Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

jakie wycieraczki do prędkości 150+

Featured Replies

Napisano

> Nie sądzę jednak, by Astra F takim autem była.

W sumie racja. Nie doczytałem o jakie auto chodzi. waytogo.gifzlosnik.gif

Napisano

A nie zgodzę się... Astra F w dobrym stanie 180km/h jechała bardzo stabilnie, aczkolwiek wtedy nie padał deszcz.

Napisano

> a testowałeś kiedyś taki wynalazek - bo ja jakoś średnio wierzę w takie coś

Ja używam. Rewelacja.

Napisano

> Tak wiem, da się, ale to raczej lekka przesada.

Użycie słowa "lekka" w tym kontekście to przesada, powinieneś raczej użyć słowa "gruba" lub "ciężka"... wink.gif

Napisano

> Na POLSKIEJ autostradzie. Są autostrady gdzie można szybciej. I są też auta na których takie

> prędkości w deszczu nie robią wrażenia.

Pamiętaj, że część tych, którzy tak myśleli jako ostatnią autostradę mieli cmentarną alejkę. Poza tym na autostradach gdzie można szybciej jest prędkość zalecana 130km/h. Możesz sobie jechać nawet 1000km/h tyle, że na własną odpowiedzialność i gdy cokolwiek się stanie i biegły stwierdzi, że jechałeś za szybko to można potem mieć trochę kłopotów.

Napisano

> A ma coś w tym wypadkiu do rzeczy siła z jką wycieraczki dociskają do szyby ?

sprężyny na ramionach dociskają wycieraczki do szyby. jeśli sa stare i zmęczone, to może byc tak że będą dociskać słabiej i pęd powietrza przy większych prędkościach bedzie jeszcze ten docisk osłabiał.

Matiz był takim autem gdzie aerodynamika mikrovana sprawiała, że przy szybszej jeździe się jechało bez wycieraczek - świetnie się sprawowały wycieraczki champion z lotką, którą pęd powietrza dociskał do szyby.

og9c9h.jpg

Napisano
  • Autor

A dlaczego niewiem.gif

Napisano

> I są też auta na których takie

> prędkości w deszczu nie robią wrażenia.

Jakaś nowa fizyka? hmm.gif

Napisano

> Jakaś nowa fizyka?

Wręcz przeciwnie - stara dobra fizyka. Przejedz sie 150km/h Fiatem Panda i BMW 7 a zrozumiesz o czym piszę.

Napisano

> Witam,

> jak w temacie, jakie polecacie kupić wycieraczki, żeby zbieraly z szyby przy prędkościach 150+.

> Testowałem już różne i płaskie i zwykłe ale powyżej 140km/h już żadne nie zbierają tylko jakby

> przejeżdżają "nad wodą".

> Auto to Astra F

Miałem OEM, Valeo oraz Motgum. Wszystkie przy ok 150km/h zbieraly deszcz bez problemu. Choć ostatnio usłyszałem w serwisie, że klient skarżył się, że te OEM potrafią przeskakiwać pow 180km/h hehe.gif

Ja raczej problemu szukałbym w docisku vs długości ramiona. Skoro wyższa prędkość to zaburza może pokombinuj z wycieraczkami ze spojlerem lub wymianą sprężyny.

Napisano

> Wręcz przeciwnie - stara dobra fizyka. Przejedz sie 150km/h Fiatem Panda i BMW 7 a zrozumiesz o

> czym piszę.

Przekonałem się! (co prawda to nie była panda i bmw, a Clio i E-klasa)

W poślizgu na warstwie wody (aquaplaning), oba lecą "na łeb na szyję" w kierunku wyznaczonym przez siłę wypadkową. Przy czym bmw7 pieprznie z większym impetem, bo więcej waży.

Pomijam tu systemy elektroniczne, klasę opon itp., bo przy 150/h na wodzie można to wszystko sobie wsadzić...

Napisano

> Przekonałem się! (co prawda to nie była panda i bmw, a Clio i E-klasa)

> W poślizgu na warstwie wody (aquaplaning), oba lecą "na łeb na szyję" w kierunku wyznaczonym przez

> siłę wypadkową. Przy czym bmw7 pieprznie z większym impetem, bo więcej waży.

Cięższe auto będzie mniej wrażliwe na aquaplaning. Cięższe auto będzie mniej wrażliwe na zmiany kierunku podczas aquaplaningu. Cięższe auto będzie mniej wrażliwe na setki czynników, które czynią jazdę w złych warunkach pogodowych niebezpieczną.

> Pomijam tu systemy elektroniczne, klasę opon itp., bo przy 150/h na wodzie można to wszystko sobie

> wsadzić...

Szkoda że pomijasz, bo to one są kluczowe. Opony, hamulce, elektronika sterująca utrzymaniem toru jazdy i rozkładem sił hamowania itp.

Nawet jeśli przy 150km/h w kałuży one nie są w stanie pomóc w 100%, to lepiej odzyskać przyczepność przy 140km/h niż przy 90, nieprawdaż?

Napisano

Denso z lotką - innych nigdy więcej nie kupię, chyba że Alca. Albo Denso hybrydowe. Denso to to samo co NWP dla Toyoty.

Napisano

> Witam,

> jak w temacie, jakie polecacie kupić wycieraczki, żeby zbieraly z szyby przy prędkościach 150+.

> Testowałem już różne i płaskie i zwykłe ale powyżej 140km/h już żadne nie zbierają tylko jakby

> przejeżdżają "nad wodą".

> Auto to Astra F

valeo się skończyło, nowe przy -5 zbierają fatalnie w firmowym combo

bosch wytrzymuje pół roku a kosztuje dużo

na próbę kupiłem takie alca-heyner-hybrid , zwykła budowa,a wygląda jak płaska

dzisiaj przy -16 idealnie zbierały, nie piszczały

na autostradzie przy 160 też nie można im nic zarzucić, mają spory spoiler i chyba dlatego opływ wiatru dobrze je dociska

Napisano

> Ja używam jakiegoś profi środka do konserwacji kabin prysznicowych.

Poka foto