Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Co zrobić z wrakiem?

Featured Replies

Napisano

Otóż mamy problem z samochodem.

Autko jest z tych "trudno sprzedawalnych" nawet jak jest sprawny i jeżdżący. Samochód jest dość mocno rozbity (przodem uderzył w drzewo, 3 poduszki z 4 wystrzelone itp.), chętnych na kupno resztek brak.

Kiedyś można było sprzedać samochód na części a resztki oddać do kasacji.

Pytanie jak to teraz wygląda? Czy stacja demontażu dolicza brakujące kilogramy? Czy da się wyrejestrować w WK zdekompletowany samochód?

Napisano

Ewentualnie ogłoszenie w klubie danej marki - napewno ktoś weźmie w całosci może nawet dostaniesz trochę grosza smile.gif

Napisano

Za kompletny na złomie dostaniesz 500 zł ,za każdy brakujący kilogram doplacasz jakieś zł

Napisano
  • Autor

> wystawuic na allegro od 1 zł na kup teraz i sie zgłoszą

No właśnie chciałem tak zrobić, ale allegro miało tylko opcję "kup teraz" ....

Napisano

> Za kompletny na złomie dostaniesz 500 zł ,za każdy brakujący kilogram doplacasz jakieś zł

Zwyczajowo 500 czy coś ich do tego obliguje?

Napisano

> Zwyczajowo 500 czy coś ich do tego obliguje?

Kolega ostatnio oddawał dwa różne auta to dostał po 500 za każde.

Warunek był jeden - kompletne

Napisano

> Za kompletny na złomie dostaniesz 500 zł ,za każdy brakujący kilogram doplacasz jakieś zł

To wszystko zależy od złomiarza.

Znam przypadek zezłomowania samej gołej budy (bez maski, drzwi, szyb)

Złomiarzowi to było nawet na rękę, czysta stal, zero roboty, a wartość złomu jakąś ma.

Napisano

Dzwoń po stacjach demontażu, powiedz co i jak, zawsze coś wynegocjujesz ok.gifzlosnik.gif

Napisano

Przede wszystkim jaki samochód i jaka wartość ?? ...

Bo np. Bentleya za 500zł na złomie zostawić nawet rozbitego grinser006.gif to śmieszne ;p

Napisano

> Zwyczajowo 500 czy coś ich do tego obliguje?

Zdaje sie oplata recyklingowa czy jak to sie tam nazywa, co sie placi przed rejestracja.

Napisano

Hmm, modowie poczyścili więc napiszę jeszcze raz. Szwagier za chamade 19 dostał 700zł. Jaki to samochód?Jak uważasz, że na części poszedłby za sporo więcej pogadaj ze stacjami demontażu.

Generalnie jak chcesz się tylko pozbyć, to na stacji demontażu wystawią Ci kwit, oraz przewiercą tablice rejestracyjne i z tym do WK i zdejmą go z ewidencji.

Napisano
  • Autor

Pacjent to Hyundai Matrix 1,6 16v z 2002r. - "zatrzymał się" silnikiem na drzewie...Reszta budy jest ok.

Jak patrzę po allegro to z części do tego modelu może uzbierałoby się z 3000tysie. Ale że nigdy nie sprzedawałem samochodu "na części" to się waham.

Z drugiej strony użytkowniczka/właścicielka chce jak najwięcej pieniędzy za wrak...

Napisano

> To wszystko zależy od złomiarza.

> Znam przypadek zezłomowania samej gołej budy (bez maski, drzwi, szyb)

A ja znam przypadki że dajesz 300zł + dokumenty,tablice i nr. vin wycięty i reszta twoja i rób co chcesz zlosnik.gif

Nawiasem mówiąc wszystko zależy jak się dogadasz na szrocie ,złomie ok.gif

Napisano

parę lat temu jak oddawałem Clio na złom po stłuczce to dogadałem się ze złomiarzem i oddałem gołą karoserię + blachy i dokumenty, wydał mi po odliczeniu wagi złomu ok 100-200zł

2 tygodnie temu mój teść oddał kompletne Mondeo I kombi i na jednym złomie powiedzieli 500 zł, na innym 700zł, więc warto popytać dokładnie ok.gif

Napisano

> No właśnie chciałem tak zrobić, ale allegro miało tylko opcję "kup teraz" ....

Wystaw go w dziale czesci smile.gif

Napisano

> Wystaw go w dziale czesci

albo na allegro za 3000 zł i napisz, że cena do negocjacji - podaj też nr kontaktowy

Napisano

Ja bym rozebral na czesi....

Napisano

W wielkopolsce działa http://www.bemars.pl/

Dzwonisz, mówisz jakie auto i umawiasz się na termin. Przyjeżdżają, patrzą czy jest silnik, skrzynia, aku i koła. Reszta ich nie obchodzi. Silnik nie musi być na miejscu (może być np. w częściach w środku wraku).

