Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Klimatyzacja automatyczna

Featured Replies

Napisano

Tak mnie dziś zastanowiła pewna rzecz.

Mamy klimatyzację automatyczną ustawioną np. na 20 stopni. Sprężarka oczywiście załączona.

Na zewnątrz jest temperatura np. 13 stopni. Czy w takim przypadku układ rozpoznaje na podstawie czujnika temp. zewnętrznej, że na zewnątrz jest chłodno i odłącza sprężarkę i tylko "posługuje" się powietrzem zewnętrznym, czy układ klimatyzacji i tak "tłoczy" czynnik przez siebie ?

Napisano

tłoczy, tylko nie w takim stopniu jak przy wysokiej temperaturze

sprawdź sam - wyłącz sprężarkę i od razu poczujesz zupełnie inne powietrze w środku

Napisano

> Mamy klimatyzację automatyczną ustawioną np. na 20 stopni.

Powinno być tak - na zewnątrz jest mniej, sprężarka nie pracuje i układ dogrzewa wnętrze pojazdu nagrzewnicą mieszając je z zewnętrznym. Jest więcej, włącza się sprężarka, a zadaną temperaturę utrzymuje termostat dopuszczając ciepłe powietrze z nagrzewnicy. Jak jest inaczej, to całość jest źle skonstruowana grinser006.gif.

Napisano

przy różnicy 20/13 stopni sprężarka powinna już się wyłączyć ok.gif

Napisano

> tłoczy, tylko nie w takim stopniu jak przy wysokiej temperaturze

> sprawdź sam - wyłącz sprężarkę i od razu poczujesz zupełnie inne powietrze w środku

chłopie weź najpierw poznaj podstawowe zasady działania klimatyzacji , później zapoznaj się z ich typami

następnie poczytaj o sterowaniach w różnych markach

i wtedy się zacznij wypowiadać smile.gif

Napisano

zależy...

jak masz czujnik nasłonecznienia na podszybiu i czujnik wewnątrz auta, to nawet jak temp. na zewnątrz wynosi 13 stopni to sprężarka i tak potrafi się załączyć w słoneczny dzień, bo powietrze z zewnątrz po drodze do wnętrza auta potrafi sie podgrzać i nie wystarczy do utrzymania 20 st z climatronika

Napisano

> przy różnicy 20/13 stopni sprężarka powinna już się wyłączyć

ale wystarczy włączyć wycieraczki i juz sprężarka sie zalaczy

nigdy mi nie zaparowaly szyby w automacie hmm.gif

Napisano

> ale wystarczy włączyć wycieraczki i juz sprężarka sie zalaczy

> nigdy mi nie zaparowaly szyby w automacie

a u mnie w książce serwisowej pisze, że klima nie załącza się jak temp jest poniżej +5, ale nawet jak był mróz to szyby z rana mi nie parowały jak miałem włączoną (automatyczna) hmm.gif

Napisano

> Tak mnie dziś zastanowiła pewna rzecz.

> Mamy klimatyzację automatyczną ustawioną np. na 20 stopni. Sprężarka oczywiście załączona.

> Na zewnątrz jest temperatura np. 13 stopni. Czy w takim przypadku układ rozpoznaje na podstawie

> czujnika temp. zewnętrznej, że na zewnątrz jest chłodno i odłącza sprężarkę i tylko

> "posługuje" się powietrzem zewnętrznym, czy układ klimatyzacji i tak "tłoczy" czynnik przez

> siebie ?

W większości aut z automatyczną klimatyzacją którymi jechałem sprężarka działa niezależnie od temperatury zewnętrznej* - ma to na celu osuszenie powietrza.

* do momentu zadziałania zabezpieczenia przed oblodzeniem parownika

Napisano

klima nie tylko chlodzi, osusza tez powietrze. sprezarka dziala nawet jak jest na zewnatrz mniej niz ustalona temperatura w srodku - swietny sposob na odparowanie szyb wiosna i jesienia o ile temperatura na zewnatrz pozwoli na uruchomienie klimy (u mnie powyzej 5.5 stopnia). nie ma w tym zadnej magii wink.gif

Napisano

> chłopie weź najpierw poznaj podstawowe zasady działania klimatyzacji , później zapoznaj się z ich

> typami

> następnie poczytaj o sterowaniach w różnych markach

> i wtedy się zacznij wypowiadać

Nie masz wiedzy na ten temat i wprowadzasz innych w błąd, pisząc głupoty!

