Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

BMW E46 na co zwrócić uwagę przy zakupie ?

Featured Replies

Napisano

> z mocowaniem dyfra mają problem wszystkie mocniejsze wersje przed liftowe - przerabiałem niestety

> tą przypadłość

ile taka przyjemność ?

Napisano

> ile taka przyjemność ?

autoclassicservice w Raszynie - 1800 zł

Napisano

> Ogłoszenie pisał debil?

> Quote:

> PRZEBIEK

> Xsenon

> JEDNYM SŁOWEM PISAĆ JEST WYJĄTKOWA

typowy właściciel bmw ?

Napisano

> typowy właściciel bmw ?

a jakrze. ok.gif

Napisano

> typowy właściciel bmw ?

nie, typowy właściciel fiata bravo, taki z małym siurkiem, kumasz aluzje?

Do modów - przepraszam za OT nie mogłem się powstrzymać piaskownica.gif

Napisano

> przed liftem byly wersje z samym ASR+T

> 1) tak + obcina moc silnika

> 2) tak

> 3) tak

Kojarzysz czy Mercedes W203 tez ma taki bajer?

> po lifcie nie ma problemu z mocowaniem dyfra

Lift we wszystkich wersjach nadwozia byl w tym samym czasie?

Napisano

> Jakie silniki są warte uwagi ? bardziej bym chciał benzynę

no widze ze hobby ewoluuje smile.gif

w sumie to jest jeszcze 1 wariant: znajdź zdrową budę i zostaw sobie kasę na przeszczep silnika smile.gif

aha...

ale jak kupisz cokolwiek BMW w wersji Compact, to Cie usunę ze znajomych na FB wink.gif

aha 2...

odnośnie zabawki weekendowej. gdybym zrobił kat. A, zanim kupiłem E38, to nie wydałbym majątku na e38 i miałbym teraz ze 2-3 wyjątkowe jednoślady za duuuużo mniej kasy a duuuużo więcej funu:)

pomyśl o tym zanim wpakujesz się w kosztowne hobby wink.gif

Napisano

Polecam z benzynowych wersji sprawdzone 2,5l w wersji 192kM,choć w wersjach poliftowych są niezwykle rzadko spotykane(częściej w poliftach można spotkać 3,0 231kM).Choć zdarzają się wyjątki,ja celowałbym w wersję po face liftingu(wzmocnione już mocowania tylnego wózka) w nadwoziu typu sedan( w m-pakietowym zestawianiu auto wygląda nadal świeżo i przyciąga uwagę) mimo wiekowego już czasu od jej premiery,coś w ten deseń:

jakiś tekst -u tego handlarza oglądałem już kiedyś Leona Cuprę R i inne auta,które miał akurat na handel-dość rozsądne to były auta jeśli chodzi o stan. ok.gif

jakiś tekst -ten egzemplarz już nieco wisi na allegro,ale to pewnie z racji ceny mało atrakcyjnej. ok.gif

Jak sam widzisz na tego typu wersję musisz celować jakieś ~25kplnów i będzie to auto z mniej więcej 2002r. czyli końcówka produkcji.Immo warto,sam jeżdżę już ponad dwa lata Touringiem z motorem M54 czyli 3,0 diesel 184kM i naprawdę polecam,auto jest zwarte,sprawia sporo frajdy z jazdy z tytułu RWD i zawieszenie w wersji m-pakiet dla mnie jest super zestrojone do szybkich zakrętów choć dla niektórych zbyt twardo zestrojone. ok.gifPrzy kołach 17" i więcej pokonywanie zakrętów to sama przyjemność-jak po sznurku. ok.gifI przy tak mocnych silnikach typu 2,5 lub 3,0 w wersjach poliftowych była już kontrola trakcji DSC II,poczytaj nieco na ten temat w sieci,ratuje sytuację przy zimowej aurze,a przy dłuższym przytrzymaniu guzika system można całkowicie wyłączyć-wtedy zaczyna się dopiero zabawa związana z pokonywaniem dystansu bokiem. zlosnik.gifok.gif

