Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Co powoduje krótkie czasy wtrysków (noPb)

Featured Replies

Napisano

Witam Was serdecznie.

Potrzebuję pogadać ogólnie na taki temat.

Jest silnik benzynowy, 1.4 16v w Grande Punto.

Przebieg 160tyś.

Zamontowana instalacja LPG która nie działała. Więc założona nowa (Stag qbox plus) ale nadal nie działa (kontrolka silnika)

Gazownik powiedział, że coś jest nie tak bo czasy wtrysków na benzynie na wolnych obrotach to 1ms

Zostało odłączone aku, przejechane na noPb ponad 500km w różnych warunkach....a czasy wtrysku nadal na wolnych oscylują w granicy 1ms (czasem niżej np 0,8ms a czasem wyżej 1,2).

Po włączeniu klimy czas wtrysku podnosi się do 2,4 - 2,5 ms

Obie sondy pracują w swoim zakresie. Sonda za katalizatorem "nadąża" za tą przed (jeśli bogato przed, to i bogato po, jak ubogo przed to i ubogo po, itd)

Auto odpala normalnie, wkręca się równo na obroty.

Wolne obroty są też "prawie" idealne. Prawie bo jak chodzi klima, czyli czasy wtrysków wyższe, to i chodzi równo.

Ale jak te czasy w okolicy 1ms to słychać z rury wydechowej coś na wzór wypadania zapłonów (oczywiście słychać po przyłożeniu ucha do końcówki, nie że z daleka) wtedy też czuć na kierownicy delikatne szarpanie silnikiem (gdy auto chodzi równo drgania silnika niewyczuwalne).

Poradźcie co mam zrobić?

Wymienić świece? (że niby na wolnych słaba iskra, auto nie spala mieszanki na wolnych, komputer skraca czasy bo za bogato, i tak w kółko)?

"Zaprogramować" dobrze komputer? (tylko jak? odpalić i czekać? odpalić i jechać? włączyć klimę? nie włączyć?)

Auto często jeżdżone na noPb, używane w pełnym zakresie obrotów.

Napisano

> Witam Was serdecznie.

> Potrzebuję pogadać ogólnie na taki temat.

przepływomierz mierzy dobrze?

Napisano
  • Autor

> przepływomierz mierzy dobrze?

W tym silniku nie ma klasycznego (zwężka venturiego) przepływomierza.

Jest w kolektorze (z boku kolektora, za przepustnicą) czujnik mierzący ciśnienie i temperaturę zasysanego powietrza.

Jest drugi czujnik mierzący temp powietrza i ciśnienia atmosferycznego.

Sprawdzę więc jak rysuje się wykres podciśnienia w dolocie ok.gif

Napisano

> "Zaprogramować" dobrze komputer? (tylko jak? odpalić i czekać? odpalić i jechać? włączyć klimę? nie

> włączyć?)

A zwykly reset probowal?? Na chama odlaczyc na troche aku albo (przynajmniej tak bylo w Hondach) wypiac na chwile bezpiecznik oznaczony kontrolka silnika. Niech komputer straci wszystkie korekty jakich sie nauczyl i zacznie od pelnej fabryki.

Napisano

> A zwykly reset probowal?? Na chama odlaczyc na troche aku albo (przynajmniej tak bylo w Hondach)

> wypiac na chwile bezpiecznik oznaczony kontrolka silnika. Niech komputer straci wszystkie

> korekty jakich sie nauczyl i zacznie od pelnej fabryki.

Chyba próbował:

>> Zostało odłączone aku, przejechane na noPb ponad 500km w różnych warunkach....a czasy wtrysku nadal na wolnych oscylują w granicy 1ms (czasem niżej np 0,8ms a czasem wyżej 1,2).

Napisano

> Chyba próbował:

No to teraz ciekawi mnie jak bylo tuz po owym resecie. Czy tez byly takie czasy, czy skrocily sie po tych 500km.

Napisano
  • Autor

> A zwykly reset probowal?

Odłączyłem aku, kasowałem też programem samoadaptację (celem wyzerowania korekt krótko i długoterminowych).

Po rozruchu na zimno jest jakieś 2,5ms i stopniowo schodzi w dół.

Korekty oscylują w granicach -2 -3 (to chyba wartość wyrażona w % bo przy lpg, gdzie czasy wtrysku lpg były rzędu 3ms korekty dochodziły do wartości -20%....potem zapalał się check) crazy.gif

Napisano

> Odłączyłem aku, kasowałem też programem samoadaptację (celem wyzerowania korekt krótko i

> długoterminowych).

