Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

[KZAK] a4b6 vs e39 .... only ON

Featured Replies

Napisano

Panowie i Panie.... Powoli zaczynam myśleć o zmianie tyłkowozu .... gdyż moja Vectra przekroczyła już 300tys. km , a jak wiadomo diesle w OPLACH (tych starszych) nie są takie trwałe i może się w końcu coś wysypać.....

Ponieważ jeżdże 95% w trasie... wybór padł na diesla z dużą pojemnością ...

A4 b6 2.5 TDI quattro

vs

BMW e39 2.5d lub 3.0d

Roczniki 2001-2003.

Nie interesuje mnie kompletnie przestrzeń w środku bo Audi jest dużo mniejsze. Spalanie ON też mnie nie interesuje.

Interesuje mnie :

-niezawodność

-koszty eksploatacji

-manual vs automat.... - co brać - koszty serwisu , trwałość

-spalanie oleju silnikowego tych motorów

i jeśli miałoby to być BMW ... to 525d czy 530d ?? i dlaczego.

Napisano

> Interesuje mnie :

> -niezawodność

> -koszty eksploatacji

> -manual vs automat.... - co brać - koszty serwisu , trwałość

> -spalanie oleju silnikowego tych motorów

> i jeśli miałoby to być BMW ... to 525d czy 530d ?? i dlaczego.

Ja bym się raczej zastanawiał e39 czy e46.

2,5 tdi nie jest ani silnikiem tanim w eksploatacji, ani niezawodnym.

Co więcej - serwisowany "po taniości" przyniesie szybko spore wydatki.

Napisano
  • Autor

> Ja bym się raczej zastanawiał e39 czy e46.

> 2,5 tdi nie jest ani silnikiem tanim w eksploatacji, ani niezawodnym.

> Co więcej - serwisowany "po taniości" przyniesie szybko spore wydatki.

Pytam konkretnie o silnik BAU .... ponoć problem z wałkami rozwiązany , pozostaje drogi rozrząd i nie wiem jak z resztą części ....

Dużo mitów jest na temat tego silnika ze względu na jednostke 2.5 tdi 150 z początku produkcji ...

Dlatego pytam o szczegóły bo ogólniki znam

Napisano
  • Autor

> Ja bym się raczej zastanawiał e39 czy e46.

e46 w tej kwocie co e39 z tego rocznika z 3.0d nie znajde

Napisano

> Pytam konkretnie o silnik BAU .... ponoć problem z wałkami rozwiązany , pozostaje drogi rozrząd i

> nie wiem jak z resztą części ....

> Dużo mitów jest na temat tego silnika ze względu na jednostke 2.5 tdi 150 z początku produkcji ...

Jest poprawiony - nadal nie "idealny".

Oczywiście modyfikacje dużo pomogły (nie powiem, że nie ma różnicy), ale przy przebiegach powyżej 200 kkm (a na niższe nie ma co liczyć) - możesz się spodziewać wydatków na układ paliwowy ~ 3 - 5 tys. (pompa, wtryski).

Napisano
  • Autor

> 200 kkm (a na niższe nie ma co liczyć) - możesz się spodziewać wydatków na układ paliwowy ~ 3

> - 5 tys. (pompa, wtryski).

Jakbym znalazł egzemplarz z przebiegiem 250kkm to byłby przeszczęśliwy smile.gif

Ale Vp44 ze zmodyfikowanym sterownikiem dociąga do 500kkm bez problemów... Bo to był problem osprzętu a nie samych pomp .

A jak się mają pompy w BMW ??

Napisano

Pomp BMW nie znam, żaden serwis Audi nie potwierdził mi specjalnie wyższej żywotności BAU od AFB.

Napisano
  • Autor

> Pomp BMW nie znam, żaden serwis Audi nie potwierdził mi specjalnie wyższej żywotności BAU od AFB.

ok.gif dzięki za cenną uwage smile.gif ....

Bo troche mnie przeraża możliwość wymiany wałków + rozrząd .... koszt 45% wartości auta ;p

Napisano

Zadaj sobie bardzo ważne pytanie.

Na jaki realny przebieg liczysz w wymienionych samochodach?

