Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Zakup Laguny II

Featured Replies

Napisano

Witam z kącika obok.

Nadszedł czas zmiany auta i mój wybór padł na Laguny II. Od jakiegoś czasu szukam i na razie wpadły mi w oko dwie sztuki:

1. Pierwsze cudo smile.gif

2. Drugie cudo smile.gif

No i moje pytanie:

Która lepsza???

Może ktoś coś wypatrzy ze zdjęć co ja przeoczyłem.

Dzięki z góry za podpowiedzi smile.gif

Napisano

> Witam z kącika obok.

> Nadszedł czas zmiany auta i mój wybór padł na Laguny II. Od jakiegoś czasu szukam i na razie wpadły

> mi w oko dwie sztuki:

> 1. Pierwsze cudo

> 2. Drugie cudo

> No i moje pytanie:

> Która lepsza???

> Może ktoś coś wypatrzy ze zdjęć co ja przeoczyłem.

> Dzięki z góry za podpowiedzi :0

IMHO szukaj noPB bo 1.9dci to zawsze loteria ok.gif

I licz sie z przebiegiem rzedu 250-300kkm w tych rocznikach.

Napisano

nie w tym roczniku i nie diesel. A te sa dodatkowo od handlarzy. Kup cos innego ok.gif

Napisano
  • Autor

No to trochę się zmartwiłem pierwszymi odpowiedziami:(

Dlaczego nie ten rocznik, wyczytałem że po 2003r. jest już lepiej smile.gif

Znalazłem też taką ale kolor mi nie odpowiadał smile.gif

A ta druga to chyba nie od handlarza smile.gif

Napisano

oj, patrzac na date ze zdjec, to chyba dlugo stoi :/

Napisano

> No to trochę się zmartwiłem pierwszymi odpowiedziami:(

> Dlaczego nie ten rocznik, wyczytałem że po 2003r. jest już lepiej

> Znalazłem też taką ale kolor mi nie odpowiadał

Odloz sobie z 5kPLN na nieprzewidziane wydatki i mozesz brac ok.gif

Poza tym, znowu wklejasz sprowadzonego diesla z 2006r z przebiegiem 150kkm hehe.gif

Jestes na najlepszej drodze, zeby wtopic wink.gif

Napisano
  • Autor

Pokazuję diesel, bo takiego szukam.

Co do przebiegu to wiadomo że taki nie jest wink.gif

Teraz to sam już nie wiem czego szukać???

Dlaczego tylko benzyna???

Napisano

> Dlaczego tylko benzyna???

bo delikatnie mowiac te silniki diesla nie naleza do udanych. Ale jakbys zlapal jakies 2.0 zamiast 1.9 to mozna brac. Ale to juz nie beda te roczniki

Napisano
  • Autor

To może 2.2 - Taka

Napisano

takie sie zastanawiam, czy nie rozumiesz tego co koledzy wyzej napisali, czy moze starasz sie byc madrzejszy ??

bo jak narazie to wybierasz miedzy strzalem w stope a strzalem w kolano...

Napisano

> To może 2.2 - Taka

Gdyby nie te spoilery to moglaby byc hehe.gif.

No i pominmy fakt ze ten samochod stoi na terenie auto zlomu bo tam ma siedzibe ten komis wiec to mowi samo za siebie. zlosnik.gif. Sam osobiscie widzialem jak tam fajnie auta odmladzaja.

Po co zakladac takie tematy jak chlopaki odradzaja a Ty i tak kupisz lagune w dieselu z woj slaskiego hehe.gif

Napisano

> bo delikatnie mowiac te silniki diesla nie naleza do udanych.

a'propos dCi - zapewniam, że to nie ja! rotfloa.gif

Napisano

Uważam, że koledzy za bardzo stereotypowo podchodzą do tematu. Trzeba spojrzeć bardziej obiektywnie.

Jeśli szukasz laguny II 1,9dci to wybór poliftowej jest jak najbardziej słuszny. Silniki w tych wersjach są poprawione. Nie zmienia to faktu, że nadal to diesel i jest ryzyko uszkodzenia choćby turbiny. W ogóle ten model jakościowo jest znacznie lepszy niż wersja przedliftowa.

Warunkiem udanego zakupu jest znalezienie egzemplarza w jak najlepszym stanie. Łatwo nie jest, więc warto założyć budżet na jakieś naprawy.

Osobiście posiadam taka lagunę o jaką pytasz, poza nią jest kolejna nowsza. Poza LiPhII posiadałem wszystkie modele lagun i opinie opieram na blisko pół miliona przejechanych nimi kilometrów. Polecam, ale rozsądnie kupiony egzemplarz. Zatłuczonej laguny nie da się doprowadzić do ideału.

