Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Peugeot 308 (2010) dołożenie tempomatu

Featured Replies

Napisano

Czy można tanio i bezproblemowo dorzucić tempomat do wyposażenia Peżocika 308 HDI ?

(Np w Astrze III nawet w ASO proponowali coś takiego za ok 200zł - wystarczyło dołożyć przyciski/manetkę sterowania i aktywować opcję w kompie)

Napisano

> Czy można tanio i bezproblemowo dorzucić tempomat do wyposażenia Peżocika 308 HDI ?

> (Np w Astrze III nawet w ASO proponowali coś takiego za ok 200zł - wystarczyło dołożyć

> przyciski/manetkę sterowania i aktywować opcję w kompie)

na 95 % się da

dołożyć manetkę i rozblokować BSI.

w citroenach tak robiliśmy nie raz, i tylko parę razy się nie udało w berlingo z 2013

Napisano

Kolega w 308 właśnie z 2010 roku kupił na allegro manetkę, potem u mechanika aktywował w BSI i po sprawie.

Napisano

tempomat tak, ale może być problem z ogranicznikiem

pytanie, czy masz pedał gazu do tempomatu

sama manetka i BSI nie wystarczą

Napisano
  • Autor

> tempomat tak, ale może być problem z ogranicznikiem

> pytanie, czy masz pedał gazu do tempomatu

> sama manetka i BSI nie wystarczą

A jak to sprawdzić?

Napisano

nie pamietam, ale zajrzyj na forum peugeotów, tam było to opisywane jak sprawdzić

może być tak, że masz, ale będzie Ci działał tylko tempomat bez ogranicznika

Napisano

> nie pamietam, ale zajrzyj na forum peugeotów, tam było to opisywane jak sprawdzić

> może być tak, że masz, ale będzie Ci działał tylko tempomat bez ogranicznika

po naciśnięciu gazu do DECHY jest wyczuwalny na samym końcu taki "klik" - drugie dno smile.gif

Napisano

> po naciśnięciu gazu do DECHY jest wyczuwalny na samym końcu taki "klik" - drugie dno

Bardziej to "drugie dno" niż klik zlosnik.gif

Napisano

jak kickdown w automatach?

Napisano

> jak kickdown w automatach?

No powiedzmy smile.gif

taki ostatni luz ~5mm

Napisano

> jak kickdown w automatach?

Wciskasz pedał do końca, ,a to jeszcze nie koniec, mocniej wciśniesz i dalej leci w podłogę. U mnie to jest bardzo duży zakres

Napisano

> Czy można tanio i bezproblemowo dorzucić tempomat do wyposażenia Peżocika 308 HDI ?

> (Np w Astrze III nawet w ASO proponowali coś takiego za ok 200zł - wystarczyło dołożyć

> przyciski/manetkę sterowania i aktywować opcję w kompie)

można dołożyć

dokładałem w w swoim 207 więc w 308 bedzie identycznie. kupujesz manetkę, dokładasz, aktywujesz w BSI.

Tempomat będzie działał, problem może okazać się że nie będzie działała druga funkcja z manetki (są dwa rodzaje manetek: tylko z tempomatem oraz druga z tempomatem i z ogranicznikiem prędkości). Jeśli kupisz manetkę podwójną z dwoma funkcjami to jeśli nie masz odpowiedniego pedału gazu (5 przewodów - tak jest w 207) to po prostu ogranicznik nie będzie działał. Standardowy pedał gazu (przynajmniej w 207) ma 4 przewody.

Ja mam u siebie podwójną manetkę i standardowy pedał gazu z 4 przewodami. Aktywowany tylko tempomat, ogranicznik nie. I luzik. Jak na manetce włączę ogranicznik to po prostu nic się nie dzieje. I tyle. Tempomat działa normalnie.

• 2 miesiące później...
Napisano
  • Autor

Mam Diagboxa 7.02. Dokupiłem sobie manetkę tempomatu (bez limitera). Wczoraj próbowałem aktywować tempomat w PP2000. Użyłem opcji configure -> cruise control -> cruise control without speed limiter (tak jakoś). Po włączeniu manetki w pozycję ON pojawia się 'zegarek' na wyświetlaczu, ale jak ruszam autem nie widać odczytu prędkości (przy 'zegarku'). Są tylko trzy kreski ___ . Nie miałem niestety jak rozwinąć większej prędkości, żeby sprawdzić czy tak naprawdę urządzenie działa, bo burza się rozszalała, ale chyba jakiś odczyt powinien się pojawić...

