Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Bieznik a bezpieczeństwo?

Featured Replies

Napisano

Pytanie moze trochę pokrętne....

Czy wysokośc bieznika ma jakikolwiek wpływ na bezpieczeństwo na suchej jezdni? ew na lekko mokrej ale bez dużego deszczu i kałuz...

Pytanie powiedzmy o wysokośc nowego bieznika vs. powiedzmy 4 mm...

Jak to jest?

I może drugie putanie.

Czy opona powidzmy 6 letnia z wysokim 6-7 mm bieznikiem (b. mały przebieg) jest tak samo bezpieczna jak powiedzmy roczna z takim samym? chodzi mi o własnosci gumy...

Napisano

> Pytanie moze trochę pokrętne....

> Czy wysokośc bieznika ma jakikolwiek wpływ na bezpieczeństwo na suchej jezdni? ew na lekko mokrej

> ale bez dużego deszczu i kałuz...

> Pytanie powiedzmy o wysokośc nowego bieznika vs. powiedzmy 4 mm...

> Jak to jest?

> I może drugie putanie.

> Czy opona powidzmy 6 letnia z wysokim 6-7 mm bieznikiem (b. mały przebieg) jest tak samo bezpieczna

> jak powiedzmy roczna z takim samym? chodzi mi o własnosci gumy...

Z moich doswiadczen wynika, ze na suchej nawierzchni to najlepiej trzyma opona kompletnie łysa (0mm bieżnika).

Napisano
  • Autor

> Z moich doswiadczen wynika, ze na suchej nawierzchni to najlepiej trzyma opona kompletnie łysa (0mm

> bieżnika).

W F1 też niby slicki zakładaja...

Napisano

> Czy opona powidzmy 6 letnia z wysokim 6-7 mm bieznikiem (b. mały przebieg) jest tak samo bezpieczna

Taka opona wg. AK nadaje się na śmietnik, ew. do podpalenia przed sejmem.

Napisano

> Czy wysokośc bieznika ma jakikolwiek wpływ na bezpieczeństwo na suchej jezdni? ew na lekko mokrej

> Jak to jest?

> I może drugie putanie.

Zimowa na pewno nie.

Zimówka już po 4 latach ma dużo gorzej trzyma mimo wysokiego bieżnika.

Co do letnich na suchym, z doświadczenia mogę napisać, że różnice są niewielkie, ale są.

Masakrycznie jest na mokrym, gdy guma stara, a bieżnik niski no.gif

W ostatnim aucie jakoś doturlałem się do 7 roku na letnich i zimowych, ale musiałem już mocno uważać na drodze.

Napisano

> Jak to jest?

> I może drugie putanie.

na suchym wysokość bieżnika nie ma znaczenia. A wręcz najlepsza będzie opona łysa.

Natomiast opona 6cio letnia nawet z wysokim bieżnikiem z mojego doświadczenia jest beznadziejna w porównaniu z nową. Czy to letnia czy zimowa. W przypadku letniej np. największa różnica jest na takiej lekko wilgotnej nawierzchni. Stara ślizga się dramatycznie w porównaniu z nową

Napisano

6 letnia opona jak dużo jeździsz to już słabo. W niemczech można do 10 lat jeździć potem na złom nie ważne jaki bieżnik.

Jak sie zastanawiasz na kupnem używanych opon - IMO nie ma to sensu w żadnym wypadku. Lepiej kupić chinole.

Napisano

> Jak sie zastanawiasz na kupnem używanych opon - IMO nie ma to sensu w żadnym wypadku. Lepiej kupić

> chinole.

Teraz sobie kupiłem na przód super hiper Dunlop Sport Bluresponse, a na tyle mam ponad 5 letnie klebery. Nie jeżdżąc jak kapelusznik oprócz tego że są lekko głośniejsze, większych różnic nie zauważam. Trzymają bardzo dobrze, a mają z 5,5mm bieżnika. To samo zimówki - mam 5 letnie kormorany i nie mam z nimi najmniejszych problemów czy odczuć, że trzeba je zmienić tylko dlatego, że mają 5 lat, a bawić się nimi w śniegu nie jest tak łatwo (czuć że trzymają). Miałem Dębice Passio, która po 2 sezonach rzeczywiście się do niczego nie nadawała, więc z tym że lepiej kupić byle jaką chińską nowa oponę niż używaną porządną z dobrym jeszcze bieżnikiem, to bym się zastanowił.

Pewnie w tych opowieściach, że 5 letnia opona to śmieć jest dość spory udział koncernów oponiarskich, im to na rękę ok.gif

Napisano
  • Autor

> Zimowa na pewno nie.

Racja nie napisałem ze chodzi o letnią...

Napisano

Ja mam za to 7 letnie zimowe SAVY po poprzednim właścicielu. Bieżnik wysoki ale całą zimę ( była jaka była ) nie czułem się komfortowo a przedwczoraj podczas ok 10 st na zewnątrz i wiekszych opadach deszczu tragedia w prowadzeniu i hamowaniu. Opony idą do kosza.

Napisano

Na świeższych zimówkach przy +10 stopniach i deszczu podobna lipa będzie. Nie twierdzę, że opony się nie starzeją, bo kiedyś miałem Kormorany Impulsery i po 9 latach faktycznie to wyglądały jak szrot i jeździło się tak sobie, ale i tak lepiej jak o połowę młodsze dębice passio zlosnik.gif Zatem wszystko zależy od producenta i jakości danego modelu.

