Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Coś terenowego do 10000zł.

Featured Replies

Napisano

Chodzi mi o całkowity koszt samochodu na gotowo do jazdy.

Czyli zakup wozu wraz z pozakupowymi wymianami płynów i niektórych podstawowych części. Wszystko miałoby się zamknąć w 10000zł.

Np.: kupię samochód za 7000zł i doinwestuję jeszcze 3000zł.

Póki co to sobie luźno rozważam, ale gdzieś za 3 lata planuję zamienić Felicię prawdopodobnie na coś terenowego. Coś co z powodzeniem szarpnie przyczepę 1500kg.

I teraz doradźcie.

Jaki samochód terenowy za 3 lata będzie spełniał te proste wymagania?

Ma to być prosty wóz bez większych wygód. Z udogodnień to może elektrycznie opuszczane szyby boczne i klimatyzacja.

Co byście zaproponowali?

Napisano

> Na myśl przyszła mi od razu Frontera A i Vitara.

Jeszcze terrano II.

Napisano

> Na myśl przyszła mi od razu Frontera A i Vitara.

i toyota 4Runner i zamykamy temat wink.gif

Napisano

Daewoo/ Ssang Young Korando, silnik z Merca, mosty z Jeepa. Tato kupił ponad 3 lata temu dla spróbowania co to jest warte i z zamiarem zmiany po roku na Patrola, ale tak mu się spodobało, że dalej nie chce słyszeć o sprzedaży. Auto się raczej nie psuje (przy normalnym użytkowaniu, bo jak ktoś się bawi w mocy off road to zawsze się coś popsuje), z tego co pamiętam to tylko zaciski hamulcowe na tył, ale z tym jest lekki problem, bo nie można nigdzie dostać, po kilku tygodniach szukania w końcu zamontowaliśmy jakieś z audi, bo pasowały. No i trzeba zwrócić uwagę na rdzę i za wczasu robić, bo chyba blacharka nie jest jego mocną stroną smile.gif

Napisano

Ja bez żartu kupiłbym uaza. Za te pieniądze znajdziesz porządny egzemplarz.

Napisano

> Chodzi mi o całkowity koszt samochodu na gotowo do jazdy.

> Czyli zakup wozu wraz z pozakupowymi wymianami płynów i niektórych podstawowych części. Wszystko

> miałoby się zamknąć w 10000zł.

> Np.: kupię samochód za 7000zł i doinwestuję jeszcze 3000zł.

> Póki co to sobie luźno rozważam, ale gdzieś za 3 lata planuję zamienić Felicię prawdopodobnie na

> coś terenowego. Coś co z powodzeniem szarpnie przyczepę 1500kg.

> I teraz doradźcie.

> Jaki samochód terenowy za 3 lata będzie spełniał te proste wymagania?

> Ma to być prosty wóz bez większych wygód. Z udogodnień to może elektrycznie opuszczane szyby boczne

> i klimatyzacja.

> Co byście zaproponowali?

jak byś chciał teraz to mogę "oddać" CRV na haku ma 1700 kg , ma klime i inne luksusy smile.gif

Napisano

> Ja bez żartu kupiłbym uaza. Za te pieniądze znajdziesz porządny egzemplarz.

Pytanie tylko czy to ma być jakaś zmota do zabawy czy normalne auto użytkowane codziennie, bo jeśli to drugie to uaz jest dosyć surowy grinser006.gif Chociaż tato jeździł przez kilka miesięcy uazem, bo nic innego nie miał i nawet cb zawsze miał w srodku mimo, że drzwi się nie zamykały hehe.gif

Napisano

> Pytanie tylko czy to ma być jakaś zmota do zabawy czy normalne auto użytkowane codziennie, bo jeśli

> to drugie to uaz jest dosyć surowy Chociaż tato jeździł przez kilka miesięcy uazem, bo nic

> innego nie miał i nawet cb zawsze miał w srodku mimo, że drzwi się nie zamykały

No to jest pytanie czy chce terenowy czy "terenowy" zlosnik.gif

Napisano

Za 7000 tys, za 3 lata to chyba Dacia Duster powinna spełniać te wymagania, ale hmm..nie wiem jaki to ma uciąg hehe.gif

Napisano

Czytajac Twoje watki o zakupionym Fiacie Idea, smiem twierdzic, ze nie masz szans kupic cos rozsadnego i zmiescic sie w zakladanej kwocie.