Pozdrawiam.

Napisano

> a'propos dCi - zapewniam, że to nie ja!

Jezu drogi ... co kieruje ludźmi, że robią z siebie takich ... no ja nie wiem jakiej nazwy użyć icon_eek.gificon_eek.gifzlosnik.gifzlosnik.gif

Napisano

> Jezu drogi ... co kieruje ludźmi, że robią z siebie takich ... no ja nie wiem jakiej nazwy użyć

to są znafcy clown.gif

Napisano

> to są znafcy

To widzę, ale żeby tak publicznie z siebie błazna robić hehe.gifhehe.gif

Napisano

> bo delikatnie mowiac te silniki diesla nie naleza do udanych. Ale jakbys zlapal jakies 2.0 zamiast

> 1.9 to mozna brac. Ale to juz nie beda te roczniki

Jak to jest , wszyscy wiedzą , że dci padają w lagunach, a w volvo i mitsubishi z tamtych lat o problemach nie słychać ?

Napisano

> Jak to jest , wszyscy wiedzą , że dci padają w lagunach, a w volvo i mitsubishi z tamtych lat o

> problemach nie słychać ?

nie chce mi sie sprawdzac ale roznice moga byc w osprzecie, oprogramowaniu silnika a najprostrza roznica moze byc czestotliwosc przegladow olejowych.

z 2.0 dci tez nie jest tak, ze jest ok w kazdym aucie.

Napisano

> Jak to jest , wszyscy wiedzą , że dci padają w lagunach, a w volvo i mitsubishi z tamtych lat o

> problemach nie słychać ?

Tak naprawdę to wiele zależy od tego jak poprzedni właściciele dbali o dane auto. ok.gif

Napisano

> To może 2.2 - Taka

Wszystko byle nie 2.2 DCi ok.gif to już lepiej poloneza kup ok.gif

Napisano

> Wszystko byle nie 2.2 DCi to już lepiej poloneza kup

a niby czemu - opierasz sie na opinach internetowch - czy na wlasnych doswiadczeniach ??

bo ja na wlasnych doswiadczeniach moge powiedziec ze nie mialem lepszego auta niz laguna 2.2 dci z automatem

Napisano

> a niby czemu - opierasz sie na opinach internetowch - czy na wlasnych doswiadczeniach ??

> bo ja na wlasnych doswiadczeniach moge powiedziec ze nie mialem lepszego auta niz laguna 2.2 dci z

> automatem

Jedna jaskółka wiosny nie czyni.

Napisano

Czy to prawda, że w Lagunie II tylne tarcze są połączone z piastami i kosztuje to od 1000 zł/kpl?

Napisano

> Czy to prawda, że w Lagunie II tylne tarcze są połączone z piastami i kosztuje to od 1000 zł/kpl?

Tylna tarcza jest z łożyskiem czyli zasadniczo połączona z piastą. Tak samo jest w scenicu II.

Koszt... 600 za komplet. A może da się taniej.

Napisano

Da się samo łożysko wymienić. Sam tak u siebie robiłem.

Napisano

> a niby czemu - opierasz sie na opinach internetowch - czy na wlasnych doswiadczeniach ??

> bo ja na wlasnych doswiadczeniach moge powiedziec ze nie mialem lepszego auta niz laguna 2.2 dci z

> automatem

Doświadczenia własne, sąsiada i bardzo dobrego znajomego pracującego dobre 10 lat w ASO Renault.

Oczywiście pewnie są wyjątki jak ze wszystkim, jednak kupno 2.2 DCi to proszenie się o problemy i poczytać o tym można szeroko w internecie.

ok.gif

Napisano

> Uważam, że koledzy za bardzo stereotypowo podchodzą do tematu. Trzeba spojrzeć bardziej

> obiektywnie.

> Jeśli szukasz laguny II 1,9dci to wybór poliftowej jest jak najbardziej słuszny. Silniki w tych

> wersjach są poprawione. Nie zmienia to faktu, że nadal to diesel i jest ryzyko uszkodzenia

> choćby turbiny. W ogóle ten model jakościowo jest znacznie lepszy niż wersja przedliftowa.

Ja nie widziałem nadzwyczajnej roznicy w jakości porównanie miałem na mojej byłej LII phI 3.0 V6 Initiale na lpg(prawie 4 kata)a kolegi 5lat młodszą z silnikiem 2.0T benzyna to moje wydatki przy jego były symboliczne, zresztą mi akurat wizualnie bardziej podoba sie starsza - a diesla nie brałem pod uwagę.

Moje dotychczasowe silniki franc to benz

V6 3.0 - 4lata 3 cewki

2.0T w Espace póki co bez uwag