Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Thuje na tarasie

Featured Replies

Napisano

Byłem dzisiaj z małżonką na targach ogrodniczych i namówiła mnie na zakup iglaków na taras.

Tak to na razie wygląda, doradźcie proszę jakie donice powinienem kupić, żeby thuje dobrze rosły i jaką ziemię. Czy coś ważnego muszę wiedzieć przy ich sadzeniu ?

Ogrodnik ze mnie słaby, dlatego proszę o merytoryczne i duchowe wsparcie zlosnik.gif

287705281-IMG_1358.jpg

post-21394-14352524118715_thumb.jpg

Napisano

> Byłem dzisiaj z małżonką na targach ogrodniczych i namówiła mnie na zakup iglaków na taras.

> Tak to na razie wygląda, doradźcie proszę jakie donice powinienem kupić, żeby thuje dobrze rosły i

> jaką ziemię. Czy coś ważnego muszę wiedzieć przy ich sadzeniu ?

> Ogrodnik ze mnie słaby, dlatego proszę o merytoryczne i duchowe wsparcie

Ciężkie i szerokie dołem biglaugh.gif Żeby nie zbierać ziemi po całym tarasie jak wiatr bardziej gwizdnie grinser006.gif

Napisano

kup ziemię do iglaków - osmocote niby taka z lepszych zlosnik.gif

donice kup możliwie największe i stabilne.

a i tak jak będzie fest mróz to może być z nimi różnie zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> Z innej beczki pytanie - masz pod tym tarasem pomieszczenie ogrzewane?

nie, pod tarasem są garaże podziemne.

Napisano
  • Autor

> donice? szkoda kasy, bierz wiadra, łatwiej bedzie przenosic

popatrzyłem na ceny donic w necie i mi się nogi lekko ugięły. Mam w gminie leroy merlin, castoramę i obi - gdzie myślicie wystartować w pierwszej kolejności ? Coś mi się kojarzy, że chyba obi ma dość mocno rozwinięty dział ogrodowy.

Napisano

> popatrzyłem na ceny donic w necie i mi się nogi lekko ugięły. Mam w gminie leroy merlin, castoramę

> i obi - gdzie myślicie wystartować w pierwszej kolejności ? Coś mi się kojarzy, że chyba obi

> ma dość mocno rozwinięty dział ogrodowy.

Zrób skrzynie z desek... zlosnik.gif

Napisano

Jak zobaczysz ceny donic to padniesz. Ja na taras zamówiłem drewniane i je lekko stuningowalem styropianem i folia budowlana. Na razie sie sprawdza.

Do takich wysokich zywotnikow musisz mieć szeroka donic zeby przy większym wietrze nóg nie dostały zlosnik.gif

Napisano

> Byłem dzisiaj z małżonką na targach ogrodniczych i namówiła mnie na zakup iglaków na taras.

> Tak to na razie wygląda, doradźcie proszę jakie donice powinienem kupić, żeby thuje dobrze rosły i

wiesz , ze to urośnie ?

Napisano
  • Autor

> Jak zobaczysz ceny donic to padniesz. Ja na taras zamówiłem drewniane i je lekko stuningowalem

> styropianem i folia budowlana. Na razie sie sprawdza.

> Do takich wysokich zywotnikow musisz mieć szeroka donic zeby przy większym wietrze nóg nie dostały

masz jakieś fotki jak to wygląda ?

Napisano

> masz jakieś fotki jak to wygląda ?

Wpisz na Allegro donice drewniane

Napisano

Thuje thujami, ale widok z tego "balkonotarasu" nieciekawy, eufemistycznie pisząc... smirk.gif

Napisano

> Thuje thujami, ale widok z tego "balkonotarasu" nieciekawy, eufemistycznie pisząc...

E, tam. Całkiem dobry. Mogła być przecież fabryka albo sortownia śmieci.

Napisano

co Wy z tym "h"????

polskie forum to można pisać "tuje"

chyba że to "h" dodaje +50 do prestiżu...

Napisano

Po pierwsze nie kupuje się iglaków w balotach , marne szanse na zakorzenienie .