Coś jeszcze w ECU muszę zmienić, czy ta jedna opcja powinna wystarczyć do uruchomienia tempomatu?

Napisano

> Mam Diagboxa 7.02. Dokupiłem sobie manetkę tempomatu (bez limitera). Wczoraj próbowałem aktywować

> tempomat w PP2000. Użyłem opcji configure -Coś jeszcze w ECU muszę zmienić, czy ta jedna opcja

> powinna wystarczyć do uruchomienia tempomatu?

Na miejscu trzech kresek to sie pojawi wartosc jak wlaczysz tempomat przy zadanej predkosci (przycisk +/- na manetce, ewentualnie jakies set).

Tak to dziala u mnie w Citroenie...

Napisano

Naturalnie wiesz że tempomat działa od 4 biegu. Na 4 klikasz górny klawisz na manetce i powinno działać.

Napisano
  • Autor

> Naturalnie wiesz że tempomat działa od 4 biegu. Na 4 klikasz górny klawisz na manetce i powinno

> działać.

Tak, ale nie działa. Po włączeniu manetki w pozycję ON na wyświetlaczu pojawia się 'zegarek', napis 'cruise off' i 3 kreski. Przejechałem się dzisiaj kawałek (powyżej 60kmh i na 4,5 biegu) wciśnięcie +/- lub set powoduje tylko że kreski zaczynają przez chwilę migać, nic więcej.

Diagbox jak i PP2000 pokazują że tempomat jest.

Napisano
  • Autor

Update. Tempomat aktywowałem po 3 wieczorach walki z różnymi wersjami PP/Diagboxa alien.gif

Po odnalezieniu manuala w necie dowiedziałem się jaki robiłem błąd - tempomat trzeba aktywować w 2 miejscach - w BSI (wybiera się opcję "z" bądź "bez limitera prędkości") oraz w ECU silnika. Do tej opcji nie mogłem się dostać z Peugeot Planet 22.14 ani z Diagboxa ver. 7.02, 7.04, 7.06...

PP 22.14 nie widział mojej wersji silnika (auto z 2010, oprogramowanie z 2009), Upgradeowałem do 23.86 i udało się wejść w ECU silnika, dokopać do właściwej opcji i zmienić ją na"present", ale przy próbie kodowania ECU wywalało błąd...

W końcu aktywowałem przez Diagbox 6.22, gdzie jest opcja "aktywuj tempomat" - podałem nr serii auta z naklejki na słupku A i poszło.

(Co ciekawe w Diagboxie 7.xx ta opcja nadal jest ale już żabojady musieli zabezpieczyć ją, bo ta sama operacja nie działa. Wypluwa błąd, że auto nie jest autoryzowane do aktywacji tempomatu.)

Napisano

> Update. Tempomat aktywowałem po 3 wieczorach walki z różnymi wersjami PP/Diagboxa

> Po odnalezieniu manuala w necie dowiedziałem się jaki robiłem błąd - tempomat trzeba aktywować w 2

> miejscach - w BSI (wybiera się opcję "z" bądź "bez limitera prędkości") oraz w ECU silnika. Do

> tej opcji nie mogłem się dostać z Peugeot Planet 22.14 ani z Diagboxa ver. 7.02, 7.04,

> 7.06...

> PP 22.14 nie widział mojej wersji silnika (auto z 2010, oprogramowanie z 2009), Upgradeowałem do

> 23.86 i udało się wejść w ECU silnika, dokopać do właściwej opcji i zmienić ją na"present",

> ale przy próbie kodowania ECU wywalało błąd...

> W końcu aktywowałem przez Diagbox 6.22, gdzie jest opcja "aktywuj tempomat" - podałem nr serii auta

> z naklejki na słupku A i poszło.

> (Co ciekawe w Diagboxie 7.xx ta opcja nadal jest ale już żabojady musieli zabezpieczyć ją, bo ta

> sama operacja nie działa. Wypluwa błąd, że auto nie jest autoryzowane do aktywacji

> tempomatu.)

Hmmm, żadna nowina, im wyższa wersja DB tym mniej możliwości ingerencji smile.gif

A dużo tego jest na rynku i się producent zabezpieczył

• 1 miesiąc później...
Napisano

> W końcu aktywowałem przez Diagbox 6.22, gdzie jest opcja "aktywuj tempomat" - podałem nr serii auta

> z naklejki na słupku A i poszło.