Napisano
  • Autor

> jak byś chciał teraz to mogę "oddać" CRV na haku ma 1700 kg , ma klime i inne luksusy

Teraz nie bardzo. Obecny fundusz na samochód nie pozwala na zakup. A innych funduszy nie chcę ruszać.

Rozważałem właśnie CRV i gdybym dysponował stosowną sumą to skusiłbym się.

Napisano
  • Autor

> Ja bez żartu kupiłbym uaza. Za te pieniądze znajdziesz porządny egzemplarz.

Nie, to lekka przesada. Czasami będę musiał pojechać przez pół Polski, a to byłaby delikatna katorga.

Pół biedy gdybym jechał sam ale czasami będę jechał z rodziną.

Napisano
  • Autor

> Pytanie tylko czy to ma być jakaś zmota do zabawy czy normalne auto użytkowane codziennie, bo jeśli

> to drugie to uaz jest dosyć surowy Chociaż tato jeździł przez kilka miesięcy uazem, bo nic

> innego nie miał i nawet cb zawsze miał w srodku mimo, że drzwi się nie zamykały

Wóz będzie używany raptem kilka razy na miesiąc ale trasy długie. Także Uaz odpada.

Napisano

> Nie, to lekka przesada. Czasami będę musiał pojechać przez pół Polski, a to byłaby delikatna

> katorga.

> Pół biedy gdybym jechał sam ale czasami będę jechał z rodziną.

Łada Niva.

Napisano

> Chodzi mi o całkowity koszt samochodu na gotowo do jazdy.

> Czyli zakup wozu wraz z pozakupowymi wymianami płynów i niektórych podstawowych części. Wszystko

> miałoby się zamknąć w 10000zł.

> Np.: kupię samochód za 7000zł i doinwestuję jeszcze 3000zł.

> Póki co to sobie luźno rozważam, ale gdzieś za 3 lata planuję zamienić Felicię prawdopodobnie na

> coś terenowego. Coś co z powodzeniem szarpnie przyczepę 1500kg.

> I teraz doradźcie.

> Ma to być prosty wóz bez większych wygód. Z udogodnień to może elektrycznie opuszczane szyby boczne

> i klimatyzacja.

Jaki sens ma pytanie o auto w zakładanym budżecie, jeżeli planujesz zakup za 3 lata?? Sądzisz, że ktoś wywróży ile dany pojazd bedzie wtedy kosztował? Wróć z pytaniem przynajmniej za 2,5 roku zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> Jaki sens ma pytanie o auto w zakładanym budżecie, jeżeli planujesz zakup za 3 lata?? Sądzisz, że

> ktoś wywróży ile dany pojazd bedzie wtedy kosztował? Wróć z pytaniem przynajmniej za 2,5 roku

Przecież można na oko stwierdzić o ile taki wóz będzie tańszy.

Już teraz mogę powiedzieć, że na dzień dzisiejszy moje Felicia tak jak stoi warta jest może ze 2000zł, a za trzy lata jak dostanę 1000zł to będzie dobrze.

Tak sam z innymi samochodami.

Jakiś Opel Frontera teraz kosztuje około 15000zł, a za trzy lata może kosztować z 8000zł.

O to chodzi.

Dlatego jeżeli ktoś może coś polecić już to będzie mi to pomocne w przyszłości. Bo przez te trzy lata mogę sobie obserwować całą masę samochodów, a mogę się trochę ukierunkować tylko na kilka marek.

