Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

No i się Suzi wysypało czyli ile kosztuje mobilność Swifta

Featured Replies

Napisano

Suzuki Swift 1.5 A/T '09 @ 49 kkm.

Buczy, buczy, buczy...i w końcu stop. Nie odpali. Prądu nie ma. Assistance z ubezpieczalni przyjeżdża, zabiera auto trafiając bingo z pierwszą diagnozą - alternator.

Wiozą do ASO, które diagnozuje, demontuje i później montuje "prądnicę", za co kasuje 225 zł. Acha, jeszcze myje auto i ładuje akumulator. zlosnik.gif

Odbieram wymontowane przez ASO "dynamo" i jadę do "alternatorowco - rozrusznikowców". Spalony stator kosztuje 116 zł, a robota 85 zł.

Przyczyna? Głupio umieszczony alternator. Za nisko i z tyłu + brak osłony pod silnik i dostała go "ręka sprawiedliwości" zbyt wcześnie. no.gif

Smutek, że tak świeże auto staje się niemobilne. frown.gif Na pocieszenie fakt, że całość pochłania "tylko" 426 zł.

I daj tu babie auto, od razu zepsuje. wink.gifbiglaugh.gif

Wszystko już dobrze, jeździ i ładuje. Szkoda tylko akumulatora, miał pół roku, a takie rozładowanie na pewno nie przedłużyło mu życia. No i koniec mało fascynującej historii...

Napisano

> a mówia, że to tylko w Fiatach

SUZUKI kupiło prawa do patentu zlosnik.gif

Za rzadko się psuły a nie chcieli czekać, aż rdza je zeżre.

Napisano

Hihihi - klątwa punto MK1

"Japońska tandeta" jak to mówili kiedyś z_lol1.gif

Napisano

TTTM.. niestety podobnie jak w Punto..

Napisano

Pewnie się wymienili technologiami przy okazji SX4/Sedici?

wink.gif

Napisano

Stara dobra szkoła Suzuki hehe.gif, mówiłem, że nie ma co przeżywać. zlosnik.gif

Napisano

Przecież jeszcze co najmniej w niektórych Toyotach zlosnik.gif

Napisano

> Pewnie się wymienili technologiami przy okazji SX4/Sedici?

W końcu po coś Denso przejęło Magneti Marelli hehe.gif

Napisano

> Za rzadko się psuły a nie chcieli czekać, aż rdza je zeżre.

długo nie trzeba ok.gifzlosnik.gif

Napisano

> Suzuki Swift 1.5 A/T '09 @ 49 kkm.

> Buczy, buczy, buczy...i w końcu stop. Nie odpali. Prądu nie ma. Assistance z ubezpieczalni

> przyjeżdża, zabiera auto trafiając bingo z pierwszą diagnozą - alternator.

> Wiozą do ASO, które diagnozuje, demontuje i później montuje "prądnicę", za co kasuje 225 zł. Acha,

> jeszcze myje auto i ładuje akumulator.

> Odbieram wymontowane przez ASO "dynamo" i jadę do "alternatorowco - rozrusznikowców". Spalony

> stator kosztuje 116 zł, a robota 85 zł.

> Przyczyna? Głupio umieszczony alternator. Za nisko i z tyłu + brak osłony pod silnik i dostała go

> "ręka sprawiedliwości" zbyt wcześnie.

> Smutek, że tak świeże auto staje się niemobilne. Na pocieszenie fakt, że całość pochłania "tylko"

> 426 zł.

> I daj tu babie auto, od razu zepsuje.

> Wszystko już dobrze, jeździ i ładuje. Szkoda tylko akumulatora, miał pół roku, a takie rozładowanie

> na pewno nie przedłużyło mu życia. No i koniec mało fascynującej historii...

widze pewna niespojnosc w tej historii. W dodatku w krytycznym miejscu. Auto z 2009r nie jest autem swiezym old.gif

Napisano

Nie kupiles dodatkowej gwarancji?

Napisano

> TTTM.. niestety podobnie jak w Punto..

A o którą generację chodzi? Bo miałem 1/2/2fl z 1,1/1,2 8v/1,2 16v z klimą i bez i wszystkie altki fabryczne były/są

Mam Pandę 1,1 i od nowości Punto 2fl, Panda bez osłony silnika 165kkm i 10 lat i altek się trzyma

Punto 2 fl 1,2 8v z klimą z osłoną od wyjazdu z fabryki 224kkm zrobione i dalej seria... swiety.gif

za to błąd poduszek bocznych w Punto powodowany jest przez złącze pod fotele, na którego kostkach jest logo VAG grinser006.gif

Do autora wątku, nieduże wydatki, trzeba się cieszyć i jeździć, bo pojazd wygląda fajnie, mimo upływu lat smile.gif

Napisano

> Nie kupiles dodatkowej gwarancji?

no i ile ta gwarancja kosztuje na 5. lat vs. ile wydał kolega Pipp na naprawę? Była oferowana w 2009? Czy taka awaria nie podlega wyłączeniu?

