Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

1.6 eHDI dziwna "kultura" pracy przy ok. 1,4-1,5 tys obr/min

Featured Replies

Napisano

Witam po sąsiedzku

Czy to normalne w tym silniku (92KM), że po wrzuceniu 4ki przy 50km/h (jakieś 1400-1500 obrotów) silnik zachowuje się tak, jakby chciał wypluć zawory? Też mam diesla i u mnie takie "efekty specjalne" występują, gdy na wyższych biegach zejdę do okolic 900obrotów...

Napisano

1,6 nie lubi niskich obrotów ale mówię o 16V

1,6 hdi o którym piszesz to 8 zaworów jakoś powinno jechać na tych obrotach. a nie masz czasem wyrypanego łożyska na podporze prawej półosi ?

Napisano
  • Autor

> 1,6 nie lubi niskich obrotów ale mówię o 16V

> 1,6 hdi o którym piszesz to 8 zaworów jakoś powinno jechać na tych obrotach. a nie masz czasem

> wyrypanego łożyska na podporze prawej półosi ?

Nie wydaje mi sie. Auto nie ma jeszcze 4tys przebiegu. A komputer sugeruje zmiane biegu w gore przy 2tys... (czy zle rozumiem mala strzalke w gore na wskaznikach pod obrotomierzem - Partner '13)

Napisano

Dziś z ciekawości zrobiłem test tylko w wersji 115 konnej.

Dziwnego dźwięku brak, choć przyspieszenia również zlosnik.gif

Poprostu silnik złapał muła i zastanawiał co dalej wink.gif

Napisano

> Nie wydaje mi sie. Auto nie ma jeszcze 4tys przebiegu. A komputer sugeruje zmiane biegu w gore przy

> 2tys... (czy zle rozumiem mala strzalke w gore na wskaznikach pod obrotomierzem - Partner '13)

dejta spokój, te wskaźniki w ceedzie też bajki pokazują; po zmianie biegu w klekocie nie powinno być mniej jak 1700/1800 obrotów bo inaczej długo (bezawaryjnie) autko nie pojeździ

Napisano

> dejta spokój, te wskaźniki w ceedzie też bajki pokazują; po zmianie biegu w klekocie nie powinno

> być mniej jak 1700/1800 obrotów bo inaczej długo (bezawaryjnie) autko nie pojeździ

Czyli biegi należałoby zmieniać praktycznie przy 2500 obr/min. Nie powiesz że przy spokojnej jeździe (no nawet kapeluszniczej albo taksówkowej) nie można przełączyć przy 2000.

Napisano

> Czyli biegi należałoby zmieniać praktycznie przy 2500 obr/min. Nie powiesz że przy spokojnej

> jeździe (no nawet kapeluszniczej albo taksówkowej) nie można przełączyć przy 2000.

Można nikt tego nie zabrania.Tylko jak długo auto pojeździ?

Napisano
  • Autor

> dejta spokój, te wskaźniki w ceedzie też bajki pokazują; po zmianie biegu w klekocie nie powinno

> być mniej jak 1700/1800 obrotów bo inaczej długo (bezawaryjnie) autko nie pojeździ

Czyli mam rozumieć, że to normalne... mhm... Czyli 50km/h jedzie się na trójce - ciekawie. Ja nie mówię o przyspieszaniu z niskich obrotów, a jeździe jednostajną prędkością. Ale ok, przyjmuję do wiadomości inną charakterystykę. Ciekawe jedynie jest to, że ten silnik niby ma maksymalny moment przy 1750obr/min, a przy 1500 w ogóle nie jedzie, a tylko się trzęsie i hałasuje...

Napisano
  • Autor

> Czyli biegi należałoby zmieniać praktycznie przy 2500 obr/min. Nie powiesz że przy spokojnej

> jeździe (no nawet kapeluszniczej albo taksówkowej) nie można przełączyć przy 2000.

na wychodzi na to, że nie w tym silniku, bo faktycznie jak zmieniam z 3 na 4 przy ok. 50km/h (na trójce to 2tys obrotów i wskaźnik cały czas pokazuje, żeby zmienić na wyższy bieg) to po zmianie silnik wpada na 1400-1500 i "protestuje"...