> Po rozruchu na zimno jest jakieś 2,5ms i stopniowo schodzi w dół.

Czujnik temp w dolocie sprawdzony?

Napisano
  • Autor

> Czujnik temp w dolocie sprawdzony?

Sprawdzę (rano gdy zimno, podczas jazdy gdy się zagrzeje i dam znać)

Ale nie było raczej "dziwnych" wartości.

Na pewno po godzinie jazdy, wczoraj, jak auto postało pokazywał w granicach 50 stopni (temperatura powietrza "pod maską")

Temperatura płynu chłodzącego rośnie liniowo.

EDIT:

Po wyjściu z pracy i odpaleniu auta (stoi na zewnątrz w słońcu) parametry wyglądają tak (korekty rano były na zero, potem pojechałem do pracy 20km i teraz odpaliłem)

287864404-rozruch.png

Następnie przyjechałem do domu (jazda mocno dynamiczna, bez stania w korkach)

287864404-poszybkiejjezdzie.png

post-16402-14352525303552_thumb.png

Napisano

a jakie to powinno mieć czasy na wolnych?

z ciekawości pytam bo np lanos miał rzędu 1.8ms, co wymuszało niestety droższe wtryski crazy.gif

Napisano

Ten czujnik pokazuje takie wartosci rzedu 50oC, a po nocy wszystkie temperatury pokazuje na podobnym poziomie? Tj. cieczy, powietrza etc.?

Napisano
  • Autor

> a jakie to powinno mieć czasy na wolnych?

Muszę popytać u osób co mają taki silnik. Jest tu Kolega na forum widzę to może mi sprawdzi smile.gif

> z ciekawości pytam bo np lanos miał rzędu 1.8ms, co wymuszało niestety droższe wtryski

"Bawiliśmy" się z gazownikiem i posiadane przeze mnie Hany potrafiły zejść nawet do 1ms ale tylko na wolnych wink.gif próba wciśnięcia gazu to od razu zgaśnięcie auta.

Napisano
  • Autor

> Ten czujnik pokazuje takie wartosci rzedu 50oC, a po nocy wszystkie temperatury pokazuje na

> podobnym poziomie? Tj. cieczy, powietrza etc.?

Załączyłem screeny. Masz jakiś program/kabel? Możesz zlogować swojego?

Napisano
  • Autor

> a jakie to powinno mieć czasy na wolnych?

Poszukałem jeszcze starych screenów robionych powiedzmy z rok temu i czasy były powyżej 2 (2,4 - 2,8 ms)

Czyli coś nawaliło tylko nie do końca wiem co crazy.gif

Napisano

Jeśłi sonda przed katalizatorem jest OK i auto na benzynie jeździ zupełnie normalnie to zacząłbym od pomiaru ciśnienia paliwa na listwie wtryskowej w różnych warunkach i porównania z wartością katalogową. Niewykluczone, że ciśnienie jest za duże i stąd krótkie czasy otwarcia wtryskiwaczy. W tym silniku zawór regulacji ciśnienia jest przy listwie czy zintegrowany z filtrem paliwa?

Napisano

witam!! sprawdz sobie zawór odpowietrzania par paliwa , możesz na próbę zacisnąć przewód dochodzący od zaworu do kolektora

Napisano

Czasy wtrysków w tym silniku powinny być na poziomie 2,8-3 ms na jałowym. Albo wtryski za mocno leją, albo padł regulator ciśnienia paliwa. Zobacz, czy wężyk podciśnieniowy do regulatora ssie. Spróbuj też zalać do niedużej ilości benzyny (np 20L) całą butelkę STP do czyszczenia wtrysków i wyjeździj to.

Napisano

> Załączyłem screeny. Masz jakiś program/kabel? Możesz zlogować swojego?

Poniżej odczyty:

1. na "zimno" wyłączony, niestety nie był zimny

287865195-a1.JPG

2. uruchomiony

287865195-a2.JPG

2. po przejechaniu kilku km s8

287865195-a3.JPG

post-9420-14352525350511_thumb.jpg

Napisano

BTW w opisie działania przy zerowaniu adaptacji FESem jest wspomniane coś o programowaniu klimatyzacji. Chyba 1 min. ze stacyjką w położeniu MAR.