Napisano

Witam.

W "kFiatach" wystarczyła osłona pod silnik, np. z wersji dla "rolnika", i już po problemie zlosnik.gif

Napisano

> Witam.

> W "kFiatach" wystarczyła osłona pod silnik, np. z wersji dla "rolnika", i już po problemie

to chyba nie do końca prawda, bo słyszałem o pęknięciach pomimo osłony, jak i o sytuacjach w drugą stronę...

Napisano

> to chyba nie do końca prawda, bo słyszałem o pęknięciach pomimo osłony, jak i o sytuacjach w drugą

> stronę...

daleko nie trzeba szukac potwierdzenia

2x panda II

nr 1 - prawie 10 lat i pod 170 kkm bez oslony zero problemow z altkiem

nr 2 - niecale 2 lata i 30 kkm oslona i padl altek - wymiana w ramach gwarancji

Napisano

> to chyba nie do końca prawda, bo słyszałem o pęknięciach pomimo osłony, jak i o sytuacjach w drugą

> stronę...

Powiem tak, mam jakąś fabryczną osłonkę, zacieki po wodzie kałużowej są na górze silnika i spodzie maski, altek żyje, więc to musi być kilka czynników chyba wink.gif

Napisano

> Hihihi - klątwa punto MK1

> "Japońska tandeta" jak to mówili kiedyś

W punto pękała obudowa, a tu się coś spaliło.

Wiem, bo na dniach wymieniałem w punto z 2008r hehe.gif

300 zł nowy wraz z wymianą.

Napisano

Trochę śmieszne że przy takim przebiegu pada alternator.

Ale wady fabryczne się zdarzają - choć Swift to chyba od 2004 gdzieś jest klepany ten nowy?

Na pocieszenie mi też ostatnio padł alternator - miałem szczęście bo koło mojej pracy gdzie mam 200m do Muchy najlepszego elektromechanika we Wrocławiu wink.gif

Powiedzieli że nie ruszany od nowości i trochę mu się zardzewiało.

No ale miał prawo po 18 latach i 290 tysiącach kilometrów smirk.gif

Napisano

> stronę...

Pęknięcia były spowodowane tym, że w pewnym momencie producent altków wprowadził oszczędność alu likwidując nadlew na obudowie, co ją osłabiło i pękała.

A brak osłony plastikowej na ogół powodował pojawianie się przebić stojana do masy. U mnie w Uno póki jej nie założyłem, leciały nie altki, a rolka napinacza paska wielorowkowego.

Napisano

> no i ile ta gwarancja kosztuje na 5. lat vs. ile wydał kolega Pipp na naprawę? Była oferowana w

> 2009? Czy taka awaria nie podlega wyłączeniu?

To jest ubezpieczenie na dodatkowe dwa lata. Normalnie 1600zl w promocji 1200zl. W tym przypadku naprawa nic by nie kosztowala. Jakby kolega robil w ASO to na pewno warto miec. zlosnik.gif

Napisano

> Było trzeba kupić VW

der paśnika ftedeiku od kościelniaka z vehrmachtu ?? palacz.gificon_eek.gifnono.gif

Napisano

> To jest ubezpieczenie na dodatkowe dwa lata. Normalnie 1600zl w promocji 1200zl. W tym przypadku

> naprawa nic by nie kosztowala.

... i trwałaby z kwartał. grinser006.gif

Napisano

> der paśnika ftedeiku od kościelniaka z vehrmachtu ??

Oczywiście przecież one sie nie "psujom" hehe.gif

Napisano

> stronę...

w żadnym Fiacie nie miałem tego patentu. A alternatory wymieniałem zawsze z powodów innych niż pęknięta obudowa zlosnik.gif

Napisano

> Pęknięcia były spowodowane tym, że w pewnym momencie producent altków wprowadził oszczędność alu

> likwidując nadlew na obudowie, co ją osłabiło i pękała.

To nie to - problemem jest to że coś "puchnie" = rozpycha się i powoduje pęknięcie.

czasem jest to sam stojan - czasem - obudowa.

pozdr

Napisano

W fabryce na węgrzech składają Fiaty i Suzuki. Choroba padających alternatorów przeszła na japończyki. Dla pocieszenia napiszę Ci tylko, że w mojej firmie, w służbowym Grande Punto wymieniają alternator dokadnie co rok. W Twojej suzuczce wytrzymał 5 lat.

Napisano

> Hihihi - klątwa punto MK1

zależy którego, akurat w mojej wersji alternator jest dość wysoko i nic mu ze strony wody nie grozi