Moglbys powiedziec do ktorego roku obsluguje auta Diagbox 6.22 ??

Mam u siebie zainstalowana wersje chyba 7.36 lub 7.38 i wlasnie zauwazylem ze cos nie bardzo moge sobie pogrzebac sick.gif

Napisano

> Moglbys powiedziec do ktorego roku obsluguje auta Diagbox 6.22 ??

> Mam u siebie zainstalowana wersje chyba 7.36 lub 7.38 i wlasnie zauwazylem ze cos nie bardzo moge

> sobie pogrzebac

5.29 obsługuje na 100% 2010, młodsze też, jeśli ma model w spisie smile.gif

• 3 lata później...
Napisano
Dnia 1.06.2014 o 19:30, iwik napisał:

Update. Tempomat aktywowałem po 3 wieczorach walki z różnymi wersjami PP/Diagboxa alien.gif

Po odnalezieniu manuala w necie dowiedziałem się jaki robiłem błąd - tempomat trzeba aktywować w 2 miejscach - w BSI (wybiera się opcję "z" bądź "bez limitera prędkości") oraz w ECU silnika. Do tej opcji nie mogłem się dostać z Peugeot Planet 22.14 ani z Diagboxa ver. 7.02, 7.04, 7.06...

PP 22.14 nie widział mojej wersji silnika (auto z 2010, oprogramowanie z 2009), Upgradeowałem do 23.86 i udało się wejść w ECU silnika, dokopać do właściwej opcji i zmienić ją na"present", ale przy próbie kodowania ECU wywalało błąd...

W końcu aktywowałem przez Diagbox 6.22, gdzie jest opcja "aktywuj tempomat" - podałem nr serii auta z naklejki na słupku A i poszło.

(Co ciekawe w Diagboxie 7.xx ta opcja nadal jest ale już żabojady musieli zabezpieczyć ją, bo ta sama operacja nie działa. Wypluwa błąd, że auto nie jest autoryzowane do aktywacji tempomatu.)

iwik jesteś chyba moją ostatnią nadzieją..

od dłuższego czasu walczę z aktywacją tempomatu. Doszedłem do miejsca gdzie na zegarach mam ikony od tempomatu jednak po przyciskaniu obojętnie jakiego klawisza (4 bieg powyżej 50km/h) mrugają myślniki i nic poza tym..
Próbowałem w wersji 7.02 teraz zszedłem (po 3 formatach widnowsa..) do wersji 6.22. Nie mogę odnaleźć opcji która zaktywuje mi tempomat. 

Co zrobiłem:
W bsi wybrałem opcję manetki z regulacją bez ogranicznika (taką też mam)
Dodałem w "wyświetlacz wielofunkcyjny" regulacje prędkości

Jeśli "wtrysk/zapłon" to ECU - to mam wybrane domyślnie "sterowanie regulacją prędkości: wszystkie typy" i nie ma tu innej opcji wyboru w liście rozwijanej.

Jako moduł sterowania silnika mam przypisany: BSM - po wybraniu nie mogę się dostać do kalkulatora bsm (cokolwiek to jest)

Mój Peugeot to 308 1.6 HDI 112 KM z 2012 r.
W załącznikach dodałem kilka zdjęć wykonanych podczas szukania opcji do aktywacji tempomatu. Napisz proszę jak dojść do opcji "aktywuj tempomat".

IMAG0592.jpg

IMAG0593.jpg

IMAG0594.jpg

IMAG0597.jpg

IMAG0598.jpg

IMAG0601.jpg

Napisano
Dnia 30.06.2018 o 20:39, bartek50sl napisał:

Mój Peugeot to 308 1.6 HDI 112 KM z 2012 r.
W załącznikach dodałem kilka zdjęć wykonanych podczas szukania opcji do aktywacji tempomatu. Napisz proszę jak dojść do opcji "aktywuj tempomat".

Nie mam dla Ciebie dobrych wieści w takim samym modelu z tym silnikiem nie udało się tego zrobić. BSM to moduł kalkulatora silnika i nie dało się do niego dostać przez co niestety nie udało się aktywować tempomatu a próbowali to ogarnąć różni magicy.

Napisano

Jesteś pewien, że brakuje wejścia do BSM?