Potem sobie odpowiedz, ze przy tym przebiegu może się wiele wydarzyć. Jeżeli to Cię nie zraża to IMHO najmniej awaryjne i najlepsze pod chyba każdym względem będzie E39 3.0 D.

Dlaczego lepsze od 2.5 to znajdziesz w sieci, ale przede wszystkim moc, spalanie i trwałość łańcucha rozrządu.

Eksploatacja tych aut też nie kosztuje tyle co eksploatacja Vectry.

Napisano

> IMHO najmniej awaryjne i najlepsze pod chyba każdym względem będzie E39 3.0 D.

tez bym brał 3.0D niestety ten silnik oszczędny nie jest zlosnik.gif

w sumie to taniej wyjdzie jeżdżenie 540 z LPG zlosnik.gif

Napisano

> tez bym brał 3.0D niestety ten silnik oszczędny nie jest

Jak na to co oferuje to chyba jest oszczędny. Mowa o spalaniu, komputer potrafi pokazywać nawet 5,6 na trasie zlosnik.gif BTW pierwsze auto jakie znam, które tak znacznie przekłamuje. Z trzech podanych będzie chyba najoszczędniejszy. Problem w tym, że nie spalanie może być problemem zlosnik.gif

Dodam jeszcze, że 3.0 jest najkulturalniejsze skromny.gif

> w sumie to taniej wyjdzie jeżdżenie 540 z LPG

pewno tak, ale patrz tytuł

Napisano

> Jak na to co oferuje to chyba jest oszczędny. Mowa o spalaniu, komputer potrafi pokazywać nawet 5,6

> na trasie BTW pierwsze auto jakie znam, które tak znacznie przekłamuje. Z trzech podanych

> będzie chyba najoszczędniejszy. Problem w tym, że nie spalanie może być problemem

> Dodam jeszcze, że 3.0 jest najkulturalniejsze

> pewno tak, ale patrz tytuł

Już sam komputer w BMW pokazujący średnie spalanie powinien być skorygowany np.Inpą bo zaniża spalanie o jakiś~1l/100km przejechanych. shocked.gifU mnie kocioł 60litrów zatankowany pod korek cąły czas na tej samej stacji i tym samym dystrybutorze w E46 Touring z manualną skrzynia biegów pozwala przejechać jakieś 650-700km na krótkich dystansach do 15km w jedną stronę.Uważam to na t a pojemność za znośny wynik biorąc po uwagę sporą masę pojazdu. ok.gif

Napisano

3.0d to silnik sześciocylindrowy na CR. Trafisz na egzemplarz z dużym przebiegiem (99% tych aut ma spokojnie min. 250 tys km) albo lipne paliwo i zobaczysz ile kosztuje zabawa w BMW. Powodzenia!

Napisano
  • Autor

> Zadaj sobie bardzo ważne pytanie.

> Na jaki realny przebieg liczysz w wymienionych samochodach?

Napisałem, jakbym znalazł 250-300kkm to byłbym zadowolony... Choć nie będzie łatwo smile.gif

> Potem sobie odpowiedz, ze przy tym przebiegu może się wiele wydarzyć.

No nie odpowiem , bo właśnie pytam o trwałość silnika ... I blachy, reszta do ogarnięcia.

> Jeżeli to Cię nie zraża to

nie zraża.

> IMHO najmniej awaryjne i najlepsze pod chyba każdym względem będzie E39 3.0 D.

> Dlaczego lepsze od 2.5 to znajdziesz w sieci, ale przede wszystkim moc, spalanie i trwałość

> łańcucha rozrządu.

No właśnie o 525d ... nikt nic nie pisze ... (nie chodzi mi o TDS)

> Eksploatacja tych aut też nie kosztuje tyle co eksploatacja Vectry.

grinser006.gif serio ? A myślałem ,że tyle samo ....

Nie żartujmy smile.gif koszty eksploatacji - zawieszenie , klocki, tarcze, płyny znam

Mam sklep z częściami więc ceny mnie nie przerażają.