Napisano

> Można nikt tego nie zabrania.Tylko jak długo auto pojeździ?

Chyba, że dotyczy to tych nowych małych diesli. Z nimi do czynienia wiele nie miałem, ale klasyczne 1.9 (mniejsza już o producenta) spokojnie pozwala na zmianę biegu i normalną jazdę.

Napisano

> Witam po sąsiedzku

> Czy to normalne w tym silniku (92KM), że po wrzuceniu 4ki przy 50km/h (jakieś 1400-1500 obrotów)

> silnik zachowuje się tak, jakby chciał wypluć zawory? Też mam diesla i u mnie takie "efekty

> specjalne" występują, gdy na wyższych biegach zejdę do okolic 900obrotów...

Ja często jeżdżę 40 km/h na 4 biegu - to jest minimum dla tempomatu.

Żadnych dziwnych odgłosów nie ma, bryka jedzie, reaguje na gaz.

Napisano
  • Autor

> Ja często jeżdżę 40 km/h na 4 biegu - to jest minimum dla tempomatu.

> Żadnych dziwnych odgłosów nie ma, bryka jedzie, reaguje na gaz.

No to mam sprzeczne opinie... Chyba bede sie musial wybrac do salonu i przejechac sie identyczna demowka.

Napisano

> No to mam sprzeczne opinie... Chyba bede sie musial wybrac do salonu i przejechac sie identyczna

> demowka.

Wersji 16V już chyba nie robią.

Ja mam 16V + turbina o zmiennej geometrii.

Napisano
  • Autor

> Wersji 16V już chyba nie robią.

> Ja mam 16V + turbina o zmiennej geometrii.

U mnie to 8v ponoc jest.

Napisano

> Witam po sąsiedzku

> Czy to normalne w tym silniku (92KM), że po wrzuceniu 4ki przy 50km/h (jakieś 1400-1500 obrotów)

> silnik zachowuje się tak, jakby chciał wypluć zawory? Też mam diesla i u mnie takie "efekty

> specjalne" występują, gdy na wyższych biegach zejdę do okolic 900obrotów...

W C4 mam eHDI wersję 115 koni i jest tak samo - nie da się jechać poniżej 1800 obr bo słychać jakby ktoś wrzucił do silnika kilgram gwoździ. Dodatkowo na wolnych obrotach czuć wibrację na nadwoziu które znikają po włączeniu klimy (słychać wzrost obrotów).

EDIT: Dzisiaj wracając z pracy zrobiłem testy i tak :

na IV biegu przy 1500 obrotów można bez problemów jechać i przyśpieszać

na V biegu zejście poniżej 1700 obr kończy się wibracjami, zarówno przy jednostajnej jeździe jak i przyśpieszaniu

na VI biegu jak wyżej

Napisano

> W C4 mam eHDI wersję 115 koni i jest tak samo - nie da się jechać poniżej 1800 obr bo słychać jakby

> ktoś wrzucił do silnika kilgram gwoździ. Dodatkowo na wolnych obrotach czuć wibrację na

> nadwoziu które znikają po włączeniu klimy (słychać wzrost obrotów).

> EDIT: Dzisiaj wracając z pracy zrobiłem testy i tak :

> na IV biegu przy 1500 obrotów można bez problemów jechać i przyśpieszać

> na V biegu zejście poniżej 1700 obr kończy się wibracjami, zarówno przy jednostajnej jeździe jak i

> przyśpieszaniu

> na VI biegu jak wyżej

To już wiem, jakiego silnika nie kupować. hehe.gif

Mój 1,6 hdi (16v, 110 km) na biegu jałowym po wrzuceniu jedynki kulturalnie sam wyjeżdża z garażu podziemnego po pochylni bez dotykania pedału gazu.

Pewnie ma wtedy obroty poniżej 1000, mimo to chodzi kulturalnie.

Napisano

> To już wiem, jakiego silnika nie kupować.

> Mój 1,6 hdi (16v, 110 km) na biegu jałowym po wrzuceniu jedynki kulturalnie sam wyjeżdża z garażu

> podziemnego po pochylni bez dotykania pedału gazu.

