Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Jaka kupić kosiarkę.

Featured Replies

Napisano

Stara kosiarka odmówiła wczoraj posłuszeństwa.

Na co zwrócić uwagę przy kupnie kosiarki?

Do koszenia jakieś 500m trawy w dodatku teren nie równy.

Napisano

> Stara kosiarka odmówiła wczoraj posłuszeństwa.

> Na co zwrócić uwagę przy kupnie kosiarki?

Na serwis i dostęp do części zamiennych. Kupiłem najdroższy model NAC i po roku nie mieli już części, po długiej walce dostałem dopiero z demontażu.

Napisano

> Do koszenia jakieś 500m trawy w dodatku teren nie równy.

Niedawno troche watkow o kosiarkach bylo.

Napisano

Na możliwie duże kółka.

Napisano

mam ten sam problem. Czy takie z OBI Castoramy są coś warte czy omijać szerokim łukiem

Napisano

> mam ten sam problem. Czy takie z OBI Castoramy są coś warte czy omijać szerokim łukiem

Mam jakąś 10 letnią z obi i nie chce się zepsuć zlosnik.gif, ale teraz wszystko robią byle jak.

Napisano

odpusc sobie zakupy tam, chyba ze w razie co masz kase zeby kupic dwie sztuki jak jedna sie rozsypie (i wcale nie mowie o silniku)

Napisano

> to idz do niej poszukaj moz piaste lub inne pierdoly do obudowy gwarantuje Ci ze nie znajdziesz

Poszło łożysko w kole. Kopiłem całe koła na Allegro za jakieś grosze smile.gif

Kosiarka obrabia 2000 m2 i nie żałuję jej - cały czas gaz na maksa zlosnik.gif

Napisano

Alko

Z częściami do samej kosiarki jak i do silnika nie będzie problemu.

U mnie, tylko starszy model, obrabia od 5 lat cos ok 3000m/kw

Napisano

only HONDA

moja kupiona w 98r do dzis kosi bez najmniejszego problemu. jedyne co bylo robione to olej i swieca raz w roku oraz raz nowy starter-linaka

ojca "marketowa" z dumnym napisem na silniku B&S miala po 3 latach peknieta obudowe, wszystkie kolka do wymiany oraz problemy z obr na zilnmy siolniku.

Napisano

jak kogos stac to moge polecic honde ale czesci do niej kosztuja kosmiczne pieniadze co najmniej x2 niz do innych producentow

Napisano

> odpusc sobie zakupy tam, chyba ze w razie co masz kase zeby kupic dwie sztuki jak jedna sie

> rozsypie (i wcale nie mowie o silniku)

Czyli mówisz że taka Harder z Lerua z silnikiem Brigsa 125cm 3,5 KM z napędem i metalową obudową nie jest warta 570 zł. Pytam poważnie bo muszę coś kupić do weekendu niestety ale trawa nie czeka niewiem.gif. Jeśli ma to znaczenie to trawnik 600m2 nie jest idealnie równy koszony 2 razy w miesiącu

Napisano

> Czyli mówisz że taka Harder z Lerua z silnikiem Brigsa 125cm 3,5 KM z napędem i metalową obudową

> nie jest warta 570 zł. Pytam poważnie bo muszę coś kupić do weekendu niestety ale trawa nie

> czeka . Jeśli ma to znaczenie to trawnik 600m2 nie jest idealnie równy koszony 2 razy w

> miesiącu

Mam z Leruła no-name 150ccm 4KM B&S, ale bez napędu, z wyrzutem bocznym, z metalową obudową - kupiona poniżej 500zł.

Już 3 rok daje radę kosić bujną trawę na 2000 m2 zlosnik.gif

Napisano

> Mam z Leruła no-name 150ccm 4KM B&S, ale bez napędu, z wyrzutem bocznym, z metalową obudową -

> kupiona poniżej 500zł.

> Już 3 rok daje radę kosić bujną trawę na 2000 m2

jak czytałem opinie to ludziska jakoś bardzo nie psioczyli na nią hmm.gif

Napisano

> Czyli mówisz że taka Harder z Lerua z silnikiem Brigsa 125cm 3,5 KM z napędem i metalową obudową

> nie jest warta 570 zł. Pytam poważnie bo muszę coś kupić do weekendu niestety ale trawa nie

> czeka . Jeśli ma to znaczenie to trawnik 600m2 nie jest idealnie równy koszony 2 razy w

> miesiącu

tej kosiarki nie kupuj ponieważ ma ona jedną wadę fabryczną, mechanizm regulacji wysokości lubi się blokować przez co wyginają się osie przednich kół.