Napisano
  • Autor

> tez bym brał 3.0D niestety ten silnik oszczędny nie jest

> w sumie to taniej wyjdzie jeżdżenie 540 z LPG

hmmm ... myślałem też nad LPG .... ale zupełnie nie wiem jak te silniki się spisują z gazem ... może coś mniejszego ? 528 ?

Napisano

Poszukaj OOOO z silnikiem 1.9 TDI 130KM, jeżeli mocy będzie mało zrobisz program na lajtowe 160KM i będzie auto stosunkowo mało palić a ewentualne usterki nie szarpną po kieszenie jak w przypadku motorów 6 cylindrowych.

Napisano

> hmmm ... myślałem też nad LPG .... ale zupełnie nie wiem jak te silniki się spisują z gazem ...

> może coś mniejszego ? 528 ?

528 przy 530d sprawia wrażenie zmulonego wink.gif

z gazem i 528 i 540 działa bdb ok.gif

Napisano
  • Autor

> 3.0d to silnik sześciocylindrowy na CR. Trafisz na egzemplarz z dużym przebiegiem (99% tych aut ma

> spokojnie min. 250 tys km) albo lipne paliwo i zobaczysz ile kosztuje zabawa w BMW.

> Powodzenia!

Nie wiem czy czytałeś ... kiedyś był cytat z jakiegoś niemieckiego forum jak gość opisywał ,że zrobił 1mln 250tys km 3.0d i dalej jeździ ....

Za dużo to przy nim nie wymieniał .... Jeśli auto jeździło np. po autostradach to 400kkm też mnie nie przeraża

Napisano
  • Autor

> Poszukaj OOOO z silnikiem 1.9 TDI 130KM, jeżeli mocy będzie mało zrobisz program na lajtowe 160KM i

> będzie auto stosunkowo mało palić a ewentualne usterki nie szarpną po kieszenie jak w

> przypadku motorów 6 cylindrowych.

Chce wysoką kulture pracy i napęd albo na 4 albo tył ... więc 1.9 tdi odpada...

W gre wchodzą tylko 6 cylindrowe

Napisano
  • Autor

> 528 przy 530d sprawia wrażenie zmulonego

> z gazem i 528 i 540 działa bdb

Dzięki wink.gif ... 3.0 d miałem okazje się przejechać w e46 i e90 i bardzo dobre wrażenie robi ten silnik ...

A jakie realne spalanie tego 540 ? w trasie oczywiście... Musze miec jakies odniesienie do diesla wink.gif

Napisano

> Nie wiem czy czytałeś ... kiedyś był cytat z jakiegoś niemieckiego forum jak gość opisywał ,że

> zrobił 1mln 250tys km 3.0d i dalej jeździ ....

> Za dużo to przy nim nie wymieniał .... Jeśli auto jeździło np. po autostradach to 400kkm też mnie

> nie przeraża

Przerazisz się ja będziesz musiał wymienić np. pompę CR i do tego 6 wtryskiwaczy. Ale każdy kupuje co chce. W takiej Vectrze wtryski są praktycznie wieczne, pompę zrobisz raz na 200 tys km za 1500 zł. W beemce zapomnij o takich kosztach. A pamiętaj, że nic nie jest wieczne i prędzej czy później wszystko się zepsuje.

Napisano

> 528 przy 530d sprawia wrażenie zmulonego

Jechałem i tym i tym w niewielkim odstępie czasu i w życiu bym tak nie napisał. IMHO niewielka różnica.

Napisano

> Panowie i Panie.... Powoli zaczynam myśleć o zmianie tyłkowozu .... gdyż moja Vectra przekroczyła

> już 300tys. km , a jak wiadomo diesle w OPLACH (tych starszych) nie są takie trwałe i może

> się w końcu coś wysypać.....

> Ponieważ jeżdże 95% w trasie... wybór padł na diesla z dużą pojemnością ...

> A4 b6 2.5 TDI quattro

> vs

> BMW e39 2.5d lub 3.0d

> Roczniki 2001-2003.

> Nie interesuje mnie kompletnie przestrzeń w środku bo Audi jest dużo mniejsze. Spalanie ON też mnie

> nie interesuje.

