Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

rejestrowane auta na dealera

Featured Replies

Napisano

o co chodzi z rejestracją auta na dealera ?

stoi na placu kilka nowych aut bez tablic i bez przebiegu

dealer daje nizsza cene w porownaniu do auta bez rejestracji..

gdzie jest haczyk??

importer daje wiekszy rabat dealerowi na zakupy kilku aut w pakiecie/?

Napisano

> o co chodzi z rejestracją auta na dealera ?

> stoi na placu kilka nowych aut bez tablic i bez przebiegu

> dealer daje nizsza cene w porownaniu do auta bez rejestracji..

> gdzie jest haczyk??

> importer daje wiekszy rabat dealerowi na zakupy kilku aut w pakiecie/?

ja tak kiedyś stilo kupiłem , przez pół roku było zarejestrowane na dealera, myk był zrobiony po to abym mógł otrzymać niestandardowy rabat

Napisano

Możliwe, że "na papierze" te auta to samochody demonstracyjne - np. jako takie zostały przez dealera kupione. Sam spotkałem się kiedyś z taką sytuacją.

Napisano

> gdzie jest haczyk??

Może dealer miał bonus za wyrobienie targetu.

Napisano

> ja tak kiedyś stilo kupiłem , przez pół roku było zarejestrowane na dealera, myk był zrobiony po to

> abym mógł otrzymać niestandardowy rabat

Coś w tym jest.

Moje stilo zostało zarejestrowane na dilera 4grudnia a już 5 grudnia zostało sprzedane klientowi.

Napisano

> gdzie jest haczyk??

Dla klienta koncowego haczyka nie ma. Dealer kupuje zeby wyrobic target i otrzymac z tego powodu dodatkowe bonusy albo sam importer chce wypchnac jak najwiecej aut (bo koniec roku i trzeba poprawic pozycje, bo duzy stock itp.) i daje dealerom lepsze warunki na takie auta. Czesciej zdarza sie to drugie. A auto jest zarejestrowane na dealera po to zeby sie "liczylo" do wyniku firmy.

Napisano

> Dla klienta koncowego haczyka nie ma. Dealer kupuje zeby wyrobic target i otrzymac z tego powodu

> dodatkowe bonusy albo sam importer chce wypchnac jak najwiecej aut (bo koniec roku i trzeba

> poprawic pozycje, bo duzy stock itp.) i daje dealerom lepsze warunki na takie auta. Czesciej

> zdarza sie to drugie. A auto jest zarejestrowane na dealera po to zeby sie "liczylo" do wyniku

> firmy.

A gwarancja? Gwarancja leci od daty pierwszej rejestracji jeśli dobrze pamiętam...

Napisano

> A gwarancja? Gwarancja leci od daty pierwszej rejestracji jeśli dobrze pamiętam...

U mnie gwarancja liczy sie od daty sprzedazy (Skoda, data w ksiazce serwisowej).

Napisano

Auta którymi pracownicy latają do domu/po obiad/i inne upalanie wink.gif

Napisano

Jaka marka i model. Pytanie jaka te samochody maja homologację, mogło byc tak, ze w tym roku nie dało by sie ich zarejestrować.

Napisano

> gdzie jest haczyk??

Dealer kupuje auta do jazd demo i musi je zarejestrować ale nimi nie jezdzi i po upływie jakiegoś czasu(zależy od marki) sprzedaje jako nówka nie śmigana. Na zakup takiego auta dealer dostaje dużo większy rabat od improtera. Przerabiałem temat rok temu jak kupowałem auto ok.gif

Napisano

> Chociażby auta nie odebrane z różnych powodów przez klientów.

To po co mieliby je rejstrowac na siebie?

Napisano

> Może dealer miał bonus za wyrobienie targetu.

Wystarczyło zakupić auta od imprtera, nie musieliby ich rejestrować ok.gif

Napisano
  • Autor

> Jaka marka i model. Pytanie jaka te samochody maja homologację, mogło byc tak, ze w tym roku nie

> dało by sie ich zarejestrować.

panda

Napisano

> Auta którymi pracownicy latają do domu/po obiad/i inne upalanie

Kupiłem taką 500tkę z przebiegiem 92km zrobionym w pół roku. Chyba mało jedli albo do domu mieli blisko. zlosnik.gif

Jedynym minusem takiego auta jest krótsza gwarancja, która liczy się od daty pierwszej rejestracji. Ale tu można się dogadywać z dilerem na jakąś dodatkową gwarancję w tym konkretnym ASO. Kwestia umowy.

Napisano

Dealer kupuje to auto "dla siebie" jako demo i dostaje na nie większy upust od importera ... może nawet go nie używać, ale formalnie jesteś już drugim właścicielem, który kupił samochód używany. Samochód może mieć zerowy przebieg, ale gwarancja biegnie od czasu zakupu samochodu przez dealera. Czasami jest wymóg posiadania takiego samochodu w rękach dealera np. przez pół roku - i teoretycznie taki samochód musi te pół roku odstać u niego.