Za Cinquecento dali znajomemu 400zł, a wyciągnęliśmy z niego wszystko (została buda po dzwonie, deska rozdzielcza, silnik, skrzynia, aku i koła, z czego każde inne i pogięte i łyse). Nawet szyby wyciągnęliśmy.

Poszukaj takiej firmy u Was. Musi się coś takiego znaleźć.

Napisano

> wystawuic na allegro od 1 zł na kup teraz i sie zgłoszą

Tylko że z tego, co mi ostatnio mówiono, wtedy nie będzie miał kwitu o złomowaniu, niezbędnego do wyrejestrowania pojazdu, co z kolei spowoduje, że będzie cały czas za pojazd musiał płacić OC - w nieskończoność.

Napisano

> Tylko że z tego, co mi ostatnio mówiono, wtedy nie będzie miał kwitu o złomowaniu, niezbędnego do

> wyrejestrowania pojazdu, co z kolei spowoduje, że będzie cały czas za pojazd musiał płacić OC

> - w nieskończoność.

no ale moze mieć umowę sprzedaży i na jej podstawie wyrejestrować "samochód". Wyrejestrowanie wtedy przejdzie na nowego właściciela

Napisano

> no ale moze mieć umowę sprzedaży i na jej podstawie wyrejestrować "samochód". Wyrejestrowanie wtedy

> przejdzie na nowego właściciela

Kolejny namawiający do fałszowania umów i podpadania pod paragrafy? cfaniaczek.gif Sądzisz, że jak zawezwą żula to nie wkopie kolegi, że żadnego samochodu nie kupił jednak i że sprawa rozejdzie się po kościach?

Po co namawiać do takich rzeczy jak można wyrejestrować złom legalnie tylko trzeba zapytać na stacjach demontażu i ocenić czy nam się opłaca zostawić u nich czy sobie.

Napisano

> Kolejny namawiający do fałszowania umów i podpadania pod paragrafy? Sądzisz, że jak zawezwą żula

> to nie wkopie kolegi, że żadnego samochodu nie kupił jednak i że sprawa rozejdzie się po

> kościach?

> Po co namawiać do takich rzeczy jak można wyrejestrować złom legalnie tylko trzeba zapytać na

> stacjach demontażu i ocenić czy nam się opłaca zostawić u nich czy sobie.

chyba sie zagalopowales weszac wszedzie szwindle

nie namawia do niczego zlego, wystawi za 1zl, ktos sie zglosi, kupi na umowe

dalej to jego problem (kupujacego)

Napisano

> chyba sie zagalopowales weszac wszedzie szwindle

> nie namawia do niczego zlego, wystawi za 1zl, ktos sie zglosi, kupi na umowe

> dalej to jego problem (kupujacego)

Chyba trochę nie doczytałeś,kolega cytuje post Lucyfera o wyrejestrowaniu samochodu z kwitem ze stacji, a nawiązuje to do wcześniejszego postu o wystawieniu sprzedaży na części i nie możności w takim wypadku wyrejestrowania i dalszego płacenia OC.

Bo przy pozbyciu się wraku sprzedając go, to chyba normalna sprawa jak z pojazdem nie uszkodzonym, a wątek i rozważania dotyczą tego jak sprzedać części z samochodu bo są warte więcej niż 500 co dają na stacjach demontażu. Poza tym nie doszukują sie wszędzie szwindla tylko zastanawia mnie ten "spryt" polaków, a tu już padły takie propo tylko moderacja wyczyściła.

Napisano

> chyba sie zagalopowales weszac wszedzie szwindle

> nie namawia do niczego zlego, wystawi za 1zl, ktos sie zglosi, kupi na umowe

> dalej to jego problem (kupujacego)

dokładnie to miałem na myśli, Akuku nie popadaj w paranoje bo mam wrażenie jakbym Antoniego M. czytał.

Tłumaczę wystawiasz aukcję/licytację - zgłasza się chętny z którym spiujesz unowę kupna sprzedaży. On demontuje co potrzebuje i martwi się zbyciem wraku

Napisano
ok.gif nie popadam w nic, zacytowałeś Lucyfera, który wg mnie pisał o przypadku rozsprzedania gratów samodzielnie i problemach z tym związanych i tym się zasugerowałem 20.GIF
Napisano

> nie popadam w nic, zacytowałeś Lucyfera, który wg mnie pisał o przypadku rozsprzedania gratów

> samodzielnie i problemach z tym związanych i tym się zasugerowałem

ja pst Lucka inaczej odebrałem dlatego tak odpowiedziałem.Sam 2 lata temu peżo złomowałem, na placu wyprułem co cenne a "złomiarz" odebrał samą gołą karoserię