Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Tanie OC, a odpowiedzialność osób trzecich w kolizji...

Featured Replies

Napisano

Pany, czy są takie ubezpieczenia OC, których po wykupieniu okazuje się, że TU od nich umywa rece gdy rozbije auto inna osoba niż właściciel?

TZN

mam takie OC , pożyczam kumplowi auto, a on mi je rozwala... to czy osobie w którą przydzwonił (zakładamy, że uderzył w inne auto) będzie musiał płacić z własnej kieszeni za naprawę szkód zamiast z mojego OC? (pomijam fakt, że bym go udusił za rozbicie mi auta)

hmm.gif

Napisano

> Pany, czy są takie ubezpieczenia OC, których po wykupieniu okazuje się, że TU od nich umywa rece

> gdy rozbije auto inna osoba niż właściciel?

> TZN

> mam takie OC , pożyczam kumplowi auto, a on mi je rozwala... to czy osobie w którą przydzwonił

> (zakładamy, że uderzył w inne auto) będzie musiał płacić z własnej kieszeni za naprawę szkód

> zamiast z mojego OC? (pomijam fakt, że bym go udusił za rozbicie mi auta)

W przypadku OC obowiązuje ustawa, która podaje konkretne przyczyny, w których ubezpieczyciel ma prawo odmówić wypłaty odszkodowania oraz takie, w których ma prawo wystąpić o regres. Kierowanie autem prze kogoś innego niż właściciel nie należy do takich przyczyn.

Napisano

> Kierowanie autem prze kogoś innego niż właściciel nie należy do takich przyczyn.

Ale przy zawieraniu niektórych polis pada pytanie, czy samochodem będą kierować inne osoby.

Napisano

> Ale przy zawieraniu niektórych polis pada pytanie, czy samochodem będą kierować inne osoby.

no i? Zapytać mają prawo - odmówić wypłaty odszkodowania/dochodzić z regresu - nie. Poza tym to chodzi głównie o AC - bo w tym przypadku wszystko zależy od OWU.

Napisano

> Ale przy zawieraniu niektórych polis pada pytanie, czy samochodem będą kierować inne osoby.

No pada ale jest tam rozwinięcie tego pojęcia że takie co mają poniżej iluś lat, od krótkiego czasu prawko i coś tam jeszcze.

Trudno żeby wykupić OC i wyszczególnić tam osoby o których nawet nie wiemy że może kiedyś będą prowadziły nasze auto, jedynie dając auto możemy sprawdzić te 2 pierwsze warunki

Napisano

> Poza tym to

> chodzi głównie o AC - bo w tym przypadku wszystko zależy od > OWU.

nono.gifnono.gifnono.gif

niestety ale OC również dotyczy "wywiad środowiskowy" by odpowiednio wyśrubować składkę

Napisano

ja jak miałem auto i wspołwasciielem był moj tata to zawsze pytali o inne osoby prowadzace auto i zwiekszali stawkę ubezpieczenia

Napisano

> ja jak miałem auto i wspołwasciielem był moj tata to zawsze pytali o inne osoby prowadzace auto i

> zwiekszali stawkę ubezpieczenia

zazwyczaj taka akcja ma miejsce jeżeli adresy współwłaścicieli są różne.

Napisano
  • Autor

> W przypadku OC obowiązuje ustawa, która podaje konkretne przyczyny, w których ubezpieczyciel ma

> prawo odmówić wypłaty odszkodowania oraz takie, w których ma prawo wystąpić o regres.

> Kierowanie autem prze kogoś innego niż właściciel nie należy do takich przyczyn.

czyli niezależnie od ubezpieczenia OC (nie interesuje mnie AC) i kierowcy, który prowadzi auto i będzie winny to poszkodowany dostaje $$$ z mojego OC ok.gif

Napisano
  • Autor

ale chodzi chyba o wymiar składki, a nie o wypłatę odszkodowania hmm.gif

Napisano

> czyli niezależnie od ubezpieczenia OC i kierowcy, który prowadzi auto i

> będzie winny to poszkodowany dostaje $$$ z mojego OC

Jak niezależnie? niewiem.gif Możesz to rozwinąć? Ktoś robi kuku Twoim bolidem? Później możesz się z nim rozliczyć grinser006.gif ale szkody zostaną pokryte z OC pojazdu...

Napisano
  • Autor

> Jak niezależnie? Możesz to rozwinąć? Ktoś robi kuku Twoim bolidem? Później możesz się z nim

> rozliczyć ale szkody zostaną pokryte z OC pojazdu...

on dostaje w ryja i wisi mi $$$

ALE W KAŻDYM OC sprawca NIGDY nie będzie pokrywał szkód ze swoich pieniędzy - nawet jeśli nie jest włascicielem, tak?

Bo dziś usłyszałem takie coś, że są TU, które oferują takie tanie OC, ale jeśli auto będzie prowadził ktoś obcy, i będzie on sprawcą wypadku moim autem to koszty naprawy auta poszkodowanego może ponosić on z własnej kieszeni, a nie pójdzie z mojego OC ok.gif

co by było z lekka paranoją... bo nawet jakbym nie miał OC to ja nie płacę za szkody tylko UFG, które potem przysala mi grzywnę hmm.gif

Napisano

> on dostaje w ryja i wisi mi $$$

> ALE W KAŻDYM OC sprawca NIGDY nie będzie pokrywał szkód ze swoich pieniędzy - nawet jeśli nie jest

> włascicielem, tak?