Napisano

> Jakiś Opel Frontera teraz kosztuje około 15000zł, a za trzy lata może kosztować z 8000zł.

> O to chodzi.

A może 11? A może...Litości, za 3 lata chcesz kupić auto i przez 3 lata będziesz je "obserwował" spineyes.gif

Gratuluję podejmowania szybkich decyzji zlosnik.gif. Może lepiej jedź na wczasy i przedstaw listę wydatków zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> A może 11? A może...

A może 11000zł. Kto wie?

> Litości, za 3 lata chcesz kupić auto i przez 3 lata będziesz je "obserwował"

> Gratuluję podejmowania szybkich decyzji . Może lepiej jedź na wczasy i przedstaw listę wydatków

A gdzie mi się śpieszy? Mam czas, mam wybór. A może kupię zupełnie co innego?

Po co mi szybka decyzja, skoro założenia są jasne?

Napisano

> Nie, to lekka przesada. Czasami będę musiał pojechać przez pół Polski, a to byłaby delikatna

> katorga.

> Pół biedy gdybym jechał sam ale czasami będę jechał z rodziną.

Jesteś pewien, że chcesz terenówkę a nie SUVa? Prawdziwy samochód dostosowany do offroadu kiepsko się nadaje na długie trasy po asfalcie - mało stabilne, buja się, terenowy bieżnik wyje, żłopie dużo paliwa. Terenówka dobra jest jako drugi lub trzeci samochód, chyba że mieszkasz na odludziu.

k.

Napisano

Pytanie czy cos terenowego czy SUV.

Jak terenowego, to Niva jest dobrym wyjsciem.

Ale jak chcesz jezdzic i uzytkowac normalnie, glownie po asfalcie, a teren od swieta, to sie zastanow nad SUV'ami.

Nie ma tak, ze masz terenowke ktora pieknie, cicho i ekonomicznie idzie po asfalcie.

Nie ma takich aut.

Albo bedziesz mial teren + kosmiczne spalanie na sfalcie i huk przy wiekszych predkosciach, albo SUV i slabsze mozliwosci terenowe.

Jesli chcesz auto typowo terenowe, to celuj w auta ze sztywnymi mostami, one "zawieraja" w sobie juz "terenowosc".

Ale mowie odrazu, ze terenowe auta sa paliwozerne. Tego sie nie obejdzie, bo takie auta maja przewaznie duze silniki, diesel glownie, gazu nie zalozysz.

Przepasc miedzy SUV'ami a terenowymi jest olbrzymia.

Z SUV'ow to mozesz zerknac na Honde CRV/HRV, Toyote RAV4.1.

Ta druga ma dosc spore mozliwosci terenowe jak dasz dobre opony. 3 dyfry, blokada tylko srodkowego (w manualu, automat ma niestety wiskoze :/) Niestety "zuzycie" zawieszenia i innych elementow przy jezdzie w trudniejszym terenie jest dosc wysokie :/ Brak porzadnych oslon podwozia.

Musisz dokladnie przemyslec, czy chcesz teren czu SUV. Inne koszta, inna jazda, inne mozliwosci.

Napisano

ciach...

> Z SUV'ow to mozesz zerknac na Honde CRV/HRV, Toyote RAV4.1.

> Ta druga ma dosc spore mozliwosci terenowe jak dasz dobre opony. 3 dyfry, blokada tylko srodkowego

ciach

co?

Napisano

3 dyferencjaly

1 w skrzyni (przod), 1 srodkowy i 1 tylny.

Niestety blokada fabryczna jest tylko na srodkowy, wiec zeby cos wiecej miec, to na tylny trzeba zalozyc sobie lockers, albo czaic sie na torsena (byly wersje z torsenem), ale torsen wysiada przy wiekszych obciazeniach.

Napisano

> Przepasc miedzy SUV'ami a terenowymi jest olbrzymia.