Do tego jest problem z zapłonem i są dwa powody, albo padnięty iskrownik fabrycznie, albo za luźna linka od włączania zapłonu, nie wspomnę o spadającym pasku napędu....jak masz czas jeździć na reklamacje to kup, aczkolwiek....dupiaty interes....przecież to jest chinol jakich mało, zrobiony na b.kiepskim silniku przy którym musisz uważać aby nie zawadzić nawet o kopiec kreta....wał w tym silniku zrobiony jest z jakiegoś dziwnego gównolitu który krzywi się przy samym patrzeniu na niego.....

nie wspomnę tutaj już badziewnej obudowie wykonanej z blachy po żyletkach...

odpuść sobie zakup tej kosiarki i uzbieraj trochę kasy i kup coś lepszego

a po drugie, nie kupisz jej od dziś w takiej cenie smile.gif

dziś rano ceny się zmieniły i jest stówkę droższa smile.gif

Napisano

> Nie warto ale zrobisz jak uważasz nie da sie kupic pozadnej kosiarki w takich pieniadzach

nie oczekuję aby sprzęt za tą kasę był och i ach chodzi mi bardziej o to czy przy takiej pracy jak napisałem wytrzyma te 5 lat. Akurat w obecnej chwili nie mam kasy na kupno np. hondy frown.gif a i sam nie lubię podcierać tyłka szkłem

Napisano

> nie oczekuję aby sprzęt za tą kasę był och i ach chodzi mi bardziej o to czy przy takiej pracy jak

> napisałem wytrzyma te 5 lat. Akurat w obecnej chwili nie mam kasy na kupno np. hondy a i

> sam nie lubię podcierać tyłka szkłem

zrobisz jak uważasz....ale nie zdziw się jeśli któreś z moich objawów się pojawi w twojej kosiarce.

a opinie ludzi którzy piszą na stronie LM z tego co widzę to ludzie którzy w swoim życiu mieli do czynienia z kosiarkami elektrycznymi lub wcale smile.gif jeśli miałeś do czynienia ze spalinówką to nie będzie dla ciebie żadną rewelacją to że posiada ona hamulec hahaha.gif który po puszczeniu dźwigni gasi silnik i hamuje wał.....że nie wspomnę o tym że nie ma ona biegu jałowego jak to któryś napisał hahaha.gifhahaha.gif....

Napisano

miałem starą Stige z silnikiem Tecumesh 3,5 KM i byłem bardzo zadowolony ale zapomniałem sprawdzić olej facepalm%5B1%5D.gif i niestety silnikowi się zmarło sciana.gif

Napisano

> miałem starą Stige z silnikiem Tecumesh 3,5 KM i byłem bardzo zadowolony ale zapomniałem sprawdzić

> olej i niestety silnikowi się zmarło

zatem dlaczego pod twoim nickem jest napisane "pan mechanik"......hahaha.gif

fajny mechanik który zapomina sprawdzać poziom oleju hahaha.gif

Btw..... odnośnie tej kosiarki, zrobisz jak uważasz - ale dla mnie to zakup tej kosiarki przy założeniu że popracuje 5 lat jest bez sensu

Napisano

> zatem dlaczego pod twoim nickem jest napisane "pan mechanik"......

> fajny mechanik który zapomina sprawdzać poziom oleju

> Btw..... odnośnie tej kosiarki, zrobisz jak uważasz - ale dla mnie to zakup tej kosiarki przy

> założeniu że popracuje 5 lat jest bez sensu

Nie byłem jedynym operatorem maszyny. Jak bym wiedział że szanowna koleżanka małżonka kosiła to bym sprawdził poziom, a tak oleum było ale za mało. hehe.gif Mina mojej małżowiny i późniejsze gęganie bezcenne hahaha.gif

To w takim razie opędzę działkę kosą a zakup kosiarki przekładam na kolejny miesiąc jak dozbieram kasy. czyli czego szukać proszę pokazać palcem niestety ale dział sprzęt ogrodniczy to nie moja branża

Napisano

uderz do Pietrusa, siedzi w temacie dosyć dobrze

Pietrus, doradzając koledze nie zapominaj o tym że na świecie oprócz Stigi są również inne modele kosiarek smile.gif

Napisano

> Nie nie wytrzyma 5lat

to powiedz co kupić hmm.gif

Napisano

Najtansza markowa kosiarke. Stige partnera vikinga itd. Z dala trzymaj sie od naca mtd i innych wynalazkow

Napisano

Ja ci mogę polecić Husqwarne. Nawet nie chodzi mi o silnik ale o ogólna wytrzymałość. Co tydzień koszę 15 arów i nieraz trafiłem ostrzem w kamień. Nic się nie centruje, nie gnie. Kółka wytrzymują. Nic nie było wymieniane oprócz świecy, oleju i filtra pow. Kosiarka ma już 5 lat. Ale kosztowała 2 100 zł.