Napisano

> W większości aut z automatyczną klimatyzacją którymi jechałem sprężarka działa niezależnie od

> temperatury zewnętrznej* - ma to na celu osuszenie powietrza.

> * do momentu zadziałania zabezpieczenia przed oblodzeniem parownika

W Chevroletach suszy tylko gdy na zewnątrz pada. O czym wie od czujnika deszczu. Za to w korku przełącza się na obieg zamknięty żeby nie wdychać spalin i wtedy też klimę odpala żeby nie było duszno.

Ogólnie ciągle coś tam miesza po swojemu ale efekt jest super.

Napisano

> chłopie weź najpierw poznaj podstawowe zasady działania klimatyzacji , później zapoznaj się z ich

> typami

> następnie poczytaj o sterowaniach w różnych markach

> i wtedy się zacznij wypowiadać

chopie

sam poczytaj i sprawdź

chyba nie miałeś nigdy automatycznej klimy w samochodzie

poczytaj odpowiedzi innych bo nie chce mi się ich powtarzać

i wtedy zakończ swoje wypowiedzi

Napisano

> W Chevroletach suszy tylko gdy na zewnątrz pada. O czym wie od czujnika deszczu. Za to w korku

> przełącza się na obieg zamknięty żeby nie wdychać spalin i wtedy też klimę odpala żeby nie

> było duszno.

To chyba jakaś super ukryta funkcja, bo nic o niej nie ma w instrukcji od Cruze i Epic'i .

Za to napisali :

Quote:

W celu usunięcia zaparowania szyb przy

deszczowej pogodzie lub przy wysokiej wilgotności

powietrza należy zmniejszyć wilgotność poprzez

włączenie klimatyzacji.

oraz żeby wyłączyć układ chłodzenia kiedy osuszanie nie jest potrzebne żeby ograniczyć zużycie paliwa.

W jakim modelu jest taka funkcjonalność?

Napisano

> To chyba jakaś super ukryta funkcja, bo nic o niej nie ma w instrukcji od Cruze i Epic'i .

> Za to napisali :

> Quote:

> W celu usunięcia zaparowania szyb przy

> deszczowej pogodzie lub przy wysokiej wilgotności

> powietrza należy zmniejszyć wilgotność poprzez

> włączenie klimatyzacji.

> oraz żeby wyłączyć układ chłodzenia kiedy osuszanie nie jest potrzebne żeby ograniczyć zużycie

> paliwa.

> W jakim modelu jest taka funkcjonalność?

W Lacetti i Epice. W pozostałych nie wiem. Po kilkudziesięciu sekundach od wykrycia opadów klima się włącza. Oczywiście jeśli jest w trybie auto.

Napisano

> W Lacetti i Epice. W pozostałych nie wiem. Po kilkudziesięciu sekundach od wykrycia opadów klima

> się włącza. Oczywiście jeśli jest w trybie auto.

W Cruze z klimą sterowaną ręcznie, gdy przełączyć nawiew na szybę, klima załącza się i nawet tego nie sygnalizuje smile.gif

Napisano

> W Lacetti i Epice. W pozostałych nie wiem. Po kilkudziesięciu sekundach od wykrycia opadów klima

> się włącza. Oczywiście jeśli jest w trybie auto.

To chyba autor instrukcji nie wiedział o tej funkcjonalności, taki zapis jest w instrukcji od Lacetti :

Quote:

W celu usunięcia zaparowania szyb przy

deszczowej pogodzie lub przy wysokiej

wilgotności powietrza należy zmniejszyć

wilgotność poprzez włączenie klimatyzacji.

Napisano

> To chyba autor instrukcji nie wiedział o tej funkcjonalności, taki zapis jest w instrukcji od

> Lacetti :

> Quote:

> deszczowej pogodzie lub przy wysokiej

> wilgotności powietrza należy zmniejszyć

> wilgotność poprzez włączenie klimatyzacji.

Pewnie nie kazde Lacetti mialo czujnik deszczu i automatyczne wycieraczki wink.gif

Napisano

> W Cruze z klimą sterowaną ręcznie, gdy przełączyć nawiew na szybę, klima załącza się i nawet tego

> nie sygnalizuje

Automat gdy dasz na szybę też uruchamia klimę - ale da się ją wyłączyć. W Epice dodatkowo gdy dasz szyba/nogi też odpala klimę. I też da się ją wyłączyć.

