Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Strucel z Francji

Featured Replies

Napisano

Siostra ma we francji niepotrzebny samochód. Pewnie pójdzie na złom bo bo tam starych strucli nie trzymają latami. A u Nas tak się robi.

Więc mógłbym go dostać, tylko bym musiał przyjechać, przerejestrować i mieć.

Tyle że na tą chwilę mam samochód, i nie mam zamiaru go się pozbywać póki nie zgnije do końca. Auto jeździ, ma LPG, sprzedawać się go nie opłaca. Czyli jakiś czas pewnie jeszcze polata.

Samochód z francji bym zostawił na kilka lat w garażu, i najchętniej zarejestrował za kilka lat. Garaż jest. Najwyżej po kilku latach hamulce do wymiany od stania.

Samochód na polskich blachach nie może stać w garażu bez OC. Czyli. Czy można kupić samochód we francji dziś, a rejestrować za kilka lat?

Napisano

> ...Czy można kupić samochód we

> francji dziś, a rejestrować za kilka lat?

Mój brat się dowiadywał jakiś czas temu i okazało się, że zasadniczo nie ale dopóki ktoś Cię nie podkabluje i nie zacznie nosa wtykać to możesz trzymać nawet 30 lat choćby w stodole.

Napisano
  • Autor

> opłaci ci się po kilku latach reanimować auto??

Tak.

Hamulce się co najwyżej zastaną, cylinderki z tłoczkami.

I tak to wyjdzie taniej niż zakup kolejnego auta za grosze na kilka lat.

Napisano

Ja jakoś najadłem się już starych aut i wole tego unikać, a myślałeś czy nie lepiej przyprowadzić to auto i sprzedać w całości bądź na części?? Kasę wrzucisz na konto, żeby nie przetracić jak to zwykle mi z portfela ubywa wszystko co tam jest zlosnik.gif, a i kary nie będziesz musiał się obawiać. Wszystko zależy co to za auto jak jakiś merc V12 to sam bym chętnie trzymał taki w garażu i raz na niedziele się przejechał ale nie stać mnie beksa.gif

Napisano

> Tak.

> Hamulce się co najwyżej zastaną, cylinderki z tłoczkami.

> I tak to wyjdzie taniej niż zakup kolejnego auta za grosze na kilka lat.

Po kilku latach postoju do wymiany:

-wszystkie płyny

-hamulce(tarcze + klocki+regeneracja gumek w zaciskach)

-pewnie część przewodów od płynu chłodniczego

-większość gumowych elementów zawieszenia

-może być problem z amortyzatorami

-akumulator

-kable WN

Ogólnie po 2-3 latach postoju doprowadzenie tego samochodu do stanu używalności pochłonie sporo kasy.

Napisano

Moim zdaniem logika godna nicka claps.gif

Opylic zloma, a jak bedzie potrzebny kolejny za kilka lat, to zgodnie z potrzeba zakupic.

Na co trzymac kupe zelastwa pare lat, no chyba ze staroc i wartosci od stania nabierze ok.gif

Napisano

> Po kilku latach postoju do wymiany:

> -wszystkie płyny

> -hamulce(tarcze + klocki+regeneracja gumek w zaciskach)

> -pewnie część przewodów od płynu chłodniczego

> -większość gumowych elementów zawieszenia

> -może być problem z amortyzatorami

> -akumulator

> -kable WN

> Ogólnie po 2-3 latach postoju doprowadzenie tego samochodu do stanu używalności pochłonie sporo

> kasy.

no to mi na szczescie pozostaje tylko aku ladowac jesli chce jechac.

Pacjent to maluch 27 lat.

Od dlugiego stania w ub roku jak odjechalem to zkwadracily sie opony i jakby podskakiwal ale...sie rozjechaly i juz jest git.

Aha przewod hamulcowy przod wymieniony i cylinderek zreanimowany

Napisano

> Czyli. Czy można kupić samochód we

> francji dziś, a rejestrować za kilka lat?

Musisz zrobić tłumaczenia. Masz 14 dni od przekroczenia granicy na zgłoszenie się do UC i 30 dni na opłacenie akcyzy. Trzeba też załatwić VAT w US. Następnie samochód może być uszkodzony i wymagać napraw które będą trwały np. 2 lata więc może sobie stać jak długo chcesz. Możesz też go sprzedać za granicę więc po co masz rejestrować? Jak już będziesz chciał nim jeździć to robisz przegląd, ubezpieczasz i rejestrujesz.