Napisano

> Polecam z benzynowych wersji sprawdzone 2,5l w wersji 192kM,choć w wersjach poliftowych są

> niezwykle rzadko spotykane(częściej w poliftach można spotkać 3,0 231kM).

jest jeden "malutki" problem z tymi silnikami. chleja olej na potege

Napisano

> jakiś tekst -ten egzemplarz już nieco wisi na allegro,ale to pewnie z racji ceny mało atrakcyjnej.

panic.gifpanic.gifpanic.gif wyglada swietnie cool.gif teraz przez Ciebie spac nie będę mogl i zaczne myslec o e46 z takim wnetrzem panic.gif

Napisano

> jest jeden "malutki" problem z tymi silnikami. chleja olej na potege

Czy są jakieś modele BMW które nie mają jakiegoś "malutkiego" problemu?

Napisano

> Czy są jakieś modele BMW które nie mają jakiegoś "malutkiego" problemu?

wyjmien jedno auto ktore nie ma problemow

Napisano

> wyjmien jedno auto ktore nie ma problemow

Chodzi mi o to że w pewnych samochodach problemy są na tyle powszechne że mają osobną stronę na Wiki. Inne mają problemy na tyle rzadkie że trudno coś znaleźć. Przykład Priusa - znajdź mi coś, co się typowo psuje w Priusie?

Napisano

> Chodzi mi o to że w pewnych samochodach problemy są na tyle powszechne że mają osobną stronę na

> Wiki. Inne mają problemy na tyle rzadkie że trudno coś znaleźć. Przykład Priusa - znajdź mi

> coś, co się typowo psuje w Priusie?

Prius nie ma takiej strony na Wiki, bo użytkownicy Priusa - emeryci powyżej 80 roku życia nie potrafią az tak dobrze obslugiwac netu...

Napisano

> Prius nie ma takiej strony na Wiki, bo użytkownicy Priusa - emeryci powyżej 80 roku życia nie

> potrafią az tak dobrze obslugiwac netu...

Oczywiście wink.gif

Napisano
  • Autor

> wyjmien jedno auto ktore nie ma problemow

Renault Megane II 1.6 , Renault Scenic II zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> Cewki, kzfr, digital

KZFR tak samo jak rozrząd więc nie ma dramatu , cewki to chyba na początku bo teraz też się nie słyszy zlosnik.gif digital ? hmm.gif

Napisano

> KZFR tak samo jak rozrząd więc nie ma dramatu , cewki to chyba na początku bo teraz też się nie

> słyszy digital ?

nie chodzi o dramat tylko o fakt że usterki są w KAZDYM aucie

Digital to deska w scenicu

Napisano

> - znajdź mi

Klima i układ hamulcowy

Napisano

> wyglada swietnie teraz przez Ciebie spac nie będę mogl i zaczne myslec o e46 z takim wnetrzem

brudne skory ma zlosnik.gif

Napisano

> Klima i układ hamulcowy

Ciekawe, bo poczytałem o Priusie i nikt nie narzeka ani na klimę ani na układ hamulcowy wink.gif Więc wymyślaj dalej smile.gif

Napisano

> Klima i układ hamulcowy

Coś gdzieś słyszałeś, ale chyba nie do końca...

Klima się rozleci (dostanie przebić na kompresorze) po zastosowaniu tradycyjnego oleju. Serwis - tylko ASO Toyoty.

W układzie hamulcowym zwykły ziutek nie wymieni płynu, a próba podejścia skończy się źle - tylko ASO Toyoty...

W sumie to jeśli Priusa w tych dwóch kategoriach serwisować nieumiejętnie, to faktycznie się psują grinser006.gif

Napisano

> Chodzi mi o to że w pewnych samochodach problemy są na tyle powszechne że mają osobną stronę na

> Wiki. Inne mają problemy na tyle rzadkie że trudno coś znaleźć. Przykład Priusa - znajdź mi

Praktycznie nic - dlatego chcę mu dołożyć bawarkę, żeby tak nudno nie było wink.gif

Napisano

> Co sądzicie?