> Interesuje mnie :

> -niezawodność

> -koszty eksploatacji

> -manual vs automat.... - co brać - koszty serwisu , trwałość

> -spalanie oleju silnikowego tych motorów

> i jeśli miałoby to być BMW ... to 525d czy 530d ?? i dlaczego.

BMW...

inna liga jesli chodzi o komfort (wyciszenie, pokonywanie nierówności -> trasa)

audi A4 b6 to porażka jeśli chodzi o jakość wnętrza

2,5 TDI to silnik, który się odradza. a 3.0d bmw - poleca (btw. mój szef ma e39 3.0d kombi na manualu z nalotem >500 tys km, kupił już jakiegoś Ceeda na dojazdy, ale nie może się rozstać z BMW smile.gif).

w bmw znajdziesz automat łatwiej... co do awaryjności - cóż. ZF nie grzeszy opinią pancernej, ale z drugiej strony - daje o sobie znać zanim padnie (także relatywnie prosto zweryfikować potencjalną przyszłość skrzyni), do tego sporo warsztatów je ogarnia (dobry remoncik to okolice 6-7 tys wink.gif.

Napisano
  • Autor

> Przerazisz się ja będziesz musiał wymienić np. pompę CR i do tego 6 wtryskiwaczy. Ale każdy kupuje

> co chce. W takiej Vectrze wtryski są praktycznie wieczne, pompę zrobisz raz na 200 tys km za

> 1500 zł. W beemce zapomnij o takich kosztach. A pamiętaj, że nic nie jest wieczne i prędzej

> czy później wszystko się zepsuje.

Oczywiście ,że tak .... Ale auto na max 2 lata czyli 100kkm ...

Zepsuje się pompa czy wtryski .... zregeneruje / kupie uzywke - cokolwiek .... Przy takiej cenie auta nie warto inwestować w nowe.

Napisano
  • Autor

> BMW...

> inna liga jesli chodzi o komfort (wyciszenie, pokonywanie nierówności -audi A4 b6 to porażka jeśli

> chodzi o jakość wnętrza

Widziałem w wielu egzemplarzach porysowane i wytarte plastiki ... więc się potwierdza slinka.gif

> 2,5 TDI to silnik, który się odradza. a 3.0d bmw - poleca (btw. mój szef ma e39 kombi na manualu z

> nalotem w bmw znajdziesz automat łatwiej... co do awaryjności - cóż. ZF nie grzeszy opinią

Ponoć to skrzynie GM nie ZF ... jestem w błędzie?

> pancernej, ale z drugiej strony - daje o sobie znać zanim padnie (także relatywnie prosto

> zweryfikować potencjalną przyszłość skrzyni), do tego sporo warsztatów je ogarnia (dobry

> remoncik to okolice 6-7 tys .

Używki z anglików są po kilkaset do 1 tys zł .... Pytanie czy da się to bezproblemowo przełożyć i zestroić (elektronika)

Napisano

> Ponoć to skrzynie GM nie ZF ... jestem w błędzie?

o to byłby niezły zonk. do tej pory jak widzialem od dołu e39 to wygladalo jakby to był ZF (miał nalepkę Lifetime oil). Ale moze były 2 rodzaje? albo GM też daje takie etyiety?

> Używki z anglików są po kilkaset do 1 tys zł .... Pytanie czy da się to bezproblemowo przełożyć i

> zestroić (elektronika)

a te używki z anglików to niby dlaczego maja byc w lepszym stanie ?:) przebieg robi swoje, kupujesz stare auto.

Napisano

> Jechałem i tym i tym w niewielkim odstępie czasu i w życiu bym tak nie napisał. IMHO niewielka

> różnica.

chodzi mi o to że z dołu nie jedzie w porównaniu zlosnik.gif

Napisano

> Dzięki ... 3.0 d miałem okazje się przejechać w e46 i e90 i bardzo dobre wrażenie robi ten silnik

> ...

> A jakie realne spalanie tego 540 ? w trasie oczywiście... Musze miec jakies odniesienie do diesla

W trasie tak 10-11l LPG. Ale jak zrobiłem raz KRK-Szczecinek-KRK E39 530d to spalanie mi wyszło 8l a nie 6 jak kolegom więc nie wiem zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> a te używki z anglików to niby dlaczego maja byc w lepszym stanie ?:) przebieg robi swoje, kupujesz

> stare auto.