Po drugie iglaki w donicach na balkonie czy tarasie to temat trudny , będą usychać .

Napisano
  • Autor

> Thuje thujami, ale widok z tego "balkonotarasu" nieciekawy, eufemistycznie pisząc...

generalnie to chciałem kupić mieszkanie z widokiem na zbocze góry z gajem oliwnym. Miałem plan, żeby codziennie rano budziły mnie dzwoneczki kóz wyprowadzanych na pastwisko. Niestety, nie znalazłem, więc wziąłem to.

Napisano

> Po pierwsze nie kupuje się iglaków w balotach , marne szanse na zakorzenienie .

> Po drugie iglaki w donicach na balkonie czy tarasie to temat trudny , będą usychać .

Co do nr 1, zgoda.

Co do nr 2 - przez 4 lata musialem wywalic 3 iglaki, ale sporo sie trzyma niezle. Wiec sporo zalezy od szczescia i zimy

Napisano

> Podlewać, podlewać, podlewać

Ciężka sprawa ,pod wpływem słońca donice się przegrzewają i korzenie schną

Napisano
  • Autor

> Co do nr 1, zgoda.

> Co do nr 2 - przez 4 lata musialem wywalic 3 iglaki, ale sporo sie trzyma niezle. Wiec sporo zalezy

> od szczescia i zimy

kupiłem donice, niestety plastikowe, bo ceramiczne są ciut przydrogawe. Czy w doniczkach mają być otwory ? Ziemię kupiłem zgodnie z zaleceniami - do iglaków. Jutro będę sadził ok.gif

Napisano

> co Wy z tym "h"????

> polskie forum to można pisać "tuje"

> chyba że to "h" dodaje +50 do prestiżu...

A można pisać thuje bez "t"? zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> A można pisać thuje bez "t"?

w sumie by pasowało, jeśli bym pisał o jednych sąsiadach zlosnik.gif

Napisano

> A można pisać thuje bez "t"?

no można, tylko po co ich zapraszać na taras? wpysk.gif

Napisano

Im więsze tym lepsze, ale niestety kiedyś nastąpi kres i okaźe się źe i one są za małe

Napisano

Ameliniowe zlosnik.gif lekkie, trwałe, na wymiar...

Kiedyś realizowałem taką zachciankę klienta.

donica.jpg

Zanim zapytasz o cenę proponuję coś uspokajającego zażyć i usiąść grinser006.gif

Napisano

Thuje w doniczkach to ciezki temat a szczegolnie jak sa na mocno naslonecznionej ekspozycji. U mnie na osiedlu kilka osb posadzilo po kilka, ja w tym czasie posadzilem w ogrodku (parter) u mnie sie nie przyjela 1 z 20. U ludzi albo wszytskie padly albo zostaly pojedyncze tongue.gif.

Poza odpowiednia doniczka, ziemia i preparaterm od brazowienia (w odp porze roku) thuje potrzebuja bardzo duzo wody, takze jesienia i wiosna, nawet jak padaja deszcze.

Napisano
  • Autor

> Thuje w doniczkach to ciezki temat

no dobra, powalczyłem trochę:

1) przygotowałem doniczki, tak, żeby miały odpływ wody i nie paskudziły mi desek:

donica1.jpg

donica2.jpg

dno donicy wysypałem keramzytem, na to ziemia do iglaków.

2) posadzone tuje wyglądają tak:

tuje1.jpg

do tego posadziliśmy jeszcze modrzew i zioła:

ziola.jpg

trzymajcie kciuki, żeby się przyjęło ok.gif żona jeszcze powalczyła z pelargoniami oraz jakimiś małymi iglakami ozdobnymi.

Napisano

Jak będą upały to musisz podlewać niemal na okrągło uważając żeby nie przesuszyć ziemi. Wystarczy jeden dzień i padną. Przetestowałem już 3 komplety (łącznie z takimi ze szkółki) i wszystkie zimę trzymały spokojnie a padały w lato. Generalnie ciężka sprawa ale powodzenia

Napisano
  • Autor

> Jak będą upały to musisz podlewać niemal na okrągło uważając żeby nie przesuszyć ziemi. Wystarczy

> jeden dzień i padną. Przetestowałem już 3 komplety (łącznie z takimi ze szkółki) i wszystkie

> zimę trzymały spokojnie a padały w lato. Generalnie ciężka sprawa ale powodzenia

dlatego przed wakacjami chcę zamontować system nawadniający, o jakim pisałem w osobnym wątku.