Niekoniecznie. Poczytaj sobie ustawę o ubezpieczeniach obowiązkowych, Ubezpieczeniowym Funduszu Gwarancyjnym i Polskim Biurze Ubezpieczycieli Komunikacyjnym. Znajdziesz tam również wyłączenia odpowiedzialności.

> Bo dziś usłyszałem takie coś, że są TU, które oferują takie tanie OC, ale jeśli auto będzie

> prowadził ktoś obcy, i będzie on sprawcą wypadku moim autem to koszty naprawy auta

> poszkodowanego może ponosić on z własnej kieszeni, a nie pójdzie z mojego OC

> co by było z lekka paranoją... bo nawet jakbym nie miał OC to ja nie płacę za szkody tylko UFG,

> które potem przysala mi grzywnę

A ustawa mówi wyraźnie kiedy nie ma odpowiedzialności zakładu ubezpieczeniowego:

Art. 43. Zakładowi ubezpieczeń oraz Ubezpieczeniowemu Funduszowi Gwarancyjnemu, w

przypadkach określonych w art. 98 ust. 2 pkt 1, przysługuje prawo dochodzenia od

kierującego pojazdem mechanicznym zwrotu wypłaconego z tytułu ubezpieczenia OC

posiadaczy pojazdów mechanicznych odszkodowania, jeżeli kierujący:

1) wyrządził szkodę umyślnie , w stanie po użyciu alkoholu lub w stanie nietrzeźwości

albo po użyciu środków odurzających, substancji psychotropowych lub środków zastępczych

w rozumieniu przepisów o przeciwdziałaniu narkomanii;

2) wszedł w posiadanie pojazdu wskutek popełnienia przestępstwa;

3) nie posiadał wymaganych uprawnień do kierowania pojazdem mechanicznym, z

wyjątkiem przypadków, gdy chodziło o ratowanie życia ludzkiego lub mienia albo o pościg

za osobą podjęty bezpośrednio po popełnieniu przez nią przestępstwa;

4) zbiegł z miejsca zdarzenia.

Napisano

To ma tylko wpływ na wysokość składki.

Napisano

> No pada ale jest tam rozwinięcie tego pojęcia że takie co mają poniżej iluś lat, od krótkiego czasu

> prawko i coś tam jeszcze.

> Trudno żeby wykupić OC i wyszczególnić tam osoby o których nawet nie wiemy że może kiedyś będą

> prowadziły nasze auto, jedynie dając auto możemy sprawdzić te 2 pierwsze warunki

Jak wykupisz OC na kierowcę starszego a dasz młodszemu to po szkodzie TU przyśle Ci wezwanie do dopłaty składki.

Napisano

I nie ma sensu odpowiadać "tak", bo będziesz płacił więcej. Jeśli odpowiesz "NIE" to dopłacisz różnicę w wysokości składki tylko w razie gdy ten ktoś inny spowoduje kolizję.

Napisano

> Jak wykupisz OC na kierowcę starszego a dasz młodszemu to po szkodzie TU przyśle Ci wezwanie do

> dopłaty składki.

Tak jak napisałem to może działać w momencie kiedy nie ma PJ dłużej niż rok, ma mniej lat niż ileś tam, itd... a nie w przypadku kiedy mamy jakiś staż

Napisano
  • Autor

> Niekoniecznie. Poczytaj sobie ustawę o ubezpieczeniach obowiązkowych, Ubezpieczeniowym Funduszu

> Gwarancyjnym i Polskim Biurze Ubezpieczycieli Komunikacyjnym. Znajdziesz tam również

> wyłączenia odpowiedzialności.

o właśnie ok.gif czekałem bardzo tu na ciebie ok.gif

Czyli są wyjątki, kiedy może sprawca płacić ze swoich ok.gif

A możesz dać jakieś dobre źródło?

> A ustawa mówi wyraźnie kiedy nie ma odpowiedzialności zakładu ubezpieczeniowego:

> (...)popełnieniu przez nią przestępstwa;

> 4) zbiegł z miejsca zdarzenia.

no to okej ok.gif

Napisano

> o właśnie czekałem bardzo tu na ciebie

> Czyli są wyjątki, kiedy może sprawca płacić ze swoich

Zgadza się. Nieliczne i raczej takie, które Ciebie nie do końca będa interesowały.

> A możesz dać jakieś dobre źródło?

To źródłem jest ustawa, z której zacytowałem art. 43. jakiś tekst

> no to okej

20.GIF

Napisano

> Zgadza się. Nieliczne i raczej takie, które Ciebie nie do końca będa interesowały.

> To źródłem jest ustawa, z której zacytowałem art. 43. jakiś tekst

Tylko, że to co przytoczyłeś to podstawa do regresu a nie odmowy wypłaty odszkodowania.

Napisano

> Jak wykupisz OC na kierowcę starszego a dasz młodszemu to po szkodzie TU przyśle Ci wezwanie do

> dopłaty składki.

Ok a na jakiej podstawie tak uważasz? Przyznam się, że pierwszy raz się spotykam z czymś takim. ok.gif

Napisano

> Tylko, że to co przytoczyłeś to podstawa do regresu a nie odmowy wypłaty odszkodowania.

Odmowę masz w art. 38 smile.gif Najczęściej powołujemy się (w przygotowywanych odpowiedziach dla klientów) na oba artykuły ok.gif