Ale skrzynie automatyczne przeważnie padają przez zaniadbania właścicieli ... wymiany oleju itp. Więc czasem trafi się na używke, która pociągnie jeszcze z 200kkm albo więcej :> ... A w cenie remontu , można mieć 6 takich skrzyń ;p

Napisano

> Ale skrzynie automatyczne przeważnie padają przez zaniadbania właścicieli ... wymiany oleju itp.

> Więc czasem trafi się na używke, która pociągnie jeszcze z 200kkm albo więcej :> ... A w cenie

> remontu , można mieć 6 takich skrzyń ;p

BMW w ZF nie zaleca wymiany oleju wogole... takze wlasciciele tutaj nie wiele mogą zepsuć, poza zakatowaniem jej...

ja w mojej wymieniłem, ale wg innych opinii - byla to ruletka smile.gif

w moim przypadku poprawiłaa się skrzynia. ale innym od razu padała smile.gif

Napisano
  • Autor

> W trasie tak 10-11l LPG.

Mało ... grinser006.gif 9-10 mi w trasie paliło e36 316i

>Ale jak zrobiłem raz KRK-Szczecinek-KRK E39 530d to spalanie mi wyszło 8l

> a nie 6 jak kolegom więc nie wiem

Vectra mi pali ok. 6 teraz... więc 8 w takim aucie to byłaby rewelacja jak dla mnie wink.gif

Napisano
  • Autor

> o to byłby niezły zonk. do tej pory jak widzialem od dołu e39 to wygladalo jakby to był ZF

Sprawdziłem ... we wszystkich dieslach były skrzynie GM , tylko w niektórych benzynach ZF

Napisano

> Mało ... 9-10 mi w trasie paliło e36 316i

a to mnie akurat w ogóle nie dziwi, bo to trzeba cisnąć zlosnik.gif

> Vectra mi pali ok. 6 teraz... więc 8 w takim aucie to byłaby rewelacja jak dla mnie

bardzo przyjemny silnik, generalnie charakterystyka momentu zbliżony do V8 - może nie od samego początku ciągnie ale prawie zlosnik.gif Na trasy rewelacyjny ok.gif

Napisano

> Sprawdziłem ... we wszystkich dieslach były skrzynie GM , tylko w niektórych benzynach ZF

to mea culpa. błędne założenie z mojej strony. sorki ok.gif

Napisano
  • Autor

> bardzo przyjemny silnik, generalnie charakterystyka momentu zbliżony do V8 - może nie od samego

> początku ciągnie ale prawie Na trasy rewelacyjny

Tak jak mówie ... dwa razy miałem przyjemność prowadzić auto z tym silnikiem i się zakochałem smile.gif dźwięk , prowadzenie...... do tego łańcuch rozrządu i rzędówka...

Napisano
  • Autor

> to mea culpa. błędne założenie z mojej strony. sorki

Jak pierwszy raz uzyskałem taką informarcje... też byłem w szoku smile.gif

Napisano

a mam pytanie czemu tylko diesel a nie benzyna z LPG ? hmm.gif

Napisano

> Jak pierwszy raz uzyskałem taką informarcje... też byłem w szoku

Te GM w BMW słyną z niskiej trwałości.

Napisano
  • Autor

> a mam pytanie czemu tylko diesel a nie benzyna z LPG ?

Już wykazałem w połowie wątku zainteresowanie autem z LPG , więc nie wykluczam smile.gif ....

Napisano

> Panowie i Panie....

Tylko dizel 3.0 w beemie. Czip i masz piekne auto.

Napisano
  • Autor

> Tylko dizel 3.0 w beemie. Czip i masz piekne auto.

193 KM smile.gif w trasie wystarczy, raczej bym nie chipował ....

Mam Vectre z chipem na 130 KM .... i w trasie spokojnie wystarcza

Napisano

> Już wykazałem w połowie wątku zainteresowanie autem z LPG , więc nie wykluczam ....