Napisano

> Ja ci mogę polecić Husqwarne. Nawet nie chodzi mi o silnik ale o ogólna wytrzymałość. Co tydzień

> koszę 15 arów i nieraz trafiłem ostrzem w kamień. Nic się nie centruje, nie gnie. Kółka

> wytrzymują. Nic nie było wymieniane oprócz świecy, oleju i filtra pow. Kosiarka ma już 5 lat.

> Ale kosztowała 2 100 zł.

13 lat temu kupiłem marketówkę z Makro na silniku B&S, zwykłe pewnie chińskie badziewie bez napędu wtenczas za kwotę 749zł, do obkoszenia ma 28arów, średnio raz w tygodniu w sezonie....w ub. roku wymieniono koła bo w starych się rozsypały łożyska, w tym roku kosiarka przeszła przegląd w serwisie, wymieniono membrany w gaźniku i jeździ dalej....

co roku nowa świeca i olej "Trawol".....kosiarka pali od strzała, nie gaśnie.....silnik całe 3,5KM.....

dawno bym kupił nową ale po co skoro tej nic się nie dzieje....

Napisano

> 13 lat temu kupiłem marketówkę z Makro na silniku B&S, zwykłe pewnie chińskie badziewie bez

> napędu wtenczas za kwotę 749zł, do obkoszenia ma 28arów, średnio raz w tygodniu w sezonie....w

a mi odradzasz kupno takiego wynalazku a sam kosisz takim już 13 lat hehe.gifspineyes.gif

Napisano

> a mi odradzasz kupno takiego wynalazku a sam kosisz takim już 13 lat

Podjedź do marketu i pooglądaj te wynalazki.

Weź przyzwoity silnik (np. B&S) i obudowę która wzbudzi zaufanie.

Moja za pińcet służy mi już 3 lata i obrabia 2000 m2, po kamieniach jeździ, wysokie chaszcze za płotem też kosi ok.gifzlosnik.gif

Napisano

> Podjedź do marketu i pooglądaj te wynalazki.

> Weź przyzwoity silnik (np. B&S) i obudowę która wzbudzi zaufanie.

> Moja za pińcet służy mi już 3 lata i obrabia 2000 m2, po kamieniach jeździ, wysokie chaszcze za

> płotem też kosi

Byłem i oglądałem właśnie takiego Hardera z silnikiem Brigsa ogólnie sprzedawca polecał mówił ze sprzedali tego kilkadziesiąt szt. i nie było problemu. Tyle że tak jak pisze sprzęt ogrodniczy to nie moja branża i wole zaczerpnąć info. od osób które siedzą w temacie

Napisano

> Najtansza markowa kosiarke. Stige partnera vikinga itd. Z dala trzymaj sie od naca mtd i innych

> wynalazkow

Gdzie to sie kupuje?

Napisano

> Ja mam jakąś no-name z Leroy Merlin - działa już 3 rok

> Ale ma silnik B&S

a taka sie nada? grinser006.gif

ry3.jpg

Napisano

> nie oczekuję aby sprzęt za tą kasę był och i ach chodzi mi bardziej o to czy przy takiej pracy jak

> napisałem wytrzyma te 5 lat. Akurat w obecnej chwili nie mam kasy na kupno np. hondy a i

> sam nie lubię podcierać tyłka szkłem

Ja mam marketową z silnikiem B&S, gdzieś od pięciu lat. Daje rady.

Napisano

> a mi odradzasz kupno takiego wynalazku a sam kosisz takim już 13 lat

tyle że ta moja w przeciwieństwie do tego Hardera nie ma obudowy zrobionej z puszki po piwie. Szkoda że nie przyglądnąłeś się bardziej regulacji wysokości koszenia, jeśli będziesz ją jednak brał to opuść ją na maksa, chwyć za pałąk łączący koła tylne z przednimi i poszarp, zobaczysz jak się w takiej sytuacji zachowują przednie koła.

do tego kwota 750zł 13 lat temu ma się nijak do kwoty 599zł dziś....

Napisano

porównywanie cen z przed kilkunastu lat do obecnych jest nie na miejscu mogę mnożyć przykłady jeśli chodzi o sprzęt warsztatowy ok.gif

Co do obudowy porównywałem z innymi i nie ma wielkiej różnicy. ok.gif Co do regulacji jak zostanie ustawiona to tak będzie już na stałe. ok.gif

Napisano

> porównywanie cen z przed kilkunastu lat do obecnych jest nie na miejscu mogę mnożyć przykłady jeśli

> chodzi o sprzęt warsztatowy

ale przyznasz rację że kwota 749zł 13 lat temu a dziś mają się nijak do siebie?