Kiedyś dostałem propozycję na taki układ, ale z niego nie skorzystałem. Wpłata zaliczki, a odbiór samochodu po ZTCP 3 miesiącach. Zastrzegli, że nie będą go używali pracownicy na własne potrzeby, ALE jak przyjdzie klient i będzie się chciał przejechać akurat tym modelem (chodzi o silnik) to zrobią małą rundkę.

Napisano

> To po co mieliby je rejstrowac na siebie?

Bo np. jest już zarejestrowane na firmę leasingową. grinser006.gif

Przerabiałem taki temat - auto zarejestrowane, gotowe do odbioru, jadę z Pracownikiem, a tu niespodzianka - nie zgadza się specyfikacja. rotfl.gif

Auto odkupił dealer. wink.gif

Napisano

Dealer ma płacone bonusy od importera za wyrobienie normy czasami opłaca się dealerowi właśnie zarejestrować auto na siebie lub sprzedać auto nawet po kosztach lub nawet poniżej na koniec okresu wchodzącego w bonus bo bonus i tak mu się opłaca a tak to nie ma nic ani nie sprzeda auta ani nie dostanie bonusa za wyrobienie. A cały haczyk jest w tym że gwarancja producenta biegnie od daty pierwszej rejestracji auta przez dealera,

Napisano
  • Autor

> Dealer ma płacone bonusy od importera za wyrobienie normy czasami opłaca się dealerowi właśnie

> zarejestrować auto na siebie lub sprzedać auto nawet po kosztach lub nawet poniżej na koniec

> okresu wchodzącego w bonus bo bonus i tak mu się opłaca a tak to nie ma nic ani nie sprzeda

> auta ani nie dostanie bonusa za wyrobienie. A cały haczyk jest w tym że gwarancja producenta

> biegnie od daty pierwszej rejestracji auta przez dealera,

czyli lepiej unikać

Napisano

> czyli lepiej unikać

zależy jak długo i przez kogo użytkowany wink.gif

Napisano

Nówka auto i na starcie być już drugim właścicielem no.gif.

Napisano

> gdzie jest haczyk??

> importer daje wiekszy rabat dealerowi na zakupy kilku aut w pakiecie

We wtrorek właśnie moi rodzice, zakupili taką pande. "Zarejestrowana, bez przebiegu, bez celów demonstracyjnych" Cena była dobra, auto miało przebieg 4km i samych pand mieli 4szt. Handlowiec tłumaczył sie tym ze auto ma normę spalin euro5 a podobno od stycznia wchodzi przejściowa norma 5.5 i musieli auta porejestrować. Skłaniam się ku teorii jednak ze maja większe zniżki i dostali na nie bonusa a wtedy nawet opłaca sie sprzedać auto po obniżonej cenie

Napisano

> Nówka auto i na starcie być już drugim właścicielem .

Jeżeli ma Ci w kieszeni zostać 3-5 tys to czemu nie? niewiem.gif Ilością userii w karcie pojazdu się nie jeździ.

Napisano

Za odpowiednią cenę w przypadku nówki bez przebiegu mógłbym być nawet dziesiątym właścicielem.

Napisano

Weszła norma euro 5+. Wystarczyło wystąpić o odstępstwo, nie trzeba było rejestrować samochodów.

Napisano

> A gwarancja? Gwarancja leci od daty pierwszej rejestracji jeśli dobrze pamiętam...

Teoretycznie tak. W praktyce w niektorych markach da sie bezproblemowo dogadac, ze liczy sie od daty sprzedazy klientowi. W niektorych oczywiscie nie.

Napisano

> Teoretycznie tak. W praktyce w niektorych markach da sie bezproblemowo dogadac, ze liczy sie od

> daty sprzedazy klientowi. W niektorych oczywiscie nie.

Ojciec tak kupił corsę w grudniu. 7 dni była zarejestrowana na dealera. Cena - 5 tyś takiej samej niezarejestrowanej. wg mnie się opłacało.

Napisano

> Ojciec tak kupił corsę w grudniu. 7 dni była zarejestrowana na dealera. Cena - 5 tyś takiej samej

> niezarejestrowanej. wg mnie się opłacało.

Jedyne co sie "traci" to nie bycie pierwszym w karcie pojazdu. Ale raczej spokojnie za 5k mozna sobie ten "zaszczyt" odpuscic grinser006.gif

Napisano

i co z tego? jezdzisz karta pojazdu czy autem?

ja kupilem auto, 9cio miesieczne, zarejestrowane, z przebiegiem 1980km i 3letnia gwarancja od dnia pierwszej rejestracji (czyli jeszcze i tak ponad 2lata).

cena 45kpln a za dokladnie takiego w cenniku stalo niecale 70kpln, doliczajac rabaty pewnie za 65kpln do wyrwania.

od 5lat nim jezdze i zlego slowa nie moge powiedziec, a 20kpln "zostalo"* w kieszeni

* guzik tam zostalo, jakbym nie trafil na ten egzemplarz to bym jezdzil autem rozmiar mniejszym wink.gif