Dla mnie akurat SUVy są bez sensu. Zawsze (a parę razy mi się zdarzyło) jeździło mi się tym (po asfalcie) gorzej niż zwykłym płaszczakiem. Z kolei w prawdziwy teren i tak się nie nadają.

k.

Napisano

> Póki co to sobie luźno rozważam, ale gdzieś za 3 lata planuję zamienić Felicię

Ty może idź pogrzeb coś przy drezynie, bo ewidentnie masz za dużo czasu...

nie wpadłbym na to, żeby kombinować co kupić za 3 lata, imho taki wątek nie ma najmniejszego senu confused.gif

Napisano
  • Autor

Dla mnie nie istnieje coś takiego jak "suf". Wszystkie tego typu samochody zaliczam jako terenowe.

Napisano

> Dla mnie nie istnieje coś takiego jak "suf". Wszystkie tego typu samochody zaliczam jako terenowe.

to popelniasz ogromny blad no.gif

Napisano

> Dla mnie nie istnieje coś takiego jak "suf". Wszystkie tego typu samochody zaliczam jako terenowe.

To wymień jakimi cechami charakteryzuje się taki terenowy, którym byłbyś zainteresowany?

Napisano

> To wymień jakimi cechami charakteryzuje się taki terenowy, którym byłbyś zainteresowany?

cyt: "Coś co z powodzeniem szarpnie przyczepę 1500kg." koniec cytatu smile.gif

Napisano

> 3 dyferencjaly

> 1 w skrzyni (przod), 1 srodkowy i 1 tylny.

> Niestety blokada fabryczna jest tylko na srodkowy, wiec zeby cos wiecej miec, to na tylny trzeba

> zalozyc sobie lockers, albo czaic sie na torsena (byly wersje z torsenem), ale torsen wysiada

> przy wiekszych obciazeniach.

nie wiedziałem że ravki występowały z centralnym mechanizmem różnicowym.

Napisano

Różnica jest zasadnicza. W terenie przez który terenówka przemknie bez problemu, typowy bulwarowy suv zagrzebie się już po paru metrach, gubiąc wcześniej elementy zawieszenia i karoserii grinser006.gif

Napisano

> cyt: "Coś co z powodzeniem szarpnie przyczepę 1500kg." koniec cytatu

Moze jakiejs grubej baby mu trzeba hehe.gif

Napisano
  • Autor

> Różnica jest zasadnicza. W terenie przez który terenówka przemknie bezroblemu, typowy bulwarowy

> suv zagrzebie się już po paru metrach, gubiąc wcześniej elementy zawieszenia i karoserii

Wóz będzie się przemieszczał czasem po jakiejś polnej drodze lub łące. Nie będę nim jeździł po jakiś dzikich ostępach.

Napisano
  • Autor

> to popelniasz ogromny blad

Aaaaa tam... Gadasz.

Napisano

> Wóz będzie się przemieszczał czasem po jakiejś polnej drodze lub łące. Nie będę nim jeździł po

> jakiś dzikich ostępach.

Czyli wcale nie potrzebujesz terenówki. Polną drogą to i 126p przejedzie, jeżeli nie będzie dużych kolein cool.gif

Napisano

poważnie to zapytaj nas za te 3 lata

a właściwie za jakieś 2.75 roku biglaugh.gif

rynek może się tak zmienić, że będziesz mógł kupić coś zupełnie innego niż teraz Ci doradzimy

moja sugestia, patrz na suv'y - według mnie terenówka do Twoich zastosowań nie będzie konieczna

Napisano

> vitara

nie pociągnie 1500kg

Napisano

> Wóz będzie się przemieszczał czasem po jakiejś polnej drodze lub łące. Nie będę nim jeździł po

> jakiś dzikich ostępach.

Czyli tak jak koledzy podpowiadają - potrzebujesz suv'a a nie terenówki.

Ja bym szukał coś w stylu CRV/HRV, santa fe.