Napisano

No od producenta dużo zależy, w poprzednim aucie miałem zimowe continentale, one miały 4 czy 5 lat i bardziej zużyty bieżnik niż Savy a spisywały się duuuużo lepiej, takich sytuacji jak teraz na Savach nie miałem.

Napisano

> Jak to jest?

> I może drugie putanie.

Na początek warto zaznaczyć, że jak czujesz że jeździsz w stylu "dynamicznie, ale bezpiecznie" to lepiej na oponach nie oszczędzaj.

Jak jeździsz spokojnie, to możesz poeksperymentować.

Z mojego doświadczenia, na starych gumach najbardziej czuć problemy z ruszaniem (napęd na przednią oś). Przy hamowaniu nie jest tak dramatycznie źle.

Co do przyczepności startej opony i nowej, to nie jest wcale tak, że slick powstały z opony zużytej jest super. Ja próbowałem na torze i jest na takiej oponie gorzej. Zuzyta opona przy normalnej eksploatacji miała wiele razy kontakt z różna chemią na drodze, więc ta guma która została, nie jest już nowa gumą o takich parametrach przyczepności jak wyszła z fabryki.

Mało to razy stanąłeś sobie przy krawężniku w kałuży po której pływała sobie plama oleju? Opona Twojego auta stała w tym całą noc, a czasem i kilka dni.

Przy sportowej eksploatacji nowej opony do etapu slicka tez jest źle. Bieżnik prawdopodobnie bardzo się nagrzewał, często odpadał płatami. To co zostało ma dosyć nieciekawe właściwości. Np Toyo T1R zaczely bardzo słabo trzymac w zakręcie (na suchym torze).

No i dochodzi jeszcze cała historia "przygód opony". Ileś razy opona wpadła w dziurę w swoim zyciu. Nie widać uszkodzen, ale to nie oznacza że ich nie ma.

Mi np nie tak dawno temu wybuchła zimowa opona Nokian na autostradzie A2. Jechałem jakies 140-150km/h i "bum". Dziękowałem komu się da, że nie stało się to na jakimś zakręcie lokalnej drogi, gdzie dookoła pełno drzew...

Opona miała z 10 lat, tyle co auto. Bieznika było jeszcze na 3 lata spokojnej jazdy.

Napisano

na suchej i odkurzonej najlepsze slicki. Ale łysa opona to nie slick. Po starciu bieżnika guma pod spodem jest twardsza.

Jeśli chodzi o bezpieczeństwo to poniżej granicznych wartości są coraz większe szanse na odklejanie się bieżnika.

4mm jeszcze na wilgotnym da radę a nawet w niewielkim deszczu. Koło 2-3mm będzie już na mokrym nieciekawie.

> Jak to jest?

> I może drugie putanie.

Ta sama opona (model) i tak samo używana i przechowywana będzie dużo gorsza. Nawet laik wyczuje. Cudów nie ma. Opona sie starzeje. Im droższa i lepsza opona tym szybciej się starzeje.

Cała wypowiedź nie dotyczy produktu Dębica Vivo, który opiera się prawom fizyki.

Napisano
  • Autor

> Na początek warto zaznaczyć, że jak czujesz że jeździsz w stylu "dynamicznie, ale bezpiecznie" to

> lepiej na oponach nie oszczędzaj.

Bywa że jeżdżę dynamicznie choć abs włącza mi się w sumie rzadko....

i zastanawiam sie czy załozyc 4 mm letnie...

Bo to że aktualnych zimówek nie założę jesienia to wiem...- w tej chwili maja ok 3-4 mm

Napisano

> Bywa że jeżdżę dynamicznie choć abs włącza mi się w sumie rzadko....

> i zastanawiam sie czy załozyc 4 mm letnie...

> Bo to że aktualnych zimówek nie założę jesienia to wiem...- w tej chwili maja ok 3-4 mm

4mm na suchym to jeszcze nie jest jakaś tragedia,problem napewno wystąpi podczas deszczu.

Napisano

> Pytanie powiedzmy o wysokośc nowego bieznika vs. powiedzmy 4

mm...

> Jak to jest?

Zawsze nowa będzie lepsza niż starsza, która ma 4mm, odczujesz najbardziej na mokrej nawierzchni.

> I może drugie putanie.

Na pewno będzie słabsza. Niestety to jak duże będą te różnice nie da się określić jednoznacznie. Zależy od producenta i miejsca gdzie była zrobiona/sposobu użytkowania/sposobu przechowywania/od tego ile lat miała w momencie zamontowania/i pewnie jeszcze wielu innych rzeczy...

Osobiście dojechałem w tym roku zimowe klebery Krisalp Hp 185/65r14 z dotem 2004 i po ich 10-cio letniej pracy kupuję następne na przyszłą zimę.

IMO nie ma sensu wyrzucać 5-6 letniej opony jeśli jej stan na to nie wskazuje, ale jeśli tylko masz wątpliwości co do opon to je wymień. ok.gif

Napisano

> W przypadku letniej np. największa różnica jest

> na takiej lekko wilgotnej nawierzchni. Stara ślizga się dramatycznie w porównaniu z nową

Dokładnie, np. latem jak spadną pierwsze krople deszczu robi się naprawdę niebezpiecznie. To nie te opony co kiedyś, teraz mają lepsze parametry ale guma starzeje się szybciej.