> http://allegro.pl/ShowItem2.php?item=3921353899

Sprzedający się nie zna, albo nie "umi" skorzystać z wujka gugla lub wiki. Sprzedaje polift a pisze, że FL był w 2000r.

Śmigam 330d 00r. w automacie - przyjemne auto. Jednak jeśli chcesz cieszyć się w pełni silnikiem to szukaj manuala, bo automat GM znosi moment do 350Nm a silnik ma 390Nm. Widzę tu steptronic, czyli na 95% jest to skrzynia GM.

Na pewno zapomnij o wirusie.

Aha, bajkopisarz jakiś to ogłosił. Miasto to minimum 9-10litra (katalogowo jakoś 11+).

Napisano

> Renault Megane II 1.6 , Renault Scenic II

Po tym Twoim ex- Clio 1.5 dCi to faktycznie nawet Stilo będzie ideałem bezawaryjności hehe.gif Cieknące maglownice, problemy z czujnikami i elektryką w powyższych modelach to nie problem, tylko eksploatacja? zlosnik.gif

Napisano

w e46 też padają maglownice smile.gif

OT nie ma to jak cytować swój nick zlosnik.gifzlosnik.gifzlosnik.gif

Napisano

nie zakładając nowego wątku:

czy compact e46 jest uważany przez ogół użytkowników BMW za coś gorszego i można liczyć, że będzie tańszy i mniej zgruzowany niż 4d/2d/kombi ?

czy czegoś się bać przy skrzyniach automatycznych i silnikach benzynowych?

czy w manualach są jakieś bzdury typu koło dwumasowe?

mowa o silnikach benzynowych

Napisano

> nie zakładając nowego wątku:

> czy compact e46 jest uważany przez ogół użytkowników BMW za coś gorszego i można liczyć, że będzie

> tańszy i mniej zgruzowany niż 4d/2d/kombi ?

tak

> czy czegoś się bać przy skrzyniach automatycznych i silnikach benzynowych?

imo tego ze zabijaja dynamike, no i drozsza obsluga wiadomo

> czy w manualach są jakieś bzdury typu koło dwumasowe?

> mowa o silnikach benzynowych

sa dwumasy ale przy pb nie zadko padaja (poprawcie jesli sie myle)

Napisano

Automat w mocnym aucie używanym to IMO plus - młodzi gniewni takimi nie jeżdzą i nie gazują na każdych świałach do odcięcia cool.gif

Napisano

> Automat w mocnym aucie używanym to IMO plus - młodzi gniewni takimi nie jeżdzą i nie gazują na

> każdych świałach do odcięcia

racja, nie sposob sie nie zgodzic ze moze to byc plus pod tym wzgledem

Napisano

> Automat w mocnym aucie używanym to IMO plus - młodzi gniewni takimi nie jeżdzą i nie gazują na

> każdych świałach do odcięcia

to prawda, ale w automacie nie masz frajdy z jazdy... sick.gif ale komfort fotelowo-pokojowy jest wink.gif

Napisano

> czy compact e46 jest uważany przez ogół użytkowników BMW za coś gorszego i można liczyć, że będzie

tak będzie tańszy... ale compact to nie BMW zlosnik.gif

to już lepiej kup sobie golf'a - będzie jeszcze tańszy biglaugh.gif

Napisano

Czy ja wiem - może na torze jakaś różnica większa ale na drodzę? Wciskasz sport i daje radę - a machać drążkiem nie trzeba grinser006.gif

Napisano

> Czy ja wiem - może na torze jakaś różnica większa ale na drodzę? Wciskasz sport i daje radę - a

> machać drążkiem nie trzeba

jeździłem 328 z automatem... nie było frajdy... uwierz mi... manual lepszy ok.gif

Napisano

> to prawda, ale w automacie nie masz frajdy z jazdy... ale komfort fotelowo-pokojowy jest

To prawda, że mijasz się z prawdą smile.gif

Napisano

> jeździłem 328 z automatem... nie było frajdy... uwierz mi... manual lepszy

Ja jeździłem E36 328 z manualem, Alfą 156 2.5V6 z manualem (swoją drogą ten drugi niszczy dźwiękiem silnika beemke grinser006.gif) teraz mam saaba w automacie.