> Pewnie ma wtedy obroty poniżej 1000, mimo to chodzi kulturalnie.

mój Scenic też grinser006.gif

Napisano

> Mój 1,6 hdi (16v, 110 km) na biegu jałowym po wrzuceniu jedynki kulturalnie sam wyjeżdża z garażu

~800 smile.gif

Napisano

Spróbuję zrobić to doświadczenie z moim i dam znać - to o czym mówię dotyczy raczej wyższych biegów (powyżej IV).

Inna sprawa że jestem trochę skrzywiony na tym punktcie - w mercu wogóle nie czuje pracy silnika na wolnych obrotach i w innych autach podświadomie zwracam uwagę na każdą wibrację.

Napisano
  • Autor

Dziekuje wszytkim za odpowiedzi. Wychodzi na to, ze ten silnik tak po prostu ma... A na papierze wszystko tak pieknie wyglada - maksymalny moment przy 1750obr...

Napisano

> Dziekuje wszytkim za odpowiedzi. Wychodzi na to, ze ten silnik tak po prostu ma... A na papierze

> wszystko tak pieknie wyglada - maksymalny moment przy 1750obr...

Jak większość klekotów, mój też a dopiero powyżej 1600 zaczyna normalnie przyspieszać bez delirki, przy jednostajnej jeździe na płaskim jeszcze się toczy ale szkoda mi silnika. Wystarczy spojrzeć na krzywe przebiegu momentu.

Napisano
  • Autor

> Jak większość klekotów, mój też a dopiero powyżej 1600 zaczyna normalnie przyspieszać bez delirki,

> przy jednostajnej jeździe na płaskim jeszcze się toczy ale szkoda mi silnika. Wystarczy

> spojrzeć na krzywe przebiegu momentu.

Moj klekot (i to 16v) spokojnie ciagnie od 1200 (i smialo mozna jechac z taka predkoscia obrotowa bez "efektow specjalnych"), a maksymalny moment mam dopiero przy 2tys. Jezdzilem takze dwiema wersjami 1.9tdi - 90 i 105 i rowniez nie bylo takich problemow - stad moje zdziwienie.

Napisano

> Witam po sąsiedzku

> silnik zachowuje się tak, jakby chciał wypluć zawory?

Odgrzeję trupa - pożyczyłem na tydzień od rodziców Peugeota 308SW z 1,6HDI, auto 2-letnie i nie ma w nim opisywanego zjawiska.

hmm.gif

Napisano

> Odgrzeję trupa - pożyczyłem na tydzień od rodziców Peugeota 308SW z 1,6HDI, auto 2-letnie i nie ma

> w nim opisywanego zjawiska.

Silnik 8V?

U nas dzieje się to w kilku miesięcznych autach. Pamiętam jak jeździłem kiedyś 3008 i tam też nie było tego efektu.

Napisano
  • Autor

> Silnik 8V?

> U nas dzieje się to w kilku miesięcznych autach. Pamiętam jak jeździłem kiedyś 3008 i tam też nie

> było tego efektu.

Kluczem moze byc to, ze sa to nowe auta, wiec silnik jest ponoc inny (dokladnie nie wiem czym sie rozni, pewnie tylko softem i eko-pierdolami typu dpf, no i ponoc eHDI ma 92KM, a nie 90KM, jak HDI) niz ten w autach nawet dwuletnich...

Napisano

mam dwa peugeoty z 1.6hdi, jednego starszego z 16V 90KM i drugiego nowszego e-hdi 8V 92KM.

W żadnym nie występują objawy takie jak u Ciebie. W obu auto nie chce jechać poniżej 1700 obrotów. Ale nic się nie trzęsie. Jak trzeba to i się toczę z obrotami 1200...

Ten wskaźnik o którym piszesz zapala się wtedy kiedy komp sugeruję Ci zmianę biegu aby było oszczędnie smile.gif U mnie świeci sie dosyć często bo akurat ja lubię kręcić silnik trochę wyżej i biegi zmieniam zazwyczaj przy 2.5tys obrotów.

a mając porównanie obu jednostek to w zasadzie zachowują się książkowo, tzn 8V jakoś "lepiej" zachowuje się przy niskich obrotach, za to 16V jakoś tak zgrabniej kręci się między 3-4tys. 8V na wyższych obrotach sprawia mi wrażenie jakby mówił mi że tego nie lubi smile.gif a ja i tak go ciskam but.gif