Samochód można odpowiednio przygotować do długiego postoju. Najlepiej oczywiście suchy garaż, 4 kobyłki, wyjęty akumulator okresowo podładowywany itd. Idealnie byłoby go raz na jakiś czas odpalić żeby sobie pochodził kilka (-naście) minut.

Napisano

> napisz jeszcze co to za pojazd czy ma to w ogóle sens

No właśnie - no bo jeżeli jakaś polska eksportówka (w co wątpię), no to rzeczywiście warto. food.gif

Napisano
  • Autor

> Musisz zrobić tłumaczenia. Masz 14 dni od przekroczenia granicy na zgłoszenie się do UC i 30 dni na

> opłacenie akcyzy. Trzeba też załatwić VAT w US. Następnie samochód może być uszkodzony i

> wymagać napraw które będą trwały np. 2 lata więc może sobie stać jak długo chcesz. Możesz też

> go sprzedać za granicę więc po co masz rejestrować? Jak już będziesz chciał nim jeździć to

> robisz przegląd, ubezpieczasz i rejestrujesz.

Dzięki!

Czyli temat rozwojowy!

Napisano
  • Autor

> napisz jeszcze co to za pojazd czy ma to w ogóle sens

BMW 1991 r. 1.6 w benzynie.

Auto jeździ ale zaczyna wychodzić rdza.

Przywieść na handel się nie opłaca bo koszt paliwa/rejestracji/etc przekroczy wartość auta.

33c8c5e9b735acd7.jpg

425b304e991a6003.jpg

Napisano

> Przywieść na handel się nie opłaca bo koszt paliwa/rejestracji/etc przekroczy wartość auta.

To chyba ten wiek, gdzie to auto może już tylko drożeć.

Napisano

> BMW 1991 r. 1.6 w benzynie.

> Auto jeździ ale zaczyna wychodzić rdza.

> Przywieść na handel się nie opłaca bo koszt paliwa/rejestracji/etc przekroczy wartość auta.

Ta Beemka za kilka raz może być warta troszkę, jeśli będzie w odpowiednim stanie ok.gif Nadwozie Coupe już teraz jest w cenie ok.gif

Napisano

Na Twoim miejscu pozbyłbym się tego trupa którym teraz jeździsz (Seat Marbella - ma pewnie ze 30 lat) i zmienił natychmiast na BMW.

Napisano

Kiedyś auto marzeń wielu, może nie z tym silnikiem. Ale powoli to youngtimer się robi i za kilka lat zadbany egzemplarz nie będzie już tanieć a drożeć.

Jeździłem kiedyś E21 320 i nie mogę sobie wybaczyć ze za grosze ją sprzedałem...

Napisano

cos mnie sie zdaje ze musimy pogadac osobiscie zlosnik.gif

prawdopodobnie majowka

wybierasz sie gdzies? bo bym wstąpił grinser006.gif

Napisano

> Na Twoim miejscu pozbyłbym się tego trupa którym teraz jeździsz (Seat Marbella - ma pewnie ze 30

> lat) i zmienił natychmiast na BMW.

że 30 lat to musi być trup?

to jak mam pojazd z 1962 roku (52 lata) to jak go nazwiesz? grinser006.gif

Napisano

> to jak mam pojazd z 1962 roku (52 lata) to jak go nazwiesz?

zoombie... grinser006.gifhehe.gif

Napisano
  • Autor

> Na Twoim miejscu pozbyłbym się tego trupa którym teraz jeździsz (Seat Marbella - ma pewnie ze 30

> lat) i zmienił natychmiast na BMW.

Seat (96r) jest młodszy od BMW, ma 103 tys km, nie ma problemów z blacharką więc spokojnie kilka lat objeździ. W dodatku wczoraj na ekspresówce przy 100-110km/h udało się wyprzedzić Dajewo Lanosa!!!! hehe.gif

Napisano

Przywieźć, wpakować do suchego i ciepłego garażu, ładne auto smile.gif jak nic jej budy nie podeżre w czasie stania to będzie git smile.gif

Napisano

> Samochód można odpowiednio przygotować do długiego postoju. Najlepiej oczywiście suchy garaż, 4

> kobyłki,

Kobyłki to słaby pomysł - mam kolegę który zajmuje się youngtimerami i ilekroć wyciągają z szopy auto które stało na kobyłkach to od razu wszystko jest do roboty. Jak stoi na kołach to tylko nowe opony i da się jechać.