Napisano
  • Autor

> Jeśłi sonda przed katalizatorem jest OK

No wg mnie na prawdę nie ma się do czego przyczepić

287865458-lamb.png

> i auto na benzynie jeździ zupełnie normalnie to zacząłbym

> od pomiaru ciśnienia paliwa na listwie wtryskowej w różnych warunkach i porównania z wartością

> katalogową. Niewykluczone, że ciśnienie jest za duże i stąd krótkie czasy otwarcia

> wtryskiwaczy. W tym silniku zawór regulacji ciśnienia jest przy listwie czy zintegrowany z

> filtrem paliwa?

Układ paliwowy jest bez powrotu, a filtru tylko w pompie więc wychodzi, że regulator musi być przy pompie.

Jedyne co znalazłem to

Quote:

Wtryski paliwa o ciśnieniu różnicowym 3.5 bar, wypływają z wtryskiwacza polweryzując się momentalnie i tworząc dwa stożki rozpylenia.

post-16402-14352525353373_thumb.png

Napisano
  • Autor

> witam!! sprawdz sobie zawór odpowietrzania par paliwa , możesz na próbę zacisnąć przewód

> dochodzący od zaworu do kolektora

Wiesz, że jest to jakiś trop!?

Chodzi o to, że oddając auto do gazownika, jeżdżąc tylko na benzynie, zaświeciła się kontrolka silnika. Ale już byłem umówiony to auto oddałem.

Gazownik auto zrobił ale mówi, że pali się kontrolka silnika której on nie zgasi i nie ma ona z lpg nic wspólnego. Sprawdzamy - zawór odzysku par paliwa - zwarcie do +

Więc ja do aso, 100zł z kieszeni, zawór wymieniłem no nowy.

Za mało oparów w filtrze par paliwa?

Wyczytałem w opisie działania systemu, że przy odpowiednich(?) warunkach komputer otwiera zawór EVAP pobierając opary z filtra, zmniejszając dawkę paliwa (no bo nie ciągnie tylko powietrza ale niby też opary paliwa z filtra węglowego)

Czyli nowy zawór, który działa, robiłby takie cyrki? confused.gif

Napisano
  • Autor

> BTW w opisie działania przy zerowaniu adaptacji FESem jest wspomniane coś o programowaniu

> klimatyzacji. Chyba 1 min. ze stacyjką w położeniu MAR.

No właśnie nie rozumiem tego opisu. Że auto ma chodzić z włączoną klimą przez minutę? Ale kiedy? confused.gif

Napisano

> No właśnie nie rozumiem tego opisu. Że auto ma chodzić z włączoną klimą przez minutę? Ale kiedy?

Ja kiedys zrozumialem, ze po resecie ustawien w fes, przekrecasz kluczyk na mar i czekasz 1

minute. Potem dajesz stop i nastepnie uruchamiasz auto i nic nie dotykasz, bo u mnie np. jak sie manipuluje to gasnie i trzeba jeszcze raz restartowac, bo pozniej nie zaskakuje hehe.gif

Napisano
  • Autor

> Czasy wtrysków w tym silniku powinny być na poziomie 2,8-3 ms na jałowym. Albo wtryski za mocno

> leją, albo padł regulator ciśnienia paliwa. Zobacz, czy wężyk podciśnieniowy do regulatora

> ssie.

Ale tutaj listwa jest bez powrotu. To będzie ten wężyk? Pamiętam z punto 1 1.2 8v taki regulator na listwie. Ale tutaj?

> Spróbuj też zalać do niedużej ilości benzyny (np 20L) całą butelkę STP do czyszczenia

> wtrysków i wyjeździj to.

Tak zrobię, to na pewno nie zaszkodzi wink.gif

A czy takie cyrki mogą być z powody odzysku par paliwa?

Zawór jest nowy, poprzedni był popsuty (na zasadzie "zapchany" więc jakby otwór w kolektorze był zaślepiony).

Teraz zawór działa, ale może działa tak, że zamiast łatwopalnych opar paliwa ciągnie po prostu powietrze ("lewe")?

Napisano

> A czy takie cyrki mogą być z powody odzysku par paliwa?

> Zawór jest nowy, poprzedni był popsuty (na zasadzie "zapchany" więc jakby otwór w kolektorze był

> zaślepiony).

tyle mieszanki nie pociagnie z oparow aby skrocic czas wtrysku tak znacząco

zmierz cisnienie paliwa, tam na listwie pewnie masz taki zaworek, przylacze do manometru

Napisano
  • Autor

> tyle mieszanki nie pociagnie z oparow aby skrocic czas wtrysku tak znacząco

Wiem, że to naciągana teoria, ale czy może być tak, że komp otwiera zaworek i licząc że pociągnie opary zetnie czasy wtrysków, ale że ciągnie samo powietrze to silniki pracuje nie do końca równo?