Napisano

> do tego posadziliśmy jeszcze modrzew

Współczuje zamiatania igieł z tarasu sick.gif

Napisano

> co Wy z tym "h"????

> polskie forum to można pisać "tuje"

> chyba że to "h" dodaje +50 do prestiżu...

Też się zastanawiam.

W zasadzie to tytuł powinien brzmieć: "Thuje na tharasie".

hehe.gif

jakiś tekst

Napisano
  • Autor

> Współczuje zamiatania igieł z tarasu

spoko, mam duży odkurzacz. Idzie chwila moment.

Napisano

> Współczuje zamiatania igieł z tarasu

Odkurzaczem w 3 minuty zamieciesz grinser006.gif

Napisano

> no dobra, powalczyłem trochę:

> 1) przygotowałem doniczki, tak, żeby miały odpływ wody i nie paskudziły mi desek:

> dno donicy wysypałem keramzytem, na to ziemia do iglaków.

> 2) posadzone tuje wyglądają tak:

> do tego posadziliśmy jeszcze modrzew i zioła:

> trzymajcie kciuki, żeby się przyjęło żona jeszcze powalczyła z pelargoniami oraz jakimiś małymi

> iglakami ozdobnymi.

Małe te doniczki. Ja mam iglaki na tarasie w skrzynkach 50x50 i 100x50 i w tych mniejszych kilka zdechło. W większych jakoś się trzymają smile.gif widać więcej ziemi to mniejsza podatność na wysuszenie. Ale i tak myślę nad nawadnianiem - chociaż u mnie jest problem, bo pomiędzy skrajnymi skrzynkami mam blisko 20m i musiałbym kupić ze 2 komplety a to już większe koszty.

Zioła też mam - miętę, oregano a ostatnio posiałem bazylię smile.gif fajna sprawa wrzucić do "modżajto" świeżo zerwaną miętę smile.gif

Napisano
  • Autor

> Małe te doniczki. Ja mam iglaki na tarasie w skrzynkach 50x50 i 100x50 i w tych mniejszych kilka

> zdechło. W większych jakoś się trzymają widać więcej ziemi to mniejsza podatność na

> wysuszenie. Ale i tak myślę nad nawadnianiem - chociaż u mnie jest problem, bo pomiędzy

> skrajnymi skrzynkami mam blisko 20m i musiałbym kupić ze 2 komplety a to już większe koszty.

> Zioła też mam - miętę, oregano a ostatnio posiałem bazylię fajna sprawa wrzucić do "modżajto"

> świeżo zerwaną miętę

to może nie kupuj zestawu, tylko skompletuj sam ? Bo największe znaczenie w kosztach ma ilość doniczek, a nie odległość.

Napisano

> to może nie kupuj zestawu, tylko skompletuj sam ? Bo największe znaczenie w kosztach ma ilość

> doniczek, a nie odległość.

Doniczek jest w sumie 5. 3szt 50x50 i 2 szt 50x100.

Bede musial zglebic temat i tez pomyslec jak to polozyc, zeby mnie nie denerwowalo za kazdym razem jak wyjde na taras.

Napisano
  • Autor

> Doniczek jest w sumie 5. 3szt 50x50 i 2 szt 50x100.

> Bede musial zglebic temat i tez pomyslec jak to polozyc, zeby mnie nie denerwowalo za kazdym razem

> jak wyjde na taras.

no to blumat:

po jednym dużym kroplowniku na doniczki 50X50 i po dwa do tych większych. Może do tej większej po jednym styknie, musiałbyś dopytać. Czyli zakładając nawet 7 kroplowników to koszt 140 zł, do tego wąż i reduktor ciśnienia (ok 100 zł).