Idąc dalej - czemu nie Vectra C? zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> Idąc dalej - czemu nie Vectra C?

Chcesz rozpętać wojne ? grinser006.gif ....

- nie podoba mi się wnętrze

- nie podoba mi się sterowanie na konsoli

- nie ma diesla z dużym silnikiem, ten ISUZU odpada

-benzyna 3.2 v6 .... tylko z automatami .. troche bym się bał tego ... bardzo mało tego jest w ogłoszeniach....

i chyba nie chce już Opla.... bardzo nudne są te samochody... po przesiadce ze starego e36 do Vectry B czułem się nieswojo ... auto poprawne i nic więcej.

Napisano

> i chyba nie chce już Opla.... bardzo nudne są te samochody... po przesiadce ze starego e36 do

> Vectry B czułem się nieswojo ... auto poprawne i nic więcej.

Kup kup 3.0d, jeszcze zatęsknisz za tanimi częściami, chyba, że klocków i tarcz będziesz szukał na szrotach jak to kolega AkuQ zawsze powtarza i ma 100% racji.

Napisano

> klocków i tarcz będziesz szukał na

> szrotach jak to kolega AkuQ zawsze powtarza i ma 100% racji.

klocki i tarcze akurat kosztują podobnie jak do każdego innego auta zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> Kup kup 3.0d, jeszcze zatęsknisz za tanimi częściami, chyba, że klocków i tarcz będziesz szukał na

Powtarzam po raz kolejny... mam sklep z częściami ... duże rabaty na części w hurtowniach i ceny tarcza czy klocków wcale mnie nie przerażają ...

Czy ok 400zł za tarcze w najwyzszej półki to duzo ?? .... Jak do Vectry kosztują 300zł tej samej firmy ;p

Komplet smile.gif

Napisano
  • Autor

> Kup kup 3.0d, jeszcze zatęsknisz za tanimi częściami, chyba, że klocków i tarcz będziesz szukał na

I dodam , że nie szukam auta pod względem taniej eksploatacji ... Raz na jakiś czas w każdym aucie trzeba coś zrobić byle nie było to przesadnie drogie ... jak np. rozrząd w 2.5 tdi wink.gif

Szukam komfortu , którego w Oplu nie potrafie odnaleźć

Jak ktoś raz miał BMW ... nawet skromne e36 to wie o czym mowa ;p ... pozycja za kierownicą, prostota wnętrza ... wszystko na swoim miejscu ...

Te auta są jak garnitur szyty na miare.

Napisano

> I dodam , że nie szukam auta pod względem taniej eksploatacji ... Raz na jakiś czas w każdym aucie

> trzeba coś zrobić byle nie było to przesadnie drogie ... jak np. rozrząd w 2.5 tdi

> Szukam komfortu , którego w Oplu nie potrafie odnaleźć

skoro szukasz: a Saab 95? na trase, pewne top 5 jakimi jeździłem.

Napisano
  • Autor

> skoro szukasz: a Saab 95? na trase, pewne top 5 jakimi jeździłem.

już pisałem ... tylko AWD lub RWD ... jest 95 w wersji AWD? .... jeśli tak to z jakim motorem ?

95 to nie czasem Opel Vectra w innej budzie ? 270751858-jezyk.gif

EDIT : nieeeee , deska rozdzielcza w tych z lat 2000-2003 to paskudztwo ;p .... Lubie prostote , ale to wygląda jak z epoki kamienia łupanego ;D Nigdy nie miałem doświadczeń z saabem

Napisano

> już pisałem ... tylko AWD lub RWD ... jest 95 w wersji AWD? .... jeśli tak to z jakim motorem ?

> 95 to nie czasem Opel Vectra w innej budzie ?

nie zauważyłem nigdzie AWD albu RWD smile.gif ale luz smile.gif

> EDIT : nieeeee , deska rozdzielcza w tych z lat 2000-2003 to paskudztwo ;p .... Lubie prostote ,

> ale to wygląda jak z epoki kamienia łupanego ;D Nigdy nie miałem doświadczeń z saabem

kumam. ale przejedź się!