Z drugiej strony to powinno zrobić się ubogo na sondzie...

spineyes.gif

> zmierz cisnienie paliwa, tam na listwie pewnie masz taki zaworek, przylacze do manometru

Tak, jest. Zmierzę jak podejdzie manometr do kół wink.gif

Jak nie to podjadę do serwisu ok.gif

Napisano
  • Autor

> Pochwal się jak znajdziesz przyczynę.

Jak tylko znajdę to nawet piwo postawię. Jak nie znajdę to spuszczę ze skarpy.

W ostatnim czasie wymieniłem

- łożysko koła tył - 200zł

- instalacja gazowa przód - 1700zł

- zawór evap - 100zł

- linka podnośnika szyby tył - 100zł

- linka podnośnika szyby przód - 100zł

I jeszcze masa pierdół których zaczynam mieć dosyć.

Jeszcze jakby nawaliło, wymieniam, działa to w porządku.

A to takie szukanie wiatru w polu. tongue.gif

Napisano
  • Autor

> Poniżej odczyty:

A możesz mi jeszcze zaznaczyć

- czas wtrysku

- obroty

- lambda

I narysować z tego wykres? I najlepiej depnąć na trasie w podłogę jaki będziesz miał maksymalny czas wtrysku?

Napisano

> Jak tylko znajdę to nawet piwo postawię. Jak nie znajdę to spuszczę ze skarpy.

Jakbym widział swojego Matiza smile.gif

Obawiam się że mam ten sam problem w Forku. W pewnych sytuacjach (przy gwałtownym ruszaniu) czasy schodzą do 1.2 i mam szarpnięcie. Miałem wymieniać wtryskiwacze ale spróbuje najpierw sprawdzić to, co koledzy napisali wyżej.

Napisano

Podłącz AFR, sprawdź miarodajnie skład mieszanki. Masz wypadające zapłony? Kontrolowałeś kąty wtrysku?

Napisano
  • Autor

> Podłącz AFR, sprawdź miarodajnie skład mieszanki.

Nie mam, trzeba się będzie wybrać do serwisu.

> Masz wypadające zapłony?

Jak stanę przy rurze wydechowej to coś takiego słychać. Ale jak włączę klimę (czasy wtrysków zwiększą się) to wtedy pracuje równo.

>Kontrolowałeś kąty

> wtrysku?

Nie. Muszę sprawdzić w programie ten parametr. O ile w nim jest.

Napisano

> A możesz mi jeszcze zaznaczyć

> - czas wtrysku

> - obroty

> - lambda

> I narysować z tego wykres? I najlepiej depnąć na trasie w podłogę jaki będziesz miał maksymalny

> czas wtrysku?

na lpgforum był/???

Napisano

> czy może być tak, że komp otwiera zaworek i licząc że pociągnie

> opary zetnie czasy wtrysków

Nie. komp otwiera zaworek i czeka co pokaże sonda lambda. Dopiero wtedy koryguje mieszankę. Zaworek jest zwykle sterowany pwm-em, więc można go otwierać powoli.

Piszesz, że korekty paliwowe są ok -2-3%. To jest całkowita korekta? Suma krotko i długoterminowej?

Napisano

Jak bede miec chwile to postaram Ci sie to zrobic ok.gif

Napisano
  • Autor

> Nie. komp otwiera zaworek i czeka co pokaże sonda lambda. Dopiero wtedy koryguje mieszankę. Zaworek

> jest zwykle sterowany pwm-em, więc można go otwierać powoli.

Rzeczywiście jest parametr % otwarcia zaworu evap. Czyli ok. Ilość opar paliwa odpuszczam.

> Piszesz, że korekty paliwowe są ok -2-3%. To jest całkowita korekta? Suma krotko i długoterminowej?

Na załączonych zrzutach parametr "czynnik DTV 1" oraz "czynnik DTV 2" to korekty długo oraz krótko terminowe.

Zrobię jeszcze za chwilę tak, że wyzeruję autoadaptację, czyli korekty będą na zero, zagrzeję na wolnych obrotach auto i zobaczę jakie będą czasy wtrysków.

Mogę też zamienić miejscami sondy (są takie same) żeby zobaczyć czy na pewno obie sprawne (choć tego nie zrobię w pięć minut wink.gif )

Napisano
  • Autor

> na lpgforum był/???