Napisano

> Łada Niva.

czemu nie czytacie założeń ?

niva pociągnie 1500kg ? (legalnie)

niestety przy takiej masie przyczepy auto też powinno ważyć ok 1500kg (vitara waży 1100kg, a granda za 10kzł nie kupi)

w tym budżecie to chyba jakiś jeep czy frotka sie załapie i pociągnie taki ogon

inna sprawa ze może go łapnąć viatoll grinser006.gif

zresztą cokolwiek kupi w tej cenie zdrowego to będzie OK

Napisano

> czemu nie czytacie założeń ?

Auto według jego założeń w zasadzie nie istnieje. smile.gif

Napisano

> Auto według jego założeń w zasadzie nie istnieje.

hmm.gif

dwa przykładowe

http://allegro.pl/jeep-gr-cherokee-4-0-laredo-selec-trac-gaz-i3649598753.html

http://allegro.pl/opel-frontera-2-2-dti-1999-r-i3640703404.html

to z takich "terenówek"

do tego dochodzą suv'y typu rav'4, crv, hultaje, sportage itd

tylko że masa takiego zestawu będzie bliżej 4T i na B nie pojedzie + viatoll

i założenie że nie wymieni pół auta jak w fiacie grinser006.gif

kupił bym auto za 10kzł i resztę wymieniał w miarę możliwości

w terenówce jest sporo oleju do zmiany grinser006.gif

Napisano

> i założenie że nie wymieni pół auta jak w fiacie

> kupił bym auto za 10kzł i resztę wymieniał w miarę możliwości

> w terenówce jest sporo oleju do zmiany

przy 20-letnich auta nie mozna sobie pozwolic na takie zalozenia - u mnie czesci i naprawy podwyzszyly cene auta 3-krotnie

Napisano

> dwa przykładowe

Teraz Ty nie czytałeś założeń smile.gif

7000 na zakup + 3000 na start. Wątpię czy się uda więc obawiam się że trzeba zmienić założenia albo podnieść kwotę.

Napisano

> Teraz Ty nie czytałeś założeń

> 7000 na zakup + 3000 na start. Wątpię czy się uda więc obawiam się że trzeba zmienić założenia albo

> podnieść kwotę.

Grand jest za drogi, ale Cherokee XJ spokojnie da sie kupic do 7tys . . . z tym ze 3tys nie wystarcza na naprawy hehe.gif

Napisano

> Teraz Ty nie czytałeś założeń

> 7000 na zakup + 3000 na start. Wątpię czy się uda więc obawiam się że trzeba zmienić założenia albo

> podnieść kwotę.

za 3lata może kupi takiego XJ za 7kzł* grinser006.gif

ceny dziś 10-12kzł pewnie coś się da utargować

ale fakt, serwis za 3kzł ... średnio

z drugiej strony jak kupiłem vitarkę z pewnego źródła to nic nie robiłem na stracie

po roku wymieniłem olej w silniku i skrzyni (cieżko biegi wchodziły)

wyszło że olej w skrzyni wymieniłem niepotrzebnie, bo dalej biegi ciężko wchodzą hmm.gif

3kzł to przez 5lat nie wydałem na serwis tego auta palacz.gif

(nie licząc opon, bo kpl to ponad 2kzł)

niestety jeep będzie "nieco" droższy w serwisowaniu wink.gif

problemem jest cieżka przyczepa, z taką masą wkracza się w duże auta

* swoją drogą to te auta juz nie tracą tak na wartości, zwłaszcza jak stan jest OK

jak kupowałem swoją to kosztowały od 10-16kzł, dziś za dobrą sztukę też trzeba dać podobne pieniądze, ale są i rodzynki grinser006.gif

http://otomoto.pl/suzuki-vitara-1-6-sprowadzona-z-wloch-klima-C30484798.html

moja kosztowała podobnie, ma to samo pochodzenie i wyposażenie wink.gif