Z moich informacji które udało się zdobyć - nie ma odpowiednich opcji w "wtrysk/zapłon". Podejrzewam teraz głowice, że nie pokazuje wszystkich możliwości.

• 2 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

U mnie udało się dostać jak pisałem korzystając z wersji 6.xx i aktywować tę opcję (1.6hdi 92KM).

Ale działa ten tempomat kiepsko - manetką włączam dziada i:

1. Prawidłowo włącza mi się mniej więcej raz na 3. W pozostałych przypadkach po wciśnięciu 'set + lub -' przycisku dostaję od razu komunikat 'cruise off'. W tym przypadku muszę wyłączyć i włączyć ponownie on/off na manetce - do skutku.

2. Jak się uda włączyć i ustawić prędkość to jedzie, ale jak tylko dotknę hamulca - jw. 'cruise off' i nie da się zrobić 'resume' tylko muszę ponownie off/on. Jak wcisnę przycisk pauzy - od razu 'cruise off' i też nie da się 'odpauzować' ponownie wciskając 'set +/-'

Także w sumie mogę z tego skorzystać tylko na zupełnie pustej autostradzie, bo jak każde dotknięcie hamulca mi wyłącza tempomat a włączanie go udaje się co któryś raz to po prostu mi się nie chce go włączać.

Edytowane przez iwik

• 2 miesiące później...
Napisano

Właśnie udało mi się uruchomić tempomat w 207 z chyba 2006 roku. Moja wersja DB to v07.02. Musiałem telekodować w BSI oraz w sterowniku silnika. W BSM nie dało się wejść ale jak widać nie miało to znaczenia.

• 7 lat później...
Napisano

Witam wszystkich, chciałbym odświeżyć temat.

Peugeot 308 t7 SW 1.6 e-hdi 112km, 2012rok

Udało się włączyć ogranicznik, działa poprawnie. Tempomat tak jak by działa bo komputer widzi jak przełączam na manetce. Jak prędkość mam poniżej 40km/h dostaje informację że mam za mała prędkość by aktywowac tempomat. Jednak gdy jadę już podwyżkę np. 50 km/h to niestety nic nie działa. Brak informacji, nie wczytuje ustawień prędkości, pulsują tylko 3 kreski obok ikonki tempomatem. Czy ktoś miał już taki problem?

Napisano
  • Autor

U mnie to nigdy nie działało poprawnie. Włączał się raz na kilka prób, jak już się udało i musiałem użyć sprzegla czy hamulca to się oczywiście rozłączał i potem nie dało się zrobić 'resume', trzeba było włączać i wyłączać manetkę (przełącznikiem on/off). Nie dało się z tego korzystać. Zresztą generalnie na naszych drogach korzystanie ze zwykłego, nie aktywnego tempomatu jest bez sensu, bo nie ma takiej sytuacji, że można jechać jednostajnie kilkadziesiąt km, co chwila jakiś kretyn wyprzedza, zjeżdża przed Ciebie i zwalnia.

Edytowane przez iwik

Napisano
23 godziny temu, Sob4rg napisał:

Jednak gdy jadę już podwyżkę np. 50 km/h to niestety nic nie działa.

A bieg nie musi być minimum czwarty?

Napisano
14 godzin temu, ochkarol napisał:

A bieg nie musi być minimum czwarty?

Tak aby działał tempomat musi być co najmniej 4 bieg wrzucony.

Po drugie musi być odpowiedni zestaw pedałów i czujników przy nich.

Oraz z tego co wiem trzeba go wprogramować w lexii w kilka miejsc aby działał poprawnie.

w jednym ze znanych mi 308 z 2012 roku nie udał się ten zabieg.

• 2 tygodnie później...
Napisano
W dniu 21.01.2026 o 11:21, iwik napisał:

Zresztą generalnie na naszych drogach korzystanie ze zwykłego, nie aktywnego tempomatu jest bez sensu, bo nie ma takiej sytuacji, że można jechać jednostajnie kilkadziesiąt km, co chwila jakiś kretyn wyprzedza, zjeżdża przed Ciebie i zwalnia.

Pomijając różne problemy z aktywacją (jeżeli już się udało wkodować poprawnie i elektronika była ok to działały, nawet w 206 MUX z 2004 mi się to udało, choć manetka działała cokolwiek inaczej niż w standardzie nowszych) to używam od lat takich pasywnych tempomatów i to nawet w mieście. Nie ma z tym problemu, wystarczy trochę myśleć i jeździć spokojnie.