Nie jestem tam zarejestrowany crazy.gif

Wierzę w moc autokącika smile.gif

Napisano
  • Autor

> zmierz cisnienie paliwa

Ciśnienie paliwa zmierzone. 3,5bara - książkowo crazy.gif

Kończą mi się pomysły... tongue.gif

Napisano

> Ciśnienie paliwa zmierzone. 3,5bara - książkowo

> Kończą mi się pomysły...

Czyściłeś wszystkie styki czujników i same czujniki sprężonym powietrzem lub jakimś preparatem?

To tylko elektronika i może zaśniedzieć ok.gif

Napisano
  • Autor

> Czyściłeś wszystkie styki czujników i same czujniki sprężonym powietrzem lub jakimś preparatem?

> To tylko elektronika i może zaśniedzieć

Nie. Jeszcze. wink.gif W taki razie postaram się na weekendzie wyciągnąć listwę waytogo.gif

Napisano

Jak wspomniał kol. Kaczorek, zobacz czy nie zasysa benzyny rurką podciśnienia od regulatora ciśnienia paliwa (może to być bardzo mała ilość i po długim czasie). Tylko tamtędy i lejącym wtryskiwaczem może się dostawać dodatkowa dawka, powodująca ujemne korekty. Albo któryś czujnik pokazuje głupoty.

Acha, "Sonda za katalizatorem "nadąża" za tą przed" oznacza, że katalizator się skończył.

Napisano
  • Autor

> Jak wspomniał kol. Kaczorek, zobacz czy nie zasysa benzyny rurką podciśnienia od regulatora

> ciśnienia paliwa (może to być bardzo mała ilość i po długim czasie).

Możesz mi napisać jaśniej? smile.gif

Bo tutaj jest tak, że w zbiorniku jest pompa wink.gif i wychodzi z całego tego zestawu tylko jedna rurka i idzie pod autem do listwy, wpięta jest między drugim a trzecim wtryskiem....i tyle.

Ciśnienie mierzyłem na wyjściu ze zbiornika (regulator jest w środku baku, kupiłem nawet drugą pompę na podmianę)

> Tylko tamtędy i lejącym

> wtryskiwaczem może się dostawać dodatkowa dawka, powodująca ujemne korekty.

W sensie że nie domyka się? No postaram się w sobotę wyjąc listwę, a jak zobaczę jakie są wtryski to i wymienię jak nie wyciągnie z butów cena smile.gif

> Albo któryś

> czujnik pokazuje głupoty.

Nie twierdzę, że nie. Zrobię jeszcze "przegląd" wszystkich danych z kompa.

Pojawił się jeszcze taki objaw, że auto ma kłopoty z odpaleniem na ciepłym silniku

Tak jakby był "zalewany" paliwem, bo jak otworzę przepustnicę to zapali.

Dzieje się tak tylko na ciepłym silniku. Nie ma kłopotów z rozruchem zimnego silnika.

Kłopot z odpaleniem gorącego silnika jest sporadyczny/nie stały.

Po odpaleniu ciepłego silnika obroty nie przekroczą 1000rpm (po odpaleniu bez mojego otwarcia przepustnicy ustawiają się od razu na poziomie 750 rpm )

Czy jeśli ciśnienie paliwa jest w porządku - to zostaje lejący wtrysk?

> Acha, "Sonda za katalizatorem "nadąża" za tą przed" oznacza, że katalizator się skończył.

W końcu 160tyś przejechane. Ale z tego co wyczytałem druga sonda może zgłosić tylko błąd katalizatora.

Napisano

> ...jak zobaczę jakie są wtryski

> to i wymienię jak nie wyciągnie z butów cena

Może najpierw daj do czyczczenia w myjce ultradźwiekowej. U mnie w Astrze z LPG takie czyszczenie pomogło i samochód na benzynie odżył ok.gif

Napisano

> wychodzi z całego tego zestawu tylko jedna rurka

To nie ma tematu.

> Pojawił się jeszcze taki objaw, że auto ma kłopoty z odpaleniem na ciepłym silniku

To może być objaw niedomykającego się wtryskiwacza. Tylko niełatwo będzie sprawdzić który, chyba że po śladach "mycia" wewnątrz kolektora.

Jeśli możesz zostawić manometr podłączony na dłużej, to warto sprawdzić ciśnienie wtedy gdy usterka występuje. Tak na wszelki wypadek, żeby ostatecznie wykluczyć usterkę regulatora.