Napisano

> To chyba autor instrukcji nie wiedział o tej funkcjonalności, taki zapis jest w instrukcji od

> Lacetti :

> Quote:

> deszczowej pogodzie lub przy wysokiej

> wilgotności powietrza należy zmniejszyć

> wilgotność poprzez włączenie klimatyzacji.

A co to jedno drugiemu przeszkadza? Nie każdy jeździ w trybie auto i nie każdy ma czujnik deszczu. Ta rada jest uniwersalna.

Po prostu w trybie auto samochód robi to sam.

Napisano

> A co to jedno drugiemu przeszkadza? Nie każdy jeździ w trybie auto i nie każdy ma czujnik deszczu.

> Ta rada jest uniwersalna.

> Po prostu w trybie auto samochód robi to sam.

Nie każde Lacetti ma układ kontroli trakcji typu Mando lub Teves a mimo wszystko jest to opisane w instrukcji. O funkcjonalności którą przedstawiasz nie ma ani słowa, może boją się że konkurencja ich podpatrzy zlosnik.gif

Napisano

> Nie każde Lacetti ma układ kontroli trakcji typu Mando lub Teves a mimo wszystko jest to opisane w

> instrukcji. O funkcjonalności którą przedstawiasz nie ma ani słowa, może boją się że

> konkurencja ich podpatrzy

Ja mam Lacetti, Ty masz instrukcję. Który z nas wie lepiej?

Napisano

> Ja mam Lacetti, Ty masz instrukcję. Który z nas wie lepiej?

Najlepiej powinien wiedzieć producent.

Mam prośbę, nagrasz filmik w którym widać jak aktywuje się klimatyzacja w trybie AUTO po uruchomieniu wycieraczek przez czujnik deszczu?

To chyba nie jest wielki problem?

Napisano

> Automat gdy dasz na szybę też uruchamia klimę - ale da się ją wyłączyć. W Epice dodatkowo gdy dasz

> szyba/nogi też odpala klimę. I też da się ją wyłączyć.

A w Cruze nie da się wyłączyć. Przycisk w tym przypadku tylko zapala i gasi kontrolkę zlosnik2.gif

W Lacetti jeździłem z nawiewem na przednią szybę i w większości przypadków nie trzeba było w czasie deszczu włączać klimy. W Cruze muszę jeździć z włączoną klimą sciana.gif

Napisano

> Najlepiej powinien wiedzieć producent.

> Mam prośbę, nagrasz filmik w którym widać jak aktywuje się klimatyzacja w trybie AUTO po

> uruchomieniu wycieraczek przez czujnik deszczu?

> To chyba nie jest wielki problem?

Jest.

1. Nie pada deszcz.

2. Nie chce mi się.

Ale jeśli wierzysz w instrukcję to znajdź w niej na próbę:

- tryby przyspieszania tempomatu do zadanej prędkości (komfortowy i szybki)

- tryby uruchamiania radia (z głośnością ustawioną powyżej i poniżej progu komfortu)

- zależność między prędkością auta a sterowaniem klimą (tak, jest taka zależność!)

I pewnie coś jeszcze mi się przypomni.

Napisano

> Jest.

> 1. Nie pada deszcz.

> 2. Nie chce mi się.

Bardo Cię o to proszę, naprawdę.

Zwrócę Ci nawet te 2 PLN za butelkę wody którą wylejesz na czujnik...

> Ale jeśli wierzysz w instrukcję to znajdź w niej na próbę:

> - tryby przyspieszania tempomatu do zadanej prędkości (komfortowy i szybki)

> - tryby uruchamiania radia (z głośnością ustawioną powyżej i poniżej progu komfortu)

> - zależność między prędkością auta a sterowaniem klimą (tak, jest taka zależność!)

> I pewnie coś jeszcze mi się przypomni.

Odpowiem na Twoim poziomie - nie chce mi się.

Napisano

> Bardo Cię o to proszę, naprawdę.

Ok, jak wrócę do domu i będę miał trochę czasu to spróbuję. Ale nie obiecuję.

EDIT: Nie dam rady tego zrobić. Przy tych temperaturach w trybie auto na pewno klima już będzie włączona. Trzeba do jesieni czekać.

> Zwrócę Ci nawet te 2 PLN za butelkę wody którą wylejesz na czujnik...

> Odpowiem na Twoim poziomie - nie chce mi się.

Nie znajdziesz. Instrukcja Chevroletów jest napisana dość słabo.