... clio sport mam słabość do tego

> samochodu..

> wiadomo, trzeba by zwiększyć budżet ale w zamian otrzymujemy nietuzinkowy samochód dający dużo

> frajdy z jazdy...

> ok to na razie tyle.

> będe wdzięczny za wszelkie za albo przeciw w/w modelom za ich mocne/słabe strony, na co zwracać

> uwagę itp, ewentualnie zaproponowanie innych wartych uwagi

VOLVO-ładne, ja bym brał 2,4 to silnik VOLVO, nie FORDA

Mazda-drugie imię: korozja

FORD-trzecie imię korozja

LEON-z 1.6nie jedzie zbytnio, ale te niewiele się psuje i świetnie znosi LPG

OCTAVIA-wygląd zobowiązuje do posiadania kapelusza, działki ogrodowej i co najmniej 60 wiosen

BMW1-ciasne jak na kompakt, ale jak znajdziesz w tym budżecie, to brać

ASTRA-nawet 3-dr nie grzeszy urodą, mechanicznie pewnie nieźle. Proste, każdy naprawi, dużo części

CLIO SPORT-jak nie będzie po "młodym gniewnym" odwijane z drzewa, to też warte zainteresowania

Napisano
  • Autor

> Bravo II 1,4 tjet 120 lub 150 KM , z tym że raczej cena bliżej 25 tys

kolega nie czytał dokładnie całego wątku zlosnik.gif nie chcę samochodu z turbiną ok.gif

Napisano

> kolega nie czytał dokładnie całego wątku nie chcę samochodu z turbiną

aaa , bo za dużo się rozpisałeś zlosnik.gif

Napisano

> Powoli zbliża się ten moment, kiedy moją Corollkę będzie trzeba wymienić na coś młodszego.

> Budżet może nie powalający, ale 25 tysi to powiedzmy górka.

> Zależy mi na w miarę bezawaryjnym, trwałym i wygodnym samochodzie z silnikiem benzynowym (przebiegi

> roczne - 15 - 20 tys km)

> Póki co jest kilku faworytów, przy czym mało który w 100% podoba się mojej żonie

> ale pomińmy to, wiadomo bedziemy szukać czegoś w dobrym stanie, ale poradźcie, odradźcie na które

> warto patrzeć:

> - Volvo S40/V50 - silnikowo - 1,8 lub 2,4 - fajne, praktyczne, niezły wybór...a jak serwisowo?

> drogi czy bardzo drogi? no i trwałość...?

> - mazda 3 2.0 150KM silnik malyna, wnętrze - gitara ale cholernie nie podoba mi się du.pa tego auta

> co nie zmienia faktu, że jest wartym uwagi

> - focus 1,8 / 2.0 - tutaj minusem jest zazwyczaj wersja 3 drzwiowa...5d trudniej trafić..plusem zaś

> - akceptacja żony

> - seat leon 1.6 / 2.0 - trochę boję się stajni VW bo samochody spod tego znaczka nierzadko znikają

> z parkingów z nowymi właścicielami ale Leon od zawsze przyciągał moją uwagę..

> - skoda octavia 2.0

> - bmw 1 chociaż nie wiem czy w tym przedziale cenowym coś sensownego udałoby się trafić

> - opel astra raczej w wersji gtc bo 5d średnio mi się widzi; silnikowo - od 1.8 wzwyż

> .

> .

> i...co prawda nie kompakt i nie praktyczny, ale wybór sercem... clio sport mam słabość do tego

> samochodu..

> wiadomo, trzeba by zwiększyć budżet ale w zamian otrzymujemy nietuzinkowy samochód dający dużo

> frajdy z jazdy...

> ok to na razie tyle.

> będe wdzięczny za wszelkie za albo przeciw w/w modelom za ich mocne/słabe strony, na co zwracać

> uwagę itp, ewentualnie zaproponowanie innych wartych uwagi

Hyundai i30 1,6 benzynka.

Napisano
  • Autor

> 3d czy 5d?

> Jak 3d to może bmw e46 compact

w sumie to początkowo wyznacznikiem było 5d, jednak w tym momencie to sprawa drugorzędna.

co do e46 compact to kurcze trochę ta sylwetka taka opatrzona mi się wydaje i nie do końca do mnie trafia... frown.gif

aaa i jeszcze bym zapomniał rocznik auta to min. 2005/2006 ze wskazaniem na ten drugi zlosnik.gif

Napisano

Niestety potwierdzam. Mam Citroena Berlingo 3,5letnie z przebiegiem 65kkm - połowę czasu spędza w serwisie frown.gif sypie się wszystko równo, od zawieszenia, sprzęgła, skrzyni po osprzęt silnika...

Napisano
  • Autor

a jak bym do tego zestawienia dorzucił jeszcze Kia Ceed/Pro Ceed ? silnik 1.6/2.0

macie jakieś opinie co do w/w?

jak wygladają na tle wspomnianej wcześniej konkurencji?

z góry dzięki

Napisano

> a jak bym do tego zestawienia dorzucił jeszcze Kia Ceed/Pro Ceed ? silnik 1.6/2.0

> macie jakieś opinie co do w/w?

> jak wygladają na tle wspomnianej wcześniej konkurencji?

> z góry dzięki

A ja bym dorzucił jeszcze 307-kę. Za tę kasę dostaniesz coś z końca produkcji i zostanie jeszcze spokojnie na pakiet startowy i ew. gaz.

308-ki bym nie polecał w podanym zakresie finansów.

Napisano
  • Autor

> A dlaczego nie Auris?

> dranio

bardzo chętnie ok.gif

ale w tym przedziale cenowym to wyboru za dużego nie ma...

jakieś 1.4 by się znalazły ale cenowo to się zaczyna właściwie w górnej granicy mojego zakładanego budżetu, a 1.6 to już niestety droższe...

Napisano

Dzis sprzedalem za 29 bezwypadkowy z przebiegiem 70kkm.

Sprzedawal sie kilka miesiecy. Jak to mozliwe, ze nie da sie za 25?

Napisano
  • Autor

> Mazda-drugie imię: korozja

- a silnikowo? strasznie ciekawi mnie ta jednostka 2.0 150KM, natomiast kompletnie nie wiem jak z awaryjnością, kosztami eksploatacji i czy nie zabije mnie spalanie icon_rolleyes.gif w Maździe dodatkowo przekonuje mnie wnętrze, które może nie jest najświeższe, ale zegary i kierownica zdecydowanie mi odpowiada ok.gif

Napisano
  • Autor

> Dzis sprzedalem za 29 bezwypadkowy z przebiegiem 70kkm.

> Sprzedawal sie kilka miesiecy. Jak to mozliwe, ze nie da sie za 25?

a jaki silnik?

1.8 w moim przedziale cenowym nie widziałem, a 1.4 boje się, że nie pojedzie...

Napisano

> a jaki silnik?

> 1.8 w moim przedziale cenowym nie widziałem, a 1.4 boje się, że nie pojedzie...

Silnik 1.8. Mniejszego nie polecam. 140KM jest wystarczajace a potrafi palic 6,5 w miescie.