Dla mnie większy fan jechać sobie spokojnie tym ostatnim bez machania - a jakby co to jest czym odjechać zlosnik.gif Ale co kto potrzebuje oczywiście smile.gif

Napisano

> to prawda, ale w automacie nie masz frajdy z jazdy... ale komfort fotelowo-pokojowy jest

w automacie jest trochę inna frajda z jazdy waytogo.gif

właśnie frajda pokojowo-fotelowa

Napisano

> w automacie jest trochę inna frajda z jazdy

> właśnie frajda pokojowo-fotelowa

no zależy co kto lubi...

ale w e46 nie było dobrych automatów...

Napisano

> tak

> imo tego ze zabijaja dynamike, no i drozsza obsluga wiadomo

droższa w sensie wymian oleju czy spalania?

bo generalnie ma być gaz więc spalanie pomijam

> sa dwumasy ale przy pb nie zadko padaja (poprawcie jesli sie myle)

koło 2k pln komplet ze sprzęgłem więc imho tragedii nie ma

Napisano

> tak będzie tańszy... ale compact to nie BMW

> to już lepiej kup sobie golf'a - będzie jeszcze tańszy

golfa powiadasz hmm.gif

to już chyba bym wolał Pandę 100hp

golf mi się nie podoba

poza tym nie miałem jeszcze RWD

więc będzie e46 lub w203

jak na razie te dwa auta biorę pod uwagę

Napisano

> tak będzie tańszy... ale compact to nie BMW

> to już lepiej kup sobie golf'a - będzie jeszcze tańszy

golf jest FWD sick.gif

to napisalem ja wlasciciel compacta e46 270751858-jezyk.gif

Napisano

tak

choc ja lubie brzydkie auta: mam forka oraz e46 compact zlosnik.gif

> czy czegoś się bać przy skrzyniach automatycznych i silnikach benzynowych?

automat w e46 nie wyrabia tylko z silnikiem 330d

> czy w manualach są jakieś bzdury typu koło dwumasowe?

> mowa o silnikach benzynowych

jest dwumasa w benzynie ale praktycznie wieczna

Napisano

> tak

> choc ja lubie brzydkie auta: mam forka oraz e46 compact

forek mi się podoba i był na mojej wish list ale kwestia budżetowa zdecydowała, że będzie coś innego

> automat w e46 nie wyrabia tylko z silnikiem 330d

diesla nie chcę waytogo.gif

> jest dwumasa w benzynie ale praktycznie wieczna

ok waytogo.gif

Napisano

> tak

> imo tego ze zabijaja dynamike, no i drozsza obsluga wiadomo

raz na srylion kilometrów wymiana oleju z filtrem? przecież to 400-500zł kosztuje.

Poza tym dzięki ASb zwłaszcza w BMW możemy liczyć oszczędności związane z pozostałymi awariami układu napędowego powstałymi podczas jarania lacza pod dyskoteką.

> sa dwumasy ale przy pb nie zadko padaja (poprawcie jesli sie myle)

są dwumasy. Mam jeszcze w zabawkowozie. Wytrzymuje wszystko. Absolutnie wszystko. urwałem już półoś, zmieliłem sprzęgło a dwumas działa.

Napisano

> automat w e46 nie wyrabia tylko z silnikiem 330d

Bo skrzynia GM dedykowaba jest do silników z momentem do 350Nm...