> Co do obudowy porównywałem z innymi i nie ma wielkiej różnicy. Co do regulacji jak zostanie

> ustawiona to tak będzie już na stałe.

raczysz mi powiedzieć że obudowa w TYM nie różni się zbytnio od obudowy Z tej kosiarki ?

Jeśli chodzi o regulację, tu nie chodzi o to że będziesz z niej korzystał, ale wskutek użytkowania kosiarki ta regulacja gnie się do granic możliwości krzywiąc przy okazji przednią oś....

Dobrym i ciekawym rozwiązaniem jeśli już chcesz kupić to jest Ta kosiarka ale jej już dawno nie ma w sklepach

ok, widzę że żadne argumenty do ciebie nie docierają, prosisz o pomoc, doradzenie - otrzymujesz od nas jedno i drugie a ty jak ślepy osioł dalej brniesz w stronę tego Hardera....

Napisałem ci co i jak jeśli chodzi o konkretnie tą kosiarkę - możesz wziąć to pod uwagę albo mieć to w głębokim poszanowaniu....twoja kasa, twój czas, twoje nerwy....zrobisz jak uważasz - tylko po upływie okresu gwarancyjnego napisz nam jak się spisuje ta kosiarka hahaha.gif

Napisano

> Nie nie wytrzyma 5lat

Ty to widze masz jakies kompleksy serwisanta wink.gif

mam najtansza marketówke z OBI 9 rok i jakos sie nie rozpadła zlosnik.gif

Napisano

> Ty to widze masz jakies kompleksy serwisanta

> mam najtansza marketówke z OBI 9 rok i jakos sie nie rozpadła

marketówka marketówce nie jest równa, w przypadku Leroja, są dwie marki marketowe - Harder i Sterwins, jeśli chodzi o kosiarki to te dwie marki dzieli jakościowa przepaść na korzyść Sterwinsa, tyle że jest między nimi prawie 3stówki różnicy.....

a jeśli chodzi np o pilarki czy kosy, to znów tutaj zawody wygrywa Harder smile.gif

Napisano

> Ty to widze masz jakies kompleksy serwisanta

> mam najtansza marketówke z OBI 9 rok i jakos sie nie rozpadła

Poprostu moge je dokladnie do najmniejszych szczególow porownac i widze przepasc w jakosci

jesli juz ktos chce kupować kosiarke to moge polecic dwie firmy ale uwaga nie wszystkie modele tylko niektore a mianowicie alpine i mac alistera sa to produkty stigi robione dla marketow

Napisano
  • Autor

Dobra wiec wyszło tak że wziąłem 2 letnia kosiarkę od Ciotki na silniku B&S 45 , nie wiem jaka ma to moc ale raczej słabawa ale darowanemu koniowi ... Generalnie wczoraj skosiłem trawę i coś dziwnie kosi tzn trawa trochę była zapuszczona ale mam wrażenie że tnie nierówno. Kwestia naostrzenia czy o czym może o być spowodowane, małą mocą czy dość wysoką trawą (ciąłem też wysoko)

Napisano

>Generalnie wczoraj skosiłem trawę i

> coś dziwnie kosi tzn trawa trochę była zapuszczona ale mam wrażenie że tnie nierówno. Kwestia

> naostrzenia czy o czym może o być spowodowane, małą mocą czy dość wysoką trawą (ciąłem też

> wysoko)

Kosiłeś trawnik podwójnie, tzn każdy przejazd robisz "tam i z powrotem"?(obojętne, czy zawrócisz kosiarką, czy będziesz ją ciągnął tyłem). Niską trawę można kosić ostrym nożem "na raz", ale przy wysokiej, to nawet mając naostrzony nóż czasami trzeba kosić w dwie strony.

Napisano

Zapadła decyzja że w tym roku wstrzymuje zakup kosiarki do wiosny jakoś te dwa koszenia do zimy przeboleję kosą spalinową. Tak na marginesie kosa firmy NAC ma już 3 lata, działa i ma się dobrze. hehe.gif

Napisano
  • Autor

> Zapadła decyzja że w tym roku wstrzymuje zakup kosiarki do wiosny jakoś te dwa koszenia do zimy

> przeboleję kosą spalinową. Tak na marginesie kosa firmy NAC ma już 3 lata, działa i ma się

> dobrze.

To ja bym lepiej teraz kopił bo pewnie będą wyprzedaże smile.gif

Napisano

> To ja bym lepiej teraz kopił bo pewnie będą wyprzedaże

ale użyję może 3 razy i będzie leżeć a gwarancja ucieka. Kupię na wiosnę i będę orał zlosnik.gif

Napisano

> To ja bym lepiej teraz kopił bo pewnie będą wyprzedaże

większe okazje cenowe będą w przyszłym roku na majówkę....teraz po prostu to co się sprzeda to się sprzeda, reszta pójdzie na zimę do magazynów